Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov. Použite vyhľadávanie, alebo vyberte zo zoznamu tém.

A1 kazeín

A1 kazeín je druh bielkoviny, ktorá sa nachádza v mlieku niektorých kravských plemien. Táto bielkovina je známa svojim potenciálnym negatívnym...

Acenokumarol

Acenokumarol je liečivo, ktoré patrí do skupiny antikoagulancií, teda látok, ktoré znižujú zrážanlivosť krvi. Je používané predovšetkým u pacientov s...

Acetyl-glutatión

Acetyl-glutatión je forma glutatiónu, ktorá je pripojená k acetyl skupine. Glutatión je prirodzene sa vyskytujúci antioxidant v tele, ktorý zohráva...

Adaptogény

Adaptogény sú prírodné látky, ktoré majú schopnosť pomáhať telu prispôsobiť sa rôznym stresovým situáciám a zlepšovať jeho celkovú odolnosť a...

Aditíva

Aditíva sú látky, ktoré sa pridávajú do potravín za účelom zlepšenia ich vzhľadu, chuti, konzistencie alebo trvanlivosti. Môžu byť prírodného...

Aeróbna aktivita

Aeróbna aktivita je forma cvičenia, ktorá zahŕňa pohybovú aktivitu, ktorá zvyšuje tepovú frekvenciu a dýchanie. Tento typ cvičenia je známy...

Aflatoxín

Aflatoxín je jedovatá chemická látka, ktorá sa vyskytuje v niektorých potravinách, najmä v obilninách, orechoch, semenách a sušenom ovocí. Je...

Alergén

Alergén je látka, ktorá môže vyvolať alergickú reakciu u jedincov, ktorí sú na ňu citliví. Tieto reakcie sa môžu prejavovať...

Alkohol

Alkohol je chemická látka, ktorá má výrazný vplyv na zdravie a výživu človeka. Pri konzumácii alkoholu dochádza k jeho rýchlemu...

Anabolické procesy

Anabolické procesy sú kľúčové pre rast, opravu a regeneráciu tkanív v našom tele. Tieto procesy sa týkajú predovšetkým svalovej hmoty,...

Antikoagulačná liečba

Antikoagulačná liečba je liečebný prístup, ktorý sa používa na prevenciu tvorby krvných zrazenín v cievach. Táto liečba je zvyčajne indikovaná...

Antimykotiká

Antimykotiká sú lieky, ktoré sa používajú na liečbu infekcií spôsobených hubami. Tieto infekcie môžu postihnúť rôzne časti tela, vrátane kože,...

Antinutrienty

Antinutrienty sú látky prítomné v potravinách, ktoré môžu ovplyvniť vstrebávanie živín v tele a mať negatívny vplyv na zdravie a...

Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú chrániť telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré sa vytvárajú...

Arašidové maslo

Arašidové maslo je potravina vyrobená z pražených arašidov, ktorá je obľúbená pre svoj výrazný orieškový chuťový profil. Z hľadiska zdravia...

Arginín

Arginín je esenciálna aminokyselina, ktorá je dôležitá pre správnu funkciu tela a zdravia. Táto aminokyselina je kľúčová pre syntézu dusíkatých...

Ashwagandha

Ashwagandha je bylina, ktorá sa tradične používa v indickej medicíne, známej ako Ayurveda, už tisíce rokov. Je tiež známa ako...

Astaxantín

Astaxantín je prírodný pigment, ktorý sa nachádza v niektorých morských organizmoch, ako sú riasy, krevety a lososy. Toto farbivo je...

Autizmus

Autizmus je neurovývojové postihnutie, ktoré ovplyvňuje sociálne interakcie, komunikáciu a správanie jedinca. Z hľadiska zdravia a výživy môže autizmus prinášať...

Autoimunitné choroby

Autoimunitné choroby sú poruchy imunitného systému, pri ktorých imunitný systém tela začne útočiť na vlastné bunky a tkanivá. Tento nežiaduci...

B komplex

B komplex je skupina vitamínov, ktoré sú nevyhnutné na správne fungovanie nášho tela. Táto skupina vitamínov zahŕňa vitamíny B1 (tiamín),...

Bazálny metabolizmus

Bazálny metabolizmus je termín používaný na opis energetického výdaja tela v kľudovom stave. Ide o množstvo energie, ktorú telo potrebuje...

BCAA

BCAA (branched-chain amino acids) sú esenciálne aminokyseliny, ktoré telo nemôže samo produkovať a musí ich získať z potravy. Tieto aminokyseliny...

Beta-glukány

Beta-glukány sú skupinou prírodných polysacharidov, ktoré sa nachádzajú v rôznych potravinách, ako sú ovsené vločky, jačmeň, huby alebo kvasnice. Tieto...

Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je stravovací režim, ktorý sa vyznačuje vylúčením potravín obsahujúcich lepok. Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách...

Bezlepkové obilniny

Bezlepkové obilniny sú druhom obilnín, ktoré neobsahujú lepok, čo je bielkovina nájdená v pšenici, raži, jačmeni a ovse. Pre ľudí...

Bielkoviny

Bielkoviny sú jedným z najdôležitejších živín pre ľudské telo. Sú základnými stavebnými kameňmi buniek, tkanív a svalov. Bielkoviny sú tiež...

Bio

Výraz "bio" sa v oblasti zdravia a výživy často používa na označenie potravín, ktoré sú pestované alebo vyrábané bez použitia...

Biologická dostupnosť

Biologická dostupnosť je termín používaný v oblasti zdravia a výživy na opis miery, akou je látka z potravy absorbovaná a...

Biorytmy

Biorytmy sú biologické cykly, ktoré ovplyvňujú naše telo a psychiku. Tieto cykly sa skladajú z fyzického, emocionálneho a intelektuálneho rytmu....

BMI

BMI (Body Mass Index) je číselný ukazovateľ, ktorý sa používa na posúdenie telesnej hmotnosti človeka vo vzťahu k jeho výške....

Boswelia

Boswelia, známa aj ako kadidlovník, je živica získavaná z kôry stromu Boswellia. Táto živica sa tradične používa v tradičnej indickej...

Zemiakový škrob

Zemiakový škrob je prírodný polysacharid získavaný zo zemiakov. Je to biela, jemná a práškovitá látka, ktorá sa často používa ako...

Zemiaky

Zemiaky sú významnou súčasťou našej stravy a majú mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie a výživu. Sú bohaté na vitamíny...

Brokolica

Brokolica je zelenina, ktorá je známa svojimi výživovými vlastnosťami a prínosmi pre zdravie. Je bohatá na vitamín C, ktorý posilňuje...

Brukvovitá zelenina

Typickými zástupcami tejto skupiny potravín sú reďkovky, reďkovky, chren, kel, brokolica a karfiol. Tieto potraviny sú bohaté na vitamíny, minerály...

Brusnice

Brusnice sú malé, červené bobule, ktoré sú bohaté na živiny a majú mnoho zdravotných výhod. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C,...

Bulgur

Bulgur je tradičná potravina pochádzajúca z Blízkeho východu, ktorá sa stále viac stáva populárnou aj v západných krajinách. Ide o...

Burčiak

Burčiak je tradičný český nápoj, ktorý sa vyrába z čerstvo lisovaného hroznového muštu. Obsahuje vysoký podiel prírodných cukrov, vitamínov a...

Camu Camu

Camu Camu je malý ovocný strom, ktorý sa nachádza v amazonskom pralese v Južnej Amerike. Jeho plody sú známe pre...

Celiakia

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje tenké črevo a je spôsobené neznášanlivosťou lepku. Lepkom sú bielkoviny obsiahnuté v obilninách, ako...

Celozrnné potraviny

Celo-zrnné potraviny sú potraviny vyrobené z obilnín, ktoré obsahujú všetky tri časti zrna - otrubu, klíčok a endosperm. Oproti rafinovaným...

Cibuľa

Cibuľa je jednou z najčastejšie používaných zelenín vo svete a má mnoho zdravotných a výživových výhod. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov,...

Citrusy

Citrusy sú skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Tento vitamín pomáha posilňovať imunitný systém a chráni...

Kolostrum

Colostrum je prvé mlieko, ktoré vylučuje cicavčia matka po pôrode. Obsahuje vysoké množstvo živín a protilátok, ktoré sú kľúčové pre...

Cordyceps

Cordyceps je druh huby, ktorá sa tradične používa v čínskej medicíne pre svoje liečebné vlastnosti. Táto huba je známa svojimi...

Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu, ktoré postihuje najmä tenké a hrubé črevo. Je charakterizovaná opakujúcimi sa zápalmi,...

Cukry

Cukry sú jednou z hlavných zložiek našej stravy a poskytujú nám energiu potrebnú na správne fungovanie organizmu. Existujú rôzne druhy...

Čaj

Čaj je nápoj, ktorý je známy pre svoje mnoho zdravotných a výživových výhod. Obsahuje mnoho antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti...

Čakankový sirup

Čakankový sirup je prírodný produkt získavaný z koreňa čakanky, ktorý je známy svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie a výživu. Tento...

Čierny čaj

Čierny čaj je obľúbeným nápojom po celom svete a ponúka množstvo zdravotných a výživových výhod. Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť...

Čierny cesnak

Čierny cesnak je špeciálna forma cesnaku, ktorá vzniká fermentáciou bežného cesnaku pri kontrolovaných teplotách a vlhkosti. Tento proces trvá niekoľko...

Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky sú mladé rastliny, ktoré práve vyklíčili z semena a majú veľký význam pre zdravie a výživu. Sú bohaté...

Cesnak

Cesnak je jednou z najznámejších a najviac využívaných bylín v kuchyni, ale má aj mnoho zdravotných a výživových výhod. Obsahuje...

Šošovka

Šošovka je jednou z najstarších kultúrnych plodín a je známa pre svoje výživové a zdravotné výhody. Je bohatá na vlákninu,...

Čokoláda

Čokoláda je sladká pochúťka, ktorá je obľúbená po celom svete. Obsahuje kakaové bôby, ktoré sú bohaté na flavonoidy, čo sú...

Detoxikace

Detox je termín, ktorý sa často používa v súvislosti so zdravím a výživou. Ide o proces, ktorý má za cieľ...

Detralex

Detralex je liek, ktorý sa používa na liečbu a prevenciu žilových ochorení, ako sú kŕčové žily, žilová nedostatočnosť alebo hemoroidy....

Diabetes

Diabetes je chronické ochorenie, ktoré ovplyvňuje metabolizmus cukru v tele. Existujú dva hlavné typy diabetesu - diabetes typu 1 a...

Diéta

Diéta je termín, ktorý sa často používa na opis stravovacieho režimu, ktorý je zameraný na zlepšenie zdravia a výživy. Diéty...

Doenjang

Doenjang je tradičná kórejská omáčka, ktorá je vyrobená z fermentovaných sójových bôbov. Táto omáčka je bohatá na živiny a má...

Doplnky stravy

Doplnky stravy sú produkty, ktoré slúžia ako doplnok k bežnej strave a majú za cieľ poskytnúť telu potrebné živiny, vitamíny,...

Odporúčaná dávka

Odporúčaná dávka je termín používaný v oblasti zdravia a výživy na označenie množstva potravín, liekov alebo ďalších látok, ktoré by...

Draslík

Draslík je minerál, ktorý je nevyhnutný na správnu funkciu nášho tela. Hrá kľúčovú úlohu pri udržovaní rovnováhy tekutín v tele,...

Dusitan sodný

Dusitan sodný, tiež známy ako E221, je chemická látka používaná ako konzervačný prostriedok vo potravinárskom priemysle. Je bežne pridávaný do...

Echinacea

Echinacea je rastlina, ktorá je známa pre svoje liečebné vlastnosti a je často používaná ako doplnok stravy na podporu imunitného...

Ektomorf

Ektomorf je termín používaný na opis jedinca s prevažne štíhlou postavou. Títo jedinci majú zvyčajne rýchly metabolizmus a nízky podiel...

Energetická bilancia

Energetická bilancia je kľúčovým pojmom v oblasti zdravia a výživy. Ide o rozdiel medzi príjmom a výdajom energie v tele....

Energetická malnutrica

Energetická malnutrícia je stav, ktorý vzniká v dôsledku nedostatočného príjmu energie z potravy. Tento nedostatok energie môže mať vážne dôsledky...

Energetický príjem

Energetický príjem je kľúčovým faktorom pre udržanie zdravia a správnu výživu. Ide o množstvo energie, ktorú človek získava z potravy...

Enzým

Enzýmy sú biologické látky, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v našom zdraví a výžive. Sú to proteíny, ktoré fungujú ako katalyzátory...

Erytritol

Erytritol je prírodné sladidlo, ktoré sa stále viac používa ako alternatíva k bežným cukrom. Ide o cukrovú alkoholovú látku, ktorá...

Extrakt

Extrakt je termín používaný v oblasti zdravia a výživy na označenie koncentrovanej formy látky, ktorá je získaná z rastlín, potravín...

Extrudované výrobky

Extrudované výrobky sú potraviny, ktoré prešli procesom extrúzie, čo je technológia, pri ktorej je zmes surovín vystavená vysokej teplote a...

Fascie

Fascie sú tenké vrstvy spojivového tkaniva, ktoré obklopujú a prepájajú rôzne štruktúry v tele, vrátane svalov, kostí, kĺbov a orgánov....

Fermentácia

Fermentácia je proces, ktorý sa využíva pri výrobe potravín, ako je jogurt, kyslá kapusta, kefír alebo kimchi. Tento proces zahŕňa...

FODMAP

FODMAP je skratka pre fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Ide o skupinu sacharidov, ktoré sú zle stráviteľné a môžu...

Fruktooligosacharidy

Fruktooligosacharidy sú typom sacharidov, ktoré sa nachádzajú prirodzene v niektorých potravinách, ako sú cibuľa, cesnak, banány a pšeničné klíčky. Sú...

Fruktóza

Fruktóza je prirodzene sa vyskytujúci cukor, ktorý sa nachádza vo veľkom množstve v ovocí a mede. Je to jednoduchý sacharid,...

Fruktózová intolerance

Fruktózová intolerancia je metabolické ochorenie, ktoré sa prejavuje neschopnosťou tela správne spracovávať fruktózu, čo je prirodzený cukor obsiahnutý v ovocí,...

Fytáty

Fytáty sú prírodné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v potravinách, najmä v obilninách, strukovinách, orechoch a semenách. Majú schopnosť viazať minerály,...

Fytoestrogeny

Fytoestrogény sú prírodné látky, ktoré majú podobnú štruktúru ako ženské hormóny estrogény. Tieto látky sa nachádzajú v rastlinách, najmä v...

Fytoživiny

Fytoživiny sú látky obsiahnuté v rastlinách, ktoré majú prospešné účinky na ľudské zdravie a výživu. Tieto látky sú prirodzene prítomné...

Gainer

Gainer je výživový doplnok, ktorý je často používaný športovcami a ľuďmi, ktorí sa snažia získať na váhe alebo nabrať svalovú...

GHI maslo

GHI maslo, tiež známe ako ghí alebo indické maslo, je tradičná potravina používaná v indickej kuchyni. Je vyrobené z masla,...

Gingko biloba

Ginkgo biloba je jedinečný druh stromu, ktorý sa používa v tradičnej čínskej medicíne už tisíce rokov. Jeho listy obsahujú mnoho...

Glutamát

Glutamát je prírodná a bežne sa vyskytujúca aminokyselina, ktorá je dôležitá pre správnu funkciu mozgu a nervového systému. Je tiež...

Glutamín

Glutamín je jednou z neesenciálnych aminokyselín, ktorá je dôležitá pre správnu funkciu nášho tela. Táto aminokyselina sa nachádza v mnohých...

Glutatión

Glutatión je dôležitý antioxidant, ktorý sa prirodzene vyskytuje v našom tele. Jeho hlavnou funkciou je ochrana buniek pred oxidatívnym stresom...

Glykemická nálož

Glykemická nálož je termín používaný v oblasti zdravia a výživy, ktorý opisuje účinok potravy na hladinu cukru v krvi. Ide...

Glykemický index

Glykemický index (GI) je číselný ukazovateľ, ktorý vyjadruje, ako rýchlo a ako výrazne ovplyvňuje konzumácia potraviny hladinu cukru v krvi....

Glykémia

Glykémia je termín používaný na opis hladiny glukózy (cukru) v krvi. Správna glykemická kontrola je kľúčová pre udržanie zdravia a...

Glykovaný hemoglobin

Glykovaný hemoglobín, tiež známy ako HbA1c, je forma hemoglobínu, ktorá je spojená s glukózou v krvi. Tento výraz je často...

Gochujang

Gochujang je tradičná kórejská omáčka, ktorá sa vyrába z fermentovanej červenej papriky, ryže, sójových bôbov a soli. Táto omáčka je...

Goitrogény

Goitrogény sú látky, ktoré môžu ovplyvniť funkciu štítnej žľazy a spôsobiť tvorbu goiteru, čo je zväčšenie štítnej žľazy. Tieto látky...

Goji

Goji sú malé červené bobule, ktoré pochádzajú z Ázie a sú známe pre svoje výživové a zdravotné výhody. Obsahujú vysoké...

Guarana

Guarana je rastlina pôvodom z Amazonského pralesa, ktorá je známa pre svoje povzbudzujúce účinky na ľudský organizmus. Obsahuje prirodzené stimulanty,...

Gymnema sylvestre

Gymnema sylvestre je bylina, ktorá sa tradične používa v indickej medicíne Ayurveda pre svoje liečivé vlastnosti. Je známa svojim schopnostiam...

Hemové železo

Hemové železo je forma železa, ktorá sa nachádza v hemoglobíne, proteíne prítomnom v červených krvinkách. Je zodpovedné za prenos kyslíka...

Harmanček

Harmanček je bylina, ktorá sa využíva predovšetkým pre svoje liečivé účinky. Obsahuje mnoho prospešných látok, ako sú flavonoidy, terpény a...

Himalájska soľ

Himalájska soľ je prírodná minerálna soľ, ktorá sa ťaží v oblasti Himalájí. Je známa svojou ružovou farbou a bohatým obsahom...

HIT

Výraz "HIT" je skratkou pre High Intensity Training, čo je tréningová metóda, ktorá sa zameriava na krátke, intenzívne a vysoko...

Hladovka

Hladovka je stav, kedy jedinec obmedzuje alebo úplne prerušuje príjem potravy po určitú dobu. Tento stav môže mať pozitívne aj...

Hliva ustricová

Hliva ustricovitá, tiež známa ako pleurotus ostreatus, je jednou z najpopulárnejších húb v kuchyni aj vo svete zdravej výživy. Táto...

Homeopatiká

Homeopatiká sú alternatívna liečebná metóda, ktorá sa zameriava na princíp "podobné sa lieči podobným". Táto metóda vychádza z predpokladu, že...

Horčík

Horčík je minerál, ktorý je nevyhnutný na správnu funkciu nášho tela. Hrá kľúčovú úlohu v mnohých biochemických procesoch, vrátane metabolizmu,...

Huby

Huby sú významnou súčasťou ľudskej stravy a majú mnoho zdravotných a výživových výhod. Obsahujú vysoké množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov a...

Chudnutie

Chudnutie je proces, ktorý sa zameriava na znižovanie telesnej hmotnosti s cieľom dosiahnuť zdravší životný štýl. Z hľadiska zdravia je...

Hydratácia

Hydratácia je proces, pri ktorom telo získava dostatočné množstvo tekutín, aby udržalo správnu rovnováhu vody v organizme. Správna hydratácia je...

Hydrolyzovaná želatina

Hydrolyzovaná želatína je produkt spracovania živočíšnych kolagénových bielkovín, ktorý sa často používa ako potravinárska prísada. Hydrolyzácia je proces, pri ktorom...

Hydrolyzovaný kolagen

Hydrolyzovaný kolagén je forma kolagénu, ktorá bola spracovaná pomocou hydrolytického procesu, čo znamená, že bol rozložený na menšie peptidy. Táto...

Hypofunkcia štítnej žľazy

Hypofunkcia štítnej žľazy, známa aj ako hypotyreóza, je stav, pri ktorom štítna žľaza nedokáže produkovať dostatočné množstvo hormónov štítnej žľazy....

Chia semienka

Chia semienka sú malé semienka pochádzajúce z rastliny Salvia hispanica, ktorá je pôvodom z Mexika. Sú bohatým zdrojom živín a...

Chlieb

Chlieb je základnou potravinou, ktorá sa vyskytuje v mnohých kultúrach po celom svete. Je zdrojom energie a obsahuje mnoho dôležitých...

Chlorella

Chlorella je sladkovodná riasa, ktorá je známa pre svoje výživové a zdravotné výhody. Obsahuje vysoké množstvo živín, vrátane bielkovín, vitamínov,...

Cholecystektómii

Cholecystektómia je chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstraňuje žlčník. Táto operácia sa vykonáva v prípadoch, keď žlčník je postihnutý zápalom,...

Cholesterol

Cholesterol je organická látka, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu ľudského tela. Je produkovaný pečeňou a tiež sa nachádza v...

Chondroitín

Chondroitín je prírodná látka, ktorá sa nachádza v chrupavkách a kostiach. Je to dôležitá zložka spojivového tkaniva a pomáha udržiavať...

IgE

IgE, čiže imunoglobulín E, je špecifický typ protilátok, ktoré sa vyskytujú v ľudskom tele. Hrajú kľúčovú úlohu v imunitnom systéme...

IgG

IgG, čiže imunoglobulín G, je jedným z hlavných typov protilátok v ľudskom tele. Tieto protilátky sú produkované imunitným systémom a...

Imunitný systém

Imunitný systém je kľúčovým faktorom na udržanie zdravia a odolnosti proti chorobám. Ide o zložitý systém telesných obranných mechanizmov, ktorý...

Imunosupresíva

Imunosupresíva sú lieky, ktoré potláčajú imunitný systém a znižujú jeho schopnosť bojovať proti infekciám a chorobám. Tieto lieky sa často...

Infekcia

Infekcia je stav, ktorý sa vyskytuje, keď do tela preniknú mikroorganizmy, ako sú baktérie, vírusy alebo parazity, a začnú sa...

Inulín

Inulín je prírodná vláknina, ktorá sa nachádza v mnohých rastlinách, ako sú cibuľa, cesnak, artičoky a pšeničné klíčky. Je známy...

Inzulín

Inzulín je hormón produkovaný pankreasom, ktorý hrá kľúčovú úlohu v regulácii hladiny cukru v krvi. Jeho hlavnou funkciou je umožniť...

Iónové nápoje

Iónové nápoje sú nápoje, ktoré obsahujú elektrolyty, ako sú sodík, draslík, vápnik a horčík. Tieto elektrolyty sú dôležité pre udržanie...

Pečeň

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov ľudského tela, ktoré plnia mnoho dôležitých funkcií. Sú zodpovedné za detoxikáciu tela, teda odstraňovanie...

Jód

Jód je esenciálny minerál, ktorý je nevyhnutný na správnu funkciu štítnej žľazy. Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré ovplyvňujú metabolizmus, rast...

Jogurt

Jogurt je mliečny výrobok, ktorý je známy pre svoje výhody pre zdravie a výživu. Obsahuje živé kultúry baktérií, ako je...

Kalorická bilancia

Kalorická bilancia je termín používaný v oblasti zdravia a výživy, ktorý sa vzťahuje na rozdiel medzi príjmom a výdajom energie...

Kalorický príjem

Kalorický príjem je termín, ktorý sa používa na opis množstva energie, ktorú človek získava z potravy. Správny kalorický príjem je...

Kapsaicín

Kapsaicín je prírodná látka, ktorá sa nachádza v pálivých paprikách, ako je napríklad čiže. Má silný pálivý efekt a je...

Karnitín

Karnitín je látka, ktorá hrá dôležitú úlohu v metabolizme tukov a energie v tele. Je to prirodzene sa vyskytujúca aminokyselina,...

Karotenoidy

Karotenoidy sú skupinou prírodných pigmentov, ktoré sa nachádzajú v rastlinách a niektorých mikroorganizmoch. Sú známe pre svoju výraznú oranžovú, žltú...

Kazeín

Kazeín je bielkovina, ktorá sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch. Je to jedna z najdôležitejších bielkovín v ľudskej strave...

Katabolizmus

Katabolizmus je proces, ktorý sa odohráva v našom tele a zahŕňa rozklad a uvoľňovanie energie z potravy a živín. Tento...

Káva

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete a má mnoho priaznivcov vďaka svojmu povzbudzujúcemu účinku. Obsahuje stimulant kofeín, ktorý...

KCl

KCl je chemický vzorec pre draselnú soľ kyseliny chlorovodíkovej. Táto látka sa často používa ako potravinárska prísada, najmä ako dochucovadlo...

Kaleráb

Kaleráb je koreňová zelenina, ktorá je bohatá na živiny a má mnoho zdravotných výhod. Obsahujú vysoké množstvo vlákniny, ktorá pomáha...

Kešu orechy

Kešu orechy sú výborným zdrojom živín a prinášajú mnoho zdravotných výhod. Obsahujú vysoké množstvo bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a minerálov,...

Ketogénna diéta

Ketogénna diéta je stravovací režim, ktorý sa zameriava na vysoký príjem tukov, stredný príjem bielkovín a nízky príjem sacharidov. Cieľom...

Ketolátky

Ketolátky sú organické zlúčeniny, ktoré sa vytvárajú v tele pri metabolickom procese zvanom ketogenéza. Tento proces nastáva, keď telo nemá...

Kimchi

Kimchi je tradičné kórejské jedlo, ktoré je známe pre svoje vynikajúce chuťové vlastnosti a taktiež pre svoje zdravotné prínosy. Tento...

Kĺbová výživa

Kĺbová výživa je termín, ktorý sa používa na opis potravín a doplnkov stravy, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie kĺbov....

Koenzým Q10

Koenzým Q10, tiež známy ako ubiquinón, je prirodzene sa vyskytujúca látka v tele, ktorá hrá dôležitú úlohu v energetickom metabolizme...

Kofeín

Kofeín je prírodný stimulant, ktorý sa nachádza v rôznych potravinách a nápojoch, ako je káva, čaj, čokoláda a energetické nápoje....

Dojčenie

Dojčenie je prirodzený proces, ktorý poskytuje novorodencom a dojčatám najlepšiu možnú výživu a podporuje ich zdravie. Matkino mlieko je ideálnou...

Kokosový cukor

Kokosový cukor je prírodné sladidlo, ktoré sa získava z kvetovej šťavy kokosového palmy. Je známy pre svoju nízku glykemickú index...

Kokosový olej

Kokosový olej je rastlinný olej získavaný z dužiny kokosového orecha. Je známy svojim vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, najmä kyseliny...

Kolagén

Kolagén je jedným z najdôležitejších proteínov v ľudskom tele a zohráva kľúčovú úlohu v zdraví a výžive. Je hlavnou zložkou...

Kolonoskopia

Kolonoskopia je diagnostický a liečebný postup, ktorý sa používa na vyšetrenie hrubého čreva a konečníka. Tento postup sa vykonáva pomocou...

Kolové nápoje

Kolesové nápoje sú populárne a obľúbené po celom svete, ale z hľadiska zdravia a výživy môžu predstavovať určité riziko. Tieto...

Kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoj, ktorý sa v posledných rokoch stal veľmi populárnym vďaka svojim potenciálnym zdravotným výhodám. Tento nápoj je...

Konopný protein

Konopný proteín je rastlinný proteín získavaný z konopných semien. Je bohatý na esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu...

Konzervant

Konzervant je látka, ktorá sa pridáva do potravín s cieľom predĺžiť ich trvanlivosť a zabrániť rastu mikroorganizmov. Z hľadiska zdravia...

Konzervované potraviny

Konzervované potraviny sú potraviny, ktoré boli spracované a balené takým spôsobom, aby sa predĺžila ich trvanlivosť. Tento proces zahŕňa odstránenie...

Korenie

Korenie je skvelým spôsobom, ako pridať do jedál chutnú a aromatickú príchuť, ale má aj mnoho zdravotných a výživových výhod....

Koreňová zelenina

Koreňová zelenina je skupina rastlín, ktoré majú svoje hlavné zásobné orgány ukryté pod zemou. Medzi najznámejšie koreňovú zeleninu patrí mrkva,...

Kosti

Kosti sú kľúčovou súčasťou nášho tela a majú niekoľko dôležitých funkcií. Jednou z hlavných funkcií kostí je poskytovať oporu a...

Kozie mlieko

Kozie mlieko je výživný a zdravý nápoj, ktorý poskytuje mnoho výhod pre ľudské zdravie. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín, vitamínov a...

Kreatín

Kreatín je organická látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele a zohráva dôležitú úlohu pri energetickom metabolizme. Jej hlavnou funkciou...

Krvný tlak

Krvný tlak je jedným z najdôležitejších ukazovateľov zdravia človeka. Ide o silu, ktorú vyvíja krvné cievy na steny tepien pri...

Kŕčové žily

Kŕčové žily sú zdravotný stav, ktorý sa vyskytuje, keď žily, obvykle na nohách, strácajú svoju pružnosť a elasticitu. Tento stav...

Kukurica

Kukurica je obilnina, ktorá je bohatá na živiny a predstavuje dôležitú súčasť zdravej stravy. Obsahuje vysoké množstvo vlákniny, ktorá pomáha...

Kukuričný škrob

Kukuričný škrob je prírodný produkt získavaný z kukuričného zrna. Je to biela, jemná a práškovitá látka, ktorá sa často používa...

Kurkuma

Kurkuma je korenie pochádzajúce z Ázie, ktoré sa v posledných rokoch stalo veľmi populárnym vďaka svojim zdravotným výhodám. Obsahuje látku...

Kvaskové pečivo

Kvaskové pečivo je druh pečiva, ktoré sa vyrába pomocou kvásku, čo je zmes vody a múky, ktorá fermentuje a vytvára...

Kvasená zelenina

Kvasená zelenina je potravina, ktorá vzniká fermentáciou čerstvej zeleniny pomocou prirodzených mikroorganizmov, ako sú mliečne kultúry alebo kvasinky. Tento proces...

Kvasené mliečne výrobky

Kvasené mliečne výrobky sú potraviny, ktoré vznikajú fermentáciou mlieka pomocou špecifických baktérií, ktoré sa nazývajú kultúry kyslých mliečnych baktérií. Tento...

Kvasená kapusta

Kvasená kapusta je tradičná fermentovaná potravina, ktorá je bohatá na živé probiotické kultúry a obsahuje mnoho prospešných živín. Probiotiká sú...

Kvasenie

Kvasenie je proces, pri ktorom dochádza k premene cukrov na kyselinu mliečnu alebo alkohol. Tento proces je významný z hľadiska...

Kyselina hyalurónová

Kyselina hyalurónová je prírodná látka, ktorá sa nachádza v tele človeka, najmä v koži, kĺboch a očiach. Jej hlavnou funkciou...

Kyselina máselná

Kyselina maslová, tiež známa ako butánová kyselina, je mastná kyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v niektorých potravinách, ako sú mliečne...

Kyselina mliečna

Kyselina mliečna je organická kyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v mliečnych výrobkoch, ako je jogurt, tvaroh alebo kyslé mlieko. Je...

Kyselina močová

Kyselina močová je prirodzene sa vyskytujúca látka v tele, ktorá vzniká pri rozpade purínových zlúčenín. Puriny sú látky obsiahnuté v...

Lactobacilly

Lactobacily sú skupinou probiotických baktérií, ktoré sú prirodzene prítomné v ľudskom tele, najmä v črevnom trakte. Tieto baktérie majú pozitívny...

Laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia je stav, pri ktorom telo nedokáže tráviť laktózu, čo je cukor prítomný v mliečnych výrobkoch. Tento nedostatok enzýmu...

Lecitín

Lecitín je prírodná látka, ktorá sa nachádza v tele všetkých živých organizmov. Je to fosfolipid, ktorý sa skladá z glycerolu,...

Liečba kandidózy

Liečba kandidózy je zameraná na potlačenie premnoženia kvasiniek Candida albicans v tele a obnovenie rovnováhy mikroorganizmov v črevnom trakte. Ide...

Lieky

Lieky sú chemické látky, ktoré majú za úlohu liečiť, prevenciou alebo zmierniť rôzne choroby a zdravotné problémy. Sú vyvíjané a...

Lepok

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách ako je pšenica, jačmeň, raž a ovos. Pre niektorých ľudí môže byť...

Lipozomálna forma

Lipozomálna forma je inovatívny spôsob dodávania živín a liečiv do tela. Jedná sa o mikroskopické kapsule, ktoré sú tvorené dvojvrstvovou...

Lisované šťavy

Lisované šťavy sú nápoje, ktoré vznikajú lisovaním čerstvého ovocia alebo zeleniny. Tento proces umožňuje extrahovať šťavu z plodov a rastlín,...

Ľanové semienko

Ľanové semienko je jednou z najviac výživných potravín, ktoré môžeme zaradiť do našej stravy. Obsahuje vysoké množstvo vlákniny, omega-3 mastných...

Ľanový olej

Ľanový olej je olej získavaný z ľanových semien, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, lignany a vlákninu. Omega-3 mastné...

Losos

Losos je jedným z najzdravších potravín, ktoré môžeme do svojej stravy zaradiť. Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú...

Low carb

Low carb je výraz používaný na opis stravy s nízkym obsahom sacharidov. Táto strava sa zameriava na obmedzenie príjmu sacharidov...

Strukoviny

Strukoviny sú skvelým zdrojom živín a majú mnoho zdravotných výhod. Sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, čo ich...

Lyzín

Lyzín je esenciálna aminokyselina, čo znamená, že ju naše telo nedokáže samo produkovať a musíme ju získať z potravy. Je...

Maca

Maca je koreňová rastlina, ktorá sa pestuje v peruánskych Andách už tisíce rokov. Je známa pre svoje mnohozdravotné prínosy a...

Stearát horečnatý

Magnesium stearate je zlúčenina, ktorá sa často používa ako prísada vo farmaceutických a potravinárskych produktoch. Ide o soľ horčíka a...

Mak

Mak je semeno rastliny zvanej mak siaty, ktoré sa využíva v potravinárstve a medicíne. Z hľadiska zdravia a výživy je...

Makrobiotika

Makrobiotika je životný štýl a filozofia, ktorá sa zameriava na rovnováhu a harmóniu medzi telom, mysľou a prírodou. Zdravie a...

Maltodextrín

Maltodextrín je sacharidový polysacharid, ktorý sa často používa ako sladidlo alebo zahusťovadlo v potravinárskom priemysle. Je vyrobený z obilných zŕn,...

Mandle

Mandle sú jednou z najzdravších orechov, ktoré sú bohaté na živiny a majú mnoho prínosov pre zdravie. Obsahujú vysoké množstvo...

Margarín

Margarín je rastlinný tuk, ktorý sa často používa ako náhrada masla. Z hľadiska zdravia a výživy je margarín kontroverznou potravinou....

Maslo

Maslo je tradičná potravina, ktorá sa vyrába z mliečneho tuku. Obsahuje vysoké množstvo nasýtených tukov, ktoré sú spájané s vyšším...

Mäsozeleninové príkrmy

Mäsozeleninové príkrmy sú jedlá, ktoré kombinujú mäso a zeleninu ako hlavné zložky. Táto kombinácia prináša mnoho výhod z hľadiska zdravia...

Mastné kyseliny

Mastné kyseliny sú organické zlúčeniny, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi tukov. Sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela a hrajú...

Maté

Maté je tradičný juhoamerický nápoj, ktorý sa vyrába z listov stromu yerba maté. Tento nápoj je známy pre svoje povzbudzujúce...

Materské mlieko

Materské mlieko je jedinečný a nenahraditeľný zdroj výživy pre novorodencov a dojčatá. Obsahuje všetky živiny, ktoré dieťa potrebuje na správny...

MCT olej

MCT olej, čiže Medium-Chain Triglyceride olej, je typ oleja, ktorý je bohatý na stredne dlhé triglyceridy. Tieto triglyceridy sú ľahko...

Med

Med je prírodné sladidlo, ktoré je známe pre svoje mnoho zdravotných a výživových výhod. Obsahuje mnoho živín, vrátane vitamínov, minerálov...

Menopauza

Menopauza je prirodzeným a nevyhnutným procesom, ktorý sa vyskytuje u žien v strednom veku. Ide o obdobie, kedy ženské telo...

Menštruačný cyklus

Menštruačný cyklus je prirodzený proces, ktorý sa odohráva v tele ženy a je spojený s reprodukčným systémom. Trvá obvykle 28...

Metabolický syndróm

Metabolický syndróm je súbor rizikových faktorov spojených so zvýšeným rizikom vzniku srdcovo-cievnych ochorení, diabetu typu 2 a ďalších zdravotných problémov....

Metabolizmus

Metabolizmus je proces, ktorý sa odohráva v našom tele a zahŕňa chemické reakcie, ktoré premieňajú potravu na energiu. Správny metabolizmus...

Mikrobiota

Mikrobiota je komplexný ekosystém mikroorganizmov, ktorý obýva náš tráviaci systém, kožu a ďalšie časti tela. Táto mikrobiálna populácia sa skladá...

Mikroorganizmy

Mikroorganizmy sú drobné živé organizmy, ktoré nemožno vidieť voľným okom. Patria sem baktérie, vírusy, plesne a prvoky. Tieto mikroorganizmy majú...

Mikrovlnný ohrev

Mikrovlnný ohrev je moderný a rýchly spôsob prípravy jedla, ktorý využíva elektromagnetické žiarenie. Tento spôsob ohrevu je považovaný za bezpečný...

Mineralizácia

Mineralizácia je proces, ktorý je kľúčový pre správnu funkciu nášho tela a zaisťuje optimálne zdravie a výživu. Mineralizácia sa týka...

Minerálne látky

Minerálne látky sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela a sú kľúčové na udržanie zdravia a výživy. Sú to anorganické...

Miso pasta

Miso pasta je tradičný japonský produkt, ktorý sa vyrába fermentáciou sójových bôbov, ryže alebo jačmeňa s pomocou špecifických kvasiniek. Táto...

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky sú potraviny, ktoré sú vyrobené z mlieka alebo mliečnych surovín. Sú bohatým zdrojom živín, ako sú bielkoviny, vápnik,...

Morské riasy

Morské riasy sú jedinečným zdrojom živín a majú mnoho zdravotných výhod. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré sú...

Mrazená zelenina

Mrazená zelenina je výbornou voľbou pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoju stravu a zdravie. Mrazená zelenina je často zberaná a...

Mrkva

Mrkva je koreňová zelenina bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, ktorá prináša mnoho zdravotných výhod. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu A,...

Multivitamín

Multivitamín je doplnok stravy, ktorý obsahuje kombináciu rôznych vitamínov a minerálov. Jeho hlavným cieľom je poskytnúť telu potrebné živiny, ktoré...

Nadúvanie

Nadúvanie je stav, ktorý sa vyskytuje, keď sa v čreve hromadí nadmerné množstvo plynu. Tento plyn môže pochádzať z rôznych...

Náhradné sladidlá

Náhradné sladidlá sú látky, ktoré sa používajú ako alternatíva k bežným cukrom. Sú obvykle oveľa sladšie ako cukor a majú...

Náhrada soli

Náhradka soli je produkt, ktorý slúži ako alternatíva k bežnému stolnému soli. Jej hlavným cieľom je znížiť príjem sodíka, ktorý...

Namáčanie

Namáčanie je proces, pri ktorom sa potraviny alebo suroviny ponoria do vody alebo inej tekutiny, aby sa zmäkčili alebo získali...

Nízkotuková diéta

Nízkotuková diéta je stravovací režim, ktorý sa zameriava na obmedzenie príjmu tukov a zvýšenie konzumácie bielkovín a sacharidov. Táto diéta...

Nutričné hodnoty

Nutričné hodnoty sú informácie o obsahu živín v potravinách, ktoré majú kľúčový význam pre zdravie a výživu človeka. Tieto hodnoty...

Obezita

Obezita je zdravotný stav, ktorý je charakterizovaný nadmerným hromadením tuku v tele. Tento stav je často spojený s negatívnymi dopadmi...

Obilniny

Obilniny sú základnou zložkou stravy a poskytujú telu mnoho dôležitých živín. Sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravú črevnú...

Očistná kúra

Očistná kúra je termín, ktorý sa často používa v súvislosti so zdravím a výživou. Ide o dočasnú zmenu stravovacích návykov...

Olej

Olej je jedným z najdôležitejších zdrojov tukov v našej strave. Obsahuje esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné na správnu funkciu...

Olivový olej

Olivový olej je jedným z najzdravších olejov, ktoré môžeme používať v našej strave. Obsahuje vysoké množstvo mononenasýtených tukov, ktoré sú...

Omega-3

Omega-3 sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela. Sú to polyénové mastné kyseliny, ktoré sa...

Omega-6

Omega-6 je esenciálna mastná kyselina, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu nášho tela. Jej hlavnou funkciou je podpora zdravia srdca...

Orechové mlieka

Orechové mlieka sú rastlinnou alternatívou k mlieku zvieracieho pôvodu, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou voľbou medzi ľuďmi s rôznymi diétnymi...

Orechové maslo

Orechové maslo je potravina vyrobená z rozomletých orechov, ako sú mandle, lieskové orechy, kešu alebo arašidy. Je bohaté na zdravé...

Orechy

Orechy sú jednou z najzdravších potravín, ktoré môžeme do svojej stravy zaradiť. Sú bohaté na živiny, vitamíny a minerály, ktoré...

Osteoporóza

Osteoporóza je ochorenie kostí, ktoré sa vyznačuje stratou ich hmotnosti a hustoty. Tento stav vedie k oslabeniu kostí a zvýšenému...

Ovčie mlieko

Ovčie mlieko je mlieko získané z oviec a je známe svojimi výživovými výhodami. Obsahuje vyššie množstvo bielkovín, tukov a minerálov...

Ovos

Ovos je jedným z najzdravších obilnín, ktoré sú k dispozícii. Obsahuje mnoho dôležitých živín, ktoré prispievajú k udržaniu zdravia a...

Ovsené vločky

Ovsené vločky sú jedným z najzdravších potravín, ktoré môžete do svojho jedálnička zaradiť. Sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha udržovať...

Ovocie

Ovocie je nevyhnutnou súčasťou zdravej stravy a má mnoho prínosov pre naše zdravie a výživu. Obsahuje mnoho dôležitých živín, ako...

Oxid siričitý

Oxid siričitý je chemická zlúčenina so vzorcom SO2, ktorá sa vyskytuje vo forme plynu. Je to jedovatá látka, ktorá môže...

Oxidácia

Oxidácia je chemický proces, ktorý sa odohráva v našom tele a má vplyv na naše zdravie a výživu. Oxidácia je...

Paleo

Paleo, skrátene pre paleolitická strava, je spôsob stravovania, ktorý sa snaží napodobniť stravu našich pravekých predkov. Táto strava sa zameriava...

Para orech

Para orechy sú významným zdrojom živín a majú mnoho zdravotných výhod. Sú bohaté na zdravé tuky, najmä mononenasýtené a polynenasýtené...

Pasterizácia

Pasterizácia je proces, ktorý sa používa na zahriatie potravín na vysokú teplotu a následnému rýchlemu ochladeniu, aby sa zabránilo rastu...

Korenie

Korenie je korenie, ktoré sa používa po celom svete pre svoju výraznú chuť a arómu. Okrem toho, že dodáva jedlu...

Peristaltika čriev

Peristaltika čriev je fyziologický proces, ktorý zaisťuje pohyb potravy a jej postupné strávenie v tráviacom systéme. Ide o súbor svalových...

Pickles

Pickles je kvasená alebo nakladané zelenina, ktorá je obľúbenou súčasťou mnohých jedál a pokrmov. Z hľadiska zdravia a výživy ma...

Pitný režim

Pitný režim je kľúčovým faktorom pre udržanie zdravia a správneho fungovania tela. Správny pitný režim zahŕňa dostatočný príjem tekutín, ktoré...

Pleseň

Pleseň je mikroskopický organizmus, ktorý sa vyskytuje vo forme vlákien a spór. Je prítomná v rôznych prostrediach, vrátane domácností, potravín...

Podváha

Podváha je stav, keď človek má nadmernú hmotnosť, ktorá presahuje normálne rozmedzie pre jeho vek, pohlavie a výšku. Tento stav...

Polyfenoly

Polyfenoly sú skupinou prírodných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v rastlinách. Sú známe svojimi silnými antioxidantnými vlastnosťami, ktoré môžu prispieť k...

Polyoly

Polyoly sú umelé sladidlá, ktoré sa často používajú ako náhrada cukru vo výrobkoch s nízkym obsahom kalórií. Sú známe svojou...

Polysacharidy

Polysacharidy sú zložité sacharidy, ktoré sa skladajú z dlhých reťazcov jednoduchých cukrov. Sú dôležitou súčasťou našej stravy a poskytujú telu...

Porcie

Výraz "porcia" je v kontexte zdravia a výživy často používaný na určenie správneho množstva jedla, ktoré by sme mali konzumovať....

Potravinová intolerancia

Potravinová intolerancia je stav, keď telo nedokáže správne stráviť určité potraviny alebo zložky potravín. Ide o reakciu organizmu na určité...

Prebiotiká

Prebiotiká sú látky, ktoré sa nachádzajú v potravinách a majú pozitívny vplyv na zdravie a výživu. Sú to nespracované sacharidy,...

Prediabetes

Prediabetes je stav, ktorý predchádza vzniku cukrovky typu 2. Ľudia s prediabetom majú vyššiu hladinu glukózy v krvi ako je...

Probiotické kultúry

Probiotické kultúry sú živé mikroorganizmy, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie a výživu človeka. Tieto kultúry sa prirodzene vyskytujú v...

Produkcia hormónu ghrelín

Produkcia hormónu ghrelín je kľúčovým procesom v našom tele, ktorý ovplyvňuje naše zdravie a výživu. Ghrelín je hormón, ktorý sa...

Prolaktín

Zníženie hladiny prolaktínu je stav, kedy je v tele nižšia ako obvyklá koncentrácia hormónu prolaktínu. Prolaktín je hormón produkovaný predovšetkým...

Proteínová malnutrica

Proteínová malnutrícia je stav, ktorý nastáva, keď telo nedostáva dostatočné množstvo proteínov, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Proteíny...

Proteínový nápoj

Proteínový nápoj je potravinový doplnok, ktorý je obvykle vyrobený z bielkovín, a slúži na posilnenie svalovej hmoty a regeneráciu po...

Prerušované pôsty

Prerušované pôsty sú metóda stravovania, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou z dôvodu svojich potenciálnych zdravotných a výživových výhod. Prerušované pôsty...

Psychosomatika

Psychosomatika je odbor, ktorý sa zaoberá vzťahom medzi psychikou a telesným zdravím človeka. Podľa psychosomatiky sú naše myšlienky, emócie a...

Ptyalín

Ptyalín je enzým, ktorý sa nachádza v ľudskej sline a hrá dôležitú úlohu pri trávení sacharidov. Jeho hlavnou funkciou je...

PUFA

PUFA (polyunsaturated fatty acids) sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela. Existujú dva hlavné typy...

Puriny

Puriny sú organické zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v potrave a sú tiež prirodzene prítomné v ľudskom tele. Sú dôležité pre...

Pôst

Pôst je spôsob stravovania, ktorý spočíva v dočasnom obmedzení príjmu potravy. Existuje niekoľko rôznych typov pôstu, ako je napríklad pôst...

Q10

Q10, tiež známy ako koenzým Q10 alebo ubiquinón, je prirodzene sa vyskytujúca látka v tele, ktorá hrá dôležitú úlohu v...

Paradajky

Paradajky sú jedným z najpopulárnejších druhov zeleniny a sú známe svojim výrazným červeným sfarbením a sladkou chuťou. Sú bohatým zdrojom...

Rakovina

Rakovina je vážne ochorenie, ktoré sa vyznačuje nekontrolovaným rastom a šírením buniek v tele. Táto choroba môže postihnúť rôzne časti...

Rakytník

Rakytník je ovocný ker, ktorý je známy pre svoje vynikajúce zdravotné a výživové vlastnosti. Jeho plody sú bohaté na vitamíny,...

Redukčná diéta

Redukčná diéta je stravovací plán, ktorý je zameraný na zníženie príjmu kalórií a tým aj na redukciu telesnej hmotnosti. Táto...

Respiračný kvocient

Respiračný kvocient je pomer medzi množstvom oxidu uhličitého vyprodukovaného pri dýchaní a množstvom kyslíka spotrebovaného pri metabolických procesoch v tele....

Rezistentný škrob

Rezistentný škrob je forma škrobu, ktorá sa v našom tráviacom systéme nespracováva a neabsorbuje ako bežný škrob. Namiesto toho prechádza...

RMR

RMR (Resting Metabolic Rate) je výraz používaný v oblasti zdravia a výživy na opis energetického výdaja tela v kľudovom stave....

Rastlinné nápoje

Rastlinné nápoje sú nápoje vyrobené z rôznych druhov rastlinných surovín, ako sú orechy, semená, strukoviny alebo obilniny. Tieto nápoje sú...

Rastlinné tuky

Rastlinné tuky sú tuky, ktoré sa nachádzajú v rastlinných potravinách, ako sú semená, orechy, semienka, avokádo a rastlinné oleje. Sú...

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina je typ vlákniny, ktorá sa rozpúšťa vo vode a vytvára gélovitú hmotu. Táto forma vlákniny je veľmi prospešná...

Roztrúsená skleróza

Roztrúsená skleróza (RS) je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Pri RS dochádza k poškodeniu ochrannej vrstvy nervových...

Rybia omáčka

Rybia omáčka je tradičná ázijská omáčka, ktorá sa vyrába z fermentovaných rýb a soli. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín a minerálov,...

Rybí tuk

Rybí tuk je prírodný zdroj tukov, ktorý je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Tieto mastné kyseliny sú pre ľudské telo...

Ryby

Ryby sú významným zdrojom živín a majú mnoho prínosov pre zdravie. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné...

Ryža

Ryža je jedným z najrozšírenejších potravín na svete a zohráva dôležitú úlohu v strave mnohých ľudí. Je bohatá na sacharidy,...

Riasy

Riasa je skupina jednobunkových alebo mnohobunkových organizmov, ktoré sa vyskytujú vo vode. Sú bohaté na živiny a minerály, čo ich...

Repkový olej

Repkový olej je rastlinný olej získavaný z repky olejnej, ktorý je známy svojimi výživovými a zdravotnými výhodami. Obsahuje vysoké množstvo...

Repný cukor

Repný cukor je druh cukru získavaný z cukrovej repy. Obsahuje sacharózu, ktorá je rýchlo stráviteľným sacharidom. Pri konzumácii repného cukru...

Masť

Sadlo je tuková látka, ktorá sa získava z tuku zvierat, najmä ošípaných. Obsahuje vysoký podiel nasýtených mastných kyselín a cholesterolu....

Sacharidy

Sacharidy sú jednou z hlavných skupín živín, ktoré telo potrebuje na správne fungovanie. Sú zdrojom energie a slúžia ako palivo...

Saponíny

Saponíny sú prirodzené chemické zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rôznych rastlinách. Majú schopnosť vytvárať penu a majú aj rôzne zdravotné...

Sardinky

Sardinky sú malé ryby, ktoré sú bohaté na živiny a majú mnoho zdravotných výhod. Sú vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín,...

Škorica

Škorica je aromatická korenistá látka, ktorá sa získava z kôry stromu Cinnamomum verum. Je známa pre svoju charakteristickú sladkú a...

Sladidlá

Sladidlá sú látky, ktoré sa používajú na dochutenie potravín a nápojov. Môžu byť prírodného alebo umelého pôvodu a majú sladkú...

Šupky

Šupky sú vonkajšou ochrannou vrstvou ovocia a zeleniny, ktorá je často odstraňovaná pred konzumáciou. Avšak, šupky obsahujú mnoho dôležitých živín,...

Vyprážanie

Vyprážanie je spôsob prípravy jedla, pri ktorom sa potravina ponorí do horúceho oleja alebo tuku a varí sa na vysokej...

Smoothie

Smoothie je nápoj, ktorý je známy pre svoje zdravotné a výživové výhody. Je vyrobený z mixu čerstvého ovocia, zeleniny, mliečnych...

Sodík

Sodík je minerál, ktorý je nevyhnutný na správnu funkciu nášho tela. Hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní rovnováhy tekutín v tele,...

Sója

Sója je rastlina pôvodom z Ázie, ktorá sa stala veľmi populárnou z hľadiska zdravia a výživy. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín,...

Sójové produkty

Sójové produkty sú potraviny vyrobené z sójových bôbov, ktoré sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Sú tiež nízkokalorické...

Somatotypy

Somatotypy sú klasifikácie telesného typu, ktoré sa používajú na opis fyzických charakteristík jednotlivcov. Existujú tri základné somatotypy: endomorf, mezomorf a...

Spaľovač tuku

Spaľovač tuku je termín používaný pre doplnky stravy, ktoré majú za cieľ zvýšiť metabolizmus a podporiť spaľovanie tukov v tele....

Spirulina

Spirulina je modrozelená sladkovodná riasa, ktorá je známa pre svoje výživové a zdravotné výhody. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov...

Stimulant

Stimulant je termín používaný na označenie látok, ktoré stimulujú centrálny nervový systém a zvyšujú aktivitu mozgu. Tieto látky majú schopnosť...

Stopové prvky

Stopové prvky sú minerály, ktoré sú pre správnu funkciu nášho tela nevyhnutné, avšak v malých množstvách. Patrí sem napríklad železo,...

Stres

Stres je fyziologická a psychologická reakcia na rôzne vonkajšie alebo vnútorné faktory, ktoré jedinec vníma ako ohrozujúce alebo náročné. Z...

Strumigény

Strumigény sú látky, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie a výživu človeka. Ide o látky, ktoré môžu byť obsiahnuté...

Čreva

Črevá sú súčasťou tráviaceho systému a majú kľúčovú úlohu v našom zdraví a výžive. Sú to dlhé a úzke orgány,...

Črevný mikróbiom

Črevný mikróbiom je komplexný ekosystém mikroorganizmov, ktorý obýva tráviaci trakt človeka. Tento mikrobióm sa skladá z mnohých druhov baktérií, vírusov,...

Sukralóza

Sucralóza je umelé sladidlo, ktoré sa často používa ako náhrada cukru. Je veľmi sladké, až 600-krát sladšie ako cukor, a...

Soľ

Soľ je jedným z najstarších a najrozšírenejších korenín na svete. Jej prítomnosť v potrave je nevyhnutná pre správnu funkciu ľudského...

Suplementácia

Suplementácia je proces, pri ktorom sa do stravy pridávajú doplnky stravy, aby sa zaistilo dostatočné množstvo živín, ktoré telo potrebuje....

Sušené ovocie

Sušené ovocie je obľúbenou a chutnou alternatívou k čerstvému ovociu. Obsahuje vysoké množstvo prírodných cukrov, vlákniny, vitamínov a minerálov, čo...

Sušený kvások

Sušený kvások je produkt, ktorý sa získava sušením živých kvasiniek. Tieto kvasinky sú bohaté na živiny, vitamíny a minerály, ktoré...

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva (SDT) je chronické črevné ochorenie, ktoré postihuje tráviaci systém. Jeho príznaky zahŕňajú bolesti brucha, nadúvanie, hnačku alebo...

Syndróm zvýšenej priepustnosti čriev

Syndróm zvýšenej priepustnosti čriev, známy tiež ako "proteíny zvýšenej priepustnosti čriev" (leaky gut syndróme), je stav, ktorý ovplyvňuje zdravie a...

Srvátkový proteín

Srvátkový proteín je významným zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela. Je získavaný z mlieka počas procesu...

Syridlo

Syridlo je prírodná enzymatická látka, ktorá sa používa pri výrobe syrov. Jeho hlavnou funkciou je spôsobiť zrážanie mlieka a tým...

Škroby

Škroby sú jednou z hlavných zložiek stravy a poskytujú telu energiu. Sú to polysacharidy, ktoré sa nachádzajú v rastlinách a...

Špenát

Špenát je zelenina bohatá na živiny a prospešná pre naše zdravie. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov A, C, E, K a...

Štítna žľaza

Štítna žľaza je malý orgán nachádzajúci sa v krku, ktorý produkuje hormóny, ktoré ovplyvňujú takmer každý aspekt nášho zdravia a...

Tapiokový škrob

Tapiokový škrob je prírodný produkt získavaný z koreňa tapioky, ktorý je rastlinou pôvodom z Južnej Ameriky. Tento škrob je bezlepkový,...

Tehotenstvo

Tehotenstvo je obdobie vo živote ženy, kedy sa jej telo pripravuje na nesenie a pôrod dieťaťa. Z hľadiska zdravia je...

Tempeh

Tempeh je rastlinný produkt, ktorý je vyrobený z fermentovaných sójových bôbov. Je to vynikajúci zdroj bielkovín a obsahuje všetky esenciálne...

Tenké črevo

Tenké črevo je jedným z hlavných orgánov tráviaceho systému a zohráva kľúčovú úlohu pri trávení a vstrebávaní živín z potravy....

Hrubé črevo

Hrubé črevo je poslednou časťou tráviaceho systému a má kľúčovú úlohu pri spracovaní a vstrebávaní vody a živín z potravy....

Tofu

Tofu je rastlinný produkt, ktorý je vyrobený z sójových bôbov a je známy svojim vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom...

Tráviaci enzým

Tráviace enzýmy sú kľúčovými zložkami tráviaceho systému, ktoré pomáhajú rozkladať potravu na jednoduchšie látky, ktoré môže telo ľahko vstrebať. Tieto...

Triglyceridy

Triglyceridy sú tuky, ktoré sa nachádzajú v našom tele a sú základným zdrojom energie. Sú tvorené glycerolom a troma mastnými...

Trombóza

Trombóza je zdravotný stav, ktorý sa vyskytuje, keď sa v cievach vytvorí krvná zrazenina, známa aj ako trombus. Táto zrazenina...

Triesloviny

Triesloviny sú organické zlúčeniny, ktoré sa vyskytujú predovšetkým v rastlinách. Sú to látky s horkou chuťou a majú významný vplyv...

Tuky

Tuky sú jednou z troch základných živín, ktoré telo potrebuje na správne fungovanie. Sú zdrojom energie a pomáhajú pri vstrebávaní...

Tvrdé syry

Tvrdé syry sú typom syrov, ktoré majú pevnú a kompaktnú konzistenciu. Medzi najznámejšie tvrdé syry patrí napríklad cheddar, parmezán alebo...

Umelé mlieka

Umelé mlieka sú náhradky materského mlieka, ktoré sa používajú ako alternatíva pre dojčenie. Tieto náhradky sú vyrobené z rôznych zložiek,...

Únavová zlomenina

Únavová zlomenina je porucha kostného tkaniva, ktorá sa vyvíja v dôsledku opakovaného stresu a preťaženia kostí. Táto porucha je často...

Údeniny

Údeniny sú potraviny, ktoré prechádzajú procesom údenia, čo je metóda konzervácie potravín pomocou dymu. Tieto potraviny sú často vyrobené z...

Vaječné bielkoviny

Vaječné bielkoviny sú jednou z najvýznamnejších zložiek stravy, ktoré majú pre zdravie a výživu mnoho výhod. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny,...

Vápnik

Vápnik je minerál, ktorý je nevyhnutný na správny vývoj kostí a zubov. Je tiež dôležitý pre správnu funkciu svalov, nervového...

Vazodilatačný efekt

Vazodilatačný efekt je fyziologický proces, pri ktorom dochádza k rozšíreniu ciev a zvýšeniu prietoku krvi. Tento efekt je dôležitý pre...

Vegánstvo

Vegánstvo je životný štýl, ktorý sa vyznačuje úplným vylúčením konzumácie akéhokoľvek živočíšneho produktu, vrátane mäsa, mliečnych výrobkov, vajec a medu....

Vegetariánstvo

Vegetarián je jedinec, ktorý sa rozhodol nejesť mäso a ryby a uprednostňuje stravu založenú na rastlinných produktoch. Z hľadiska zdravia...

Vegetatívny nervový systém

Vegetatívny nervový systém je časťou nervového systému, ktorá reguluje a udržuje základné funkcie tela, ako je srdcová činnosť, dýchanie, trávenie...

Vajcia

Vajcia sú jedným z najviac výživných potravín, ktoré môžeme konzumovať. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov. Obsahujú aj všetky...

Vitamín A

Vitamín A je v tukoch rozpustný vitamín, ktorý je nevyhnutný na správne fungovanie nášho tela. Hrá kľúčovú úlohu v mnohých...

Vitamín B12

Vitamín B12, tiež známy ako kobalamín, je jedným z nevyhnutných živín na správne fungovanie nášho tela. Je to vodou rozpustný...

Vitamin B9

Je tiež známy ako kyselina listová. Tento vitamín je nevyhnutný na správny vývoj a funkciu tela. Hrá kľúčovú úlohu pri...

Vitamín C

Vitamín C, tiež známy ako kyselina askorbová, je jedným z najdôležitejších vitamínov pre zdravie a výživu. Tento vitamín je rozpustný...

Vitamín D

Vitamín D je v tukoch rozpustný vitamín, ktorý je nevyhnutný na správnu funkciu nášho tela. Hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní...

Vitamín E

Vitamín E je tukoch rozpustný vitamín, ktorý má významný vplyv na zdravie a výživu. Je známy svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami,...

Vitamín K

Vitamín K je tuk rozpustný vitamín, ktorý zohráva dôležitú úlohu v zdraví a výžive. Existujú dva hlavné typy vitamínu K...

Vitamíny

Vitamíny sú organické látky, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela. Sú to mikroživiny, ktoré sa nachádzajú v potravinách...

Vláknina

Vláknina je nepostrádateľnou súčasťou zdravej stravy a má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Jedná sa o rastlinnú zložku potravy,...

Vločky

Vločky sú obľúbeným a zdravým zdrojom energie a živín. Sú vyrobené z celých obilnín, ako je ovos, pšenica alebo jačmeň,...

Voda

Voda je základnou životnou tekutinou a jej prítomnosť je nevyhnutná na udržanie zdravia a správne fungovanie tela. Voda zohráva kľúčovú...

Vstrebateľnosť

Vstrebateľnosť je termín používaný v oblasti zdravia a výživy na opis schopnosti tela absorbovať a využiť živiny z potravy. Vstrebateľnosť...

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak, známy aj ako hypertenzia, je stav, pri ktorom je tlak krvi v cievach vyšší ako je normálny....

Xylitol

Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré sa často používa ako alternatíva k bežným cukrom. Má nižší glykemický index ako bežný cukor,...

Zápcha

Zápcha je stav, ktorý sa vyskytuje, keď dochádza k obtiažnemu alebo vzácnemu vyprázdňovaniu stolice. Tento problém môže byť spôsobený rôznymi...

Zápal močových ciest

Zápal močových ciest je zdravotný stav, ktorý sa vyskytuje, keď sú infikované močové cesty, ktoré zahŕňajú močovú trubicu, močový mechúr...

Zápaly

Zápaly sú reakciou imunitného systému na infekciu, poškodenie alebo podráždenie tkanív. Môžu sa vyskytovať v rôznych častiach tela a môžu...

Záporná energetická bilancia

Záporná energetická bilancia je stav, keď príjem energie z potravy je nižší ako výdaj energie telom. Tento stav je často...

Zavádzanie príkrmov

Zavádzanie príkrmov je proces, ktorým sa postupne začína pridávať pevnú stravu do jedálnička dieťaťa, ktoré doteraz bolo dojčené alebo kŕmené...

Zelená káva

Zelená káva je termín, ktorý sa používa na nepražené zrná kávy. Táto forma kávy je bohatá na prírodné látky, ktoré...

Zelené potraviny

Zelené potraviny sú potraviny, ktoré majú vysoký obsah živín a sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Patria sem predovšetkým...

Zelenina

Zelenina je nevyhnutnou súčasťou zdravej stravy a výživy. Obsahuje mnoho dôležitých živín, vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre správnu...

Zeleninové príkrmy

Zeleninové príkrmy sú skvelou voľbou pre zdravú stravu a výživu. Obsahujú bohaté množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné...

Zelený čaj

Zelený čaj je obľúbený nápoj po celom svete a je známy pre svoje mnoho zdravotných a výživových výhod. Obsahuje vysoké...

Kapusta

Kapusta je zelenina bohatá na živiny a prospešná pre zdravie. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a...

Železo

Železo je jedným z najdôležitejších minerálov pre ľudské zdravie a výživu. Tento minerál je nevyhnutný na tvorbu červených krviniek, ktoré...

Ženšen

Ženšen je bylina, ktorá sa v tradičnej čínskej medicíne používa už tisíce rokov na svoje liečebné účinky. Obsahuje mnoho bioaktívnych...

Žilné ochorenia

Žilné ochorenia sú zdravotné problémy spojené so zlou funkciou žilového systému. Jedným z najčastejších žilových ochorení je kŕčové žily, ktoré...

Živočísne potraviny

Živočísne potraviny sú potraviny pochádzajúce zo živočíšnej ríše, ako sú mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky a ďalšie. Tieto potraviny sú...

Žlčové kamene

Žlčové kamene sú tvrdé útvary, ktoré sa tvoria v žlčníku, malom orgáne umiestnenom pod pečeňou. Tieto kamene vznikajú predovšetkým z...

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi