Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Strumigény

Dobrý deň,
mám dlhodobo po dvoch pôrodoch štítnu žľazu „na hrane“. Lieky mi ale zatiaľ lekár nepredpísal. Vadí v tomto prípade ak by som pravidelne pojedala Pickles z kapusty alebo kaleráby? Tiež si často podusím pár minút v parnom hrnci brokolicu. Znižujú tieto úpravy ako fermentácia alebo podusenie obsah strumigénov v kapustovitej zelenine? V prípade potom semienok, orechov, obilnín a strukovín pokiaľ ich vždy namočím mala by som tým negatívny dopad antinutričných látok tiež eliminovať? Trošku ma zarazila Vaša odpoveď viď otázku nižšie ohľadom vegánstva a zlej štítnej žľazy, kedy v podstate iba rastlinnú stravu neodporúčate. Pritom pokiaľ budem dodržiavať zásady ako namáčanie, fermentácia, klíčenie, mala som za to, že tým môžem negatívne látky v týchto potravinách podstatne eliminovať.
Ďakujem za odpoveď.

Tepelné úpravy vrátane namáčania a fermentácie znižujú množstvo antinutričných látok, v prípade strumigénov ale nijak zásadne, dokonca kyslá kapusta obsahuje týchto zložiek vcelku zbytočne vysoké množstvo. Vegánska strava obsahuje najvyšší podiel antinutričných faktorov v strave zo všetkých stravovacích režimov, nie je tak vhodná pre jedincov, ktorí majú genetické predispozície k poruchám funkcie štítnice. V praxi to znamená, že je v takýchto situáciách potrebné o to dôkladnejšie dbať na dodržiavanie všetkých dostupných pravidiel, ktoré v rámci úprav stravovania zlepšia stráviteľnosť rastlinných potravín a súčasne znížia podiel antinutričných látok.
Všeobecne platí, že je vhodné sa nie priamo vyhýbať týmto "inkriminovaným" potravinám, ale predovšetkým mať ich príjem pod kontrolou (= ich občasná konzumácia v primeranom množstve ničomu neublíži). Toto je podmienené snahou o zaistenie dostatočného príjmu látok, ktoré funkciu štítnej žľazy podporujú (jód, zinok, selén, antioxidanty, dostatok bielkovín...).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi