📅 15. 1. 2024
Zelenina zahŕňa skupinu potravín, ktoré by mali byť u zdravých jedincov neoddeliteľnou súčasťou každodennej stravy. Je zdrojom látok so špecifickými vlastnosťami rozhodujúcimi o tom, či daná potravina je alebo nie...
📅 25. 7. 2023
Časť populácie význam pitného režimu úplne prehliada, iní naň naopak zameriavajú prehnane zbytočnú pozornosť so snahou spočítať presné množstvo tekutín, ktoré na optimálne fungovanie potrebujeme. Dospelý človek má možnosť sa...
📅 10. 7. 2023
V živote každého rodiča príde okamih, kedy je u svojho dieťaťa nútený riešiť prechod na nemliečnu stravu. Zaradenie prvých príkrmov je pre dieťa av podstate aj rodičia veľká zmena, ktorú...
📅 19. 4. 2023
Cez víkend 15-16.4.2023 prebehli v Maďarsku avizované zápasy. Na prvý pohľad žiadna veľká súťaž, pre celý tím však naopak veľmi dôležitá až kľúčová. Lucka mala pomerne málo času, aby z...
📅 16. 3. 2023
Kariéra vrcholového športovca je prakticky bez výnimky jazdou na horskej dráhe. Vonkajšia realita, kde sa striedajú výhry s prehrami, je len pomyselná špička ľadovca, navyše často deformovaná medializáciou a snahou...
📅 1. 3. 2023
Káva je nápoj, ktorý necháva chladným absolútne minimum ľudí. Buď ju milujete, alebo ju nemôžete vystáť. Je tak trochu kontroverznou potravinou, pretože disponuje spektrom účinkov, ktoré sa síce v niektorých...
📅 26. 2. 2023
Aby organizmus bol schopný vykonávať prácu, potrebuje na to zodpovedajúce množstvo vody. Základom každého športového výkonu je preto dostatočná hydratácia. Toho sú si vedomí aj výrobcovia športovej výživy, ktorí sa...
📅 23. 2. 2023
Športovci zaujímajú k vláknine často svojrázny prístup. Niektorí jej existenciu vrátane významu neriešia vôbec. Iní sa jej príjmu naopak úzkostlivo vyhýbajú, pretože majú obavu z potenciálnych následkov v podobe zvýšeného...
📅 20. 2. 2023
S tukmi treba na tanieri pracovať uvážlivo. Keďže sú koncentrovaným zdrojom energie, môže sa ľahko stať, že ich zle odhadnuté či namerané množstvo zamotá s výslednými hodnotami energetickej bilancie. Obzvlášť...
📅 17. 2. 2023
Sacharidy v strave plnia predovšetkým úlohu zdroja energie. Organizmus ich metabolizuje pomerne rýchlo, táto rýchlosť sa ale líši s ohľadom na ich štruktúru – zdroje komplexných sacharidov telo spracováva pomalšie,...
📅 13. 2. 2023
Vo výžive sa prezentuje celý rad pravidiel a faktorov, ktoré vo svojom význame môžeme rozdeliť na viac a menej dôležité. Medzi najdôležitejšie bezpochyby patrí aj nutnosť kontrolovať množstvo a kvalitu...
📅 10. 2. 2023
Každý, kto sa trochu motá okolo výživy, vie, že snaha o presné spočítanie energetickej bilancie – teda rozdielu medzi príjmom a výdajom energie, v praxi veľmi dobre nefunguje. Dôvodom je...
📅 7. 2. 2023
Existuje množstvo názorov a od nich sa odvíjajúcich prístupov k užívaniu doplnkov stravy, v športe to platí dvojnásobne. Faktom je, že vrcholový športovec sa bez podpornej suplementácie nezaobíde. Nie ani...
📅 3. 2. 2023
Základom každého jedálnička je sústava receptov, ktoré sú zložené z rôznych surovín. Je tak logické, že kvalita každého receptu, poprípade celej koncepcie stravovania, začína a končí pri kvalite použitých potravín....
📅 1. 2. 2023
Život športovcov nebýva ustlaný na ružiach, ako to často v médiách vyzerá. Každodenná fyzická drina, psychický stres, snaha sa nezraniť či nespadnúť do stavu chronickej únavy sú len pomyselnou špičkou...
📅 15. 5. 2022
Bielkoviny sú zložkou, ktorej množstvo sa pri kontrole kvality jedálnička sleduje väčšinou na prvom mieste. V praxi sa ukazuje, že aj napriek tomu, akú zásadnú úlohu pre metabolizmus hrajú, s...
📅 10. 5. 2022
Soľ (NaCl), ktorú používame v kuchyni na dochucovanie jedál, plní rad funkcií: Slúži ako zosilňovač chuti, plní funkciu konzervačnej látky a je zdrojom sodíka, ktorý riadi metabolizmus vody v tele...
📅 29. 4. 2022
Káva je veľmi zaujímavý nápoj. Možno by bolo na mieste ho označiť za silne kontroverzný, a to minimálne vo vzťahu k ľudskému zdraviu, ale to je otázkou uhla pohľadu toho,...
📅 21. 4. 2022
Tému dlhovekosti zaujímalo ľudstvo odnepamäti. Z histórie sú zdokumentované snahy alchymistov o nájdenie elixíru života, v modernej spoločnosti, ktorej základy stoja na vedomosťach, je to potom neutíchajúca snaha vedcov hľadať...
📅 15. 4. 2022
O fajčení vieme, že výrazne poškodzuje zdravie. Vo vzťahu k podpore vzniku nádorových ochorení sa uvádza, že fajčiari majú až štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť rizika úmrtia na rakovinu ako nefajčiari. Podobne...
📅 7. 4. 2022
Orechy sú nutrične veľmi zaujímavou potravinou: Zastupujú pomerne významné množstvo bielkovín (až 20 %), sú zdrojom komplexných sacharidov, poskytujú nemalé množstvo vlákniny, sú aj dôležitým zdrojom niektorých minerálov na čele...
📅 3. 4. 2022
Prechod z jedného ročného obdobia do druhého býva sprevádzaný množstvom výziev. Organizmus sa začína prebúdzať zo zimného spánku, je nútený sa prispôsobovať zmenám teploty a vlhkosti vzduchu, so zlepšujúcim sa...
📅 30. 3. 2022
Je známym faktom, že s rastúcim vekom stúpa riziko rednutia kostí, ktoré vedie k vzniku osteoporózy. Kosti síce môžu krehnúť v akomkoľvek veku, najčastejšie k tomu ale z dôvodu hormonálnych...
📅 27. 3. 2022
Užívanie doplnkov stravy je v modernej spoločnosti úplne bežná vec. Štúdie poukazujú na fakt, že ich spotreba neustále rastie, a nie je žiadne tajomstvo, že ich potenciál v snahe...
📅 23. 3. 2022
Pri snahe racionálne upravovať systém stravovania sa často cieli na schopnosť jedla zvyšovať pocit zasýtenia. Toto má svoj zmysel, pretože sa ukazuje, že zo zdravotného hľadiska je v mnohých situáciách...
📅 21. 3. 2022
Demencia je duševné ochorenie, ktoré postihuje niektoré funkcie mozgu a prejavuje sa poruchou intelektu, pamäte a osobnosti. Najčastejšou príčinou jej vzniku je Alzheimerova choroba, medzi hlavné rizikové faktory patrí vek....
📅 19. 3. 2022
Nadváha a obezita posúvajú metabolickú rovnováhu do stavu, z ktorého vzniká celý rad civilizačných chorôb. Najčastejšie sa citujú srdcovo-cievne choroby a diabetes 2. typu, o ktorých vieme, že vedú k...