Kurzy ATAC

Magazín

Zelenina

Zelenina

📅 15. 1. 2024

Zelenina zahŕňa skupinu potravín, ktoré by mali byť u zdravých jedincov neoddeliteľnou súčasťou každodennej stravy. Je zdrojom látok so špecifickými vlastnosťami rozhodujúcimi o tom, či daná potravina je alebo nie...

Pravidlá pitného režimu

Pravidlá pitného režimu

📅 25. 7. 2023

Časť populácie význam pitného režimu úplne prehliada, iní naň naopak zameriavajú prehnane zbytočnú pozornosť so snahou spočítať presné množstvo tekutín, ktoré na optimálne fungovanie potrebujeme. Dospelý človek má možnosť sa...

Prvé príkrmy

Prvé príkrmy

📅 10. 7. 2023

V živote každého rodiča príde okamih, kedy je u svojho dieťaťa nútený riešiť prechod na nemliečnu stravu. Zaradenie prvých príkrmov je pre dieťa av podstate aj rodičia veľká zmena, ktorú...

Odvodňovanie pred zápasom v praxi

Odvodňovanie pred zápasom v praxi

📅 19. 4. 2023

Cez víkend 15-16.4.2023 prebehli v Maďarsku avizované zápasy. Na prvý pohľad žiadna veľká súťaž, pre celý tím však naopak veľmi dôležitá až kľúčová. Lucka mala pomerne málo času, aby z...

Nečakané výzvy

Nečakané výzvy

📅 16. 3. 2023

Kariéra vrcholového športovca je prakticky bez výnimky jazdou na horskej dráhe. Vonkajšia realita, kde sa striedajú výhry s prehrami, je len pomyselná špička ľadovca, navyše často deformovaná medializáciou a snahou...

Káva v športe

Káva v športe

📅 1. 3. 2023

Káva je nápoj, ktorý necháva chladným absolútne minimum ľudí. Buď ju milujete, alebo ju nemôžete vystáť. Je tak trochu kontroverznou potravinou, pretože disponuje spektrom účinkov, ktoré sa síce v niektorých...

Pitný režim

Pitný režim

📅 26. 2. 2023

Aby organizmus bol schopný vykonávať prácu, potrebuje na to zodpovedajúce množstvo vody. Základom každého športového výkonu je preto dostatočná hydratácia. Toho sú si vedomí aj výrobcovia športovej výživy, ktorí sa...

Vláknina - (ne)priateľ športovcov?

Vláknina - (ne)priateľ športovcov?

📅 23. 2. 2023

Športovci zaujímajú k vláknine často svojrázny prístup. Niektorí jej existenciu vrátane významu neriešia vôbec. Iní sa jej príjmu naopak úzkostlivo vyhýbajú, pretože majú obavu z potenciálnych následkov v podobe zvýšeného...

Tuky v kuchyni

Tuky v kuchyni

📅 20. 2. 2023

S tukmi treba na tanieri pracovať uvážlivo. Keďže sú koncentrovaným zdrojom energie, môže sa ľahko stať, že ich zle odhadnuté či namerané množstvo zamotá s výslednými hodnotami energetickej bilancie. Obzvlášť...

Zdroje sacharidov

Zdroje sacharidov

📅 17. 2. 2023

Sacharidy v strave plnia predovšetkým úlohu zdroja energie. Organizmus ich metabolizuje pomerne rýchlo, táto rýchlosť sa ale líši s ohľadom na ich štruktúru – zdroje komplexných sacharidov telo spracováva pomalšie,...

Ako počítame bielkoviny

Ako počítame bielkoviny

📅 13. 2. 2023

Vo výžive sa prezentuje celý rad pravidiel a faktorov, ktoré vo svojom význame môžeme rozdeliť na viac a menej dôležité. Medzi najdôležitejšie bezpochyby patrí aj nutnosť kontrolovať množstvo a kvalitu...

Energetická bilancia

Energetická bilancia

📅 10. 2. 2023

Každý, kto sa trochu motá okolo výživy, vie, že snaha o presné spočítanie energetickej bilancie – teda rozdielu medzi príjmom a výdajom energie, v praxi veľmi dobre nefunguje. Dôvodom je...

Výber doplnkov stravy

Výber doplnkov stravy

📅 7. 2. 2023

Existuje množstvo názorov a od nich sa odvíjajúcich prístupov k užívaniu doplnkov stravy, v športe to platí dvojnásobne. Faktom je, že vrcholový športovec sa bez podpornej suplementácie nezaobíde. Nie ani...

Luckin nákupný košík

Luckin nákupný košík

📅 3. 2. 2023

Základom každého jedálnička je sústava receptov, ktoré sú zložené z rôznych surovín. Je tak logické, že kvalita každého receptu, poprípade celej koncepcie stravovania, začína a končí pri kvalite použitých potravín....

Kocky sú hodené

Kocky sú hodené

📅 1. 2. 2023

Život športovcov nebýva ustlaný na ružiach, ako to často v médiách vyzerá. Každodenná fyzická drina, psychický stres, snaha sa nezraniť či nespadnúť do stavu chronickej únavy sú len pomyselnou špičkou...

Rozloženie bielkovín v priebehu dňa

Rozloženie bielkovín v priebehu dňa

📅 15. 5. 2022

Bielkoviny sú zložkou, ktorej množstvo sa pri kontrole kvality jedálnička sleduje väčšinou na prvom mieste. V praxi sa ukazuje, že aj napriek tomu, akú zásadnú úlohu pre metabolizmus hrajú, s...

Ako znížiť množstvo soli v strave

Ako znížiť množstvo soli v strave

📅 10. 5. 2022

Soľ (NaCl), ktorú používame v kuchyni na dochucovanie jedál, plní rad funkcií: Slúži ako zosilňovač chuti, plní funkciu konzervačnej látky a je zdrojom sodíka, ktorý riadi metabolizmus vody v tele...

Je káva zdravá?

Je káva zdravá?

📅 29. 4. 2022

Káva je veľmi zaujímavý nápoj. Možno by bolo na mieste ho označiť za silne kontroverzný, a to minimálne vo vzťahu k ľudskému zdraviu, ale to je otázkou uhla pohľadu toho,...

Zistite, o koľko rokov si predĺžite život úpravou svojho jedálnička

Zistite, o koľko rokov si predĺžite život úpravou svojho jedálnička

📅 21. 4. 2022

Tému dlhovekosti zaujímalo ľudstvo odnepamäti. Z histórie sú zdokumentované snahy alchymistov o nájdenie elixíru života, v modernej spoločnosti, ktorej základy stoja na vedomosťach, je to potom neutíchajúca snaha vedcov hľadať...

Poznáme potraviny, ktoré sú rovnako škodlivé ako fajčenie

Poznáme potraviny, ktoré sú rovnako škodlivé ako fajčenie

📅 15. 4. 2022

O fajčení vieme, že výrazne poškodzuje zdravie. Vo vzťahu k podpore vzniku nádorových ochorení sa uvádza, že fajčiari majú až štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť rizika úmrtia na rakovinu ako nefajčiari. Podobne...

Konzumácia orechov môže znížiť nárast hmotnosti

Konzumácia orechov môže znížiť nárast hmotnosti

📅 7. 4. 2022

Orechy sú nutrične veľmi zaujímavou potravinou: Zastupujú pomerne významné množstvo bielkovín (až 20 %), sú zdrojom komplexných sacharidov, poskytujú nemalé množstvo vlákniny, sú aj dôležitým zdrojom niektorých minerálov na čele...

Jar klope na dvere a s ním aj zmena na tanieri

Jar klope na dvere a s ním aj zmena na tanieri

📅 3. 4. 2022

Prechod z jedného ročného obdobia do druhého býva sprevádzaný množstvom výziev. Organizmus sa začína prebúdzať zo zimného spánku, je nútený sa prispôsobovať zmenám teploty a vlhkosti vzduchu, so zlepšujúcim sa...

Prekvapivá potravina, ktorá chráni pred úbytkom kostnej hmoty

Prekvapivá potravina, ktorá chráni pred úbytkom kostnej hmoty

📅 30. 3. 2022

Je známym faktom, že s rastúcim vekom stúpa riziko rednutia kostí, ktoré vedie k vzniku osteoporózy. Kosti síce môžu krehnúť v akomkoľvek veku, najčastejšie k tomu ale z dôvodu hormonálnych...

Športovci užívajú nebezpečné doplnky

Športovci užívajú nebezpečné doplnky

📅 27. 3. 2022

Užívanie doplnkov stravy je v modernej spoločnosti úplne bežná vec. Štúdie poukazujú na fakt, že ich spotreba neustále rastie, a nie je žiadne tajomstvo, že ich potenciál v snahe...

Existujú potraviny, ktoré zvyšujú pocit sýtosti viac ako mäso

Existujú potraviny, ktoré zvyšujú pocit sýtosti viac ako mäso

📅 23. 3. 2022

Pri snahe racionálne upravovať systém stravovania sa často cieli na schopnosť jedla zvyšovať pocit zasýtenia. Toto má svoj zmysel, pretože sa ukazuje, že zo zdravotného hľadiska je v mnohých situáciách...

Diéta s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko demencie

Diéta s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko demencie

📅 21. 3. 2022

Demencia je duševné ochorenie, ktoré postihuje niektoré funkcie mozgu a prejavuje sa poruchou intelektu, pamäte a osobnosti. Najčastejšou príčinou jej vzniku je Alzheimerova choroba, medzi hlavné rizikové faktory patrí vek....

Vzdelanie má pozitívny vplyv na zdravie

Vzdelanie má pozitívny vplyv na zdravie

📅 19. 3. 2022

Nadváha a obezita posúvajú metabolickú rovnováhu do stavu, z ktorého vzniká celý rad civilizačných chorôb. Najčastejšie sa citujú srdcovo-cievne choroby a diabetes 2. typu, o ktorých vieme, že vedú k...