Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Zo sveta výživy a zdravia

Existujú potraviny, ktoré zvyšujú pocit sýtosti viac ako mäso

📅 23. 3. 2022  Mgr. Martin Jelínek    

Pri snahe racionálne upravovať systém stravovania sa často cieli na schopnosť jedla zvyšovať pocit zasýtenia. Toto má svoj zmysel, pretože sa ukazuje, že zo zdravotného hľadiska je v mnohých situáciách výhodnejší nižší počet porcií za deň, čo obnáša potrebu zvýšiť pocit zasýtenia medzi jednotlivými chodmi.

Existujú potraviny, ktoré zvyšujú pocit sýtosti viac ako mäso

Pretože energeticky najnáročnejšie stráviteľnou zložkou potravín sú bielkoviny, u ktorých sa bežne ako najvýznamnejší zdroj prezentuje mäso, panuje presvedčenie, že najviac nás zasýti práve prítomnosť mäsa v jedle. Súčasne sa argumentuje tým, že vyššia konzumácia bielkovín predchádza stratám svalovej hmoty súvisiacej s vekom a súčasne pomáha pri redukcii nadváhy.

Štúdia vykonávaná na Kodanskej univerzite v Dánsku ale zistila, že situácia sa má trochu inak. Zamerala sa na rozdiely v pocitoch zasýtenia medzi jedlami obsahujúcimi mäso (bravčové a teľacie) a chodmi, kde zdrojom bielkovín boli strukoviny (fazule, hrach).

Výsledkom bolo zistenie, že jedlo s rastlinnými bielkovinami pocitovo zasýtilo účastníkov viac, než recepty s mäsom. Zaujímavosťou súčasne je, že po konzumácii jedla s rastlinnými proteínmi účastníci zjedli v ďalšom jedle o 12 % menej kalórií, než u jedál obsahujúci mäso. [1]

Dôvodom tohto rozdielu je pomerne vysoký obsah vlákniny v rastlinných potravinách:
Placky s mäsom, ktoré účastníci štúdie konzumovali, obsahovali 6 gramov vlákniny v 100 g jedla, zatiaľ čo placky so strukovinami 25 g vlákniny (obsah sacharidov a bielkovín bol v oboch jedlách rovnaký).

Kľúčovou funkciou vlákniny je zvyšovanie objemu tráveniny a spomaľovanie procesu vstrebávania živín. Výsledkom je pomalší vzostup hladiny krvného cukru a tým aj dlhší pocit zasýtenia. Z týchto dôvodov je výhodné snažiť sa kontrolovať množstvo vlákniny nielen v jednotlivých jedlách, ale aj celodennú koncepciu stravovania. Faktom je, že strukoviny sú najvýznamnejším zdrojom vlákniny, kuchyne západných krajín s nimi ale pracujú veľmi málo.

Vybrané strukoviny s obsahom vlákniny [2]:

Kajan indický nelúpaný

100 g (1/4 šálky)

Vláknina:

Fazule červená oblička

50 g (1/4 šálky)

Vláknina:

Cícer

50 g (1/4 šálky)

Vláknina:

Fazule pinto

50 g (1/4 šálky)

Vláknina:

Fazule navy

50 g (1/4 šálky)

Vláknina:

Šošovka červená nelúpaná

50 g (1/4 šálky)

Vláknina:

Sójové bôby

50 g (1/4 šálky)

Vláknina:

Lupina biela

50 g (1/4 šálky)

Vláknina:

Adzuki

50 g (1/4 šálky)

Vláknina:

Mungo

50 g (1/4 šálky)

Vláknina:

 

Recept na luštěninové placičky s hrachovou kaší používané v dánské studii

Zdroje:

[1]  FNR

[2]  ZOFapp