Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Zo sveta výživy a zdravia

Diéta s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko demencie

📅 21. 3. 2022  Mgr. Martin Jelínek    

Demencia je duševné ochorenie, ktoré postihuje niektoré funkcie mozgu a prejavuje sa poruchou intelektu, pamäte a osobnosti. Najčastejšou príčinou jej vzniku je Alzheimerova choroba, medzi hlavné rizikové faktory patrí vek. O tomto probléme sa hovorí stále hlasnejšie, pretože s rastúcim počtom seniorov v populácii stúpa aj počet výskytov.

Diéta s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko demencie

Na liečbu demencie sa pristupuje komplexne. Nefarmakologické postupy zahŕňajú predovšetkým tréning kognitívnych funkcií, farmakologická liečba stojí na podávaní látok zlepšujúcich vnímanie, učenie a pamäť (často sú to prekurzory acetylcholínu, ako je lecitín), u ktorých sa ukázalo, že úspešne zmierňujú príznaky a spomaľujú postup choroby. [1]

Demencia tiež spôsobuje vyššiu produkciu voľných kyslíkových radikálov v mozgovom tkanive, ktoré ju poškodzujú. Súčasťou podpornej liečby je preto aj navyšovanie príjmu antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať oxidačnú záťaž. [2]

Zaujímavé zistenie vzťahu výživy a rozvoja demencie priniesol výskum vedcov z japonskej University of Tsukuba, ktorí sa zamerali na vplyv vlákniny. O tejto zložke stravy je všeobecne známe, že je dôležitá ako zdroj výživy pre probiotické mikroorganizmy v črevách, ovplyvňuje fungovanie tráviaceho systému a vie znižovať hladinu cholesterolu v krvi. [3]

Japonská štúdia zistila, že vyššie množstvo vlákniny v strave je spojené s nižším rizikom rozvoja demencie.

Keďže je vláknina zastúpená rozpustnými a nerozpustnými zložkami, sledoval sa ešte rozdiel vo vplyve oboch frakcií. Ukázalo sa, že súvislosť medzi príjmom vlákniny a demenciou bola výraznejšia pri rozpustnej vláknine. [4]

Predpokladá sa, že dôvodom tohto vplyvu sú prebiotické účinky rozpustnej vlákniny ovplyvňujúce diverzitu a správanie črevnej mikrobioty, ktorá prostredníctvom svojej aktivity môže potláčať neurozápal zohrávajúcu úlohu pri nástupe demencie.

Výsledky tohto výskumu môžu byť dobrou argumentáciou pre snahu zvyšovať príjem vlákniny v strave. Odporúčaný príjem vlákniny sa u mužov pohybuje nad 35 g, u žien nad 30 g za deň, jej množstvo na celodennom tanieri ale u väčšiny ľudí v modernej spoločnosti nedosahuje ani polovičné hodnoty.

Najčastejšie sa ako významné zdroje vlákniny citujú zástupcovia ovocia a zeleniny, v skutočnosti sú podstatne bohatším zdrojom celozrnné výrobky, orechy a semená.

Aké dobre dostupné zdroje vlákniny seniorom najčastejšie na tanieri chýbajú?

 

Chlieb řažný celozrnný kváskový

50 g (1 krajec)

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Pečivo sa v jedálničku objavuje najčastejšie, je preto výhodné vedieť vybrať to správne. Výhodou raže je vysoký obsah celkovej vlákniny i jej rozpustnej zložky, kvások zase prináša väčšiu variabilitu fermentačného procesu as ním aj vplyv na stráviteľnosť potraviny.


Pohánka lúpaná

100 g (1/2 šálky)

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Z bezlepkových potravín pohánka vyčnieva ako významný zdroj rozpustných foriem vlákniny.

 

Cícer

50 g (1/4 šálky)

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Cícer sa ako zástupca strukovín pýši vysokým podielom rozpustnej vlákniny, navyše v porovnaní napr. s fazuľami nespôsobuje také veľké problémy s nadúvaním.


Cibuľa čerstvá

50 g (1/4 šálky,2/3 kusu)

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Cibuľa patrí medzi významné zdroje inulínu (zástupca rozpustných foriem vlákniny fungujúci ako veľmi "obľúbené" prebiotikum). Existujú síce bohatšie zdroje (napr. čakankový, púpavový alebo lopúchový koreň), cibuľa je ale oveľa dostupnejšia a v receptoch má širšie využitie.

Jablko sušené

30 g (3 polievkové lyžice,1 kus)

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Jablká sú jedným z najdostupnejších druhov ovocia v miernom pásme. Čerstvé aj sušené obsahujú rovnaký podiel pektínov - rozpustných druhov vlákniny.

Chia semienka

20 g (1 1/2 polievkové lyžice)

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Chia semienka sú v mnohých krajinách síce exotickou potravinou, väčšinou ale dobre dostupné. Popri rekordnom zastúpení omega-3 tukov poskytujú aj enormne vysokú koncentráciu rozpustnej vlákniny.

 

Náš tip na recept s vysokým obsahem vlákniny

Zdroje:

[1]  Academic

[2]  IOS

[3]  PubMed

[4]  University of Tsukuba