Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Vláknina

Vláknina

Vláknina

Vláknina fakticky patrí do skupiny sacharidov. Existujú dva základné druhy vlákniny (zastúpené v rastlinách):

  • Rozpustná:

    Je tvorená zložkami rastlinných buniek, ktoré napučiavajú vo vode (= je hygroskopická). V hrubom čreve sa účinkom baktérií (pomocou fermentačných pochodov) rozkladajú na jednoduchšie zložky. Rozpustné frakcie vlákniny ľudský tráviaci trakt dokáže stráviť. Je bežnou súčasťou ovocia, zeleniny, obilnín, orechov i strukovín, vždy v rôznych pomeroch. Hlavným účinkom rozpustnej vlákniny je vstrebávanie nadbytočnej vody z čriev a zväčšovanie objemu stolice. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je ovplyvňovanie metabolizmu cholesterolu v krvi. V posledných rokoch sa do popredia záujmu dostávajú špecifické druhy rozpustných foriem vlákniny, ktoré sa označujú pojmom prebiotiká (napr. fruktooligosacharidy – FOS, galaktooligosacharidy – GOS, prípadne inulín), u ktorých sa preukazujú rôzne priaznivé zdravotné účinky.

  • Nerozpustná:

    Najviac je zastúpená v obilninách, zelenine, strukovinách a hubách. Je zložená z rôznych zložiek bunkových stien a lignínov, ktoré síce viažu vodu, ale nebobtnajú. Ľudský tráviaci systém ich nevie rozložiť (na rozdiel od prežúvavcov), prechádza preto zažívacím traktom nestrávené. Pravidelný príjem tejto formy vlákniny podporuje črevné funkcie (zlepšuje peristaltiku čriev) a vylučovanie zvyškov metabolizmu vrátane rôznych nežiaducich látok prijímaných bežnou stravou (tzv. mechanické procesy detoxikácie).

Pri vláknine všeobecne platia nasledujúce v praxi dôležité informácie:

  1. Oba druhy vlákniny (rozpustné aj nerozpustné) sa nachádzajú prakticky vo všetkých rastlinách, vždy v iných zastúpeniach a vzájomných pomeroch. Napríklad v ovocí prevažujú rozpustné, v zelenine naopak nerozpustné druhy.
  2. Vláknina je nesmierne dôležitá pre správnu funkciu tráviaceho traktu - zväčšuje objem tráveniny a zlepšuje jej priechod v črevách. Rozhoduje tak o stavoch zápchy alebo hnačiek. V praxi je preto potrebné konzumovať dostatok potravín s obsahom vlákniny, ktorá je v bežnej strave väčšiny ľudí veľmi nedostatková.
  3. Vláknina ovplyvňuje hodnoty glykemického indexu potravín (znižuje ich). Hrá tak významnú úlohu v prevencii pred vznikom inzulínovej rezistencie a cukrovky druhého typu.
  4. Vláknina nemá takmer žiadnu výživovú hodnotu. Pretože sa jej vstrebávanie odvíja od úrovne aktivity črevných baktérií, bola stanovená jej energetická hodnota iba ako priemerná (necelé 2 kcal na 1 gram).
  5. Priemerný denný príjem vlákniny u dospelého človeka by sa mal pohybovať medzi 25-35 g, u väčšiny ľudí v západnej civilizácii však dosahuje polovičné hodnoty.
  6. Vláknina je súčasťou mnohých rôznych prípravkov určených na redukciu váhy – vďaka vstrebanej vode napĺňa žalúdok a znižuje chuť do jedla. Zároveň predlžuje trávenie potravy a pôsobí tak pocit nasýtenia.
  7. Nárazový nadmerný príjem vlákniny môže vyvolať nadúvanie, plynatosť a bolesti v bruchu.
  8. Vysoký príjem vlákniny môže znižovať účinnosť niektorých liekov vrátane orálnej antikoncepcie.
  9. Niektoré potraviny s vysokým obsahom vlákniny – napr. ľanové semienko – obsahujú rastlinné estrogény, ktoré sa odporúčajú na zníženie rizika vzniku rakoviny prsníka u žien.

Vláknina

Pretože množstvo vlákniny obsiahnutej v strave pomerne výrazným spôsobom rozhoduje o správaní metabolizmu a teda aj nášho zdravia, je potrebné jej venovať patričnú pozornosť. Ani v tomto prípade pri výučbe nerobíme výnimku a zbytočne sa nezaťažujeme zložitým počítaním jej príjmu. V okamihu, keď ctíme pravidlo pestrosti v stravovaní a naučíme sa pracovať s dostatkom zeleniny, ovocia a strukovín v každodennom jedálničku, nie je v praxi problém zaistiť dostatok vlákniny. Pretože pri výučbe používame vlastne vyvinutú aplikáciu ZOF, ktorá pri zostavovaní výživových plánov počíta okrem iného aj obsah jednotlivých živín, majú študenti možnosť si vypestovať určitú formu „citu“ na manipuláciu s množstvom vlákniny v strave aj bez zložitých prepočtov.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Mgr. Eva Bílá

Kurz poradcu pre výživu a suplementáciu ma veľmi príjemne prekvapil rozsahom informácií a celostným pohľadom na výživu. Bavilo ma uvádzať informácie do praxe v podobe tvorby jedálnych lístkov v hre ZOF, vďaka čomu som teoretické informácie oveľa lepšie vstrebala a pochopila. Počas pol roka, čo kurz bežal, naša rodina veľmi zmenila jedálniček a ja som sa prestala stresovať neustálym premýšľaním nad tým, čo dávať deťom, aby prospievali a neboli tak často choré. Klíčime, kvasíme, odšťavujeme, pretože máme v rodine niektoré potravinové intolerancie, vďaka kurzu vieme, ako pre nás nevhodné potraviny nahradiť. Mala som obavy z toho, že kurz nebudem zvládať ako mamka dvoch detí na materskej, ale šlo to lepšie, než som čakala. Výživa ma po absolvovaní tohto kurzu natoľko oslovila, že by som sa jej v budúcnosti chcela venovať aj profesne. Kurz všetkým vrelo odporúčam.

Ing. Lenka Podjuklová

Chcela by som sa touto cestou poďakovať za získané kvalitné vedomosti o výžive. Celý život ma lákalo vedieť niečo viac o výžive a zdravom životnom štýle. Dlho som hľadala kurz, ktorý by mal celostný pohľad na výživu zdravý životný štýl. Veľa kurzov je krátkych a nie sú komplexné. Tento kurz je síce náročnejší, ale zato kvalitný a veľmi prínosný. Páči sa mi, že tam je zakomponovaný aj východný pohľad na výživu a zdravie človeka, ako je čínska medicína a ayurvéda, o ktorú sa už dlhý čas zaujímam. Určite to nebude posledný kurz, ktorý som v ATAC absolvovala. Kurz som hlavne robila pre seba, pretože mám RA a chcela som si tiež trochu pomôcť sama aspoň zmenou jedálnička, keď už doktori nedokážu pomôcť. Veľmi ďakujem pánovi Martinovi Jelínkovi, ktorý dokázal vždy bleskurýchlo odpovedať na otázky. Tento kurz odporúčam každému, komu nie je zdraviu ľahostajné.

Martin Cidlinský

Tento kurz mi pomohol nielen v profesionálnom rozvoji, ale myslím si, že štýl učenia je jeden z najúčinnejších, ktoré som mal možnosť vidieť. Celá táto koncepcia je skvelou možnosťou, ako sa komplexne rozvíjať v odbore výživového poradenstva.