Kurzy ATAC

Vláknina

Vláknina

Vláknina fakticky patrí do skupiny sacharidov. Existujú dva základné druhy vlákniny (zastúpené v rastlinách):

  • Rozpustná:

    Je tvorená zložkami rastlinných buniek, ktoré napučiavajú vo vode (= je hygroskopická). V hrubom čreve sa účinkom baktérií (pomocou fermentačných pochodov) rozkladajú na jednoduchšie zložky. Rozpustné frakcie vlákniny ľudský tráviaci trakt dokáže stráviť. Je bežnou súčasťou ovocia, zeleniny, obilnín, orechov i strukovín, vždy v rôznych pomeroch. Hlavným účinkom rozpustnej vlákniny je vstrebávanie nadbytočnej vody z čriev a zväčšovanie objemu stolice. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je ovplyvňovanie metabolizmu cholesterolu v krvi. V posledných rokoch sa do popredia záujmu dostávajú špecifické druhy rozpustných foriem vlákniny, ktoré sa označujú pojmom prebiotiká (napr. fruktooligosacharidy – FOS, galaktooligosacharidy – GOS, prípadne inulín), u ktorých sa preukazujú rôzne priaznivé zdravotné účinky.

  • Nerozpustná:

    Najviac je zastúpená v obilninách, zelenine, strukovinách a hubách. Je zložená z rôznych zložiek bunkových stien a lignínov, ktoré síce viažu vodu, ale nebobtnajú. Ľudský tráviaci systém ich nevie rozložiť (na rozdiel od prežúvavcov), prechádza preto zažívacím traktom nestrávené. Pravidelný príjem tejto formy vlákniny podporuje črevné funkcie (zlepšuje peristaltiku čriev) a vylučovanie zvyškov metabolizmu vrátane rôznych nežiaducich látok prijímaných bežnou stravou (tzv. mechanické procesy detoxikácie).

Pri vláknine všeobecne platia nasledujúce v praxi dôležité informácie:

  1. Oba druhy vlákniny (rozpustné aj nerozpustné) sa nachádzajú prakticky vo všetkých rastlinách, vždy v iných zastúpeniach a vzájomných pomeroch. Napríklad v ovocí prevažujú rozpustné, v zelenine naopak nerozpustné druhy.
  2. Vláknina je nesmierne dôležitá pre správnu funkciu tráviaceho traktu - zväčšuje objem tráveniny a zlepšuje jej priechod v črevách. Rozhoduje tak o stavoch zápchy alebo hnačiek. V praxi je preto potrebné konzumovať dostatok potravín s obsahom vlákniny, ktorá je v bežnej strave väčšiny ľudí veľmi nedostatková.
  3. Vláknina ovplyvňuje hodnoty glykemického indexu potravín (znižuje ich). Hrá tak významnú úlohu v prevencii pred vznikom inzulínovej rezistencie a cukrovky druhého typu.
  4. Vláknina nemá takmer žiadnu výživovú hodnotu. Pretože sa jej vstrebávanie odvíja od úrovne aktivity črevných baktérií, bola stanovená jej energetická hodnota iba ako priemerná (necelé 2 kcal na 1 gram).
  5. Priemerný denný príjem vlákniny u dospelého človeka by sa mal pohybovať medzi 25-35 g, u väčšiny ľudí v západnej civilizácii však dosahuje polovičné hodnoty.
  6. Vláknina je súčasťou mnohých rôznych prípravkov určených na redukciu váhy – vďaka vstrebanej vode napĺňa žalúdok a znižuje chuť do jedla. Zároveň predlžuje trávenie potravy a pôsobí tak pocit nasýtenia.
  7. Nárazový nadmerný príjem vlákniny môže vyvolať nadúvanie, plynatosť a bolesti v bruchu.
  8. Vysoký príjem vlákniny môže znižovať účinnosť niektorých liekov vrátane orálnej antikoncepcie.
  9. Niektoré potraviny s vysokým obsahom vlákniny – napr. ľanové semienko – obsahujú rastlinné estrogény, ktoré sa odporúčajú na zníženie rizika vzniku rakoviny prsníka u žien.

Vláknina

Pretože množstvo vlákniny obsiahnutej v strave pomerne výrazným spôsobom rozhoduje o správaní metabolizmu a teda aj nášho zdravia, je potrebné jej venovať patričnú pozornosť. Ani v tomto prípade pri výučbe nerobíme výnimku a zbytočne sa nezaťažujeme zložitým počítaním jej príjmu. V okamihu, keď ctíme pravidlo pestrosti v stravovaní a naučíme sa pracovať s dostatkom zeleniny, ovocia a strukovín v každodennom jedálničku, nie je v praxi problém zaistiť dostatok vlákniny. Pretože pri výučbe používame vlastne vyvinutú aplikáciu ZOF, ktorá pri zostavovaní výživových plánov počíta okrem iného aj obsah jednotlivých živín, majú študenti možnosť si vypestovať určitú formu „citu“ na manipuláciu s množstvom vlákniny v strave aj bez zložitých prepočtov.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Gabriela Nováková

V máji tohto roku som sa zúčastnila kurzu Poradca pre výživu a bola som veľmi spokojná s obsahom a prezentáciou. Dozvedela som sa veľa zaujímavých (niekedy prekvapivých) informácií o výžive a zdraví. Páčila sa mi kombinácia samoštúdia s mesačnými prednáškami, ktoré výborne viedol pán Jelínek. Musím povedať, že pán Jelínek je odborník s veľkým rozhľadom a páči sa mi jeho ochota skúšať stále nové veci.

Bc. Vladimír Slavík

"Certifikát môže získať každý!" Túto vetu hovorí väčšina ľudí. Čiastočne majú pravdu, všetci máme príležitosť. Získanie certifikátu "Výživový a doplnkový poradca" od Mgr. Certifikát Martina Jelínka má naozaj hodnotu, pretože nie je "zadarmo", ako je to v prípade niektorých kurzov ponúkaných v celej krajine. Jeho získanie si vyžaduje čas, usilovnosť a pravidelné a konečné preukázanie vedomostí získaných v tomto kurze. Keďže som pôvodne vyštudovaný kuchár a na kurz som išiel s trochu pokročilejšími znalosťami o výžive, zrazu som zistil, že informácie, ktoré som sa na kurze naučil, by mi neposkytol žiadny tradičný učebný plán ani absolventský kurz gastronómie. Štúdium je blízke vysokoškolskej úrovni, pokiaľ ide o obsah predmetu, t. j. o plnenie jednotlivých úloh vrátane vypracovania semestrálnej práce na danú tému. Tento kurz by som odporučila každému, kto má rád nielen seba, ale aj ostatných ľudí vo svojom okolí, ktorí môžu zlepšiť kvalitu života zlepšením svojich stravovacích návykov - posilniť imunitný systém človeka, predchádzať alebo zmierniť príznaky chorôb, s ktorými sa väčšina z nás počas života stretne, alebo tiež pomôcť športovcom zlepšiť ich výkonnosť a podporiť správnu regeneráciu svalov, nehovoriac o redukčných diétach. Vďaka kurzu som sa dozvedela, ako všetko v tele funguje a ako jedlo ovplyvňuje kvalitu nášho každodenného života. Týmto vám ďakujem za poskytnutie kvalitných informácií a za možnosť konzultovať s vami aj po skončení štúdia.

Veronika Novotná

O výživu a zdravý životný štýl sa zaujímam pre svoje potreby a potreby svojej rodiny už mnoho rokov. V momente, keď som sa rozhodol premeniť svoje hobby na prácu, zistil som, že je užitočné doplniť informácie, ktorými som sa predtým nezaoberal. Napriek širokej ponuke kurzov výživy na trhu nebolo ľahké vybrať si taký, ktorý by vyhovoval mojim názorom, ktoré často vychádzali z najnovších poznatkov v oblasti výživy. Referencie boli jediným spôsobom, ako sa dostať ku kurzu, ktorý by mi nielen poskytol požadovaný certifikát, ale aj doplnil moje informačné medzery štýlom, ktorý bol v súlade s mojimi vedomosťami. V pánovi Jelínkovi som spoznal človeka, ktorý triezvo odovzdáva informácie, podáva pomocnú ruku pri formovaní vlastných názorov a nezištne podporuje absolventov svojich kurzov na ich novej ceste.Máloktorý školiteľ dokáže pristupovať k svojim študentom rovnako a oceniť ich silné stránky. Kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky môže byť užitočný pri rozširovaní obzorov každého, kto sa zaujíma o výživu a zdravý životný štýl. Možnosť diaľkového štúdiaocení mnoho zaneprázdnených ľudí.