Úvod / Čo sa u nás študuje / Vláknina

Vláknina fakticky patrí do skupiny sacharidov. Existujú dva základné druhy vlákniny (zastúpené v rastlinách):
Rozpustná:
Je tvorená zložkami rastlinných buniek, ktoré napučiavajú vo vode (= je hygroskopická). V hrubom čreve sa účinkom baktérií (pomocou fermentačných pochodov) rozkladajú na jednoduchšie zložky. Rozpustné frakcie vlákniny ľudský tráviaci trakt dokáže stráviť. Je bežnou súčasťou ovocia, zeleniny, obilnín, orechov i strukovín, vždy v rôznych pomeroch. Hlavným účinkom rozpustnej vlákniny je vstrebávanie nadbytočnej vody z čriev a zväčšovanie objemu stolice. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je ovplyvňovanie metabolizmu cholesterolu v krvi. V posledných rokoch sa do popredia záujmu dostávajú špecifické druhy rozpustných foriem vlákniny, ktoré sa označujú pojmom prebiotiká (napr. fruktooligosacharidy – FOS, galaktooligosacharidy – GOS, prípadne inulín), u ktorých sa preukazujú rôzne priaznivé zdravotné účinky.
Nerozpustná:
Najviac je zastúpená v obilninách, zelenine, strukovinách a hubách. Je zložená z rôznych zložiek bunkových stien a lignínov, ktoré síce viažu vodu, ale nebobtnajú. Ľudský tráviaci systém ich nevie rozložiť (na rozdiel od prežúvavcov), prechádza preto zažívacím traktom nestrávené. Pravidelný príjem tejto formy vlákniny podporuje črevné funkcie (zlepšuje peristaltiku čriev) a vylučovanie zvyškov metabolizmu vrátane rôznych nežiaducich látok prijímaných bežnou stravou (tzv. mechanické procesy detoxikácie).
Pri vláknine všeobecne platia nasledujúce v praxi dôležité informácie:

Pretože množstvo vlákniny obsiahnutej v strave pomerne výrazným spôsobom rozhoduje o správaní metabolizmu a teda aj nášho zdravia, je potrebné jej venovať patričnú pozornosť. Ani v tomto prípade pri výučbe nerobíme výnimku a zbytočne sa nezaťažujeme zložitým počítaním jej príjmu. V okamihu, keď ctíme pravidlo pestrosti v stravovaní a naučíme sa pracovať s dostatkom zeleniny, ovocia a strukovín v každodennom jedálničku, nie je v praxi problém zaistiť dostatok vlákniny. Pretože pri výučbe používame vlastne vyvinutú aplikáciu ZOF, ktorá pri zostavovaní výživových plánov počíta okrem iného aj obsah jednotlivých živín, majú študenti možnosť si vypestovať určitú formu „citu“ na manipuláciu s množstvom vlákniny v strave aj bez zložitých prepočtov.
Mgr. Martin Jelínek
Zdeňka Hlavenková
Kurz Martina Jelínka som si vybrala na odporúčanie Mudr. Petra Fořta, ktorého som oslovila bezradná a zmätená z ponuky kurzov, väčšinou nekorektných školiacich firiem. To hovorí samo za seba. Keď sa chcem niečo dobre naučiť, treba brať skúsenosti od tých najlepších :-). Štúdium bolo zábavné a nechalo sa zvládnuť aj pri práci. Som úplne nadšená aj z postudijného servisu. Dnes ešte nepodnikám, ale ochotne dávam rady sebe aj svojim známym.
MUDr. Pavel Dvorský
Ako chirurg sledujem znepokojene trvalo vzostupnú tendenciu výskytu smrteľných chorôb. Jedného dňa som si uvedomil, že sa to týka aj nás lekárov, av štatistikách som našiel, že umierame dokonca ešte skôr, ako naši pacienti. V ten deň som pochopil, že aj my lekári robíme „niečo“ dlhodobo zle, a ak s tým nič neurobím, budem čoskoro ja aj moja rodina niekomu hovoriť – „prečo práve ja“, ako to často počúvam. My lekári intuitívne cítime, že prevaha tých dlhodobých a fatálnych chýb je v oblasti výživy a spôsobu života, ale naša pýcha a nedostatok pokory nám nedovolia priznať si, že o tejto oblasti prakticky nič nevieme, pretože nás to nikto neučil. Celý systém lekárskeho vzdelávania túto problematiku úplne zabúda. Ja som sa rozhodol to zmeniť; kvôli sebe, svojej rodine a svojim „novým“, nezaslepeným pacientom. Vzdelávací inštitút ATAC spol. sro som zvolil pre svoje vzdelanie v tejto oblasti preto, že u nás aj v Európe patrí k absolútnej špičke v odbore praktickej výučby komplexne poňatého zdravého spôsobu života. Navyše vo svojom „know-how“ dáva najlepšie do súvislostí fakty vierohodných vedeckých štúdií západnej medicíny s neopomenuteľnou múdrosťou medicíny starých východných kultúr. Obsah a úroveň štúdia veľmi prekonali moje očakávania a štatút „kurzu“ je iste z dôvodov legislatívnych, pretože sa oveľa viac podobá štúdiu univerzitnému. Lekcie sú pútavé, náučné, ľahko zvládnuteľné pre každého, bez ohľadu na profesiu, vzdelanie, zaneprázdnenosť. A to je nesmierne dôležité. Prajem každému zažiť radosť z „vlastného“ objavu zdravého spôsobu života, ktorú absolventom tento inštitút prináša. Ak by ohlas mal niesť aj nejaké posolstvo, začal by som citáty: „Ak je človek zdravý, praje si veľa vecí, ak je chorý, praje si len jedno. Zdravie.“ „ Je nerozumné kopať studňu, až keď nám hrdlo zviera smäd“. A dodal by som: Nikdy nie je neskoro začať sa vzdelávať v tejto oblasti. Urobme to kvôli sebe, svojej rodine a pokiaľ možno, ktokoľvek v tom pomáhajme aj ostatným. Je to mimochodom skvelý spôsob ako meniť svet k lepšiemu!
Tereza Krutilová
Ako mamička dvoch detí som sa už od prvého tehotenstva cítila pod neustálym tlakom. Snažila som sa zaistiť sebe i svojej rodine čo najlepšie stravovacie návyky a zároveň viesť svoje deti k zdravému životnému štýlu. K tomu všetkému mi nepomohlo ani obrovské množstvo naštudovanej literatúry, ani mediálna "masáž" nasmerovaná účelne na nastávajúce či dojčiace mamičky a ich svedomie. Nebola som si istá vôbec ničím av hlave mi nastal skôr veľký zmätok. V kurze Výživa detí a následne Poradca pre výživu som si nielen všetko ujasnila, získala veľký prehľad a hlavne nadhľad nad touto problematikou, ale nastala u mňa úplne zásadná zmena myslenia a spôsobu uvažovania. Ja osobne sa cítim skvele, nielen preto, že kilá idú dole, ale najviac oceňujem to, že mám zdravé deti. Po niekoľkých rokoch trápenia so zápalmi pľúc sú moje deti úplne zdravé a spokojné a tým pádom aj celá moja rodina. Za to som nášmu skvelému lektorovi Mgr. Jelinku najviac vďačná. Oceňujem jeho profesionalitu a 100% nasadenie, s akým sa všetkým po celú dobu kurzu venoval a venuje ďalej. Skvelým prínosom je možnosť ďalšej spolupráce av neposlednom rade nadviazanie nových (nielen) profesijných priateľstiev s ostatnými študentov kurzu. Za toto všetko ďakujem a vrelo odporúčam kurzy absolvovať!