Diabetes

Cukrovka (diabetes) je chronické ochorenie, ktoré sa prejavuje poruchou metabolizmu sacharidov.

Je známych niekoľko typov cukrovky, z ktorých najčastejšie sa vyskytujú:

  1. Diabetes I. typu.
    Vyvíja sa najčastejšie v mladosti. Príčiny vzniku sú rôzne:
    - Považuje sa za autoimunitné ochorenie (imunitný systém ničí bunky pankreasu produkujúce inzulín),
    - Súvisí s vírusovými infekciami, intoxikáciou alebo genetickými vplyvmi.
    Ide o menej častú formu tohto ochorenia, postihnutý je závislý na vonkajšom príjme inzulínu.

  2. Diabetes II. typu.
    Vyskytuje sa väčšinou v dospelosti a predstavuje približne 90 % prípadov cukrovky. Tento typ ochorenia je nezávislý na inzulíne, je spôsobený poruchou uvoľňovania inzulínu z pankreasu alebo jeho zníženou účinnosťou. Cukrovka sa potom prejavuje zvýšením hladiny glukózy v krvi. Táto porucha metabolizmu cukrov však môže ovplyvniť aj hospodárenie s inými živinami a mať negatívny vplyv na celkové zdravie. Časom môže viesť k vzniku ochorení srdca, obličiek, zraku alebo poškodeniu nervov atď.
    Vzniká v dôsledku inzulínovej rezistencie - stavu, keď pankreas dokáže vylučovať inzulín, ale bunky tela naň nereagujú adekvátne. Najčastejšou príčinou tohto typu je obezita (viac ako 70 % diabetikov má nadváhu).
    Diabetes II. typu priamo súvisí s kvalitou života - postojom k stravovaniu, konzumácii alkoholu, fajčeniu, stresu, pohybu. Napriek tomu, že na vzniku tohto typu cukrovky sa podieľajú genetické vplyvy, najviac ju ovplyvňuje kvalita stravy.

  3. Tehotenská cukrovka.
    Vyskytuje sa u žien počas tehotenstva a súvisí s pôsobením hormónov, nadváhou a dedičnými predispozíciami. Po skončení tehotenstva postupne ustupuje.

Vplyv stravy na cukrovku

Keďže cukrovka súvisí s pôsobením inzulínu a tento hormón priamo ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, je jasné, že priebeh ochorenia súvisí s kvalitou stravy. Najdôležitejšiu úlohu zohrávajú sacharidy, a to:
- V ich štruktúre - je potrebné obmedziť cukry a vysokoglykemické zdroje sacharidov,
- Celkové množstvo - príliš veľa sacharidov zvyšuje glykemickú reakciu.
Oba faktory z pozície svojich glykemických hodnôt priamo ovplyvňujú hladinu cukru v krvi a s ňou aj pôsobenie inzulínu.
Významný vplyv však majú aj ďalšie vlastnosti, ktoré je potrebné v strave sledovať:

1. Energetická bilancia - nadbytok energie spôsobuje nadváhu, je preto súčasťou procesov vedúcich k inzulínovej rezistencii a následne k cukrovke II. typu.

2. Množstvo ďalších makroživín - vlákniny, bielkovín a tukov. Ich prítomnosť v strave znižuje glykemické hodnoty stravy, a tým stabilizuje hladinu cukru v krvi.

3. Obsah mikroživín - najdôležitejší je dostatočný príjem vitamínov, minerálov a antioxidantov. Každý zástupca týchto kategórií plní svoje špecifické funkcie v metabolizme, vo vyváženej strave pomáhajú zabezpečiť potrebnú homeostázu.

4. Kvalita potravín - existuje niekoľko kritérií na hodnotenie kvality potravín. Za rozhodujúci sa považuje stupeň priemyselného spracovania potravín, najmä tých, ktoré sú zdrojom sacharidov a tukov.

Upravovať systém stravovania u diabetikov sa učíme v kurzoch Sprievodca výživou pri diabete a Výživový poradca. Cieľom je naučiť sa pracovať s faktormi, ktoré majú priamy vplyv na vznik a priebeh cukrovky. Výsledok by mal vždy zodpovedať pravidlám zóny optimálneho fungovania metabolizmu, inak sa rovnováha jedného zo systémov ovplyvňujúcich metabolizmus sacharidov vyvedie z rovnováhy a diéta bude pôsobiť opačne v neprospech diabetika. Súčasťou rozvoja koncepcie stravovania je výber vhodných výživových doplnkov, ktoré majú v prípade vhodnej kvality pomerne významný vplyv na metabolické procesy.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Mgr. Petr Maršoun

Hoci sa zdravej výžive venujem už mnoho rokov, chýbalo mi komplexné vzdelanie, ktoré by mi pomohlo vyplniť medzery v informáciách. Som rada, že som si vybrala kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky. Dozvedela som sa veľa informácií, nielen o výžive. Prístup Mgr. Prístup pani Jelinekovej je inšpiratívny a celý kurz bol veľmi zaujímavý.Štúdium prebiehalo v príjemnej atmosfére.Veľmi oceňujem, že spolupráca nekončí kurzom, ale pokračuje vďaka absolventskej sekcii. Určite to nebol môj posledný kurz s Mgr.Jelinekom.

Světlana Darvašová

O zdravú výživu sa zaujímam nielen z profesionálneho, ale aj z osobného hľadiska. Online kurz Výživový a doplnkový poradca mi dokonale vyhovoval, pretože som nemusela nikam chodiť. Webináre ma tiež nadchli, v podstate všetky súviseli s kurzom a dobre sa žehlili :-) Môžem len odporučiť, bolo to dobré :-)

Blanka Bartošová

www.zdravakrasa-vyziva.cz

Výžive a doplnkom sa venujem viac ako 7 rokov. Ale stále mám pocit, že mi niečo chýba, aby som sa s touto témou spojil a plne jej porozumel. Dlho som sa venovala štúdiu, pretože mám deti a zatiaľ som nemala čas cestovať. Keď som objavil možnosť študovať výživu online, bolo rozhodnuté. Som veľmi rada, že som si vybrala šesťmesačný kurz, pretože som mala dostatok priestoru na to, aby som absorbovala množstvo informácií a naučila sa s nimi pracovať. Všetko sa krásne prepojilo a začalo mi dávať zmysel a našla som veľa odpovedí na svoje podvedomé otázky, ktoré mi bránili plne sa venovať práci poradkyne. Kurz je pripravený dokonale, intuitívne a prirodzene. Šesť mesiacov v kurze a nasledujúce mesiace v nadväzujúcich kurzoch by som prirovnala k prvému roku života dieťaťa, ktoré sa všetko učí s ľahkosťou, radosťou, robí veľké pokroky a učí sa metódou pokusov a omylov ( to som pociťovala najmä pri tvorbe menu v hre ZOF). Kurz sa mi páčil, pretože to neboli len informácie a tabuľky, ale dôležitosť individuality človeka bolo cítiť vždy na každej hodine. Obdivujem Mgr. Jelinek za jeho prácu, prístup a to, ako rýchlo dokáže reagovať na všetky individuálne otázky prostredníctvom e-mailu. Ďakujem veľmi pekne za všetko a vrelo odporúčam.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu