Úvod / Čo sa u nás študuje / Diabetes

Cukrovka (diabetes) je chronické ochorenie, ktoré sa prejavuje poruchou metabolizmu sacharidov.
Je známych niekoľko typov cukrovky, z ktorých najčastejšie sa vyskytujú:
Diabetes I. typu.
Vyvíja sa najčastejšie v mladosti. Príčiny vzniku sú rôzne:
- Považuje sa za autoimunitné ochorenie (imunitný systém ničí bunky pankreasu produkujúce inzulín),
- Súvisí s vírusovými infekciami, intoxikáciou alebo genetickými vplyvmi.
Ide o menej častú formu tohto ochorenia, postihnutý je závislý na vonkajšom príjme inzulínu.
Diabetes II. typu.
Vyskytuje sa väčšinou v dospelosti a predstavuje približne 90 % prípadov cukrovky. Tento typ ochorenia je nezávislý na inzulíne, je spôsobený poruchou uvoľňovania inzulínu z pankreasu alebo jeho zníženou účinnosťou. Cukrovka sa potom prejavuje zvýšením hladiny glukózy v krvi. Táto porucha metabolizmu cukrov však môže ovplyvniť aj hospodárenie s inými živinami a mať negatívny vplyv na celkové zdravie. Časom môže viesť k vzniku ochorení srdca, obličiek, zraku alebo poškodeniu nervov atď.
Vzniká v dôsledku inzulínovej rezistencie - stavu, keď pankreas dokáže vylučovať inzulín, ale bunky tela naň nereagujú adekvátne. Najčastejšou príčinou tohto typu je obezita (viac ako 70 % diabetikov má nadváhu).
Diabetes II. typu priamo súvisí s kvalitou života - postojom k stravovaniu, konzumácii alkoholu, fajčeniu, stresu, pohybu. Napriek tomu, že na vzniku tohto typu cukrovky sa podieľajú genetické vplyvy, najviac ju ovplyvňuje kvalita stravy.
Tehotenská cukrovka.
Vyskytuje sa u žien počas tehotenstva a súvisí s pôsobením hormónov, nadváhou a dedičnými predispozíciami. Po skončení tehotenstva postupne ustupuje.
Keďže cukrovka súvisí s pôsobením inzulínu a tento hormón priamo ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, je jasné, že priebeh ochorenia súvisí s kvalitou stravy. Najdôležitejšiu úlohu zohrávajú sacharidy, a to:
- V ich štruktúre - je potrebné obmedziť cukry a vysokoglykemické zdroje sacharidov,
- Celkové množstvo - príliš veľa sacharidov zvyšuje glykemickú reakciu.
Oba faktory z pozície svojich glykemických hodnôt priamo ovplyvňujú hladinu cukru v krvi a s ňou aj pôsobenie inzulínu.
Významný vplyv však majú aj ďalšie vlastnosti, ktoré je potrebné v strave sledovať:
1. Energetická bilancia - nadbytok energie spôsobuje nadváhu, je preto súčasťou procesov vedúcich k inzulínovej rezistencii a následne k cukrovke II. typu.
2. Množstvo ďalších makroživín - vlákniny, bielkovín a tukov. Ich prítomnosť v strave znižuje glykemické hodnoty stravy, a tým stabilizuje hladinu cukru v krvi.
3. Obsah mikroživín - najdôležitejší je dostatočný príjem vitamínov, minerálov a antioxidantov. Každý zástupca týchto kategórií plní svoje špecifické funkcie v metabolizme, vo vyváženej strave pomáhajú zabezpečiť potrebnú homeostázu.
4. Kvalita potravín - existuje niekoľko kritérií na hodnotenie kvality potravín. Za rozhodujúci sa považuje stupeň priemyselného spracovania potravín, najmä tých, ktoré sú zdrojom sacharidov a tukov.
Upravovať systém stravovania u diabetikov sa učíme v kurzoch Sprievodca výživou pri diabete a Výživový poradca. Cieľom je naučiť sa pracovať s faktormi, ktoré majú priamy vplyv na vznik a priebeh cukrovky. Výsledok by mal vždy zodpovedať pravidlám zóny optimálneho fungovania metabolizmu, inak sa rovnováha jedného zo systémov ovplyvňujúcich metabolizmus sacharidov vyvedie z rovnováhy a diéta bude pôsobiť opačne v neprospech diabetika. Súčasťou rozvoja koncepcie stravovania je výber vhodných výživových doplnkov, ktoré majú v prípade vhodnej kvality pomerne významný vplyv na metabolické procesy.
Mgr. Martin Jelínek
Miriam Onyedumbi
Môžem povedať, že kurz "Poradca pre výživu a doplnenie" zachránil môj život. Roky som sa snažil dostať z veľmi ťažkej a agresívnej choroby, veľa som čítal, hľadal, dúfal, skúšal som sa sám a keď som začal strácať nádej, našiel som tento kurz. Som za ňu nesmierne vďačný a vždy ju budem odporúčať ďalej. Dozvedel som sa veľa nových informácií a potvrdilo sa mi, čo som už vedel. Vďaka tomuto kurzu som sa na všetko dokázal pozrieť objektívnejšie, a to mi všetko objasnilo. Veľmi milí a spoľahliví ľudia. Ďakujeme!
Mgr. Petra Kuderová
Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu pána Mgr. Martina Jelínka som si vybrala predovšetkým kvôli svojim deťom. Chcela som si rozšíriť znalosti o zdravej výžive a získať nové informácie o skladbe potravín, ktoré deťom podávam. Počas kurzu som tieto informácie získala v komplexnej a ucelenej podobe a vďaka seminárom aj zábavnou formou. Napriek tomu, že som pôvodne nemala v úmysle ja sama poskytovať rady v oblasti výživy, záujem mojich priateľov i širšieho okolia ma uistil, že môžem skĺbiť svoje záľuby s prácou a odovzdávať nadobudnuté vedomosti ďalej. Kurz pána Mgr. Jelínka môžem vrelo odporučiť všetkým, ktorí sa chcú v danej oblasti vzdelať aj tým, ktorí chcú v tomto odbore pracovať. Tento kurz je podľa môjho názoru svojim širokým záberom najobsiahlejším z ponuky na slovenskom trhu.
Jaroslava Hudcová
Kurzy Mgr. Martina Jelínka som si vybrala po prečítaní referencií a zhliadnutie krátkeho ukážkového videa. Martin Jelínek je veľký odborník vo zdravej výžive a zdravom životnom štýle. Jeho znalosti Tradičné Čínske medicíny, Ajurvédy a ostatných smerov sú obrovské. Prihlásila som sa do kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu, bola som milo prekvapená jeho profesionálnym prístupom. Kurz trvá 6 mesiacov, počas ktorých získate veľa znalostí a informácií, ktoré vám majú pomôcť pri rozjazde podnikania v oblasti zdravej výživy a zmeny životného štýlu. Rada by som poďakovala lektorovi Martinovi Jelínkovi za jeho profesionálny prístup k svojim žiakom, má môj veľký obdiv za svoje neskutočné znalostí v oblasti zdravého stravovanie. Dnes už chápem, že krátkodobé kurzy, ktoré sú k dispozícii u iných spoločností, sa kvalitou získaných vedomostí nemôžu rovnať.