Cukrovka (diabetes) je chronické ochorenie, ktoré sa prejavuje poruchou metabolizmu sacharidov.
Je známych niekoľko typov cukrovky, z ktorých najčastejšie sa vyskytujú:
Diabetes I. typu.
Vyvíja sa najčastejšie v mladosti. Príčiny vzniku sú rôzne:
- Považuje sa za autoimunitné ochorenie (imunitný systém ničí bunky pankreasu produkujúce inzulín),
- Súvisí s vírusovými infekciami, intoxikáciou alebo genetickými vplyvmi.
Ide o menej častú formu tohto ochorenia, postihnutý je závislý na vonkajšom príjme inzulínu.
Diabetes II. typu.
Vyskytuje sa väčšinou v dospelosti a predstavuje približne 90 % prípadov cukrovky. Tento typ ochorenia je nezávislý na inzulíne, je spôsobený poruchou uvoľňovania inzulínu z pankreasu alebo jeho zníženou účinnosťou. Cukrovka sa potom prejavuje zvýšením hladiny glukózy v krvi. Táto porucha metabolizmu cukrov však môže ovplyvniť aj hospodárenie s inými živinami a mať negatívny vplyv na celkové zdravie. Časom môže viesť k vzniku ochorení srdca, obličiek, zraku alebo poškodeniu nervov atď.
Vzniká v dôsledku inzulínovej rezistencie - stavu, keď pankreas dokáže vylučovať inzulín, ale bunky tela naň nereagujú adekvátne. Najčastejšou príčinou tohto typu je obezita (viac ako 70 % diabetikov má nadváhu).
Diabetes II. typu priamo súvisí s kvalitou života - postojom k stravovaniu, konzumácii alkoholu, fajčeniu, stresu, pohybu. Napriek tomu, že na vzniku tohto typu cukrovky sa podieľajú genetické vplyvy, najviac ju ovplyvňuje kvalita stravy.
Tehotenská cukrovka.
Vyskytuje sa u žien počas tehotenstva a súvisí s pôsobením hormónov, nadváhou a dedičnými predispozíciami. Po skončení tehotenstva postupne ustupuje.
Keďže cukrovka súvisí s pôsobením inzulínu a tento hormón priamo ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, je jasné, že priebeh ochorenia súvisí s kvalitou stravy. Najdôležitejšiu úlohu zohrávajú sacharidy, a to:
- V ich štruktúre - je potrebné obmedziť cukry a vysokoglykemické zdroje sacharidov,
- Celkové množstvo - príliš veľa sacharidov zvyšuje glykemickú reakciu.
Oba faktory z pozície svojich glykemických hodnôt priamo ovplyvňujú hladinu cukru v krvi a s ňou aj pôsobenie inzulínu.
Významný vplyv však majú aj ďalšie vlastnosti, ktoré je potrebné v strave sledovať:
1. Energetická bilancia - nadbytok energie spôsobuje nadváhu, je preto súčasťou procesov vedúcich k inzulínovej rezistencii a následne k cukrovke II. typu.
2. Množstvo ďalších makroživín - vlákniny, bielkovín a tukov. Ich prítomnosť v strave znižuje glykemické hodnoty stravy, a tým stabilizuje hladinu cukru v krvi.
3. Obsah mikroživín - najdôležitejší je dostatočný príjem vitamínov, minerálov a antioxidantov. Každý zástupca týchto kategórií plní svoje špecifické funkcie v metabolizme, vo vyváženej strave pomáhajú zabezpečiť potrebnú homeostázu.
4. Kvalita potravín - existuje niekoľko kritérií na hodnotenie kvality potravín. Za rozhodujúci sa považuje stupeň priemyselného spracovania potravín, najmä tých, ktoré sú zdrojom sacharidov a tukov.
Upravovať systém stravovania u diabetikov sa učíme v kurzoch Sprievodca výživou pri diabete a Výživový poradca. Cieľom je naučiť sa pracovať s faktormi, ktoré majú priamy vplyv na vznik a priebeh cukrovky. Výsledok by mal vždy zodpovedať pravidlám zóny optimálneho fungovania metabolizmu, inak sa rovnováha jedného zo systémov ovplyvňujúcich metabolizmus sacharidov vyvedie z rovnováhy a diéta bude pôsobiť opačne v neprospech diabetika. Súčasťou rozvoja koncepcie stravovania je výber vhodných výživových doplnkov, ktoré majú v prípade vhodnej kvality pomerne významný vplyv na metabolické procesy.
Martina Bečkeiová
Chcem osobne poďakovat ze všetko, za perfektné vysvetlenie lekcií, za rychlé odpovede a pomoc... Som velmi rada, že som studovala konkrétne tento kurz výživy. Aj na Slovensku sú, ale nenašla som taký vhodný, čo by stal za to, väčšinou to boli víkendové alebo týždenné kurzy. Na tomto kurze ste si naozaj dali záležať a naučila som sa veľa vecí. Velmi ma baví tvoriť jedálničky. Aplikácia ZOF je skvele vypracovaná a pracuje sa s ňou jednoducho. Verím, že budem moct pomoct teraz mojim klientom lepšie a aj nadalej sa budem vzdelávať! :) Ďakujem ešte raz a som rada, že som ďalšia uspešna absolventka :)
Iveta Janoušková
O kurzy ATAC som sa začala zaujímať po tom, čo moja bývalá výživová poradkyňa skončila v práci kvôli materskej dovolenke, a v tej chvíli som si pomyslela: "Čo si teraz bez nej počnem?"? Už si presne nepamätám, kde na mňa vybehla reklama s menom Martin Jelínek (čoskoro), ale viem, že som začal svoj výskum na vašej webovej stránke a prečítal si prvú elektronickú knihu Pravda o chudnutí. Teória sa mi páčila, pretože mi stopercentne pripomínala zásady a názory môjho bývalého poradcu. A bolo rozhodnuté: "Mám ďalšiu osobu, ktorej môžem dôverovať." :-) Zapísala som sa do kurzu Poradca pre výživu a výživové doplnky a do ďalších kurzov, ktoré ponúkate, a získala som toľko informácií, že už nepotrebujem osobného odborníka. Konečne mi dáva zmysel, ako a prečo bol zostavený môj pôvodný jedálniček. Postupne som začal chápať celú diétu a neznáma skladačka sa mi každým dňom pomaly viac a viac skladala do obrazu. Sama by som jedného dňa rada pomohla ľuďom, ktorí možno zbytočne bojujú tak ako kedysi ja. Dnes chápem, že jedlo je radosť a potešenie, ktoré si možno vychutnať, ak si ho človek vie počas dňa dať na tanier. Teším sa, že si budem môcť zakúpiť ďalšie kurzy a načerpať nové informácie. Rád čítam články, ktoré mi pravidelne prichádzajú na e-mail, a samozrejme, knihy od vás zdobia moju knižnicu. Prajem vám veľa úspechov a ďakujem vám za existenciu online, pretože môžem študovať aj v Londýne. Ste BOH!
Taťána Juřicová
Hoci som už absolvovala kurz, ktorý ma oprávňoval pracovať ako výživová poradkyňa, mala som pocit, že získané vedomosti sú nedostatočné, a hľadala som ďalší zdroj informácií. Priebeh výučby Mgr. Martin Jelínek ďaleko prekonal moje očakávania. Nebola to len komplexnosť informácií, ale aj osobnosť lektora a spôsob výučby - samoštúdium a spoločné stretnutia, počas ktorých som sa vždy dozvedela niečo navyše, čo nebolo v študijných článkoch. Veľmi oceňujem aj možnosť ďalšej spolupráce a rady od pána Jelínka v prípadoch, keď si nie som istý, či neurobím nejakú škodu. Je skvelé mať aj naďalej podporu takéhoto odborníka.