Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Diabetes

Diabetes

Diabetes

Cukrovka (diabetes) je chronické ochorenie, ktoré sa prejavuje poruchou metabolizmu sacharidov.

Je známych niekoľko typov cukrovky, z ktorých najčastejšie sa vyskytujú:

  1. Diabetes I. typu.
    Vyvíja sa najčastejšie v mladosti. Príčiny vzniku sú rôzne:
    - Považuje sa za autoimunitné ochorenie (imunitný systém ničí bunky pankreasu produkujúce inzulín),
    - Súvisí s vírusovými infekciami, intoxikáciou alebo genetickými vplyvmi.
    Ide o menej častú formu tohto ochorenia, postihnutý je závislý na vonkajšom príjme inzulínu.

  2. Diabetes II. typu.
    Vyskytuje sa väčšinou v dospelosti a predstavuje približne 90 % prípadov cukrovky. Tento typ ochorenia je nezávislý na inzulíne, je spôsobený poruchou uvoľňovania inzulínu z pankreasu alebo jeho zníženou účinnosťou. Cukrovka sa potom prejavuje zvýšením hladiny glukózy v krvi. Táto porucha metabolizmu cukrov však môže ovplyvniť aj hospodárenie s inými živinami a mať negatívny vplyv na celkové zdravie. Časom môže viesť k vzniku ochorení srdca, obličiek, zraku alebo poškodeniu nervov atď.
    Vzniká v dôsledku inzulínovej rezistencie - stavu, keď pankreas dokáže vylučovať inzulín, ale bunky tela naň nereagujú adekvátne. Najčastejšou príčinou tohto typu je obezita (viac ako 70 % diabetikov má nadváhu).
    Diabetes II. typu priamo súvisí s kvalitou života - postojom k stravovaniu, konzumácii alkoholu, fajčeniu, stresu, pohybu. Napriek tomu, že na vzniku tohto typu cukrovky sa podieľajú genetické vplyvy, najviac ju ovplyvňuje kvalita stravy.

  3. Tehotenská cukrovka.
    Vyskytuje sa u žien počas tehotenstva a súvisí s pôsobením hormónov, nadváhou a dedičnými predispozíciami. Po skončení tehotenstva postupne ustupuje.

Vplyv stravy na cukrovku

Keďže cukrovka súvisí s pôsobením inzulínu a tento hormón priamo ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, je jasné, že priebeh ochorenia súvisí s kvalitou stravy. Najdôležitejšiu úlohu zohrávajú sacharidy, a to:
- V ich štruktúre - je potrebné obmedziť cukry a vysokoglykemické zdroje sacharidov,
- Celkové množstvo - príliš veľa sacharidov zvyšuje glykemickú reakciu.
Oba faktory z pozície svojich glykemických hodnôt priamo ovplyvňujú hladinu cukru v krvi a s ňou aj pôsobenie inzulínu.
Významný vplyv však majú aj ďalšie vlastnosti, ktoré je potrebné v strave sledovať:

1. Energetická bilancia - nadbytok energie spôsobuje nadváhu, je preto súčasťou procesov vedúcich k inzulínovej rezistencii a následne k cukrovke II. typu.

2. Množstvo ďalších makroživín - vlákniny, bielkovín a tukov. Ich prítomnosť v strave znižuje glykemické hodnoty stravy, a tým stabilizuje hladinu cukru v krvi.

3. Obsah mikroživín - najdôležitejší je dostatočný príjem vitamínov, minerálov a antioxidantov. Každý zástupca týchto kategórií plní svoje špecifické funkcie v metabolizme, vo vyváženej strave pomáhajú zabezpečiť potrebnú homeostázu.

4. Kvalita potravín - existuje niekoľko kritérií na hodnotenie kvality potravín. Za rozhodujúci sa považuje stupeň priemyselného spracovania potravín, najmä tých, ktoré sú zdrojom sacharidov a tukov.

Upravovať systém stravovania u diabetikov sa učíme v kurzoch Sprievodca výživou pri diabete a Výživový poradca. Cieľom je naučiť sa pracovať s faktormi, ktoré majú priamy vplyv na vznik a priebeh cukrovky. Výsledok by mal vždy zodpovedať pravidlám zóny optimálneho fungovania metabolizmu, inak sa rovnováha jedného zo systémov ovplyvňujúcich metabolizmus sacharidov vyvedie z rovnováhy a diéta bude pôsobiť opačne v neprospech diabetika. Súčasťou rozvoja koncepcie stravovania je výber vhodných výživových doplnkov, ktoré majú v prípade vhodnej kvality pomerne významný vplyv na metabolické procesy.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Tomáš Bartoň

Kurz Mgr. Jelínka som si vybral po starostlivej úvahe, kedy vyhralo zameranie kurzu nielen na západné stravovanie, ale aj na stravovanie podľa tradičnej čínskej medicíny, ajurvédy a ďalších. Ďalším dôvodom bola aj osobnosť pána Jelínka, ktorý sa pre mňa stal veľkou inšpiráciou. Kurz posunul správnym smerom nielen mňa, ale aj celú moju rodinu, ktorá štúdium prežívala spolu so mnou. Tento kurz môžem vrelo odporučiť všetkým, ktorí chcú zmeniť svoj životný štýl.

Petra Menšíková

Pán Jelínok, chcela by som Vám veľmi poďakovať za možnosť vzdelávať sa pod Vašim vedením v odbore poradenstvo vo výžive. Na rozdiel od študijných rokov, som sa na každú prednášku veľmi tešila a som vďačná za túto skúsenosť a veľa prínosných informácií. Tiež voľba školiteľov je super a tým, že je každý prednášajúci, z iného "cesta", prináša na danú tému, iný spôsob osvety a to vnímam ako veľký prínos. V každom prípade to nebol môj posledný kurz "u Vás" a hneď ako mi možnosti dovolia, budem sa tešiť opäť na videnie ;-) Tiež veľmi vítam Vašu ústretovosť v zodpovedaní všetečných otázok a snahu absolventov, ktorí kurz už absolvovali, motivovať na ich ceste ďalej av rámci svojich možností ich podporovať, čím vloženú investíciu do kurzu robíte zanedbateľnou položkou, ktorá sa mnohonásobne vráti! Majte sa veľmi fajn a vďaka za túto prínosnú skúsenosť!

Ing. Irena Kašpárková, PhD.

Absolvovaním kurz Poradca pre výživu a suplementáciu som získala množstvo podrobných informácií. Páčilo sa mi hlavne to, že konečne bola problematika vysvetlená aj po chemickej stránke, čo mi v rade publikácií, ktoré som prečítala, chýbalo. Nakoniec mi niekto vysvetlil, prečo to tak je. Nájde sa v ňom naozaj každý, odborník aj laik. Veľa vecí som si vďaka dobre zostaveným testom a metóde myšlienkových máp dokázala natrvalo zapamätať. Poradenstvo sa budem naďalej venovať ako výživový poradca v posilňovni pre ženy. Myslím, že som si vybrala dobre – tento kurz má ohlas a ja dúfam, že mu budem robiť dobrú reklamu.