Minerály sú v tele obsiahnuté iba v malých množstvách – celkovo tvoria približne 4 percentá telesnej váhy. Tieto anorganické látky sú nevyhnutné pre celý rad životných procesov, sú napríklad neoddeliteľnou súčasťou štruktúry antioxidačných enzýmov (pri glutatiónperoxidáze je to selén, pri superoxiddismutáze zinok, meď a mangán). Naše telo si ich rovnako ako vitamíny nedokáže vytvoriť, preto ich musíme prijímať stravou alebo pitným režimom.
Na základe ich celkového množstva v našom tele ich rozdeľujeme do dvoch kategórií:
Vápnik, horčík, chlór, fosfor, draslík, sodík a síra. Ich množstvo meriame v gramoch až miligramoch.
Ich množstvo, ktoré potrebujeme na udržiavanie dobrého zdravia, je veľmi malé, udáva sa v mikrogramoch. Patrí sa napríklad chróm, jód, zinok, selén, železo a iné.
Je jedným z najznámejších minerálov. V modernej strave ho býva nedostatok, dôvodom je neochota populácie jesť potraviny s jeho vysokým zastúpením v prirodzenej podobe, poprípade jeho zlá biologická využiteľnosť daná spojením s látkami obmedzujúcimi jeho vstrebávanie. Toto ale neznamená, že vápnik je nedostatkový minerál. V našej populácii bežne dochádza k situáciám, keď tohto prvku máme nadbytok. Dôvodom je konzumácia tvrdej vody, obsah vápnitých solí, ktoré sa používajú ako aditíva, vysoká konzumácia mliečnych výrobkov, zlá činnosť črevnej mikrobioty a tiež nedostatok horčíka, ktorý ovplyvňuje metabolizáciu tohto prvku.
Vápnik je základnou súčasťou kostí a zubov, ktorým pomáha zaisťovať pevnosť a tvar. Relatívne malé množstvo je obsiahnuté v krvnej plazme, kde asistuje pri prestupe živín bunkovými membránami. Je tiež nevyhnutný pre správnu krvnú zrážanlivosť a činnosť svalov (spoločne s horčíkom ovplyvňujú nervosvalovú koordináciu – viac vápnika spôsobuje zvýšený svalový tonus, viac horčíka má uvoľňujúci charakter). Dostatočný a dlhodobý príjem dobre využiteľnej formy vápnika je napríklad dôležitou prevenciou v boji proti osteoporóze.
Najznámejším a pomerne bohatým zdrojom vápnika sú mliečne výrobky. Ich obsah tu kolíše vo veľkom rozpätí na základe toho, o aký produkt sa jedná (najmenej mlieko, najviac syry a tvaroh). Ďalšími atraktívnymi zdrojmi sú mak (najbohatší zdroj vápnika vôbec), mandle, kešu, figy.
DDD: dospelí 800 mg/deň.
Horčík sa zúčastňuje tvorby energie, hrá dôležitú úlohu pri nervových funkciách a svalovej relaxácii, je dôležitým prvkom pri tvorbe kostí a zubov. Spoločne s vápnikom a draslíkom reguluje srdcový rytmus a krvnú zrážanlivosť a pomáha pri tvorbe a využití inzulínu. Pravidelný a primeraný príjem horčíka môže pomáhať v prevencii cukrovky 2. typu. Populácia všeobecne trpí jeho nedostatkom z dôvodu jeho nízkeho príjmu alebo prebytku vápnika, ktorý v takýchto situáciách potláča metabolizmus horčíka.
Dobrým zdrojom horčíka sú celé zrná, strukoviny, orechy, pivovarské kvasnice, tmavo zelená listová zelenina, kakao, čokoláda, zo živočíšnych zdrojov niektorí zástupcovia morskej fauny (kôrovce, mäkkýše).
DDD: dospelí 375 mg/deň.
Draslík je tretí najčastejšie zastúpený minerál v tele. Spoločne s ďalšími minerálmi pomáha viesť nervové vzruchy a reguluje srdcový tep a tlak. Jeho dôležitá úloha spočíva aj v udržiavaní množstva tekutín v bunkách (v tomto prípade je protihráčom sodíka, ktorý ovplyvňuje množstvo mimobunkových tekutín). Draslík tiež podporuje premenu krvného cukru na glykogén (skladovateľná forma energie ukladaná v pečeni a vo svaloch). Je prirodzeným diuretikom.
Draslík je bohato zastúpený v čerstvom ovocí a zelenine, dobrým zdrojom je tiež mäso (hydina) a mliečne produkty.
DDD: 2 g/deň
Sodík je najdôležitejším katiónom mimobunkovej tekutiny. Veľmi dôležitou úlohou sodíka je udržovanie potrebného osmotického tlaku telesných tekutín. Takto sa chráni organizmus pred nadmernými stratami tekutín. Sodík zohráva tiež úlohu v zachovaní správnej vzrušivosti svalov a priepustnosti bunkových membrán. Nadbytok sodíka vyvoláva zadržiavanie tekutín, ktoré môže vyústiť do vysokého krvného tlaku. Môže tiež dôjsť k poškodeniu povrchu žalúdka (žalúdok môže byť ďalej poškodzovaný tráviacimi enzýmami), zvýšenej lámavosti kostí (zvýšené vylučovanie sodíka je sprevádzané zvýšeným vylučovaním vápnika) ak tvorbe obličkových kameňov.
Nedostatok sodíka obvykle nevzniká jeho nedostatočným príjmom, ale zvýšeným zadržiavaním vody alebo zvýšeným vylučovaním tohto minerálu. Zadržiavanie vody môže spôsobiť nesprávna sekrécia antidiuretického hormónu, k zvýšenému vylučovaniu dochádza pri silnom zvracaní, intenzívnom potení a pri niektorých chorobách obličiek. Nedostatok sodíka bol zaznamenaný u jedincov s abnormálne vysokou fyzickou záťažou (maratóncov, triatlonistov). Nedostatok sodíka spôsobuje aj množstvo liekov, napr. diuretiká, nesteroidné antiflogistiká, opiáty, antidepresíva atď. Deficit sodíka sa môže prejaviť bolesťami hlavy, zvracaním, svalovou slabosťou, kŕčmi, zmätenosťou.
DDD : 500 mg / deň (zodpovedá napr. 1,25 g kuchynskej soli).
Selén pôsobí ako veľmi silný antioxidant (je súčasťou dôležitého antioxidačného enzýmu – glutatiónu peroxidazy), s čím súvisí jeho väzba na funkciu imunitného systému (nedostatok selénu v strave oslabuje imunitný systém). Uplatňuje sa aj v prevencii katarakty (šedého zákalu) a makulárnej degenerácie sietnice – hlavných príčin zrakových porúch u ľudí staršieho veku. Je nutný pre správny rast, plodnosť a predchádzanie rôznym chorobám.
Obsah selénu v potravinách je veľmi premenlivý a závisí od množstva selénu v pôde.
Medzi najbohatšie zdroje selénu patria para orechy, morské produkty a mäso (vnútornosti).
DDD: Dospelí 55 mcg/deň.
Množstvo železa v tele dospelého človeka je okolo 4 gramov. Najväčšia časť (70 %) železa v ľudskom tele je obsiahnutá v červenom krvnom farbive hemoglobíne, ktorý je súčasťou červených krviniek (zaisťujú prenos kyslíka z pľúc do ostatných tkanív). Približne 15-30% železa v organizme je tzv. zásobné železo, ktoré je viazané na bielkoviny.
Pri nedostatku železa sa tvorí menej červeného krvného farbiva a vzniká tzv. anémia (chudokrvnosť). Dôsledkom tohto stavu je nedostatočné okysličenie tkanív. Najprv sa tento nedostatok prejaví na tkanivách, ktoré sú od kyslíka najviac závislé – mozgu, svaloch, koži. Celkovo sa anémia a z nej plynúca zvýšená potreba kyslíka prejavuje pocitom nedostatku dychu aj pri malej námahe. Straty železa sú asi 0,5-1 mg za deň, u žien väčšie straty 1,5-2 mg majú príčinu v menštruácii. Vyššiu spotrebu majú aj športovci z dôvodu vysokého stupňa okysličovania.
Najviac železa, takmer polovicu dennej dávky, získame konzumáciou mäsa a vnútorností. Aj napriek nemalému obsahu tohto prvku v rastlinných zdrojoch, kde je viazaný na niektoré fytochemikálie (fytáty), sa odtiaľto železo veľmi zle vstrebáva. Vegáni sú tak nútení zameriavať väčšiu pozornosť na jeho dodávanie. Z rastlinných produktov sú významným zdrojom železa pšeničné klíčky, fazuľa, šošovica, marhule, slivky, oriešky a mandle. Dostatočný prísun železa umocníme aj užívaním vitamínu C.
Vstrebávanie železa znižuje napríklad vyšší podiel vlákniny v strave, nadmerná konzumácia čaju alebo kávy, niektoré lieky, ktoré znižujú kyslosť žalúdočného obsahu (antacidá).
DDD: Dospelí 14 mg/deň.
Fosfor je (hneď po vápniku) druhým najčastejšie zastúpeným minerálom v tele. Približne 85 % z celkového množstva je obsiahnutých v kostiach a zuboch, zvyšok je rozdelený v krvi a niektorých tkanivách. Jednou z najdôležitejších funkcií fosforu je spolupráca s vápnikom pri tvorbe kostí a udržiavaní zdravého chrupu. Je tiež súčasťou štruktúry tzv. adenosintrifosfátu (ATP), čo je látka, ktorá dodáva energiu do všetkých telesných buniek.
Nedostatok fosforu je veľmi vzácny, môže viesť k lámavosti kostí a zubov, únave a celkovej telesnej slabosti. V praxi sa stretávame skôr s opačným problémom – z dôvodu nadbytočnej konzumácie kolových nápojov, tavených syrov a údenín, kde sa fosfor nachádza v podobe solí (fosforečnanov), disponuje väčšina populácie nadbytkom tohto prvku.
Prevažná väčšina ľudí získava dostatok tohto minerálu z bežnej stravy (morské ryby, orechy, mliečne výrobky, vaječný žĺtok).
DDD: Dospelí 700 mg/deň.
Najdôležitejšou funkciou chrómu v našom tele je podpora využívania inzulínu (hormón, ktorý prenáša do buniek krvný cukor, ten je potom využívaný ako zdroj energie). Práve dostatočný príjem chrómu môže zabrániť cukrovke u ľudí s rezistenciou na inzulín.
Pravidelný príjem dostatočného množstva chrómu môže tiež znižovať hladinu LDL (zlého) cholesterolu a triglyceridov v krvi. Veľmi často sa chróm propaguje v súvislosti s chudnutím, ale tieto účinky sú diskutabilné.
Medzi potraviny obsahujúce chróm patria celozrnné potraviny, slivky, orechy, kvasnice a morské produkty.
DDD: Dospelí 40 mcg/deň.
Aj napriek tomu, že náš organizmus potrebuje iba minimálne množstvo tohto prvku, je natoľko dôležitý, že sa navyše pridáva do rôznych potravín, najčastejšie do soli. Jeho nedostatkom trpia takmer 2 miliardy ľudí na celom svete. Jód má v našom tele iba jednu jedinú funkciu – je životne dôležitý pre štítnu žľazu na tvorbu tyroxínu (hormón, ktorý riadi látkovú výmenu všetkých telesných buniek). Štítna žľaza ovplyvňuje rast detí, reprodukciu, funkciu nervov a svalov, štiepenie bielkovín a tukov, rast nechtov a vlasov. Nedostatok jódu spôsobuje zväčšenie štítnej žľazy, známe ako struma.
Najbohatším zdrojom jódu sú morské živočíchy, z rastlinných zdrojov potom napr. morské riasy. Vnútrozemské populácie majú všeobecne nedostatok tohto prvku v strave, z dostupných potravín z našich zemepisných šírok bohatých na jód spomeňme napr. aróniu.
DDD: Dospelí 150 mcg / deň.
Zinok je súčasťou obrovského spektra enzýmov potrebných na hojenie zranení, rast, uchovanie plodnosti a syntézu bielkovín. Pomáha pri delení buniek, ochraňuje zrak, zvyšuje imunitu a chráni pred voľnými radikálmi. Používa sa pri akné, oslabenom imunitnom systéme, pri benígnej hyperplázii prostaty, prostatitíde (zápale prostaty) alebo syndróme rezistencie na inzulín.
Dobrým zdrojom zinku sú vajcia, mäso, ustrice, morské plody, tekvicové semienka a pšeničné klíčky. Deficit zinku je celkom častý u ľudí žijúcich v chudobných krajinách. Dokonca aj v rozvinutých krajinách môžu tehotné ženy s nižším príjmom trpieť hraničným nedostatkom zinku. Všeobecne deficitom zinku trpia najčastejšie vegetariáni, alkoholici, častejšie muži ako ženy.
DDD: 15 mg
U minerálov všeobecne platí, že majú schopnosť prostredníctvom ich väzby na enzýmy veľmi významným spôsobom riadiť metabolické pochody. Táto znalosť je veľmi dôležitá nielen pre vyhodnocovanie metabolických prejavov v tele, ale aj pre správne nastavenie stravovacieho režimu. Pretože sú minerálne látky súčasťou nielen stravy, ale aj mnohých doplnkov (tu navyše v koncentrovanej forme), je možné pomocou jednotlivých úprav jedálnička skrze výber vhodných potravín a ich kombinácií riešiť široké spektrum zdravotných problémov (v rámci prevencie aj podpornej liečby). Platí to najviac pri dysfunkciách štítnej žľazy, činnosti srdcovo - cievnej sústavy, nervosvalovej koordinácii (nielen) u športovcov, tetánii, rednutí kostí (osteopénia, osteoporóza), problémoch s prostatou u mužov, porúch imunitného systému (alergia, alergie). Najväčšiu pozornosť týmto technikám venujeme v kurzoch Poradca pre výživu, Výživa v športe, Vegetariánstvo a vegánstvo v praxi a Výživa detí.
Mgr. Pavlína Byrtusová
Dnes už nestačí mať prehľad len v jednotlivých aspektoch výživy, pretože výživa ako taká je globálna (pre športovcov, pre deti, pre chudnutie...).Kurzy, semináre, školenia, prednášky Martina Jelínka poskytujú množstvo presvedčivých informácií z akejkoľvek oblasti výživy. Bohatý a pestrý je nielen rozsah informácií, ale aj jazyk M. Jelinek, ktorý je v dnešnej dobe SMS veľmi osviežujúci ;-). Ak má človek záujem porozumieť výžive, poradiť sebe i iným a "nestratiť sa" v záplave "odporúčaných" výživových smerníc nielen na internete, odporúčam absolvovať aspoň jeden kurz :-)
Lenka Mouchová
Som rád, že existujú kurzy, ako je tento, ktoré poskytujú slobodu štúdia.Vzhľadom na vysoký výskyt zdravotných komplikácií spôsobených nevhodným stravovaním môžeme teraz ako absolventi pomôcť ukázať správnu cestu, ktorá zlepší náš život. Metóda štúdia založená na tvorbe myšlienkových máp (ktorej som sa na začiatku bála) sa ukázala ako veľmi zábavný a efektívny spôsob zapamätania si obsahu.Ak sa rozhodnete absolvovať tento kurz, čo môžem len odporučiť, objavíte ďalšie šikovné nástroje:-))
Markéta Matyášová
Vo svete výživy sa ako samouk laik pohybujem už viac ako 6 rokov, keď som sa rozhodla konečne posunúť svoj životný štýl niekam dopredu, keď som bola doma s deťmi na materskej dovolenke, aby som sa naučila zdravšie stravovať a chudnúť. Samostatným štúdiom kníh o výžive, článkov na internete a rôznych odborných publikácií som sa zamerala na stravovanie s vysokým obsahom sacharidov a komplexnú zmenu stravovacích návykov so zameraním na príjem potravín s nižším GI. Sama som schudla 35 kg a dokázala som si, že sa to naozaj dá a telo začne krásne fungovať. Tiež som si dokázala, že vplyv všetkých životných udalostí a najväčší prispievateľ "psychika a životný štýl stresu" môžu "zničiť" všetky snahy o zdravšie stravovanie. Po zdravotných problémoch som sa rozhodol pozrieť sa na celý problém naozaj komplexne. Rozhodol som sa, že sa budem venovať štúdiu a vyhľadám odborný kurz. Nakoniec sa v budúcnosti stať "nielen" výživovým poradcom, ale aj akýmsi "koučom", ktorý ľuďom ukáže možnosti zmeny ich stravovania s komplexným pohľadom na celú problematiku v duchu úplnej individuality klienta, pretože to je prvoradé, v spojení so zameraním sa na ďalšie aspekty pohľadu, ako je vplyv nášho stravovania na naše zdravie a na náš emocionálny život. Kurz pána Martina Jelínka "Výživový a doplnkový poradca online" ma oslovil najmä kvôli komplexnému pohľadu na celú problematiku stravovania a zmeny stravovacích návykov. Kurz je jedinečný z dvoch dôvodov. Prvým dôvodom je možnosť študovať online, čo ako matka malých detí veľmi oceňujem, a druhým dôvodom je, ako som už spomenula, holistický pohľad na výživu a zdravie. Kurz Martina Jelínka vrelo odporúčam všetkým, ktorí sa snažia nájsť potrebné odpovede v súvislosti so zdravším stravovaním, zmenou stravovacích návykov a prepojením stravovania so zdravím v kontexte holistického pohľadu na zdravie a našu stravu, v prepojení na človeka ako jednotlivca, v prepojení na emocionálnu rovinu a nemenej stresové faktory, ktoré nás denne obklopujú.Kurz je prístupný pre všetkých, zrozumiteľný pre laikov a určite obohatí tých, ktorí sa už výživou zaoberajú a potrebujú si rozšíriť obzory a pohľad na výživu v súvislosti so všetkými možnými výživovými trendmi a modernými stravovacími postupmi. Pomôže všetkým nájsť potrebnú hranicu medzi všetkými výživovými usmerneniami a triezvym pohľadom na stravovanie v kontexte zdravia. Kurz naozaj odporúčam celej verejnosti a verím, že každý jeho absolvent sa nemôže nechať "schladiť" voči sebe, svojmu zdraviu a zamerať sa na zmenu stravovacích návykov s celkovou snahou odstrániť stresové faktory zo svojho života. Kurz vás nabije potrebnými informáciami, aby ste mohli úspešne začať svoju novú cestu životom. Som presvedčený, že štúdium s osobnou prítomnosťou musí byť oveľa intenzívnejším zážitkom. Ďakujem za množstvo užitočných informácií týkajúcich sa skutočne holistického a triezveho pohľadu na stravovanie a zdravie pre nás všetkých, ktorí sa snažíme pracovať sami so sebou alebo pomáhať iným pri objavovaní ich novej a zmysluplnej cesty. Kurz ma veľmi obohatil o potrebné informácie, ktoré dávam do súvislosti s praxou na sebe a svojich blízkych, a teším sa z toho, ako sa nám hnev tela a všetky investície do seba samých mnohonásobne vracajú. Prajem každému, aby si našiel kurz od Martina Jelínka, ktorý sa týka zamerania, ktoré je mu blízke, a cestu k svojmu novému ja.