Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Osteoporóza

Osteoporóza

Osteoporóza

Osteoporóza je stav, pri ktorom sa znižuje hustota kostnej hmoty. Dochádza k strate bielkovín a minerálov, štruktúra kosti sa zoslabuje a kosti sa potom ľahko lámu. Častými príznakmi postupujúcej osteoporózy sú bolesti chrbta, ľahká lomivosť kostí (najčastejšie zlomeniny bedra a stavcov chrbtice), vytvorenie hrbu (kyfóza) či výrazné zmenšenie telesnej výšky. Najzávažnejší vplyv na život majú zlomeniny krčku stehennej kosti - až jednej tretine pacientov sa už nikdy nevráti plná pohyblivosť.

Príčin znižovania hustoty kostí je hneď niekoľko:
Vo vzťahu ku kvalite stravovania sa najčastejšie udávajú dlhodobo znížený prísun bielkovín, nedostatok vitamínu D3 a vápnika. Navyše v posledných rokoch je sledovaný vplyv vysokého podielu fytoestrogénov v strave západnej populácie (najčastejšie z dôvodu konzumácie sójových produktov), kde tieto látky teoreticky môžu ovplyvňovať hormonálnu reguláciu a znižovať tak hustotu kostí.
Ďalej je to nedostatok pohybu, pretože fyzická aktivita cez zvýšenú činnosť svalového tkaniva zvyšuje celkovú hustotu kostnej hmoty (obsah bielkovín aj minerálov).
Pomerne výrazný vplyv má už spomínaná hormonálna regulácia - u mužov sa jedná o obdobie po andropauze (medzi 50. a 70. rokom života, kedy dochádza k výraznému úbytku tvorby mužského pohlavného hormónu testosterónu), u žien potom po menopauze. Úbytok produkcie niektorých hormónov priamo ovplyvňuje hustotu kostného tkaniva.
V neposlednom rade je potrebné počítať aj s vedľajšími účinkami niektorých užívaných liekov, najčastejšie je to antikoncepcia u žien, prípadne dlhodobý vplyv kortikoidov.

Osteoporózou sú najčastejšie postihnuté ženy po menopauze a muži po andropauze. Nie sú ale výnimky, keď sa tento problém objavuje aj u relatívne mladých žien ako prejav kombinácie dlhodobého nedostatku bielkovín v strave, absencie pohybovej aktivity a vedľajších účinkov užívania hormonálnej antikoncepcie.

Vplyv stravy na osteoporózu

Pevnosť kostí môžeme v najväčšej miere ovplyvniť predovšetkým úpravou životného štýlu. Základom je dostatočný príjem bielkovín. Pretože je hustota kostí ovplyvňovaná nielen množstvom proteínov, ale aj obsahom a pomerom minerálnych látok, ktoré tvoria ich neoddeliteľnú súčasť, je dôležité zabezpečiť v strave aj adekvátny príjem vápnika, horčíka, fosforu a fluóru. Ako najdôležitejší prvok je citovaný vápnik, ktorého kvalitu metabolizmu v tele výrazne ovplyvňuje obsah horčíka a vitamínu D3.
Úroveň vstrebávania všetkých kľúčových živín do kostí výrazne ovplyvňuje pohybová aktivita, väčší vplyv majú anaeróbne činnosti. Svoj vplyv má tiež pravidelný pobyt na slnku kvôli produkcii kalciferolu (vit. D3).

Aj napriek tomu, že západná medicína považuje osteoporózu za nevyliečiteľnú chorobu, je možné veľmi účinne vzniku tohto problému predchádzať práve spomínanými úpravami v stravovaní a pohybovej aktivity. Študenti sa v kurzoch na výučbovej aplikácii ZOF učia vytvárať také jedálničky, ktoré majú priamy vplyv na hustotu kostí. Sledujú všetky dôležité parametre, ktoré majú vzťah k metabolizmu kostného tkaniva s vedomím faktu, že v reálnom živote treba investovať dostatok času, aby sa táto snaha premietla do zmien vo fyzickom tele.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jana Schlosserová

O výživu som sa začala zaujímať už pri štúdiu na VŠ, keď som mala nadváhu a začala cvičiť a schudla 10kg a to si držím dodnes. Skúšala som všetko možné a občas to bol pokusomyl. V tom čase som sa nestravovala úplne najlepšie, čo spôsobovalo časté ochorenia, ktoré som riešila liekmi a nie úpravou stravy a celkovo som sa dlhodobo necítila dobre. A keď sa potom u nás otvoril obchodík so zdravou výživou, kde sa občas organizovali aj prednášky o zdraví a výžive, tak som sa niekoľkých zúčastnila a lákalo ma to čoraz viac. To bol začiatok zmien v mojom jedálničku. Potom sa mi narodila dcéra av 7 rokoch jej diagnostikovali Crohnovu chorobu – má jej 5 rokov a zatiaľ žiadna liečba nezabrala. Preto som sa vlani rozhodla pre kurz výživového poradcu. Hľadala som komplexný prístup k výžive a to som u pána Jelínka našla. Nepresadzuje žiadny svoj prístup, ale nazerá na výživu komplexne a odovzdáva to ostatným ľuďom. Samozrejme tam bolo aj veľa odborných vecí a nie všetko som bola schopná na 100% vstrebať. No stále je čo študovať a hľadať čo najoptimálnejšie riešenie. Každý sme originál a každému vyhovuje niečo iné. Nezostáva než praktizovať a vyhodnocovať, preto sa mi páčila aj záverečná seminárna práca, kde sme si mohli odskúšať nadobudnuté vedomosti (a nebolo to úplne jednoduché), ale naozaj pre mňa veľmi prínosné. Veľmi ďakujem za tento kurz, ktorý mi obohatil doteraz nadobudnuté informácie a vrelo odporúčam ostatným, ktorí nepozerajú veci len z jedného uhla pohľadu. Ďakujem pán Jelínk, že som mala tú česť u Vás študovať.

Veronika Vachovcová

Chcem vám veľmi pekne poďakovať za možnosť absolvovať kurz „Poradca pre výživu“. Mojím cieľom bolo predovšetkým preniknúť do problematiky stravovania z dôvodu toho, že sa stravujem viac-menej vegánsky, a chcela som mať môj jedálniček pod kontrolou. Ako píšete, alternatívne spôsoby stravovania vyžadujú určitú znalosť. Kurz mi veľmi pomohol, ujasnil mi veľa vecí a naštartoval moju ďalšiu zvedavosť. Hodnotím ho veľmi kladne. Páčilo sa mi previazanie látky s myšlienkovými mapami aj tvorba jedálnych lístkov - bolo to veľmi kreatívne. Navyše ste boli vždy prívetiví, to sa cenní. V ponuke máte aj ďalšie zaujímavé kurzy, takže sa budem tešiť na nejaký ďalší seminár.

Kateřina Budínská

Pri výbere štúdia u pána Mgr. Martina Jelínka ma oslovila možnosť študovať alternatívne postupy stravovania,ako je vegetariánstvo,vegánstvo a princípy tradičnej čínskej medicíny. Bola som milo prekvapená prístupom a skvelou atmosférou pri stretnutiach a som veľmi vďačná, že som si vybrala práve toto štúdium. Dostala som možnosť pozrieť sa na výživu z mnohých pohľadov a bolo to pre mňa veľmi prínosné. Týmto chcem ešte raz poďakovať a teším sa na ďalšiu spoluprácu.