Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Osteoporóza

Osteoporóza

Osteoporóza

Osteoporóza je stav, pri ktorom sa znižuje hustota kostnej hmoty. Dochádza k strate bielkovín a minerálov, štruktúra kosti sa zoslabuje a kosti sa potom ľahko lámu. Častými príznakmi postupujúcej osteoporózy sú bolesti chrbta, ľahká lomivosť kostí (najčastejšie zlomeniny bedra a stavcov chrbtice), vytvorenie hrbu (kyfóza) či výrazné zmenšenie telesnej výšky. Najzávažnejší vplyv na život majú zlomeniny krčku stehennej kosti - až jednej tretine pacientov sa už nikdy nevráti plná pohyblivosť.

Príčin znižovania hustoty kostí je hneď niekoľko:
Vo vzťahu ku kvalite stravovania sa najčastejšie udávajú dlhodobo znížený prísun bielkovín, nedostatok vitamínu D3 a vápnika. Navyše v posledných rokoch je sledovaný vplyv vysokého podielu fytoestrogénov v strave západnej populácie (najčastejšie z dôvodu konzumácie sójových produktov), kde tieto látky teoreticky môžu ovplyvňovať hormonálnu reguláciu a znižovať tak hustotu kostí.
Ďalej je to nedostatok pohybu, pretože fyzická aktivita cez zvýšenú činnosť svalového tkaniva zvyšuje celkovú hustotu kostnej hmoty (obsah bielkovín aj minerálov).
Pomerne výrazný vplyv má už spomínaná hormonálna regulácia - u mužov sa jedná o obdobie po andropauze (medzi 50. a 70. rokom života, kedy dochádza k výraznému úbytku tvorby mužského pohlavného hormónu testosterónu), u žien potom po menopauze. Úbytok produkcie niektorých hormónov priamo ovplyvňuje hustotu kostného tkaniva.
V neposlednom rade je potrebné počítať aj s vedľajšími účinkami niektorých užívaných liekov, najčastejšie je to antikoncepcia u žien, prípadne dlhodobý vplyv kortikoidov.

Osteoporózou sú najčastejšie postihnuté ženy po menopauze a muži po andropauze. Nie sú ale výnimky, keď sa tento problém objavuje aj u relatívne mladých žien ako prejav kombinácie dlhodobého nedostatku bielkovín v strave, absencie pohybovej aktivity a vedľajších účinkov užívania hormonálnej antikoncepcie.

Vplyv stravy na osteoporózu

Pevnosť kostí môžeme v najväčšej miere ovplyvniť predovšetkým úpravou životného štýlu. Základom je dostatočný príjem bielkovín. Pretože je hustota kostí ovplyvňovaná nielen množstvom proteínov, ale aj obsahom a pomerom minerálnych látok, ktoré tvoria ich neoddeliteľnú súčasť, je dôležité zabezpečiť v strave aj adekvátny príjem vápnika, horčíka, fosforu a fluóru. Ako najdôležitejší prvok je citovaný vápnik, ktorého kvalitu metabolizmu v tele výrazne ovplyvňuje obsah horčíka a vitamínu D3.
Úroveň vstrebávania všetkých kľúčových živín do kostí výrazne ovplyvňuje pohybová aktivita, väčší vplyv majú anaeróbne činnosti. Svoj vplyv má tiež pravidelný pobyt na slnku kvôli produkcii kalciferolu (vit. D3).

Aj napriek tomu, že západná medicína považuje osteoporózu za nevyliečiteľnú chorobu, je možné veľmi účinne vzniku tohto problému predchádzať práve spomínanými úpravami v stravovaní a pohybovej aktivity. Študenti sa v kurzoch na výučbovej aplikácii ZOF učia vytvárať také jedálničky, ktoré majú priamy vplyv na hustotu kostí. Sledujú všetky dôležité parametre, ktoré majú vzťah k metabolizmu kostného tkaniva s vedomím faktu, že v reálnom živote treba investovať dostatok času, aby sa táto snaha premietla do zmien vo fyzickom tele.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Mgr. Pavlína Byrtusová

Dnes nestačí mať prehľad iba v jednotlivých aspektoch výživy, pretože výživa, ako taká, je globálna (pre športovcov, pre deti, pre chudnúcich...). Kurzy, semináre, školenia, besedy Martina Jelínka odovzdajú veľa presvedčivých informácií z akejkoľvek oblasti výživy. Bohatý a pestrý je nielen rozsah informácií , ale aj jazykový prejav M. Jelínka, čo v dnešnej SMS dobe je veľmi osviežujúce ;-). Ak má človek záujem pochopiť výživu, poradiť sám sebe aj druhým a "nestratiť sa" v záplave "odporúčaných" výživových smerov kolujúce nielen internetom, odporúčam absolvovať aspoň jeden kurz :-)

Marta Ledinská

Moja povaha bola vždy taká, že som každému do jedla "kecal", až prišiel čas dať svojmu koníčku pečiatku schválenia. V našom malom "Československu" je kvalitných učiteľov výživy ako šafranu a pán Jelínek je jednoducho špičkový. Jeho hodiny sú plné kvalitnej výučby a je k dispozícii každému študentovi. Miluje to, čo robí, nezapredal sa žiadnej výživovej vlne ani potravinovým korporáciám. Ako jeden z mála vedie študentov k preklenutiu rozdielov medzi západnou a východnou filozofiou a navyše som si to všetko mohol prakticky spojiť pri tvorbe jedálneho lístka. Až potom človek pochopí, že papier zvládne všetko, ale realita je výzvou.

Božena Kratzerová

Verím, že sa v živote nič nedeje náhodou. Bola som na materskej dovolenke a pri čítaní noviniek na internete na mňa vyskočila reklama Kurzy Atac. Keď tomu bolo už po niekoľkokrát, tak som stránky preskúmala bližšie a začalo sa vo mne prebúdzať nadšenie, prečo nie kurz výživového poradcu? Už niekoľko rokov dávam priateľom recepty na celozrnné dezerty, zeleninové jedlá, tipy na liečbu stravou......, ale nemám to nijako odborne podložené, snáď len množstvom kníh v mojej knižnici :) Kurz pod vedením pána Jelínka je zážitkom. Dozvedela som sa súvislosti, ktoré mi schádzali. Spoznala som veľa ľudí naladených na rovnakú vlnu. Získala som dôveru v to, že si môžem plniť sen a stať sa v budúcnosti výživovým poradcom, pretože aj po ukončení kurzu môžete svoje otázky naďalej konzultovať, takže máte aj ďalšiu podporu pri zavedení odbornej prax. Všetkým, ktorí majú podobný sen ako ja môžem kurz jedine odporučiť.