Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Osteoporóza

Osteoporóza

Osteoporóza

Osteoporóza je stav, pri ktorom sa znižuje hustota kostnej hmoty. Dochádza k strate bielkovín a minerálov, štruktúra kosti sa zoslabuje a kosti sa potom ľahko lámu. Častými príznakmi postupujúcej osteoporózy sú bolesti chrbta, ľahká lomivosť kostí (najčastejšie zlomeniny bedra a stavcov chrbtice), vytvorenie hrbu (kyfóza) či výrazné zmenšenie telesnej výšky. Najzávažnejší vplyv na život majú zlomeniny krčku stehennej kosti - až jednej tretine pacientov sa už nikdy nevráti plná pohyblivosť.

Príčin znižovania hustoty kostí je hneď niekoľko:
Vo vzťahu ku kvalite stravovania sa najčastejšie udávajú dlhodobo znížený prísun bielkovín, nedostatok vitamínu D3 a vápnika. Navyše v posledných rokoch je sledovaný vplyv vysokého podielu fytoestrogénov v strave západnej populácie (najčastejšie z dôvodu konzumácie sójových produktov), kde tieto látky teoreticky môžu ovplyvňovať hormonálnu reguláciu a znižovať tak hustotu kostí.
Ďalej je to nedostatok pohybu, pretože fyzická aktivita cez zvýšenú činnosť svalového tkaniva zvyšuje celkovú hustotu kostnej hmoty (obsah bielkovín aj minerálov).
Pomerne výrazný vplyv má už spomínaná hormonálna regulácia - u mužov sa jedná o obdobie po andropauze (medzi 50. a 70. rokom života, kedy dochádza k výraznému úbytku tvorby mužského pohlavného hormónu testosterónu), u žien potom po menopauze. Úbytok produkcie niektorých hormónov priamo ovplyvňuje hustotu kostného tkaniva.
V neposlednom rade je potrebné počítať aj s vedľajšími účinkami niektorých užívaných liekov, najčastejšie je to antikoncepcia u žien, prípadne dlhodobý vplyv kortikoidov.

Osteoporózou sú najčastejšie postihnuté ženy po menopauze a muži po andropauze. Nie sú ale výnimky, keď sa tento problém objavuje aj u relatívne mladých žien ako prejav kombinácie dlhodobého nedostatku bielkovín v strave, absencie pohybovej aktivity a vedľajších účinkov užívania hormonálnej antikoncepcie.

Vplyv stravy na osteoporózu

Pevnosť kostí môžeme v najväčšej miere ovplyvniť predovšetkým úpravou životného štýlu. Základom je dostatočný príjem bielkovín. Pretože je hustota kostí ovplyvňovaná nielen množstvom proteínov, ale aj obsahom a pomerom minerálnych látok, ktoré tvoria ich neoddeliteľnú súčasť, je dôležité zabezpečiť v strave aj adekvátny príjem vápnika, horčíka, fosforu a fluóru. Ako najdôležitejší prvok je citovaný vápnik, ktorého kvalitu metabolizmu v tele výrazne ovplyvňuje obsah horčíka a vitamínu D3.
Úroveň vstrebávania všetkých kľúčových živín do kostí výrazne ovplyvňuje pohybová aktivita, väčší vplyv majú anaeróbne činnosti. Svoj vplyv má tiež pravidelný pobyt na slnku kvôli produkcii kalciferolu (vit. D3).

Aj napriek tomu, že západná medicína považuje osteoporózu za nevyliečiteľnú chorobu, je možné veľmi účinne vzniku tohto problému predchádzať práve spomínanými úpravami v stravovaní a pohybovej aktivity. Študenti sa v kurzoch na výučbovej aplikácii ZOF učia vytvárať také jedálničky, ktoré majú priamy vplyv na hustotu kostí. Sledujú všetky dôležité parametre, ktoré majú vzťah k metabolizmu kostného tkaniva s vedomím faktu, že v reálnom živote treba investovať dostatok času, aby sa táto snaha premietla do zmien vo fyzickom tele.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Martina Siudová

Kurz Poradca pre výživu je skvelým krokom k tomu, aby sa človek sebarealizoval. V jednej firme som pracovala rok ako špecialista na výživu a tam mi chýbali informácie. Čím viac som ich hľadala, tým častejšie narážala na meno pána Jelínka. Začala som navštevovať jeho jednodňové kurzy a semináre a začala poznatky z nich používať v praxi. Po nejakej dobe som sa rozhodla ísť do kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu, aby som si ujasnila kroky a chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú, keď nevedia. Kurz je veľmi obsiahly a smeruje správnym a zdravým smerom, ktorým by sa mali uberať všetci bez výnimky. V podstate vďaka tomuto kurzu môžem pracovať ďalej ako poradca a plniť tak svoje poslanie na tomto svete. Vyskúšajte ho tiež :).

Jakub Přibyl

Keď som sa na začiatku svojej kariéry výživového poradcu rozhodoval, aký kurz z tej neprebernej „výživárskej komercie“ vybrať (tak aby som z toho nakoniec nevyšiel s jednoduchým „papierom“ ale získal aj niečo navyše v podobe kvalitných informácií), dostal som vtedy odporúčanie na kurzy Atac. Pretože som analyticky založený človek, už od začiatku som v „Atacu“ videl jednu veľkú nevýhodu v podobe faktu, že celým kurzom na rozdiel od iných školiacich firiem vykonáva len jeden učiteľ. Veľmi rýchlo som zistil, že práve toto je veľká výhoda, pretože tým lektorom je osoba Martina Jelínka. Podľa mňa jedného z najkomplexnejších výživových expertov u nás a trúfam si tvrdiť, že dosť možno vôbec ten najlepší školiteľ a učiteľ vôbec. Vážim si ho za jeho obrovský profesijný nadhľad a som vďačný za možnosť sa ďalej vzdelávať.

Ing. Markéta Bartoňová

Výživa mi nie je ľahostajná už dlhšiu dobu. Všetko sa umocnilo narodením prvého syna a teraz, nedávno aj druhého. Informácie o tom, aká potrava je pre naše telo vhodná, som získavala rôznu. Až konečne kurzom Poradca pre výživu a suplementáciu pod vedením profesionála pána Jelínka všetko dostalo ten správny rozmer. Získala som pomerne detailné a ucelené informácie o dôležitých potravinách a doplnkoch výživy a ich funkciách v našom organizme. Forma štúdiá pomocou tvorby myšlienkových máp boli veľmi zaujímavé a pritom nenásilná. Vyžadovala si však aktívny prístup aj disciplinovanosť. Nadobudnuté vedomosti som už počas kurzu uvádzala do praxe vo vlastnej rodine. Čas ukáže, kam až ma absolvovanie toľko inšpirujúceho kurzu zavedie! :-)