Dištančný kurz, 6 mesiacov
On-line kurz, 6 mesiacov
Dištančný kurz,
On-line kurz, 35 dní
,
On-line kurz, 28 dní
On-line kurz, 41 dní
On-line kurz, 26 dní
On-line kurz, 33 dní
Programy, 3 mesiace
Všetko o štúdiu
Dôležité informácie týkajúce sa filozofie nášho vzdelávania, spôsobu a formy štúdia.. Pozrite sa tiež, ako sa u nás študuje.
Neexistuje jediný správny spôsob stravovania. Všetko je otázkou individuality človeka a spôsobu uvažovania. Čítať ďalej
Predstavte si, že idete nakupovať a túžite po tom zaobstarať si skutočne zdravé potraviny, ktoré budú tvoriť základ celodenného stravovania. Čítať ďalej
Kvalita potravín by mala zaujímať každého spotrebiteľa, pretože rozhoduje o chuti, obsahu živín, vplyve na zdravie a možnostiach manipulácie s potravinou v kuchyni... Čítať ďalej
Aby ste mohli pracovať so svojou stravou v prospech svojho zdravia, je potrebné nielen poznať zloženie jednotlivých potravín, ale aj... Čítať ďalej
Bielkoviny sú základným stavebným prvkom našich svalov, kĺbov, kože a vnútorných orgánov a telo si ich nedokáže vyrobiť samo... Čítať ďalej
Sacharidy poskytujú telu rýchlo využiteľnú energiu. V závislosti od ich zloženia sa líši rýchlosť, akou z nich telo vyrába energiu (najrýchlejšie z tzv. cukrov)... Čítať ďalej
Vláknina v skutočnosti patrí do skupiny sacharidov. Existujú dva základné typy vlákien (zastúpené v rastlinách)... Čítať ďalej
Tuky sú spolu s bielkovinami a sacharidmi základnými stavebnými prvkami nášho tela. Vykonávajú niekoľko základných funkcií. Čítať ďalej
O pitnej vode (v zmysle bezpečného dlhodobého príjmu) hovoríme vtedy, keď obsahuje minerálne látky... Čítať ďalej
Vitamíny sú látky, ktoré sa musia prijímať stravou, pretože ľudské telo si ich nedokáže samo vyrobiť... Čítať ďalej
Minerály sú v tele prítomné len v malom množstve - celkovo tvoria asi 4 percentá telesnej hmotnosti... Čítať ďalej
Fytonutrienty, často označované ako fytochemikálie, sú zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rôznych rastlinách... Čítať ďalej
Antioxidanty sú látky, ktoré sa nachádzajú v potrave (v prevažnej väčšine rastlín) a ktorých úlohou je ničiť tzv. voľné radikály... Čítať ďalej
Keď si vyberieme spektrum potravín, ktoré sú pre nás vhodné, a určíme správne pomery živín v snahe vytvoriť si jedálniček, ktorý spĺňa naše individuálne potreby... Čítať ďalej
Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu. Čítať ďalej
Každá potravina, ktorú máme možnosť jesť, musí byť spracovaná tráviacim traktom... Čítať ďalej
Väčšina potravín má schopnosť vyvolať v tele pocit tepla alebo chladu, keď sa konzumuje... Čítať ďalej
Čínske pojmy jin a jang sú základom pre hodnotenie energetických tendencií, ktoré sa u nás v posledných desaťročiach stali pomerne rozšírenými... Čítať ďalej
Fungovanie telesných buniek, tkanív, orgánov alebo celého systému vždy závisí od kvality acidobázickej rovnováhy vnútorného prostredia. Čítať ďalej
Chuť každého jedla, ktoré konzumujeme, je čisto subjektívny a veľmi individuálny faktor, založený na emóciách... Čítať ďalej
Vysoká konzumácia jednoduchých cukrov alebo sacharidov s vysokým glykemickým indexom sa považuje za jednu z hlavných príčin nadváhy alebo cukrovky 2. typu... Čítať ďalej
V posledných desaťročiach sa stalo tradíciou obohacovať potraviny rôznymi prísadami. Tým sa cielene zvyšuje obsah základných živín... Čítať ďalej
V súčasnosti približne tretina dospelých v rozvinutých krajinách užíva výživové doplnky... Čítať ďalej
Poruchy príjmu potravy sú v modernej spoločnosti čoraz častejšie. Väčšinou postihujú mladšie vekové skupiny, častejšie ženy. Čítať ďalej
Odporúčaná denná dávka (RDA) je označenie množstva konkrétnej živiny, ktorú by sme mali prijímať v strave... Čítať ďalej
V zjednodušenom poňatí je klíčenie proces, pri ktorom sa zo semienka vyrastá kľúčik. Pri procese klíčenia sa v semenách naštartujú pochody vedúce k zvýšeniu obsahu živín... Čítať ďalej
Metabolický syndróm je pojmom, o ktorom sa hovorí stále častejšie. Dôvodom je nielen fakt, že postihuje stále väčšiu časť populácie. Čítať ďalej
Detoxikácia je veľmi často citovaný pojem, najmä v oblasti podpory predaja rôznych potravín, výživových doplnkov, rôznych prístrojov alebo všeobecne podporných metód... Čítať ďalej
Antinutričné látky predstavujú pomerne veľkú skupinu zložiek, ktoré sa nachádzajú vo väčšine potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu... Čítať ďalej
Každý, kto sa raz pustí do úpravy stravy a chce, aby sa správanie tela uberalo požadovaným smerom... Čítať ďalej
Človek ako všežravec sa od ostatných živočíchov v súvislosti s jedlom líši jednou nespornou výhodou: Jeho metabolizmus vykazuje značnú flexibilitu pri využívaní energetických zdrojov, čo mu umožňuje... Čítať ďalej
Štítna žľaza je endokrinná žľaza, ktorá sa nachádza na prednej strane krku pod štítnou chrupavkou. Je dôležitá pre kvalitu ľudského života, pretože produkuje kľúčové hormóny... Čítať ďalej
V drvivej väčšine prípadov konzumujeme potraviny, ktoré boli nejakým spôsobom upravené - buď technologicky pri ich spracovaní a výrobe, alebo priamo v kuchyni pri varení... Čítať ďalej
Tetánia je problém, ktorý postihuje obrovské množstvo ľudí, pričom väčšina z nich ani nevie, že ide o tetániu. Jeho prejavy môžu nielen znepríjemniť kvalitu života, ale v niektorých situáciách dokonca vážne ohroziť zdravie... Čítať ďalej
Osteoporóza je stav, pri ktorom sa znižuje hustota kostí. Dochádza k strate bielkovín a minerálov, oslabuje sa štruktúra kostí a kosti sa ľahko lámu... Čítať ďalej
Bechterevova choroba (ankylozujúca spondylitída) je chronický zápal chrupavčitých tkanív. Najčastejšie postihuje stavce a dúhovku oka, ale aj kĺby alebo pľúca... Čítať ďalej
Intolerancia laktózy je jednou z najrozšírenejších porúch trávenia a vstrebávania niektorých živín, ktorá v niektorých krajinách postihuje až desiatky percent populácie... Čítať ďalej
Únavové zlomeniny sú zranenia, ktoré najviac postihujú športovcov. Hlavnou príčinou vzniku je nadmerná fyzická záťaž, pri ktorej sa kostné tkanivo nedokáže regenerovať... Čítať ďalej
Cholesterol je látka, ktorej význam pre ľudské zdravie sa často spomína najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Malá časť cholesterolu sa prijíma v živočíšnej strave, ale prevažnú väčšinu si telo vytvára samo... Čítať ďalej
Dna je forma artritídy (zápalové ochorenie kĺbov), ktorú spôsobujú kryštáliky kyseliny močovej usadené v kĺbovom tkanive... Čítať ďalej
Imunitný systém možno zjednodušene opísať ako obranný systém organizmu. Označuje sa ako systém, pretože sa skladá zo siete buniek, tkanív a orgánov, ktoré spolupracujú... Čítať ďalej
Diabetes mellitus (cukrovka) je chronické ochorenie, ktoré sa prejavuje ako porucha metabolizmu sacharidov... Čítať ďalej
Histamín je látka, ktorá vzniká z aminokyseliny histidínu. Telo túto látku potrebuje, pretože v ňom plní viacero funkcií - zabezpečuje rast a delenie buniek... Čítať ďalej
Celiakia je črevné ochorenie spôsobené neznášanlivosťou bielkoviny lepku. Lepok je prirodzenou zložkou lepkových obilnín, t. j. pšenice, raže, jačmeňa a ovsa... Čítať ďalej
Črevná mikrobiota je špecifický systém v ľudskom tele, ktorý rozhoduje o kvalite fungovania celého organizmu. Osídľovanie hrubého čreva mikroorganizmami začína až po narodení... Čítať ďalej
Postihuje ľudí všetkých vekových kategórií a detská populácia nie je výnimkou. Krvný tlak je sila, ktorú vyvíja krv pri prechode tepnami a žilami, meria sa v dvoch hodnotách... Čítať ďalej
FODMAP je pojem zložený z počiatočných písmen slov fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Ide o formy polysacharidov, ktoré sa v tenkom čreve ťažko rozkladajú a vstrebávajú... Čítať ďalej
Parodontóza je zápalové ochorenie ďasien a závesného aparátu zuba. Najčastejšími prejavmi sú opuch a začervenanie ďasien, krvácanie z ďasien, bolesť pri čistení zubov a zápach z úst... Čítať ďalej
O mnohých potravinách sa tvrdí, že ich konzumácia zvyšuje zahlienenie a to následne vedie k vzniku rôznych zdravotných problémov... Čítať ďalej
Črevná peristaltika znamená pohyb stien tenkého a hrubého čreva, ktorý premiestňuje ich obsah. Tieto rytmické pohyby sú riadené... Čítať ďalej
Tento syndróm síce postihuje črevný trakt, má ale vplyv na vznik celého radu ochorení (únavy, alergií, zápalov, autoimunitných ochorení, syndrómu dráždivého čreva... Čítať ďalej
Menopauza (označovaná ako ženský prechod alebo klimaktérium) prichádza v živote žien v období, keď organizmus nie je schopný rozmnožovania a donosenia dieťaťa... Čítať ďalej
Kvasenie je proces, pri ktorom sa organické látky v potravinách premieňajú na nové látky za účasti enzýmov mikroorganizmov... Čítať ďalej
Andropauza je termín označujúci mužský prechod, ktorý je v podstate mužským ekvivalentom ženskej menopauzy... Čítať ďalej
Pod označením "potravinovej intolerancie" sa skrývajú jednotlivé formy neznášanlivostí na niektoré zložky v potravinách... Čítať ďalej
Pojem "protizápalová diéta" je vo výžive trochu zložitý. Všeobecne sa vzťahuje na situácie, keď jednotlivcov trápia rôzne formy zápalov a existuje presvedčenie, že... Čítať ďalej
Syndróm dráždivého čreva (IBS) je funkčná porucha hrubého čreva. Medzi najčastejšie prejavy patrí... Čítať ďalej
Existuje množstvo situácií, keď imunitný systém reaguje na bežné situácie nadmerne. V dôsledku toho sa alergické ochorenia vyskytujú v populácii pomerne často... Čítať ďalej
Človek už stáročia ochucuje, konzervuje a farbí svoje potraviny. Výroba potravín sa ani dnes nezaobíde bez malých pomocníkov... Čítať ďalej
Sledovanie množstva soli (NaCl) v strave patrí medzi základné nutričné schopnosti, ktoré by mal zvládať úplne každý. Dôvodom je predovšetkým jej výrazný každodenný nadbytok... Čítať ďalej
Kandidóza je názov pre nadmernú aktivitu kvasinky Candida albicans v črevách, krvi a orgánoch. Táto parazitická kvasinka žije za normálnych podmienok v črevách... Čítať ďalej
Prostata čiže predstojná žľaza je malý orgán, ktorý sa nachádza (len u mužov) medzi močovým mechúrom a konečníkom a obklopuje močovú trubicu. Jej funkcia spočíva... Čítať ďalej
Hemoroidy sú rozšírené kŕčové žily vo vstupe do konečníka alebo priamo v konečníku. Vyskytujú sa u viac ako 50 percent ľudí, ale mnohí o tom ani nevedia... Čítať ďalej
Infekcia močových ciest (cystitída) je nepríjemné a často sa vyskytujúce zápalové ochorenie močového mechúra a močových ciest. Je dôsledkom bakteriálnej infekcie... Čítať ďalej
Poruchy funkcie žlčníka patria medzi novodobé choroby, ktoré súvisia predovšetkým s prebytkom stravy a nevhodným zložením jedálnička. Najviac rozšíreným problémom je zápal žlčníka... Čítať ďalej
Pečeň je kľúčový orgán v tele, v ktorom prebieha veľké množstvo chemických reakcií. Tak ako iné orgány v tele, aj pečeň podlieha rôznym ochoreniam... Čítať ďalej
Ateroskleróza je dlhodobé ochorenie spôsobené ukladaním tzv. aterogénnych látok (lipidov, sacharidov, krviniek a vápnika) v stene tepny... Čítať ďalej
Astma je ochorenie, pri ktorom dochádza k opuchu slizníc dolných dýchacích ciest. V dôsledku toho sa pľúca zužujú, prúdenie vzduchu je obmedzené a dýchanie sa zhoršuje... Čítať ďalej
Skleróza multiplex (roztrúsená skleróza) je degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém (CNS). Názov "skleróza multiplex" odráža povahu ochorenia... Čítať ďalej
Endometrióza je jedným z najčastejších gynekologických ochorení. Je spôsobená preniknutím malých častí sliznice maternice (endometria) mimo maternice a ich uložením... Čítať ďalej
Predmenštruačný syndróm (PMS) je porucha, ktorá postihuje veľký počet žien (až 70 %) jeden alebo dva týždne pred začiatkom menštruácie. Je to súbor... Čítať ďalej
Bolesti hlavy trápia nemalú časť populácie, zďaleka nie vždy je ale možné ich označiť za migrénu. Najčastejším typom bolestí sú tenzné alebo vazomotorické, ktoré tvoria viac ako 90 % všetkých bolestí hlavy... Čítať ďalej
Epilepsia je stav, ktorý je dôsledkom nadmernej elektrickej aktivity v mozgu a nervovom systéme. V zdravom mozgu je prenos elektrických impulzov medzi bunkami riadený regulačnými mechanizmami... Čítať ďalej
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) alebo hyperkinetická porucha či porucha pozornosti s hyperaktivitou je porucha zahŕňajúca... Čítať ďalej
Tinnitus (z latinského tinnire – znieť) označuje celý rad zvukov, ktorý postihnutý vníma len subjektívne. Tento problém bežne pretrváva dlhodobo a výrazne ovplyvňuje kvalitu života... Čítať ďalej
Nespavosť je problém, ktorý trápi až tretinu celosvetovej populácie. Nejedná sa len o neschopnosť zaspať, ale aj nemožnosť spať bez častého prebúdzania a nebudiť sa skôr, ako potrebujeme... Čítať ďalej
Únavovým syndrómom trpí rastúci počet ľudí na celom svete. Prejavy tohto ochorenia sa v minulosti označovali pojmy "syndróm chronickej neuroendokrinoimunitnej dysfunkcie" či "myalgická encefalomyelitída"... Čítať ďalej
Artróza je degeneratívne ochorenie kĺbov vyskytujúce sa najčastejšie u ľudí nad 50 rokov veku. Toto ochorenie postihuje predovšetkým veľké nosné kĺby dolných končatín (kolená, bedrá) a kĺby prstov... Čítať ďalej
Dermatitída je označenie pre zápaly kože. Existuje niekoľko rôznych typov dermatitíd, ktoré sa prejavujú šupinkovaním kože, tvorbou škvŕn na koži, priberaním kožnej pokryvy popr. farebnými zmenami a veľmi častým svrbením... Čítať ďalej
K hlavným zásadám výživy tehotnej ženy patrí konzumácia pestrej a rozmanitej stravy, v ktorej by mali byť zastúpené všetky hlavné skupiny potravín... Čítať ďalej
Veľa ľudí je presvedčených, že jedinci, ktorí "pracujú hlavou", nemajú v porovnaní s fyzicky aktívnymi náprotivkami také vysoké nároky na nutričné charakteristiky stravy. Opak je ale pravdou... Čítať ďalej
Rastúca profesionalizácia športu tlačí na jeho aktérov, aby venovali pozornosť prakticky každému detailu, platí to samozrejme aj o výžive. Faktom je, že strava má na športovú výkonnosť zásadný vplyv... Čítať ďalej
Přejít na nabídku kurzů