Dôležité informácie týkajúce sa filozofie nášho vzdelávania, spôsobu a formy štúdia.
Kategorie: Všetky Ako sa u nás študuje Čo sa u nás študuje
Čo sa u nás študuje
Kvalita potravín by mala zaujímať každého spotrebiteľa, pretože rozhoduje o chuti, obsahu živín, vplyve na zdravie a možnostiach manipulácie s potravinou v kuchyni...
Čo sa u nás študuje
Rastúca profesionalizácia športu tlačí na jeho aktérov, aby venovali pozornosť prakticky každému detailu, platí to samozrejme aj o výžive. Faktom je, že strava má na športovú výkonnosť zásadný vplyv...
Čo sa u nás študuje
Veľa ľudí je presvedčených, že jedinci, ktorí "pracujú hlavou", nemajú v porovnaní s fyzicky aktívnymi náprotivkami také vysoké nároky na nutričné charakteristiky stravy. Opak je ale pravdou...
Čo sa u nás študuje
K hlavným zásadám výživy tehotnej ženy patrí konzumácia pestrej a rozmanitej stravy, v ktorej by mali byť zastúpené všetky hlavné skupiny potravín...
Čo sa u nás študuje
V zjednodušenom poňatí je klíčenie proces, pri ktorom sa zo semienka vyrastá kľúčik. Pri procese klíčenia sa v semenách naštartujú pochody vedúce k zvýšeniu obsahu živín...
Čo sa u nás študuje
Dermatitída je označenie pre zápaly kože. Existuje niekoľko rôznych typov dermatitíd, ktoré sa prejavujú šupinkovaním kože, tvorbou škvŕn na koži, priberaním kožnej pokryvy popr. farebnými zmenami a veľmi častým svrbením...
Čo sa u nás študuje
Artróza je degeneratívne ochorenie kĺbov vyskytujúce sa najčastejšie u ľudí nad 50 rokov veku. Toto ochorenie postihuje predovšetkým veľké nosné kĺby dolných končatín (kolená, bedrá) a kĺby prstov...
Čo sa u nás študuje
Únavovým syndrómom trpí rastúci počet ľudí na celom svete. Prejavy tohto ochorenia sa v minulosti označovali pojmy "syndróm chronickej neuroendokrinoimunitnej dysfunkcie" či "myalgická encefalomyelitída"...
Čo sa u nás študuje
Nespavosť je problém, ktorý trápi až tretinu celosvetovej populácie. Nejedná sa len o neschopnosť zaspať, ale aj nemožnosť spať bez častého prebúdzania a nebudiť sa skôr, ako potrebujeme...
Čo sa u nás študuje
Tinnitus (z latinského tinnire – znieť) označuje celý rad zvukov, ktorý postihnutý vníma len subjektívne. Tento problém bežne pretrváva dlhodobo a výrazne ovplyvňuje kvalitu života...
Čo sa u nás študuje
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) alebo hyperkinetická porucha či porucha pozornosti s hyperaktivitou je porucha zahŕňajúca...
Čo sa u nás študuje
Epilepsia je stav, ktorý je dôsledkom nadmernej elektrickej aktivity v mozgu a nervovom systéme. V zdravom mozgu je prenos elektrických impulzov medzi bunkami riadený regulačnými mechanizmami...
Čo sa u nás študuje
Bolesti hlavy trápia nemalú časť populácie, zďaleka nie vždy je ale možné ich označiť za migrénu. Najčastejším typom bolestí sú tenzné alebo vazomotorické, ktoré tvoria viac ako 90 % všetkých bolestí hlavy...
Čo sa u nás študuje
Predmenštruačný syndróm (PMS) je porucha, ktorá postihuje veľký počet žien (až 70 %) jeden alebo dva týždne pred začiatkom menštruácie. Je to súbor...
Čo sa u nás študuje
Endometrióza je jedným z najčastejších gynekologických ochorení. Je spôsobená preniknutím malých častí sliznice maternice (endometria) mimo maternice a ich uložením...
Čo sa u nás študuje
Skleróza multiplex (roztrúsená skleróza) je degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém (CNS). Názov "skleróza multiplex" odráža povahu ochorenia...
Čo sa u nás študuje
Astma je ochorenie, pri ktorom dochádza k opuchu slizníc dolných dýchacích ciest. V dôsledku toho sa pľúca zužujú, prúdenie vzduchu je obmedzené a dýchanie sa zhoršuje...
Čo sa u nás študuje
Ateroskleróza je dlhodobé ochorenie spôsobené ukladaním tzv. aterogénnych látok (lipidov, sacharidov, krviniek a vápnika) v stene tepny...
Čo sa u nás študuje
Pečeň je kľúčový orgán v tele, v ktorom prebieha veľké množstvo chemických reakcií. Tak ako iné orgány v tele, aj pečeň podlieha rôznym ochoreniam...
Čo sa u nás študuje
Poruchy funkcie žlčníka patria medzi novodobé choroby, ktoré súvisia predovšetkým s prebytkom stravy a nevhodným zložením jedálnička. Najviac rozšíreným problémom je zápal žlčníka...
Čo sa u nás študuje
Infekcia močových ciest (cystitída) je nepríjemné a často sa vyskytujúce zápalové ochorenie močového mechúra a močových ciest. Je dôsledkom bakteriálnej infekcie...
Čo sa u nás študuje
Hemoroidy sú rozšírené kŕčové žily vo vstupe do konečníka alebo priamo v konečníku. Vyskytujú sa u viac ako 50 percent ľudí, ale mnohí o tom ani nevedia...
Čo sa u nás študuje
Prostata čiže predstojná žľaza je malý orgán, ktorý sa nachádza (len u mužov) medzi močovým mechúrom a konečníkom a obklopuje močovú trubicu. Jej funkcia spočíva...
Čo sa u nás študuje
Kandidóza je názov pre nadmernú aktivitu kvasinky Candida albicans v črevách, krvi a orgánoch. Táto parazitická kvasinka žije za normálnych podmienok v črevách...
Čo sa u nás študuje
Sledovanie množstva soli (NaCl) v strave patrí medzi základné nutričné schopnosti, ktoré by mal zvládať úplne každý. Dôvodom je predovšetkým jej výrazný každodenný nadbytok...
Čo sa u nás študuje
Človek už stáročia ochucuje, konzervuje a farbí svoje potraviny. Výroba potravín sa ani dnes nezaobíde bez malých pomocníkov...
Čo sa u nás študuje
Existuje množstvo situácií, keď imunitný systém reaguje na bežné situácie nadmerne. V dôsledku toho sa alergické ochorenia vyskytujú v populácii pomerne často...
Čo sa u nás študuje
Syndróm dráždivého čreva (IBS) je funkčná porucha hrubého čreva. Medzi najčastejšie prejavy patrí...
Čo sa u nás študuje
Pojem "protizápalová diéta" je vo výžive trochu zložitý. Všeobecne sa vzťahuje na situácie, keď jednotlivcov trápia rôzne formy zápalov a existuje presvedčenie, že...
Čo sa u nás študuje
Pod označením "potravinovej intolerancie" sa skrývajú jednotlivé formy neznášanlivostí na niektoré zložky v potravinách...
Čo sa u nás študuje
Andropauza je termín označujúci mužský prechod, ktorý je v podstate mužským ekvivalentom ženskej menopauzy...
Čo sa u nás študuje
Kvasenie je proces, pri ktorom sa organické látky v potravinách premieňajú na nové látky za účasti enzýmov mikroorganizmov...
Čo sa u nás študuje
Menopauza (označovaná ako ženský prechod alebo klimaktérium) prichádza v živote žien v období, keď organizmus nie je schopný rozmnožovania a donosenia dieťaťa...
Čo sa u nás študuje
Tento syndróm síce postihuje črevný trakt, má ale vplyv na vznik celého radu ochorení (únavy, alergií, zápalov, autoimunitných ochorení, syndrómu dráždivého čreva...
Čo sa u nás študuje
Črevná peristaltika znamená pohyb stien tenkého a hrubého čreva, ktorý premiestňuje ich obsah. Tieto rytmické pohyby sú riadené...
Čo sa u nás študuje
O mnohých potravinách sa tvrdí, že ich konzumácia zvyšuje zahlienenie a to následne vedie k vzniku rôznych zdravotných problémov...
Čo sa u nás študuje
Parodontóza je zápalové ochorenie ďasien a závesného aparátu zuba. Najčastejšími prejavmi sú opuch a začervenanie ďasien, krvácanie z ďasien, bolesť pri čistení zubov a zápach z úst...
Čo sa u nás študuje
FODMAP je pojem zložený z počiatočných písmen slov fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Ide o formy polysacharidov, ktoré sa v tenkom čreve ťažko rozkladajú a vstrebávajú...
Čo sa u nás študuje
Postihuje ľudí všetkých vekových kategórií a detská populácia nie je výnimkou. Krvný tlak je sila, ktorú vyvíja krv pri prechode tepnami a žilami, meria sa v dvoch hodnotách...
Čo sa u nás študuje
Črevná mikrobiota je špecifický systém v ľudskom tele, ktorý rozhoduje o kvalite fungovania celého organizmu. Osídľovanie hrubého čreva mikroorganizmami začína až po narodení...
Čo sa u nás študuje
Celiakia je črevné ochorenie spôsobené neznášanlivosťou bielkoviny lepku. Lepok je prirodzenou zložkou lepkových obilnín, t. j. pšenice, raže, jačmeňa a ovsa...
Čo sa u nás študuje
Histamín je látka, ktorá vzniká z aminokyseliny histidínu. Telo túto látku potrebuje, pretože v ňom plní viacero funkcií - zabezpečuje rast a delenie buniek...
Čo sa u nás študuje
Diabetes mellitus (cukrovka) je chronické ochorenie, ktoré sa prejavuje ako porucha metabolizmu sacharidov...
Čo sa u nás študuje
Imunitný systém možno zjednodušene opísať ako obranný systém organizmu. Označuje sa ako systém, pretože sa skladá zo siete buniek, tkanív a orgánov, ktoré spolupracujú...
Čo sa u nás študuje
Dna je forma artritídy (zápalové ochorenie kĺbov), ktorú spôsobujú kryštáliky kyseliny močovej usadené v kĺbovom tkanive...
Čo sa u nás študuje
Cholesterol je látka, ktorej význam pre ľudské zdravie sa často spomína najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Malá časť cholesterolu sa prijíma v živočíšnej strave, ale prevažnú väčšinu si telo vytvára samo...
Čo sa u nás študuje
Únavové zlomeniny sú zranenia, ktoré najviac postihujú športovcov. Hlavnou príčinou vzniku je nadmerná fyzická záťaž, pri ktorej sa kostné tkanivo nedokáže regenerovať...
Čo sa u nás študuje
Intolerancia laktózy je jednou z najrozšírenejších porúch trávenia a vstrebávania niektorých živín, ktorá v niektorých krajinách postihuje až desiatky percent populácie...
Čo sa u nás študuje
Bechterevova choroba (ankylozujúca spondylitída) je chronický zápal chrupavčitých tkanív. Najčastejšie postihuje stavce a dúhovku oka, ale aj kĺby alebo pľúca...
Čo sa u nás študuje
Osteoporóza je stav, pri ktorom sa znižuje hustota kostí. Dochádza k strate bielkovín a minerálov, oslabuje sa štruktúra kostí a kosti sa ľahko lámu...
Čo sa u nás študuje
Tetánia je problém, ktorý postihuje obrovské množstvo ľudí, pričom väčšina z nich ani nevie, že ide o tetániu. Jeho prejavy môžu nielen znepríjemniť kvalitu života, ale v niektorých situáciách dokonca vážne ohroziť zdravie...
Čo sa u nás študuje
V drvivej väčšine prípadov konzumujeme potraviny, ktoré boli nejakým spôsobom upravené - buď technologicky pri ich spracovaní a výrobe, alebo priamo v kuchyni pri varení...
Čo sa u nás študuje
Štítna žľaza je endokrinná žľaza, ktorá sa nachádza na prednej strane krku pod štítnou chrupavkou. Je dôležitá pre kvalitu ľudského života, pretože produkuje kľúčové hormóny...
Čo sa u nás študuje
Človek ako všežravec sa od ostatných živočíchov v súvislosti s jedlom líši jednou nespornou výhodou: Jeho metabolizmus vykazuje značnú flexibilitu pri využívaní energetických zdrojov, čo mu umožňuje...
Čo sa u nás študuje
Každý, kto sa raz pustí do úpravy stravy a chce, aby sa správanie tela uberalo požadovaným smerom...
Čo sa u nás študuje
Antinutričné látky predstavujú pomerne veľkú skupinu zložiek, ktoré sa nachádzajú vo väčšine potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu...
Čo sa u nás študuje
Detoxikácia je veľmi často citovaný pojem, najmä v oblasti podpory predaja rôznych potravín, výživových doplnkov, rôznych prístrojov alebo všeobecne podporných metód...
Čo sa u nás študuje
Metabolický syndróm je pojmom, o ktorom sa hovorí stále častejšie. Dôvodom je nielen fakt, že postihuje stále väčšiu časť populácie.
Čo sa u nás študuje
Odporúčaná denná dávka (RDA) je označenie množstva konkrétnej živiny, ktorú by sme mali prijímať v strave...
Čo sa u nás študuje
Poruchy príjmu potravy sú v modernej spoločnosti čoraz častejšie. Väčšinou postihujú mladšie vekové skupiny, častejšie ženy.
Čo sa u nás študuje
V súčasnosti približne tretina dospelých v rozvinutých krajinách užíva výživové doplnky...
Čo sa u nás študuje
V posledných desaťročiach sa stalo tradíciou obohacovať potraviny rôznymi prísadami. Tým sa cielene zvyšuje obsah základných živín...
Čo sa u nás študuje
Vysoká konzumácia jednoduchých cukrov alebo sacharidov s vysokým glykemickým indexom sa považuje za jednu z hlavných príčin nadváhy alebo cukrovky 2. typu...
Čo sa u nás študuje
Chuť každého jedla, ktoré konzumujeme, je čisto subjektívny a veľmi individuálny faktor, založený na emóciách...
Čo sa u nás študuje
Fungovanie telesných buniek, tkanív, orgánov alebo celého systému vždy závisí od kvality acidobázickej rovnováhy vnútorného prostredia.
Čo sa u nás študuje
Čínske pojmy jin a jang sú základom pre hodnotenie energetických tendencií, ktoré sa u nás v posledných desaťročiach stali pomerne rozšírenými...
Čo sa u nás študuje
Väčšina potravín má schopnosť vyvolať v tele pocit tepla alebo chladu, keď sa konzumuje...
Čo sa u nás študuje
Každá potravina, ktorú máme možnosť jesť, musí byť spracovaná tráviacim traktom...
Čo sa u nás študuje
Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu.
Čo sa u nás študuje
Keď si vyberieme spektrum potravín, ktoré sú pre nás vhodné, a určíme správne pomery živín v snahe vytvoriť si jedálniček, ktorý spĺňa naše individuálne potreby...
Čo sa u nás študuje
Antioxidanty sú látky, ktoré sa nachádzajú v potrave (v prevažnej väčšine rastlín) a ktorých úlohou je ničiť tzv. voľné radikály...
Čo sa u nás študuje
Fytonutrienty, často označované ako fytochemikálie, sú zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rôznych rastlinách...
Čo sa u nás študuje
Minerály sú v tele prítomné len v malom množstve - celkovo tvoria asi 4 percentá telesnej hmotnosti...
Čo sa u nás študuje
Vitamíny sú látky, ktoré sa musia prijímať stravou, pretože ľudské telo si ich nedokáže samo vyrobiť...
Čo sa u nás študuje
O pitnej vode (v zmysle bezpečného dlhodobého príjmu) hovoríme vtedy, keď obsahuje minerálne látky...
Čo sa u nás študuje
Tuky sú spolu s bielkovinami a sacharidmi základnými stavebnými prvkami nášho tela. Vykonávajú niekoľko základných funkcií.
Čo sa u nás študuje
Vláknina v skutočnosti patrí do skupiny sacharidov. Existujú dva základné typy vlákien (zastúpené v rastlinách)...
Čo sa u nás študuje
Sacharidy poskytujú telu rýchlo využiteľnú energiu. V závislosti od ich zloženia sa líši rýchlosť, akou z nich telo vyrába energiu (najrýchlejšie z tzv. cukrov)...
Čo sa u nás študuje
Bielkoviny sú základným stavebným prvkom našich svalov, kĺbov, kože a vnútorných orgánov a telo si ich nedokáže vyrobiť samo...
Čo sa u nás študuje
Aby ste mohli pracovať so svojou stravou v prospech svojho zdravia, je potrebné nielen poznať zloženie jednotlivých potravín, ale aj...
Čo sa u nás študuje
Predstavte si, že idete nakupovať a túžite po tom zaobstarať si skutočne zdravé potraviny, ktoré budú tvoriť základ celodenného stravovania.
Čo sa u nás študuje
Neexistuje jediný správny spôsob stravovania. Všetko je otázkou individuality človeka a spôsobu uvažovania.