Kurzy ATAC

Čo sa u nás študuje

Dôležité informácie týkajúce sa filozofie nášho vzdelávania, spôsobu a formy štúdia.

Kategorie: Všetky Ako sa u nás študuje Čo sa u nás študuje

Kvalita potravín

Kvalita potravín

Čo sa u nás študuje

Kvalita potravín by mala zaujímať každého spotrebiteľa, pretože rozhoduje o chuti, obsahu živín, vplyve na zdravie a možnostiach manipulácie s potravinou v kuchyni...

Výživa športovcov

Výživa športovcov

Čo sa u nás študuje

Rastúca profesionalizácia športu tlačí na jeho aktérov, aby venovali pozornosť prakticky každému detailu, platí to samozrejme aj o výžive. Faktom je, že strava má na športovú výkonnosť zásadný vplyv...

Vplyv stravy na funkciu mozgu

Vplyv stravy na funkciu mozgu

Čo sa u nás študuje

Veľa ľudí je presvedčených, že jedinci, ktorí "pracujú hlavou", nemajú v porovnaní s fyzicky aktívnymi náprotivkami také vysoké nároky na nutričné charakteristiky stravy. Opak je ale pravdou...

Strava v tehotenstve

Strava v tehotenstve

Čo sa u nás študuje

K hlavným zásadám výživy tehotnej ženy patrí konzumácia pestrej a rozmanitej stravy, v ktorej by mali byť zastúpené všetky hlavné skupiny potravín...

Klíčenie

Klíčenie

Čo sa u nás študuje

V zjednodušenom poňatí je klíčenie proces, pri ktorom sa zo semienka vyrastá kľúčik. Pri procese klíčenia sa v semenách naštartujú pochody vedúce k zvýšeniu obsahu živín...

Dermatitída

Dermatitída

Čo sa u nás študuje

Dermatitída je označenie pre zápaly kože. Existuje niekoľko rôznych typov dermatitíd, ktoré sa prejavujú šupinkovaním kože, tvorbou škvŕn na koži, priberaním kožnej pokryvy popr. farebnými zmenami a veľmi častým svrbením...

Artróza

Artróza

Čo sa u nás študuje

Artróza je degeneratívne ochorenie kĺbov vyskytujúce sa najčastejšie u ľudí nad 50 rokov veku. Toto ochorenie postihuje predovšetkým veľké nosné kĺby dolných končatín (kolená, bedrá) a kĺby prstov...

Chronický únavový syndróm

Chronický únavový syndróm

Čo sa u nás študuje

Únavovým syndrómom trpí rastúci počet ľudí na celom svete. Prejavy tohto ochorenia sa v minulosti označovali pojmy "syndróm chronickej neuroendokrinoimunitnej dysfunkcie" či "myalgická encefalomyelitída"...

Nespavosť

Nespavosť

Čo sa u nás študuje

Nespavosť je problém, ktorý trápi až tretinu celosvetovej populácie. Nejedná sa len o neschopnosť zaspať, ale aj nemožnosť spať bez častého prebúdzania a nebudiť sa skôr, ako potrebujeme...

Tinnitus

Tinnitus

Čo sa u nás študuje

Tinnitus (z latinského tinnire – znieť) označuje celý rad zvukov, ktorý postihnutý vníma len subjektívne. Tento problém bežne pretrváva dlhodobo a výrazne ovplyvňuje kvalitu života...

ADHD

ADHD

Čo sa u nás študuje

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) alebo hyperkinetická porucha či porucha pozornosti s hyperaktivitou je porucha zahŕňajúca...

Epilepsia

Epilepsia

Čo sa u nás študuje

Epilepsia je stav, ktorý je dôsledkom nadmernej elektrickej aktivity v mozgu a nervovom systéme. V zdravom mozgu je prenos elektrických impulzov medzi bunkami riadený regulačnými mechanizmami...

Migrény

Migrény

Čo sa u nás študuje

Bolesti hlavy trápia nemalú časť populácie, zďaleka nie vždy je ale možné ich označiť za migrénu. Najčastejším typom bolestí sú tenzné alebo vazomotorické, ktoré tvoria viac ako 90 % všetkých bolestí hlavy...

Predmenštruačný syndróm

Predmenštruačný syndróm

Čo sa u nás študuje

Predmenštruačný syndróm (PMS) je porucha, ktorá postihuje veľký počet žien (až 70 %) jeden alebo dva týždne pred začiatkom menštruácie. Je to súbor...

Endometrióza

Endometrióza

Čo sa u nás študuje

Endometrióza je jedným z najčastejších gynekologických ochorení. Je spôsobená preniknutím malých častí sliznice maternice (endometria) mimo maternice a ich uložením...

Skleróza multiplex

Skleróza multiplex

Čo sa u nás študuje

Skleróza multiplex (roztrúsená skleróza) je degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém (CNS). Názov "skleróza multiplex" odráža povahu ochorenia...

Astma

Astma

Čo sa u nás študuje

Astma je ochorenie, pri ktorom dochádza k opuchu slizníc dolných dýchacích ciest. V dôsledku toho sa pľúca zužujú, prúdenie vzduchu je obmedzené a dýchanie sa zhoršuje...

Ateroskleróza

Ateroskleróza

Čo sa u nás študuje

Ateroskleróza je dlhodobé ochorenie spôsobené ukladaním tzv. aterogénnych látok (lipidov, sacharidov, krviniek a vápnika) v stene tepny...

Steatóza pečene

Steatóza pečene

Čo sa u nás študuje

Pečeň je kľúčový orgán v tele, v ktorom prebieha veľké množstvo chemických reakcií. Tak ako iné orgány v tele, aj pečeň podlieha rôznym ochoreniam...

Zápal žlčníka

Zápal žlčníka

Čo sa u nás študuje

Poruchy funkcie žlčníka patria medzi novodobé choroby, ktoré súvisia predovšetkým s prebytkom stravy a nevhodným zložením jedálnička. Najviac rozšíreným problémom je zápal žlčníka...

Zápal močových ciest

Zápal močových ciest

Čo sa u nás študuje

Infekcia močových ciest (cystitída) je nepríjemné a často sa vyskytujúce zápalové ochorenie močového mechúra a močových ciest. Je dôsledkom bakteriálnej infekcie...

Hemoroidy

Hemoroidy

Čo sa u nás študuje

Hemoroidy sú rozšírené kŕčové žily vo vstupe do konečníka alebo priamo v konečníku. Vyskytujú sa u viac ako 50 percent ľudí, ale mnohí o tom ani nevedia...

Prostata

Prostata

Čo sa u nás študuje

Prostata čiže predstojná žľaza je malý orgán, ktorý sa nachádza (len u mužov) medzi močovým mechúrom a konečníkom a obklopuje močovú trubicu. Jej funkcia spočíva...

Kandidóza

Kandidóza

Čo sa u nás študuje

Kandidóza je názov pre nadmernú aktivitu kvasinky Candida albicans v črevách, krvi a orgánoch. Táto parazitická kvasinka žije za normálnych podmienok v črevách...

Skrytá soľ

Skrytá soľ

Čo sa u nás študuje

Sledovanie množstva soli (NaCl) v strave patrí medzi základné nutričné schopnosti, ktoré by mal zvládať úplne každý. Dôvodom je predovšetkým jej výrazný každodenný nadbytok...

Aditíva v potravinách

Aditíva v potravinách

Čo sa u nás študuje

Človek už stáročia ochucuje, konzervuje a farbí svoje potraviny. Výroba potravín sa ani dnes nezaobíde bez malých pomocníkov...

Potravinové alergie

Potravinové alergie

Čo sa u nás študuje

Existuje množstvo situácií, keď imunitný systém reaguje na bežné situácie nadmerne. V dôsledku toho sa alergické ochorenia vyskytujú v populácii pomerne často...

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva

Čo sa u nás študuje

Syndróm dráždivého čreva (IBS) je funkčná porucha hrubého čreva. Medzi najčastejšie prejavy patrí...

Protizápalová diéta

Protizápalová diéta

Čo sa u nás študuje

Pojem "protizápalová diéta" je vo výžive trochu zložitý. Všeobecne sa vzťahuje na situácie, keď jednotlivcov trápia rôzne formy zápalov a existuje presvedčenie, že...

Potravinové intolerancie

Potravinové intolerancie

Čo sa u nás študuje

Pod označením "potravinovej intolerancie" sa skrývajú jednotlivé formy neznášanlivostí na niektoré zložky v potravinách...

Andropauza

Andropauza

Čo sa u nás študuje

Andropauza je termín označujúci mužský prechod, ktorý je v podstate mužským ekvivalentom ženskej menopauzy...

Fermentácia

Fermentácia

Čo sa u nás študuje

Kvasenie je proces, pri ktorom sa organické látky v potravinách premieňajú na nové látky za účasti enzýmov mikroorganizmov...

Menopauza

Menopauza

Čo sa u nás študuje

Menopauza (označovaná ako ženský prechod alebo klimaktérium) prichádza v živote žien v období, keď organizmus nie je schopný rozmnožovania a donosenia dieťaťa...

Syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti

Syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti

Čo sa u nás študuje

Tento syndróm síce postihuje črevný trakt, má ale vplyv na vznik celého radu ochorení (únavy, alergií, zápalov, autoimunitných ochorení, syndrómu dráždivého čreva...

Črevná peristaltika

Črevná peristaltika

Čo sa u nás študuje

Črevná peristaltika znamená pohyb stien tenkého a hrubého čreva, ktorý premiestňuje ich obsah. Tieto rytmické pohyby sú riadené...

Zahlienenie

Zahlienenie

Čo sa u nás študuje

O mnohých potravinách sa tvrdí, že ich konzumácia zvyšuje zahlienenie a to následne vedie k vzniku rôznych zdravotných problémov...

Parodontóza

Parodontóza

Čo sa u nás študuje

Parodontóza je zápalové ochorenie ďasien a závesného aparátu zuba. Najčastejšími prejavmi sú opuch a začervenanie ďasien, krvácanie z ďasien, bolesť pri čistení zubov a zápach z úst...

FODMAP

FODMAP

Čo sa u nás študuje

FODMAP je pojem zložený z počiatočných písmen slov fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Ide o formy polysacharidov, ktoré sa v tenkom čreve ťažko rozkladajú a vstrebávajú...

Hypertenzia

Hypertenzia

Čo sa u nás študuje

Postihuje ľudí všetkých vekových kategórií a detská populácia nie je výnimkou. Krvný tlak je sila, ktorú vyvíja krv pri prechode tepnami a žilami, meria sa v dvoch hodnotách...

Črevná mikrobiota

Črevná mikrobiota

Čo sa u nás študuje

Črevná mikrobiota je špecifický systém v ľudskom tele, ktorý rozhoduje o kvalite fungovania celého organizmu. Osídľovanie hrubého čreva mikroorganizmami začína až po narodení...

Celiakia

Celiakia

Čo sa u nás študuje

Celiakia je črevné ochorenie spôsobené neznášanlivosťou bielkoviny lepku. Lepok je prirodzenou zložkou lepkových obilnín, t. j. pšenice, raže, jačmeňa a ovsa...

Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia

Čo sa u nás študuje

Histamín je látka, ktorá vzniká z aminokyseliny histidínu. Telo túto látku potrebuje, pretože v ňom plní viacero funkcií - zabezpečuje rast a delenie buniek...

Diabetes

Diabetes

Čo sa u nás študuje

Diabetes mellitus (cukrovka) je chronické ochorenie, ktoré sa prejavuje ako porucha metabolizmu sacharidov...

Imunitný systém

Imunitný systém

Čo sa u nás študuje

Imunitný systém možno zjednodušene opísať ako obranný systém organizmu. Označuje sa ako systém, pretože sa skladá zo siete buniek, tkanív a orgánov, ktoré spolupracujú...

Dna

Dna

Čo sa u nás študuje

Dna je forma artritídy (zápalové ochorenie kĺbov), ktorú spôsobujú kryštáliky kyseliny močovej usadené v kĺbovom tkanive...

Cholesterol

Cholesterol

Čo sa u nás študuje

Cholesterol je látka, ktorej význam pre ľudské zdravie sa často spomína najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Malá časť cholesterolu sa prijíma v živočíšnej strave, ale prevažnú väčšinu si telo vytvára samo...

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Čo sa u nás študuje

Únavové zlomeniny sú zranenia, ktoré najviac postihujú športovcov. Hlavnou príčinou vzniku je nadmerná fyzická záťaž, pri ktorej sa kostné tkanivo nedokáže regenerovať...

Laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia

Čo sa u nás študuje

Intolerancia laktózy je jednou z najrozšírenejších porúch trávenia a vstrebávania niektorých živín, ktorá v niektorých krajinách postihuje až desiatky percent populácie...

Bechterevova choroba

Bechterevova choroba

Čo sa u nás študuje

Bechterevova choroba (ankylozujúca spondylitída) je chronický zápal chrupavčitých tkanív. Najčastejšie postihuje stavce a dúhovku oka, ale aj kĺby alebo pľúca...

Osteoporóza

Osteoporóza

Čo sa u nás študuje

Osteoporóza je stav, pri ktorom sa znižuje hustota kostí. Dochádza k strate bielkovín a minerálov, oslabuje sa štruktúra kostí a kosti sa ľahko lámu...

Tetánia

Tetánia

Čo sa u nás študuje

Tetánia je problém, ktorý postihuje obrovské množstvo ľudí, pričom väčšina z nich ani nevie, že ide o tetániu. Jeho prejavy môžu nielen znepríjemniť kvalitu života, ale v niektorých situáciách dokonca vážne ohroziť zdravie...

Príprava potravín

Príprava potravín

Čo sa u nás študuje

V drvivej väčšine prípadov konzumujeme potraviny, ktoré boli nejakým spôsobom upravené - buď technologicky pri ich spracovaní a výrobe, alebo priamo v kuchyni pri varení...

Poruchy funkcie štítnej žľazy

Poruchy funkcie štítnej žľazy

Čo sa u nás študuje

Štítna žľaza je endokrinná žľaza, ktorá sa nachádza na prednej strane krku pod štítnou chrupavkou. Je dôležitá pre kvalitu ľudského života, pretože produkuje kľúčové hormóny...

Vysokosacharidové vs. nízkosacharidové diéty

Vysokosacharidové vs. nízkosacharidové diéty

Čo sa u nás študuje

Človek ako všežravec sa od ostatných živočíchov v súvislosti s jedlom líši jednou nespornou výhodou: Jeho metabolizmus vykazuje značnú flexibilitu pri využívaní energetických zdrojov, čo mu umožňuje...

Metabolická flexibilita

Metabolická flexibilita

Čo sa u nás študuje

Každý, kto sa raz pustí do úpravy stravy a chce, aby sa správanie tela uberalo požadovaným smerom...

Antinutričné látky

Antinutričné látky

Čo sa u nás študuje

Antinutričné látky predstavujú pomerne veľkú skupinu zložiek, ktoré sa nachádzajú vo väčšine potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu...

Detoxikácia

Detoxikácia

Čo sa u nás študuje

Detoxikácia je veľmi často citovaný pojem, najmä v oblasti podpory predaja rôznych potravín, výživových doplnkov, rôznych prístrojov alebo všeobecne podporných metód...

Metabolický syndróm

Metabolický syndróm

Čo sa u nás študuje

Metabolický syndróm je pojmom, o ktorom sa hovorí stále častejšie. Dôvodom je nielen fakt, že postihuje stále väčšiu časť populácie.

Odporúčaná denná dávka živín

Odporúčaná denná dávka živín

Čo sa u nás študuje

Odporúčaná denná dávka (RDA) je označenie množstva konkrétnej živiny, ktorú by sme mali prijímať v strave...

Poruchy príjmu potravy

Poruchy príjmu potravy

Čo sa u nás študuje

Poruchy príjmu potravy sú v modernej spoločnosti čoraz častejšie. Väčšinou postihujú mladšie vekové skupiny, častejšie ženy.

Doplnky stravy

Doplnky stravy

Čo sa u nás študuje

V súčasnosti približne tretina dospelých v rozvinutých krajinách užíva výživové doplnky...

Funkčné potraviny

Funkčné potraviny

Čo sa u nás študuje

V posledných desaťročiach sa stalo tradíciou obohacovať potraviny rôznymi prísadami. Tým sa cielene zvyšuje obsah základných živín...

Náhradné sladidlá

Náhradné sladidlá

Čo sa u nás študuje

Vysoká konzumácia jednoduchých cukrov alebo sacharidov s vysokým glykemickým indexom sa považuje za jednu z hlavných príčin nadváhy alebo cukrovky 2. typu...

Chuť stravy

Chuť stravy

Čo sa u nás študuje

Chuť každého jedla, ktoré konzumujeme, je čisto subjektívny a veľmi individuálny faktor, založený na emóciách...

Acidobázická rovnováha

Acidobázická rovnováha

Čo sa u nás študuje

Fungovanie telesných buniek, tkanív, orgánov alebo celého systému vždy závisí od kvality acidobázickej rovnováhy vnútorného prostredia.

Energetické tendencie

Energetické tendencie

Čo sa u nás študuje

Čínske pojmy jin a jang sú základom pre hodnotenie energetických tendencií, ktoré sa u nás v posledných desaťročiach stali pomerne rozšírenými...

Termický vplyv stravy

Termický vplyv stravy

Čo sa u nás študuje

Väčšina potravín má schopnosť vyvolať v tele pocit tepla alebo chladu, keď sa konzumuje...

Stráviteľnosť

Stráviteľnosť

Čo sa u nás študuje

Každá potravina, ktorú máme možnosť jesť, musí byť spracovaná tráviacim traktom...

Glykemická hodnota potravín

Glykemická hodnota potravín

Čo sa u nás študuje

Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu.

Energetická bilancia

Energetická bilancia

Čo sa u nás študuje

Keď si vyberieme spektrum potravín, ktoré sú pre nás vhodné, a určíme správne pomery živín v snahe vytvoriť si jedálniček, ktorý spĺňa naše individuálne potreby...

Antioxidanty

Antioxidanty

Čo sa u nás študuje

Antioxidanty sú látky, ktoré sa nachádzajú v potrave (v prevažnej väčšine rastlín) a ktorých úlohou je ničiť tzv. voľné radikály...

Fytonutrienty

Fytonutrienty

Čo sa u nás študuje

Fytonutrienty, často označované ako fytochemikálie, sú zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rôznych rastlinách...

Minerály

Minerály

Čo sa u nás študuje

Minerály sú v tele prítomné len v malom množstve - celkovo tvoria asi 4 percentá telesnej hmotnosti...

Vitamíny

Vitamíny

Čo sa u nás študuje

Vitamíny sú látky, ktoré sa musia prijímať stravou, pretože ľudské telo si ich nedokáže samo vyrobiť...

Voda

Voda

Čo sa u nás študuje

O pitnej vode (v zmysle bezpečného dlhodobého príjmu) hovoríme vtedy, keď obsahuje minerálne látky...

Tuky

Tuky

Čo sa u nás študuje

Tuky sú spolu s bielkovinami a sacharidmi základnými stavebnými prvkami nášho tela. Vykonávajú niekoľko základných funkcií.

Vláknina

Vláknina

Čo sa u nás študuje

Vláknina v skutočnosti patrí do skupiny sacharidov. Existujú dva základné typy vlákien (zastúpené v rastlinách)...

Sacharidy

Sacharidy

Čo sa u nás študuje

Sacharidy poskytujú telu rýchlo využiteľnú energiu. V závislosti od ich zloženia sa líši rýchlosť, akou z nich telo vyrába energiu (najrýchlejšie z tzv. cukrov)...

Bielkoviny

Bielkoviny

Čo sa u nás študuje

Bielkoviny sú základným stavebným prvkom našich svalov, kĺbov, kože a vnútorných orgánov a telo si ich nedokáže vyrobiť samo...

Zloženie stravy

Zloženie stravy

Čo sa u nás študuje

Aby ste mohli pracovať so svojou stravou v prospech svojho zdravia, je potrebné nielen poznať zloženie jednotlivých potravín, ale aj...

Výber potravín pre vyváženú stravu

Výber potravín pre vyváženú stravu

Čo sa u nás študuje

Predstavte si, že idete nakupovať a túžite po tom zaobstarať si skutočne zdravé potraviny, ktoré budú tvoriť základ celodenného stravovania.

Štúdium zóny optimálneho fungovania

Štúdium zóny optimálneho fungovania

Čo sa u nás študuje

Neexistuje jediný správny spôsob stravovania. Všetko je otázkou individuality človeka a spôsobu uvažovania.