Táto zaisťuje automatický a nevedomý pohyb čriev.
Rýchlosť priechodu tráveniny črevom ovplyvňuje aj diverzita mikrobioty, ktorej súčasťou je aj rovnováha medzi probiotickými a patogénnymi mikroorganizmami.
Táto má na peristaltiku dvojaký vplyv:
Najväčší vplyv majú potravinové intolerancie a alergie, prípadne zápaly v črevnom trakte (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a pod.).
Všeobecne tu platí, že stresové faktory zrýchľujú peristaltiku.
Pohyb (mechanicky) zrýchľuje priechod tráveniny tráviacim traktom, naopak fyzická neaktivita vedie k jej spomaleniu (často býva príčinou vzniku zápchy).
Najviac antibiotikami (vedú k poškodeniu črevnej mikrobioty), ďalej potom niektorými antidepresívami a kortikoidmi.
Rovnováha v oblasti stability pohybov čriev býva posunutá do dvoch extrémov:
Príčinami sú:
- stres,
- niektoré užívané lieky,
- črevná disbióza vedúca k zápalom,
- potravinové intolerancie a alergie ,
- dlhodobý nedostatok vlákniny,
V extréme vznikajú hnačky.
Príčinami sú najčastejšie:
- nedostatok pohybu,
- črevná disbióza spôsobená napr. užívaním antibiotík.
Výsledkom môžu byť zápchy.
Vplyv stravy na črevnú peristaltiku
Je žiaduce jej príjem postupne navyšovať, kde cieľom nemusí byť hranica bežne odporúčaných denných dávok (25 – 35 g pre dospelých), ale hľadanie optima pre danú individualitu (to sa pokojne môže posunúť aj na viac ako dvojnásobok bežne odporúčaného množstva). Treba súčasne riešiť aj pomery medzi nerozpustnou a rozpustnou vlákninou.
Pri poruche rovnováhy v diverzite črevnej mikrobioty je výhodné zaisťovať aj probiotické kultúry. To dosiahneme konzumáciou fermentovaných potravín, súčasťou jedálnička by tak mali byť napr. kvasená zelenina, miso pasty, kyslé mliečne produkty.
Súvisí priamo s aktivitou črevnej mikrobioty. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA – z anglického Short Chain Fatty Acids) sú produkované prospešnými črevnými baktériami. Tvoria hlavný zdroj výživy pre bunky hrubého čreva, ktoré sú tak schopné plnohodnotne plniť svoju funkciu. V strave to znamená zaistiť dostatok vlákniny, fermentovaných potravín, a udržiavať vyváženosť v pomere makroživín.
Horčík má uvoľňujúce (= laxatívne) účinky. Pokiaľ dôjde k výraznej prevahe jeho aktivity, môže na túto disbalanciu reagovať aj črevná peristaltika. V praxi k tejto situácii dochádza buď pri niektorých alternatívnych formách stravovania (vegánstva), prípadne pri nevhodnej manipulácii s doplnkami stravy.
Poruchy črevnej peristaltiky sú v praxi veľmi časté. V kurzoch sa preto učíme vytvárať na výučbovej aplikácii ZOF také jedálničky, ktoré vedú k stabilizácii črevných pohybov. Cieľom je naučiť študentov pracovať s dostupnými faktormi, o ktorých vieme, že majú na pohyb čriev priamy vplyv, s určitou obozretnosťou. Všetky úpravy mali byť postupné s cieľom sledovať reakcie organizmu na zavádzané zmeny. Súčasne treba myslieť na to, že o rýchlosti pohybov v črevách rozhoduje aj kvalita jedálnička, nie len jeho nutričné zloženie. V praxi to znamená, že jedinec môže trpieť hnačkou alebo zápchou v situáciách, keď pomer sledovaných živín v jeho jedálničku bude zodpovedať definovaným pravidlám, väčšina potravín ale bude výraznejšie technologicky spracovaná a so širším spektrom aditív.
Manipulácia so stravou vedúcou k úprave črevnej peristaltiky sú v princípe jednoduché, zameriavame sa na ne vo všetkých kurzoch. Najväčšia pozornosť je im venovaná v polročnom štúdiu Poradca pre výživu .
Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Taťána Kovářová
Na kurz som sa prihlásil na základe odporúčaní a pozitívnych ohlasov na internete a rozhodne to neľutujem. Na začiatku kurzu som mala veľa informácií a ešte viac otázok, teraz mám mnohonásobne viac informácií a o niečo menej otázok :-) Kurz bol perfektný! Zaujali ma komplexné informácie, formačné lekcie a štúdie, ako aj prístup a nadšenie lektora Martina Jelínka, ktorého považujem za jedného z našich najlepších odborníkov na výživu. Kurz môžem odporučiť každému, kto má záujem o zdravý životný štýl a chce získať komplexný pohľad na výživu.

RNDr. Blanka Roučková, Ph.D.
V oblasti výživového poradenstva sa pohybujem už dlho, samozrejme, neustále sa vzdelávam z rôznych zdrojov. Kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky ma zaujal najmä kvôli rozsahu informácií. Zapojením sa do kurzu som si rozšírila svoje vedomosti a dala som si do poriadku a do ďalších súvislostí známe veci. Obsah kurzu bol pre mňa určite prínosný a online formát úplne vyhovujúci.

Jana Merenusová
Prvýkrát som pána Jelinka videla pred niekoľkými rokmi na prednáške, kde ma fascinovalo, ako vďaka jeho prezentácii dávajú nie jednoduché témy zmysel. Máte pocit, že každá diskusia, seminár alebo akýkoľvek kurz ubehne ako voda a vy máte zrazu toľko otázok a túžby učiť sa, že máte chuť pokračovať v jeho úžasných kurzoch. Pán Jelínek a jeho premyslený systém vyučovania je veľmi prínosný. Zrazu máte pocit, že ste sa opäť naučili učiť. Je to stav, akoby vám niekto zrazu vlial novú krv do žíl a energiu na plnenie ďalších snov a cieľov v každom veku:). Ďakujem a teším sa na ďalšie kurzy.