Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Črevná peristaltika

Črevná peristaltika

Črevná peristaltika

Črevnou peristaltikou sa rozumie pohyb stien tenkého a hrubého čreva, ktorý slúži na posúvanie ich obsahu. Tieto rytmické pohyby sú ovládané:
 
1. Autonómnou nervovou sústavou.
Táto zaisťuje automatický a nevedomý pohyb čriev.
 
2. Aktivitou črevnej mikrobioty .
Rýchlosť priechodu tráveniny črevom ovplyvňuje aj diverzita mikrobioty, ktorej súčasťou je aj rovnováha medzi probiotickými a patogénnymi mikroorganizmami.
 
3. Kvalitou stravy.
Táto má na peristaltiku dvojaký vplyv:
A) Priamy v podobe množstva vlákniny, ktorá riadi peristaltické pohyby výraznou mierou.
B) Sekundárny skrze ovplyvnenie činnosti črevných mikroorganizmov, ktorým poskytujeme potrebné zdroje živín.
 
4. Zdravotným stavom.
Najväčší vplyv majú potravinové intolerancie a alergie, prípadne zápaly v črevnom trakte (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a pod.).
 
5. Emočným rozpoložením.
Všeobecne tu platí, že stresové faktory zrýchľujú peristaltiku.
 
6. Pohybovou aktivitou.
Pohyb (mechanicky) zrýchľuje priechod tráveniny tráviacim traktom, naopak fyzická neaktivita vedie k jej spomaleniu (často býva príčinou vzniku zápchy).
 
7. Užívanými liekmi.
Najviac antibiotikami (vedú k poškodeniu črevnej mikrobioty), ďalej potom niektorými antidepresívami a kortikoidmi.

Rovnováha v oblasti stability pohybov čriev býva posunutá do dvoch extrémov:
 
1. Zrýchľuje sa.
Príčinami sú:
- stres,
- niektoré užívané lieky,
- črevná disbióza vedúca k zápalom,
- potravinové intolerancie a alergie ,
- dlhodobý nedostatok vlákniny,
V extréme vznikajú hnačky.
 
2. Spomaľuje sa.
Príčinami sú najčastejšie:
- nedostatok pohybu,
- črevná disbióza spôsobená napr. užívaním antibiotík.
Výsledkom môžu byť zápchy.

Vplyv stravy na črevnú peristaltiku

Úpravy jedálnička je potrebné vykonávať na základe dostupných informácií týkajúcich sa príčiny vzniku tohto problému. Všeobecne platí, že je vždy výhodné analyzovať súčasný spôsob stravovania a snažiť sa odhaliť akékoľvek nezrovnalosti, ktoré môžu byť potenciálnou príčinou situácie. V praxi to najčastejšie býva (u oboch extrémov, teda rýchlych alebo spomalených pohybov):
 
1. Nedostatok vlákniny.
Je žiaduce jej príjem postupne navyšovať, kde cieľom nemusí byť hranica bežne odporúčaných denných dávok (25 – 35 g pre dospelých), ale hľadanie optima pre danú individualitu (to sa pokojne môže posunúť aj na viac ako dvojnásobok bežne odporúčaného množstva). Treba súčasne riešiť aj pomery medzi nerozpustnou a rozpustnou vlákninou.
 
2. Nedostatok probiotík.
Pri poruche rovnováhy v diverzite črevnej mikrobioty je výhodné zaisťovať aj probiotické kultúry. To dosiahneme konzumáciou fermentovaných potravín, súčasťou jedálnička by tak mali byť napr. kvasená zelenina, miso pasty, kyslé mliečne produkty.
 
3. Nedostatok mastných kyselín s krátkym reťazcom.
Súvisí priamo s aktivitou črevnej mikrobioty. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA – z anglického Short Chain Fatty Acids) sú produkované prospešnými črevnými baktériami. Tvoria hlavný zdroj výživy pre bunky hrubého čreva, ktoré sú tak schopné plnohodnotne plniť svoju funkciu. V strave to znamená zaistiť dostatok vlákniny, fermentovaných potravín, a udržiavať vyváženosť v pomere makroživín.
 
4. Nepomer medzi vápnikom a horčíkom.
Horčík má uvoľňujúce (= laxatívne) účinky. Pokiaľ dôjde k výraznej prevahe jeho aktivity, môže na túto disbalanciu reagovať aj črevná peristaltika. V praxi k tejto situácii dochádza buď pri niektorých alternatívnych formách stravovania (vegánstva), prípadne pri nevhodnej manipulácii s doplnkami stravy.

Poruchy črevnej peristaltiky sú v praxi veľmi časté. V kurzoch sa preto učíme vytvárať na výučbovej aplikácii ZOF také jedálničky, ktoré vedú k stabilizácii črevných pohybov. Cieľom je naučiť študentov pracovať s dostupnými faktormi, o ktorých vieme, že majú na pohyb čriev priamy vplyv, s určitou obozretnosťou. Všetky úpravy mali byť postupné s cieľom sledovať reakcie organizmu na zavádzané zmeny. Súčasne treba myslieť na to, že o rýchlosti pohybov v črevách rozhoduje aj kvalita jedálnička, nie len jeho nutričné zloženie. V praxi to znamená, že jedinec môže trpieť hnačkou alebo zápchou v situáciách, keď pomer sledovaných živín v jeho jedálničku bude zodpovedať definovaným pravidlám, väčšina potravín ale bude výraznejšie technologicky spracovaná a so širším spektrom aditív.
Manipulácia so stravou vedúcou k úprave črevnej peristaltiky sú v princípe jednoduché, zameriavame sa na ne vo všetkých kurzoch. Najväčšia pozornosť je im venovaná v polročnom štúdiu Poradca pre výživu .

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jiří Šorm, DiS.

Kurz ma jednoznačne obohatil a posunul ďalej. Došlo na slová pána Jelínka a všetko si takzvane „sedlo“. Vďaka bohatým a vyvážene podaným informáciám som získal väčší odstup či nadhľad, ako sa v oblasti stravy a zdravého životného štýlu lepšie orientovať a tieto informácie reálne využiť pre seba a svoje okolie.

Miroslav Vondrovský

Pri výbere kurzu som „vsadil“ na lektora Martina Jelínka. Prvotným impulzom bolo sledovaním jeho tematických prednášok na internete. To bolo prvé zoznámenie s ním. Ďalej ma zaujalo online štúdium z tepla domova. Už v priebehu kurzu som teplo domova opustil a osobne sa zúčastnil aj jeho prednášky v Prahe. Teraz sa chystám na ďalší kurz - Magický pôst. Teším sa, že si opäť rozšírim obzory, ktoré budem môcť odovzdávať aj svojmu okoliu. A dúfam, že na svojej celoživotnej „výživnej“ vzdelávacej púti, sa naše cesty ešte párkrát skrížia. Ako základný stavebný kameň v oblasti výživy si tento kurz veľmi považujem.

Věra Michlíková

S kurzom som bola veľmi spokojná, aj keď preferujem konzultácie „naživo“, napriek tomu som si zvykla na on line formu. Veľmi sa mi páči, že sa nepreferujete iba vegeteriánstvo, vitariánstvo a pod., ale myslíte na ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať "normálne". Nie som priaznivcom extrému a preto mi veľmi imponoval Váš prístup. S prídavkom kvapky humoru bolo štúdium veľmi príjemné. Chcem v štúdiu pokračovať, veľmi ma láka Vikendový pôst alebo Vysnívaná postava, ale momentálne mi to nedovoľuje čas... snáď v budúcom roku. Chcem vám veľmi poďakovať za prínosných šesť mesiacov a teším sa na ďalšie.