Črevná peristaltika

Črevnou peristaltikou sa rozumie pohyb stien tenkého a hrubého čreva, ktorý slúži na posúvanie ich obsahu. Tieto rytmické pohyby sú ovládané:
 
1. Autonómnou nervovou sústavou.
Táto zaisťuje automatický a nevedomý pohyb čriev.
 
2. Aktivitou črevnej mikrobioty .
Rýchlosť priechodu tráveniny črevom ovplyvňuje aj diverzita mikrobioty, ktorej súčasťou je aj rovnováha medzi probiotickými a patogénnymi mikroorganizmami.
 
3. Kvalitou stravy.
Táto má na peristaltiku dvojaký vplyv:
A) Priamy v podobe množstva vlákniny, ktorá riadi peristaltické pohyby výraznou mierou.
B) Sekundárny skrze ovplyvnenie činnosti črevných mikroorganizmov, ktorým poskytujeme potrebné zdroje živín.
 
4. Zdravotným stavom.
Najväčší vplyv majú potravinové intolerancie a alergie, prípadne zápaly v črevnom trakte (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a pod.).
 
5. Emočným rozpoložením.
Všeobecne tu platí, že stresové faktory zrýchľujú peristaltiku.
 
6. Pohybovou aktivitou.
Pohyb (mechanicky) zrýchľuje priechod tráveniny tráviacim traktom, naopak fyzická neaktivita vedie k jej spomaleniu (často býva príčinou vzniku zápchy).
 
7. Užívanými liekmi.
Najviac antibiotikami (vedú k poškodeniu črevnej mikrobioty), ďalej potom niektorými antidepresívami a kortikoidmi.

Rovnováha v oblasti stability pohybov čriev býva posunutá do dvoch extrémov:
 
1. Zrýchľuje sa.
Príčinami sú:
- stres,
- niektoré užívané lieky,
- črevná disbióza vedúca k zápalom,
- potravinové intolerancie a alergie ,
- dlhodobý nedostatok vlákniny,
V extréme vznikajú hnačky.
 
2. Spomaľuje sa.
Príčinami sú najčastejšie:
- nedostatok pohybu,
- črevná disbióza spôsobená napr. užívaním antibiotík.
Výsledkom môžu byť zápchy.

Vplyv stravy na črevnú peristaltiku

Úpravy jedálnička je potrebné vykonávať na základe dostupných informácií týkajúcich sa príčiny vzniku tohto problému. Všeobecne platí, že je vždy výhodné analyzovať súčasný spôsob stravovania a snažiť sa odhaliť akékoľvek nezrovnalosti, ktoré môžu byť potenciálnou príčinou situácie. V praxi to najčastejšie býva (u oboch extrémov, teda rýchlych alebo spomalených pohybov):
 
1. Nedostatok vlákniny.
Je žiaduce jej príjem postupne navyšovať, kde cieľom nemusí byť hranica bežne odporúčaných denných dávok (25 – 35 g pre dospelých), ale hľadanie optima pre danú individualitu (to sa pokojne môže posunúť aj na viac ako dvojnásobok bežne odporúčaného množstva). Treba súčasne riešiť aj pomery medzi nerozpustnou a rozpustnou vlákninou.
 
2. Nedostatok probiotík.
Pri poruche rovnováhy v diverzite črevnej mikrobioty je výhodné zaisťovať aj probiotické kultúry. To dosiahneme konzumáciou fermentovaných potravín, súčasťou jedálnička by tak mali byť napr. kvasená zelenina, miso pasty, kyslé mliečne produkty.
 
3. Nedostatok mastných kyselín s krátkym reťazcom.
Súvisí priamo s aktivitou črevnej mikrobioty. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA – z anglického Short Chain Fatty Acids) sú produkované prospešnými črevnými baktériami. Tvoria hlavný zdroj výživy pre bunky hrubého čreva, ktoré sú tak schopné plnohodnotne plniť svoju funkciu. V strave to znamená zaistiť dostatok vlákniny, fermentovaných potravín, a udržiavať vyváženosť v pomere makroživín.
 
4. Nepomer medzi vápnikom a horčíkom.
Horčík má uvoľňujúce (= laxatívne) účinky. Pokiaľ dôjde k výraznej prevahe jeho aktivity, môže na túto disbalanciu reagovať aj črevná peristaltika. V praxi k tejto situácii dochádza buď pri niektorých alternatívnych formách stravovania (vegánstva), prípadne pri nevhodnej manipulácii s doplnkami stravy.

Poruchy črevnej peristaltiky sú v praxi veľmi časté. V kurzoch sa preto učíme vytvárať na výučbovej aplikácii ZOF také jedálničky, ktoré vedú k stabilizácii črevných pohybov. Cieľom je naučiť študentov pracovať s dostupnými faktormi, o ktorých vieme, že majú na pohyb čriev priamy vplyv, s určitou obozretnosťou. Všetky úpravy mali byť postupné s cieľom sledovať reakcie organizmu na zavádzané zmeny. Súčasne treba myslieť na to, že o rýchlosti pohybov v črevách rozhoduje aj kvalita jedálnička, nie len jeho nutričné zloženie. V praxi to znamená, že jedinec môže trpieť hnačkou alebo zápchou v situáciách, keď pomer sledovaných živín v jeho jedálničku bude zodpovedať definovaným pravidlám, väčšina potravín ale bude výraznejšie technologicky spracovaná a so širším spektrom aditív.
Manipulácia so stravou vedúcou k úprave črevnej peristaltiky sú v princípe jednoduché, zameriavame sa na ne vo všetkých kurzoch. Najväčšia pozornosť je im venovaná v polročnom štúdiu Poradca pre výživu .

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Bc. Vendula Marešová

Oblasť stravovania a zdravého životného štýlu ma oslovila z viacerých osobných dôvodov. Začal som hľadať niečo, čo by ma v tomto ohľade obohatilo a dalo ucelenú štruktúru informáciám, ktoré som za tie roky a na základe osobných skúseností nazbieral. Som vďačná, že som našla kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky, ktorý ma nielen obohatil, ale dal môjmu životu ďalší smer. Vďaka kurzu Výživový a doplnkový poradca mám pocit a možnosť robiť to, čo mi dáva zmysel. Kurz viedla Mgr. Martin Jelínek účinným a komplexným spôsobom. Formát online štúdia mi úplne vyhovoval. Veľmi sa mi páči aj to, že lekcie a online poradenstvo sú k dispozícii aj po skončení kurzu. V neposlednom rade to bol dobrý začiatok v profesii výživového poradcu a ďalšieho sebavzdelávania v oblasti výživy.

Bc. Andrea Šoltisová

andrea.soltis.cz

Keď som ležala s tretím rizikovým tehotenstvom v nemocnici, striedali sa mi na izbe mamičky zvanej na cisársky rez. Väčšina z nich mala dôvod cisárskeho rezu „prerastené bábätko“, pretože mali tehotenskú cukrovku a tak nejako tú cukrovku neriešili... Premýšľala som, či to neriešili z dôvodu zlej edukácie alebo zo svojej vôle. Ja sama som s každým tehotenstvom mala aj cukrovku a musím povedať, že pri prvých dvoch tehotenstvách som dostala úplne rozdielne informácie ohľadom diéty. V tom treťom tehotenstve som sa rozhodla riešiť diétu po svojom a musím povedať, že som mala cukrovku najlepšie kompenzovanú. Rozhodla som sa pomáhať aj ostatným ženám vo zvládaní tehotenskej cukrovky, pretože si myslím, že tehotenská cukrovka má v populácii vzostupnú tendenciu, vzhľadom na spôsob života, ktorý vedieme. Do budúcnosti by som sa chcela hlbšie venovať aj prediabetu, ktorý mi bol diagnostikovaný a následne diabetu 2. typu. Aby som "nevarila z vody" (len zo svojich skúseností a informácií získaných pri mojich zdravotníckych štúdiách), zapísala som sa na kurz Sprievodcu výživou pri diabete. Z kurzu som naozaj nadšená, nielen že ma utvrdil v správnosti mojich poznatkov, ale úplne nečakane rozšíril moje obzory ohľadom výživy všetkými výživovými smermi. Veľmi sa mi páči komplexný pohľad na diabetes a riešenie diéty vo všetkých možných štýloch stravovania. Na svoje si príde naozaj každý. Najviac ma bavilo tvorenie jedálnych lístkov v aplikácii ZOF, niektoré boli naozaj orieškom. Kurz sa dá zvládnuť aj s tromi malými deťmi :-) Kurz Ako sa zbaviť závislosti na sladkom je tiež veľmi zaujímavý, hlavne čo sa týka myslenia a nastavenia mozgu. Veľmi ďakujem za kurzy a určite nezostanem len pri týchto dvoch. V pláne mám po prázdninách kurz lowcarb diéty, pretože ma samotnej vyhovuje nižší príjem sacharidov a chcem o tom vedieť čo najviac, hoci bolo už dosť povedané v kurze Sprievodca výživou pri diabete. Ďalej ma láka meditácia a výživa detí. Ešte raz ďakujem za tieto kurzy a teším sa na ďalšie :-).

Mgr. Petra Ponocná

Už niekoľko rokov sa ako laik zaujímam o alternatívne spôsoby výživy a ľudské zdravie. Keď sa na mňa začali obracať niektorí priatelia s otázkami o stravovaní, rozhodla som sa, že by bolo dobré absolvovať kvalitné školenie a kurz výživového poradcu, aby som sa naučila niečo nové v oblasti výživy a stravovania, ako aj ľudského zdravia. Keďže k ľudskému zdraviu pristupujem holisticky a nemám rada čiernobiely pohľad na svet, mojím cieľom bolo vybrať si kurz, ktorý by bol aspoň čiastočne v súlade s mojím myslením, ale zároveň dostatočne kritický, komplexný a odborný. Priebeh výučby Mgr. Kurz Martina Jelínka všetky tieto požiadavky k mojej radosti splnil. Nielen to, ale som oveľa lepšie oboznámený s problematikou výživy a doplnkov. Dozvedel som sa tiež veľa nových a veľmi užitočných informácií a samotný kurz obohatil môj osobný rozvoj. Kurz je doslova nabitý informáciami a zahŕňa aj lekcie o ajurvéde a čínskej medicíne. Pán Jelínek nás pomocou vzdelávacích materiálov a videí viedol ku komplexnému uvažovaniu o danom probléme, či už išlo o chorobu, potraviny alebo vitamínové doplnky. Veľmi si cením aj jeho osobný prístup, angažovanosť a ochotu pomôcť a poradiť s čímkoľvek. Chcel by som sa poďakovať Mgr. Chcel by som poďakovať pánovi Jelínkovi a teším sa na ďalšiu spoluprácu.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu