Kurzy ATAC

Črevná peristaltika

Črevná peristaltika

Črevnou peristaltikou sa rozumie pohyb stien tenkého a hrubého čreva, ktorý slúži na posúvanie ich obsahu. Tieto rytmické pohyby sú ovládané:
 
1. Autonómnou nervovou sústavou.
Táto zaisťuje automatický a nevedomý pohyb čriev.
 
2. Aktivitou črevnej mikrobioty .
Rýchlosť priechodu tráveniny črevom ovplyvňuje aj diverzita mikrobioty, ktorej súčasťou je aj rovnováha medzi probiotickými a patogénnymi mikroorganizmami.
 
3. Kvalitou stravy.
Táto má na peristaltiku dvojaký vplyv:
A) Priamy v podobe množstva vlákniny, ktorá riadi peristaltické pohyby výraznou mierou.
B) Sekundárny skrze ovplyvnenie činnosti črevných mikroorganizmov, ktorým poskytujeme potrebné zdroje živín.
 
4. Zdravotným stavom.
Najväčší vplyv majú potravinové intolerancie a alergie, prípadne zápaly v črevnom trakte (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a pod.).
 
5. Emočným rozpoložením.
Všeobecne tu platí, že stresové faktory zrýchľujú peristaltiku.
 
6. Pohybovou aktivitou.
Pohyb (mechanicky) zrýchľuje priechod tráveniny tráviacim traktom, naopak fyzická neaktivita vedie k jej spomaleniu (často býva príčinou vzniku zápchy).
 
7. Užívanými liekmi.
Najviac antibiotikami (vedú k poškodeniu črevnej mikrobioty), ďalej potom niektorými antidepresívami a kortikoidmi.

Rovnováha v oblasti stability pohybov čriev býva posunutá do dvoch extrémov:
 
1. Zrýchľuje sa.
Príčinami sú:
- stres,
- niektoré užívané lieky,
- črevná disbióza vedúca k zápalom,
- potravinové intolerancie a alergie ,
- dlhodobý nedostatok vlákniny,
V extréme vznikajú hnačky.
 
2. Spomaľuje sa.
Príčinami sú najčastejšie:
- nedostatok pohybu,
- črevná disbióza spôsobená napr. užívaním antibiotík.
Výsledkom môžu byť zápchy.

Vplyv stravy na črevnú peristaltiku

Úpravy jedálnička je potrebné vykonávať na základe dostupných informácií týkajúcich sa príčiny vzniku tohto problému. Všeobecne platí, že je vždy výhodné analyzovať súčasný spôsob stravovania a snažiť sa odhaliť akékoľvek nezrovnalosti, ktoré môžu byť potenciálnou príčinou situácie. V praxi to najčastejšie býva (u oboch extrémov, teda rýchlych alebo spomalených pohybov):
 
1. Nedostatok vlákniny.
Je žiaduce jej príjem postupne navyšovať, kde cieľom nemusí byť hranica bežne odporúčaných denných dávok (25 – 35 g pre dospelých), ale hľadanie optima pre danú individualitu (to sa pokojne môže posunúť aj na viac ako dvojnásobok bežne odporúčaného množstva). Treba súčasne riešiť aj pomery medzi nerozpustnou a rozpustnou vlákninou.
 
2. Nedostatok probiotík.
Pri poruche rovnováhy v diverzite črevnej mikrobioty je výhodné zaisťovať aj probiotické kultúry. To dosiahneme konzumáciou fermentovaných potravín, súčasťou jedálnička by tak mali byť napr. kvasená zelenina, miso pasty, kyslé mliečne produkty.
 
3. Nedostatok mastných kyselín s krátkym reťazcom.
Súvisí priamo s aktivitou črevnej mikrobioty. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA – z anglického Short Chain Fatty Acids) sú produkované prospešnými črevnými baktériami. Tvoria hlavný zdroj výživy pre bunky hrubého čreva, ktoré sú tak schopné plnohodnotne plniť svoju funkciu. V strave to znamená zaistiť dostatok vlákniny, fermentovaných potravín, a udržiavať vyváženosť v pomere makroživín.
 
4. Nepomer medzi vápnikom a horčíkom.
Horčík má uvoľňujúce (= laxatívne) účinky. Pokiaľ dôjde k výraznej prevahe jeho aktivity, môže na túto disbalanciu reagovať aj črevná peristaltika. V praxi k tejto situácii dochádza buď pri niektorých alternatívnych formách stravovania (vegánstva), prípadne pri nevhodnej manipulácii s doplnkami stravy.

Poruchy črevnej peristaltiky sú v praxi veľmi časté. V kurzoch sa preto učíme vytvárať na výučbovej aplikácii ZOF také jedálničky, ktoré vedú k stabilizácii črevných pohybov. Cieľom je naučiť študentov pracovať s dostupnými faktormi, o ktorých vieme, že majú na pohyb čriev priamy vplyv, s určitou obozretnosťou. Všetky úpravy mali byť postupné s cieľom sledovať reakcie organizmu na zavádzané zmeny. Súčasne treba myslieť na to, že o rýchlosti pohybov v črevách rozhoduje aj kvalita jedálnička, nie len jeho nutričné zloženie. V praxi to znamená, že jedinec môže trpieť hnačkou alebo zápchou v situáciách, keď pomer sledovaných živín v jeho jedálničku bude zodpovedať definovaným pravidlám, väčšina potravín ale bude výraznejšie technologicky spracovaná a so širším spektrom aditív.
Manipulácia so stravou vedúcou k úprave črevnej peristaltiky sú v princípe jednoduché, zameriavame sa na ne vo všetkých kurzoch. Najväčšia pozornosť je im venovaná v polročnom štúdiu Poradca pre výživu .

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Miroslav Vondrovský

Pri výbere kurzu som "vsadil" na lektora Martina Jelínka. Prvotným impulzom bolo sledovanie jeho tematických prednášok na internete. To bolo moje prvé zoznámenie s ním. Ďalej som sa zaujímal o online vzdelávanie z tepla domova. Počas kurzu som opustil teplo domova a osobne som sa zúčastnil na jeho prednáške v Prahe. Teraz sa chystám na ďalší kurz - Magický pôst. Teším sa, že si opäť rozšírim obzory, ktoré budem môcť odovzdať ľuďom okolo seba. A dúfam, že na mojej celoživotnej "výživnej" ceste za vzdelaním sa naše cesty ešte niekoľkokrát skrížia. Tento kurz považujem za základný kameň v oblasti výživy.

Petr Pleschinger

Myslím si, že po absolvovaní tohto kurzu si človek nemôže pomôcť a zmení názor na to, čo zvyčajne jedáva. Každodenné bombardovanie reklamou výrazne skresľuje pohľad na to, čo je pre človeka dobré. Funguje na princípe, že stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou. Som si istý, že po 6 mesiacoch kurzu každý účastník aspoň trochu zmení svoj jedálniček. Každá lekcia kurzu zároveň prináša ďalšie a ďalšie otázky. Preto sa s úsmevom pozerám na kurzy, ktoré sľubujú zvládnutie tejto problematiky za týždeň alebo dokonca za víkend. Získané poznatky je určite potrebné ďalej rozvíjať. Je úplne jedno, či sa po absolvovaní tohto kurzu bude človek živiť ako poradca alebo nie. Predĺženie života a predchádzanie chorobám, ktoré sú dôsledkom nesprávnej stravy, sa rozhodne oplatí.

Ing. Kateřina Šviráková

Kurz výživového poradcu je jedným slovom fenomenálny. Obsah a celkový dizajn vzdelávacieho formátu je zvolený perfektne. Každý deň si môžem otvoriť lekcie a prečítať si, čo potrebujem, aj po skončení kurzov. Nemusím nikde nič ukladať a sťahovať. Prevažná väčšina tém je "denným chlebom" a informácie v lekciách sú vždy dostatočné na orientáciu a pochopenie. Forma výkladu je zvolená tak dômyselne, že si každý - úplný začiatočník aj pokročilejší študent - príde na svoje. Úprimne obdivujem schopnosť Martina Jelínka vybrať z pomerne zložitej témy to najdôležitejšie a podať to čitateľnou, zrozumiteľnou formou, pričom poučenie málokedy presiahne niekoľko strán. Sprievodné otázky ku každej lekcii sú skvelou študijnou pomôckou a fantasticky dopĺňajú informácie, vedomosti a pochopenie celej témy. Ako čerešničku na torte oceňujem audio nahrávky, ktoré môžem počúvať pri športe alebo pri jazde autom, čo sa okamžite mení na obľúbenú činnosť.Vzdelávací systém Martina Jelínka mi dal absolútne najviac z mnohých kurzov a škôl, ktoré som už absolvoval. Nedá sa porovnať s ničím iným. Tento systém je jedinečný a mimoriadne užitočný. Veľmi by som si priala, aby bol zoznam kurzov nevyčerpateľný.Navyše osobný prístup tak zaneprázdneného človeka, akým je autor všetkých pochúťok v podobe kurzov, je absolútne výnimočný. S čistým svedomím môžem povedať, že Martin Jelínek mi zmenil život a tento a vlastne všetky kurzy, ktoré som už absolvoval, ma posunuli niekam, o čom sa mi ani nesnívalo.