Kurzy ATAC

Črevná peristaltika

Črevná peristaltika

Črevnou peristaltikou sa rozumie pohyb stien tenkého a hrubého čreva, ktorý slúži na posúvanie ich obsahu. Tieto rytmické pohyby sú ovládané:
 
1. Autonómnou nervovou sústavou.
Táto zaisťuje automatický a nevedomý pohyb čriev.
 
2. Aktivitou črevnej mikrobioty .
Rýchlosť priechodu tráveniny črevom ovplyvňuje aj diverzita mikrobioty, ktorej súčasťou je aj rovnováha medzi probiotickými a patogénnymi mikroorganizmami.
 
3. Kvalitou stravy.
Táto má na peristaltiku dvojaký vplyv:
A) Priamy v podobe množstva vlákniny, ktorá riadi peristaltické pohyby výraznou mierou.
B) Sekundárny skrze ovplyvnenie činnosti črevných mikroorganizmov, ktorým poskytujeme potrebné zdroje živín.
 
4. Zdravotným stavom.
Najväčší vplyv majú potravinové intolerancie a alergie, prípadne zápaly v črevnom trakte (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a pod.).
 
5. Emočným rozpoložením.
Všeobecne tu platí, že stresové faktory zrýchľujú peristaltiku.
 
6. Pohybovou aktivitou.
Pohyb (mechanicky) zrýchľuje priechod tráveniny tráviacim traktom, naopak fyzická neaktivita vedie k jej spomaleniu (často býva príčinou vzniku zápchy).
 
7. Užívanými liekmi.
Najviac antibiotikami (vedú k poškodeniu črevnej mikrobioty), ďalej potom niektorými antidepresívami a kortikoidmi.

Rovnováha v oblasti stability pohybov čriev býva posunutá do dvoch extrémov:
 
1. Zrýchľuje sa.
Príčinami sú:
- stres,
- niektoré užívané lieky,
- črevná disbióza vedúca k zápalom,
- potravinové intolerancie a alergie ,
- dlhodobý nedostatok vlákniny,
V extréme vznikajú hnačky.
 
2. Spomaľuje sa.
Príčinami sú najčastejšie:
- nedostatok pohybu,
- črevná disbióza spôsobená napr. užívaním antibiotík.
Výsledkom môžu byť zápchy.

Vplyv stravy na črevnú peristaltiku

Úpravy jedálnička je potrebné vykonávať na základe dostupných informácií týkajúcich sa príčiny vzniku tohto problému. Všeobecne platí, že je vždy výhodné analyzovať súčasný spôsob stravovania a snažiť sa odhaliť akékoľvek nezrovnalosti, ktoré môžu byť potenciálnou príčinou situácie. V praxi to najčastejšie býva (u oboch extrémov, teda rýchlych alebo spomalených pohybov):
 
1. Nedostatok vlákniny.
Je žiaduce jej príjem postupne navyšovať, kde cieľom nemusí byť hranica bežne odporúčaných denných dávok (25 – 35 g pre dospelých), ale hľadanie optima pre danú individualitu (to sa pokojne môže posunúť aj na viac ako dvojnásobok bežne odporúčaného množstva). Treba súčasne riešiť aj pomery medzi nerozpustnou a rozpustnou vlákninou.
 
2. Nedostatok probiotík.
Pri poruche rovnováhy v diverzite črevnej mikrobioty je výhodné zaisťovať aj probiotické kultúry. To dosiahneme konzumáciou fermentovaných potravín, súčasťou jedálnička by tak mali byť napr. kvasená zelenina, miso pasty, kyslé mliečne produkty.
 
3. Nedostatok mastných kyselín s krátkym reťazcom.
Súvisí priamo s aktivitou črevnej mikrobioty. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA – z anglického Short Chain Fatty Acids) sú produkované prospešnými črevnými baktériami. Tvoria hlavný zdroj výživy pre bunky hrubého čreva, ktoré sú tak schopné plnohodnotne plniť svoju funkciu. V strave to znamená zaistiť dostatok vlákniny, fermentovaných potravín, a udržiavať vyváženosť v pomere makroživín.
 
4. Nepomer medzi vápnikom a horčíkom.
Horčík má uvoľňujúce (= laxatívne) účinky. Pokiaľ dôjde k výraznej prevahe jeho aktivity, môže na túto disbalanciu reagovať aj črevná peristaltika. V praxi k tejto situácii dochádza buď pri niektorých alternatívnych formách stravovania (vegánstva), prípadne pri nevhodnej manipulácii s doplnkami stravy.

Poruchy črevnej peristaltiky sú v praxi veľmi časté. V kurzoch sa preto učíme vytvárať na výučbovej aplikácii ZOF také jedálničky, ktoré vedú k stabilizácii črevných pohybov. Cieľom je naučiť študentov pracovať s dostupnými faktormi, o ktorých vieme, že majú na pohyb čriev priamy vplyv, s určitou obozretnosťou. Všetky úpravy mali byť postupné s cieľom sledovať reakcie organizmu na zavádzané zmeny. Súčasne treba myslieť na to, že o rýchlosti pohybov v črevách rozhoduje aj kvalita jedálnička, nie len jeho nutričné zloženie. V praxi to znamená, že jedinec môže trpieť hnačkou alebo zápchou v situáciách, keď pomer sledovaných živín v jeho jedálničku bude zodpovedať definovaným pravidlám, väčšina potravín ale bude výraznejšie technologicky spracovaná a so širším spektrom aditív.
Manipulácia so stravou vedúcou k úprave črevnej peristaltiky sú v princípe jednoduché, zameriavame sa na ne vo všetkých kurzoch. Najväčšia pozornosť je im venovaná v polročnom štúdiu Poradca pre výživu .

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Bc. Jana Jílková

Za svoj život som si prešla x kurzy, a tak môžem porovnávať. V každom z predošlých kurzov mi niečo chýbalo a až tento predčil moje očakávania. Naozaj nepreháňam. Nemám jedinú vec, ktorú by som na tomto kurze vytkla. Pán Jelínek bol úžasný lektor a sprievodca kurzom. Kvitovala som poradňu a zdieľanie dojmov s ostatnými účastníkmi kurzu. Ďalším benefitom bolo stretávanie sa 1x mesačne a možnosť ujasnenia si nejasností. Úžasná bola aj aplikácia ZOF na tvorbu jedálnych lístkov. Veľmi oceňujem neobmedzený prístup do kurzu, pretože ešte dnes sa na nejaké kapitoly rada znova pozriem a aj do poradne na zaujímavé otázky a odpovede. V praxi teraz využívam veľmi cenné informácie, ktoré som sa v kurze dozvedela. Týmto by som preto chcela touto cestou pánovi Jelínkovi veľmi poďakovať!

Jan Trávníček

Ako väčšina z nás poradcov som na začiatku zachraňoval svoje vlastné zdravie. Počas tej doby som oprášil staré a zabudnuté objavy medicíny, na základe ich klinických štúdií som vytvoril funkčné preparáty na "čistenie čriev aktívnym kyslíkom", "detoxikáciu krvi" , a ďalšie. Ale žiadny liek ani preparát nenahradí zdravú vyváženú stravu, pohyb a pozitívnu myseľ. Kurz pána Mgr. Jelínka obsahuje všetky zložky nášho života a to na základe skúseností, spätnej väzby klientov a potvrdené lekárskymi vyšetreniami. Mám rôzna Osvedčenie a Akreditácia MZ SR i MŠ SR, ale pre moju kariéru najprospešnejší je Certifikát od pána Mgr. Jelínka. Najviac si cením jeho priateľského prístupu a faktu, že navyše aj po ukončení kurzu radí svojim študentom.

Andrea Popelková

Ďakujem pánovi Mgr. Jelínkovi za odborne vedený kurz, ochotu vždy pomôcť a poradiť a za získané nové vedomosti. Kurz bol niekedy náročný, ale veľmi sa mi páčil. Naučila som sa ešte oveľa viac, než som očakávala. Určite odporúčam každému, kto sa o zdravý životný štýl zaujíma, kurzy Atac.