Úvod / Čo sa u nás študuje / Potravinové intolerancie
Pod označením "potravinovej intolerancie" sa skrývajú jednotlivé formy neznášanlivostí na niektoré zložky v potravinách. Sú spôsobené stratou schopnosti jedinca stráviť určitú látku v potravine z dôvodu nedostatočnej funkcie enzýmov . Na ich vzniku sa (na rozdiel od alergií) nepodieľajú imunologické procesy.
Tieto problémy môžu vznikať aj sekundárne ako následok rôznych ochorení, napr. porúch zažívania, alebo vstrebávanie v dôsledku infekčných hnačiek, pankreatitíd či ochorení pečene. V posledných rokoch sa hojne poukazuje aj na možnú príčinu vzniku intolerancií zo strany psychosomatických porúch.
Medzi najčastejšie potravinové intolerancie patria:
1. Laktózová intolerancia.
Pri tejto forme intolerancie tráviaci trakt neprodukuje enzým laktázu, ktorej úlohou je štiepiť mliečny cukor.
2. Fruktózová intolerancia.
Dedičné ochorenie prejavujúce sa neschopnosťou metabolizmu spracovať ovocný cukor (fruktózu).
3. Fenylketonúria.
Ide o najčastejší geneticky podmienený defekt látkovej výmeny aminokyselín.
4. Celiakia.
Celiakia sa prejavuje neschopnosťou stráviť bielkoviny lepku.
Intolerancia sú spojené s nedostatkom alebo absenciou enzýmu, ktorý štiepi zložku, ktorá následne vyvoláva daný problém. Najčastejšou príčinou ich vzniku sú genetické dispozície, vznikajú ale aj na základe účinkov niektorých vazoaktívnych látok (histamín, tyramín, serotonín, tryptamín). Potravinové intolerancie teda nie sú imunitným , ale metabolickým problémom.
Intolerancia sa na rozdiel od alergií prejavuje oneskorene (s odstupom aj niekoľko dní po požití nevhodnej potraviny), ich prejavy sú veľmi rôznorodé:
Jediným riešením potravinových intolerancií je diéta , v rámci ktorej je potrebné sa vyhýbať problematickej zložke.
Existuje aj podporná medikácia, ktorá obnáša užívanie enzýmov, ktoré telu chýbajú - typickým príkladom je užívanie enzýmu laktázy pri laktózovej intolerancii.
Úpravy stravy pri intoleranciách obnáša elimináciu problematických zložiek zo stravy. K tomu je potrebné orientovať sa v zložení potravín – najväčšou výzvou v praxi sú predovšetkým priemyselne sprocesované produkty, ktoré môžu obsahovať menšie množstvo nežiaducich látok. Riešením týchto situácií sa venujeme predovšetkým v kurze Poradca pre výživu kde sa študenti na výučbovej aplikácii ZOF učia pracovať s vhodnými potravinami pri tvorbe jedálnych lístkov.
Mgr. Martin Jelínek
Renáta Nováková
Zdravou výživou sa zaoberám už od svojej puberty, keď som zistila, že potrebujem udržať svoju váhu na uzde. Prešla som mnohými obdobiami, keď som myslela, že už to mám „vymakané“, ale potom prišlo tehotenstvo a problémy so štítnou žľazou. Zrazu bolo všetko inak. Hľadala som informácie na internete, pýtala sa známych atď. Zhruba pred rokom sa stalo niečo, čo ma nakoplo k tomu, čo dnes robím. Kurzy Martina Jelínka v tom hrali hlavnú rolu, vlastne stále hrajú. Okrem toho, že som si urobila kurz Výživa zo športu, aby som mala certifikát a mohla rozbehnúť podnikanie v tomto odbore, mi jeho prístup stále pomáha vo svojom rozvoji. Komplexnosť informácií, ktoré neustále zo seba chrlia, je neuveriteľná. Má to naozaj skvele prepracované a pokiaľ sa ma niekto spýta, kde a ako získať maximum informácií z tohto sveta, odporučím jedine Martina. Dnes viem, že zdravie človek nemá zadarmo, musí na sebe stále makať a nie je to iba o strave. Vždy, keď na nejakú otázku nepoznám odpoveď, viem, že ju nájdem na stránkach ATAC. Ďakujem za všetko.
Milena Suchá
Ako diabetik a človek trpiaci potravinovými intoleranciami, ktorý dlhodobo nenachádzal odpovede v ordináciách lekárov, som začala pátrať po ucelenom súbore informácií na internete. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu bol pre mňa jasnou voľbou z hľadiska referencií absolventov a navyše cenovo dostupný. Poskytol mi však vo výsledku oveľa viac informácií, než som očakávala. Veľmi pozitívne hodnotím aj možnosť vyskúšať si tvorbu jedálnych lístkov v aplikácii ZOF. Online kurz nebol zďaleka len o čítaní informácií, ale bol doplnený o prednášky pána Mgr. Jelínka ao komunikácii s ním. Kedykoľvek som potrebovala niečo dovysvetliť alebo s niečím poradiť, pán Jelínek v krátkej chvíli a vždy trpezlivo reagoval prostredníctvom e-mailu. Oceňujem tiež, že hoci ide o kurz poradenstva v oblasti suplementácie, poskytnuté informácie žiadnym spôsobom nepropagovali konkrétne značky doplnkov stravy. Užitočný bol pre mňa aj spôsob pravidelného testovania získaných znalostí, ktorý ma v pozitívnom slova zmysle donútil informácie nielen čítať, ale snažiť sa ich tiež zapamätať. Ďakujem :-)
Mgr. Michaela Bebová
Po dlhom surfovaní na internete a hľadaní kurzu výživového poradenstva, ktorý by spĺňal moje očakávania, som narazila na kurzy ATAC. Dĺžka trvania 6 mesiacov ma najprv nadchla, potom trochu vystrašila, ale vo finále potvrdila moju domnienku, že som sa rozhodla správne. Kurz je nabitý informáciami, je profesionálne vedený a osobnosť pána Jelínka to celé len dopĺňa. Za seba musím povedať, že mi systém myšlienkových máp úplne nevyhovoval, donútil však študenta sa intenzívne a priebežne pripravovať, čo považujem na druhú stranu za veľmi dôležité. Kurz môžem všetkým jedine odporučiť - veľmi ťažko budete hľadať človeka, ktorý je schopný tak objektívneho a komplexného prístupu ku všetkému a ku všetkým :)