Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Potravinové alergie

Potravinové alergie

Potravinové alergie

Existuje celý rad situácií, kedy imunitný systém na bežné situácie reaguje prehnaným spôsobom. Výsledkom sú v populácii pomerne často sa vyskytujúce alergické stavy, ktoré sa vyznačujú nadmernou alebo zmenenou humorálnou alebo bunkovou imunitou. Vieme, že za normálnych okolností dôjde k nadviazaniu protilátky na antigén za vzniku komplexu, ktorý nie je biologicky aktívny. Alergická reakcia vzniká v situácii, keď na takýto komplex imunitný systém reaguje neprimerane búrlivo.

Antigén, ktorý spúšťa alergickú reakciu, môže mať rôzny pôvod:
- Pokiaľ ide o antigén exogénneho pôvodu (cudzorodá látka), vzniká alergia.
- Keď ide o antigén telu vlastný, vzniká autoimunitná choroba.

Potravinové alergie sú teda nežiaducou reakciou na určitú potravinu alebo zložku potravy, ktorá je podmienená imunitnými reakciami (imunita je vníma ako cudzorodé látky a reaguje tvorbou protilátok). Príčinou potravinových alergií sú:
- Potraviny samotné,
- Skryté alergény,
- Aditíva,
- Rezíduá z ochranných látok, z pôdy alebo z obalov potravín,
- Medziprodukty, ktoré vznikajú pri nesprávnom uskladnení potravín podliehajúcich rýchlej skaze.
U alergizujúcich súčastí potravín sa jedná takmer vždy o proteíny a glykoproteíny.

Alergie bývajú veľmi často zamieňané s pojmom „intolerancie“. Medzi nimi je podstatný rozdiel, pretože intolerancie sú všetky neznášanlivosti na potraviny, na ktorých vzniku sa (na rozdiel od alergií) nepodieľajú žiadne imunologické procesy. Intolerancie na potraviny môžu vznikať aj sekundárne ako následok rôznych ochorení (napr. porúch zažívania, alebo vstrebávanie v dôsledku infekčných hnačiek, pankreatitíd, ochorení pečene).

Existuje ešte pojem pseudoalergie (zjednodušene "precitlivenosť"), pod ktorým sa rozumie situácia, keď príznaky sú rovnaké ako pri alergiách, ale bez imunitnej odpovede (tvorby protilátok). U pseudoalergií reaguje organizmus na určité látky v závislosti od ich množstva, intenzita príznakov sa odvíja od náchylnosti a citlivosti organizmu. Najčastejšie sa jedná o reakcie na konzervačné látky, doplnky stravy či látky v potravinách obsiahnuté vo vysokých koncentráciách (najrozšírenejšia je ale histamínová intolerancia, typické je aj napr. predávkovanie vitamínom C). Zaujímavé je, že pseudoalergie sa vyskytujú oveľa častejšie, než samotné alergie.

Potravinové alergie sa delia na niekoľko typov, ktoré sa líšia aj rýchlosťou vzplanutia príznakov. „Pravé“ potravinové alergie postihujú 6–8 % dojčiat, 3–5 % malých detí a 2–4 % dospelých osôb.
Prejavy u potravinových alergií sú rôzne, najčastejšie sa jedná o:

  • Opuchy pier, úst, jazyka, tváre a krku,
  • Žihľavka,
  • Svrbenie,
  • Alergická nádcha,
  • Astma,
  • Kašeľ,
  • Sípavé dýchanie,
  • Nadúvanie,
  • Kŕče,
  • Koliky,
  • Hnačky.

Imunita ale môže reagovať až v rozsahu anafylaxie, ktorá je životu nebezpečná.

Typickým príznakom potravinovej alergie je orálny alergický syndróm (OAS). Objavuje sa 5-30 minút po požití potravy, prejavuje sa svrbením poschodia, nosohltana, opuchom pier, púčikmi na sliznici, opuchom hrtana. Spôsobený je najčastejšie ovocím (jablko, broskyne), zeleninou (paradajky, zeler), korením či vzdušnými alergénmi (peľmi).

Imunitný systém môže búrlivo reagovať na akúkoľvek zložku v strave či potravinu, najčastejšou príčinou potravinových alergií je ale iba niekoľko málo potravín, kvôli ktorým pred niekoľkými rokmi zaviedla Európska únia zákonnú povinnosť pre predajcov potravín uvádzať zoznam najčastejších alergénov:

  • A1 - obilniny obsahujúce lepok
  • A2 - kôrovce
  • A3 - vajcia
  • A4 - ryby
  • A5 - podzemnica olejná
  • A6 - sója
  • A7 - mlieko
  • A8 - škrupinové plody (mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu orechy, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamie)
  • A9 - zeler
  • A10 - horčica
  • A11 - sezamové semená
  • A12 - oxid siričitý a siričitany (v koncentráciách vyšších 10mg, ml/kg, l, vyjadrené SO2)
  • A13 - vlčí bôb (lupina)
  • A14 - mäkkýše

Liečenie potravinových alergií spočíva:

- Vo vylúčení alergizujúce potraviny z jedálneho lístka (tzv. eliminačná diéta).
Doba eliminácie sa pohybuje od niekoľkých mesiacov až niekedy aj celoživotne. S týmito diétami je treba pracovať opatrne obzvlášť u malých detí, kde rastie náročnosť na zabezpečenie všetkých živín nevyhnutných pre rast a vývoj (riziko vzniku krivice alebo anémie). Všeobecne platí, že alergie, ktoré sa prejavia v prvých troch rokoch života, väčšinou opäť čoskoro vymiznú. Alergie, ktoré sa prejavujú po treťom roku, pretrvávajú pomerne dlho.

- V úprave črevnej mikrobioty.
Zásadné pre vznik potravinovej alergie je správne fungovanie imunitného systému črevnej sliznice – tzv. GALT (gut-associated lymphoid tissue), ktorý bráni organizmus proti antigénom prichádzajúcim do tela s potravou (baktérie, vírusy, prvoky a pod.). Niekedy je možné úpravou stravy v snahe optimalizovať činnosť črevnej mikrobioty znížiť vstrebávanie alergénov črevnou sliznicou a zmierniť alebo odstrániť prejavy alergie.

Bezpochyby dôležité je zistenie, že na zníženie vzniku alergií v prvých dvoch rokoch života má vplyv plné dojčenie do 4 – 6 mesiacov. Zaujímavý je aj vzťah možného vývoja alergického ochorenia so skorým zavádzaním príkrmov (respektíve tuhej stravy). Ukazuje sa, že odkladom bielkovín kravského mlieka a vajcia najmenej do jedného roku veku, rýb najmenej do dvoch rokov a orechov do troch rokov sa u rizikových detí zabráni vzplanutiu nových potravinových alergií.

Potravinovým alergiám sa venujeme predovšetkým v kurzoch Poradca pre výživu a Strava a imunitný systém. Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia pracovať so situáciami jednotlivých potravinových alergií, kde cieľom je pri eliminácii problematických potravín zaistiť dlhodobú nutričnú vyváženosť jedálnička tak, aby zodpovedala potrebám danej individuality.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Bc. Hana Brabec

Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu je naozaj veľmi obsažný, niektoré témy si len po niekoľkých mesiacoch sadajú na správne miesto v hlave. Pred kurzom som mala pocit, že sa zaujímam o výživu, ale počas kurzu som si uvedomila, aká objemná je daná problematika. Preberali sme témy, o ktorých som nemala ani páru (termika, energetické tendencie, existencia nadbytku vlákniny, klíčenia, fermentácie, kontraindikácie doplnkov stravy), ale dnes vidím, aké sú dôležité. Napriek tomu mám pocit, že informácie v kurze sú iba základňou, na ktorej budem stavať postupným prehlbovaním daných tém. Veľmi si cením komplexný prístup k danej problematike. Hľadala som kurz, ktorý by nebol zameraný len na podiel makrozložiek, príp. mikrozložiek. Sama som tušila, že s výživou súvisí psychika, že každý je individualita, že rovnaká strava za iných podmienok nebude rovnaká, že by sme nemali v zime jesť to isté čo v lete, atď. Toto všetko som si v tomto kurze overila. Počas celého kurzu nás pán Jelínek učil, že je potrebné rešpektovať individualitu človeka, že všetko je relatívne, že každá akcia má reakciu, a že problematika výživy musí byť holistická, aby bola účinná a že prílišné generalizácie môžu ubližovať. Sama som toto zažila ako zákazníčka, kde mi po zjednodušených radách Výživovej poradkyne bolo stále ťažko a ukrutná zima. Nadšená som z výukovej hry ZOF, prakticky som si precvičila jednotlivé problematiky, dostali sa mi pod kožu vcelku automaticky a oveľa rýchlejšie, než keby som sa ich učila rýdzo teoreticky. Často sa mi objavil „problém“, na ktorý by som možno narazila až v praxi, tu som sa mohla pohrať s tým, ako ho vyriešiť a vďaka tomu som sa naučila zase niečo nové. Je to taká škola hrou. Prínosné boli aj recepty, ktoré mi pri strate inšpirácie pomohli „variť“. Okrem vyššie uvedených benefitov mal pre mňa kurz ešte jednu ohromnú výhodu a to možnosť študovať online. V priebehu kurzu som sa totiž sťahovala do iného mesta (100km) a nebolo by pre mňa schopné v priebehu toho ešte dochádzať do iného mesta.

Tereza Krutilová

Ako mamička dvoch detí som sa už od prvého tehotenstva cítila pod neustálym tlakom. Snažila som sa zaistiť sebe i svojej rodine čo najlepšie stravovacie návyky a zároveň viesť svoje deti k zdravému životnému štýlu. K tomu všetkému mi nepomohlo ani obrovské množstvo naštudovanej literatúry, ani mediálna "masáž" nasmerovaná účelne na nastávajúce či dojčiace mamičky a ich svedomie. Nebola som si istá vôbec ničím av hlave mi nastal skôr veľký zmätok. V kurze Výživa detí a následne Poradca pre výživu som si nielen všetko ujasnila, získala veľký prehľad a hlavne nadhľad nad touto problematikou, ale nastala u mňa úplne zásadná zmena myslenia a spôsobu uvažovania. Ja osobne sa cítim skvele, nielen preto, že kilá idú dole, ale najviac oceňujem to, že mám zdravé deti. Po niekoľkých rokoch trápenia so zápalmi pľúc sú moje deti úplne zdravé a spokojné a tým pádom aj celá moja rodina. Za to som nášmu skvelému lektorovi Mgr. Jelinku najviac vďačná. Oceňujem jeho profesionalitu a 100% nasadenie, s akým sa všetkým po celú dobu kurzu venoval a venuje ďalej. Skvelým prínosom je možnosť ďalšej spolupráce av neposlednom rade nadviazanie nových (nielen) profesijných priateľstiev s ostatnými študentov kurzu. Za toto všetko ďakujem a vrelo odporúčam kurzy absolvovať!

Ing. Lýdia Pokorná

Ako len popísať kurzy lektora Martina Jelínka – trúfalo si tvrdím povedať, že tu v SR buduje úplne unikátny prístup vo výžive. Spája ako poznatky západného výskumu v oblasti výživy, zároveň ale vychádza aj z poznatkov starodávnych východných filozofií. Na výživu sa pozerá celostne a bez ohľadu na cieľ vo výžive sa snaží o to, aby zvolený prístup bol dlhodobo udržateľný. Myslím, že pravý odborník sa pozná podľa toho, s akou pokorou pristupuje k svojmu odboru. U Martina je vidieť, že hĺbka jeho vedomostí a šírka rôznych uhlov pohľadu, ktoré sa snažia aplikovať na nejakú problematiku, mu jednoducho nedovolí vidieť čiernobielo. Myslím, že si uvedomuje, že aj v oblasti výživy sú naše vedomosti veľmi limitované a je nutné premýšľať v súvislostiach, opatrne hodnotiť, trpezlivo skúšať a pozorovať. Veľmi sa mi páči, akým spôsobom nás učí premýšľať – slovo premýšľať by som podčiarkla :-), pretože tu rozhodne nečakajte žiadny návod v štýle „výživa rýchlo a jednoducho“ :-). Naučíte sa premýšľať v oveľa širších súvislostiach, než tomu bolo doteraz. Získate rešpekt k výžive ako tiež. Nebude viac existovať dobré alebo zlé, všetko budete odteraz hodnotiť v kontexte. Veľmi inšpiratívne, naplňujúce a do istej miery aj návykové. Zároveň by som veľmi rada pochválila aj obchodný tím, ktorý len podčiarkuje popísaný prístup – všetko bez problémov, s úplnou profesionalitou a ľudskosťou, veľmi vám všetkým ďakujem!