Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Potravinové alergie

Potravinové alergie

Potravinové alergie

Existuje celý rad situácií, kedy imunitný systém na bežné situácie reaguje prehnaným spôsobom. Výsledkom sú v populácii pomerne často sa vyskytujúce alergické stavy, ktoré sa vyznačujú nadmernou alebo zmenenou humorálnou alebo bunkovou imunitou. Vieme, že za normálnych okolností dôjde k nadviazaniu protilátky na antigén za vzniku komplexu, ktorý nie je biologicky aktívny. Alergická reakcia vzniká v situácii, keď na takýto komplex imunitný systém reaguje neprimerane búrlivo.

Antigén, ktorý spúšťa alergickú reakciu, môže mať rôzny pôvod:
- Pokiaľ ide o antigén exogénneho pôvodu (cudzorodá látka), vzniká alergia.
- Keď ide o antigén telu vlastný, vzniká autoimunitná choroba.

Potravinové alergie sú teda nežiaducou reakciou na určitú potravinu alebo zložku potravy, ktorá je podmienená imunitnými reakciami (imunita je vníma ako cudzorodé látky a reaguje tvorbou protilátok). Príčinou potravinových alergií sú:
- Potraviny samotné,
- Skryté alergény,
- Aditíva,
- Rezíduá z ochranných látok, z pôdy alebo z obalov potravín,
- Medziprodukty, ktoré vznikajú pri nesprávnom uskladnení potravín podliehajúcich rýchlej skaze.
U alergizujúcich súčastí potravín sa jedná takmer vždy o proteíny a glykoproteíny.

Alergie bývajú veľmi často zamieňané s pojmom „intolerancie“. Medzi nimi je podstatný rozdiel, pretože intolerancie sú všetky neznášanlivosti na potraviny, na ktorých vzniku sa (na rozdiel od alergií) nepodieľajú žiadne imunologické procesy. Intolerancie na potraviny môžu vznikať aj sekundárne ako následok rôznych ochorení (napr. porúch zažívania, alebo vstrebávanie v dôsledku infekčných hnačiek, pankreatitíd, ochorení pečene).

Existuje ešte pojem pseudoalergie (zjednodušene "precitlivenosť"), pod ktorým sa rozumie situácia, keď príznaky sú rovnaké ako pri alergiách, ale bez imunitnej odpovede (tvorby protilátok). U pseudoalergií reaguje organizmus na určité látky v závislosti od ich množstva, intenzita príznakov sa odvíja od náchylnosti a citlivosti organizmu. Najčastejšie sa jedná o reakcie na konzervačné látky, doplnky stravy či látky v potravinách obsiahnuté vo vysokých koncentráciách (najrozšírenejšia je ale histamínová intolerancia, typické je aj napr. predávkovanie vitamínom C). Zaujímavé je, že pseudoalergie sa vyskytujú oveľa častejšie, než samotné alergie.

Potravinové alergie sa delia na niekoľko typov, ktoré sa líšia aj rýchlosťou vzplanutia príznakov. „Pravé“ potravinové alergie postihujú 6–8 % dojčiat, 3–5 % malých detí a 2–4 % dospelých osôb.
Prejavy u potravinových alergií sú rôzne, najčastejšie sa jedná o:

  • Opuchy pier, úst, jazyka, tváre a krku,
  • Žihľavka,
  • Svrbenie,
  • Alergická nádcha,
  • Astma,
  • Kašeľ,
  • Sípavé dýchanie,
  • Nadúvanie,
  • Kŕče,
  • Koliky,
  • Hnačky.

Imunita ale môže reagovať až v rozsahu anafylaxie, ktorá je životu nebezpečná.

Typickým príznakom potravinovej alergie je orálny alergický syndróm (OAS). Objavuje sa 5-30 minút po požití potravy, prejavuje sa svrbením poschodia, nosohltana, opuchom pier, púčikmi na sliznici, opuchom hrtana. Spôsobený je najčastejšie ovocím (jablko, broskyne), zeleninou (paradajky, zeler), korením či vzdušnými alergénmi (peľmi).

Imunitný systém môže búrlivo reagovať na akúkoľvek zložku v strave či potravinu, najčastejšou príčinou potravinových alergií je ale iba niekoľko málo potravín, kvôli ktorým pred niekoľkými rokmi zaviedla Európska únia zákonnú povinnosť pre predajcov potravín uvádzať zoznam najčastejších alergénov:

  • A1 - obilniny obsahujúce lepok
  • A2 - kôrovce
  • A3 - vajcia
  • A4 - ryby
  • A5 - podzemnica olejná
  • A6 - sója
  • A7 - mlieko
  • A8 - škrupinové plody (mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu orechy, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamie)
  • A9 - zeler
  • A10 - horčica
  • A11 - sezamové semená
  • A12 - oxid siričitý a siričitany (v koncentráciách vyšších 10mg, ml/kg, l, vyjadrené SO2)
  • A13 - vlčí bôb (lupina)
  • A14 - mäkkýše

Liečenie potravinových alergií spočíva:

- Vo vylúčení alergizujúce potraviny z jedálneho lístka (tzv. eliminačná diéta).
Doba eliminácie sa pohybuje od niekoľkých mesiacov až niekedy aj celoživotne. S týmito diétami je treba pracovať opatrne obzvlášť u malých detí, kde rastie náročnosť na zabezpečenie všetkých živín nevyhnutných pre rast a vývoj (riziko vzniku krivice alebo anémie). Všeobecne platí, že alergie, ktoré sa prejavia v prvých troch rokoch života, väčšinou opäť čoskoro vymiznú. Alergie, ktoré sa prejavujú po treťom roku, pretrvávajú pomerne dlho.

- V úprave črevnej mikrobioty.
Zásadné pre vznik potravinovej alergie je správne fungovanie imunitného systému črevnej sliznice – tzv. GALT (gut-associated lymphoid tissue), ktorý bráni organizmus proti antigénom prichádzajúcim do tela s potravou (baktérie, vírusy, prvoky a pod.). Niekedy je možné úpravou stravy v snahe optimalizovať činnosť črevnej mikrobioty znížiť vstrebávanie alergénov črevnou sliznicou a zmierniť alebo odstrániť prejavy alergie.

Bezpochyby dôležité je zistenie, že na zníženie vzniku alergií v prvých dvoch rokoch života má vplyv plné dojčenie do 4 – 6 mesiacov. Zaujímavý je aj vzťah možného vývoja alergického ochorenia so skorým zavádzaním príkrmov (respektíve tuhej stravy). Ukazuje sa, že odkladom bielkovín kravského mlieka a vajcia najmenej do jedného roku veku, rýb najmenej do dvoch rokov a orechov do troch rokov sa u rizikových detí zabráni vzplanutiu nových potravinových alergií.

Potravinovým alergiám sa venujeme predovšetkým v kurzoch Poradca pre výživu a Strava a imunitný systém. Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia pracovať so situáciami jednotlivých potravinových alergií, kde cieľom je pri eliminácii problematických potravín zaistiť dlhodobú nutričnú vyváženosť jedálnička tak, aby zodpovedala potrebám danej individuality.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Bc. Tereza Kurfiřtová

V dnešnej dobe je ponuka podobných kurzov veľmi široká a pri objednávaní cez internet sa človek obáva, aby sa nespálil. Keď mi na vyhľadávači vyskočil kurz Poradca pre výživu a suplementáciu pána Jelínka, rozhodla som sa naň prihlásiť potom, čo som si ho vypočula v Sama doma ČT. Rovnako, ako bol jeho výklad prirodzený a zrozumiteľný pri návšteve štúdia Českej televízie, boli ľahko pochopiteľné aj jeho prednášky v rámci kurzu. Oceňujem priebeh štúdia, ktoré je založené na takmer každodennom štúdiu, a úlohách, ktoré študenta donúti neodkladať jednotlivé lekcie na neskôr. Ďakujem pánovi Jelínkovi za komplexný pohľad na človeka, ktorý mi je blízky. Telo je ten najdokonalejší stroj, ktorý sa môže celý rozbiť v dôsledku jednej malej chybičky. Je tak nielen zaujímavé, ale aj dôležité si v tejto oblasti rozširovať znalosti, a to najlepšie zo všetkých možných uhlov pohľadu. Spomínaný kurz mi rozšíril pohľad na zdravie, pretože zoznamuje študentov s pre nás klasickým západným myslením, ale aj s myslením východných kultúr.

Kateřina Ondračková, DiS.

Som rada, že na slovenskom trhu existuje taká forma kurzu s tak komplexným pohľadom na celú problematiku výživy a individuality človeka. Príjemná atmosféra na diaľku a tvár pána Mgr.Jelínka na video školeniach dodáva celému kurzu tú pravú a veľmi pozitívnu energiu. Som nadšená obsahom kurzu, znalosťami, celostným pohľadom, prístupom k študentom a následným absolventom - poradňa pre absolventov je perfektná podpora do začiatkov. Človek je si istejšie, keď má za chrbtom oporu. Celé polročné online štúdium výživového poradenstva a suplementácie mi úplne vyhovovalo. Mala som čas nadobudnuté informácie postupne a bez stresu spracovávať. Musím dať za pravdu pánovi Mgr. Jelínkovi, že na konci kurzu sa v hlave niečo zopne a všetko sa krásne prepojí. A to je pocit na nezaplatenie. Teším sa na ďalšie kurzy, toto určite nebol môj posledný. Týmto by som chcela veľmi poďakovať pánovi Mgr. Jelínkovi a celému tímu ATACU za to, ako skvelú prácu odvádzajú. Prajem Vám veľa vďačných absolventov ako som ja.

Kateřina Spurná

Kurzy pod vedením Mgr. Martina Jelínka môžem len odporučiť. S tematikou a rozobratím jednotlivých študijných lekcií som bola nadmieru spokojná. Všetko je pekne a systematicky vysvetlené. Je až neuveriteľné, aký je dôležitý celostný pohľad na klienta a jeho potreby. Sama sa zaoberám psychikou a mám už na sebe odskúšané, že psychika hrá dôležitú súčasť pri redukcii váhy, pretože keď v seba nebudeme veriť my, tak kto iný v nás potom môže uveriť? Sebaláska a sebadôvera je dôležitá. A ja týmto veľmi ďakujem pánovi Mgr, Martinovi Jelínkovi, pretože mi pomohol pochopiť problematiku stravovania. Vybrala som si online kurz poradcu pre výživu, ktorý som mohla študovať popri zamestnaní. Pre kurz som sa rozhodla, pretože cítim, že je moje životné poslanie pomáhať ľuďom na ich ceste ku kvalitnému životu, zamestnanie ma už nenapĺňalo a nevidela som v ňom budúcnosť, preto som sa vydala na cestu, na ktorej cítim, že je tá pravá a správna. Baví mi objavovať a študovať vplyv stravy na náš život. Najväčšiu radosť mám z pokrokov klientov. Štúdium v podobe myšlienkových máp je parádne, učenie šlo takmer samo. :-) Som vďačná, že som absolvovala kurz u skvelého lektora pána Mgr. Martina Jelínka. :-)