Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Potravinové alergie

Potravinové alergie

Potravinové alergie

Existuje celý rad situácií, kedy imunitný systém na bežné situácie reaguje prehnaným spôsobom. Výsledkom sú v populácii pomerne často sa vyskytujúce alergické stavy, ktoré sa vyznačujú nadmernou alebo zmenenou humorálnou alebo bunkovou imunitou. Vieme, že za normálnych okolností dôjde k nadviazaniu protilátky na antigén za vzniku komplexu, ktorý nie je biologicky aktívny. Alergická reakcia vzniká v situácii, keď na takýto komplex imunitný systém reaguje neprimerane búrlivo.

Antigén, ktorý spúšťa alergickú reakciu, môže mať rôzny pôvod:
- Pokiaľ ide o antigén exogénneho pôvodu (cudzorodá látka), vzniká alergia.
- Keď ide o antigén telu vlastný, vzniká autoimunitná choroba.

Potravinové alergie sú teda nežiaducou reakciou na určitú potravinu alebo zložku potravy, ktorá je podmienená imunitnými reakciami (imunita je vníma ako cudzorodé látky a reaguje tvorbou protilátok). Príčinou potravinových alergií sú:
- Potraviny samotné,
- Skryté alergény,
- Aditíva,
- Rezíduá z ochranných látok, z pôdy alebo z obalov potravín,
- Medziprodukty, ktoré vznikajú pri nesprávnom uskladnení potravín podliehajúcich rýchlej skaze.
U alergizujúcich súčastí potravín sa jedná takmer vždy o proteíny a glykoproteíny.

Alergie bývajú veľmi často zamieňané s pojmom „intolerancie“. Medzi nimi je podstatný rozdiel, pretože intolerancie sú všetky neznášanlivosti na potraviny, na ktorých vzniku sa (na rozdiel od alergií) nepodieľajú žiadne imunologické procesy. Intolerancie na potraviny môžu vznikať aj sekundárne ako následok rôznych ochorení (napr. porúch zažívania, alebo vstrebávanie v dôsledku infekčných hnačiek, pankreatitíd, ochorení pečene).

Existuje ešte pojem pseudoalergie (zjednodušene "precitlivenosť"), pod ktorým sa rozumie situácia, keď príznaky sú rovnaké ako pri alergiách, ale bez imunitnej odpovede (tvorby protilátok). U pseudoalergií reaguje organizmus na určité látky v závislosti od ich množstva, intenzita príznakov sa odvíja od náchylnosti a citlivosti organizmu. Najčastejšie sa jedná o reakcie na konzervačné látky, doplnky stravy či látky v potravinách obsiahnuté vo vysokých koncentráciách (najrozšírenejšia je ale histamínová intolerancia, typické je aj napr. predávkovanie vitamínom C). Zaujímavé je, že pseudoalergie sa vyskytujú oveľa častejšie, než samotné alergie.

Potravinové alergie sa delia na niekoľko typov, ktoré sa líšia aj rýchlosťou vzplanutia príznakov. „Pravé“ potravinové alergie postihujú 6–8 % dojčiat, 3–5 % malých detí a 2–4 % dospelých osôb.
Prejavy u potravinových alergií sú rôzne, najčastejšie sa jedná o:

  • Opuchy pier, úst, jazyka, tváre a krku,
  • Žihľavka,
  • Svrbenie,
  • Alergická nádcha,
  • Astma,
  • Kašeľ,
  • Sípavé dýchanie,
  • Nadúvanie,
  • Kŕče,
  • Koliky,
  • Hnačky.

Imunita ale môže reagovať až v rozsahu anafylaxie, ktorá je životu nebezpečná.

Typickým príznakom potravinovej alergie je orálny alergický syndróm (OAS). Objavuje sa 5-30 minút po požití potravy, prejavuje sa svrbením poschodia, nosohltana, opuchom pier, púčikmi na sliznici, opuchom hrtana. Spôsobený je najčastejšie ovocím (jablko, broskyne), zeleninou (paradajky, zeler), korením či vzdušnými alergénmi (peľmi).

Imunitný systém môže búrlivo reagovať na akúkoľvek zložku v strave či potravinu, najčastejšou príčinou potravinových alergií je ale iba niekoľko málo potravín, kvôli ktorým pred niekoľkými rokmi zaviedla Európska únia zákonnú povinnosť pre predajcov potravín uvádzať zoznam najčastejších alergénov:

  • A1 - obilniny obsahujúce lepok
  • A2 - kôrovce
  • A3 - vajcia
  • A4 - ryby
  • A5 - podzemnica olejná
  • A6 - sója
  • A7 - mlieko
  • A8 - škrupinové plody (mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu orechy, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamie)
  • A9 - zeler
  • A10 - horčica
  • A11 - sezamové semená
  • A12 - oxid siričitý a siričitany (v koncentráciách vyšších 10mg, ml/kg, l, vyjadrené SO2)
  • A13 - vlčí bôb (lupina)
  • A14 - mäkkýše

Liečenie potravinových alergií spočíva:

- Vo vylúčení alergizujúce potraviny z jedálneho lístka (tzv. eliminačná diéta).
Doba eliminácie sa pohybuje od niekoľkých mesiacov až niekedy aj celoživotne. S týmito diétami je treba pracovať opatrne obzvlášť u malých detí, kde rastie náročnosť na zabezpečenie všetkých živín nevyhnutných pre rast a vývoj (riziko vzniku krivice alebo anémie). Všeobecne platí, že alergie, ktoré sa prejavia v prvých troch rokoch života, väčšinou opäť čoskoro vymiznú. Alergie, ktoré sa prejavujú po treťom roku, pretrvávajú pomerne dlho.

- V úprave črevnej mikrobioty.
Zásadné pre vznik potravinovej alergie je správne fungovanie imunitného systému črevnej sliznice – tzv. GALT (gut-associated lymphoid tissue), ktorý bráni organizmus proti antigénom prichádzajúcim do tela s potravou (baktérie, vírusy, prvoky a pod.). Niekedy je možné úpravou stravy v snahe optimalizovať činnosť črevnej mikrobioty znížiť vstrebávanie alergénov črevnou sliznicou a zmierniť alebo odstrániť prejavy alergie.

Bezpochyby dôležité je zistenie, že na zníženie vzniku alergií v prvých dvoch rokoch života má vplyv plné dojčenie do 4 – 6 mesiacov. Zaujímavý je aj vzťah možného vývoja alergického ochorenia so skorým zavádzaním príkrmov (respektíve tuhej stravy). Ukazuje sa, že odkladom bielkovín kravského mlieka a vajcia najmenej do jedného roku veku, rýb najmenej do dvoch rokov a orechov do troch rokov sa u rizikových detí zabráni vzplanutiu nových potravinových alergií.

Potravinovým alergiám sa venujeme predovšetkým v kurzoch Poradca pre výživu a Strava a imunitný systém. Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia pracovať so situáciami jednotlivých potravinových alergií, kde cieľom je pri eliminácii problematických potravín zaistiť dlhodobú nutričnú vyváženosť jedálnička tak, aby zodpovedala potrebám danej individuality.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Andrea Svinčiak

Ďakujeme za možnosť absolvovať váš kurz. Som veľmi spokojná, pretože hoci sa stravovaním zaoberám už dlho (je to môj koníček už viac ako 20 rokov), nemala som odvahu venovať sa poradenstvu profesionálne. Podporil ma v tom môj manžel, ktorý ma doslova nakopol, aby som sa zúčastnila kurzu. Mal som pocit, že nikdy neviem dosť na to, aby som mohol radiť iným. Váš kurz je systematický, premyslený a v testoch som súťažil sám so sebou, čo viem a čo som sa naučil :) Každodenné vzdelávanie sa v tejto oblasti je pre mňa samozrejmosťou a zlepšovanie kvality výživy je podľa mňa umením sebazdokonaľovania. Veľmi radi budeme spolupracovať v oblasti poradenstva, keďže máme s manželom záujem pracovať s klientmi v rámci našich komplexných služieb - masáže - pohyb - výživa - diagnostika energetických systémov. Teší ma aj to, že som sa stala trénerkou fitness a kulturistiky I. úrovne a môj manžel bol profesionálny športovec, takže verím, že máme čo odovzdať a naši klienti budú spokojní. V dnešnej uponáhľanej dobe je potrebné byť fyzicky a psychicky FIT a mať dostatok ENERGIE.

Tereza Mrázková

Rada by som sa podelila o svoju skúsenosť s kurzom "cesta za vysnívanou postavou" pod vedením pána Martina Jelínka. Kurz bol pre mňa neuveriteľne prínosný a otvoril mi úplne nový pohľad na stravovanie a pohyb. Presne to som potrebovala pre svoje začínajúce podnikanie v oblasti pomoci ženám na ich ceste k zdravšiemu životnému štýlu a vysnívanej postave. Najviac oceňujem, že informácie boli podávané jasne a zrozumiteľne, doplnené o praktické príklady, čo mi veľmi pomohlo pri ich aplikácii do reálneho života. Kurz nebol zložitý na pochopenie a napriek tomu mi poskytol mnoho cenných znalostí, ktoré efektívne využijem v praxi. Kurz pána Jelínka určite odporúčam všetkým, ktorí sa chcú vzdelávať v oblasti výživy a zdravého životného štýlu. Som si istá, že tento kurz nebol mojím posledným.

Mirka Philippi

Kurzy Atac sú precízne spracované kurzy, ktoré nútia človeka zamýšľať sa nad danými témami, premýšľať nad problematikou stravovania z komplexného pohľadu a to ja veľmi oceňujem. Kurzy sú nabité zaujímavými informáciami, ale aj praktickými príkladmi a to, že si človek môže vyskúšať jedálne lístky na dané témy v praxi, je perfektný nástroj na to, aby sme získavali skúsenosti, nielen informácie. Teda motto „Neinformujeme. Vzdelávame." je tu skutočne na mieste. Pán Jelínek mi dal nielen výborný základ do mojej výživovej praxe, ale onen základ zároveň rozšíril a prehĺbil vďaka ďalším, odborne zameraným kurzom, napr. športovej výživy, alebo vegánstvu vegetariánstva. Vďaka celoživotnému prístupu ku kurzom, sa cítim iste vo svojej praxi, pretože mám vždy možnosť nahliadnuť do jednoliatych kapitol a osviežiť si danú tému. Pán Jelínek bol kedykoľvek k dispozícii, ochotný poradiť, pomôcť, za tento jeho prístup som veľmi vďačná. Odporúčam a ďakujem.