Kurzy ATAC

Doplnky stravy

Doplňky stravy

V súčasnosti užíva výživové doplnky približne tretina dospelých vo vyspelých krajinách. Obrovský záujem o túto kategóriu výrobkov nastal v 90. rokoch 20. storočia a počet spotrebiteľov neustále rastie. Doplnky stravy nie sú žiadnou novinkou - vitamíny v tabletách sú známe už viac ako 90 rokov a počet rôznych druhov látok obsiahnutých v doplnkoch stravy sa zvyšuje.

Potreba príjmu biologicky aktívnych látok sa u jednotlivých osôb líši. Všeobecne však väčšina populácie bohužiaľ nemá dostatok nutrične dôležitých látok.

Existuje mnoho príčin nedostatku živín, medzi najčastejšie patria:

  • nevhodné stravovacie návyky spôsobené rôznymi okolnosťami,

  • sedavý spôsob života a jemu prispôsobené stravovanie,

  • nekvalitné zdroje potravín,

  • časté redukčné diéty,

  • stres,

  • fajčenie,

  • znečistené prostredie,

  • konzumácia alkoholu,

  • pravidelné užívanie drog.

Nielen z týchto dôvodov je zložité tvrdiť, že za týchto podmienok sme schopní prijímať dostatok biologicky aktívnych látok prostredníctvom pestrej stravy. Faktom je, že legislatíva v západnej časti civilizácie tvrdí opak a snaží sa nás presvedčiť, že pestrá a rozmanitá strava je zdrojom všetkých živín potrebných pre optimálne fungovanie organizmu, dokonca aj pre vrcholových športovcov. V posledných rokoch sa však objavili výnimky v podobe takzvaných zdravotných tvrdení, ktoré presne vymedzujú kontext, v ktorom možno o potravinách hovoriť v súvislosti s ich vplyvom na ľudské zdravie.

Keďže potravinové doplnky sú zdrojom koncentrovaného množstva rôznych živín, je vhodné zohľadniť nielen ich existenciu, ale aj vlastnosti, ktoré predstavujú.

Výživové doplnky sú produkty, ktoré obsahujú rôzne biologicky aktívne látky. Sú navrhnuté tak, aby pokryli potrebu týchto látok u priemerného človeka. Sú vyrobené tak, aby látky v nich obsiahnuté boli maximálne využiteľné (napr. niektoré živiny obsiahnuté v neupravených potravinách sú pre naše telo ťažko využiteľné).

Pravidelné užívanie doplnkov stravy umožňuje telu vytvoriť si krátkodobú zásobu účinných látok, a tým zvýšiť odolnosť organizmu voči určitým nepriaznivým situáciám (stres, zlé životné prostredie, rôzne choroby atď.).

Existuje mnoho rôznych foriem výživových doplnkov, ktoré si môžeme bežne kúpiť a užívať - najčastejšie sa používajú tablety a kapsuly. Je to preto, že sa veľmi ľahko užívajú, skladujú a majú dlhšiu trvanlivosť (dátum spotreby) ako iné formy. Okrem obsahu účinných živín sa v nich nachádzajú aj ďalšie látky (aditíva) - majú rôzne funkcie, najčastejšie pridávajú tabletám a kapsulám objem, predlžujú ich trvanlivosť, zabraňujú ich oxidácii alebo uľahčujú ich rozpad v žalúdku (dezintegrácia).

Veľmi často sa používa softgélová forma. Zvyčajne ide o želatínové kapsuly, ktoré sú naplnené buď olejom obsahujúcim vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, betakarotén), lecitínom alebo esenciálnymi aminokyselinami. Takéto kapsuly obsahujú menej prídavných látok ako tablety a rýchlejšie sa rozpúšťajú v tráviacom trakte. Nie je však pravda, že látky obsiahnuté v kapsuliach sú pre naše telo lepšie využiteľné.

Ľudia, ktorí z rôznych dôvodov neradi prehĺtajú tablety a kapsule, si môžu kúpiť doplnky vo forme prášku, ktorý jednoducho rozpustia vo vode alebo si ho zamiešajú do jedla. Dobre dostupnou kategóriou sú doplnky v tekutej forme - ľahko sa prehĺtajú a môžu byť ochutené, čo je vhodné najmä pre malé deti. Ich veľkou nevýhodou je krátky dátum spotreby alebo potreba pridávať konzervačné látky práve kvôli snahe predĺžiť trvanlivosť. Špecifickou skupinou tekutých prípravkov sú tinktúry, čo sú koncentrované roztoky vyrobené lúhovaním rastlín vodou, glycerínom alebo alkoholom.

Veľmi modernou a široko propagovanou skupinou sa stali prípravky, ktoré postupne uvoľňujú jednotlivé látky v našom tráviacom trakte. Pozostávajú z veľmi malých kapsúl, ktoré sú obsiahnuté v bežnej kapsule. Tieto mikrokapsuly sa pri prechode tráviacim systémom postupne rozpadajú a uvoľňujú látku (zvyčajne vitamín) do krvi až niekoľko hodín.

Zriedkavejšie sa stretávame s doplnkami, ktoré sa užívajú sublingválne. Väčšinou ide o tekutinu obsahujúcu účinné látky, ktorá sa kvapká pod jazyk, aby sa urýchlilo celkové vstrebávanie všetkých živín.

Doplnkom stravy v našich kurzoch venujeme veľkú pozornosť. Našou snahou nie je ich jednostranná propagácia či preferencie konkrétnych značiek, ale poskytnúť čo najkomplexnejší prehľad o tom, čo trh ponúka. Zameriavame sa nielen na ich kvalitu z hľadiska koncentrácie živín alebo spracovania vstupných zložiek, ale aj na spôsob ich použitia, (ne)vhodnosť ich kombinácie s najčastejšie používanými liekmi alebo cielené kombinácie na riešenie určitých zdravotných problémov. Náležitá pozornosť sa venuje aj športovej suplementácii, suplementácii detí, seniorov alebo tehotných a dojčiacich žien.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Bc. Dagmar Peková, BSBA

Keď ma napadla myšlienka utriediť si informácie o správnom stravovaní, ktoré dodáva energiu telu i duši s tým, že by som chcela svoje znalosti odovzdávať aj ďalej, hľadala som kurz, kde bude toto prepojené. O kurze Martina Jelínka som vedela z niekalika zdrojov, ktoré sršali pozitívnymi informáciami. Pre mňa to tak jednoznačné nebolo, ale niečo ma ťahalo tým smerom. Už na prvej lekcii som si uvedomila, že som tu správne a moje rozhodnutie bolo to najlepšie. Môj pocit sa počas kurzu nezmenil, len prehlboval. Kurz je informačne obsiahly, ale veľmi zrozumiteľne aj zábavne podaný. Veľmi pánovi Jelínkovi ďakujem za všetky informácie aj osobitý prístup a podporu v mojom ďalšom profesijnom odbore formou napríklad veľmi rýchleho odpovedanie na moje otázky :-)

Renáta Nováková

Zdravou výživou sa zaoberám už od svojej puberty, keď som zistila, že potrebujem udržať svoju váhu na uzde. Prešla som mnohými obdobiami, keď som myslela, že už to mám „vymakané“, ale potom prišlo tehotenstvo a problémy so štítnou žľazou. Zrazu bolo všetko inak. Hľadala som informácie na internete, pýtala sa známych atď. Zhruba pred rokom sa stalo niečo, čo ma nakoplo k tomu, čo dnes robím. Kurzy Martina Jelínka v tom hrali hlavnú rolu, vlastne stále hrajú. Okrem toho, že som si urobila kurz Výživa zo športu, aby som mala certifikát a mohla rozbehnúť podnikanie v tomto odbore, mi jeho prístup stále pomáha vo svojom rozvoji. Komplexnosť informácií, ktoré neustále zo seba chrlia, je neuveriteľná. Má to naozaj skvele prepracované a pokiaľ sa ma niekto spýta, kde a ako získať maximum informácií z tohto sveta, odporučím jedine Martina. Dnes viem, že zdravie človek nemá zadarmo, musí na sebe stále makať a nie je to iba o strave. Vždy, keď na nejakú otázku nepoznám odpoveď, viem, že ju nájdem na stránkach ATAC. Ďakujem za všetko.

Miluše Heryšerová

Keďže som vyštudovaný chemický technológ a zároveň sa profesne venujem notifikácii doplnkov stravy, potom študovanie a posudzovanie jednotlivých zložiek v potravinách či doplnkoch stravy je mi zábavou tak aj denným chlebom. Aj keď viem, prečo sú určité látky do jedla pridávané a aké vlastnosti mu dávajú, tak môj hlavný cieľ bol sa týmto zložkám v jedle vyhýbať. Chcela som však svoju znalosť rozšíriť a pochopiť, ako ľudské telo hospodári s jednotlivými makro aj mikro zložkami a aký to má na naše telo vplyv. Dlho som teda hľadala rozširujúce vzdelanie, ktoré by mi pomohlo pochopiť vzťah medzi tým čo jeme a ľudským zdravím. Zároveň som chcela byť schopná zostaviť vyrovnaný jedálniček pre ľudí s individuálnymi požiadavkami. Som veľmi rada, že som sa rozhodla absolvovať dištančný kurz Poradca pre výživu a suplementáciu, ktorý mi priblížil, ako jedlo vnímať z pohľadu východnej i západnej kultúry, a hlavne mi pomohol pochopiť ako a prečo obohatiť svoj jedálniček o určité potraviny vo vzťahu k ľudským chorobám či potravinovým intoleranciám. Chcela by som veľmi poďakovať pánovi Jelínkovi, že vytvoril kurz, ktorý úplne splnil moje očakávania, celú organizáciu, náplň kurzu, prehľadnosť jednotlivých tém a moderného poňatia celého kurzu. Zároveň oceňujem možnosť vyskúšať si pripraviť jedálničky v praxi pomocou ZOF hry. Určite sa chcem aj naďalej vzdelávať v ďalších témach a pokračovať aj v ďalších kurzoch vedených p. Jelínkom.