Úvod / Čo sa u nás študuje / Imunitný systém

Imunita je prirodzená schopnosť organizmu rozpoznávať patogény a odolávať im. V odbornom žargóne sa baktérie označujú ako antigény (= antibody generator = generátory protilátok). Ide o látky, ktoré pochádzajú z vonkajšieho prostredia alebo sa vytvárajú priamo v tele. Najčastejšie ide o vírusy, baktérie, parazity, huby a nádorové bunky. Tie spôsobujú tzv. imunitnú reakciu (= odpoveď), t. j. procesy, ktorými telo reaguje na stretnutie s týmito zárodkami.
Ak je antigén vonkajšieho pôvodu a je schopný vyvolať u citlivého jedinca neprimeranú imunitnú (= alergickú) reakciu, označuje sa ako alergén.
Imunitný systém možno teda zjednodušene opísať ako obranný systém organizmu. Označuje sa ako systém, pretože ho tvorí sieť buniek (biele krvinky), tkanív (kostná dreň) a orgánov (týmus, slezina, lymfatické uzliny), ktoré spolupracujú (aby bránili telo pred útokmi "votrelcov"). Imunitný systém je za normálnych okolností (= u zdravého človeka) natoľko inteligentný, že to, čo by mohlo nášmu zdraviu ublížiť, rozpozná ako škodlivé a urobí všetko, čo je v jeho silách, aby škodlivý faktor zlikvidoval. Zároveň dokáže rozpoznať, čo je neškodné, a nechať to na pokoji. Bežne sa uvádzajú dva základné imunitné mechanizmy:
1. Vrodená imunita.
Označuje sa aj ako neadaptívna alebo nešpecifická. Veľmi rýchlo reaguje na patogény. Hlavným nástrojom nešpecifickej imunity sú predovšetkým:
- fagocytóza,
- funkcie "prirodzených zabíjačov"(NK bunky),
- účinok komplementu.
2. Získaná imunita.
Označovaná tiež ako adaptívna alebo špecifická. Ide o mechanizmy, ktoré vznikajú v procese vývoja (t. j. imunitný systém sa učí rozlišovať antigény a špecificky na ne reagovať). Tento proces vytvára imunologickú pamäť, čo je stav, keď sa v bunkách po stretnutí s neznámym antigénom vytvorí pamäťová stopa. Vďaka tomuto javu sa imunitný systém učí pracovať čoraz efektívnejšie. Proces iniciácie adaptívnej imunitnej odpovede trvá oveľa dlhšie ako vrodená odpoveď, v priemere 3-7 dní. Špecifická imunita sa ďalej delí na protilátkovú imunitu (biele krvinky sú po aktivácii antigénom schopné produkovať veľké množstvo špecifických protilátok) a bunkovú imunitu (lymfocyty intenzívne ničia huby, parazity, vírusy, nádorové bunky a cudzie tkanivá).
Imunitné schopnosti organizmu sú ovplyvnené mnohými faktormi. Medzi tie, ktoré by nás mali najviac zaujímať (v nemalej miere aj preto, že väčšinu z nich môžeme priebežne ovplyvňovať), patria:
- celkový zdravotný stav,
- kvalita výživy,
- fyzický a psychický stres,
- spánkový režim,
- kvalita životného prostredia,
- ročné obdobie,
- vek.
Strava má priamy vplyv na fungovanie imunitného systému. Úlohu hrá:
- Množstvo,
- Energetický obsah,
- Obsah živín,
- Zastúpenie antinutričných látok,
- Spôsob prípravy jedla,
- Kvalita použitých potravín.
Stravovanie vrátane používania vhodných a kvalitných doplnkov stravy dokáže zefektívniť činnosť imunitného systému. Strava obsahuje látky, ktoré môžu podporovať, ale aj tlmiť činnosť bielych krviniek alebo činnosť orgánov a tkanív, ktoré tvoria imunitný systém ako celok. V populácii narastá počet ľudí, ktorí majú oslabenú imunitu v dôsledku nevhodného životného štýlu. Správne navrhnutá strava im môže výrazne pomôcť obnoviť rovnováhu. Stále viac však pribúda aj jedincov, ktorí trpia priamo poruchou imunity - najčastejšie alergiami a potravinovými intoleranciami vrátane HIT (histamínovej intolerancie).
V kurzoch (Výživový poradca, Strava a imunitný systém) sa študenti na výučbovej aplikácii ZOF učia vytvárať modelové jedálničky, ktoré obsahujú dostatok potrebných živín, minimálny podiel nežiaducich zložiek, a navyše tak, aby koncepcia stravy zodpovedala potrebám danej individuality.
Mgr. Martin Jelínek
Věra Michlíková
S kurzom som bola veľmi spokojná, aj keď preferujem konzultácie „naživo“, napriek tomu som si zvykla na on line formu. Veľmi sa mi páči, že sa nepreferujete iba vegeteriánstvo, vitariánstvo a pod., ale myslíte na ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať "normálne". Nie som priaznivcom extrému a preto mi veľmi imponoval Váš prístup. S prídavkom kvapky humoru bolo štúdium veľmi príjemné. Chcem v štúdiu pokračovať, veľmi ma láka Vikendový pôst alebo Vysnívaná postava, ale momentálne mi to nedovoľuje čas... snáď v budúcom roku. Chcem vám veľmi poďakovať za prínosných šesť mesiacov a teším sa na ďalšie.
Kateřina Kapková
Ďakujem osudu, že ma zaviedol až k Vám. Dva roky som márne bojovala s exemom na rukách. Prešla som si "klasickým" začiatkom, u ktorého mnoho ľudí končí: liečbou kortikoidmi. Potom som si o nich niečo prečítala a utiekla od nich k homeopatikom. Môj zdravotný stav sa o niečo zlepšil, ale stále to nebolo ono. Skúsila som teda – na radu jedného známeho – zmeniť spôsob stravovania. Objavila som pani, ktorá ma uviedla do sveta makrobiotiky. Bola som viac-menej samouk, až kým som na internete objavila Váš kurz "Makrobiotika v českej kuchyni". S nadšením som hltala informácie nielen o tom, ako sa makrobioticky stravovať, ale aj o tom, ako funguje tráviaci systém a ako dokáže správne zvolená a nakombinovaná strava prospieť telu i duši. Váš prvý absolvovaný kurz mi vysvetlil všetky zmeny, ktoré som na sebe zmenou stravovania pociťovala: exem z rúk úplne zmizol a navyše som sa zbavila tráviacich ťažkostí, ktorými som trpela od detstva bez toho, aby ma kedy napadlo ich riešiť. Brala som ich ako "normálnu" súčasť môjho života. O to väčší úžas a radosť vo mne vyvolalo ich zmiznutie. Varenie "novým" spôsobom sa mi náhle stalo vášňou. Kedysi som brala zeleninu skôr len ako "farebnú ozdobu taniera" a zrazu som pri jej krájaní a spracovávaní zažívala pocity šťastia (a tie trvajú dodnes.) Z mojej kuchyne začala postupne miznúť zelenina sterilovaná aj mrazená, údeniny urobili v chladničke miesto zelenín namiesto zeleniny , namiesto kupovaného chleba som začala piecť kváskový. Začala som skrátka tráviť v kuchyni viac času, pretože ma to robilo (a robí) šťastnou. A potom som v e-maile objavila Vašu ponuku na "Kurz poradcu pre výživu a suplementáciu". Vzala som to ako výzvu a nič od toho nečakala. Bolo mi spočiatku jedno, či nadobudnuté znalosti využijem len pre seba a svoju rodinu, alebo aj pre iných. Znova som hltala ďalšie informácie o životospráve av hlave sa mi postupne skladala väčšia a väčšia mozaika. Vďaka praktickej časti kurzu - teda vytváraniu jedálnikov - sa vo mne usadil "program", ktorý ma teraz v kuchyni vedie. Úplne automaticky uvažujem o tom, aké dnes použijem strukoviny a ktorý fermentovaný výrobok, čím zahustím omáčku, aby som nemusela použiť múku, či prisypem semienka do polievky alebo ďalšieho chodu... Je to až úsmevné, ako človek zrazu "prepne" myslenie, keď vezme do ruky varešku :-) Aj keď... nedá sa povedať, že by som takto prepínala len v kuchyni. Odvtedy, čo sa snažím stravovať zdravo – a Váš kurz ma v tom VEĽMI posunul – sa mi zmenilo myslenie a vnímanie všeobecne. Zostrila sa mi intuícia, začala som sa mať viac rada, zbavila sa obáv a úzkostí atď. Dva dni po absolvovaní kurzu "Poradca pre výživu a suplementáciu" si tak v kuchyni varím obed a hovorím si: Kiež by som sa tým mohla živiť. Popoludní idem do mesta, stretnem známu, spomeniem jej, že mám kurz úspešne za sebou a ona sa pýta: "A nechcela by si mi občas niečo uvariť?" Takže varím sebe, priateľovi a druhý týždeň už aj kamarátke. A snívam o tom, že si zriadim jedáleň so zdravou domácou kuchyňou a začnem variť ešte aj ďalším.
Monika Jeglová
Tento kurz bol pre mňa na začiatku dosť náročný – opäť sa dostať do stavu prijímať viac informácií, znova sa naučiť učiť a keďže som úplný laik, tak to pre mňa často nebolo jednoduché. U niektorých jedálnych lístkov som skutočne strácala nervy a notebook chcela doslova vyhodiť z okna :), ale postupom času som bola ako „závislá“. Hltala som každé slovo, tešila som sa na to, že si uvarím kávičku a sadnem k výukovým textom. Postupne sa aj zostavovanie jedálnych lístkov stávalo jednoduchším. Kurz so mnou strávil posledného pol roka (dokonca na dovolenkách, pláži, cestách) a fakt je, že mi bude chýbať. Je neskutočné, ako byo štúdium poňaté - kompletne zo všetkých smerov a pohľadov! Páčilo sa mi, že nekladiete úplný dôraz na to "drviť" všetky definície naspamäť (zvlášť v súčasnej dobe, keď si človek môže nájsť všetko postupne na nete - samozrejme nie takto komplexne, nechcem to vôbec porovnávať), ale dôraz bol kladený na to osvojiť si učivo hlavne v praxi. Dôležité pre mňa bolo tiež uvedomiť si a nájsť svoju vlastnú cestu tým, že ste nám neurčili len jedom smer, ale dal rôzne pohľady. Takže za mňa veľké VĎAKA!