Kurzy ATAC

Imunitný systém

Imunitní systém

Imunita je prirodzená schopnosť organizmu rozpoznávať patogény a odolávať im. V odbornom žargóne sa baktérie označujú ako antigény (= antibody generator = generátory protilátok). Ide o látky, ktoré pochádzajú z vonkajšieho prostredia alebo sa vytvárajú priamo v tele. Najčastejšie ide o vírusy, baktérie, parazity, huby a nádorové bunky. Tie spôsobujú tzv. imunitnú reakciu (= odpoveď), t. j. procesy, ktorými telo reaguje na stretnutie s týmito zárodkami.
Ak je antigén vonkajšieho pôvodu a je schopný vyvolať u citlivého jedinca neprimeranú imunitnú (= alergickú) reakciu, označuje sa ako alergén.
Imunitný systém možno teda zjednodušene opísať ako obranný systém organizmu. Označuje sa ako systém, pretože ho tvorí sieť buniek (biele krvinky), tkanív (kostná dreň) a orgánov (týmus, slezina, lymfatické uzliny), ktoré spolupracujú (aby bránili telo pred útokmi "votrelcov"). Imunitný systém je za normálnych okolností (= u zdravého človeka) natoľko inteligentný, že to, čo by mohlo nášmu zdraviu ublížiť, rozpozná ako škodlivé a urobí všetko, čo je v jeho silách, aby škodlivý faktor zlikvidoval. Zároveň dokáže rozpoznať, čo je neškodné, a nechať to na pokoji. Bežne sa uvádzajú dva základné imunitné mechanizmy:

1. Vrodená imunita.
Označuje sa aj ako neadaptívna alebo nešpecifická. Veľmi rýchlo reaguje na patogény. Hlavným nástrojom nešpecifickej imunity sú predovšetkým:
- fagocytóza,
- funkcie "prirodzených zabíjačov"(NK bunky),
- účinok komplementu.

2. Získaná imunita.
Označovaná tiež ako adaptívna alebo špecifická. Ide o mechanizmy, ktoré vznikajú v procese vývoja (t. j. imunitný systém sa učí rozlišovať antigény a špecificky na ne reagovať). Tento proces vytvára imunologickú pamäť, čo je stav, keď sa v bunkách po stretnutí s neznámym antigénom vytvorí pamäťová stopa. Vďaka tomuto javu sa imunitný systém učí pracovať čoraz efektívnejšie. Proces iniciácie adaptívnej imunitnej odpovede trvá oveľa dlhšie ako vrodená odpoveď, v priemere 3-7 dní. Špecifická imunita sa ďalej delí na protilátkovú imunitu (biele krvinky sú po aktivácii antigénom schopné produkovať veľké množstvo špecifických protilátok) a bunkovú imunitu (lymfocyty intenzívne ničia huby, parazity, vírusy, nádorové bunky a cudzie tkanivá).

Imunitné schopnosti organizmu sú ovplyvnené mnohými faktormi. Medzi tie, ktoré by nás mali najviac zaujímať (v nemalej miere aj preto, že väčšinu z nich môžeme priebežne ovplyvňovať), patria:
- celkový zdravotný stav,
- kvalita výživy,
- fyzický a psychický stres,
- spánkový režim,
- kvalita životného prostredia,
- ročné obdobie,
- vek.

Vplyv stravy na imunitu

Strava má priamy vplyv na fungovanie imunitného systému. Úlohu hrá:
- Množstvo,
- Energetický obsah,
- Obsah živín,
- Zastúpenie antinutričných látok,
- Spôsob prípravy jedla,
- Kvalita použitých potravín.

Stravovanie vrátane používania vhodných a kvalitných doplnkov stravy dokáže zefektívniť činnosť imunitného systému. Strava obsahuje látky, ktoré môžu podporovať, ale aj tlmiť činnosť bielych krviniek alebo činnosť orgánov a tkanív, ktoré tvoria imunitný systém ako celok. V populácii narastá počet ľudí, ktorí majú oslabenú imunitu v dôsledku nevhodného životného štýlu. Správne navrhnutá strava im môže výrazne pomôcť obnoviť rovnováhu. Stále viac však pribúda aj jedincov, ktorí trpia priamo poruchou imunity - najčastejšie alergiami a potravinovými intoleranciami vrátane HIT (histamínovej intolerancie).

V kurzoch (Výživový poradca, Strava a imunitný systém) sa študenti na výučbovej aplikácii ZOF učia vytvárať modelové jedálničky, ktoré obsahujú dostatok potrebných živín, minimálny podiel nežiaducich zložiek, a navyše tak, aby koncepcia stravy zodpovedala potrebám danej individuality.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

RNDr. Markéta Rezková

Keď som si vyberal z množstva kurzov, ktoré ponúkali rôzne organizácie, hlavnými faktormi pre mňa boli akreditácia ministerstva školstva a vedy, časová flexibilita, ale predovšetkým rozšírené množstvo informácií v porovnaní so štandardnými kurzami. Hoci šesťmesačný kurz "Poradca pre výživu a výživové doplnky" nie je akreditovaný, ostatné body ma nadmieru uspokojili. Formát, prehľadnosť a štruktúra informácií v denných lekciách boli napísané zrozumiteľne a veľmi zaujímavo, navyše dôležité informácie boli zvýraznené tak, aby sa v nich dalo ľahko orientovať. Okrem samotných hodín musím vyzdvihnúť najmä hru ZOF, v ktorej sa získané vedomosti aplikovali v "praxi" a ktorá je neoceniteľnou pomôckou počas štúdia. Ešte raz ďakujem a veľmi rada absolvujem ďalší z ponúkaných kurzov!

Marta Ledinská

Moja povaha bola vždy taká, že som každému do jedla "kecal", až prišiel čas dať svojmu koníčku pečiatku schválenia. V našom malom "Československu" je kvalitných učiteľov výživy ako šafranu a pán Jelínek je jednoducho špičkový. Jeho hodiny sú plné kvalitnej výučby a je k dispozícii každému študentovi. Miluje to, čo robí, nezapredal sa žiadnej výživovej vlne ani potravinovým korporáciám. Ako jeden z mála vedie študentov k preklenutiu rozdielov medzi západnou a východnou filozofiou a navyše som si to všetko mohol prakticky spojiť pri tvorbe jedálneho lístka. Až potom človek pochopí, že papier zvládne všetko, ale realita je výzvou.

Monika Patrmanová

Kurzy pána Jelínka sa mi veľmi páčia. Musím povedať, že som začal študovať výživového poradcu ako úplný laik. Niekoľko rokov som žila na kokteiloch z prášku na chudnutie, pretože som nevedela variť a ani som nevedela, čo mám jesť. Za niekoľko mesiacov na kurze som získala taký prehľad, že si jednak varím všetky jedlá každý deň a jednak som schudla na svoju požadovanú hmotnosť, ktorú si dokážem aj udržať. Cítim sa skvele, že moja strava je zdravá a vyvážená. V žiadnom prípade sa neobmedzujem v palete jedál a chutí, ale naučila som sa, ako mi stačia veľké porcie, čo jesť, aby som zostala dlhšie sýta, ako zahnať chuť na sladké, ako odkysliť telo a udržať ho v acidobázickej rovnováhe, čo jesť pred a po cvičení a mnoho ďalších "trikov". Už niekoľko rokov pracujem ako zdravotná sestra v Austrálii a kurzy pána Jelínka na mňa urobili taký dojem, že som sa rozhodla otvoriť si vlastnú výživovú poradňu a odovzdávať tieto cenné informácie svojim klientom. Veľmi vám ďakujem, pán Jelínek, a teším sa na ďalšie vaše kurzy.