Úvod / Čo sa u nás študuje / Energetická bilancia
Keď si vyberieme spektrum potravín, ktoré sú pre nás vhodné, a určíme správne pomery živín v snahe vytvoriť si spôsob stravovania, ktorý vyhovuje našim individuálnym potrebám, mali by sme brať do úvahy aj množstvo energie, ktoré telu dodáme. Hodnotené v širšom kontexte musíme kontrolovať tzv. energetickú bilanciu. Toto je druhé pravidlo Zóny optimálneho fungovania (ZOF), ktoré je neoddeliteľnou súčasťou našej filozofie a tvorí jadro štúdia u nás.
Energetická bilancia je pomer medzi príjmom a výdajom energie. Vyvážená bilancia sa dosahuje v situáciách, keď sa množstvo spotrebovanej energie rovná množstvu energie vynaloženej. Rozlišujeme medzi kladnou a zápornou energetickou bilanciou.
Vyskytuje sa v situáciách, keď dochádza k nadmernému príjmu energie (veľký objem potravy, nadbytok sacharidov s príliš vysokou hodnotou glykemického indexu alebo záťaže, vysoký podiel tukov...). Prebytočná energia sa ukladá do tukových zásob, telesná hmotnosť sa zvyšuje.
Vyskytuje sa pri veľmi nízkom príjme energie. Telo je nútené využiť dodatočnú energiu uloženú v rezervách. Telesná hmotnosť sa vždy znižuje, metabolizmus sa "prepína" do katabolických pochodov.
Pri práci s týmto pravidlom je potrebné postupovať takto:
Energia obsiahnutá v potravinách a uvoľnená alebo využitá počas metabolických procesov sa najčastejšie vyjadruje v jednotkách tepla - kalóriách. Jedna kalória je definovaná ako množstvo tepla potrebné na ohriatie 1 g vody o 1 ºC (z 15 ºC na 16 ºC). Toto množstvo tepla je veľmi malé, a preto sa v praxi pri hodnotení výživy zvyčajne používajú jednotky v kilokalóriách (1 kcal = 4180 J). Medzinárodnou jednotkou energie je joule (energia vynaložená pri pohybe 1 kg silou 1 newtonu po dráhe 1 metra). Na prepočet kcal na jouly možno použiť koeficient 4,2 (presnejšie 1 kcal = 4180 joulov = 4,18 kJ).
Prehľad množstva energie vyprodukovanej pri spaľovaní (trávení) jednotlivých živín:
Živiny | v kalorimetri v kcal | v kalorimetri v kJ | v tele kcal | v tele kJ |
---|---|---|---|---|
Sacharidy | 4,1 | 17,22 | 4 | 17 |
Tuky | 9,4 | 39,48 | 9 | 38 |
Bielkoviny | 5,6 | 23,40 | 4 | 17 |
Presnosť týchto výpočtov je diskutabilná a v praxi v podstate nerealizovateľná.
Problémom je, že:
Preto je nezmyselné zakladať koncepciu stravovania len na počítaní energie. Bohužiaľ, prevažná väčšina ľudí v západnej spoločnosti sa uberá touto cestou, z čoho vyplýva spektrum problémov, ktorým čelia pri zostavovaní stravy a očakávaní jej vplyvu. S energetickou bilanciou je však potrebné pracovať predovšetkým z dvoch dôvodov:
Tieto pravidlá rešpektujeme vo všetkých kurzoch, ktoré organizujeme. Nie sme zástancami striktného počítania každej kalórie, v reálnom živote to aj tak nikto dlhodobo nerobí. Súčasťou našej výučby je aj aplikácia ZOF, v ktorej sa študenti učia vytvárať rôzne typy jedálníčkov. Tento program dokáže vypočítať aj energetickú bilanciu, takže si študenti osvoja aj cit pre vyvážené nastavenie tohto parametra.
Ing. Petr Novotný
Podstatnú časť života ma sprevádza túžba poznávať rôznorodé aspekty komplexného pohľadu a vplyvu rozličných faktorov na zdravie človeka. Či už sa jedná o vzťah telesného stavu a psychických i emocionálnych vplyvov či vplyvu telesného pohybu či výživy a pod. Viac ako 20 rokov života s diagnózou Ulceróznej kolitídy, ku ktorej sa neskôr pripojila Celiakia ma prinútilo sa postupne na už menované faktory zamerať. Práve s naposledy spomínaným faktorom – a to výživou som mal mnoho rokov praktických skúseností zažitých na svojom vlastnom tele či získaných od môjho okolia. Vedel som, že viem počúvať svojmu telu a dať mu to, čo aktuálne potrebuje bez toho, aby som potreboval akékoľvek lieky, napriek tomu som si nebol vždy istý, či idú moje úvahy a konania v dlhodobom horizonte správnym smerom. Po dlhom zvažovanie a vyhodnocovanie som nadobudol dojem, že komplexnosť takého prístupu pravdepodobne nájdem a viac zdokonalím v kurze pána Mgr. Martina Jelínka. A to sa aj stalo. Kurz postihol naozaj široké spektrum pohľadov a vplyvov výživy na ľudský organizmus a bol súčasne perfektný informačný bránou do sveta výživy. Vo svete plnom dezinformácií o výžive kurz dokázal argumentačne naplniť moje očakávania a súčasne ešte zlepšiť môj zdravotný stav. To považujem za kľúčové preto, že sa môžem v zdraví venovať rodine, športu aj prácu. Rozsah kurzu aj časová náročnosť sú zvládnuteľné aj pri ďalších pracovných aj mimopracovných aktivitách. Pozitívne ma prekvapila rýchlosť odozvy na všetky moje otázky a následná postudijná starostlivosť či servis. Dnes môžem s pokojným svedomím konštatovať, že nielen vďaka mojim dlhoročným skúsenostiam v oblasti zdravia, ale práve aj vďaka tomuto kurzu, dokážem poradiť nielen sám sebe, ale ostatným ľuďom. Určite sa teším na ďalšiu spoluprácu.
Ludmila Koplíková
Program kurzu je koncipovaný tak, že aj ja vo svojich 70-tich rokoch som ho bez väčších problémov zvládla a dokázala tak, že na učenie nie je nikdy neskoro. Jeho absolvovanie by som prirovnala k príjemnému adrenalínovému športu – práca, vzrušenie aj strach z výsledkov skúšobných testov a následne radosť z dobrého výsledku. Mimoriadne oceňujem „Poradňu pre študentov“ , ktorá slúži aj ako zdroj veľmi cenných informácií.
MUDr. Lucie Tomíčková
Vo svete výživy a wellness sa pohybujem cez 10 rokov a keď som sa ocitla doma s deťmi, zatúžila som znovu po svojom sne - stať sa výživovou poradkyňou. Kurz pána Martina Jelínka „Poradca pre výživu a suplementáciu“ je úplne jedinečný a to hneď z dvoch dôvodov. Prvým je možnosť štúdia on-line, čo som ako mamička malých detí vysoko ocenila, druhým dôvodom je celostný pohľad na výživu a zdravie. Práve komplexné vnímanie prepojenosti výživy nielen s fyzickým telom ale aj mysľou a emóciami, je to, čo som v iných dostupných kurzoch márne hľadala. Ak ste aktívny k prístupu k sebe a svojmu zdraviu, rozhodne Vám kurz odporúčam. Ak sa Vám podarí poznatky získané z kurzu začleniť do svojho života, je možné, že už lekára nebudete nikdy potrebovať :) Prajem Vám zdravý a spokojný život. PS Tretím dôvodom, prečo študovať práve tento kurz, je osobnosť pána Martina Jelínka. Týmto mu srdečne ďakujem a taktiež mu prajem veľa krásneho v živote.