Úvod / Čo sa u nás študuje / Energetická bilancia

Keď si vyberieme spektrum potravín, ktoré sú pre nás vhodné, a určíme správne pomery živín v snahe vytvoriť si spôsob stravovania, ktorý vyhovuje našim individuálnym potrebám, mali by sme brať do úvahy aj množstvo energie, ktoré telu dodáme. Hodnotené v širšom kontexte musíme kontrolovať tzv. energetickú bilanciu. Toto je druhé pravidlo Zóny optimálneho fungovania (ZOF), ktoré je neoddeliteľnou súčasťou našej filozofie a tvorí jadro štúdia u nás.
Energetická bilancia je pomer medzi príjmom a výdajom energie. Vyvážená bilancia sa dosahuje v situáciách, keď sa množstvo spotrebovanej energie rovná množstvu energie vynaloženej. Rozlišujeme medzi kladnou a zápornou energetickou bilanciou.

Vyskytuje sa v situáciách, keď dochádza k nadmernému príjmu energie (veľký objem potravy, nadbytok sacharidov s príliš vysokou hodnotou glykemického indexu alebo záťaže, vysoký podiel tukov...). Prebytočná energia sa ukladá do tukových zásob, telesná hmotnosť sa zvyšuje.
Vyskytuje sa pri veľmi nízkom príjme energie. Telo je nútené využiť dodatočnú energiu uloženú v rezervách. Telesná hmotnosť sa vždy znižuje, metabolizmus sa "prepína" do katabolických pochodov.
Pri práci s týmto pravidlom je potrebné postupovať takto:

Energia obsiahnutá v potravinách a uvoľnená alebo využitá počas metabolických procesov sa najčastejšie vyjadruje v jednotkách tepla - kalóriách. Jedna kalória je definovaná ako množstvo tepla potrebné na ohriatie 1 g vody o 1 ºC (z 15 ºC na 16 ºC). Toto množstvo tepla je veľmi malé, a preto sa v praxi pri hodnotení výživy zvyčajne používajú jednotky v kilokalóriách (1 kcal = 4180 J). Medzinárodnou jednotkou energie je joule (energia vynaložená pri pohybe 1 kg silou 1 newtonu po dráhe 1 metra). Na prepočet kcal na jouly možno použiť koeficient 4,2 (presnejšie 1 kcal = 4180 joulov = 4,18 kJ).
Prehľad množstva energie vyprodukovanej pri spaľovaní (trávení) jednotlivých živín:
| Živiny | v kalorimetri v kcal | v kalorimetri v kJ | v tele kcal | v tele kJ |
|---|---|---|---|---|
| Sacharidy | 4,1 | 17,22 | 4 | 17 |
| Tuky | 9,4 | 39,48 | 9 | 38 |
| Bielkoviny | 5,6 | 23,40 | 4 | 17 |
Presnosť týchto výpočtov je diskutabilná a v praxi v podstate nerealizovateľná.
Problémom je, že:
Preto je nezmyselné zakladať koncepciu stravovania len na počítaní energie. Bohužiaľ, prevažná väčšina ľudí v západnej spoločnosti sa uberá touto cestou, z čoho vyplýva spektrum problémov, ktorým čelia pri zostavovaní stravy a očakávaní jej vplyvu. S energetickou bilanciou je však potrebné pracovať predovšetkým z dvoch dôvodov:
Tieto pravidlá rešpektujeme vo všetkých kurzoch, ktoré organizujeme. Nie sme zástancami striktného počítania každej kalórie, v reálnom živote to aj tak nikto dlhodobo nerobí. Súčasťou našej výučby je aj aplikácia ZOF, v ktorej sa študenti učia vytvárať rôzne typy jedálníčkov. Tento program dokáže vypočítať aj energetickú bilanciu, takže si študenti osvoja aj cit pre vyvážené nastavenie tohto parametra.
Mgr. Martin Jelínek
Ladislav Škárka
Už predtým som sa venoval tomuto odboru a chcel som si ďalej rozšíriť obzory. Vďaka pánovi Mgr. Martinovi Jelínkovi som zistil, aké som mal medzery a teraz môžem oveľa lepšie poradiť svojim klientom aj rodine. Celý kurz bol veľmi dobre vedený. Teším sa, keď budem mať príležitosť absolovať ďalší z ponúkaných kurzov.
Výživové centrum Prima hubnutí
Za 8 rokov, čo sa venujeme naplno výživovému poradenstvu, pod naším vedením klienti schudli už viac ako 62 000 kg. Vo chvíli, keď prijímame výživového poradcu do nášho tímu, ktorý pracuje s klientmi v našom mene, je veľmi dôležito, aby sme sa mohli spoľahnúť, že vyberáme dostatočného profesionála so znalosťami a ideálne aj praxou. V minulosti sme svojim poradcom kurzy ATAC odporúčali, v súčasnej dobe sú pre spoluprácu nevyhnutnou podmienkou. Okrem cenných znalostí sa poradcovia naučia hlavne to, ako spolu jednotlivé informácie súvisia a zároveň ako vhodne suplementovať. V kurzoch ATAC Mgr. Jelínka vieme, že prístup je nestranný a ako majitelia poradne ich môžeme 100% odporučiť.
Stefania Zanconato
Pred 5 rokmi som si vybrala kurzy ATAC, ktoré mali a stále majú výborné odporúčania. Tým, že som mala za sebou 4 roky štúdia na farmaceutickej fakulte, musím povedať, že informácie, ktoré som na školení dostala boli na vysokej úrovni. Dnes sa venujem výživovému poradenstvu naplno. V súvislosti s autoimunitným ochorením, ktoré som v danej dobe riešila a získala mnoho praktických skúseností, ktoré sa snažím využiť spolu s teoretickými znalosťami, ktorým som získala štúdiom a toto všetko využiť vo svojej práci s klientmi. Spoločne s celostne zameranou lekárkou MUDr. Terezou Feltoni sme založili kliniku Pontina, ktorá je mostom medzi klasickou a celostnou medicínou, kde pôsobím ako výživový poradca. V roku 2021 sme založili e-shop NaturaPura, ktorý sa radí medzi netoxické e-shopy. Zameriavame sa na superprémiové kvalitné doplnky stravy bez aditívnych látok, čisté potraviny, netoxickú kozmetiku a drogérií. Keďže takýto životný štýl žijem, tak aj svoje skúsenosti a poznatky sa snažím odovzdávam ďalej mojim klientom. V tomto roku som absolvovala státie skúšku pre výživového poradcu, ktorú som úspešne zložila. Na základe tejto skvelej skúsenosti av nadväznosti aj na to, s čím sa denne vo svojej práci stretávam, som sa rozhodla existujúcu kvalifikáciu štúdiom nutričnej terapie. Svoje znalosti taktiež rozširujem svojou účasťou v kurzoch funkčnej výživy. Strava je oveľa väčší dielik skladačky zložený z výberu životného štýlu, cvičenia, cirkadiánnych rytmov, priateľstva, rodiny, práce, dovolenky, odpočinku, spánku, emócií, pričom každý diel do seba zapadá. Zakaždým, keď sa najeme, naše telo dostane nespočet signálov, ktoré modulujú génovú expresiu, hormonálnu rovnováhu, náladu, koncentráciu, kognitívne funkcie, imunitnú a zápalovú odpoveď. Strava nie je statická, ale je dynamická a prispôsobuje sa rôznym situáciám. Diéta nie je jedna a nie je navždy, diéta je životný štýl.