Úvod / Čo sa u nás študuje / Energetická bilancia
Keď si vyberieme spektrum potravín, ktoré sú pre nás vhodné, a určíme správne pomery živín v snahe vytvoriť si spôsob stravovania, ktorý vyhovuje našim individuálnym potrebám, mali by sme brať do úvahy aj množstvo energie, ktoré telu dodáme. Hodnotené v širšom kontexte musíme kontrolovať tzv. energetickú bilanciu. Toto je druhé pravidlo Zóny optimálneho fungovania (ZOF), ktoré je neoddeliteľnou súčasťou našej filozofie a tvorí jadro štúdia u nás.
Energetická bilancia je pomer medzi príjmom a výdajom energie. Vyvážená bilancia sa dosahuje v situáciách, keď sa množstvo spotrebovanej energie rovná množstvu energie vynaloženej. Rozlišujeme medzi kladnou a zápornou energetickou bilanciou.
Vyskytuje sa v situáciách, keď dochádza k nadmernému príjmu energie (veľký objem potravy, nadbytok sacharidov s príliš vysokou hodnotou glykemického indexu alebo záťaže, vysoký podiel tukov...). Prebytočná energia sa ukladá do tukových zásob, telesná hmotnosť sa zvyšuje.
Vyskytuje sa pri veľmi nízkom príjme energie. Telo je nútené využiť dodatočnú energiu uloženú v rezervách. Telesná hmotnosť sa vždy znižuje, metabolizmus sa "prepína" do katabolických pochodov.
Pri práci s týmto pravidlom je potrebné postupovať takto:
Energia obsiahnutá v potravinách a uvoľnená alebo využitá počas metabolických procesov sa najčastejšie vyjadruje v jednotkách tepla - kalóriách. Jedna kalória je definovaná ako množstvo tepla potrebné na ohriatie 1 g vody o 1 ºC (z 15 ºC na 16 ºC). Toto množstvo tepla je veľmi malé, a preto sa v praxi pri hodnotení výživy zvyčajne používajú jednotky v kilokalóriách (1 kcal = 4180 J). Medzinárodnou jednotkou energie je joule (energia vynaložená pri pohybe 1 kg silou 1 newtonu po dráhe 1 metra). Na prepočet kcal na jouly možno použiť koeficient 4,2 (presnejšie 1 kcal = 4180 joulov = 4,18 kJ).
Prehľad množstva energie vyprodukovanej pri spaľovaní (trávení) jednotlivých živín:
Živiny | v kalorimetri v kcal | v kalorimetri v kJ | v tele kcal | v tele kJ |
---|---|---|---|---|
Sacharidy | 4,1 | 17,22 | 4 | 17 |
Tuky | 9,4 | 39,48 | 9 | 38 |
Bielkoviny | 5,6 | 23,40 | 4 | 17 |
Presnosť týchto výpočtov je diskutabilná a v praxi v podstate nerealizovateľná.
Problémom je, že:
Preto je nezmyselné zakladať koncepciu stravovania len na počítaní energie. Bohužiaľ, prevažná väčšina ľudí v západnej spoločnosti sa uberá touto cestou, z čoho vyplýva spektrum problémov, ktorým čelia pri zostavovaní stravy a očakávaní jej vplyvu. S energetickou bilanciou je však potrebné pracovať predovšetkým z dvoch dôvodov:
Tieto pravidlá rešpektujeme vo všetkých kurzoch, ktoré organizujeme. Nie sme zástancami striktného počítania každej kalórie, v reálnom živote to aj tak nikto dlhodobo nerobí. Súčasťou našej výučby je aj aplikácia ZOF, v ktorej sa študenti učia vytvárať rôzne typy jedálníčkov. Tento program dokáže vypočítať aj energetickú bilanciu, takže si študenti osvoja aj cit pre vyvážené nastavenie tohto parametra.
Jindra Němcová
Dobrý deň, chcela by som Vám veľmi poďakovať za absolútne úžasný ALL IN kurz o výžive. V minulosti som snívala o vlastne takom koncepte kurzu a tú náhle som ten ono koncept našla pre seba do sebavzdelávania. Kurz bol pre mňa trochu náročnejší v tom, že mám vo všeobecnosti veľmi napnutý program počas dňa a som matkou pracujúcou na plný úväzok. Tiež som sa vzdala kvôli tomu na pol roka cvičenia v posilňovni. Človek vždy musí niečo obetovať. Aj keď štúdia nebolo treba až toľko na každý deň, potom následné vytvorenie mapy zajímalo celkom dosť miesta-ale táto časť ma hrozne bavila. Za takú hromadu nových a užitočných informácií som nesmierne rada a úprimne by som povedala že kurz by mohol stáť aj viac peňazí, som úplne spokojná. Musím rozhodne súhlasiť s tým, že myšlienkové mapy sú potrebné na lepšie zapamätanie a pochopenie učiva a vrelo ich odporúčam všetkým robiť. Teraz sa budem chcieť sústrediť na to, aby som previedla všetko do praxe a začala tým tak pomáhať osobám vo svojom okolí, pretože percent ľudí s chorobami a obezitou vo svete stále rastie hore, teda dobrí poradcovia a ľudia, ktorých baví výživa a chcú pomáhať iným sú. určite milo vítaní. Ešte raz veľmi pekne ďakujem pán Jelínk.
Mgr. Petra Ponocná
O alternatívne výživové štýly a ľudské zdravie sa ako laik zaujímam už niekoľko rokov. Potom, čo sa na mňa začali obracať niektorí známi s otázkami ohľadom stravovania, usúdila som, že by nebolo od veci prejsť pokiaľ možno kvalitným odborným školením a absolvovať kurz výživového poradcu, aby som sa dozvedela niečo nové ako z oblasti výživy a stravovania, tak ľudského zdravia . Vzhľadom na to, že v oblasti ľudského zdravia zastávam holistický prístup a nemám rada čiernobiele videnie sveta, bolo mojím cieľom vybrať si taký kurz, ktorý sa bude aspoň z časti niesť v duchu môjho zmýšľania a ktorý bude zároveň dostatočne kritický, komplexný a odborný. Kurz Mgr. Martina Jelínka všetky tieto náležitosti k mojej radosti splnil. Nielen, že sa v problematike výživy a suplementácie orientujem oveľa lepšie. Dozvedela som sa tiež množstvo nových a veľmi užitočných informácií a samotný kurz ma obohatil aj čo sa týka osobného rozvoja. Kurz je doslova nabitý informáciami a jeho súčasťou sú aj lekcie ajurvédy a čínskej medicíny. Pán Jelínek nás pomocou výukových materiálov a videí viedol ku komplexnému uvažovaniu nad daným problémom, či už išlo o chorobu, potravinu alebo napríklad problematiku vitamínových suplementov. Veľmi si cením aj jeho osobitý prístup, nasadenie a ochotu s čímkoľvek poradiť a pomôcť. Týmto by som chcela pánovi Mgr. Jelínkovi poďakovať a budem sa tešiť na ďalšiu spoluprácu.
Ing. Jakub Žatečka
Aj napriek tomu, že som na začiatku kurzu nevedel čo od neho môžem očakávať, a bol málinko skeptický, môžem tu povedať, že som veľmi rád za jeho absolvovanie práve u Mgr. Martina Jelínka. Kurz je pre mňa obrovským prínosom, je koncipovaný prehľadne, jednoducho, s veľkou porciou dôležitých informácií pre každého, kto sa chce venovať a rozvíjať svoje znalosti v odbore výživového poradenstvo. Teším sa na ďalšie kurzy, ktoré určite s p. magistrom absolvujem. Veľmi si ho vážim a považujem za úplného profesionála a človeka na svojom mieste.