Kurzy ATAC

Glykemická hodnota potravín

Glykemická hodnota potravin

Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu. To znamená, že po konzumácii potravy pankreas reaguje produkciou určitého množstva hormónu inzulínu, ktorého hlavnou funkciou je znižovať hladinu cukru v krvi. Táto reakcia je najväčšia pri potravinách obsahujúcich sacharidy (po ich konzumácii sa po určitom čase zvýši hladina cukru v krvi).

Výsledkom tohto procesu je, že energia z cukrov sa čiastočne ukladá vo forme glykogénu (zásoby cukru u živočíchov) a zvyšok (prebytok) v tukových zásobách tela (preto sa o inzulíne hovorí ako o tukotvornom hormóne). Glykémia je tretím pravidlom Zóny optimálneho fungovania, v rámci ktorej učíme študentov holistickému prístupu k stravovaniu.

S glykémiou súvisia dva pojmy:

1. Glykemický index (GI)

Je to hodnota, ktorá nám hovorí, ako rýchlo sa cukry zo stravy uvoľňujú do krvi (a tým zvyšujú hladinu cukru v krvi). Výsledná hodnota GI potraviny je založená na týchto parametroch:

  1. Množstvo sacharidov v potravine: Čím vyšší obsah, tým vyššia hodnota GI.
  2. Typ sacharidu v potravine: Jednoduchšie formy cukrov (mono- a oligosacharidy) majú vyšší GI ako komplexné formy sacharidov (polysacharidy).
  3. Obsah ďalších živín v potravine: Vláknina, tuky alebo bielkoviny, ktoré sú súčasťou potraviny, znižujú hodnotu GI.

Hodnoty GI sú rozdelené do troch skupín:

  1. Nízky GI: 0 - 50 - zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny, huby, mäso, vajcia, fermentované nesladené mliečne výrobky, tučné potraviny (maslo, margaríny).
  2. Stredný GI: 51 - 70 - zemiaky, ryža natural, cestoviny, celozrnné pečivo, kravské mlieko, sladené mliečne výrobky.
  3. Vysoký GI: 71 - 100 - biela ryža, chlieb z bielenej múky, med, akékoľvek sladkosti, alkohol.

Platí vzťah - čím vyššia je hodnota GI potraviny (alebo čím viac sacharidov sa zje), tým rýchlejšie (alebo vo väčšom množstve) sa vyplavuje inzulín.

2. Glykemická záťaž (GN)

Súvisí s množstvom sacharidov v potravinách. Na túto hodnotu sa vzťahuje špecifický vzorec:

GN = GI × množstvo sacharidov v gramoch / 100

Hodnoty GN sú rozdelené do troch skupín:

  1. Nízke GN: 0 - 10
  2. Stredná GN: 11 - 20
  3. Vysoký GN: 21 - 30

Sacharidy sú zdrojom rýchlej energie. Ak zjeme príliš veľa sacharidov (GN), potraviny s vysokým GI alebo kombináciu oboch faktorov, telo má tendenciu ukladať ich do tukových zásob. Výsledkom je nielen nárast hmotnosti, ale aj všetky jeho dôsledky (zvýšená hladina tukov v krvi a zhoršený metabolizmus vrátane cholesterolu, postupný vznik inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení).

S glykemickými parametrami potravín je potrebné pracovať neustále. Rozhodujú o distribúcii energie v tele v kľudovom aj fyzicky aktívnom režime a majú schopnosť významne ovplyvňovať metabolizmus a konštitúciu organizmu. Pri výučbe používame vzdelávaciu aplikáciu ZOF, ktorá "vie" pracovať s glykemickými parametrami potravín. To uľahčuje vnímanie holistického prístupu k výžive na teoretickej aj praktickej úrovni.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Mgr. Michaela Bebová

Po dlhom surfovaní na internete a hľadaní kurzu výživového poradenstva, ktorý by spĺňal moje očakávania, som narazila na kurzy ATAC. Dĺžka 6 mesiacov ma najprv nadchla, potom trochu vystrašila, ale nakoniec potvrdila môj predpoklad, že som sa rozhodla správne. Kurz je nabitý informáciami, je profesionálne vedený a osobnosť pána Jelínka to všetko len umocňuje. Za seba môžem povedať, že systém myšlienkových máp mi úplne nevyhovoval, ale nútil študenta k intenzívnej a kontinuálnej príprave, čo na druhej strane považujem za veľmi dôležité. Kurz môžem všetkým len odporučiť - bude veľmi ťažké nájsť človeka, ktorý by bol schopný tak objektívneho a komplexného prístupu ku všetkému a všetkým :)

Jaroslav Hollmann

Keď som sa začal zaujímať o oblasť zdravia, zistil som, že názor jedného človeka je názor druhého. Informácie z rôznych zdrojov sa často líšia alebo si navzájom odporujú. Bol to pre mňa chaos, z ktorého ma vyviedol kurzVýživové a doplnkové poradenstvo. Vďaka holistickému prístupu som sa naučila myslieť v širších súvislostiach, zbavila som sa zdravotných problémov a získala veľmi prospešné informácie. Oceňujem aj prístup pána Jelínka, ktorý mi vždy rýchlo a ochotne odpovedal na moje otázky, či už sa týkali kurzu alebo iných záležitostí. Kurz môžem všetkým vrelo odporučiť.

Ing. Dana Balcarová

Prihlásenie sa na kurz Poradca pre výživu a suplementáciu bolo rozhodnutie, ktoré nikdy neoľutujem, a stále sa chvejem, keď si na ten deň spomeniem. Bolo to pre mňa rozhodujúce: vyrástol som! Doslova som hltal každú jednu prednášku a postupne som začal chápať, ako naše telo funguje, čo môžeme ovládať a akí sme často slepí. To je presne to, čo som potreboval: pochopiť!!!Posunulo ma to oveľa ďalej. Som rada, že môžem pomôcť najmä svojim blízkym a vlastne každému, aby si nastavil stravu podľa svojich predstáv a toho, čo chce dosiahnuť. Teší ma, že sa môžem podeliť o svoje novozískané vedomosti, aj keď moja profesia je úplne iná a zatiaľ sa nemôžem naplno venovať výžive.Ďakujem veľmi pekne za zrozumiteľný a komplexný úvod do tejto témy. Zmenilo to náš život k lepšiemu.