Glykemická hodnota potravin

Potraviny, ktoré konzumujeme, majú okrem iného schopnosť vyvolať v tele tzv. glykemickú odozvu. To znamená, že po konzumácii potravy pankreas reaguje produkciou určitého množstva hormónu inzulínu, ktorého hlavnou funkciou je znižovať hladinu cukru v krvi. Táto reakcia je najväčšia pri potravinách obsahujúcich sacharidy (po ich konzumácii sa po určitom čase zvýši hladina cukru v krvi).

Výsledkom tohto procesu je, že energia z cukrov sa čiastočne ukladá vo forme glykogénu (zásoby cukru u živočíchov) a zvyšok (prebytok) v tukových zásobách tela (preto sa o inzulíne hovorí ako o tukotvornom hormóne). Glykémia je tretím pravidlom Zóny optimálneho fungovania, v rámci ktorej učíme študentov holistickému prístupu k stravovaniu.

S glykémiou súvisia dva pojmy:

1. Glykemický index (GI)

Je to hodnota, ktorá nám hovorí, ako rýchlo sa cukry zo stravy uvoľňujú do krvi (a tým zvyšujú hladinu cukru v krvi). Výsledná hodnota GI potraviny je založená na týchto parametroch:

  1. Množstvo sacharidov v potravine: Čím vyšší obsah, tým vyššia hodnota GI.
  2. Typ sacharidu v potravine: Jednoduchšie formy cukrov (mono- a oligosacharidy) majú vyšší GI ako komplexné formy sacharidov (polysacharidy).
  3. Obsah ďalších živín v potravine: Vláknina, tuky alebo bielkoviny, ktoré sú súčasťou potraviny, znižujú hodnotu GI.

Hodnoty GI sú rozdelené do troch skupín:

  1. Nízky GI: 0 - 50 - zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny, huby, mäso, vajcia, fermentované nesladené mliečne výrobky, tučné potraviny (maslo, margaríny).
  2. Stredný GI: 51 - 70 - zemiaky, ryža natural, cestoviny, celozrnné pečivo, kravské mlieko, sladené mliečne výrobky.
  3. Vysoký GI: 71 - 100 - biela ryža, chlieb z bielenej múky, med, akékoľvek sladkosti, alkohol.

Platí vzťah - čím vyššia je hodnota GI potraviny (alebo čím viac sacharidov sa zje), tým rýchlejšie (alebo vo väčšom množstve) sa vyplavuje inzulín.

2. Glykemická záťaž (GN)

Súvisí s množstvom sacharidov v potravinách. Na túto hodnotu sa vzťahuje špecifický vzorec:

GN = GI × množstvo sacharidov v gramoch / 100

Hodnoty GN sú rozdelené do troch skupín:

  1. Nízke GN: 0 - 10
  2. Stredná GN: 11 - 20
  3. Vysoký GN: 21 - 30

Sacharidy sú zdrojom rýchlej energie. Ak zjeme príliš veľa sacharidov (GN), potraviny s vysokým GI alebo kombináciu oboch faktorov, telo má tendenciu ukladať ich do tukových zásob. Výsledkom je nielen nárast hmotnosti, ale aj všetky jeho dôsledky (zvýšená hladina tukov v krvi a zhoršený metabolizmus vrátane cholesterolu, postupný vznik inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu a rozvoj kardiovaskulárnych ochorení).

S glykemickými parametrami potravín je potrebné pracovať neustále. Rozhodujú o distribúcii energie v tele v kľudovom aj fyzicky aktívnom režime a majú schopnosť významne ovplyvňovať metabolizmus a konštitúciu organizmu. Pri výučbe používame vzdelávaciu aplikáciu ZOF, ktorá "vie" pracovať s glykemickými parametrami potravín. To uľahčuje vnímanie holistického prístupu k výžive na teoretickej aj praktickej úrovni.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Miluše Heryšerová

www.chemikvkuchyni.cz

Keďže som chemický technológ a profesionálne sa venujem aj oznamovaniu potravinových doplnkov, štúdium a posudzovanie jednotlivých zložiek v potravinách alebo potravinových doplnkoch je mojím každodenným chlebom. Hoci viem, prečo sa niektoré látky pridávajú do potravín a aké vlastnosti im dodávajú, mojím hlavným cieľom bolo vyhnúť sa týmto zložkám v potravinách. Chcela som si však rozšíriť vedomosti a pochopiť, ako ľudské telo hospodári s rôznymi makro a mikro zložkami a aký to má vplyv na naše telo, preto som dlho a ťažko hľadala rozšírené vzdelanie, ktoré by mi pomohlo pochopiť vzťah medzi tým, čo jeme, a ľudským zdravím. Zároveň som chcel byť schopný vytvoriť vyváženú stravu pre ľudí s individuálnymi požiadavkami. Som veľmi rada, že som sa rozhodla absolvovať diaľkový kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky, ktorý mi umožnil nahliadnuť na potraviny z pohľadu východnej aj západnej kultúry a hlavne mi pomohol pochopiť, ako a prečo obohatiť svoj jedálniček o určité potraviny v súvislosti s ľudskými chorobami alebo potravinovými intoleranciami.Chcela by som veľmi pekne poďakovať pánovi Jelínkovi za vytvorenie kurzu, ktorý absolútne splnil moje očakávania, za celú organizáciu, obsah kurzu, zrozumiteľnosť jednotlivých tém a moderný koncept celého kurzu. Zároveň oceňujem možnosť vyskúšať si prípravu menu v praxi pomocou hry ZOF. Určite sa chcem ďalej vzdelávať v ďalších témach a pokračovať v ďalších kurzoch pod vedením pána Jelínka.

Ing. Irena Kašpárková, PhD.

Absolvovaním kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu som získala množstvo podrobných informácií. Páčilo sa mi najmä to, že problematika bola konečne vysvetlená chemicky, čo v mnohých publikáciách, ktoré som čítal, chýbalo. Konečne mi niekto vysvetlil, prečo je to tak. Nájde ho naozaj každý, odborník aj laik. Vďaka dobre navrhnutým testom a metóde myšlienkových máp som si dokázala zapamätať veľa vecí natrvalo.V poradenstve budem pokračovať ako výživová poradkyňa v ženskom fitku. Myslím, že som si vybral dobre - tento kurz ma oslovil a dúfam, že mu urobím dobrú reklamu.

Markéta Matyášová

Vo svete výživy sa ako samouk laik pohybujem už viac ako 6 rokov, keď som sa rozhodla konečne posunúť svoj životný štýl niekam dopredu, keď som bola doma s deťmi na materskej dovolenke, aby som sa naučila zdravšie stravovať a chudnúť. Samostatným štúdiom kníh o výžive, článkov na internete a rôznych odborných publikácií som sa zamerala na stravovanie s vysokým obsahom sacharidov a komplexnú zmenu stravovacích návykov so zameraním na príjem potravín s nižším GI. Sama som schudla 35 kg a dokázala som si, že sa to naozaj dá a telo začne krásne fungovať. Tiež som si dokázala, že vplyv všetkých životných udalostí a najväčší prispievateľ "psychika a životný štýl stresu" môžu "zničiť" všetky snahy o zdravšie stravovanie. Po zdravotných problémoch som sa rozhodol pozrieť sa na celý problém naozaj komplexne. Rozhodol som sa, že sa budem venovať štúdiu a vyhľadám odborný kurz. Nakoniec sa v budúcnosti stať "nielen" výživovým poradcom, ale aj akýmsi "koučom", ktorý ľuďom ukáže možnosti zmeny ich stravovania s komplexným pohľadom na celú problematiku v duchu úplnej individuality klienta, pretože to je prvoradé, v spojení so zameraním sa na ďalšie aspekty pohľadu, ako je vplyv nášho stravovania na naše zdravie a na náš emocionálny život. Kurz pána Martina Jelínka "Výživový a doplnkový poradca online" ma oslovil najmä kvôli komplexnému pohľadu na celú problematiku stravovania a zmeny stravovacích návykov. Kurz je jedinečný z dvoch dôvodov. Prvým dôvodom je možnosť študovať online, čo ako matka malých detí veľmi oceňujem, a druhým dôvodom je, ako som už spomenula, holistický pohľad na výživu a zdravie. Kurz Martina Jelínka vrelo odporúčam všetkým, ktorí sa snažia nájsť potrebné odpovede v súvislosti so zdravším stravovaním, zmenou stravovacích návykov a prepojením stravovania so zdravím v kontexte holistického pohľadu na zdravie a našu stravu, v prepojení na človeka ako jednotlivca, v prepojení na emocionálnu rovinu a nemenej stresové faktory, ktoré nás denne obklopujú.Kurz je prístupný pre všetkých, zrozumiteľný pre laikov a určite obohatí tých, ktorí sa už výživou zaoberajú a potrebujú si rozšíriť obzory a pohľad na výživu v súvislosti so všetkými možnými výživovými trendmi a modernými stravovacími postupmi. Pomôže všetkým nájsť potrebnú hranicu medzi všetkými výživovými usmerneniami a triezvym pohľadom na stravovanie v kontexte zdravia. Kurz naozaj odporúčam celej verejnosti a verím, že každý jeho absolvent sa nemôže nechať "schladiť" voči sebe, svojmu zdraviu a zamerať sa na zmenu stravovacích návykov s celkovou snahou odstrániť stresové faktory zo svojho života. Kurz vás nabije potrebnými informáciami, aby ste mohli úspešne začať svoju novú cestu životom. Som presvedčený, že štúdium s osobnou prítomnosťou musí byť oveľa intenzívnejším zážitkom. Ďakujem za množstvo užitočných informácií týkajúcich sa skutočne holistického a triezveho pohľadu na stravovanie a zdravie pre nás všetkých, ktorí sa snažíme pracovať sami so sebou alebo pomáhať iným pri objavovaní ich novej a zmysluplnej cesty. Kurz ma veľmi obohatil o potrebné informácie, ktoré dávam do súvislosti s praxou na sebe a svojich blízkych, a teším sa z toho, ako sa nám hnev tela a všetky investície do seba samých mnohonásobne vracajú. Prajem každému, aby si našiel kurz od Martina Jelínka, ktorý sa týka zamerania, ktoré je mu blízke, a cestu k svojmu novému ja.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu