Úvod / Čo sa u nás študuje / Ateroskleróza
Ateroskleróza je dlhodobé ochorenie spôsobené ukladaním tzv. aterogénnych látok (lipidov, sacharidov, krviniek a vápnika) v stene tepny. Postupom času sa tepna postupne uzatvára, čím sa znižuje jej pružnosť a prietok krvi (to okrem iného zvyšuje krvný tlak).
Tieto zmeny v štruktúre ciev sú základom procesov, ktoré vedú k najčastejším komplikáciám - ischemickej chorobe srdca (ICHS), cievnej mozgovej príhode (CMP) alebo ischemickej chorobe dolných končatín (ILD):
1. Cievna mozgová príhoda.
Často sa označuje ako mŕtvica a je dôsledkom aterosklerózy. V dôsledku upchaté cievy sa zníži prietok krvi do časti mozgu a v dôsledku nedostatočného prísunu kyslíka a živín sa mozog poškodí. Ide o vážny problém, pretože mozog (alebo jeho časti) prestane fungovať po niekoľkých minútach bez prívodu kyslíka.
2. Hlboká žilová trombóza.
Vzniká v žilách dolných končatín v dôsledku trombózy (vytvorí sa krvná zrazenina = trombus, ktorý upchá žilu). Väčšinou sú postihnuté hlboké žily lýtok, menej často stehenné a panvové žily. Často ju sprevádza zápal (tromboflebitída).
3. Chronická porucha arteriálneho prekrvenia končatiny.
Vyskytuje sa v dolných končatinách pri upchatí ciev (trombóza). Typickým príznakom je bolesť vyvolaná chôdzou, najčastejšie v lýtku, ktorá po zastavení rýchlo ustúpi. Pretože končatina nie je dostatočne prekrvená, je studená s ťažko hmatateľným pulzom. Tento stav je najčastejší u diabetikov a fajčiarov.
Aterosklerotické procesy môžu prebiehať v každom veku, dokonca aj v prenatálnom štádiu. Je dôležité vedieť, že:
- Prebiehajú postupne a pozvoľna,
- Sú sprevádzané zápalom,
- Hlavnými faktormi sú nedostatok pohybu, fajčenie a nevhodná strava,
- Proces týchto zmien môžeme ovplyvniť úpravou svojho životného štýlu.
Spôsob stravovania má priamy vplyv na vznik a rozvoj aterosklerotických procesov. Medzi najdôležitejšie faktory patria:
1. Kvalita potravín.
Je dôležité naučiť sa rozoznávať rozdiel medzi prirodzenými potravinami bez zbytočných technologických úprav a ultra-spracovanými potravinami, ktoré sú buď ochudobnené o dôležité zložky, alebo naopak obohatené o nežiaduce látky (soľ, prídavné látky, trans-tuky, cukry).
2. Energetická bilancia.
Rozvoj aterosklerotických zmien podporuje príliš vysoký príjem energie.
3. Dostatok vlákniny.
Vláknina je zdrojom výživy pre probiotické mikroorganizmy v črevách. Črevná mikrobiota má okrem iného vplyv na metabolizmus cholesterolu, ktorý sa po oxidácii ukladá v cievach.
4. Zvýšený príjem antioxidantov.
Dostatočný príjem antioxidantov potláča oxidačnú aktivitu voľných radikálov, ktoré sú súčasťou procesu usadzovania plaku v stenách ciev.
5. Kontrola kvality tukov.
Aterosklerotické procesy dlhodobo podporuje vysoký príjem nasýtených tukov, transmastných kyselín a zvýšený pomer omega-6 k omega-3 tukom.
6. Zníženie spotreby živočíšnych potravín.
Príliš vysoký podiel živočíšnych bielkovín a tukov v kombinácii s nedostatkom vlákniny a antioxidačných faktorov zvyšuje metabolickú záťaž, ktorá podporuje aterosklerotické procesy.
Cieľom úpravy stravy vo vzťahu k aterosklerotickým procesom je dodržiavať súbor pravidiel, o ktorých sa v súčasnej dobe prezentuje, že majú na tieto problémy vplyv. Tieto otázky sa riešia vo väčšine kurzov, ale najmä v rámci Poradca pre výživu. Študenti sa učia zostavovať stravovacie plány, ktoré spĺňajú požadované kritériá vrátane dodržiavania pravidiel protizápalovej diéty. Dôležitým nástrojom je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá umožňuje kontrolovať správnosť všetkých výživových parametrov a upozorňuje tak študentov na prípadné chyby.
Gabriela Nováková
Tento rok v máji som absolvovala kurz Výživového poradcu s ktorého obsahom aj prezentáciou som bola veľmi spokojná. Dozvedela som sa veľa zaujímavých (niekedy aj prekvapivých) informácií z oblasti výživy aj zdravia. Vyhovovala mi kombinácia samoštúdia s mesačnými prednáškami , ktoré boli skvele vedené pánom Jelínkom. Musím povedať, že pán Jelínek je odborník s veľkým rozhľadom a páči sa mi jeho chuť stále skúšať nové veci.
Roman Kořínek
Už nejaký čas sa zaujímam o výživu v zmysle obohatenia jedálnička o nutrične hodnotnú stravu. Kurz „Poradca pre výživu a suplementáciu“ som si vybral vďaka osobnosti lektora – Mgr. Martina Jelínka, ktorého prácu sledujem už piatym rokom. Kurz mi pomohol pochopiť širšie súvislosti, ako medzi všeobecne známymi faktami, tak aj medzi stavmi (pocity), ktoré zažíva moje telo v rôznych fyzických režimoch a fázach dňa. Študenti kurzu sú nielen vyučovaní a zásobovaní zaujímavými informáciami, ale sú aj vedení metódou „viac uhlov pohľadu“ na jednu problematiku, čo považujem za veľkú devízu kurzu (lektora) – obohacujúcu a použiteľnú vo všetkých smeroch ľudského myslenia. Vďaka kurzu som zistil, že pohľad na problematiku výživy môže byť odborný a jednoduchý zároveň.
Petra Pokorová, DiS.
Som nutričná terapeutka a hľadala som možnosť ďalšieho sebavzdelávania. Vzhľadom na moju vyťaženosť som uvítala dištančnú formu výživového kurzu Mgr. Jelínka – tj kombináciu samoštúdia s využitím tzv. myšlienkových máp a osobného stretnutia s lektorom na spoločných seminároch v Prahe. Veľmi dobre a efektívne spracované jednotlivé kapitoly ma doslova a do písmena vtiahli do danej problematiky. Cítila som veľký príliv energie a túžby dozvedieť sa stále viac informácií. Dnes sa pozerám na problematiku výživy človeka očami celostnej medicíny. Naučila som sa základom Ayurvedy a Tradičnej čínskej medicíny. Už dokážem pomôcť ľuďom, ktorí sa dostali do slepej uličky klasickej medicíny. Tento kurz je vo svojej dobe skutočne veľmi ojedinelý. Môžem len odporučiť.