Úvod / Čo sa u nás študuje / Ateroskleróza
Ateroskleróza je dlhodobé ochorenie spôsobené ukladaním tzv. aterogénnych látok (lipidov, sacharidov, krviniek a vápnika) v stene tepny. Postupom času sa tepna postupne uzatvára, čím sa znižuje jej pružnosť a prietok krvi (to okrem iného zvyšuje krvný tlak).
Tieto zmeny v štruktúre ciev sú základom procesov, ktoré vedú k najčastejším komplikáciám - ischemickej chorobe srdca (ICHS), cievnej mozgovej príhode (CMP) alebo ischemickej chorobe dolných končatín (ILD):
1. Cievna mozgová príhoda.
Často sa označuje ako mŕtvica a je dôsledkom aterosklerózy. V dôsledku upchaté cievy sa zníži prietok krvi do časti mozgu a v dôsledku nedostatočného prísunu kyslíka a živín sa mozog poškodí. Ide o vážny problém, pretože mozog (alebo jeho časti) prestane fungovať po niekoľkých minútach bez prívodu kyslíka.
2. Hlboká žilová trombóza.
Vzniká v žilách dolných končatín v dôsledku trombózy (vytvorí sa krvná zrazenina = trombus, ktorý upchá žilu). Väčšinou sú postihnuté hlboké žily lýtok, menej často stehenné a panvové žily. Často ju sprevádza zápal (tromboflebitída).
3. Chronická porucha arteriálneho prekrvenia končatiny.
Vyskytuje sa v dolných končatinách pri upchatí ciev (trombóza). Typickým príznakom je bolesť vyvolaná chôdzou, najčastejšie v lýtku, ktorá po zastavení rýchlo ustúpi. Pretože končatina nie je dostatočne prekrvená, je studená s ťažko hmatateľným pulzom. Tento stav je najčastejší u diabetikov a fajčiarov.
Aterosklerotické procesy môžu prebiehať v každom veku, dokonca aj v prenatálnom štádiu. Je dôležité vedieť, že:
- Prebiehajú postupne a pozvoľna,
- Sú sprevádzané zápalom,
- Hlavnými faktormi sú nedostatok pohybu, fajčenie a nevhodná strava,
- Proces týchto zmien môžeme ovplyvniť úpravou svojho životného štýlu.
Spôsob stravovania má priamy vplyv na vznik a rozvoj aterosklerotických procesov. Medzi najdôležitejšie faktory patria:
1. Kvalita potravín.
Je dôležité naučiť sa rozoznávať rozdiel medzi prirodzenými potravinami bez zbytočných technologických úprav a ultra-spracovanými potravinami, ktoré sú buď ochudobnené o dôležité zložky, alebo naopak obohatené o nežiaduce látky (soľ, prídavné látky, trans-tuky, cukry).
2. Energetická bilancia.
Rozvoj aterosklerotických zmien podporuje príliš vysoký príjem energie.
3. Dostatok vlákniny.
Vláknina je zdrojom výživy pre probiotické mikroorganizmy v črevách. Črevná mikrobiota má okrem iného vplyv na metabolizmus cholesterolu, ktorý sa po oxidácii ukladá v cievach.
4. Zvýšený príjem antioxidantov.
Dostatočný príjem antioxidantov potláča oxidačnú aktivitu voľných radikálov, ktoré sú súčasťou procesu usadzovania plaku v stenách ciev.
5. Kontrola kvality tukov.
Aterosklerotické procesy dlhodobo podporuje vysoký príjem nasýtených tukov, transmastných kyselín a zvýšený pomer omega-6 k omega-3 tukom.
6. Zníženie spotreby živočíšnych potravín.
Príliš vysoký podiel živočíšnych bielkovín a tukov v kombinácii s nedostatkom vlákniny a antioxidačných faktorov zvyšuje metabolickú záťaž, ktorá podporuje aterosklerotické procesy.
Cieľom úpravy stravy vo vzťahu k aterosklerotickým procesom je dodržiavať súbor pravidiel, o ktorých sa v súčasnej dobe prezentuje, že majú na tieto problémy vplyv. Tieto otázky sa riešia vo väčšine kurzov, ale najmä v rámci Poradca pre výživu. Študenti sa učia zostavovať stravovacie plány, ktoré spĺňajú požadované kritériá vrátane dodržiavania pravidiel protizápalovej diéty. Dôležitým nástrojom je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá umožňuje kontrolovať správnosť všetkých výživových parametrov a upozorňuje tak študentov na prípadné chyby.
Ing. Lýdia Pokorná
Ako len popísať kurzy lektora Martina Jelínka – trúfalo si tvrdím povedať, že tu v SR buduje úplne unikátny prístup vo výžive. Spája ako poznatky západného výskumu v oblasti výživy, zároveň ale vychádza aj z poznatkov starodávnych východných filozofií. Na výživu sa pozerá celostne a bez ohľadu na cieľ vo výžive sa snaží o to, aby zvolený prístup bol dlhodobo udržateľný. Myslím, že pravý odborník sa pozná podľa toho, s akou pokorou pristupuje k svojmu odboru. U Martina je vidieť, že hĺbka jeho vedomostí a šírka rôznych uhlov pohľadu, ktoré sa snažia aplikovať na nejakú problematiku, mu jednoducho nedovolí vidieť čiernobielo. Myslím, že si uvedomuje, že aj v oblasti výživy sú naše vedomosti veľmi limitované a je nutné premýšľať v súvislostiach, opatrne hodnotiť, trpezlivo skúšať a pozorovať. Veľmi sa mi páči, akým spôsobom nás učí premýšľať – slovo premýšľať by som podčiarkla :-), pretože tu rozhodne nečakajte žiadny návod v štýle „výživa rýchlo a jednoducho“ :-). Naučíte sa premýšľať v oveľa širších súvislostiach, než tomu bolo doteraz. Získate rešpekt k výžive ako tiež. Nebude viac existovať dobré alebo zlé, všetko budete odteraz hodnotiť v kontexte. Veľmi inšpiratívne, naplňujúce a do istej miery aj návykové. Zároveň by som veľmi rada pochválila aj obchodný tím, ktorý len podčiarkuje popísaný prístup – všetko bez problémov, s úplnou profesionalitou a ľudskosťou, veľmi vám všetkým ďakujem!
Mgr. Vilma Vitteková
Výživovému poradenstvu sa venujem od r. 2016 a priviedla ma k nemu dlhá a náročná životná cesta. Láska k vareniu, výžive a zdravému životnému štýlu nebola láskou na prvý pohľad. Vznikala a rozvíjala sa dlhé roky. Život so svojimi každodennými radosťami a starosťami, konfrontácia s rôznymi zdravotnými problémami v rodine a v blízkom okolí v kombinácii s neutíšiteľnou zvedavosťou boli pre mňa hnacím motorom a energiou pre hľadanie kvalitných informácií. Pochopila som, že bez neustáleho vzdelávania nie je v záplave informácií možné utvoriť si objektívny názor na otázky v oblasti výživy a zdravého životného štýlu. Pôvodne som študovala úplne iné veci, než akým sa dnes s celým srdcom venujem. Aby som pochopila fungovanie tela a vplyv výživy na zdravie, snažila som sa doplniť si vzdelanie a po dlhom hľadaní som sa rozhodla pre kurz Martina Jelínka Poradce pro výživu a suplementaci - on-line. Kurz je mimoriadne rozsiahly a nabitý vedecky podloženými informáciami. Absolvovanie kurzu mi dodalo potrebné sebavedomie na to, aby som sa začala výživovému poradenstvu profesionálne. V súčasnosti spolupracujem so Zuzanou Líškovou v rámci výživového programu NUTRIPLAN by Zuzana Líšková©.
Sabina Polenkovičová
Ako zdravotná sestra vidím následky zlého životného štýlu každý deň. Moderná medicína toto rieši len podaním na to určenej medikácie. Pre ľudí som chcela robiť oveľa viac, a to najmä v prevencii. O stravovaní som sa vždy zaujímala a ľudia si ku mne (neviem prečo) chodili po rady. Tak som sa rozhodla svoje znalosti prehĺbiť a pridať im hodnotu v kurze Poradca pre výživu a suplementáciu - on-line. Polročný kurz je naozaj rozsiahly, rozhodne z neho nevyjdete, ako tzv. "rýchlokvaška" naučená iba teoreticky. Získate v ňom prehľad o rôznych výživových smeroch. Čo ako človek, preferujúci rastlinnú stravu, veľmi oceňujem. S každou ďalšou lekciou sa dozviete nové a nové informácie, medzi ktorými začnete hľadať súvislosti, až sa postupom času vypracujete na komplexný pohľad na stravovanie. Predovšetkým by som chcela vyzdvihnúť veľmi zaujímavú a zábavnú formu lekcií, a to aj tú praktickú: pracovanie s myšlienkovými mapami a hrou ZOF.