Úvod / Čo sa u nás študuje / Ateroskleróza

Ateroskleróza je dlhodobé ochorenie spôsobené ukladaním tzv. aterogénnych látok (lipidov, sacharidov, krviniek a vápnika) v stene tepny. Postupom času sa tepna postupne uzatvára, čím sa znižuje jej pružnosť a prietok krvi (to okrem iného zvyšuje krvný tlak).
Tieto zmeny v štruktúre ciev sú základom procesov, ktoré vedú k najčastejším komplikáciám - ischemickej chorobe srdca (ICHS), cievnej mozgovej príhode (CMP) alebo ischemickej chorobe dolných končatín (ILD):
1. Cievna mozgová príhoda.
Často sa označuje ako mŕtvica a je dôsledkom aterosklerózy. V dôsledku upchaté cievy sa zníži prietok krvi do časti mozgu a v dôsledku nedostatočného prísunu kyslíka a živín sa mozog poškodí. Ide o vážny problém, pretože mozog (alebo jeho časti) prestane fungovať po niekoľkých minútach bez prívodu kyslíka.
2. Hlboká žilová trombóza.
Vzniká v žilách dolných končatín v dôsledku trombózy (vytvorí sa krvná zrazenina = trombus, ktorý upchá žilu). Väčšinou sú postihnuté hlboké žily lýtok, menej často stehenné a panvové žily. Často ju sprevádza zápal (tromboflebitída).
3. Chronická porucha arteriálneho prekrvenia končatiny.
Vyskytuje sa v dolných končatinách pri upchatí ciev (trombóza). Typickým príznakom je bolesť vyvolaná chôdzou, najčastejšie v lýtku, ktorá po zastavení rýchlo ustúpi. Pretože končatina nie je dostatočne prekrvená, je studená s ťažko hmatateľným pulzom. Tento stav je najčastejší u diabetikov a fajčiarov.
Aterosklerotické procesy môžu prebiehať v každom veku, dokonca aj v prenatálnom štádiu. Je dôležité vedieť, že:
- Prebiehajú postupne a pozvoľna,
- Sú sprevádzané zápalom,
- Hlavnými faktormi sú nedostatok pohybu, fajčenie a nevhodná strava,
- Proces týchto zmien môžeme ovplyvniť úpravou svojho životného štýlu.
Spôsob stravovania má priamy vplyv na vznik a rozvoj aterosklerotických procesov. Medzi najdôležitejšie faktory patria:
1. Kvalita potravín.
Je dôležité naučiť sa rozoznávať rozdiel medzi prirodzenými potravinami bez zbytočných technologických úprav a ultra-spracovanými potravinami, ktoré sú buď ochudobnené o dôležité zložky, alebo naopak obohatené o nežiaduce látky (soľ, prídavné látky, trans-tuky, cukry).
2. Energetická bilancia.
Rozvoj aterosklerotických zmien podporuje príliš vysoký príjem energie.
3. Dostatok vlákniny.
Vláknina je zdrojom výživy pre probiotické mikroorganizmy v črevách. Črevná mikrobiota má okrem iného vplyv na metabolizmus cholesterolu, ktorý sa po oxidácii ukladá v cievach.
4. Zvýšený príjem antioxidantov.
Dostatočný príjem antioxidantov potláča oxidačnú aktivitu voľných radikálov, ktoré sú súčasťou procesu usadzovania plaku v stenách ciev.
5. Kontrola kvality tukov.
Aterosklerotické procesy dlhodobo podporuje vysoký príjem nasýtených tukov, transmastných kyselín a zvýšený pomer omega-6 k omega-3 tukom.
6. Zníženie spotreby živočíšnych potravín.
Príliš vysoký podiel živočíšnych bielkovín a tukov v kombinácii s nedostatkom vlákniny a antioxidačných faktorov zvyšuje metabolickú záťaž, ktorá podporuje aterosklerotické procesy.
Cieľom úpravy stravy vo vzťahu k aterosklerotickým procesom je dodržiavať súbor pravidiel, o ktorých sa v súčasnej dobe prezentuje, že majú na tieto problémy vplyv. Tieto otázky sa riešia vo väčšine kurzov, ale najmä v rámci Poradca pre výživu. Študenti sa učia zostavovať stravovacie plány, ktoré spĺňajú požadované kritériá vrátane dodržiavania pravidiel protizápalovej diéty. Dôležitým nástrojom je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá umožňuje kontrolovať správnosť všetkých výživových parametrov a upozorňuje tak študentov na prípadné chyby.
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Denisa Štanclová
Do kurzu výživového poradenstva u pána Jelínka som sa prihlásila na základe odporúčania od kamarátky. Veľmi sa mi páčilo, ako o všetkom rozprávala, pôsobilo to na mňa naozaj bohato a pestro. Do polročného kurzu som sa teda prihlásila a som za to skutočne vďačná. Bol to štart mojej novej cesty ako výživový poradca. Štúdium je ucelené, plné bohatých informácií a zároveň krásne prehľadné, za takú skúsenosť naozaj ďakujem a kurzy pod vedením pána Jelínka vrelo odporúčam.
Dagmar Sedlářová
Kurzy Mgr. Martina Jelínka sú úplne prehľadné, jasné, výstižné, komplexné. Úlohy, ktoré treba robiť, vás naučia uvažovať o človeku, pre ktorého robíte jedálniček, ucelene, z množstva strán. Nie len slepo počítať kalórie. Tieto kurzy sú pre mňa veľkým prínosom, ktorý ma posunuli o veľký kus dopredu a dávajú mi zmysel.
Edita Michalčáková
Som lektorka jogy a strava s jogou veľmi úzko súvisí. Na svojich kurzoch jógy a aj pri lekciách jogy sa stretávam s rôznymi typmi ľudí. Väčšina z nich rieši stravu alebo po čase ju začne riešiť. V tom mi veľmi pomohol kurz výživového poradcu od pána Jelínka, v ktorom som si ako vegánka usporiadala stravu, ale tiež ma naďalej sprevádza ďalej, aj keď v inom odbore a môžem tak pomôcť ľuďom, ktorí u mňa cvičia jogu. Je veľmi dôležité, čo a ako JETE. Kurzy ATAC sú úžasné z pohľadu nestrannosti, pretože každý je originál a každý sme iný. Prístup pána Jelínka je úžasný a ľudský... Mňa kurzy veľmi pomohli a mám to na celý život. Ďakujem veľmi pekne :-)