Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Ateroskleróza

Ateroskleróza

Ateroskleróza

Ateroskleróza je dlhodobé ochorenie spôsobené ukladaním tzv. aterogénnych látok (lipidov, sacharidov, krviniek a vápnika) v stene tepny. Postupom času sa tepna postupne uzatvára, čím sa znižuje jej pružnosť a prietok krvi (to okrem iného zvyšuje krvný tlak).
Tieto zmeny v štruktúre ciev sú základom procesov, ktoré vedú k najčastejším komplikáciám - ischemickej chorobe srdca (ICHS), cievnej mozgovej príhode (CMP) alebo ischemickej chorobe dolných končatín (ILD):

1. Cievna mozgová príhoda.
Často sa označuje ako mŕtvica a je dôsledkom aterosklerózy. V dôsledku upchaté cievy sa zníži prietok krvi do časti mozgu a v dôsledku nedostatočného prísunu kyslíka a živín sa mozog poškodí. Ide o vážny problém, pretože mozog (alebo jeho časti) prestane fungovať po niekoľkých minútach bez prívodu kyslíka.

2. Hlboká žilová trombóza.
Vzniká v žilách dolných končatín v dôsledku trombózy (vytvorí sa krvná zrazenina = trombus, ktorý upchá žilu). Väčšinou sú postihnuté hlboké žily lýtok, menej často stehenné a panvové žily. Často ju sprevádza zápal (tromboflebitída).

3. Chronická porucha arteriálneho prekrvenia končatiny.
Vyskytuje sa v dolných končatinách pri upchatí ciev (trombóza). Typickým príznakom je bolesť vyvolaná chôdzou, najčastejšie v lýtku, ktorá po zastavení rýchlo ustúpi. Pretože končatina nie je dostatočne prekrvená, je studená s ťažko hmatateľným pulzom. Tento stav je najčastejší u diabetikov a fajčiarov.

Aterosklerotické procesy môžu prebiehať v každom veku, dokonca aj v prenatálnom štádiu. Je dôležité vedieť, že:

- Prebiehajú postupne a pozvoľna,

- Sú sprevádzané zápalom,

- Hlavnými faktormi sú nedostatok pohybu, fajčenie a nevhodná strava,

- Proces týchto zmien môžeme ovplyvniť úpravou svojho životného štýlu.

Vplyv stravy na aterosklerózu

Spôsob stravovania má priamy vplyv na vznik a rozvoj aterosklerotických procesov. Medzi najdôležitejšie faktory patria:

1. Kvalita potravín.
Je dôležité naučiť sa rozoznávať rozdiel medzi prirodzenými potravinami bez zbytočných technologických úprav a ultra-spracovanými potravinami, ktoré sú buď ochudobnené o dôležité zložky, alebo naopak obohatené o nežiaduce látky (soľ, prídavné látky, trans-tuky, cukry).

2. Energetická bilancia.
Rozvoj aterosklerotických zmien podporuje príliš vysoký príjem energie.

3. Dostatok vlákniny.
Vláknina je zdrojom výživy pre probiotické mikroorganizmy v črevách. Črevná mikrobiota má okrem iného vplyv na metabolizmus cholesterolu, ktorý sa po oxidácii ukladá v cievach.

4. Zvýšený príjem antioxidantov.
Dostatočný príjem antioxidantov potláča oxidačnú aktivitu voľných radikálov, ktoré sú súčasťou procesu usadzovania plaku v stenách ciev.

5. Kontrola kvality tukov.
Aterosklerotické procesy dlhodobo podporuje vysoký príjem nasýtených tukov, transmastných kyselín a zvýšený pomer omega-6 k omega-3 tukom.

6. Zníženie spotreby živočíšnych potravín.
Príliš vysoký podiel živočíšnych bielkovín a tukov v kombinácii s nedostatkom vlákniny a antioxidačných faktorov zvyšuje metabolickú záťaž, ktorá podporuje aterosklerotické procesy.

Cieľom úpravy stravy vo vzťahu k aterosklerotickým procesom je dodržiavať súbor pravidiel, o ktorých sa v súčasnej dobe prezentuje, že majú na tieto problémy vplyv. Tieto otázky sa riešia vo väčšine kurzov, ale najmä v rámci Poradca pre výživu. Študenti sa učia zostavovať stravovacie plány, ktoré spĺňajú požadované kritériá vrátane dodržiavania pravidiel protizápalovej diéty. Dôležitým nástrojom je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá umožňuje kontrolovať správnosť všetkých výživových parametrov a upozorňuje tak študentov na prípadné chyby.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Anna Brázdilová

Už mnoho rokov pracujem ako poradca zmeny životného štýlu a zrazu som mala nutkanie absolvovať kurz výživového poradcu, aby som sa dozvedela čo sa dnes učí na takýchto kurzoch. Pri hľadaní uceleného pohľadu na výživu som narazila na stránky ATAC a moje rozhodnutie bolo jasné. Veľa vecí pre mňa bolo nových a veľmi prínosných a zároveň v mnohých veciach som si potvrdila správnosť svojej cesty pristupovať ku každému klientovi individuálne, pretože každý z nás je jedinečný a výnimočný a neexistuje univerzálny návod na stravovanie, ktorý vyhovuje všetkým. Práca pána Jelínka je pre mňa veľkou inšpiráciou a jeho kurzy a semináre môžem len odporučiť, aby sa šírila myšlienka z môjho pohľadu vzdelanosti vo výžive, sebapoznaní a zároveň zapojení zdravého sedliackeho rozumu. Ďakujem za obohatenie.

Mgr. Martina Wilczkeová

Som veľmi vďačná, že som mohla absolvovať kurz pána Martina Jelínka. Zaujal ma perfektne spracovaný obsah, informácie, ktoré sa dopĺňajú a tvoria jeden celistvý celok. Všetko je videné a predkladané v súvislostiach. Čo sa mi páči najviac, že pohľad na stravu je riešený z komplexnosti človeka, spája jeho fyzickú, duševnú i emočnú podstatu. Naučila som sa o strave premýšľať inak, než len o potrebe alebo zážitku z jedla. Dnes premýšľam nad tým, ako sa stravujem, v akom emočnom rozpoložení a viem, ako sa jednotlivé potraviny budú správať v mojom tele. Stala som sa zodpovedným tvorcom svojho zdravia prostredníctvom stravy. A tieto moje znalosti využívam aj pri zostavovaní jedálnička pre moju rodinu a tiež vo svojej práci koordinátorky programu Skutočne zdravé školy.

Bc. Ondra Matoušek

Do kurzu som vstupoval po osobnom odporúčaní, v tej dobe s vysokoškolským telovýchovným vzdelaním a niekoľkými rokmi skúšania rôznych nutričných postupov sám na sebe. Mojím najväčším strachom bolo, aby som nestrávil väčšinu času opakovaním už známych informácií a z kurzu si naozaj niečo odniesol. Hneď prvý týždeň ma ale strachu zbavil, kedy som aj v absolútne základných problematikách nachádzal fakty, ktoré ma obohacovali a dokazovali tú výbornú referenciu, ktorú som v pôvodne dostal. Úprimne ma zaujal holistický pohľad p. Jelínka, ktorý svojim študentom dokázal bez rozdielu úrovní odovzdať veľké množstvo zaujímavých informácií, prevedených priamo do praxe prostredníctvom nutričného softvéru ZOFapp, ktorý nemá na tuzemskom trhu v rámci rozmanitosti jeho funkcií žiadnu konkurenciu. Z kurzu si odnášam okrem informácií týkajúcich sa výživy aj cennej rady do začiatku podnikania a aj mierne odlišný spôsob uvažovania nielen nad nutričnou problematikou a môžem ho odporučiť každému bez ohľadu na jeho aktuálnu úroveň. Tento polročný vzdelávací proces v kombinácii s prípravným seminárom na štátnu skúšku vnímam ako výbornú prípravu na klinickú prax a aj na skúšku ako takú. Martina Jelínka si vážim ako človeka, vnímam ho ako odborníka na správnom mieste a som vďačný za čas, ktorý som s ním mal možnosť stráviť.