Kurzy ATAC

Črevná mikrobiota

Črevná mikrobiota

Črevná mikrobiota je špecifický systém v ľudskom tele, ktorý rozhoduje o kvalite fungovania celého organizmu. Osídľovanie hrubého čreva mikroorganizmami začína až po narodení, keď prvé mikroorganizmy dieťa získava z vaginálnej a fekálnej flóry matky. Jedná sa o anaeróbne baktérie Enterobacter, Streptococcus a Staphylococcus, ktoré metabolizujú kyslík - po jeho spotrebovaní sa (v priebehu prvého týždňa života) vytvárajú podmienky pre rast anaeróbnych baktérií (Bacteroides), v nasledujúcich týždňoch sa vytvára prostredie s prevahou a bifidobaktérií, ktoré tvoria základ celej diverzity črevného biomu do dospelého života. Ide o prirodzený proces vývoja, pre ktorého realizáciu treba splniť dve základné podmienky:

  • Prirodzený pôrod.
    Je zdrojom vaginálnej a fekálnej mikrobioty.
     
  • Dojčenie.
    Materské mlieko je zdroj živín aj pre tieto mikroorganizmy. Zaujímavé je, že u detí dojčených materským mliekom prevažujú v črevách baktérie Bifidobacterium, pre deti s umelou výživou je typická zložitejšia mikrobiotá (Clostridia, Bacteroides, Bifidobacteria, Streptococci).

Deti rodené cisárskym rezom majú mikrobiotu ovplyvnenú viac okolitým prostredím, anaeróbnymi mikroorganizmami sú navyše osídľované oveľa neskôr (až o niekoľko mesiacov). Za zmienku ešte stojí fakt, že s rastúcim vekom sa počet baktérií Bifidobacterium znižuje, až mizne (sú nahrádzané kolóniami Lactobacillus, Enterococcus, Enterobacterium a Clostridium ). Bolo zistené, že táto zmena môže viesť k oslabeniu organizmu, zvýšeniu patogenity a toxickej záťaže, k vznikom nádorov ak poruchám pečeňových funkcií.

Po prechode z dojčenia na pevnú stravu dochádza v črevách k výraznému nárastu druhovej pestrosti mikroorganizmov, na konci druhého roku sa zloženie stabilizuje a podobá sa mikrobiote dospelého človeka.

Druhové spektrum v črevách sa líši u každého jedinca. Na jednom priestore žijú a spolupracujú organizmy, ktoré považujeme za zdraviu prospešné, aj také, ktoré sú (vo väčšom množstve) potenciálne patogénne. Zaujímavé je, že celkový počet týchto mikroorganizmov približne zodpovedá počtu buniek v ľudskom tele. Nejde ale len o celkové množstvo, pre stabilitu celého systému je dôležitá predovšetkým druhová pestrosť. Ukazuje sa, že u jedincov konzumujúcich modernú stravu v zmysle technologicky spracovaných potravín s nedostatkom vlákniny sa diverzita pohybuje v rozmedzí 400 – 500 druhov, u ľudí s prevahou prirodzených potravín môže byť aj viac ako dvojnásobná. Táto pestrosť úplne zásadným spôsobom rozhoduje o tom, ako sa spoločenstvo bude správať a tým ovplyvňovať celý organizmus.

Tieto črevné mikroorganizmy plnia celý rad funkcií:
- Produkujú niektoré vitamíny (B12, K),
- Fermentujú nestrávené zložky stravy (napr. vlákninu),
- Mechanickými pohybmi podporujú črevnú peristaltiku (pohyb tráveniny v čreve),
- Ovplyvňujú vstrebávanie vody (majú tak vplyv na zahusťovanie stolice),
- Majú priamy vplyv na formovanie imunitného systému,
- Kontrolujú činnosť patogénnych mikroorganizmov (zabraňujú ich premnoženiu a rozvoju zápalov),
- Majú vplyv na produkciu hormónov a neurotransmiterov – toto ovplyvňuje nielen náladu, ale je preukázaný aj vzťah k stravovaniu.

Vplyv stravy na črevnú mikrobiotu

Všetky mikroorganizmy v tráviacom trakte potrebujú jesť. Bez externého prísunu živín majú tendencie sa pustiť do seba (= požierajú sa navzájom, najviac sa to deje u hladoviek a pôstov) a vymierať. Treba teda správne nakŕmiť nielen seba samého, ale aj tieto - pre kvalitu života nevyhnutné - mikroorganizmy. Každá skupina mikroorganizmov v črevách má schopnosť fermentovať iné makrozložky v strave - niektoré sú zamerané na jednotlivé druhy sacharidov (jednoduché, oligo- alebo polysacharidy), iné na rôzne druhy vlákniny, tuky alebo bielkoviny.

Niektoré skupiny majú pre ľudské zdravie významnejší vplyv, než iné, sú označované ako „probiotické organizmy“ (baktérie, prevažne mliečneho kvasenia) čiže probiotiká. Pôsobí predovšetkým ako mikrobiálna bariéra proti patogénom produkciou látok (voľných mastných kyselín s krátkym reťazcom, dekonjugovaných žlčových kyselín, lysolecitínu a mnohých ďalších), ktoré majú bakteriostatické a bakteriocídne účinky. Probiotické kultúry sa živia látkami, ktoré súhrnne označujeme ako prebiotiká. Jedná sa o druhy sacharidov, ktoré odolávajú účinkom enzýmového trávenia a vstrebávania v hornej časti tráviaceho traktu, a do hrubého čreva sa dostávajú v prakticky nedotknutom stave. Zaraďujeme sem:
- Nestráviteľné oligosacharidy - fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy, inulín, lactulóza.
- Polysacharidy - rezistentný škrob, pektíny, rozpustná hemicelulóza, rozpustná vláknina, guarová a konjaková guma.

Stravu je teda potrebné prispôsobiť nielen potrebám vlastného metabolizmu, ale aj tejto masy mikroorganizmov. V kurzoch sa preto učíme vytvárať na výučbovej aplikácii ZOF také jedálničky, ktoré spĺňajú požiadavky oboch „entít“ - buniek fyzického tela i zástupcov jednotlivých skupín črevnej mikrobioty. Ich symbióza je nesmierne dôležitá, pretože ak je diverzita mikrobioty v rovnováhe, má schopnosť pozitívne ovplyvňovať celý rad telesných a následne aj emocionálnych pochodov. Jednotlivé druhy baktérií majú napríklad schopnosť ovplyvňovať produkciu niektorých endorfínov v mozgu a riadiť tak chuťové vnemy. Na základe toho sa menia preferencie každého človeka na konzumáciu potravín – niekomu viac vyhovuje vyšší podiel sacharidov, inému naopak bielkovín alebo tukov. Toto je potrebné zohľadňovať pri voľbe jednotlivých spôsobov stravovania, čo skvele podporuje koncepciu celostného prístupu k stravovaniu, ktorý je základom filozofie našej výučby.
Diverzita črevného biomu tak z nemalej časti rozhoduje o tom, aká konkrétna diéta bude danému človeku vyhovovať. Záujemcovia o štúdium u nás sa naučia nielen upravovať pomery makroživín v strave, ale aj pracovať s výberom potravín vhodných pre jednotlivé skupiny mikroorganizmov – kyslé mliečne výrobky, kvasená zelenina, kváskové pečivo, fermentované strukoviny či nápoje a mnohé ďalšie.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Karolína Hamplová

Ako manažérka v nadnárodnej spoločnosti som nemala čas robiť veci nad rámec svojej práce, ktoré ma zaujímajú a keď som sa dostala zlým životným štýlom na skoro 90 kg, som sa rozhodla, že schudnem.. ÁNO, schudla som, ale veľmi zlou cestou. Potom prišiel čas, keď som začala túžiť po rodine a po siedmich umelých oplodnení sa mi narodil syn. V tej chvíli som si začala vážiť svoje telo a uvedomila som si, že sa treba o seba starať. Zároveň som si vedomá toho, že svojim deťom sme zrkadlom a tak som začala hľadať cestu, aby som POCHOPILA. A ako tomu v živote býva, vo chvíli, keď som sa skutočne rozhodla, že CHCEM VEDIEŤ, som sa zoznámila s absolventkou kurzu pána Martina Jelínka „Poradca pre výživu a suplementáciu“, ktorá bola neskutočne nadšená, namotivovaná a plná vedomostí. z nás skvelé priateľky) Ihneď som začala pátrať po referenciách a nenašla som snáď jedinú zlú zmienku či informáciu.A ako matka na materskej som nesmierne ocenila spôsob ,,diaľkového,, štúdia.... Bolo rozhodnuté a okamžite som sa do štúdia pustila. Pol roka utiekol ani neviem ako :-) Nesmierne oceňujem prístup pána Jelínka, otvorený pohľad na celú problematiku stravovania a komplexný pohľad, ktorý si trúfam povedať, že inde nezískate. Zároveň prostredie v ktorom štúdiu prebieha je úplne sofistikované a profesionálne spracované. Pokiaľ váhate, rozhodne choďte do toho. Vďaka štúdiu som si uvedomila aký kvalitný môže náš život byť, keď sa o seba budeme správne starať. Dnes už chápem pojem,, ste to, čo jete,, Naozaj ste! a žijeme len raz, tak nech to stojí za to. Ako poznámku pre tých, čo ešte stále váhajú, spomínam svoj príbeh... kto vie, akú úlohu v ňom hralo práve toto štúdium. Na materskej dovolenke som vyštudovala „Poradcu pre výživu a suplementáciu", keď som kurz úspešne ukončila, tak som mmj. zistila, že som si časovo dokázala skvele usporiadať svoj deň s dieťaťom i prácou a nadviazala som na kurz „Inštruktor fitness“ a začala pôsobiť ako inštruktorka.A keďže mám rada veci robiť poriadne a komplexne, do tretice som začala študovať a mám radosť z certifikátu ,,športová a relaxačná masáž,.. Teraz cítim, že môžem byť svojim klientom k dispozícii v širokom zábere a opäť sa vraciam k strave a ďalším kurzom, ktoré pán Jelínek ponúka.

Ing. Petr Nytra

Pred 8 rokmi, keď som začal robiť fitness trénera, som vo fitness-centre spoznal Martina Jelínka. Začalo to pár otázok, ktoré som si pozorne overil a uistil sa, že v tom, na čo sa pýtam, má úplnú pravdu. Veľakrát to boli odpovede, ktoré sa opierali o informácie-fakty aj na internete ťažko vyhľadateľná. Už vtedy som si uvedomil, že som našiel niekoho, kto mi poskytne dostatočne kvalitné odpovede na moje veľmi zákerné a dosť špecifické otázky v oblasti stravovacích režimov a suplementácie. Netrvalo dlho a absolvoval som kurz Poradca pre výživu a suplementáciu. Dalo by sa povedať, že jeho vecnosť, fakty a forma, akou je prezentovaný, mi kompletne zmenila pohľad na potraviny a spôsob ich konzumácie. Rozloženie kurzu je vyvážené a podrobné, nie však natoľko, aby Vás to odradilo od toho ho dokončiť. Spätne to hodnotím ako tú najlepšiu možnú bránu do sveta tejto problematiky doplnenú o skvelého lektora, ktorého prejav je zrozumiteľný a je vždy k dispozícii objasniť akýkoľvek dotaz či problém. Skúsenosti viac ako 15 rokov hovorí za všetko, prístup k životu, sebe samému, forme štúdia musí na Martinovi Jelínkovi spoznať každý, ako laik, tak aj skúsený "matador" z brandže. Na záver by som veľmi rád podotkol, že dnešné svet, možnosť prístupu na internet z tejto oblasti robí doslovnú panenskú džungľu, kde potrebujete “mačetu” a skúseného domorodca na to, aby ste jej systematicky a bezpečne prechádzali. Tieto nabité vedomosti ďalej odovzdávam svojim klientom, skúšam sám na sebe a pokračujem na svojej ceste vzdelania v ďalších kurzoch.

Mgr. Jana Bytčáneková

Pre online kurz Poradce pre výživu a suplementáciu som sa rozhodla po dlhom rozmýšľaní, hľadala som niečo podobné na Slovensku, ale nič ma neoslovilo tak ako tento kurz. Má všetky atribúty kvalitného kurzu - je dlhodobý a zároveň intenzívny; online forma umožňuje ísť vlastným tempom štúdia, zároveň denné doručenie troch lekcií neumožňuje príliš odkladať prípravu myšlienkových máp a samotné štúdium.Systém štúdia prostredníctvom myšlienkových máp mi vyhovuje, mám s nimi skúsenosti z minulých rokov. Študijné texty sú pomerne krátke, ale informačne bohaté. Alternatívne pohľady na výživu s uplatnením princípov tradičnej čínskej medicíny alebo ajurvédy ma veľmi potešili, potvrdili to, čo som intuitívne robila už predtým.V súčasnosti nepracujem v oblasti výživového poradenstva, zatiaľ len pomáham radou záujemcom z radov rodiny alebo priateľov. V blízkej budúcnosti by som sa však chcela venovať kariére v tejto oblasti s dôrazom na holistický prístup k ľuďom, a hoci viem, že je to otázka celoživotného vzdelávania a neustálej práce na sebe, kurz Martina Jelínka mi dal veľmi pevné základy, na ktorých môžem stavať. A určite si vyberiem z jeho ďalších kurzov, už som si vybrala aspoň tri, ktoré sú mi blízke.