Kurzy ATAC

Úvod / Ako sa u nás študuje / Štúdium v duchu holistického prístupu

Štúdium v duchu holistického prístupu

Západná časť sveta, ktorého sme súčasťou, vníma realitu z historicko-kultúrnych dôvodov špecifickým spôsobom. Takým, ktorý má napríklad v oblasti zdravia tendenciu riešiť problémy formou priamočiareho potláčania príznakov, nie ich príčin.

V oblasti stravovania napríklad vnímame potraviny predovšetkým ako zdroj energie a živín.

U tohto obmedzeného spôsobu nazerania na svet sme navyše typickí tým, že máme snahu všetko rozpitvávať do najmenšieho detailu. Máme pocit, že čím hlbšie znalosti v danej oblasti máme, tým väčšími odborníkmi sa stávame. Pre túto situáciu sa skvele hodí chronicky známe príslovie

„Pre samé stromy nevidíme les“.

V dnešnej dobe je pre západnú časť sveta typická hlúpa snaha hľadať v jedle čo najviac živín, riešiť ich vzájomné pomery, alebo sa zameriavať na obsah potenciálne škodlivých látok. Stačí sa len rozhliadnuť a chvíľu sledovať, čo populáciu pri strave zaujíma najviac:

1. Obsah aditív - žijeme v dobe jedovej,

2. Prítomnosť lepku - máme nezmyselný strach z celiakie,

3. Zastúpenie cukrov - masovo rastie spotreba náhradných sladidiel.

4. Obsah tukov – umelo vyvolaná vlna strachu nás vedie k preferencii vysokosacharidových jedál.

Trpíme prevádzkovou slepotou, ktorá sa u záujemcov o racionálne stravovanie prejavuje tým, že sa jednoducho zameriavame iba jedným smerom. Strava je ale podstatne štedrejšia a ponúka oveľa širší potenciál, než len prísun energie a živín. Každá potravina disponuje množstvom ďalších vlastností. Ak opomenieme samotnú chuť, kvôli ktorej si najčastejšie vyberáme to, čo budeme jesť, patrí medzi najvýznamnejšie:

  1. Glykemická hodnota,
  2. Úroveň stráviteľnosti,
  3. Vplyv na acidobázickú rovnováhu,
  4. Termický vplyv,
  5. Kvalita energií.

Jedná sa o parametre, ktoré vedia výrazným spôsobom ovplyvňovať správanie metabolizmu i celého zdravia. Pri dobrej orientácii v týchto charakteristikách budeme schopní z ich vzájomných kombinácií vytvoriť systém stravovania, ktorý povedie správanie nášho organizmu presne tam, kam požadujeme.

V praxi to vyzerá tak, že so správnymi znalosťami môžeme úspešne ovplyvňovať celý náš metabolizmus.

A to zďaleka nie je všetko.

Pokiaľ tento spôsob holistického uvažovania aplikujeme na ľudské zdravie, zistíme, že stravou môžeme nielen predchádzať vzniku rôznych zdravotných problémov, ale dokonca ich aj riešiť (liečiť).

Pre príklady nemusíme chodiť ďaleko:

- Máme seriózne vedecky potvrdené, že obsah a kvalita bielkovín a pomery niektorých minerálov (najviac vápnika) priamo ovplyvňujú metabolizmus v kostnej hmote.

Stravou tak máme schopnosť ovplyvniť napríklad hustotu kostí. A to ako na preventívnej úrovni, kedy jednoducho vhodne koncipovanou stravou zabránime vzniku rednutia kostí, tak aj na úrovni riešenia situácie osteopénie či osteoporózy samotnej.

- Srdcovo-cievne choroby sú tichým a súčasne najväčším zabijakom.

Najviac ľudí sa stretáva s prejavmi aterosklerózy. Vieme, že tento postupne vznikajúci stav kôrnatenia tepien a ciev je aj napriek neustálemu popieraniu zo strany ortodoxnej medicíny zvrátiteľný. Kľúčovú úlohu zohráva strava, konkrétne množstvo a kvalita bielkovín a tukov, obsah antioxidantov, plus niekoľko ďalších faktorov (pohyb, emočný stres, acidobázická rovnováha). V praxi to znamená, že vhodnou zmenou stravovania sa po určitej dobe dočkáme výrazného zlepšenia stavu ciev, čím zabránime vzniku často sa vyskytujúcich infarktov alebo mozgových mŕtvíc.

- Cukrovka, konkrétne druhého typu, je považovaná za masovú epidémiu modernej doby.

Aj tu máme dokázané, že hlavným vinníkom je strava. Mať stav inzulínovej rezistencie či diabetu pod kontrolou riadeným jedálničkom dnes vie každý takto postihnutý. Akonáhle ale vyhlásite, že je možné cukrovku stravou vyliečiť, ste v západnej časti civilizácie považovaní za kacíra. Ako je teda možné, že napríklad ajurvéda alebo tradičná čínska medicína si s týmito stavmi vie v prevažnej väčšine prípadov pomocou stravy poradiť?

Podobných príkladov môžeme uviesť prakticky nespočetné množstvo. Niektoré poruchy imunitného systému, zápalové choroby, dysfunkcia tráviaceho traktu, dermatitídy, kĺbové, svalové či neurologické problémy… Tieto všetky majú priamu súvislosť so stravovaním. Toto poznanie dosiahneme iba v situácii, keď pripustíme, že strava nás neovplyvňuje iba a len cez príjem živín a energie.

Holistický prístup k zdraviu ale nie je obmedzený iba na stravu. Aby sme sa mohli baviť o skutočne celostnom spôsobe uvažovania, je nevyhnutné človeka vnímať tak, ako existuje. Teda so všetkými faktormi, ktoré naňho pôsobia:

  1. Kvalita vzduchu,
  2. Spánkový režim,
  3. Emočný stres,
  4. Úroveň pohybovej aktivity,
  5. Genetické predispozície.

Strava je iba jedným z nich.

Ľudská snaha odhadnúť, v akom významnom percentuálnom zastúpení nás ovplyvňuje, je vcelku zbytočná. Či sa jedná o 20 %, 30 % alebo 40 %, nie je až také podstatné. Dôležité je vedieť zasadiť ju do kontextu s ďalšími faktormi a vytvoriť systém, ktorý môžeme označiť ako ucelený. Teda celostný, holistický. Taký, u ktorého si budeme vedomí, že všetko súvisí so všetkým:

  • Ak sa budeme pohybovať v prostredí znečisteného ovzdušia, organizmu sa to nebude páčiť a zareaguje v duchu individuality po svojom - zvýšená úroveň oxidačného stresu spôsobí poruchy imunitného systému alebo zvýšenú únavu. Samotná strava tento problém nevyrieši.
  • Ak nebudeme rešpektovať spánkové biorytmy, ktoré úplne zásadným spôsobom hovoria do fungovania každej bunky nášho tela, organizmus sa odmení popri zvýšenej únave odklonom od rovnováhy v oblasti hormonálnej regulácie. Ani v tomto prípade nebude mať strava priamy vplyv na zlepšenie situácie.
  • Každodenná produkcia stresu v podobe rôznych emócií, ktorých príčinou sú najčastejšie pracovné či súkromné medziľudské vzťahy, má priamy vzťah so vznikom širokého spektra zdravotných komplikácií od tráviacich problémov až po migrény. Strava vie niektoré tieto prejavy zmierniť, nikdy ich ale sama o sebe nevyrieši.
  • Akonáhle skĺzneme do každodenného stereotypu, ktorého súčasťou nie je takmer žiadny pohyb, organizmus na všetkých úrovniach začne chátrať. Trpí kĺbový aparát, lymfatický systém, hormonálna regulácia, systém trávenia ... Stravou nemáme šancu akokoľvek nahradiť fyzickú aktivitu.

Z tejto pozície je jednoduché si odvodiť, že na nastolenie rovnováhy a optimálneho fungovania organizmu je potrebné kalkulovať s každým faktorom.

Obrázok celistvosti poskladáme jedine tak, že použijeme všetky časti skladačky, nie iba jednu jedinú.

Tieto princípy sú neoddeliteľnou súčasťou štúdia všetkých kurzov, ktoré organizujeme. Každý kurz ich ponúka v inom rozsahu az odlišných uhlov pohľadu.

Naučiť sa uvažovať holisticky je jednoduché. Stačí na to rešpektovať všetky známe zákonitosti prírody a byť dobrým pozorovateľom toho, akým spôsobom na všetky podnety naše telo reaguje.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Bc. Dagmar Peková, BSBA

Keď ma napadla myšlienka utriediť si informácie o správnom stravovaní, ktoré dodáva energiu telu i duši s tým, že by som chcela svoje znalosti odovzdávať aj ďalej, hľadala som kurz, kde bude toto prepojené. O kurze Martina Jelínka som vedela z niekalika zdrojov, ktoré sršali pozitívnymi informáciami. Pre mňa to tak jednoznačné nebolo, ale niečo ma ťahalo tým smerom. Už na prvej lekcii som si uvedomila, že som tu správne a moje rozhodnutie bolo to najlepšie. Môj pocit sa počas kurzu nezmenil, len prehlboval. Kurz je informačne obsiahly, ale veľmi zrozumiteľne aj zábavne podaný. Veľmi pánovi Jelínkovi ďakujem za všetky informácie aj osobitý prístup a podporu v mojom ďalšom profesijnom odbore formou napríklad veľmi rýchleho odpovedanie na moje otázky :-)

Ing. Václav Solanský

Dlho som hľadal kurz, ktorý by zjednotil a utriedil moje doterajšie nadobudnuté znalosti v oblasti zdravia a výživy. V dnešnej dobe dochádza často k rozhodovacej paralýze – internet a ďalšie zdroje chrlia kvanta informácií, ktorých je ťažké sa pragmaticky vyznať. Hľadal som ale nielen celistvých informácie, hlavne som pátral po tej správnej osobe, človeku z dlhoročnej prax, lektorovi, ktorý to, čo hovorí, tiež sám robí. Pán Mgr. Martin Jelínek, ktorý osobne kurz vedie, je presne tou osobou, ktorá tieto parametre spĺňa. Stretnutie s ním ďaleko presahuje mantinely tohto kurzu, pretože ukončením kurzu nič nekončí, ale ešte len začína spolupráca na ceste k lepšiemu a zdravšiemu životu nás všetkých. Ak sa rozhodnete ísť touto cestou, budú to jedny z najlepšie investovaných prostriedkov vo Vašom živote.

Jindra Němcová

Dobrý deň, chcela by som Vám veľmi poďakovať za absolútne úžasný ALL IN kurz o výžive. V minulosti som snívala o vlastne takom koncepte kurzu a tú náhle som ten ono koncept našla pre seba do sebavzdelávania. Kurz bol pre mňa trochu náročnejší v tom, že mám vo všeobecnosti veľmi napnutý program počas dňa a som matkou pracujúcou na plný úväzok. Tiež som sa vzdala kvôli tomu na pol roka cvičenia v posilňovni. Človek vždy musí niečo obetovať. Aj keď štúdia nebolo treba až toľko na každý deň, potom následné vytvorenie mapy zajímalo celkom dosť miesta-ale táto časť ma hrozne bavila. Za takú hromadu nových a užitočných informácií som nesmierne rada a úprimne by som povedala že kurz by mohol stáť aj viac peňazí, som úplne spokojná. Musím rozhodne súhlasiť s tým, že myšlienkové mapy sú potrebné na lepšie zapamätanie a pochopenie učiva a vrelo ich odporúčam všetkým robiť. Teraz sa budem chcieť sústrediť na to, aby som previedla všetko do praxe a začala tým tak pomáhať osobám vo svojom okolí, pretože percent ľudí s chorobami a obezitou vo svete stále rastie hore, teda dobrí poradcovia a ľudia, ktorých baví výživa a chcú pomáhať iným sú. určite milo vítaní. Ešte raz veľmi pekne ďakujem pán Jelínk.