Úvod / Čo sa u nás študuje / Dermatitída

Dermatitída je výraz pre zápal kože. Existuje niekoľko rôznych typov dermatitídy, ktoré sa prejavujú šupinatením kože, tvorbou škvŕn na koži, zhrubnutím kožného krytu alebo zmenou farby a veľmi často svrbením. Majú rôzne príčiny, najčastejšie ako dôsledok rôznych alergií (potravinových, kozmetických - kontakt s parfumami, chemických - kozmetika, kovy, lieky...) alebo ako prejav nerovnováhy v tráviacom trakte (dysbióza atď.). Pri chronickej dermatitíde sa používa termín "ekzém".
Stres môže vo všeobecnosti zhoršiť príznaky dermatitídy.
-Atopické.
Dedičná porucha, ktorá sa zvyčajne prejaví v detstve. Najčastejšie sa vyskytuje na tvári, v lakťových a kolenných jamkách.
- Numulárna (peniazkovitá).
Chronické ochorenie, pri ktorom sa na končatinách vyskytujú okrúhle škvrny. Táto porucha môže byť spôsobená alergiou na nikel a často je sprievodným znakom suchej kože.
- Herpetiformná.
Typ dermatitídy, ktorý je sprevádzaný svrbením. Často sa spája s poruchami črevného traktu a imunitného systému a môže byť vyvolaná aj konzumáciou mliečnych výrobkov alebo lepku.
- Seborea.
Forma dermatitídy, ktorá zvyčajne postihuje pokožku hlavy, kde sa tvoria šupiny (lupiny). Často sa spája s kvasinkovou infekciou.
- Žihľavka.
Silne svrbivá vyrážka spôsobená alergénmi (vajcia, jahody, včelí jed, acylpyrín, zvieracia srsť, chemikálie...) alebo ju môže vyvolať nadmerný stres, teplo alebo chlad.
- Psoriáza.
Označuje sa ako "lupienka". Je to chronické neinfekčné kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje ohraničenými, začervenanými šupinatými škvrnami, zvyčajne pokrytými belavými alebo striebristými šupinami. Najčastejšie sa vyskytujú na dolných a horných končatinách (lakte, kolená, bedrá a zadok) a v pokožke hlavy. Tieto oblasti zvyčajne veľmi nesvrbia ani nebolia. Postihnuté môžu byť aj nechty na rukách a nohách, ktoré sú často sfarbené do žlta. Psoriáza sa zvyčajne objavuje medzi desiatym a tridsiatym rokom života, ale môže prepuknúť kedykoľvek. Približne 15 % pacientov má vyrážku tak rozsiahlu a závažnú, že im spôsobuje značné ťažkosti a znemožňuje normálny život. Približne v piatich percentách prípadov sa môžu vyskytnúť aj opuchy a bolesti kĺbov podobné reumatoidnej artritíde.
Kvalita stravovania má vplyv na vznik a priebeh vývoja dermatitídy, pri každom jej type ale v mierne odlišnom rozsahu. Keďže ide o zdravotný problém spojený so zápalom, pri úprave stravy sa uplatňujú zásady protizápalovej diéty.
V posledných rokoch sa ukázalo, že snaha o udržanie správnej rozmanitosti črevnej mikrobioty, ktorá súvisí najmä so zvýšeným príjmom vlákniny, má značný význam.
Všeobecne sa hovorí, že sa treba vyhýbať najčastejším potravinovým alergénom - mliečnym výrobkom, sóji, vajciam, lepku, orechom, jahodám, južnému ovociu, čokoláde...
Pri úprave stravy na potlačenie prejavov kožných problémov je potrebná trpezlivosť, pretože ide často o zdĺhavý proces. Túto problematiku kladieme na srdce študentom na kurze výživového poradcu, kde sa na ňu viac zameriavame. Študenti sa naučia vytvárať stravovacie plány vo vzdelávacej aplikácii ZOF v snahe priniesť na tanier všetky dôležité pravidlá týkajúce sa výživy pri dermatitíde.
Mgr. Martin Jelínek
Mgr. Pavlína Knittlová
Ďakujem Mgr. Martinovi Jelínkovi za ucelený pohľad na stravovanie a výživu jedinca. Naučil nás pristupovať ku klientom maximálne komplexne – a to jediné funguje dlhodobo. Vďaka.
RNDr. Judita Vašková
Absolvoval som už tretí kurz z ponuky kurzov ATAC, ktoré ponúka Mgr. Martina Jelínka a môžem povedať, že všetky boli pre mňa veľkým prínosom. V prvom rade to bol kurz "Výživový a doplnkový poradca - On-line", ktorý mi otvoril dvere do sveta výživového poradenstva a umožnil mi spoznať praktickú stránku tejto problematiky. Veľkým prínosom pre mňa bola hra "ZOF", ktorá ma naučila prakticky pracovať so stravou a ukázala, aké náročné je skĺbiť všetky požiadavky na optimálne zastúpenie živín a chuťových preferencií do výsledného celku v podobe optimálnej stravy na mieru. Veľmi oceňujem aj komplexný pohľad na výživu nielen z pohľadu západnej medicíny, ale aj z pohľadu tradičnej čínskej medicíny, ajurvédy, makrobiotiky atď. Po absolvovaní úvodného kurzu som pokračoval v kurze "Nízkosacharidová diéta". Tento kurz mi vysvetlil mnohé detaily v súčasnosti veľmi populárneho spôsobu stravovania. Zatiaľ posledným kurzom bola "Výživa detí", ktorý tiež všetkým vrelo odporúčam. Už teraz sa teším na ďalšie kurzy v širokej ponuke kurzov ATAC :-)
Mgr. Pavel Hodák, DiS.
Rád by som touto cestou poďakoval za dlhoročný projekt KURZY ATAC, ktorý tak úspešne a úspešne vediete, zvlášť kurz Poradca pre výživu a suplementáciu, ktorým som mal možnosť si prejsť. V prvom rade som nesmierne rád za možnosť štúdia on-line, kedy som nebol tlačený časom, ako to býva na školách av kurzoch bežné, ale iba sám sebou a mojou túžbou a chuťou po nových znalostiach. Oceňujem to hlavne preto, že v období života človeka nastávajú rôzne situácie, ktorým musí dať prednosť pred ostatnými, čo sa stalo aj mňa. O to s väčšou chuťou som sa potom opäť púšťal do získavania ďalších vedomostí a znalostí. Po druhé musím povedať, že záber kurzu je naozaj obrovský a tu oceňujem tú možnosť, že mám prístup ku všetkým študijným materiálom po celú dobu, pretože už teraz som sa k niektorým vracal a viem, že sa vracať budem. Nie je totiž možné si všetko zapamätať a navyše, si to nemusím všetko tlačiť (šetríme tým aj naše lesy :-). Pokiaľ si niekto myslel, že niečo vie o výžive a suplementácii….prejdite si tento kurz, naozaj stojí ZA TO!!! Po tretie, mať možnosť neustáleho kontaktu s lektorom, ktorý je ochotný zodpovedať, pre mňa, niekedy až na úplne zákerné otázky s úplným pokojom, nadhľadom, radosťou, profesionalitou a znalosťami je „OKÚZĽUJÚCI“. Navyše pokiaľ môže, tak Vám rád poradí aj v osobných záležitostiach. Tu sa dá vidieť, keď človek robí svoju prácu naozaj RÁD. Klobúk dole. V neposlednom rade je aj možnosť po skončení kurzu mať prístup do aplikácie ZOF, kde si po celú dobu kurzu skúšate tvoriť jedálne lístky, čím získavate nenahraditeľné skúsenosti). Ešte raz týmto veľkým vďaka za možnosť si týmto kurzom prejsť.