Úvod / Čo sa u nás študuje / Dermatitída

Dermatitída je výraz pre zápal kože. Existuje niekoľko rôznych typov dermatitídy, ktoré sa prejavujú šupinatením kože, tvorbou škvŕn na koži, zhrubnutím kožného krytu alebo zmenou farby a veľmi často svrbením. Majú rôzne príčiny, najčastejšie ako dôsledok rôznych alergií (potravinových, kozmetických - kontakt s parfumami, chemických - kozmetika, kovy, lieky...) alebo ako prejav nerovnováhy v tráviacom trakte (dysbióza atď.). Pri chronickej dermatitíde sa používa termín "ekzém".
Stres môže vo všeobecnosti zhoršiť príznaky dermatitídy.
-Atopické.
Dedičná porucha, ktorá sa zvyčajne prejaví v detstve. Najčastejšie sa vyskytuje na tvári, v lakťových a kolenných jamkách.
- Numulárna (peniazkovitá).
Chronické ochorenie, pri ktorom sa na končatinách vyskytujú okrúhle škvrny. Táto porucha môže byť spôsobená alergiou na nikel a často je sprievodným znakom suchej kože.
- Herpetiformná.
Typ dermatitídy, ktorý je sprevádzaný svrbením. Často sa spája s poruchami črevného traktu a imunitného systému a môže byť vyvolaná aj konzumáciou mliečnych výrobkov alebo lepku.
- Seborea.
Forma dermatitídy, ktorá zvyčajne postihuje pokožku hlavy, kde sa tvoria šupiny (lupiny). Často sa spája s kvasinkovou infekciou.
- Žihľavka.
Silne svrbivá vyrážka spôsobená alergénmi (vajcia, jahody, včelí jed, acylpyrín, zvieracia srsť, chemikálie...) alebo ju môže vyvolať nadmerný stres, teplo alebo chlad.
- Psoriáza.
Označuje sa ako "lupienka". Je to chronické neinfekčné kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje ohraničenými, začervenanými šupinatými škvrnami, zvyčajne pokrytými belavými alebo striebristými šupinami. Najčastejšie sa vyskytujú na dolných a horných končatinách (lakte, kolená, bedrá a zadok) a v pokožke hlavy. Tieto oblasti zvyčajne veľmi nesvrbia ani nebolia. Postihnuté môžu byť aj nechty na rukách a nohách, ktoré sú často sfarbené do žlta. Psoriáza sa zvyčajne objavuje medzi desiatym a tridsiatym rokom života, ale môže prepuknúť kedykoľvek. Približne 15 % pacientov má vyrážku tak rozsiahlu a závažnú, že im spôsobuje značné ťažkosti a znemožňuje normálny život. Približne v piatich percentách prípadov sa môžu vyskytnúť aj opuchy a bolesti kĺbov podobné reumatoidnej artritíde.
Kvalita stravovania má vplyv na vznik a priebeh vývoja dermatitídy, pri každom jej type ale v mierne odlišnom rozsahu. Keďže ide o zdravotný problém spojený so zápalom, pri úprave stravy sa uplatňujú zásady protizápalovej diéty.
V posledných rokoch sa ukázalo, že snaha o udržanie správnej rozmanitosti črevnej mikrobioty, ktorá súvisí najmä so zvýšeným príjmom vlákniny, má značný význam.
Všeobecne sa hovorí, že sa treba vyhýbať najčastejším potravinovým alergénom - mliečnym výrobkom, sóji, vajciam, lepku, orechom, jahodám, južnému ovociu, čokoláde...
Pri úprave stravy na potlačenie prejavov kožných problémov je potrebná trpezlivosť, pretože ide často o zdĺhavý proces. Túto problematiku kladieme na srdce študentom na kurze výživového poradcu, kde sa na ňu viac zameriavame. Študenti sa naučia vytvárať stravovacie plány vo vzdelávacej aplikácii ZOF v snahe priniesť na tanier všetky dôležité pravidlá týkajúce sa výživy pri dermatitíde.
Mgr. Martin Jelínek
Světlana Darvašová
O zdravú výživu sa zaujímam nielen z profesijného hľadiska, ale aj z osobného. On-line kurz Poradca pre výživu a suplementáciu mi úplne vyhovoval, už preto, že som nemusela nikam chodiť. Webináre ma tiež nadchli, v podstate všetky mali súvislosť s kurzom a dobre sa u nich žehlia :-) Môžem len odporučiť, bolo to fajn :-)
Mgr. et Mgr. Zdeňka Trummová
Okolo zdravého životného štýlu a kvalitnej výživy sa pohybujem zhruba desať rokov. V počiatočných fázach tohto obdobia sa mi podarilo zbaviť tridsiatich kilogramov, ktoré som nazbierala počas školskej dochádzky. Vedela som, že mám kus práce za sebou, ale ešte väčší kus pred sebou – znova nepribrať, cítiť sa dobre, mať radosť z jedla, nevyčítať si ho, a predovšetkým nájsť taký životný štýl, ktorý je udržateľný. V minulosti som vyskúšala veľa prístupov k stravovaniu, ale vždy mi chýbal nejaký zmysluplný prienik nazbieranými informáciami. Kurz výživa detí som začala primárne z profesijných dôvodov, ale z povinnosti sa stala radosť, nové aj minulé informácie začali zapadať do seba a už teraz viem, že týmto kurzom nekončím. Spôsob vedenia kurzu je metodicky veľmi dobre prepracovaný, poskytované informácie a odpovede na otázky sú kompletné. Pán Jelínek ochotne vysvetlí všetko, na čo sú ohľadom študovaného položené otázky. Veľkým pozitívom celého kurzu je plnenie čiastkových úloh vo výukovej hre ZOF. Študent si hneď môže vyskúšať teoretické informácie prakticky a dozvie sa, aký vplyv má pripravený pokrm na najrôznejšie pochody v ľudskom tele.
Bc. Dagmar Peková, BSBA
Keď ma napadla myšlienka utriediť si informácie o správnom stravovaní, ktoré dodáva energiu telu i duši s tým, že by som chcela svoje znalosti odovzdávať aj ďalej, hľadala som kurz, kde bude toto prepojené. O kurze Martina Jelínka som vedela z niekalika zdrojov, ktoré sršali pozitívnymi informáciami. Pre mňa to tak jednoznačné nebolo, ale niečo ma ťahalo tým smerom. Už na prvej lekcii som si uvedomila, že som tu správne a moje rozhodnutie bolo to najlepšie. Môj pocit sa počas kurzu nezmenil, len prehlboval. Kurz je informačne obsiahly, ale veľmi zrozumiteľne aj zábavne podaný. Veľmi pánovi Jelínkovi ďakujem za všetky informácie aj osobitý prístup a podporu v mojom ďalšom profesijnom odbore formou napríklad veľmi rýchleho odpovedanie na moje otázky :-)