Dermatitida

Dermatitída je výraz pre zápal kože. Existuje niekoľko rôznych typov dermatitídy, ktoré sa prejavujú šupinatením kože, tvorbou škvŕn na koži, zhrubnutím kožného krytu alebo zmenou farby a veľmi často svrbením. Majú rôzne príčiny, najčastejšie ako dôsledok rôznych alergií (potravinových, kozmetických - kontakt s parfumami, chemických - kozmetika, kovy, lieky...) alebo ako prejav nerovnováhy v tráviacom trakte (dysbióza atď.). Pri chronickej dermatitíde sa používa termín "ekzém".
Stres môže vo všeobecnosti zhoršiť príznaky dermatitídy.

Typy dermatitídy:

-Atopické.
Dedičná porucha, ktorá sa zvyčajne prejaví v detstve. Najčastejšie sa vyskytuje na tvári, v lakťových a kolenných jamkách.

- Numulárna (peniazkovitá).
Chronické ochorenie, pri ktorom sa na končatinách vyskytujú okrúhle škvrny. Táto porucha môže byť spôsobená alergiou na nikel a často je sprievodným znakom suchej kože.

- Herpetiformná.
Typ dermatitídy, ktorý je sprevádzaný svrbením. Často sa spája s poruchami črevného traktu a imunitného systému a môže byť vyvolaná aj konzumáciou mliečnych výrobkov alebo lepku.

- Seborea.
Forma dermatitídy, ktorá zvyčajne postihuje pokožku hlavy, kde sa tvoria šupiny (lupiny). Často sa spája s kvasinkovou infekciou.

- Žihľavka.
Silne svrbivá vyrážka spôsobená alergénmi (vajcia, jahody, včelí jed, acylpyrín, zvieracia srsť, chemikálie...) alebo ju môže vyvolať nadmerný stres, teplo alebo chlad.

- Psoriáza.
Označuje sa ako "lupienka". Je to chronické neinfekčné kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje ohraničenými, začervenanými šupinatými škvrnami, zvyčajne pokrytými belavými alebo striebristými šupinami. Najčastejšie sa vyskytujú na dolných a horných končatinách (lakte, kolená, bedrá a zadok) a v pokožke hlavy. Tieto oblasti zvyčajne veľmi nesvrbia ani nebolia. Postihnuté môžu byť aj nechty na rukách a nohách, ktoré sú často sfarbené do žlta. Psoriáza sa zvyčajne objavuje medzi desiatym a tridsiatym rokom života, ale môže prepuknúť kedykoľvek. Približne 15 % pacientov má vyrážku tak rozsiahlu a závažnú, že im spôsobuje značné ťažkosti a znemožňuje normálny život. Približne v piatich percentách prípadov sa môžu vyskytnúť aj opuchy a bolesti kĺbov podobné reumatoidnej artritíde.

Vplyv stravy na dermatitídu

Kvalita stravovania má vplyv na vznik a priebeh vývoja dermatitídy, pri každom jej type ale v mierne odlišnom rozsahu. Keďže ide o zdravotný problém spojený so zápalom, pri úprave stravy sa uplatňujú zásady protizápalovej diéty.

V posledných rokoch sa ukázalo, že snaha o udržanie správnej rozmanitosti črevnej mikrobioty, ktorá súvisí najmä so zvýšeným príjmom vlákniny, má značný význam.

Všeobecne sa hovorí, že sa treba vyhýbať najčastejším potravinovým alergénom - mliečnym výrobkom, sóji, vajciam, lepku, orechom, jahodám, južnému ovociu, čokoláde...

Pri úprave stravy na potlačenie prejavov kožných problémov je potrebná trpezlivosť, pretože ide často o zdĺhavý proces. Túto problematiku kladieme na srdce študentom na kurze výživového poradcu, kde sa na ňu viac zameriavame. Študenti sa naučia vytvárať stravovacie plány vo vzdelávacej aplikácii ZOF v snahe priniesť na tanier všetky dôležité pravidlá týkajúce sa výživy pri dermatitíde.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Mgr. et Mgr. Zdeňka Trummová

Zdravému životnému štýlu a kvalitnej výžive sa venujem približne desať rokov. V počiatočnej fáze tohto obdobia sa mi podarilo zbaviť sa tridsiatich kilogramov, ktoré som nazbieral počas školskej dochádzky. Vedela som, že mám za sebou kus práce, ale ešte väčší kus pred sebou - aby som opäť nepribrala, cítila sa dobre, mala radosť z jedla, nemlátila sa a predovšetkým našla udržateľný životný štýl. V minulosti som vyskúšal mnoho prístupov k stravovaniu, ale vždy mi chýbalo zmysluplné prepojenie so správnymi informáciami. Kurz výživy detí som začala navštevovať predovšetkým z profesionálnych dôvodov, ale povinnosť sa mi stala potešením, nové a minulé informácie mi začali do seba zapadať a už teraz viem, že s týmto kurzom neprestanem.Spôsob vedenia kurzu je metodicky veľmi dobre vypracovaný, poskytnuté informácie a odpovede na otázky sú úplné. Pán Jelínek bol nápomocný pri vysvetľovaní, aké otázky sa kladú v súvislosti s tým, čo sa študuje. Veľkým pozitívom celého kurzu je plnenie čiastkových úloh vo vzdelávacej hre ZOF. Študent si môže teoretické informácie hneď prakticky vyskúšať a zistiť, aký vplyv má pripravená potravina na rôzne procesy v ľudskom organizme.

Romana Jakubcová

Pre mňa bolo rozhodujúce samoštúdium doplnené možnosťou osobných stretnutí a dĺžka kurzu, ktorá bola predzvesťou kvality. Získala som komplexné a zmysluplné informácie o stravovaní a jeho dôsledkoch, doplnené o pohľad východných kultúr. Obrovským bonusom je komplexný prístup k informáciám, on-line poradenstvo, možnosť ďalšieho vzdelávania či spolupráce s pánom Jelínkom a ďalšími kolegami.

Mgr. Petra Ponocná

Už niekoľko rokov sa ako laik zaujímam o alternatívne spôsoby výživy a ľudské zdravie. Keď sa na mňa začali obracať niektorí priatelia s otázkami o stravovaní, rozhodla som sa, že by bolo dobré absolvovať kvalitné školenie a kurz výživového poradcu, aby som sa naučila niečo nové v oblasti výživy a stravovania, ako aj ľudského zdravia. Keďže k ľudskému zdraviu pristupujem holisticky a nemám rada čiernobiely pohľad na svet, mojím cieľom bolo vybrať si kurz, ktorý by bol aspoň čiastočne v súlade s mojím myslením, ale zároveň dostatočne kritický, komplexný a odborný. Priebeh výučby Mgr. Kurz Martina Jelínka všetky tieto požiadavky k mojej radosti splnil. Nielen to, ale som oveľa lepšie oboznámený s problematikou výživy a doplnkov. Dozvedel som sa tiež veľa nových a veľmi užitočných informácií a samotný kurz obohatil môj osobný rozvoj. Kurz je doslova nabitý informáciami a zahŕňa aj lekcie o ajurvéde a čínskej medicíne. Pán Jelínek nás pomocou vzdelávacích materiálov a videí viedol ku komplexnému uvažovaniu o danom probléme, či už išlo o chorobu, potraviny alebo vitamínové doplnky. Veľmi si cením aj jeho osobný prístup, angažovanosť a ochotu pomôcť a poradiť s čímkoľvek. Chcel by som sa poďakovať Mgr. Chcel by som poďakovať pánovi Jelínkovi a teším sa na ďalšiu spoluprácu.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu