Úvod / Čo sa u nás študuje / Dermatitída

Dermatitída je výraz pre zápal kože. Existuje niekoľko rôznych typov dermatitídy, ktoré sa prejavujú šupinatením kože, tvorbou škvŕn na koži, zhrubnutím kožného krytu alebo zmenou farby a veľmi často svrbením. Majú rôzne príčiny, najčastejšie ako dôsledok rôznych alergií (potravinových, kozmetických - kontakt s parfumami, chemických - kozmetika, kovy, lieky...) alebo ako prejav nerovnováhy v tráviacom trakte (dysbióza atď.). Pri chronickej dermatitíde sa používa termín "ekzém".
Stres môže vo všeobecnosti zhoršiť príznaky dermatitídy.
-Atopické.
Dedičná porucha, ktorá sa zvyčajne prejaví v detstve. Najčastejšie sa vyskytuje na tvári, v lakťových a kolenných jamkách.
- Numulárna (peniazkovitá).
Chronické ochorenie, pri ktorom sa na končatinách vyskytujú okrúhle škvrny. Táto porucha môže byť spôsobená alergiou na nikel a často je sprievodným znakom suchej kože.
- Herpetiformná.
Typ dermatitídy, ktorý je sprevádzaný svrbením. Často sa spája s poruchami črevného traktu a imunitného systému a môže byť vyvolaná aj konzumáciou mliečnych výrobkov alebo lepku.
- Seborea.
Forma dermatitídy, ktorá zvyčajne postihuje pokožku hlavy, kde sa tvoria šupiny (lupiny). Často sa spája s kvasinkovou infekciou.
- Žihľavka.
Silne svrbivá vyrážka spôsobená alergénmi (vajcia, jahody, včelí jed, acylpyrín, zvieracia srsť, chemikálie...) alebo ju môže vyvolať nadmerný stres, teplo alebo chlad.
- Psoriáza.
Označuje sa ako "lupienka". Je to chronické neinfekčné kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje ohraničenými, začervenanými šupinatými škvrnami, zvyčajne pokrytými belavými alebo striebristými šupinami. Najčastejšie sa vyskytujú na dolných a horných končatinách (lakte, kolená, bedrá a zadok) a v pokožke hlavy. Tieto oblasti zvyčajne veľmi nesvrbia ani nebolia. Postihnuté môžu byť aj nechty na rukách a nohách, ktoré sú často sfarbené do žlta. Psoriáza sa zvyčajne objavuje medzi desiatym a tridsiatym rokom života, ale môže prepuknúť kedykoľvek. Približne 15 % pacientov má vyrážku tak rozsiahlu a závažnú, že im spôsobuje značné ťažkosti a znemožňuje normálny život. Približne v piatich percentách prípadov sa môžu vyskytnúť aj opuchy a bolesti kĺbov podobné reumatoidnej artritíde.
Kvalita stravovania má vplyv na vznik a priebeh vývoja dermatitídy, pri každom jej type ale v mierne odlišnom rozsahu. Keďže ide o zdravotný problém spojený so zápalom, pri úprave stravy sa uplatňujú zásady protizápalovej diéty.
V posledných rokoch sa ukázalo, že snaha o udržanie správnej rozmanitosti črevnej mikrobioty, ktorá súvisí najmä so zvýšeným príjmom vlákniny, má značný význam.
Všeobecne sa hovorí, že sa treba vyhýbať najčastejším potravinovým alergénom - mliečnym výrobkom, sóji, vajciam, lepku, orechom, jahodám, južnému ovociu, čokoláde...
Pri úprave stravy na potlačenie prejavov kožných problémov je potrebná trpezlivosť, pretože ide často o zdĺhavý proces. Túto problematiku kladieme na srdce študentom na kurze výživového poradcu, kde sa na ňu viac zameriavame. Študenti sa naučia vytvárať stravovacie plány vo vzdelávacej aplikácii ZOF v snahe priniesť na tanier všetky dôležité pravidlá týkajúce sa výživy pri dermatitíde.
Mgr. Martin Jelínek
Martin Čerman
Spočiatku som šiel do kurzu s obavami, pretože výživa je skôr len môj koníček a žiadne oficiálne vzdelanie alebo prax v odbore nemám. Toto sa čoskoro ukázalo úplne zbytočné, pretože prvé týždne sú venované práve úplným základom a množstvo novej terminológie a novej látky je pri pravidelnom štúdiu a opakovaní bez problémov zvládnuteľné, vrátane záverečných testov. Veľmi oceňujem aj fakt že Mgr. Martin Jelínek sa nesnaží svoje postupy a svoj prístup prezentovať ako to jediné správne, ale skôr študentom dáva prehľad nástrojov, štýlov a možností v prístupe k stravovaniu, aby sa sami rozhodli, čo si vyberú. Následne si to môžu v ZOF aplikácii vyskúšať a porovnať so vzorovým jedálničkom, takže ZOF aplikácia takto vo svojej podstate supluje prácu s klientom a veľmi mi pomohla pochopiť ako funguje naučená teória v praxi. Záverom teda môžem okrem poradcov kurz odporučiť aj začiatočníkom, pre ktorých je to prvý takýto kurz, potreba je hlavne vytrvalosť a odhodlanosť dotiahnuť takto dlhý kurz do konca, inak nič. :)
Kateřina Balášová
Civilizačné choroby a choroby spojené s výživou sú obrovskou hrozbou dnešných dní. Zdravou stravou sa zaoberám už niekoľko rokov, ale pred nedávnom som sa rozhodla rozšíriť obzory svojich vedomostí a absolvovať kurz Mgr. Martina Jelínka. A môžem povedať, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí! Kurz je skvele koncipovaný, prináša komplexné a podrobné informácie. Ako študentka medicíny som ocenila (okrem iného) biochemické informácie a lekcie o chorobách spojených s nedostatkami vo výžive. Verím, že novo získané informácie využijem nielen v každodennom živote, ale aj v budúcej praxi.
Ing. Irena Kašpárková, PhD.
Absolvovaním kurz Poradca pre výživu a suplementáciu som získala rad podrobných informácií. Páčilo sa mi hlavne to, že konečne bola problematika vysvetlená aj po chemickej stránke, čo mi v rade publikácií, ktoré som prečítala, chýbalo. Nakoniec mi niekto vysvetlil, prečo to tak je. V kurze sa nájde naozaj každý, odborník aj laik. Veľa faktov som si vďaka dobre zostaveným testom a metóde myšlienkových máp dokázala natrvalo zapamätať. Poradenstvo sa budem naďalej venovať ako výživový poradca v posilňovni pre ženy. Myslím, že som si vybrala dobre - tento kurz má ohlas a ja dúfam, že mu budem robiť dobrú reklamu-napríklad na svojich stránkach www.fitiren.cz