Protizápalová diéta

Pojem "protizápalová diéta" je vo výžive trochu ošemetný. Všeobecne sa vzťahuje k situáciám, keď jedincov trápia rôzne formy zápalov, a existuje presvedčenie, že úprava stravy môže tieto prejavy zmierniť, potlačiť či dokonca odstrániť (vyliečiť). Problém je v tom, že označenie "protizápalová diéta" je príliš všeobecné na to, aby bolo možné ju s úspechom aplikovať na všetky tieto situácie. V základe ide o to, že zápaly sprevádza veľmi široké spektrum rôznych chorôb, ktoré majú odlišné príčiny vzniku, na každú sa tak aplikuje trochu odlišná koncepcia stravy. Fakt, že zápal je ich sprievodným prejavom, v niektorých situáciách ale aj príčinou, vylučuje možnosť jednej univerzálnej diéty.

Pre správne pochopenie situácie je najprv potrebné správne pochopiť význam pojmu "zápal":
Zápal je v podstate prirodzený proces, ktorý je z fyziologického hľadiska obrannou funkciou organizmu. To znamená, že pomáha bojovať proti cudzorodým činiteľom a brániť ho pred poškodením. Povedané ešte inak je spôsobom, ktorým sa telo chráni pred infekciou, chorobou alebo úrazom. Počas zápalovej reakcie sa zvyšuje produkcia bielych krviniek (cytokínov), ktorých úlohou je zápalovú situáciu vyriešiť (potlačiť). Medzi základné príznaky akútneho zápalu patrí bolesť, začervenanie, opuch alebo preteplenie postihnutej časti.

Pokiaľ sa stane, že zápalové reakcie pretrvávajú, vzniká z akútneho zápalu chronický, ktorý potom stojí za vznikom mnohých rôznych zdravotných komplikácií. Zápal (akútny aj chronický) môže prebiehať aj skryto, teda bez znateľných príznakov.

Chronické zápaly sú veľmi nebezpečné hneď z niekoľkých dôvodov:

1. Subjektívne sa ťažko definujú (na rozdiel od aktútnych nebolí a nie sú lokalizované),

2. Sprevádza mnoho chorôb, navyše majú schopnosť zosilňovať ich priebeh,

3. Konvenčná liečba ich nevie riešiť (= neexistujú lieky, ktoré by situáciu vrátili do pôvodného stavu, tieto liečivá len potláčajú príznaky a prejavy).

Vieme, že chronické zápaly sú prítomné pri chorobách, ako sú:

Spektrum faktorov, ktoré sa spolupodieľa na vzniku a rozvoji chronických zápalov, je tiež mnoho:

  • zlá koncepcia stravy,
  • stres,
  • zvýšená fyzická záťaž, prípadne absencia pohybu,
  • užívanie niektorých liekov,
  • porucha rovnováhy v mikrobiote (ústna, črevná, vaginálna...).

Vplyv stravy na zápaly

Existujú potraviny, o ktorých dnes panuje presvedčenie, že ich pravidelná konzumácia vznik zápalov vyvoláva a podporuje (majú prozápalové účinky):

  • alkohol,
  • cukry,
  • vyšší podiel sacharidov v strave,
  • polotovary a konzervy (predovšetkým s obsahom nevhodných aditív),
  • údeniny,
  • prepálené tuky (ako zdroj trans mastných kyselín),
  • grilované a vyprážané potraviny,
  • niektoré formy tukov a olejov (s prebytkom nasýtených alebo omega-6 tukov),
  • proteínové koncentráty (v prebytku).

Súčasne sa prezentujú aj protizápalovo pôsobiace potraviny:

  • zelenina,
  • ovocie v primeranom množstve,
  • oleje lisované za studena (s podmienkou, že pri ich konzumácii dôjde k zachovaniu vhodného pomeru medzi jednotlivými skupinami mastných kyselín, najdôležitejšie sú pomery medzi nasýtenými a nenasýtenými tukmi, a omega-3 a omega-6),
  • vybrané druhy orechov a semien,
  • horká čokoláda,
  • korenie,
  • bylinné čaje, čaj zelený,
  • vybrané druhy húb (s obsahom beta-glukánov),
  • klíčky.

So skupinami potravín, ktoré menované neboli, je potrebné pri snahe potlačiť chronický zápal pracovať uvážlivo. Ich vplyv na prejavy chronických zápalov sa odvíja od ich množstva a formy (spôsobu spracovania).

Upravovať stravu s cieľom podporovať protizápalové podmienky v organizme či priamo potláčať prozápalové reakcie obnáša rešpektovanie radu pravidiel, ktorým sa venujeme vo všetkých kurzoch. Tieto pravidlá vychádzajú z koncepcie celostného prístupu k stravovaniu, ktorá je základom filozofie našej výučby. Cieľom štúdia tak nie je len pochopiť, ako zápaly vznikajú a aké metódy liečby sú používané, ale aj naučiť sa upravovať stravu tak, aby sa stala účinnou súčasťou riešenia problému so zápalmi.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Eva Šulcová

Absolvovanie kurzu výživového poradcu Atac bolo skvelým rozhodnutím. Kurz ponúka neuveriteľné množstvo informácií v kombinácii s testovaním vedomostí vo forme kvízov, ktoré ma prinútili skutočne sa v témach hrabať a snažiť sa ich pochopiť, a skvelú hru, ktorá ponúka skvelú príležitosť zaradiť získané informácie priamo do jedálnička. Chcel by som poďakovať pánovi Jelínkovi a celému jeho tímu a popriať im veľa šťastných študentov.

Světlana Darvašová

O zdravú výživu sa zaujímam nielen z profesionálneho, ale aj z osobného hľadiska. Online kurz Výživový a doplnkový poradca mi dokonale vyhovoval, pretože som nemusela nikam chodiť. Webináre ma tiež nadchli, v podstate všetky súviseli s kurzom a dobre sa žehlili :-) Môžem len odporučiť, bolo to dobré :-)

Hana Vašíčková

Mojím snom je užívať si zdravý život. To bol jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla absolvovať kurz výživového poradenstva. Keď som objavil kurzyATAC, bolo rozhodnuté. A rozhodne to neľutujem! Najviac oceňujem možnosť online štúdia a systém - myšlienkové mapy, vďaka ktorým sa učenie stalo hrou, poskytnuté zázemie a možnosť nadväzujúcich kurzov.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu