Pojem "protizápalová diéta" je vo výžive trochu ošemetný. Všeobecne sa vzťahuje k situáciám, keď jedincov trápia rôzne formy zápalov, a existuje presvedčenie, že úprava stravy môže tieto prejavy zmierniť, potlačiť či dokonca odstrániť (vyliečiť). Problém je v tom, že označenie "protizápalová diéta" je príliš všeobecné na to, aby bolo možné ju s úspechom aplikovať na všetky tieto situácie. V základe ide o to, že zápaly sprevádza veľmi široké spektrum rôznych chorôb, ktoré majú odlišné príčiny vzniku, na každú sa tak aplikuje trochu odlišná koncepcia stravy. Fakt, že zápal je ich sprievodným prejavom, v niektorých situáciách ale aj príčinou, vylučuje možnosť jednej univerzálnej diéty.
Pre správne pochopenie situácie je najprv potrebné správne pochopiť význam pojmu "zápal":
Zápal je v podstate prirodzený proces, ktorý je z fyziologického hľadiska obrannou funkciou organizmu. To znamená, že pomáha bojovať proti cudzorodým činiteľom a brániť ho pred poškodením. Povedané ešte inak je spôsobom, ktorým sa telo chráni pred infekciou, chorobou alebo úrazom. Počas zápalovej reakcie sa zvyšuje produkcia bielych krviniek (cytokínov), ktorých úlohou je zápalovú situáciu vyriešiť (potlačiť). Medzi základné príznaky akútneho zápalu patrí bolesť, začervenanie, opuch alebo preteplenie postihnutej časti.
Pokiaľ sa stane, že zápalové reakcie pretrvávajú, vzniká z akútneho zápalu chronický, ktorý potom stojí za vznikom mnohých rôznych zdravotných komplikácií. Zápal (akútny aj chronický) môže prebiehať aj skryto, teda bez znateľných príznakov.
Chronické zápaly sú veľmi nebezpečné hneď z niekoľkých dôvodov:
1. Subjektívne sa ťažko definujú (na rozdiel od aktútnych nebolí a nie sú lokalizované),
2. Sprevádza mnoho chorôb, navyše majú schopnosť zosilňovať ich priebeh,
3. Konvenčná liečba ich nevie riešiť (= neexistujú lieky, ktoré by situáciu vrátili do pôvodného stavu, tieto liečivá len potláčajú príznaky a prejavy).
Vieme, že chronické zápaly sú prítomné pri chorobách, ako sú:
Spektrum faktorov, ktoré sa spolupodieľa na vzniku a rozvoji chronických zápalov, je tiež mnoho:
Existujú potraviny, o ktorých dnes panuje presvedčenie, že ich pravidelná konzumácia vznik zápalov vyvoláva a podporuje (majú prozápalové účinky):
Súčasne sa prezentujú aj protizápalovo pôsobiace potraviny:
So skupinami potravín, ktoré menované neboli, je potrebné pri snahe potlačiť chronický zápal pracovať uvážlivo. Ich vplyv na prejavy chronických zápalov sa odvíja od ich množstva a formy (spôsobu spracovania).
Upravovať stravu s cieľom podporovať protizápalové podmienky v organizme či priamo potláčať prozápalové reakcie obnáša rešpektovanie radu pravidiel, ktorým sa venujeme vo všetkých kurzoch. Tieto pravidlá vychádzajú z koncepcie celostného prístupu k stravovaniu, ktorá je základom filozofie našej výučby. Cieľom štúdia tak nie je len pochopiť, ako zápaly vznikajú a aké metódy liečby sú používané, ale aj naučiť sa upravovať stravu tak, aby sa stala účinnou súčasťou riešenia problému so zápalmi.
Ing. Hana Pechová
O výživu sa zaujímam už mnoho rokov, a preto som sa rozhodla pre kariéru výživového poradcu. Začal som teda hľadať kvalitný kurz online, čo bola celkom náročná úloha. Nechcel som skončiť ako takzvaný rýchlokvas, ktorý papagájuje naučené frázy. Preto ma okamžite zaujali kurzy ATAC, ktoré sú založené na holistickom prístupe k ľuďom. Páčilo sa mi prepojenie s tradičnou čínskou medicínou, online forma štúdia a systém myšlienkových máp, ktorý ma nútil pozerať sa na materiál každý deň. Teraz sa pripravujem na vlastnú prax a pokračujem vo vzdelávaní. Kurz výživového poradcu môžem len odporučiť, je naozaj starostlivo zostavený.
Martina Michálková
Pred niekoľkými rokmi som sa začala zaujímať o zdravý životný štýl a chcela som o ňom získať viac informácií. Vybral som si kurz, ktorý je svojou dĺžkou 6 mesiacov bezkonkurenčný. S nadšením som sa pustila do tém myšlienkových máp, ktoré mi veľmi pomáhajú pri štúdiu. Keďže som mala možnosť každý mesiac vidieť lektora Martina Jelínka osobne, rýchlo si ma získal svojím prístupom a nadšením pre osvetu a šírenie zdravého životného štýlu. Na začiatku a možno aj na konci kurzu sa vám informácie budú zdať nenápadné, ale verte, že časom všetko zapadne na svoje miesto a vy objavíte ucelený systém, ktorý funguje. Dnes viem, že som sa rozhodol správne a vrelo tento kurz odporúčam všetkým.
Mgr. Pavla Stýskalová DiS.
Som rád, že som sa mohol zúčastniť vášho kurzu. Oceňujem vaše vedomosti, váš vtip a spôsob, akým na sebe neustále pracujete a prekonávate "zatvrdnuté dogmy". Vďaka vášmu kurzu som získal prehľad. Teraz už len musím teóriu uviesť do praxe. Funguje to. Pomaly, ale isto prekonávam samu seba, svoju svojvôľu pri príprave jedla a predovšetkým sa snažím viac premýšľať o tom, čo ja a moja rodina jeme. Zdá sa, akoby to bolo včera, čo som začal hltať vaše informácie. Hoci boli chvíle, keď bolo ťažšie sa sústrediť a niekedy sa mi nechcelo. Napriek tomu ma lákalo dozvedieť sa nové a nové informácie o výžive alebo o rôznych pohľadoch na ňu. Ďakujem vám za posledné povzbudenie a trpezlivosť, keď som z rodinných dôvodov všetko dokončovala neskoro.