Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Steatóza pečene

Steatóza pečene

Steatóza pečene

Pečeň je kľúčovým orgánom v tele, v ktorom prebieha obrovské množstvo chemických reakcií. Ako ostatné orgány v tele aj pečeň podlieha rôznym chorobám, vo vzťahu k životnému štýlu je najčastejšie nealkoholické stučnenie označované ako steatóza. V SR sa odhaduje, že týmto problémom trpí približne 15-52 % populácie. Zjednodušene povedané steatóza vzniká v situácii, keď dochádza k príliš veľkému hromadeniu tuku v pečeňových bunkách. Príčin vzniku tohto problému je hneď niekoľko:

1. Nadmerný energetický príjem.
S rastúcou nadváhou rastie aj pravdepodobnosť vzniku steatózy.

2. Nevhodný pomer hlavných živín.

  • Najčastejšie je to prebytok tukov.
    Všeobecne sa prezentuje, že riziko vzniku steatózy rastie v situáciách, keď podiel tukov presiahne 30 percent z celkového príjmu energie.

  • Ďalej sa uvádza výrazná prevaha nasýtených a trans mastných kyselín.
    Pri nasýtených tukoch je potrebné sledovať ich pomer voči nenasýteným formám (optimálny je 1:2). Žiaľ, v prípade trans mastných kyselín nie je v krajinách EÚ možnosť sledovať ich obsah v potravinách.

  • Vysoký príjem sacharidov v strave.
    Jedná sa nielen o celkový podiel sacharidov, oveľa väčší vplyv má konzumácia cukrov. Najväčším problémom v posledných rokoch sa stáva fruktóza, ktorej prebytok nájdeme predovšetkým v sladených nápojoch.

  • Vysoký príjem bielkovín.
    Prebytok bielkovín má schopnosť za určitých podmienok preťažovať pečeň, všeobecne sa preto odporúča ich príjem cieliť na množstvo do 20 energetických percent, prípadne rozmedzie 1-1,5 g/1 kg telesnej hmotnosti.

3. Obezita.
V prípade ťažkej obezity nad 40 BMI je ochorenie diagnostikované takmer vždy. Pri zvýšení telesnej hmotnosti o 40% nad hranicu normálnej váhy sa prevalencia pohybuje okolo 70%. Uvádza sa, že u polovice prípadov obezity môže steatóza progredovať do fibrózy (zjazvenie tkaniva) či cirhózy pečene.

4. Cukrovka 2. typu.
Pravdepodobnosť vzniku steatózy pečene u diabetikov 2. typu je minimálne 30%.

5. Hyperlipidémia.
Približne 65 % ľudí postihnutých steatózou má nadlimitnú koncentráciu tuku v krvnom sére.

6. Absencia pohybovej aktivity.
Ide o nepriamy faktor, ktorý zásadným spôsobom vstupuje do energetickej bilancie a podieľa sa tak na náraste telesnej hmotnosti.

7. Oxidatívny stres.
Tiež nepriamy, ale súčasne všadeprítomný faktor, ktorý má schopnosť zosilňovať dopady nutrične nevyváženej stravy.

8. Steroidné hormóny.
Týkajú sa situácií liečby niektorých chorôb. Stále častejšie sa ale objavujú aj u športovcov, ktorí užívajú tieto látky ako doping v neprimeranom rozsahu.

9. Estrogény.
Situácia sa týka prakticky iba ženskej populácie, a to vo vzťahu k užívaniu antikoncepcie.

10. Rýchly úbytok hmotnosti.
Pri rýchlejších manipuláciách s hmotnosťou dochádza k preťaženiu pečene a zvýšenému ukladaniu tuku.

Popri nealkoholovej steatóze existuje ešte aj alkoholová, ktorá vzniká konzumáciou alkoholu vo väčšej miere. Uvádza sa, že pri príjme 60 g alkoholu za deň dochádza k rozvoju alkoholovej steatózy až u 90 % konzumentov.

Vplyv stravy na steatózu pečene

Úprava stravy (= pečeňová diéta) je postavená na realizácii základných pravidiel racionálneho stravovania, ktorá by mala smerovať k pomyselnej metabolickej rovnováhe.
Obnáša:

- Kontrolu energetickej bilancie.
Vo väčšine prípadov sa cieli na redukciu hmotnosti, bilancia by teda mala byť záporná.

- Správny pomer makroživín.
Najčastejšie sa prezentuje štandardná vysokosacharidová koncepcia, pri ktorej sa podiel sacharidov pohybuje v rozmedzí 45-60 % z celkového energetického príjmu, bielkovín 15-20 % a tukov 20-30 %.

- Výber kvalitných potravín.
Kvalitou rozumieme predovšetkým priemyselne nespracované potraviny s minimom aditív a primeraným množstvom soli.

- Zaistenie dostatku mikroživín.
Základom je pestrosť vo voľbe potravín a preferencie čerstvých a priemyselne nesprocesovaných potravín, u ktorých je predpoklad, že obsahujú dostatok vitamínov, minerálov a fytochemických látok.

Pretože diéta má na problémy spojené so stučnením pečene zásadný vplyv, tejto problematike sa preto venujeme v kurze Poradca pre výživu. Študenti sa učia zostaviť pečeňovú diétu vo výučbovej aplikácii ZOF, a to vždy s ohľadom na individuálne požiadavky jedinca.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Alena Rudolf Honolková, DiS.

Na kurz Poradca pre výživu som narazila "náhodou" pri internetovom vyhľadaní výživového poradcu v mieste môjho bydliska. Ponuka kurzu ma veľmi zaujala, ako formou štúdia, tak aj obsahom. Absolvovaním kurzu som získala veľmi široký rozhľad nielen v oblasti stravovania, ale aj fungovania tela. Vďaka tomu, že ma táto tematika veľmi baví a zaujíma, som sa rozhodla v tomto odbore pokračovať ďalej v profesnej rovine. Oceňujem profesionálne vedenie kurzu, náhľad do oblasti výživy je skutočne komplexný zo všetkých rôznych uhlov pohľadu. Zaujímavá je tiež ponuka ďalších kurzov, ktoré do budúcna určite využijem na rozšírenie svojich zručností.

Jan Pinker

Referencie na Kurzy ATAC nejdú napísať negatívne a ani jednou vetou nejdú vypísať všetky pozitíva. Pretože prístup pána Jelínka je úplne ale úplne dokonalý či už v lekciách alebo aj keď potrebujete poradiť osobne. Som veľmi rád, že som sa rozhodol absolvovať práve tu. Trúfam si napísať, že je toto jediné vzdelávacie centrum, ktoré splnilo všetky moje očakávania a pretože som už tu absolvoval úspešne dva kurzy, tak viem iste že tým to nekončí.

Iva Vaňková

Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu ďaleko predčil moje očakávania. Napriek tomu, že s informáciami o výžive už nejaký čas pracujem, dozvedela som sa veľa nového, mohla som sa na problematiku pozrieť z rôznych uhlov, prepojila znalosti a upevnila základy. Obrovskú výhodu kurzu vidím v jeho komplexnosti, nezaujatosti a hĺbke informácií, ktoré sú ale podané ľudsky a zrozumiteľne. Takže som sa na otvorenie nových lekcií každý deň tešila. Koncept kurzu je skvele premyslený a je vidieť, že pánovi Jelínkovi nejde len o odovzdaní informácií, ale hlavne o ich pochopení a využití v praxi.