Úvod / Čo sa u nás študuje / Steatóza pečene
Pečeň je kľúčovým orgánom v tele, v ktorom prebieha obrovské množstvo chemických reakcií. Ako ostatné orgány v tele aj pečeň podlieha rôznym chorobám, vo vzťahu k životnému štýlu je najčastejšie nealkoholické stučnenie označované ako steatóza. V SR sa odhaduje, že týmto problémom trpí približne 15-52 % populácie. Zjednodušene povedané steatóza vzniká v situácii, keď dochádza k príliš veľkému hromadeniu tuku v pečeňových bunkách. Príčin vzniku tohto problému je hneď niekoľko:
1. Nadmerný energetický príjem.
S rastúcou nadváhou rastie aj pravdepodobnosť vzniku steatózy.
2. Nevhodný pomer hlavných živín.
Najčastejšie je to prebytok tukov.
Všeobecne sa prezentuje, že riziko vzniku steatózy rastie v situáciách, keď podiel tukov presiahne 30 percent z celkového príjmu energie.
Ďalej sa uvádza výrazná prevaha nasýtených a trans mastných kyselín.
Pri nasýtených tukoch je potrebné sledovať ich pomer voči nenasýteným formám (optimálny je 1:2). Žiaľ, v prípade trans mastných kyselín nie je v krajinách EÚ možnosť sledovať ich obsah v potravinách.
Vysoký príjem sacharidov v strave.
Jedná sa nielen o celkový podiel sacharidov, oveľa väčší vplyv má konzumácia cukrov. Najväčším problémom v posledných rokoch sa stáva fruktóza, ktorej prebytok nájdeme predovšetkým v sladených nápojoch.
Vysoký príjem bielkovín.
Prebytok bielkovín má schopnosť za určitých podmienok preťažovať pečeň, všeobecne sa preto odporúča ich príjem cieliť na množstvo do 20 energetických percent, prípadne rozmedzie 1-1,5 g/1 kg telesnej hmotnosti.
3. Obezita.
V prípade ťažkej obezity nad 40 BMI je ochorenie diagnostikované takmer vždy. Pri zvýšení telesnej hmotnosti o 40% nad hranicu normálnej váhy sa prevalencia pohybuje okolo 70%. Uvádza sa, že u polovice prípadov obezity môže steatóza progredovať do fibrózy (zjazvenie tkaniva) či cirhózy pečene.
4. Cukrovka 2. typu.
Pravdepodobnosť vzniku steatózy pečene u diabetikov 2. typu je minimálne 30%.
5. Hyperlipidémia.
Približne 65 % ľudí postihnutých steatózou má nadlimitnú koncentráciu tuku v krvnom sére.
6. Absencia pohybovej aktivity.
Ide o nepriamy faktor, ktorý zásadným spôsobom vstupuje do energetickej bilancie a podieľa sa tak na náraste telesnej hmotnosti.
7. Oxidatívny stres.
Tiež nepriamy, ale súčasne všadeprítomný faktor, ktorý má schopnosť zosilňovať dopady nutrične nevyváženej stravy.
8. Steroidné hormóny.
Týkajú sa situácií liečby niektorých chorôb. Stále častejšie sa ale objavujú aj u športovcov, ktorí užívajú tieto látky ako doping v neprimeranom rozsahu.
9. Estrogény.
Situácia sa týka prakticky iba ženskej populácie, a to vo vzťahu k užívaniu antikoncepcie.
10. Rýchly úbytok hmotnosti.
Pri rýchlejších manipuláciách s hmotnosťou dochádza k preťaženiu pečene a zvýšenému ukladaniu tuku.
Popri nealkoholovej steatóze existuje ešte aj alkoholová, ktorá vzniká konzumáciou alkoholu vo väčšej miere. Uvádza sa, že pri príjme 60 g alkoholu za deň dochádza k rozvoju alkoholovej steatózy až u 90 % konzumentov.
Úprava stravy (= pečeňová diéta) je postavená na realizácii základných pravidiel racionálneho stravovania, ktorá by mala smerovať k pomyselnej metabolickej rovnováhe.
Obnáša:
- Kontrolu energetickej bilancie.
Vo väčšine prípadov sa cieli na redukciu hmotnosti, bilancia by teda mala byť záporná.
- Správny pomer makroživín.
Najčastejšie sa prezentuje štandardná vysokosacharidová koncepcia, pri ktorej sa podiel sacharidov pohybuje v rozmedzí 45-60 % z celkového energetického príjmu, bielkovín 15-20 % a tukov 20-30 %.
- Výber kvalitných potravín.
Kvalitou rozumieme predovšetkým priemyselne nespracované potraviny s minimom aditív a primeraným množstvom soli.
- Zaistenie dostatku mikroživín.
Základom je pestrosť vo voľbe potravín a preferencie čerstvých a priemyselne nesprocesovaných potravín, u ktorých je predpoklad, že obsahujú dostatok vitamínov, minerálov a fytochemických látok.
Pretože diéta má na problémy spojené so stučnením pečene zásadný vplyv, tejto problematike sa preto venujeme v kurze Poradca pre výživu. Študenti sa učia zostaviť pečeňovú diétu vo výučbovej aplikácii ZOF, a to vždy s ohľadom na individuálne požiadavky jedinca.
František Mrkáček
Od raného veku som sa venoval rôznym športom, čo vo mne už od puberty vzbudilo záujem o zdravý životný štýl. Ten ma priviedol ku kulturistike, kde som si prvýkrát uvedomil, akú zásadnú úlohu zohráva strava pri dosahovaní výsledkov. To ma viedlo k intenzívnemu štúdiu a experimentovaniu v oblasti výživy, čo sa stalo mojou vášňou na viac ako desať rokov. V roku 2018 som objavil Wim Hofovu metódu, ktorá mi po prvýkrát umožnila zažiť zmenený stav vedomia a pocítiť transformačnú silu hormetického stresu. Táto skúsenosť ma naučila, že optimálne zdravie si vyžaduje rovnováhu troch pilierov: psychiky, stravy a pohybu. Bohužiaľ komfort a blahobyt často tieto piliere narúšajú, a preto by sme sa na ne v dnešnej dobe mali zamerať čo najviac. Aby som svoje znalosti ešte viac prehĺbil a mohol ich efektívne odovzdávať ďalej, absolvoval som odborný kurz výživového poradenstva ATAC u pána Jelínka, ktorý som zakončil štátnou autorizovanou skúškou. Tento kurz je premyslený do posledného detailu. Témy preberáte postupne a systematicky, deň za dňom. Každý deň navrhujete jedálničky na konkrétnu tému, čo vám pomáha vytvoriť jasnú predstavu o tom, ako by mal vyzerať pestrý a prirodzený jedálniček – čo je niečo, čo dnešnej populácii často chýba. Každý mesiac musíte zložiť test, ktorý vás posunie do ďalšej fázy štúdia. Na záver kurzu je potrebné absolvovať záverečný test a vypracovať seminárnu prácu. Až potom je kurz dokončený. Tento kurz som si vybral nielen kvôli jeho kvalitnému obsahu, ale aj preto, že som u pána Jelínka cítil jeho celostný prístup a duchovný presah. Dnes pomáham svojim klientom orientovať sa v zdravej výžive, pochopiť princípy správneho stravovania a nájsť cestu k lepšiemu zdraviu i kvalitnejšiemu životu.
Ing. Irena Kašpárková, PhD.
Absolvovaním kurz Poradca pre výživu a suplementáciu som získala množstvo podrobných informácií. Páčilo sa mi hlavne to, že konečne bola problematika vysvetlená aj po chemickej stránke, čo mi v rade publikácií, ktoré som prečítala, chýbalo. Nakoniec mi niekto vysvetlil, prečo to tak je. Nájde sa v ňom naozaj každý, odborník aj laik. Veľa vecí som si vďaka dobre zostaveným testom a metóde myšlienkových máp dokázala natrvalo zapamätať. Poradenstvo sa budem naďalej venovať ako výživový poradca v posilňovni pre ženy. Myslím, že som si vybrala dobre – tento kurz má ohlas a ja dúfam, že mu budem robiť dobrú reklamu.
Alena Václavíková
Keď som si vyberala kurz na výživové poradenstvo, prešla som všetky možné ponuky. Kurz pána magistra Jelínka ma však oslovil hneď na prvýkrát, taký ten vnútorný pocit mi hovoril, že je to presne to, čo hľadám. Zaujal ma spôsob štúdia - myšlienkové mapy (nikdy predtým som s tým síce nepracovala, ale chcela som to spoznať a osvedčilo sa mi to, je to prehľadné a dobre zapamätateľné). Tiež mi vyhovovala možnosť štúdia z domu a hoci školenia prebiehali raz mesačne, boli sme v neustálom kontakte s lektorom. Každodenne sme dostávali na spracovanie témy a posúvali sa tým k cieľu. Naučili sme sa nazerať na človeka ako celok a hoci som to spočiatku brala ako doplnok k svojej práci, tak ma to úplne pohltilo, keď vidím ako ďaleko je možné ovplyvniť stravou a správnym životným štýlom predovšetkým zdravie človeka a samozrejme s tým ide ruka v ruke aj úprava telesnej hmotnosti. Vďaka tomu som dala do obehu svoje vlastné výrobky pripravené na zdravom základe. A tiež veľmi oceňujem aj ďalší neustály kontakt s absolventmi, možnosť konzultácií a ďalšieho vzdelávania a rozvoja. Moja intuícia ma opäť nesklamala...