Fytoživiny

Fytonutrienty, často označované ako fytochemikálie, sú zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rôznych rastlinách. Z hľadiska kategorizácie sú špecifickou skupinou, pretože sem neradíme vitamíny, minerály, mastné kyseliny, škrob ani vlákninu.

Zahŕňajú obrovské množstvo látok (rádovo mnoho tisíc), ktoré sa označujú ťažko zapamätateľnými pojmami - napr. flavonoidy, terpény, fenoly, fytosteroly, fytoestrogény, ligníny, glukozinoláty, izotiokyanáty a mnohé ďalšie. Mnohé z týchto látok majú významné antioxidačné účinky (komerčne najznámejšie sú karotény a bioflavonoidy).

Zistilo sa, že niektoré fytochemické zložky znižujú riziko aterosklerotických ochorení srdca a okrem toho zmierňujú zápalové procesy v tkanivách poškodených voľnými radikálmi. Intenzívne sa skúma účinok niektorých fytonutrientov (najmä izoflavónov v sóji) na rôzne typy nádorov (prsníka, prostaty, čreva).

V ich neprebernom množstve nájdeme aj látky, ktoré sa môžu pochváliť antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami, znižujúce krvný tlak a vznik krvných zrazenín, zlúčeniny podporujúce imunitný systém a funkciu jednotlivých orgánov (pečeň, obličky, prostata atď.).

Fytoživiny

Mnohé z fytochemikálií sa vyznačujú rôznymi farbami - v súčasnosti je v rastlinách známych viac ako 600 rôznych farbív a stále sa objavujú nové (väčšina patrí do skupiny karoténov a karotenoidov).

Názvy fytochemikálií sú veľmi často odvodené od názvu rastliny (napr. echinacosídy od Echinacea, ginkgosídy od Ginkgo biloba atď.).

Popri zdraviu prospešných látkach v tejto skupine nájdeme aj pomerne široký rad takých, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu a niektoré z nich môžu byť dokonca zdraviu nebezpečné. Rastliny ich vytvárajú ako súčasť svojich obranných mechanizmov, všeobecne sa označujú ako antinutrienty. Z tohto dôvodu je vhodné v praxi vedieť, ktoré konkrétne potraviny jesť alebo aké kulinárske a technologické postupy používať na ich odstránenie.

Príjem fytochemikálií zaistíme používaním vhodných zdrojov zeleniny, ovocia, orechov, semien, obilnín a strukovín (v čerstvej, varenej alebo fermentovanej forme). Ich príjem možno ďalej zvýšiť konzumáciou čerstvo vylisovaných zeleninových a ovocných štiav a výberom kvalitných výživových doplnkov. Na druhej strane máme možnosť výrazne znížiť nadbytok nežiaducich látok s antinutričnými vlastnosťami určitými kulinárskymi alebo technologickými úpravami potravín. Akým spôsobom a s konkrétnymi vplyvmi na naše zdravie je predmetom štúdia kurzov u nás.

Audio verze tohoto článku:

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Lucie Hermanová

www.luciehermanova.cz

Chcel by som sa vám poďakovať, že ste mi umožnili stať sa aspoň malou súčasťou "ATAC rodiny" :-) Posledných šesť mesiacov bolo trochu náročnejších, ale aj veľmi obohacujúcich. Štúdium som si naozaj užíval a doslova som hltal každú novú informáciu. Vďaka informáciám, ktoré som vďaka štúdiu mohla získať, sa môj život teraz bude uberať iným, lepším smerom. na kurze som najviac ocenila - okrem toho, že kurz pána Jelínka je najkomplexnejší u nás - jedinečnú učebnú hru ZOF. Študent má možnosť vyskúšať si, ako by mal vyzerať jedálny lístok na danú hodinu. Hra okamžite vyhodnotí chyby, ktorých sa študent dopustil, takže môžete okamžite prijať nápravné opatrenia a priblížiť sa k pomyselnému "ideálnemu" jedálničku.Tento kurz odporúčam každému, komu nie je ľahostajné jeho zdravie a zdravie jeho blízkych. Som veľmi rada, že som sa rozhodla absolvovať váš kurz

Ingrid Bulavčiaková

www.salondermafresh.eu

Absolvovala som online kurz Výživový poradca, ktorý trval 6 mesiacov.Počas tohto kurzu som získala nové informácie z oblasti výživy a stravovania. Štúdium prebiehalo každý deň a z môjho pohľadu bolo perfektné. Ako pomôcku sme mali učebné hry a samozrejme každý deň sme mali možnosť diskutovať o problémoch alebo nejasnostiach v učení.Kurz je náročný a je potrebné sa učiť každý deň, video s Mgr. Jelinek, ktorý každý mesiac zhrnul osvojené poznatky. Kurz ma veľmi nadchol a vrelo ho odporúčam každému, kto sa o túto oblasť zaujíma. Odporúčam tiež zakúpiť si odbornú literatúru, ktorúMgr. Jelínek odporúča kúpiť, aby ste sa naučili. Samozrejme, budem pokračovať v ďalších kurzoch, ktoré podľa môjho názoru súvisia s výživou.

Blanka Bartošová

www.zdravakrasa-vyziva.cz

Výžive a doplnkom sa venujem viac ako 7 rokov. Ale stále mám pocit, že mi niečo chýba, aby som sa s touto témou spojil a plne jej porozumel. Dlho som sa venovala štúdiu, pretože mám deti a zatiaľ som nemala čas cestovať. Keď som objavil možnosť študovať výživu online, bolo rozhodnuté. Som veľmi rada, že som si vybrala šesťmesačný kurz, pretože som mala dostatok priestoru na to, aby som absorbovala množstvo informácií a naučila sa s nimi pracovať. Všetko sa krásne prepojilo a začalo mi dávať zmysel a našla som veľa odpovedí na svoje podvedomé otázky, ktoré mi bránili plne sa venovať práci poradkyne. Kurz je pripravený dokonale, intuitívne a prirodzene. Šesť mesiacov v kurze a nasledujúce mesiace v nadväzujúcich kurzoch by som prirovnala k prvému roku života dieťaťa, ktoré sa všetko učí s ľahkosťou, radosťou, robí veľké pokroky a učí sa metódou pokusov a omylov ( to som pociťovala najmä pri tvorbe menu v hre ZOF). Kurz sa mi páčil, pretože to neboli len informácie a tabuľky, ale dôležitosť individuality človeka bolo cítiť vždy na každej hodine. Obdivujem Mgr. Jelinek za jeho prácu, prístup a to, ako rýchlo dokáže reagovať na všetky individuálne otázky prostredníctvom e-mailu. Ďakujem veľmi pekne za všetko a vrelo odporúčam.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu