Fytoživiny

Fytonutrienty, často označované ako fytochemikálie, sú zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rôznych rastlinách. Z hľadiska kategorizácie sú špecifickou skupinou, pretože sem neradíme vitamíny, minerály, mastné kyseliny, škrob ani vlákninu.

Zahŕňajú obrovské množstvo látok (rádovo mnoho tisíc), ktoré sa označujú ťažko zapamätateľnými pojmami - napr. flavonoidy, terpény, fenoly, fytosteroly, fytoestrogény, ligníny, glukozinoláty, izotiokyanáty a mnohé ďalšie. Mnohé z týchto látok majú významné antioxidačné účinky (komerčne najznámejšie sú karotény a bioflavonoidy).

Zistilo sa, že niektoré fytochemické zložky znižujú riziko aterosklerotických ochorení srdca a okrem toho zmierňujú zápalové procesy v tkanivách poškodených voľnými radikálmi. Intenzívne sa skúma účinok niektorých fytonutrientov (najmä izoflavónov v sóji) na rôzne typy nádorov (prsníka, prostaty, čreva).

V ich neprebernom množstve nájdeme aj látky, ktoré sa môžu pochváliť antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami, znižujúce krvný tlak a vznik krvných zrazenín, zlúčeniny podporujúce imunitný systém a funkciu jednotlivých orgánov (pečeň, obličky, prostata atď.).

Fytoživiny

Mnohé z fytochemikálií sa vyznačujú rôznymi farbami - v súčasnosti je v rastlinách známych viac ako 600 rôznych farbív a stále sa objavujú nové (väčšina patrí do skupiny karoténov a karotenoidov).

Názvy fytochemikálií sú veľmi často odvodené od názvu rastliny (napr. echinacosídy od Echinacea, ginkgosídy od Ginkgo biloba atď.).

Popri zdraviu prospešných látkach v tejto skupine nájdeme aj pomerne široký rad takých, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu a niektoré z nich môžu byť dokonca zdraviu nebezpečné. Rastliny ich vytvárajú ako súčasť svojich obranných mechanizmov, všeobecne sa označujú ako antinutrienty. Z tohto dôvodu je vhodné v praxi vedieť, ktoré konkrétne potraviny jesť alebo aké kulinárske a technologické postupy používať na ich odstránenie.

Príjem fytochemikálií zaistíme používaním vhodných zdrojov zeleniny, ovocia, orechov, semien, obilnín a strukovín (v čerstvej, varenej alebo fermentovanej forme). Ich príjem možno ďalej zvýšiť konzumáciou čerstvo vylisovaných zeleninových a ovocných štiav a výberom kvalitných výživových doplnkov. Na druhej strane máme možnosť výrazne znížiť nadbytok nežiaducich látok s antinutričnými vlastnosťami určitými kulinárskymi alebo technologickými úpravami potravín. Akým spôsobom a konkrétnymi vplyvmi na naše zdravie je predmetom štúdia kurzov u nás.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Irena Kašpárková, PhD.

www.fitiren.cz

Absolvovaním kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu som získala množstvo podrobných informácií. Páčilo sa mi najmä to, že problematika bola konečne vysvetlená chemicky, čo v mnohých publikáciách, ktoré som čítal, chýbalo. Nakoniec mi niekto vysvetlil, prečo je to tak. V kurze senajde naozaj každý, odborník aj laik. Vďaka dobre navrhnutým testom a metóde myšlienkových máp som si dokázala zapamätať veľa faktov.Budem pokračovať v práci výživového poradcu v telocvični proženy. Myslím, že som sa rozhodla dobre - tento kurz má ohlas a dúfam, že ho budem dobre propagovať na svojej webovej stránke www.fitiren.cz.

Vladimír Lauer

Chcela by som sa poďakovať pánovi Jelínkovi za možnosť študovať kurz Poradca pre výživu a doplnky výživy - online. Kurz bol naozaj bohatý a rozsiahly. Množstvo užitočných informácií, ktoré sa vďaka vzdelávacej hre ZOF takmer okamžite uplatnia v praxi. Kurz som navštevoval hlavne kvôli sebe, takže som hľadal kurz, z ktorého by som vyšiel so skutočnými vedomosťami a nie len s papierom. Bol som príjemne prekvapený rozsahom informácií o kurze. Je zrejmé, že pán Jelínek sa okrem fyzickej a psychickej oblasti zaujíma aj o duchovnú, čo osobne považujem za najväčšie plus, okrem holistického prístupu a zdravého pohľadu na všetky druhy stravovania. Ak chcete získať skutočné vedomosti o výžive, môžem tento kurz len odporučiť. Som s ním úplne spokojný a teším sa na ďalšie kurzy.

Bc. Lubor Bárta

Rozsah a forma šesťmesačného online štúdia vás nenechá v pokoji a vedie vás k systematickému, postupnému vzdelávaniu v širokej škále tém súvisiacich s výživou, prístupom k životu a k sebe samému. Veľmi to vítam, rovnako ako štúdium formou pravidelného mapovania mysle s následným priebežným overovaním vedomostí formou šiestich mesačných testov, záverečného siedmeho testu a záverečnej práce. Veľmi oceňujem prístup pána Jelinka k elektronickej komunikácii, ktorá je vždy rýchla a vecná. Veľmi oceňujem aj to, že pán Jelínek si nevyberá len jeden "smer", ktorý sa v niektorej časti našej planéty v oblasti starostlivosti o telo a myseľ rozvinul, ale poskytuje študentom osobný pohľad z rôznych perspektív, čím umožňuje študentom "nasať" základné informácie o rôznych prístupoch k stravovaniu a nechá každého z nás vybrať si smer, ktorý je nám najbližší. Jednoznačne potvrdzujem, že absolvovanie online štúdia stálo za to a získané informácie sú veľmi obohacujúce.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu