Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré sa nachádzajú v potrave (v prevažnej väčšine v rastlínnej) a ktorých úlohou je ničiť (= neutralizovať, hasiť) tzv. voľné radikály (nestabilné a reaktívne zlúčeniny s nespárenými elektrónmi, ktoré hľadajú ďalší elektrón na vytvorenie stabilnej molekuly - najčastejšími predstaviteľmi sú molekuly kyslíka a dusíka). Všeobecný účinok voľných radikálov spočíva v tom, že ak je ich príliš veľa, dochádza k tzv. oxidačnému stresu (spôsobenému napr. dymom, smogom, UV a röntgenovým žiarením, stresom, zvýšenou spotrebou kyslíka počas cvičenia, metabolickými produktmi a mnohými ďalšími faktormi). Takto vzniknuté voľné radikály v najväčšej miere útočia na náš genetický materiál (DNA) a vznikajú rôzne mutácie, poruchy a choroby.

Aby sme eliminovali negatívne účinky voľných radikálov, musíme mať dostatok tzv. antioxidantov. Aby sa akákoľvek látka mohla považovať za antioxidant, musí brzdiť deštruktívnu činnosť voľných radikálov tým, že im odovzdáva elektróny. Platí pravidlo, že rôzne antioxidanty nás chránia pred rôznymi typmi voľných radikálov v rôznych častiach buniek a v rôznych častiach tela. Účinok jednotlivých antioxidantov nie je izolovaný, ale pôsobí tzv. synergicky (celkový účinok všetkých antioxidantov je väčší ako súčet účinkov jednotlivých látok). V tejto súvislosti je vhodné zamerať sa na používanie zmesí antioxidačných látok, najlepšie prírodného pôvodu, a nie izolovaných antioxidantov získaných syntézou z iných látok.

Antioxidant sa po neutralizácii voľného radikálu sám stáva voľným radikálom. Dôležitou vlastnosťou antioxidantov je, že sa môžu navzájom regenerovať (napríklad vitamín C regeneruje vitamín E).

Existujú dva typy antioxidantov:

  1. Tie, ktoré si naše telo vytvára samo.
    Sú to enzýmy, koenzýmy, zlúčeniny obsahujúce síru.
     
  2. Látky získané zo stravy.
    Napríklad vitamíny C a E, karotény a rôzne fytonutrienty. Minerály samy o sebe nie sú antioxidanty, ale niektoré z nich sa môžu stať dôležitými zložkami antioxidačných enzýmov produkovaných v tele (selén, železo, mangán, meď, zinok). Najbohatšími zdrojmi sú rôzne druhy ovocia a zeleniny. Antioxidanty sú však prítomné aj v iných potravinách, ako sú obilniny, strukoviny, orechy a semená. Každá potravina obsahuje iné spektrum a množstvo antioxidantov. Značné percento antioxidantov sa zničí počas spracovania potravín. Napríklad vitamín E v olejoch sa stráca počas rafinácie, zatiaľ čo v obilninách sa ničí oxidáciou počas skladovania a mletia na múku. Antioxidanty v ovocí a zelenine, na čele s vitamínom C, sa v kyslíku na vzduchu veľmi rýchlo oxidujú. Niektoré fytochemikálie (najmä bioflavonoidy) sa z potravín zámerne odstraňujú pre ich horkú chuť. Koncentrované dávky antioxidantov možno za bežných podmienok zabezpečiť aj výrobou a rýchlou konzumáciou čerstvo vylisovaných zeleninových a ovocných štiav.

Teória voľných radikálov a antioxidantov je v súčasnosti prijímaná celou vedeckou komunitou. Antioxidantom sa pripisuje široká škála zaujímavých účinkov - odborníci tvrdia, že môžu znížiť riziko viac ako 80 % chorôb - niektorých druhov rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, zápalov, môžu spomaliť proces starnutia a mnoho ďalších. Majú schopnosť podporovať vitalitu organizmu, preto sa s veľkým úspechom používajú na podporu športového výkonu na všetkých úrovniach.

V našich kurzoch sa zaoberáme účinkom a vhodnosťou používania nielen jednotlivých antioxidantov, ale najmä ich zmesí. Je to predovšetkým z dôvodu rešpektovania synergického efektu, v ktorom spočíva ich skutočná sila. To isté platí aj pre pokus o meranie ich celkového účinku - existuje niekoľko metód, ktoré dokážu vyhodnotiť antioxidačnú aktivitu potravín alebo výživových doplnkov. Každá z nich však meria niečo trochu iné a ich výsledky nie vždy zodpovedajú skutočnosti. Výrobcovia výživových doplnkov s obsahom antioxidantov využívajú tieto merania ako súčasť podpory predaja, aj na toto sa vo vybraných kurzoch zameriavame.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jiřina Macková

Už mnoho rokov sa zaujímam o zdravší spôsob života so všetkým, čo k nemu patrí... Pozbieral som každú stopu, až sa z toho stalo neprehľadné bludisko. Napadlo mi, že si nájdem kurz, ktorý ma nasmeruje správnym smerom. Na internete som našla kurz ATAC "Poradca pre výživu a suplementáciu" od pána Jelínka. Myslela som si, že to skúsim, pretože na mňa veľmi zapôsobila osnova kurzu a najmä holistický prístup k stravovaniu. Myšlienkové mapy mi spočiatku robili trochu problém, ale musím povedať, že som si ich rýchlo obľúbil. Pohľad na stravovanie z hľadiska ajurvédy, tradičnej čínskej medicíny a makrobiotiky ma veľmi oslovil (ak otvoríte kurz ajurvédy, tradičnej čínskej medicíny, už sa hlásim).Som veľmi rada, že som si vybrala tento kurz. Veľmi oceňujem prístup pána Jelínka, jeho ústretovosť a ochotu. Skúsenosti a cenné rady z tohto kurzu pomôžu zlepšiť zdravie nielen mojej rodiny, ale dúfam, že aj mojich budúcich klientov. Veľmi pekne vám ďakujem a prajem vám veľa nadšených študentov.

Miriam Onyedumbi

Môžem povedať, že kurz "Poradca pre výživu a doplnenie" zachránil môj život. Roky som sa snažil dostať z veľmi ťažkej a agresívnej choroby, veľa som čítal, hľadal, dúfal, skúšal som sa sám a keď som začal strácať nádej, našiel som tento kurz. Som za ňu nesmierne vďačný a vždy ju budem odporúčať ďalej. Dozvedel som sa veľa nových informácií a potvrdilo sa mi, čo som už vedel. Vďaka tomuto kurzu som sa na všetko dokázal pozrieť objektívnejšie, a to mi všetko objasnilo. Veľmi milí a spoľahliví ľudia. Ďakujeme!

Ing. Petr Novotný

Významnú časť môjho života sprevádza túžba spoznávať rôzne aspekty komplexného pohľadu a vplyvu rôznych faktorov na ľudské zdravie. Či už ide o vzťah medzi fyzickou kondíciou a psychologickými a emocionálnymi vplyvmi, alebo o vplyv telesného cvičenia či výživy atď. Viac ako 20 rokov života s diagnózou ulceróznej kolitídy, ku ktorej sa neskôr pridala celiakia, ma prinútilo zamerať sa na vyššie uvedené faktory. Práve s posledným spomínaným faktorom - teda s výživou - mám dlhoročné praktické skúsenosti na vlastnom tele alebo získané od svojho okolia. Vedela som, že môžem počúvať svoje telo a dať mu to, čo práve potrebuje, bez toho, aby som potrebovala lieky, ale nebola som si vždy istá, či moje úvahy a kroky idú z dlhodobého hľadiska správnym smerom. Po dlhšom uvažovaní a hodnotení som nadobudol dojem, že komplexnosť takéhoto prístupu by sa pravdepodobne našla a spresnila v priebehu Mgr. Kurz Martina Jelínka. A to sa aj stalo. Kurz pokrýval naozaj široké spektrum pohľadov a účinkov výživy na ľudský organizmus a zároveň bol perfektnou informačnou bránou do sveta výživy. Vo svete plnom dezinformácií o výžive dokázal kurz splniť moje očakávania a zároveň zlepšiť moje zdravie. Považujem to za kľúčové, aby som sa mohol sústrediť na rodinu, šport a prácu. Rozsah kurzu a časová náročnosť sa dajú zvládnuť aj s ďalšími pracovnými a mimopracovnými aktivitami. Bol som pozitívne prekvapený rýchlosťou odpovedí na všetky moje otázky a následnou starostlivosťou či službami po kurze.Dnes môžem s čistým svedomím povedať, že nielen vďaka dlhoročným skúsenostiam v oblasti zdravia, ale aj vďaka tomuto kurzu dokážem poradiť nielen sebe, ale aj iným ľuďom. Určite sa teším na ďalšiu spoluprácu.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu