Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré sa nachádzajú v potrave (v prevažnej väčšine v rastlínnej) a ktorých úlohou je ničiť (= neutralizovať, hasiť) tzv. voľné radikály (nestabilné a reaktívne zlúčeniny s nespárenými elektrónmi, ktoré hľadajú ďalší elektrón na vytvorenie stabilnej molekuly - najčastejšími predstaviteľmi sú molekuly kyslíka a dusíka). Všeobecný účinok voľných radikálov spočíva v tom, že ak je ich príliš veľa, dochádza k tzv. oxidačnému stresu (spôsobenému napr. dymom, smogom, UV a röntgenovým žiarením, stresom, zvýšenou spotrebou kyslíka počas cvičenia, metabolickými produktmi a mnohými ďalšími faktormi). Takto vzniknuté voľné radikály v najväčšej miere útočia na náš genetický materiál (DNA) a vznikajú rôzne mutácie, poruchy a choroby.

Aby sme eliminovali negatívne účinky voľných radikálov, musíme mať dostatok tzv. antioxidantov. Aby sa akákoľvek látka mohla považovať za antioxidant, musí brzdiť deštruktívnu činnosť voľných radikálov tým, že im odovzdáva elektróny. Platí pravidlo, že rôzne antioxidanty nás chránia pred rôznymi typmi voľných radikálov v rôznych častiach buniek a v rôznych častiach tela. Účinok jednotlivých antioxidantov nie je izolovaný, ale pôsobí tzv. synergicky (celkový účinok všetkých antioxidantov je väčší ako súčet účinkov jednotlivých látok). V tejto súvislosti je vhodné zamerať sa na používanie zmesí antioxidačných látok, najlepšie prírodného pôvodu, a nie izolovaných antioxidantov získaných syntézou z iných látok.

Antioxidant sa po neutralizácii voľného radikálu sám stáva voľným radikálom. Dôležitou vlastnosťou antioxidantov je, že sa môžu navzájom regenerovať (napríklad vitamín C regeneruje vitamín E).

Existujú dva typy antioxidantov:

  1. Tie, ktoré si naše telo vytvára samo.
    Sú to enzýmy, koenzýmy, zlúčeniny obsahujúce síru.
     
  2. Látky získané zo stravy.
    Napríklad vitamíny C a E, karotény a rôzne fytonutrienty. Minerály samy o sebe nie sú antioxidanty, ale niektoré z nich sa môžu stať dôležitými zložkami antioxidačných enzýmov produkovaných v tele (selén, železo, mangán, meď, zinok). Najbohatšími zdrojmi sú rôzne druhy ovocia a zeleniny. Antioxidanty sú však prítomné aj v iných potravinách, ako sú obilniny, strukoviny, orechy a semená. Každá potravina obsahuje iné spektrum a množstvo antioxidantov. Značné percento antioxidantov sa zničí počas spracovania potravín. Napríklad vitamín E v olejoch sa stráca počas rafinácie, zatiaľ čo v obilninách sa ničí oxidáciou počas skladovania a mletia na múku. Antioxidanty v ovocí a zelenine, na čele s vitamínom C, sa v kyslíku na vzduchu veľmi rýchlo oxidujú. Niektoré fytochemikálie (najmä bioflavonoidy) sa z potravín zámerne odstraňujú pre ich horkú chuť. Koncentrované dávky antioxidantov možno za bežných podmienok zabezpečiť aj výrobou a rýchlou konzumáciou čerstvo vylisovaných zeleninových a ovocných štiav.

Teória voľných radikálov a antioxidantov je v súčasnosti prijímaná celou vedeckou komunitou. Antioxidantom sa pripisuje široká škála zaujímavých účinkov - odborníci tvrdia, že môžu znížiť riziko viac ako 80 % chorôb - niektorých druhov rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, zápalov, môžu spomaliť proces starnutia a mnoho ďalších. Majú schopnosť podporovať vitalitu organizmu, preto sa s veľkým úspechom používajú na podporu športového výkonu na všetkých úrovniach.

V našich kurzoch sa zaoberáme účinkom a vhodnosťou používania nielen jednotlivých antioxidantov, ale najmä ich zmesí. Je to predovšetkým z dôvodu rešpektovania synergického efektu, v ktorom spočíva ich skutočná sila. To isté platí aj pre pokus o meranie ich celkového účinku - existuje niekoľko metód, ktoré dokážu vyhodnotiť antioxidačnú aktivitu potravín alebo výživových doplnkov. Každá z nich však meria niečo trochu iné a ich výsledky nie vždy zodpovedajú skutočnosti. Výrobcovia výživových doplnkov s obsahom antioxidantov využívajú tieto merania ako súčasť podpory predaja, aj na toto sa vo vybraných kurzoch zameriavame.

Audio verze tohoto článku:

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Zdeňka Čubrová

Rekvalifikačný kurz "Výživový poradca" som si vybrala po dôkladnom preštudovaní všetkých ponúk na trhu. Páčil sa mi holistický prístup, už roky sa zaujímam o prírodnú medicínu a je mi blízky celostný pohľad na človeka a jeho zdravie. To sa odzrkadlilo aj v obsahu kurzu - všetci traja lektori podávali vedomosti a informácie z rôznych uhlov pohľadu, nielen z tých bežných, prepájali rôzne aspekty do súvislostí a zároveň nadhľadu, aby sa človek nezbláznil : ). Otvorili sa mi nové pohľady na celú oblasť a rozhodla som sa pokračovať v štúdiu v polročnom kurze "Poradca pre výživu a výživu". Chcel by som poďakovať Mgr. Martinovi Jelínkovi, MUDr. Pavlovi Dvorskému a Ing. Martinovi Škábovi za užitočné prednášky a v neposlednom rade pani Jitke Pořízkovej za výborný organizačný servis.

Jarmila Hokrová

zhubneteonline.cz

V čase, keď som absolvovala kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky u Mgr.Jelinekovej, som už mala za sebou niekoľko ďalších kurzov špecializovaných na výživové poradenstvo. Pracovala som už ako výživová poradkyňa a viedla som vlastnú kliniku. Možno si uvedomujete, že v oblasti výživy existuje veľa protichodných informácií a názorov a nie je ľahké sa v nich zorientovať. Vďaka kurzu Výživový a doplnkový poradca som sa naučila triediť tieto informácie a správne sa rozhodovať. Veľmi mi to pomohlo v práci s klientmi a v mojom ďalšom profesionálnom rozvoji. Ďakujem veľmi pekne, pán Jelínek.

Dušan Benák

www.dusanbenak.cz

Pre mňa kurzy ATAC = Martin Jelínek = pozitívna zmena :-). Na kurz pre výživových poradcov, ktorý vedie Martin Jelínek, som sa prihlásila z niekoľkých dôvodov:1. Odporúčanie lektora Martina Jelínka,2. Dnes môžem s radosťou konštatovať, že všetky predčili moje očakávania, ale prvý dôvod bol jednoznačne najprínosnejší, pretože vďaka Martinovi som pochopila, ako funguje naše telo a myseľ, a čo je dôležitejšie, naučila som sa svoje poznatky nenásilným spôsobom používať a aplikovať. Prvou myšlienkou bolo rozšíriť svoje trénerské zručnosti a ponúknuť hráčom komplexnejší pohľad. Martin ma však inšpiroval natoľko, že som sa začala naplno venovať poradenstvu a prezentácii zdravých potravín. Verím, že široká ponuka kurzov osloví a pozitívne zmení aj váš život.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu