Úvod / Čo sa u nás študuje / Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré sa nachádzajú v potrave (v prevažnej väčšine v rastlínnej) a ktorých úlohou je ničiť (= neutralizovať, hasiť) tzv. voľné radikály (nestabilné a reaktívne zlúčeniny s nespárenými elektrónmi, ktoré hľadajú ďalší elektrón na vytvorenie stabilnej molekuly - najčastejšími predstaviteľmi sú molekuly kyslíka a dusíka). Všeobecný účinok voľných radikálov spočíva v tom, že ak je ich príliš veľa, dochádza k tzv. oxidačnému stresu (spôsobenému napr. dymom, smogom, UV a röntgenovým žiarením, stresom, zvýšenou spotrebou kyslíka počas cvičenia, metabolickými produktmi a mnohými ďalšími faktormi). Takto vzniknuté voľné radikály v najväčšej miere útočia na náš genetický materiál (DNA) a vznikajú rôzne mutácie, poruchy a choroby.
Aby sme eliminovali negatívne účinky voľných radikálov, musíme mať dostatok tzv. antioxidantov. Aby sa akákoľvek látka mohla považovať za antioxidant, musí brzdiť deštruktívnu činnosť voľných radikálov tým, že im odovzdáva elektróny. Platí pravidlo, že rôzne antioxidanty nás chránia pred rôznymi typmi voľných radikálov v rôznych častiach buniek a v rôznych častiach tela. Účinok jednotlivých antioxidantov nie je izolovaný, ale pôsobí tzv. synergicky (celkový účinok všetkých antioxidantov je väčší ako súčet účinkov jednotlivých látok). V tejto súvislosti je vhodné zamerať sa na používanie zmesí antioxidačných látok, najlepšie prírodného pôvodu, a nie izolovaných antioxidantov získaných syntézou z iných látok.
Antioxidant sa po neutralizácii voľného radikálu sám stáva voľným radikálom. Dôležitou vlastnosťou antioxidantov je, že sa môžu navzájom regenerovať (napríklad vitamín C regeneruje vitamín E).
Existujú dva typy antioxidantov:
Teória voľných radikálov a antioxidantov je v súčasnosti prijímaná celou vedeckou komunitou. Antioxidantom sa pripisuje široká škála zaujímavých účinkov - odborníci tvrdia, že môžu znížiť riziko viac ako 80 % chorôb - niektorých druhov rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, zápalov, môžu spomaliť proces starnutia a mnoho ďalších. Majú schopnosť podporovať vitalitu organizmu, preto sa s veľkým úspechom používajú na podporu športového výkonu na všetkých úrovniach.
V našich kurzoch sa zaoberáme účinkom a vhodnosťou používania nielen jednotlivých antioxidantov, ale najmä ich zmesí. Je to predovšetkým z dôvodu rešpektovania synergického efektu, v ktorom spočíva ich skutočná sila. To isté platí aj pre pokus o meranie ich celkového účinku - existuje niekoľko metód, ktoré dokážu vyhodnotiť antioxidačnú aktivitu potravín alebo výživových doplnkov. Každá z nich však meria niečo trochu iné a ich výsledky nie vždy zodpovedajú skutočnosti. Výrobcovia výživových doplnkov s obsahom antioxidantov využívajú tieto merania ako súčasť podpory predaja, aj na toto sa vo vybraných kurzoch zameriavame.
Mgr. Martin Jelínek
Mirka Philippi
Kurzy Atac sú precízne spracované kurzy, ktoré nútia človeka zamýšľať sa nad danými témami, premýšľať nad problematikou stravovania z komplexného pohľadu a to ja veľmi oceňujem. Kurzy sú nabité zaujímavými informáciami, ale aj praktickými príkladmi a to, že si človek môže vyskúšať jedálne lístky na dané témy v praxi, je perfektný nástroj na to, aby sme získavali skúsenosti, nielen informácie. Teda motto „Neinformujeme. Vzdelávame." je tu skutočne na mieste. Pán Jelínek mi dal nielen výborný základ do mojej výživovej praxe, ale onen základ zároveň rozšíril a prehĺbil vďaka ďalším, odborne zameraným kurzom, napr. športovej výživy, alebo vegánstvu vegetariánstva. Vďaka celoživotnému prístupu ku kurzom, sa cítim iste vo svojej praxi, pretože mám vždy možnosť nahliadnuť do jednoliatych kapitol a osviežiť si danú tému. Pán Jelínek bol kedykoľvek k dispozícii, ochotný poradiť, pomôcť, za tento jeho prístup som veľmi vďačná. Odporúčam a ďakujem.
Ľubica Majerová
Kurz Martina Jelínka je to najlepšie, čo som si mohla vybrať, pretože si myslím, že je to najkvalitnejší kurz v oblasti výživy a poradenstva.Štúdium online mi vyhovovalo, práca so stránkou je jednoduchá a prehľadná a hra ZOF je veľmi poučná. Informácie, ktoré som sa naučila počas kurzu, budem využívať počas celého života, je to veľmi dobrý základ pre ďalší rozvoj v oblasti zdravej výživy. Ďakujem pánovi Jelínkovi za ochotu podeliť sa s nami ostatnými o svoje cenné vedomosti a skúsenosti.
Pavel Škůrek
Bolo potešením s Vami spolupracovať. V dnešnej dobe ma najviac zaujal práve Váš holistický prístup az môjho pohľadu zdravý pohľad na aktuálnu situáciu stravovania v populácii. Veľmi sa mi páčil Váš profesionálny prístup k informáciám, ktoré k nám tiekli. Beriem tiež do úvahy, že viem, že ste vegetarián a priznám sa, že som sa obával, že tento fakt "presiakne" aj do výkladu látky. Ako sa ukázalo, obavy boli zbytočné. Tým všetkým ste získali u mňa tú najväčšiu dôveru v tomto odbore. Fakt, klobúk dole!