Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Antioxidanty

Antioxidanty

Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré sa nachádzajú v potrave (v prevažnej väčšine v rastlínnej) a ktorých úlohou je ničiť (= neutralizovať, hasiť) tzv. voľné radikály (nestabilné a reaktívne zlúčeniny s nespárenými elektrónmi, ktoré hľadajú ďalší elektrón na vytvorenie stabilnej molekuly - najčastejšími predstaviteľmi sú molekuly kyslíka a dusíka). Všeobecný účinok voľných radikálov spočíva v tom, že ak je ich príliš veľa, dochádza k tzv. oxidačnému stresu (spôsobenému napr. dymom, smogom, UV a röntgenovým žiarením, stresom, zvýšenou spotrebou kyslíka počas cvičenia, metabolickými produktmi a mnohými ďalšími faktormi). Takto vzniknuté voľné radikály v najväčšej miere útočia na náš genetický materiál (DNA) a vznikajú rôzne mutácie, poruchy a choroby.

Aby sme eliminovali negatívne účinky voľných radikálov, musíme mať dostatok tzv. antioxidantov. Aby sa akákoľvek látka mohla považovať za antioxidant, musí brzdiť deštruktívnu činnosť voľných radikálov tým, že im odovzdáva elektróny. Platí pravidlo, že rôzne antioxidanty nás chránia pred rôznymi typmi voľných radikálov v rôznych častiach buniek a v rôznych častiach tela. Účinok jednotlivých antioxidantov nie je izolovaný, ale pôsobí tzv. synergicky (celkový účinok všetkých antioxidantov je väčší ako súčet účinkov jednotlivých látok). V tejto súvislosti je vhodné zamerať sa na používanie zmesí antioxidačných látok, najlepšie prírodného pôvodu, a nie izolovaných antioxidantov získaných syntézou z iných látok.

Antioxidant sa po neutralizácii voľného radikálu sám stáva voľným radikálom. Dôležitou vlastnosťou antioxidantov je, že sa môžu navzájom regenerovať (napríklad vitamín C regeneruje vitamín E).

Existujú dva typy antioxidantov:

  1. Tie, ktoré si naše telo vytvára samo.
    Sú to enzýmy, koenzýmy, zlúčeniny obsahujúce síru.
     
  2. Látky získané zo stravy.
    Napríklad vitamíny C a E, karotény a rôzne fytonutrienty. Minerály samy o sebe nie sú antioxidanty, ale niektoré z nich sa môžu stať dôležitými zložkami antioxidačných enzýmov produkovaných v tele (selén, železo, mangán, meď, zinok). Najbohatšími zdrojmi sú rôzne druhy ovocia a zeleniny. Antioxidanty sú však prítomné aj v iných potravinách, ako sú obilniny, strukoviny, orechy a semená. Každá potravina obsahuje iné spektrum a množstvo antioxidantov. Značné percento antioxidantov sa zničí počas spracovania potravín. Napríklad vitamín E v olejoch sa stráca počas rafinácie, zatiaľ čo v obilninách sa ničí oxidáciou počas skladovania a mletia na múku. Antioxidanty v ovocí a zelenine, na čele s vitamínom C, sa v kyslíku na vzduchu veľmi rýchlo oxidujú. Niektoré fytochemikálie (najmä bioflavonoidy) sa z potravín zámerne odstraňujú pre ich horkú chuť. Koncentrované dávky antioxidantov možno za bežných podmienok zabezpečiť aj výrobou a rýchlou konzumáciou čerstvo vylisovaných zeleninových a ovocných štiav.

Teória voľných radikálov a antioxidantov je v súčasnosti prijímaná celou vedeckou komunitou. Antioxidantom sa pripisuje široká škála zaujímavých účinkov - odborníci tvrdia, že môžu znížiť riziko viac ako 80 % chorôb - niektorých druhov rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, zápalov, môžu spomaliť proces starnutia a mnoho ďalších. Majú schopnosť podporovať vitalitu organizmu, preto sa s veľkým úspechom používajú na podporu športového výkonu na všetkých úrovniach.

V našich kurzoch sa zaoberáme účinkom a vhodnosťou používania nielen jednotlivých antioxidantov, ale najmä ich zmesí. Je to predovšetkým z dôvodu rešpektovania synergického efektu, v ktorom spočíva ich skutočná sila. To isté platí aj pre pokus o meranie ich celkového účinku - existuje niekoľko metód, ktoré dokážu vyhodnotiť antioxidačnú aktivitu potravín alebo výživových doplnkov. Každá z nich však meria niečo trochu iné a ich výsledky nie vždy zodpovedajú skutočnosti. Výrobcovia výživových doplnkov s obsahom antioxidantov využívajú tieto merania ako súčasť podpory predaja, aj na toto sa vo vybraných kurzoch zameriavame.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Zuzana Marková

Už keď som hľadal kurz o výžive online, zaujal ma kurz Výživa a suplementácia od spoločnosti ATAC so širokou škálou tém vrátane "alternatívnych" pohľadov na výživu. Od prvej hodiny som vedela, že som si vybrala dobre, a každý deň som sa tešila na to, čo nové sa naučím. Aj keď boli študijné témy odborné, učili sa prirodzeným spôsobom. Veľmi som ocenila aj osobné premyslené príspevky Mgr. Martina Jelínka v oblasti výživy, individuálneho a holistického pohľadu na človeka, ako aj jeho ochotu komunikovať so študentmi a absolventmi kurzu s cieľom ďalej rozvíjať naše poznatky. Aj keď sa mi nechcelo učiť na priebežné testy:-), veľmi som to ocenila pri príprave na záverečný test. Ešte raz vám ďakujem za túto zaujímavú a intenzívnu etapu môjho života.

Jakub Kořenek

Kurz pána Mgr. Jelínka Poradca pre výživu a suplementáciu pre mňa bol veľmi obohacujúci nielen po stránke nutričnej, ale taktiež zmenil môj pohľad na celkovú kvalitu života. Jeho snaha klásť počas štúdia dôraz na holistický prístup mi veľmi pomohla v mojej praxi terapeuta odhaliť alebo sa aspoň priblížiť skutočnej príčine problémov niektorých mojich klientov (napr. odstránenie bolesti kĺbov spôsobené dlhodobým prekyslením organizmu). Súčasne mi kurz otvoril ďalšie možnosti štúdia a inšpiroval k ďalšiemu vzdelávaniu sa v oblasti životného štýlu. Kladne by som sa chcel vyjadriť aj k začleneniu niektorých východných smerov, konkrétne Tradičnej čínskej medicíny, ajurvédy alebo makrobiotikami, ktoré kurz skvele dopĺňajú a umožňujú získať ucelenejší pohľad na kvalitu nášho zdravia. Ďalšie pozitívum je aj možnosť práce vo výukovom programe ZOF, kde je možné aplikovať získané vedomosti a tvoriť stravovacie plány pre konkrétne situácie. Touto cestou by som všetkým, ktorí sa chcú obohatiť o znalosti v nutričnej oblasti, odporučil práve kurz pána Jelínka, ktorý je podľa môjho názoru bezkonkurenčný. Týmto by som sa mu chcel veľmi poďakovať a teším sa na absolvovanie ďalších vzdelávacích kurzov pod jeho vedením.

Mgr. Petra Ponocná

O alternatívne výživové štýly a ľudské zdravie sa ako laik zaujímam už niekoľko rokov. Potom, čo sa na mňa začali obracať niektorí známi s otázkami ohľadom stravovania, usúdila som, že by nebolo od veci prejsť pokiaľ možno kvalitným odborným školením a absolvovať kurz výživového poradcu, aby som sa dozvedela niečo nové ako z oblasti výživy a stravovania, tak ľudského zdravia . Vzhľadom na to, že v oblasti ľudského zdravia zastávam holistický prístup a nemám rada čiernobiele videnie sveta, bolo mojím cieľom vybrať si taký kurz, ktorý sa bude aspoň z časti niesť v duchu môjho zmýšľania a ktorý bude zároveň dostatočne kritický, komplexný a odborný. Kurz Mgr. Martina Jelínka všetky tieto náležitosti k mojej radosti splnil. Nielen, že sa v problematike výživy a suplementácie orientujem oveľa lepšie. Dozvedela som sa tiež množstvo nových a veľmi užitočných informácií a samotný kurz ma obohatil aj čo sa týka osobného rozvoja. Kurz je doslova nabitý informáciami a jeho súčasťou sú aj lekcie ajurvédy a čínskej medicíny. Pán Jelínek nás pomocou výukových materiálov a videí viedol ku komplexnému uvažovaniu nad daným problémom, či už išlo o chorobu, potravinu alebo napríklad problematiku vitamínových suplementov. Veľmi si cením aj jeho osobitý prístup, nasadenie a ochotu s čímkoľvek poradiť a pomôcť. Týmto by som chcela pánovi Mgr. Jelínkovi poďakovať a budem sa tešiť na ďalšiu spoluprácu.