Úvod / Čo sa u nás študuje / Antioxidanty
Antioxidanty sú látky, ktoré sa nachádzajú v potrave (v prevažnej väčšine v rastlínnej) a ktorých úlohou je ničiť (= neutralizovať, hasiť) tzv. voľné radikály (nestabilné a reaktívne zlúčeniny s nespárenými elektrónmi, ktoré hľadajú ďalší elektrón na vytvorenie stabilnej molekuly - najčastejšími predstaviteľmi sú molekuly kyslíka a dusíka). Všeobecný účinok voľných radikálov spočíva v tom, že ak je ich príliš veľa, dochádza k tzv. oxidačnému stresu (spôsobenému napr. dymom, smogom, UV a röntgenovým žiarením, stresom, zvýšenou spotrebou kyslíka počas cvičenia, metabolickými produktmi a mnohými ďalšími faktormi). Takto vzniknuté voľné radikály v najväčšej miere útočia na náš genetický materiál (DNA) a vznikajú rôzne mutácie, poruchy a choroby.
Aby sme eliminovali negatívne účinky voľných radikálov, musíme mať dostatok tzv. antioxidantov. Aby sa akákoľvek látka mohla považovať za antioxidant, musí brzdiť deštruktívnu činnosť voľných radikálov tým, že im odovzdáva elektróny. Platí pravidlo, že rôzne antioxidanty nás chránia pred rôznymi typmi voľných radikálov v rôznych častiach buniek a v rôznych častiach tela. Účinok jednotlivých antioxidantov nie je izolovaný, ale pôsobí tzv. synergicky (celkový účinok všetkých antioxidantov je väčší ako súčet účinkov jednotlivých látok). V tejto súvislosti je vhodné zamerať sa na používanie zmesí antioxidačných látok, najlepšie prírodného pôvodu, a nie izolovaných antioxidantov získaných syntézou z iných látok.
Antioxidant sa po neutralizácii voľného radikálu sám stáva voľným radikálom. Dôležitou vlastnosťou antioxidantov je, že sa môžu navzájom regenerovať (napríklad vitamín C regeneruje vitamín E).
Existujú dva typy antioxidantov:
Teória voľných radikálov a antioxidantov je v súčasnosti prijímaná celou vedeckou komunitou. Antioxidantom sa pripisuje široká škála zaujímavých účinkov - odborníci tvrdia, že môžu znížiť riziko viac ako 80 % chorôb - niektorých druhov rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, zápalov, môžu spomaliť proces starnutia a mnoho ďalších. Majú schopnosť podporovať vitalitu organizmu, preto sa s veľkým úspechom používajú na podporu športového výkonu na všetkých úrovniach.
V našich kurzoch sa zaoberáme účinkom a vhodnosťou používania nielen jednotlivých antioxidantov, ale najmä ich zmesí. Je to predovšetkým z dôvodu rešpektovania synergického efektu, v ktorom spočíva ich skutočná sila. To isté platí aj pre pokus o meranie ich celkového účinku - existuje niekoľko metód, ktoré dokážu vyhodnotiť antioxidačnú aktivitu potravín alebo výživových doplnkov. Každá z nich však meria niečo trochu iné a ich výsledky nie vždy zodpovedajú skutočnosti. Výrobcovia výživových doplnkov s obsahom antioxidantov využívajú tieto merania ako súčasť podpory predaja, aj na toto sa vo vybraných kurzoch zameriavame.
RNDr. Markéta Rezková
Keď som si vyberala z nepreberného množstva ponúkaných kurzov od najrôznejších organizácií, bola pre mňa smerodajná jednak akreditácia MŠ SR, časová flexibilita, ale v prvom rade rozšírené množstvo informácií oproti štandardným kurzom. Napriek tomu, že polročný kurz "Poradca pre výživu a suplementáciu" akreditovaný nie je, ostatné body ma nadmieru uspokojili. Forma, prehľadnosť, štruktúra informácií v denných lekciách bola písaná zrozumiteľne a veľmi zaujímavo, navyše dôležité informácie boli zvýraznené, takže sa človek ľahko orientoval. Okrem samotných lekcií musím vyzdvihnúť predovšetkým hru ZOF, v ktorej sa nabité znalosti uplatňovali v „praxi“ a to je neoceniteľná pomôcka počas štúdia. Ešte raz ďakujem a veľmi rada absolvujem ďalší z ponúkaných kurzov!
Martin Čerman
Spočiatku som šiel do kurzu s obavami, pretože výživa je skôr len môj koníček a žiadne oficiálne vzdelanie alebo prax v odbore nemám. Toto sa čoskoro ukázalo úplne zbytočné, pretože prvé týždne sú venované práve úplným základom a množstvo novej terminológie a novej látky je pri pravidelnom štúdiu a opakovaní bez problémov zvládnuteľné, vrátane záverečných testov. Veľmi oceňujem aj fakt že Mgr. Martin Jelínek sa nesnaží svoje postupy a svoj prístup prezentovať ako to jediné správne, ale skôr študentom dáva prehľad nástrojov, štýlov a možností v prístupe k stravovaniu, aby sa sami rozhodli, čo si vyberú. Následne si to môžu v ZOF aplikácii vyskúšať a porovnať so vzorovým jedálničkom, takže ZOF aplikácia takto vo svojej podstate supluje prácu s klientom a veľmi mi pomohla pochopiť ako funguje naučená teória v praxi. Záverom teda môžem okrem poradcov kurz odporučiť aj začiatočníkom, pre ktorých je to prvý takýto kurz, potreba je hlavne vytrvalosť a odhodlanosť dotiahnuť takto dlhý kurz do konca, inak nič. :)
Ivana Radová
Na začiatku kurzu som mala strach, či dané témy zvládnem. Vďaka používaniu myšlienkových máp k lepšiemu zapamätaniu učiva som kurz prešla bez problémov a naozaj som si túto formu učenia užila. Oceňujem, akým spôsobom lektor pristupuje k študentom a taktiež som uvítala možnosť následného vzdelávania pod vedením skvelého Mgr. Martina Jelínka.