Úvod / Čo sa u nás študuje / Prostata
Prostata čiže predstojná žľaza je malý orgán, ktorý sa nachádza (len u mužov) medzi močovým mechúrom a konečníkom a obklopuje močovú trubicu. Jej funkcia spočíva v tom, že produkuje prostatickú tekutinu, ktorá vyživuje a transportuje spermie.
Prostata prekonáva počas života muža mnoho zmien. Pri narodení je veľká asi ako hrášok, do puberty dôjde iba k miernemu zväčšeniu. Potom sa ale začne pomerne rýchlo zväčšovať, po dvadsiatom roku života dosiahne normálnu veľkosť a tvar v dospelosti (približne veľkosť vlašského orecha).
Prostata je však tiež miestom najčastejšieho výskytu problémov mužskej močopohlavnej sústavy:
1. Benígne hyperplázia prostaty.
Po 40. roku života sa u väčšiny mužov začne znova zväčšovať (to je podmienené množením a delením buniek). Dochádza k vzniku veľmi častého problému, s ktorým sa mužská časť populácie stretáva - nezhubnému ochoreniu prostaty spôsobenej jej zväčšením, ktoré sa označuje ako benígna hyperplázia prostaty. Tento typ problému sa najčastejšie prejavuje pocitmi namáhavého močenia popr. bolesťami alebo dráždením pri močení. Príčiny vzniku zväčšenia prostaty nie sú presne známe, najčastejšie sa poukazuje na hormonálnu nerovnováhu:
A) Pokles tvorby testosterónu a následné zvyšovanie pomeru estrogénu (estrogén zvyšuje aktivitu látok, ktoré podporujú rast prostatických buniek).
B) Pokles tvorby testosterónu, kedy tvorba dihydrotestosterónu môže podnecovať prostatické bunky k pokračovaniu rastu.
2. Prostatitída.
Ide o akútny alebo chronický zápal prostaty. Jej najčastejšou príčinou býva bakteriálna infekcia, môže byť aj sprievodným javom niektorých pohlavných chorôb.
3. Rakovina prostaty.
Ku každej zdravotnej komplikácii prostaty sa vzťahujú odlišné pravidlá stravovania. Na vznik benígnej hyperplázie prostaty sa popri fajčení podieľa konzumácia alkoholu a kávy. Faktom ale je, že účinný spôsob prevencie vzniku benígnej hyperplázie prostaty známy nie je.
Pomerne účinná je pri zvyšovaní prostaty doplnková výživa, zaujímavý vplyv je známy hneď u niekoľkých bylín. Aj tu ale platí, že ich používanie môže vyvolať množstvo nežiaducich účinkov, prípadne môžu negatívne ovplyvniť účinok iných doplnkov alebo liečiv. Suplementácia by tak mala vždy prebiehať pod dohľadom ošetrujúceho lekára:
- Saw palmetto.
Obsahuje látky, ktoré v tele blokujú premenu testosterónu na dihydrotestosterón, ktorý je potrebný pre rast prostaty.
- Beta-sitosterol.
Látka podobná cholesterolu obsiahnutá v niektorých semenách (napr. tekvicové), ktorá znižuje produkciu dihydrotestosterónu, ktorý stimuluje rast buniek prostaty.
- Extrakty z kôry africkej slivky.
Má vplyv na časté nočné močenie.
- Extrakty z trávneho peľu.
Taktiež znižuje frekvenciu nočného močenia.
Pri prostatitíde sa bežne odporúča dostatočný príjem:
V prípade vzniku onkologického problému prostaty nemá výživa preukázaný priamy vplyv na vývoj choroby.
Úpravám stravovania vo vzťahu k funkcii prostaty sa venujeme v kurze Poradca pre výživu . Cieľom je nájsť cestu k nutrične vyváženému jedálničku, ktorý pôsobí protizápalovo, a túto koncepciu vyplniť vhodnými doplnkami stravy. Túto snahu študentom kontroluje systém výučbovej aplikácie ZOF, ktorý múdro upozorňuje na potenciálne chyby a vedie každého užívateľa potrebným smerom.
Roman Kořínek
Už nejaký čas sa zaujímam o výživu v zmysle obohatenia jedálnička o nutrične hodnotnú stravu. Kurz „Poradca pre výživu a suplementáciu“ som si vybral vďaka osobnosti lektora – Mgr. Martina Jelínka, ktorého prácu sledujem už piatym rokom. Kurz mi pomohol pochopiť širšie súvislosti, ako medzi všeobecne známymi faktami, tak aj medzi stavmi (pocity), ktoré zažíva moje telo v rôznych fyzických režimoch a fázach dňa. Študenti kurzu sú nielen vyučovaní a zásobovaní zaujímavými informáciami, ale sú aj vedení metódou „viac uhlov pohľadu“ na jednu problematiku, čo považujem za veľkú devízu kurzu (lektora) – obohacujúcu a použiteľnú vo všetkých smeroch ľudského myslenia. Vďaka kurzu som zistil, že pohľad na problematiku výživy môže byť odborný a jednoduchý zároveň.
Ing. Blanka Vašková
Hoci je moja profesia rýdzo technická, oblasť starostlivosti o zdravie ma zaujíma celý život. Už ako dieťa som chodila na bylinky a doma sme sa stravovali hlavne z toho, čo vyrástlo na záhrade. So záujmom som čítala knihy na túto tému. Potom pribudla práca s biorezonanciou a detoxikácia preparátmi Joalis a nadšenie z výsledkov, ktoré toto všetko v oblasti zdravia vie priniesť. Keď som potom dostala od svojej kamarátky v maile odkaz na kurz Poradca pre výživu a suplementáciu s odporúčaním: „Jednu dobu prednášal pre našu firmu a bol fakt dobrý.“, povedala som si fajn, tu by som si tie informácie, vzhľadom na ich časté rozporuplnosti , mohla utriediť. Tak si ten kurz urobím. Musím priznať, že jediným, s čím som v priebehu kurzu bojovala, bol čas, ktorý sa mi stále nedostával, pretože som veľmi časovo vyťažená. Inak musím povedať, že som bola veľmi milo prekvapená, ako komplexne a rozsiahlo je celý kurz postavený. Vždy som sa tešila na sobotu, keď som dobiehala viac-menej celý týždeň, až si budem čítať obsah ďalších tém a dozviem sa zase niečo nové. Kombinácia štúdia formou postupne zverejňovaných tém, možnosťou písomnej diskusie aj pravidelného mesačného stretnutia s lektorom robila kurz pestrým a zaujímavým. Určite bolo prínosné aj to, že naše vedomosti boli pravidelne preverované, a tak nebolo možné kurz prejsť iba formálne. Čo si tiež veľmi vážim, je skutočnosť, že materiály pre kurz sú absolventom sprístupnené aj po skončení štúdia a môžu sa tak dostávať k stále novým poznatkom v tomto odbore. Dnešný človek je vystavený veľkej záťaži (stres, znečistené životné prostredie, civilizačné choroby a pod.) a pokiaľ chce tieto záťaže zvládnuť v relatívne dobrom zdraví, považujem znalosti a súvislosti v oblasti výživy za jedny z primárnych vedomostí, ktoré by mal mať. Preto tento kurz odporúčam všetkým, ktorým nie je zdravie svoje a svojich blízkych ľahostajné. Je to investícia, ktorá sa oplatí. Ešte lepšie povedané ide o nebývalo priaznivý pomer ceny a kvality s celoživotným úžitkom.
Marek Machus
Ako kuchára ma kurz Poradca pre výživu a suplementáciu posunul ďalej v mojom profesnom živote, otvorili sa mi nové obzory v oblasti prípravy jedál. Každému, kto má rád svoje telo a túži po lepšom a zdravšom živote, štúdium vrelo odporúčam.