Kurzy ATAC

Hypertenzia

Hypertenze

Hypertenzia (vysoký krvný tlak) je rozšírený zdravotný problém. Postihuje ľudí rôzneho veku, výnimkou nie je ani detská populácia. Krvný tlak je sila, ktorú vyvíja krv pri prechode tepnami a žilami, meria sa v dvoch hodnotách:

1. Systolický.
Pri meraní ide o hornú hodnotu, dochádza k nej počas kontrakcie srdca (systoly), keď sa krv vypudzuje zo srdca do tepien.

2. Diastolický.
Nameraná nižšia hodnota, nastáva pri uvoľnení srdcového svalu.

Normálny krvný tlak sa udáva ako 120/80 (systolický/diastolický) alebo nižší. Krvný tlak bežne kolíše, je to prirodzená reakcia na podmienky, ktoré na nás pôsobia (cvičenie, stres, spánok, niektoré látky v strave...). Stav, pri ktorom je krvný tlak dlhodobo vysoký (zvyčajne 140/90 a viac), sa nazýva hypertenzia.

Príčiny vysokého krvného tlaku najčastejšie súvisia s psychosomatickou platformou (= prejavy stresu). Vplyv má však aj zdravotný stav jedinca, najmä nadváha, cukrovka, aterosklerotické zmeny ciev a zvýšená funkcia štítnej žľazy. Vysoký krvný tlak sa často vyskytuje počas tehotenstva, trpia ním dlhodobí fajčiari alebo organizmus reaguje na užívanie niektorých liekov (napr. hormonálnej antikoncepcie) a nesprávne stravovacie návyky (vysoký príjem alkoholu, soli, stimulantov).

Všeobecne platí, že muži sú k vysokému krvnému tlaku dvakrát náchylnejší ako ženy.

Vplyv stravy na vysoký krvný tlak

Strava má značný vplyv na hodnoty krvného tlaku, a to oboma smermi - zvyšovanie aj znižovanie. Najviac jeho hodnoty zvyšuje:

- Vysoká konzumácia alkoholu (naopak malé množstvo alkoholu má schopnosť rozširovať cievy a krvný tlak tak dočasne znížiť),

- Nadbytok soli - kuchynská soľ (chlorid sodný) je koncentrovaným zdrojom sodíka. Tento minerál viaže medzibunkovú vodu a zaťažuje tak kardiovaskulárny systém, čo vedie k zvýšeniu hodnôt krvného tlaku.

- Stimulanty - najproblematickejší je kofeín obsiahnutý v energetických nápojoch, káve alebo čiernom čaji.

Existujú aj potraviny, ktoré majú schopnosť do určitej miery znižovať hodnoty krvného tlaku. Typickými zástupcami sú cesnak, mučenka, harmanček, ibištek a niektoré adaptogénne byliny. Zo špecifických látok majú účinok horčík, draslík alebo koenzým Q10.

V kurze Výživový poradca sa študenti na výučbovej aplikácii ZOF učia zostavovať jedálníčky, v ktorých pracujú s týmito potravinami a látkami s cieľom optimalizovať stravu tak, aby viedla k zníženiu vysokého krvného tlaku v potrebnom rozsahu. Aby to v praxi fungovalo, je nevyhnutné sa vyhýbať všetkým faktorom, ktoré prispievajú k hypertenzii - napríklad ak sa nezníži príjem soli, alkoholu alebo kávy a neobmedzí sa fajčenie, nemá optimalizácia stravovania v podobe prednostného zaraďovania vhodných potravín väčší zmysel.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Veronika Vachovcová

Chcela by som sa vám veľmi pekne poďakovať za možnosť absolvovať kurz "Poradca pre výživu". Mojím cieľom bolo hlavne dostať sa k výžive, pretože sa stravujem viac-menej vegánsky a chcela som mať kontrolu nad svojím stravovaním. Ako píšete, alternatívne spôsoby stravovania si vyžadujú určité znalosti. Kurz bol veľmi užitočný, objasnil mi veľa vecí a naštartoval moju ďalšiu zvedavosť. Hodnotím ho veľmi pozitívne. Páčilo sa mi prepojenie materiálu s myšlienkovými mapami a tvorba menu - bolo to veľmi kreatívne. Navyše ste boli vždy prívetiví, to sa cení. Máte v ponuke aj ďalšie zaujímavé kurzy, takže sa budem tešiť na niektoré z vašich ďalších seminárov.

Ing. Marcela Krejčířová

Pri hľadaní vhodného kurzu v oblasti zdravej výživy som ocenila možnosť online štúdia, ktoré mi umožnilo zvládnuť kurz aj pri starostlivosti o 2 malé deti - princíp priebežných testov nútil študovať naozaj priebežne.O problematiku zdravej výživy som sa zaujímala už dlhšie, ale až po absolvovaní kurzu som si utriedila informácie v hlave a získala potrebný prehľad. Veľmi som ocenila možnosť oboznámiť sa s rôznymi alternatívnymi trendmi stravovania a tiež možnosť konzultácie s lektorom. Teraz rozmýšľam, ktorý kurz si vyberiem ako ďalší.

Edita Michalčáková

Som učiteľkou jogy a strava s ňou veľmi úzko súvisí. Na svojich kurzoch jogy a tiež na hodinách jogy stretávam rôzne typy ľudí. Väčšina z nich sa stravou zaoberá alebo sa ňou začne zaoberať po určitom čase. V tom mi veľmi pomohol kurz výživového poradcu pána Jelínka, kde som si zorganizovala stravu ako vegánka, ale aj naďalej ma vedie, hoci v inej oblasti, aby som mohla pomáhať ľuďom, ktorí so mnou cvičia jogu. Je veľmi dôležité, čo a ako jete. Kurzy ATAC sú úžasné z hľadiska nestrannosti, pretože každý je originál a každý sme iný. Prístup pána Jelinka je úžasný a ľudský... Kurzy mi veľmi pomohli a mám ich na celý život. Ďakujem veľmi pekne :-)