Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Hypertenzia

Hypertenzia

Hypertenze

Hypertenzia (vysoký krvný tlak) je rozšírený zdravotný problém. Postihuje ľudí rôzneho veku, výnimkou nie je ani detská populácia. Krvný tlak je sila, ktorú vyvíja krv pri prechode tepnami a žilami, meria sa v dvoch hodnotách:

1. Systolický.
Pri meraní ide o hornú hodnotu, dochádza k nej počas kontrakcie srdca (systoly), keď sa krv vypudzuje zo srdca do tepien.

2. Diastolický.
Nameraná nižšia hodnota, nastáva pri uvoľnení srdcového svalu.

Normálny krvný tlak sa udáva ako 120/80 (systolický/diastolický) alebo nižší. Krvný tlak bežne kolíše, je to prirodzená reakcia na podmienky, ktoré na nás pôsobia (cvičenie, stres, spánok, niektoré látky v strave...). Stav, pri ktorom je krvný tlak dlhodobo vysoký (zvyčajne 140/90 a viac), sa nazýva hypertenzia.

Príčiny vysokého krvného tlaku najčastejšie súvisia s psychosomatickou platformou (= prejavy stresu). Vplyv má však aj zdravotný stav jedinca, najmä nadváha, cukrovka, aterosklerotické zmeny ciev a zvýšená funkcia štítnej žľazy. Vysoký krvný tlak sa často vyskytuje počas tehotenstva, trpia ním dlhodobí fajčiari alebo organizmus reaguje na užívanie niektorých liekov (napr. hormonálnej antikoncepcie) a nesprávne stravovacie návyky (vysoký príjem alkoholu, soli, stimulantov).

Všeobecne platí, že muži sú k vysokému krvnému tlaku dvakrát náchylnejší ako ženy.

Vplyv stravy na vysoký krvný tlak

Strava má značný vplyv na hodnoty krvného tlaku, a to oboma smermi - zvyšovanie aj znižovanie. Najviac jeho hodnoty zvyšuje:

- Vysoká konzumácia alkoholu (naopak malé množstvo alkoholu má schopnosť rozširovať cievy a krvný tlak tak dočasne znížiť),

- Nadbytok soli - kuchynská soľ (chlorid sodný) je koncentrovaným zdrojom sodíka. Tento minerál viaže medzibunkovú vodu a zaťažuje tak kardiovaskulárny systém, čo vedie k zvýšeniu hodnôt krvného tlaku.

- Stimulanty - najproblematickejší je kofeín obsiahnutý v energetických nápojoch, káve alebo čiernom čaji.

Existujú aj potraviny, ktoré majú schopnosť do určitej miery znižovať hodnoty krvného tlaku. Typickými zástupcami sú cesnak, mučenka, harmanček, ibištek a niektoré adaptogénne byliny. Zo špecifických látok majú účinok horčík, draslík alebo koenzým Q10.

V kurze Výživový poradca sa študenti na výučbovej aplikácii ZOF učia zostavovať jedálníčky, v ktorých pracujú s týmito potravinami a látkami s cieľom optimalizovať stravu tak, aby viedla k zníženiu vysokého krvného tlaku v potrebnom rozsahu. Aby to v praxi fungovalo, je nevyhnutné sa vyhýbať všetkým faktorom, ktoré prispievajú k hypertenzii - napríklad ak sa nezníži príjem soli, alkoholu alebo kávy a neobmedzí sa fajčenie, nemá optimalizácia stravovania v podobe prednostného zaraďovania vhodných potravín väčší zmysel.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Iveta Janoušková

O kurzy ATAC som sa začala zaujímať po tom, čo moja bývalá nutričná poradkyňa ukončila svoju činnosť z dôvodu materstva, a ja som si v tej chvíli hovorila:,, Čo bez nej teraz budem robiť??? Nebudem už mať nad sebou žiadnu pevnú ruku?''?V podstate som nikomu inému neverila, a teda som nového špecialistu ani nehľadala. Nepamätám si, kde presne na mňa (zanedlho) vybehla reklama s menom Martin Jelínek, ale viem, že som začala bádať na Vašich stránkach a prečítala si prvý ebook Pravda o chudnutí. Teória sa mi páčila, pretože mi zo 100% pripomínala zásady aj názory mojej bývalej poradkyne. A bolo rozhodnuté:,, Mám ďalšieho človeka, ktorému môžem dôverovať. '' :-) Zapísala som sa do kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu plus do ďalších kurzov, ktoré ponúkate a dostala som toľko informácií, že už žiadneho osobného odborníka nepotrebujem. Napokon mi dáva zmysel, ako a prečo bol zostavený môj pôvodný jedálniček. Kúsok po kúsku som celému stravovaniu začala rozumieť a neznáme puzzle pomaly tvorilo obraz každým dňom viac a viac. Rada by som sama raz pomáhala ľuďom, ktorí sa možno zbytočne trápia rovnako ako kedysi ja. Dnes už chápem, že je jedlo radosť a pôžitok, ktorý si človek môže užívať, ak vie, ako si ho počas dňa naservírovať na tanier. Teším sa na ďalšie zakúpenie kurzov a načerpanie nových informácií. Rada čítam články, ktoré mi pravidelne chodia na mail a knižky od Vás samozrejme zdobia moju knižnicu. Prajem Vám veľa úspechov a vďaka za to, že existujete online, pretože môžem študovať aj v Londýne. Ste BOŽÍ!

Dagmar Sedlářová

Kurzy Mgr. Martina Jelínka sú úplne prehľadné, jasné, výstižné, komplexné. Úlohy, ktoré treba robiť, vás naučia uvažovať o človeku, pre ktorého robíte jedálniček, ucelene, z množstva strán. Nie len slepo počítať kalórie. Tieto kurzy sú pre mňa veľkým prínosom, ktorý ma posunuli o veľký kus dopredu a dávajú mi zmysel.

Mgr. Věra Stádníková

Kurz výživového poradenstva u pána Martina Jelínka nie je len o jedle, ale o celkovom prístupe k telu, mysli a nášmu životnému štýlu. Obsahuje aj východné poňatie výživy z pohľadu Áyurvédy a Tradičnej čínskej medicíny a funkčne ich prepája s naším západným štýlom života. Zdôrazňuje potrebu vytvárať harmóniu medzi jedlom a naším životom celkovo, tak aby to bolo zároveň príjemné a na žitie. Ako veľmi mi toto hovorí z duše! Aj pri objeme učiva, ktorý predčil moje očakávania, som cítila pri štúdiu pohodu. Veľmi si vážim podporu zo strany Martina Jelínka pri štúdiu aj po dokončení kurzu.