Štítna žľaza je endokrinná žľaza umiestnená na prednej strane krku pod štítnou chrupavkou. Pre kvalitu ľudského života je dôležitá preto, že produkuje kľúčové hormóny:
1. Trijódtyronín – obsahuje 3 atómy jódu, označuje sa ako T3.
2. Thyroxín - obsahuje 4 atómy jódu, označuje sa ako T4.
Tieto dve hormonálne látky zásadným spôsobom ovplyvňujú rast a vývoj . Pretože zasahujú do metabolizmu sacharidov, bielkovín a tukov, ich produkované množstvo riadi aj kvalitu metabolických dejov.
3. Kalcitonín - ovplyvňuje metabolizmus vápnika, má tak vplyv napríklad na hustotu kostí.
Pokiaľ dôjde k odklonu od rovnovážnej funkcie tohto orgánu, ovplyvní to chod celého organizmu na psychickej i fyzickej úrovni.
Najrozšírenejšie poruchy funkcie štítnej žľazy sú:
Hypotyreóza.
Je spôsobená nedostatkom hormónov, teda zníženou funkciou štítnej žľazy. Najčastejšie býva zapríčinená autoimunitným zápalom, u detí môže byť vrodená. Typickými príznakmi sú znížená vitalita, únava, zimomrivosť, nárast telesnej hmotnosti, spomalená črevná peristaltika a z nej vznikajúca zápcha.
Hypertyreóza (tyreotoxikóza).
Je spôsobená nadbytočnou produkciou hormónov, teda zvýšenou činnosťou štítnej žľazy. Najčastejšou príčinou je autoimunitná reakcia organizmu. Typickými prejavmi sú zvýšený krvný tlak, búšenie srdca, nervozita, nespavosť, vypadávanie vlasov, výrazný úbytok telesnej hmotnosti. Metabolizmus takto postihnutých sa zrýchľuje, toto sa prejaví aj na vzťahu k jedlu (rýchlejšie trávia a skôr pociťujú hlad). Často sa objavuje aj zvýšený výskyt osteoporózy.
U oboch porúch sa môže vyskytnúť zväčšenie štítnice - tzv. struma. Globálne štatistiky poukazujú na to, že poruchami funkcie štítnej žľazy trpia oveľa častejšie ženy.
Dysfunkcie štítnej žľazy sú liečené substitučnou terapiou. V prípade hypofunkcie je to podávanie liekov s obsahom špecifických hormónov, pri hyperfunkcii potom tyreostatiká s prípadným chirurgickým zákrokom či liečbou rádiojódom.
Okrem faktu, že štítnica cez produkciu hormónov ovplyvňuje využívanie živín v tele, platí aj to, že kvalita stravy v určitom rozsahu zasahuje do fungovania tohto orgánu. Najväčší vplyv majú nasledujúce faktory:
Príjem jódu.
Jód je súčasťou štruktúry tyroxínu a trijódtyronínu, dostatok tohto prvku v strave tak najväčšou mierou ovplyvňuje fungovanie celého orgánu. Uvádza sa, že nedostatkom jódu trpí na celom svete približne ¼ populácie, je preto potrebné koncepciu stravy upravovať aj v zmysle zaistenia jeho dostatočného množstva. Odporúčaná denná dávka pre dospelú populáciu je 150 mikrogramov, bohatými zdrojmi sú morské produkty (ryby, plody, riasy, soľ) alebo čierny žeriav (arónie).
Množstvo selénu.
Selén je súčasťou enzýmu, ktorý zaisťuje premenu tyroxínu na trijódtyronín. Množstvo selénu v strave tak ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy a s ňou aj celý metabolizmus. Obsah selénu v potravinách závisí od jeho množstva v pôde, čo je silne kolísavý faktor. Zaistiť preto dostatok selénu v bežnej strave je v niektorých častiach sveta problematický, platí to predovšetkým pre Európu, kde populácia trpí jeho nedostatkom. Na rozdiel od jódu, u ktorého štítna žľaza vykazuje schopnosť dobre znášať vyššie dávky, je možné so selénom ľahko predávkovať. Je preto vhodné dodržiavať jeho príjem na úrovniach výrazne neprevyšujúce hodnoty odporúčanej dennej dávky (55 mikrogramov).
Množstvo antioxidantov.
Príjem antioxidantov má nepriamy vplyv na fungovanie štítnej žľazy. Ich hlavná funkcia spočíva v potláčaní oxidačného stresu, ktorý má v prebytku vplyv na acidobázickú rovnováhu a produkciu stresových hormónov. Takáto situácia vyvoláva zápalové reakcie v tele, to ovplyvní aj hormonálnu reguláciu štítnej žľazy.
Množstvo a kvalita bielkovín.
Obsah bielkovín vrátane ich kvality ovplyvňuje fungovanie celého metabolizmu v zmysle rovnováhy medzi katabolickými a anabolickými pochodmi. Týka sa to aj štítnej žľazy, je preto nutné zaistiť v celodennom stravovacom režime taký príjem bielkovín, ktorý zodpovedá individuálnym potrebám každého človeka.
Pomery makroživín.
Podiel hlavných zdrojov energie pre bunky, teda sacharidov a tukov v strave, rozhoduje o tom, ako rýchlo sa bude vytvárať energia. Toto ovplyvní aj rýchlosť metabolických pochodov. Vyšší podiel tukov teda všeobecne spomaľuje energetické pochody, vysoké zastúpenie sacharidov (rolu ale hrá aj ich glykemická hodnota) naopak zrýchľuje metabolizmus. Na základe zmeny pomerov makroživín v jedálničku je možné nepriamo ovplyvňovať aj kvalitu fungovania štítnej žľazy.
Obsah antinutričných látok.
Niektoré antinutričné látky (konkrétne skupina strumigénov, niekedy tiež označovaná ako goitrogény) majú schopnosť narušovať funkciu štítnice a podporovať jej zväčšenie (pojom "strumigénna" vychádza z výrazu "struma"). Toto sa deje cez zablokovanie prísunu jódu do buniek, zníženie produkcie TSH (tyreotropného hormónu) alebo narušením funkcie enzýmu, ktorý viaže jód do hormónov produkovaných štítnou žľazou.
Najviac strumigénov sa nachádza v kapustovitej zelenine (brokolica, kapusta, ružičkový kel, karfiol, špenát, kvaka...), niektorých obilninách (kukurica, pohánka), semenách (ľan, píniové orechy), strukovinách (fazuľa, sója a jej produkty - mlieko, tempeh, tofu) či ovocie (jahody, hrušky, broskyne). Obsah strumigénnych látok v týchto potravinách je možné v určitom rozsahu znížiť tepelnými úpravami.
Konzumáciu týchto potravín by mali obmedzovať predovšetkým jedinci postihnutí dysfunkciou štítnice, u zdravých ľudí nehrozí zvýšené riziko nežiaduceho ovplyvnenia funkcie tohto orgánu.
Pretože majú na funkciu štítnej žľazy vplyv genetické faktory, stres, žiarenie či emocionálne rozpoloženie, je strava iba jednou z možností, ako môžeme funkciu štítnice vedome ovplyvňovať. Vedecké výskumy ale jednoznačne poukazujú na nemalý význam kvality stravovania, preto sa tejto téme venujeme aj v kurzoch Poradca pre výživu a Výživa v športe. Študenti sa na výučbovej hre ZOF učia vytvárať jedálničky, ktoré sú v súlade nielen s bežne prezentovanými požiadavkami na nutričnú vyváženosť (zaistenie dostatku jódu, selénu, bielkovín, antioxidantov, ale aj rovnováhu vo vzťahu s ďalšími charakteristikami ZOF). Strava má najväčší vplyv na preventívnej úrovni, zaistiť rovnováhu pri všetkých charakteristikách ZOF je tak celoživotná výzva. Ako zistíte pri praktickej tvorbe jedálničkov – našťastie nijako náročná.
MUDr. Lucie Tomíčková
Vo svete výživy a wellness sa pohybujem už viac ako 10 rokov, a keď som sa ocitla doma s deťmi, zatúžila som opäť si splniť svoj sen - stať sa odborníčkou na výživu. Kurz pána Martina Jelínka "Výživový a doplnkový poradca" je jedinečný z dvoch dôvodov. Prvým dôvodom je možnosť študovať online, čo ako matka malých detí veľmi oceňujem, a druhým dôvodom je holistický pohľad na výživu a zdravie. Je to holistický pohľad na prepojenie výživy nielen s fyzickým telom, ale aj s mysľou a emóciami, ktorý som márne hľadala v iných dostupných kurzoch. Ak máte aktívny prístup k sebe a svojmu zdraviu, určite vám kurz odporúčam. Ak sa vám podarí zaradiť poznatky z kurzu do svojho života, je možné, že už nikdy nebudete potrebovať lekára :) Prajem vám zdravý a šťastný život. P.S. Tretím dôvodom, prečo študovať tento kurz, je osobnosť pána Martina Jelínka. Chcel by som mu veľmi pekne poďakovať a popriať mu v živote veľa krásnych vecí.
Karolína Smutná
Na kurzy pána Jelinka som chodil ako človek pracujúci v tejto oblasti. Rozhodla som sa prijať asistentku a keď som hľadala kvalitný kurz, ktorý by mohla absolvovať a získať potrebné vedomosti, odporučili mi kurzy ATAC. Pri zisťovaní podrobností o kurze ma veľmi zaujalo niekoľko kľúčových vecí. Po prvé, dĺžka kurzu, ktorá bola dvojnásobná oproti iným "rýchlokurzom", možnosť kombinovať online štúdium s prezenčnou formou a predovšetkým možnosť využívať vzdelávacie hry, kde si získané vedomosti okamžite uplatníte v praxi a získate skvelú spätnú väzbu. Neváhal som a prihlásil som nielen svojho nového asistenta, ale aj seba. Myslela som si, že po 8 rokoch praxe vo fitness priemysle, tvorbe jedálnych lístkov a desiatkach školení si pôjdem len "osviežiť" vedomosti, ale od prvého seminára v Prahe som bola úplne vyvedená z omylu. Pán Jelínek má úplne odlišný štýl výučby a pohľad na túto tému. Jeho prístup ma úplne fascinoval a často som jeho prednášky počúval so zatajeným dychom, snažiac sa zachytiť každé slovo. Nehovorím, že ma to nestálo veľa úsilia, aby som otvoril svoju myseľ trochu inému štýlu myslenia, než je klasické fitness myslenie, aby som sa pokúsil spojiť si súvislosti, aby som viac premýšľal o vzťahu príčiny a následku. Ale bola som nadšená, ako všetko zrazu dávalo zmysel, pochopila som súvislosti a nahliadla pod povrch dokonalého vzťahu medzi výživou a ľudským telom. Bola som taká nadšená, že som sa s pánom Jelínkom dohodla na ďalšom sebavzdelávaní formou osobných konzultácií, na ktoré k nemu raz za čas dochádzam z Prahy do Ostravy a vždy sa neviem dočkať, čo nové sa naučím. Raz som čítal krásne príslovie: "Keď je študent pripravený, objaví sa učiteľ" a ja som nesmierne šťastná, že sa pán Jelínek "objavil" v mojom živote a je mi cťou učiť sa od neho.Takže ak ste pripravení - našli ste toho najlepšieho učiteľa.
Martin Cidlinský
Tento kurz mi pomohol nielen v mojom profesionálnom rozvoji, ale myslím si, že štýl výučby je jeden z najefektívnejších, aké som mal možnosť vidieť. Celý koncept je veľkou príležitosťou na komplexný rozvoj v oblasti výživového poradenstva.