Úvod / Čo sa u nás študuje / Bielkoviny

Bielkoviny sú najzložitejšou skupinou živín vôbec. Dôvodom je nielen ich štruktúra, ale aj funkcie, ktoré v tele plnia. Sú zložené z jednotiek nazývaných aminokyseliny. Na základe množstva týchto aminokyselín a ich relatívneho zastúpenia v jednotlivých potravinách sa hodnotí kvalita bielkovín.
Keďže bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami našich svalov, kĺbov, kože a vnútorných orgánov a telo si ich nedokáže samo vyrobiť (musia sa prijímať stravou), nemôžeme bez nich existovať. Je preto potrebné zaistiť v strave ich dostatočný príjem, najlepšie v pravidelných dávkach. Ak je v strave príliš málo alebo príliš veľa bielkovín, naruší sa metabolická rovnováha, ktorá ovplyvňuje všetky systémy v tele:
V praxi to znamená, že sa musíme naučiť zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré nám v konečnom dôsledku poskytnú dostatok (ale nie nadbytok alebo nedostatok) bielkovín. Túto výzvu niektorí riešia zložitými výpočtami, iní odhadom na základe vlastných skúseností. Faktom je, že správne množstvo bielkovín v strave vrátane ich kvality má najväčší vplyv na správanie ľudského metabolizmu a následne na celkové zdravie. Preto je potrebné zamerať pozornosť ich smerom, čo predpokladá základné znalosti o ich kvalite a zároveň o ich obsahu v rôznych potravinách, ktoré sú súčasťou našej stravy.
Bielkoviny sa vo veľkom množstve nachádzajú v mäse (asi 20 %), vajciach (asi 15 %), mliečnych výrobkoch (3-30 %), strukovinách (20-30 %), semenách (10-20 %), orechoch (asi 20 %) a obilninách (5-18 %). Na druhej strane, v zelenine a ovocí sú prítomné v absolútnom minime.

Cieľom, ktorý sledujeme v našich kurzoch, je snaha o rovnováhu v rôznych situáciách. V tomto ohľade sú bielkoviny zložkou, ktorá tvorí hlavné jadro, ku ktorému pri zostavovaní stravy pridávame určité množstvo sacharidov a tukov na základe rozhodnutia, či je strava vysokosacharidová alebo nízkosacharidová.
Čím poctivejšie sa budeme starať o takýto základ, tým úspešnejšie bude naše úsilie o kontrolu metabolických procesov a ovplyvňovanie zdravia prostredníctvom stravy. To sa dosiahne nielen správnym množstvom bielkovín v každom jedle a počas dňa, ale aj vhodným pomerom medzi rastlinnými a živočíšnymi zdrojmi. Pretože našu filozofiu staviame na princípe školy hrou, vytvorili sme na tento účel edukačnú aplikáciu ZOF, ktorá je elegantným pomocníkom pri zvládaní týchto pomyselných prekážok.
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Marek Fajstavr, Ph.D.
O vzdelávacom programe ATAC som sa dozvedel z vlastnej iniciatívy z jeho internetovej on-line propagácie webových stránok. Z hľadiska vlastných intuitívnych preferencií som logicky vybral ATAC. Asi každý máme v sebe nejakú predstavu, na základe ktorej potom podvedome selektujeme, čo je pre nás prínosné. Síce som nedostal žiadne odporúčania, ale ATAC úplne prirodzene "prešiel" mojím sitom. Martin Jelínek sa prezentuje na vysokej odbornej úrovni. Má široký multidisciplinárny rozhľad a okrem svojho odborového renomé sa prezentuje jasne, zrozumiteľne a predovšetkým atraktívnou formou. Vo veľmi širokom spektre ponúk som mohol nájsť množstvo programov, kurzov a projektov, ktoré komplexne pokrývajú takmer všetky oblasti zdravej výživy, metabolizmu a všeobecne filozofiu stravovania spájajúcej fyzické a psychické aktivity. Konkrétne aplikácia ZOF poskytuje snáď všetok servis aktivít a sprievodných efektov sprevádzajúci denný režim stravovania (a to od samotného nákupu, prípravy, receptov na varenie, konzumáciu, energetického príjmu, výdaja a celkovej dlhodobej analýze s rôznymi typmi exportov). Vychádza z toho, že naše stravovanie je zaťažené sociálnymi aspektmi a rutinnými vzorcami. Ponúkané kurzy neposkytujú iba informácie v oblasti výživového poradenstva, ale aj v kategórii podnikania, PR a manažmentu. Keďže oceňujem multidisciplinárny a flexibilný prístup v každej problematike ľudského organizmu (fyziológia, anatómia, psychológia atď.) a ako sa všetko premieta do osobného života, tak si veľmi vážim aj spôsob, akým Martin Jelínek a celý jeho kolektív komunikuje s klientmi a zákazníkmi. Veľmi si vážim osobný prístup, ústretovosť, otvorenosť aj celkovú energiu, ktorú do celkovej problematiky to investujú. Z toho všetkého je jasné, že je to životné povolanie.
MUDr. Pavel Dvorský
Ako chirurg sledujem znepokojene trvalo vzostupnú tendenciu výskytu smrteľných chorôb. Jedného dňa som si uvedomil, že sa to týka aj nás lekárov, av štatistikách som našiel, že umierame dokonca ešte skôr, ako naši pacienti. V ten deň som pochopil, že aj my lekári robíme „niečo“ dlhodobo zle, a ak s tým nič neurobím, budem čoskoro ja aj moja rodina niekomu hovoriť – „prečo práve ja“, ako to často počúvam. My lekári intuitívne cítime, že prevaha tých dlhodobých a fatálnych chýb je v oblasti výživy a spôsobu života, ale naša pýcha a nedostatok pokory nám nedovolia priznať si, že o tejto oblasti prakticky nič nevieme, pretože nás to nikto neučil. Celý systém lekárskeho vzdelávania túto problematiku úplne zabúda. Ja som sa rozhodol to zmeniť; kvôli sebe, svojej rodine a svojim „novým“, nezaslepeným pacientom. Vzdelávací inštitút ATAC spol. sro som zvolil pre svoje vzdelanie v tejto oblasti preto, že u nás aj v Európe patrí k absolútnej špičke v odbore praktickej výučby komplexne poňatého zdravého spôsobu života. Navyše vo svojom „know-how“ dáva najlepšie do súvislostí fakty vierohodných vedeckých štúdií západnej medicíny s neopomenuteľnou múdrosťou medicíny starých východných kultúr. Obsah a úroveň štúdia veľmi prekonali moje očakávania a štatút „kurzu“ je iste z dôvodov legislatívnych, pretože sa oveľa viac podobá štúdiu univerzitnému. Lekcie sú pútavé, náučné, ľahko zvládnuteľné pre každého, bez ohľadu na profesiu, vzdelanie, zaneprázdnenosť. A to je nesmierne dôležité. Prajem každému zažiť radosť z „vlastného“ objavu zdravého spôsobu života, ktorú absolventom tento inštitút prináša. Ak by ohlas mal niesť aj nejaké posolstvo, začal by som citáty: „Ak je človek zdravý, praje si veľa vecí, ak je chorý, praje si len jedno. Zdravie.“ „ Je nerozumné kopať studňu, až keď nám hrdlo zviera smäd“. A dodal by som: Nikdy nie je neskoro začať sa vzdelávať v tejto oblasti. Urobme to kvôli sebe, svojej rodine a pokiaľ možno, ktokoľvek v tom pomáhajme aj ostatným. Je to mimochodom skvelý spôsob ako meniť svet k lepšiemu!
Hana Dlubalová
Kurz Poradca pre výživu vedený Mgr. Martinom Jelínkom bol veľmi obohacujúcou skúsenosťou. Získala som tu perfektné znalosti a vedomosti, vďaka ktorým dnes pozerám na stravu as ňou súvisiaci zdravý životný štýl ako celok. Ako to už býva na kurzoch, tak aj na tomto vznikli nové priateľstvá. Veľmi si vážim kolegýň, dnes už kamarátok, idúcich v rovnakom vlaku zdravého žitia. Chcela by som im touto cestou poďakovať za to, akým spôsobom sa rozvinula naša naplňujúca a inšpiratívna spolupráca nielen na profesijnej úrovni, ale aj v súkromnom živote. Ďakujem Vám všetkým, ktorí so mnou zdieľate rovnaký svet :-)