Bielkoviny sú najzložitejšou skupinou živín vôbec. Dôvodom je nielen ich štruktúra, ale aj funkcie, ktoré v tele plnia. Sú zložené z jednotiek nazývaných aminokyseliny. Na základe množstva týchto aminokyselín a ich relatívneho zastúpenia v jednotlivých potravinách sa hodnotí kvalita bielkovín.

Keďže bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami našich svalov, kĺbov, kože a vnútorných orgánov a telo si ich nedokáže samo vyrobiť (musia sa prijímať stravou), nemôžeme bez nich existovať. Je preto potrebné zaistiť v strave ich dostatočný príjem, najlepšie v pravidelných dávkach. Ak je v strave príliš málo alebo príliš veľa bielkovín, naruší sa metabolická rovnováha, ktorá ovplyvňuje všetky systémy v tele:

  • Pri nedostatku vzniká stav nazývaný katabolizmus. Prejavuje sa napríklad úbytkom svalového tkaniva, poškodením kvality kože alebo kĺbov a celkovou únavou.
  • Pri nadbytku bielkovín je telo vystavené veľkej záťaži, pretože bielkoviny sú energeticky najnáročnejšou zložkou na trávenie. Najviac sú zaťažené pečeň, obličky a tráviaci trakt a dochádza k posunu acidobázickej rovnováhy so všetkými dôsledkami. Najviac tým trpia športovci užívajúci veľké množstvo bielkovinových koncentrátov alebo osoby s vysokým podielom a objemom živočíšnych produktov v strave.

V praxi to znamená, že sa musíme naučiť zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré nám v konečnom dôsledku poskytnú dostatok (ale nie nadbytok alebo nedostatok) bielkovín. Túto výzvu niektorí riešia zložitými výpočtami, iní odhadom na základe vlastných skúseností. Faktom je, že správne množstvo bielkovín v strave vrátane ich kvality má najväčší vplyv na správanie ľudského metabolizmu a následne na celkové zdravie. Preto je potrebné zamerať pozornosť ich smerom, čo predpokladá základné znalosti o ich kvalite a zároveň o ich obsahu v rôznych potravinách, ktoré sú súčasťou našej stravy.

Bielkoviny sa vo veľkom množstve nachádzajú v mäse (asi 20 %), vajciach (asi 15 %), mliečnych výrobkoch (3-30 %), strukovinách (20-30 %), semenách (10-20 %), orechoch (asi 20 %) a obilninách (5-18 %). Na druhej strane, v zelenine a ovocí sú prítomné v absolútnom minime.

Cieľom, ktorý sledujeme v našich kurzoch, je snaha o rovnováhu v rôznych situáciách. V tomto ohľade sú bielkoviny zložkou, ktorá tvorí hlavné jadro, ku ktorému pri zostavovaní stravy pridávame určité množstvo sacharidov a tukov na základe rozhodnutia, či je strava vysokosacharidová alebo nízkosacharidová.

Čím poctivejšie sa budeme starať o takýto základ, tým úspešnejšie bude naše úsilie o kontrolu metabolických procesov a ovplyvňovanie zdravia prostredníctvom stravy. To sa dosiahne nielen správnym množstvom bielkovín v každom jedle a počas dňa, ale aj vhodným pomerom medzi rastlinnými a živočíšnymi zdrojmi. Pretože našu filozofiu staviame na princípe školy hrou, vytvorili sme na tento účel edukačnú aplikáciu ZOF, ktorá je elegantným pomocníkom pri zvládaní týchto pomyselných prekážok.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Marek Smetana

www.jjsp.cz

S odstupom času som veľmi rád, že sa prihlásil do kurzu, ktorý viedol majster stravovania Martin Jelínek. Dozvedela som sa, čo tvrdia tisíce rokov staré východné učenia, ale aj širokú škálu noviniek z oblasti potravinárstva. Priebeh bol pestrý, nechýbali snáď žiadne teórie stravovania. Tí, ktorí dávali pozor a pripravovali sa na vyučovanie, určite vedia, že nie je pochýb o tom, že... Napriek tomu, že je pán Jelinek vegán, zastáva objektívne názory na stravovanie. Veľmi pekne vám ďakujem, pán učiteľ, že ste mi počas kurzu ochotne poskytli všetky informácie a rady! A vďaka a chvála vašim kurzom o mlieku, cukrovke a o tom, ako kŕmiť deti!

Ing. Václav Solanský

Dlho som hľadala kurz, ktorý by upevnil a konsolidoval moje doterajšie vedomosti v oblasti zdravia a výživy. V súčasnosti často dochádza k rozhodovacej paralýze - internet a iné zdroje chrlia množstvo informácií, ktoré je ťažké pragmaticky pochopiť. Ale nehľadal som len komplexné informácie, hľadal som správneho človeka, človeka s dlhoročnými skúsenosťami, lektora, ktorý robí to, čo hovorí. O tom, ako sa v tejto oblasti darí, hovorí pán Mgr. Martin Jelínek, ktorý kurz osobne vedie, je presne ten človek, ktorý tieto parametre spĺňa.Stretnutie s ním ďaleko presahuje hranice tohto kurzu, pretože ukončením kurzu nič nekončí, ale len začína spolupráca na ceste k lepšiemu a zdravšiemu životu nás všetkých. Ak sa rozhodnete ísť touto cestou, bude to jedna z najlepších investícií vo vašom živote.

Ako zdravotná sestra vidím dôsledky nesprávneho životného štýlu každý deň. Moderná medicína to rieši len podávaním špeciálnych liekov. Chcel som pre ľudí urobiť oveľa viac, najmä v oblasti prevencie. Vždy som sa zaujímal o výživu a ľudia za mnou vždy chodili (ani neviem prečo) po radu. Preto som sa rozhodol prehĺbiť svoje vedomosti a pridať k nim pridanú hodnotu v kurze Poradca pre výživu a suplementáciu - online. Polročný kurz je naozaj rozsiahly, určite z neho nevyjdete ako takzvaný "rýchlokvasený študent", ktorý sa naučil len teóriu. Získate prehľad o rôznych výživových smerniciach. Ako človek, ktorý uprednostňuje rastlinnú stravu, to veľmi oceňujem. S každou lekciou sa dozviete nové a nové informácie, medzi ktorými začnete nachádzať súvislosti, až sa časom dopracujete ku komplexnému pohľadu na výživu. Predovšetkým by som chcel vyzdvihnúť veľmi zaujímavú a zábavnú formu lekcií, vrátane praktickej: práca s myšlienkovými mapami a hra ZOF.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu