Úvod / Čo sa u nás študuje / Bielkoviny
Bielkoviny sú najzložitejšou skupinou živín vôbec. Dôvodom je nielen ich štruktúra, ale aj funkcie, ktoré v tele plnia. Sú zložené z jednotiek nazývaných aminokyseliny. Na základe množstva týchto aminokyselín a ich relatívneho zastúpenia v jednotlivých potravinách sa hodnotí kvalita bielkovín.
Keďže bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami našich svalov, kĺbov, kože a vnútorných orgánov a telo si ich nedokáže samo vyrobiť (musia sa prijímať stravou), nemôžeme bez nich existovať. Je preto potrebné zaistiť v strave ich dostatočný príjem, najlepšie v pravidelných dávkach. Ak je v strave príliš málo alebo príliš veľa bielkovín, naruší sa metabolická rovnováha, ktorá ovplyvňuje všetky systémy v tele:
V praxi to znamená, že sa musíme naučiť zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré nám v konečnom dôsledku poskytnú dostatok (ale nie nadbytok alebo nedostatok) bielkovín. Túto výzvu niektorí riešia zložitými výpočtami, iní odhadom na základe vlastných skúseností. Faktom je, že správne množstvo bielkovín v strave vrátane ich kvality má najväčší vplyv na správanie ľudského metabolizmu a následne na celkové zdravie. Preto je potrebné zamerať pozornosť ich smerom, čo predpokladá základné znalosti o ich kvalite a zároveň o ich obsahu v rôznych potravinách, ktoré sú súčasťou našej stravy.
Bielkoviny sa vo veľkom množstve nachádzajú v mäse (asi 20 %), vajciach (asi 15 %), mliečnych výrobkoch (3-30 %), strukovinách (20-30 %), semenách (10-20 %), orechoch (asi 20 %) a obilninách (5-18 %). Na druhej strane, v zelenine a ovocí sú prítomné v absolútnom minime.
Cieľom, ktorý sledujeme v našich kurzoch, je snaha o rovnováhu v rôznych situáciách. V tomto ohľade sú bielkoviny zložkou, ktorá tvorí hlavné jadro, ku ktorému pri zostavovaní stravy pridávame určité množstvo sacharidov a tukov na základe rozhodnutia, či je strava vysokosacharidová alebo nízkosacharidová.
Čím poctivejšie sa budeme starať o takýto základ, tým úspešnejšie bude naše úsilie o kontrolu metabolických procesov a ovplyvňovanie zdravia prostredníctvom stravy. To sa dosiahne nielen správnym množstvom bielkovín v každom jedle a počas dňa, ale aj vhodným pomerom medzi rastlinnými a živočíšnymi zdrojmi. Pretože našu filozofiu staviame na princípe školy hrou, vytvorili sme na tento účel edukačnú aplikáciu ZOF, ktorá je elegantným pomocníkom pri zvládaní týchto pomyselných prekážok.
Romana Jakubcová
Pre mňa boli rozhodujúcimi faktormi samoštúdium doplnené o možnosť osobných stretnutí, a dĺžka kurzu, ktorá bola predzvesťou kvality. Získala som ucelené, zmysluplné informácie o stravovaní a jeho dôsledkoch doplnené o pohľad východných kultúr. Ohromným bonusom je komplexný prístup k informáciám, on-line poradňa, možnosť ďalšieho vzdelávania či spolupráce s pánom Jelínkom a ostatnými kolegami.
Robin Jastrzembski
Pána Martina Jelínka som spoznal pred niekoľkými rokmi na školeniach o prírodných doplnkoch stravy. Každá jeho prednáška bola veľkým obohatením s celkovým pohľadom na zdravý životný štýl. Preto, keď som narazil na kurz Poradca pre výživu a suplementáciu, bol pre mňa jasnou voľbou, ako sa ďalej rozvíjať. Najviac oceňujem možnosť študovať doma , tvorenie myšlienkových máp, formu každej lekcie prezentované profesionálne v zrozumiteľnom podaní pre širokú verejnosť a možnosť kedykoľvek sa obrátiť na pána Martina Jelínka, ktorý je pripravený pomôcť. Veľmi ďakujem a odporúčam.
Aleš Velich
Najväčšiu hodnotu som objavil až s odstupom času a zvyšujúcou sa praxou. Pre mňa bol najväčšou hodnotou komplexný, nestranný pohľad na kvalitu a pestrosť stravovania u nás. Rozšírenie základného povedomie o možnostiach hodnotenia a celkového pohľadu na telo a osobnosť človeka. Najväčšou pravdou bolo, že jedine telo klienta má pravdu v tom čo mu najviac vyhovuje. A všetko sa musí točiť okolo toho, že každý je iný a prešiel si rôznym vývojom a potrebuje v strave použiť pestrosť a striedmosť.