Sacharidy dodávajú telu rýchlo využiteľnú energiu (1 gram sacharidov obsahuje 17,63 kJ = cca 4 kcal). Podľa toho, aké majú zloženie, sa mení aj rýchlosť, akú z nich v tele táto energia vzniká (najrýchlejšie z tzv. cukrov).
Z chemického hľadiska sa delia na:
Sú najjednoduchšou formou sacharidov. Molekulárnou štruktúrou sú zastúpené iba jedným cukrom. Tieto cukry už teda nemožno ďalej štiepiť a telo z nich získava energiu ihneď.
Patrí sem:
Vznikajú spojením dvoch až desiatich rovnakých alebo rôznych druhov monosacharidových jednotiek (podľa ich počtu sa nazývajú disacharidy, popr. tri-, tetra-, až dekasacharidy). Najdôležitejšie z tejto skupiny sú disacharidy. Sem sa radí predovšetkým:
Majú podobnú štruktúru ako oligosacharidy, ale počet monosacharidových jednotiek dosahuje mnoho sto až tisíc. Na rozdiel od monosacharidov sú vo vode prakticky nerozpustné. Fungujú ako zásobné alebo stavebné látky rastlín a živočíchov. Z hľadiska ich pôvodu ich delíme na:
O sacharidoch všeobecne platí:
Základný prehľad zdrojov sacharidov v strave (s rôznym objemovým zastúpením):
Pretože je pre naše podmienky a dobu, v ktorej žijeme, prirodzené získavať hlavný zdroj energie zo sacharidov (v bežných situáciách sa stravujeme tak, že v strave prevažujú sacharidy nad bielkovinami a tukmi, nazývame to „vysokosacharidový“ spôsob stravovania), je pri zostavovaní jedálnička potreba pracovať predovšetkým s:
Toto je základom, ktorý sa premieta vo všetkých našich kurzoch. V tomto smere je potrebné vedieť, že pri tvorbe jedálničkov nepreferujeme žiadne presné počítanie (počítať konkrétne parametre sa ale učíme, je to nevyhnutné pre správne pochopenie celostného pohľadu na výživu) – dôvodom je okrem iného aj fakt, že obsah všetkých živín v potravinách (teda nielen sacharidov) sa výrazne líši s ohľadom na relatívne široké spektrum faktorov (podmienky pestovania, kvalita pôdy, stupeň zrelosti pri zbere atď.). Nie je preto reálne navrhnúť jedálniček, ktorý by bol takzvane „presný“. Zameriavame sa preto na smery a tendencie, kadiaľ sa metabolizmus uberá alebo kam ho chceme nasmerovať. Obsah živín zohráva dôležitú úlohu, ale primárne v zmysle určitého ich rozpätia v strave, ktoré máme pod kontrolou, nie presných čísel.
Kateřina Kmínková
Rozhodla som sa študovať kurz výživového poradcu, pretože som chcela začať robiť niečo nové, čo by ma bavilo, napĺňalo a bolo prospešné pre všetkých. Toto všetko som už vo svojej bývalej práci nenachádzal. Kurz sa mi veľmi páčil, myšlienkové mapovanie bolo jednoduché a zároveň veľmi poučné. Jeho veľkou výhodou je aj systém ON-LINE kurzov, ktoré som mohol absolvovať z domu, keď som mal čas. Kurz mi pomohol nielen prehĺbiť si vedomosti o zdravej výžive a naučiť sa veľa nových vecí, ale aj úplne zmeniť názor v niektorých oblastiach. Veľmi som ocenila aj zrozumiteľné vysvetlenie základov ajurvédy a tradičnej čínskej medicíny. Kurz výživového poradcu mi pomohol v mojom novom kariérnom štarte a teším sa na svojich zákazníkov.
Hana Bourková
V deň, keď som objavil kurz Mgr. Martina Jelínka na internete, bude patriť k tým šťastným. Hľadal som komplexný kurz o výžive a môžem povedať, že som sa nemýlil. Kurz predčil moje očakávania - perfektne prepracovaný systém výučby, úžasná výhoda online štúdia, skvelý prístup Mgr. Jelinek. Kurzy ATAC môžem všetkým vrelo odporučiť.
Petr Pleschinger
Myslím si, že po absolvovaní tohto kurzu si človek nemôže pomôcť a zmení názor na to, čo zvyčajne jedáva. Každodenné bombardovanie reklamou výrazne skresľuje pohľad na to, čo je pre človeka dobré. Funguje na princípe, že stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou. Som si istý, že po 6 mesiacoch kurzu každý účastník aspoň trochu zmení svoj jedálniček. Každá lekcia kurzu zároveň prináša ďalšie a ďalšie otázky. Preto sa s úsmevom pozerám na kurzy, ktoré sľubujú zvládnutie tejto problematiky za týždeň alebo dokonca za víkend. Získané poznatky je určite potrebné ďalej rozvíjať. Je úplne jedno, či sa po absolvovaní tohto kurzu bude človek živiť ako poradca alebo nie. Predĺženie života a predchádzanie chorobám, ktoré sú dôsledkom nesprávnej stravy, sa rozhodne oplatí.