Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Antinutričné látky

Antinutričné látky

Antinutriční látky

Antinutrienty sú pomerne veľkou skupinou zložiek, ktoré sa nachádzajú vo väčšine potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. V potravinách sa vyskytujú prirodzene, ale niekedy sa do nich dostávajú nesprávnym technologickým spracovaním. V posledných rokoch sa o nich diskutuje čoraz viac, pretože majú pomerne dobre preskúmané účinky na ľudské zdravie. Väčšina z nich pôsobí tak, že oslabujú organizmus reakciami s vitamínmi, minerálmi a niektorými enzýmami, čím znižujú výživovú hodnotu jednotlivých živín. Niektoré majú toxické účinky.

V najväčšom množstve sa nachádzajú v rastlinách, kde slúžia ako ochrana pred predátormi (hmyz, vtáky, bylinožravce).
Ich obsah možno znížiť správnym technologickým a hygienickým ošetrením výrobkov. Toto je žiaduce rešpektovať predovšetkým u tepelne a technologicky neupravených surovín, ktoré bežne používame v kuchyni.

Napriek tomu, že sú označované ako antinutričné, mnohé z nich majú priaznivý vplyv na metabolizmus. Vždy sa však odvíja od množstva obsiahnutého v potravine. Typickými príkladmi sú:

  • vláknina - podporuje peristaltiku čriev, ovplyvňuje metabolizmus krvných tukov vrátane cholesterolu,
  • fytáty a triesloviny - znižujú hladinu glukózy v krvi,
  • saponíny - znižujú hladinu lipidov v krvi (majú hypocholesterolemické účinky), pôsobia protizápalovo,
  • fytoestrogény - ovplyvňujú hormonálnu reguláciu,
  • lignany - zabraňujú tvorbe obličkových kameňov,
  • kyselina fytová - zabraňuje zvýšenému ukladaniu vápnika v tkanivách a agregácii krvných doštičiek.

Keďže antinutričné látky sa v oveľa väčšom množstve nachádzajú v potravinách rastlinného pôvodu, je nimi najviac zaťažená populácia, ktorá sa stravuje vegánsky a vitariánsky. Ich výskyt v živočíšnych zdrojoch je minimálny, medzi najznámejšie patria:

  • ryby - niektoré druhy hromadia prírodné toxíny z mikroorganizmov alebo koralových útesov,
  • vajcia - najznámejším antinutrientom je avidín, ktorý znižuje dostupnosť biotínu (vitamínu H).

Antinutričné látky obsiahnuté v rastlinách majú pomerne zložitú kategorizáciu, zjednodušene sa odporúča rešpektovať aspoň tieto charakteristiky:

Antivitamíny

Ide o látky, ktoré rušia účinky vitamínov a spomaľujú metabolické reakcie. Často sa používajú v medicíne, napríklad na potlačenie rastu patogénnych mikroorganizmov, ako súčasť liečby leukémie (antivitaminy kyseliny listovej) alebo pri liečbe trombózy.

Inhibítory enzýmov

Ide o látky, ktoré sa viažu na enzým, a tým znižujú jeho aktivitu. Najčastejšie sa nachádzajú v obilninách, strukovinách, zemiakoch alebo paradajkách.

Medzi ich negatívne účinky patrí spomalenie rastu alebo porucha metabolizmu pankreasu.
Majú však aj pozitívny vplyv na metabolizmus - chránia bunky pred negatívnym vplyvom UV žiarenia, steroidných hormónov alebo niektorých karcinogénov (najčastejšie tým, že znižujú stráviteľnosť bielkovín, čím sa znižuje množstvo aminokyselín, ktoré rakovinové bunky potrebujú pre svoj rast, alebo potláčajú tvorbu voľných radikálov, ktoré podporujú vznik rakoviny).

Strumigénne glukosinoláty

Antinutriční látky - kvašené zelí

Tieto látky komplikujú metabolizmus jódu, čo vedie k nedostatočnej produkcii hormónov štítnej žľazy. Ak potraviny obsahujú zvýšený podiel akejkoľvek formy glukozinolátov, môže dôjsť k spomaleniu rastu, poškodeniu pečene, obličiek a nadobličiek.
V najväčšom množstve sa nachádza v krížovej zelenine (brokolica, kel kučeravý, brukva, kapusta, karfiol, kaleráb, chren, reďkovka...).

Vegetariáni konzumujú najvyššie koncentrácie týchto látok, často v rozsahu desať až dvadsaťnásobku odporúčaného množstva.
Pri tepelnej úprave zeleniny (varenie, kvasenie) dochádza k výraznej strate týchto látok.

Kyselina šťaveľová

Táto látka zhoršuje vstrebávanie vápnika do krvi. Najvyššie koncentrácie sa nachádzajú v špenáte a rebarbore.

Kyselina fytová

Kyselina fytová sa nachádza vo všetkých rastlinách, pričom najvyššie koncentrácie sú v obilninách, strukovinách, orechoch a semenách. Má tendenciu viazať minerálne látky, a tým znižovať ich biologickú dostupnosť. Potraviny, ktoré sú bohatým zdrojom kyseliny fytovej, je veľmi vhodné spracovať tak, aby sa jej obsah čo najviac znížil. K tomu dochádza počas namáčania, klíčenia a varenia, keď sa môže odstrániť až 80 % fytátov.

Saponíny

Nachádzajú sa v zemiakoch, jablkách, červenej repe, brokolici, sóji, arašidoch, lucerne, špenáte a mnohých ďalších rastlinách. Saponíny sú vysoko toxické látky, ktoré poškodzujú bunkové membrány, niektoré môžu podporovať zvýšenú citlivosť na alergény.

Triesloviny

Táto skupina látok inhibuje funkciu mnohých enzýmov a komplikuje vstrebávanie živín v črevnom trakte. Majú však aj schopnosť pôsobiť antibakteriálne, protinádorovo a antimutagénne. Vyznačujú sa trpkou chuťou. Rovnako ako v prípade iných antinutričných látok možno triesloviny z potravín odstrániť namáčaním, klíčením alebo fermentáciou.

Fytoestrogény

Fytoestrogény v rastlinách sú zodpovedné za ich ochranu pred infekciou počas klíčenia semien a podieľajú sa aj na tvorbe kvetov a raste rastlín.
Nachádzajú sa v obilných klíčkoch, orechoch, strukovinách, najmä v sóji. Niektoré fytoestrogény pôsobia preventívne proti vzniku niektorých zhubných nádorov. Vegetariáni všeobecne konzumujú oveľa vyššie množstvo fytoestrogénnych látok ako bežná populácia, čo sa často pripisuje spojitosti s nižším výskytom rakoviny.
Fytoestrogény môžu mať aj antiestrogénne účinky a ich zvýšená konzumácia negatívne ovplyvňuje tvorbu samotných estrogénov.

Lignín

Lignín je nestráviteľná forma vlákniny, ktorá v rastlinách pomáha vytvárať ich pevnosť a tuhosť. Jeho významným negatívom je zníženie výživovej hodnoty bielkovín.

Mykotoxíny

Sú to látky produkované plesňami. Vyskytujú sa vo všetkých potravinách, ktoré sú potenciálnym zdrojom plesní - v obilninách, orechoch, strukovinách, kávových zrnách, korení, čerstvom a sušenom ovocí. Najznámejším toxínom je aflatoxín, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v sušenom ovocí. Mykotoxíny majú negatívny vplyv na pečeň a obličky.

Alkaloidy

Pre alkaloidy je typická horká chuť, ktorá odpudzuje zvieratá. Najväčšie množstvo sa nachádza v semenách, koreňoch a kôre rastlín.
Vysoké koncentrácie niektorých druhov alkaloidov (glykoalkaloidov) sa nachádzajú v baklažánovitých rastlinách (zemiaky, baklažány, paradajky), typickým predstaviteľom je solanín. Nachádza sa v hľuzách, v klíčkoch, bobuliach a najmä v šupke. Mechanické poškodenie a vystavenie svetlu výrazne zvyšujú ich obsah. Prevažná väčšina z nich (približne 90 %) sa odstráni varením (voda po varení by sa nemala konzumovať) alebo olúpaním. Vyšší príjem solanínu poškodzuje sliznicu žalúdka a dvanástnika.

Lektíny

Sú to špecifické proteíny schopné zrážať červené krvinky. Nachádza sa najmä v strukovinách. Pri predávkovaní spôsobujú zápal čriev alebo napríklad zadržiavanie vody v lymfatickom systéme.
Najjednoduchší spôsob, ako ich odstrániť z potravín, je dlhodobé namáčanie a dôkladné varenie (to platí aj pre klíčky strukovín). Vývar obsahujúci lektíny nie je vhodné konzumovať.

 

Kyanogénne glykozidy

Antinutriční látky - mandle

Ide o látky, ktoré vznikajú z aminokyselín, pričom pri ich rozklade vzniká za určitých podmienok kyanovodík. Sú obzvlášť rizikové z hľadiska akútnej toxicity. Bohatými zdrojmi sú kôstkové ovocie, ľan, strukoviny, mandle, bambusové výhonky, cukrová trstina, sladké zemiaky. Najvyššie koncentrácie sa nachádzajú v semenách alebo šupkách. Chronická otrava sa prejavuje poruchami nervového systému a štítnej žľazy.

Keďže rastliny tvoria významnú časť našej dennej stravy (u vegánov dokonca 100 %), je veľmi žiaduce mať aspoň základné vedomosti o rizikách spojených s nadbytkom antinutrientov v strave. V kurzoch, ktoré sa touto problematikou zaoberajú (najmä v Poradca pre výživu, Vegetariánstvo a vegánstvo v praxi a Makrobiotika v našej kuchyni), sa zameriavame najmä na techniky, ako tieto zložky zo stravy čo najjednoduchšie a v čo najväčšom množstve odstrániť.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

MUDr. Marie Lukaščuková

Myslím, že časť z nás, vrátane mňa, má v sebe ľahký fanatizmus :-) a pri čítaní som sa až trochu hanbila ... ja mala dôvodov na prechod k bezmäsému stravovaniu viac, jednak mäso nikdy nebol úplne môj šálku čaju, a vzhľadom k mojim životným cestám som sa dostala do oblasti útulkov, azylov a zistila viac o životných podmienkach zvierat, a vtedy bolo už isté, že mäso jesť nebudem vôbec. Vajcia mi rovnako ako mäso nechýbajú, len tie mliečne výrobky, predovšetkým syry, pretože u ostatných som našla pre mňa vyhovujúce alternatívy, mi chýba a s ich odbúraním stále bojujem... Našťastie, čím som starší, tým som aspoň trochu trpezlivejší aj sama so sebou. Učím sa prijímať to, kto som a že so sebou bojovať nemá veľmi zmysel a tiež viem, že keď niečo chcem, tak to dostanem. Teda viem, že jedného dňa nájdem správnu cestu sama pre seba, ako úplne odbúrať živočíšne výrobky, pretože ich konzumácia nesúzni s tým, ako by som si priala, aby svet vyzeral. Ako lekár, navyše pohybujúci sa v interných odboroch, som mala predstavu, čo je asi také správne, aj keď musím uznať, že naozaj veľmi povrchovú. Tento kurz mi pomohol poriadne pochopiť princípy. Celoživotne bojujem s lenivosťou predovšetkým v oblasti varenia, vymýšľania, čo budem jesť aj so samotnou prípravou jedla...to ma veľmi počas dňa obťažuje a uberá čas od ostatných, pre mňa dôležitejších aktivít, čo sa iste ukázalo na tvorbe mojich úloh a svojich nedostatkov som si vedomá, rovnako ako som si vedomá, že toto je veľmi hlúpy prístup, pretože naozaj sme to, čo jeme a dlhodobo sa klamať práve v tejto oblasti je asi to najhlúpejšie, čo môže človek urobiť...ale sama sa musím pochváliť, pretože som začala aspoň trochu viac premýšľať nad tým, čo cez deň snívam, pretože okrem práce lekára mám mnoho aktivít a potrebujem byť nielen zdravá, ale aj plná energie, aby som všetko s prehľadom zvládala. A som presvedčená, že tento kurz mi v tejto ceste veľmi pomôže.

Petra Kramářová, DiS.

Keď som sa rozmýšľala, kde si urobím kurz výživového poradenstva, narazila som na internete na referencie a hneď bolo rozhodnuté!! :-) Ako mamička na materskej som uvítala aj možnosť on-line štúdia a vďaka tomu som kurz mohla absolvovať z pohodlia domova. Všetkým, kto má záujem o zdravý životný štýl, tento kurz odporúčam. Všetky informácie za celý polrok boli veľmi obsiahle a učenie ma bavilo ... škoda len, že už to skončilo ... Veľmi ďakujem pánovi Mgr.Jelínkovi a jeho tímu za ochotu a trpezlivosť odpovedať na všetky otázky a za skvelú organizáciu kurzu. Dúfam, že do budúcna bude aj Výživa vo športu ako on-line štúdium a ja sa ho rada zúčastním :-)

Ing. Marek Smetana

Keď sa spätne obzriem, je veľmi rád, že nastúpil sem na kurz, čo viedol stravný majster, magister Martin Jelínek. Dozvedel som sa, čo tisíce rokov východnej náuky tvrdia, ale aj šíru škálu stravovedných noviniek. Kurz bol pestrý, nechýbali snáď žiadne stravovacie teórie. Kto pozor dával a na lekcie sa pripravoval, v strave včel iste tuší, kerá bije... Vegánom že je pán Jelínek napriek, zastáva objektívne stravovacie názory. Veľká vďaka, majster, že ste mi bol v rámci kurzu ochotný všetky informácie a rady darovať! A vďaka a chvála patrí aj Vaším kurzom o mlieku, cukrovke a ako sa majú decká stravovať!