Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Fermentácia

Fermentácia

Fermentace

Kvasenie je proces, pri ktorom sa organické látky v potravinách premieňajú na nové látky za účasti enzýmov mikroorganizmov (= baktérií, plesní, kvasiniek).

Existuje niekoľko typov fermentácie (maslová, alkoholová, octová, citrónová, propionová...), vo výžive sa v súvislosti so zdravotnými účinkami najčastejšie cituje kvasenie mliečne:

Pri tomto procese baktérie mliečneho kvasenia (napr. acidofilus) vyrábajú z jednoduchých sacharidov kyselinu mliečnu. V závislosti od konkrétnych druhov použitých baktérií sa líši aj spôsob fermentácie. Napríklad výrobcovia kyslomliečnych výrobkov experimentujú s rôznymi druhmi probiotík, pretože môžu meniť nielen rýchlosť riadeného kvasenia, ale predovšetkým chuť výsledného výrobku (jogurtu, kefíru, syra atď.). Vďaka výraznejšej chuti sa produkty lepšie predávajú.

Okrem mliečnych výrobkov (u niektorých syrov – napr. ementál – sa používa propiónové kvasenie) sa s fermentovanými potravinami mliečneho kvasenia stretávame najčastejšie u:

1. Kvasené zeleniny (pickles).
V tomto prípade je fermentácia prirodzeným spôsobom, ako udržať zeleninu dlhšie čerstvú. Kyselina mliečna zabezpečuje tzv. stabilitu zeleniny v zmysle jej konzervácie (čiastočne aj vďaka obsiahnutej soli), zvyšuje sa obsah vitamínu C a využitie mikroživín, predovšetkým vitamínov B komplexu a niektorých minerálnych látok.

2. Čaje.
Predovšetkým čierneho. Správne nejde o proces mliečneho kvasenia, ale oxidácie, ktorý zvyšuje obsah niektorých alkaloidov (kofeín) a znižuje zastúpenie niektorých antioxidantov.

3. Sójové deriváty - tempeh, miso pasta, natto, sójová omáčka.
V týchto prípadoch fermentácia spôsobuje rozklad mnohých antinutrientov a základných makroživín (čím sa zlepšuje stráviteľnosť potravín), zlepšuje kvalitu zastúpených bielkovín a zvyšuje obsah vitamínu K (K2), ktorý je dôležitý napríklad pre správne využitie vápnika.

4. Pečivá s obsahom kvásku.
Výhodou procesu mliečneho kvasenia je okrem iného baktericídny účinok kyseliny mliečnej a octovej. Kváskové pečivo tak má dlhšiu trvanlivosť a je menej náchylné na plesne.

Vplyv fermentovaných potravín na zdravie

Je možné fermentovať väčšinu potravín, kde mnohé z nich ale nie sú chuťovo pre väčšinu stravníkov prijateľné, prípadne na komerčnej úrovni dostupné. Výhody konzumácie fermentovaných potravín sú však jasné:

A) Sú ľahšie stráviteľné.

B) Majú lepšiu biologickú dostupnosť dôležitých živín.

C) Majú baktericídne účinky.

D) Obsahujú vyššie množstvo mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré majú významný vplyv na fungovanie črevnej mikrobioty a v konečnom dôsledku ovplyvňujú celý rad funkcií v tele (podpora imunity atď.).

Fermentované potraviny je vhodnejšie tepelne neupravovať, pretože enzýmy probiotických kultúr sa ničia a následne sa znižuje produkcia a aktivita kyseliny mliečnej. Toto ale na stranu druhú nie je všeobecne platná informácia, pretože záleží na tom, akú potravinu fermentujeme a súčasne čím (t. j. akou kultúrou) - typickým príkladom je tempeh natural, ktorý sa naopak odporúča pred konzumáciou tepelne upraviť kvôli deaktivácii ušľachtilých plesní a niektorých produktov ich metabolizmu, ktoré sú používané ako štartér na fermentáciu. Ďalším príkladom môže byť pickles (fermentovaná zelenina), ktorá je po uvarení oveľa ľahšie stráviteľná. Fermentované výrobky je výhodné pravidelne zaraďovať do stravovania, najlepšie každý deň. Praktické uplatňovanie tohto pravidla je vecou zvyku, ktorý študenti v kurzoch poctivo trénujú na vzdelávacej aplikácii ZOF, kde sa vytvárajú jedálníčky pre rôzne situácie.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jan Shejbal

Pomerne dlhú dobu som sa snažil nájsť nejaký kurz, ktorý by bolo možné zvládať k môjmu zamestnaniu. Keďže akékoľvek dochádzanie na kurz pre mňa nepripadalo do úvahy, snažil som sa nájsť niečo čo by som mohol diaľkovo študovať z domu. Keď som narazil na kurz Online Poradca pre Výživu a Suplementáciu bola to pre mňa jasná voľba. Hoci sa mi kurz zdal zo začiatku náročný, postupom času som si našiel systém ao výživu som sa začal zaujímal aj mimo obsahu kurzu. Od tej doby som už so štúdiom nemal problém. V priebehu kurzu som musel odísť na mesiac do Londýna az toho dôvodu nemal čas študovať. Veľmi ma preto potešilo že mi bola bez akýchkoľvek problémov dĺžka môjho štúdia predĺžená a mohol som po mojom návrate pokračovať tam, kde som skončil. Tento kurz ma veľmi obohatil a rozšíril obzory predovšetkým aj v oblasti alternatívnych spôsobov stravovania. Chcel by som Vám preto poďakovať za možnosť absolvovania Vášho kurzu a vrelo ho všetkým odporúčam.

Kristýna Bendová

Kurz pod vedením pána Jelínka odporúčam všetkým, ktorí tápu alebo si myslí, že o zdravom stravovaní "vie všetko". Štyri roky som sa aktívne zaujímala o zdravý životný štýl, prečítala knihy, blogy, skúšala som sa riadiť všeobecnými radami mediálne prefláknutých odborníkov, nahradiť polovicu jedál rôznymi koktailmi, a aj dnes po absolvovaní kurzu skúšam. Chcela som si uceliť informácie, preto som do kurzu išla. Pri otočenie poslednej lekcie, obzretím sa za posledným pol rokom, a odpovedí na otázku ,,Čo mi kurz dal?", som zistila, že veľmi nové. Už na prvé lekciu mi hlavou preletela myšlienka „čo ja tu robím, to nie je pre mňa, ten chlap toho vie toľko", na poslednej lekcii už Vám do seba veľa nového zapadá ako puzzle. Kurz ponúkne mnoho ciest a je na každom jedincovi, ktorú sa vydá. Ja bola ohromená z každého školenia a to natoľko, že som väčšinou radšej len mlčala, písala si poznámky a bola prekvapená koľko toho sa zdravou stravou súvisí. Vyučujúci je veľmi sympatický a ukecaný pán, moja nervozita mi často vymazala tie správne slová a nedokázala som sa vyjadriť tak, ako som mala v pláne, ale jeho pokojný postoj a večný úsmev na tvári bola úžasná vec. Keby takých lektorov bolo viac, pribudlo by študentov so záujmom na štúdium ;). Odporúčam poslať prihlášku a tešiť sa, čo Vám kurz prinesie.

Zuzana Bazalová

Myšlienkové mapy a zdôraznené hlavné témy sú fakt skvelé - keby nás na štúdiách naviedli na správnu formu učenia, vyvarovala by som sa množstva zbytočných chýb a neúspechov. V priemere mi jedna mapa trvá dlhšie, než by som chcela, ale zrýchľujem a zlepšujem sa. Neoceniteľné je pre mňa hlavne schopnosť zapamätania témy.