Straviteľnosť

Každá potravina, ktorú máme možnosť jesť, musí byť spracovaná tráviacim traktom. Jednotlivé živiny sa metabolizujú, celý tento proces vyžaduje určité množstvo energie, času a námahy zo strany zažívacieho ústrojenstva. Tieto parametre nazývame súhrnným označením „ stráviteľnosť “, jedná sa v rade o štvrté pravidlo Zóny optimálneho fungovania.

Straviteľnosť jedla hodnotíme na dvoch základných úrovniach. Ako dielčie časti sú pomerne jednoducho pochopiteľné, v rámci celku sa jedná o dva na prvý pohľad odporujúce si parametre:

  1. Prvou časťou definície stráviteľnosti je faktor, ktorý je merateľný a číselne vyhodnotiteľný. Ide o množstvo energie, ktoré je nútený tráviaci trakt vydať na strávenie potravy. Meria sa v kJ alebo kcal.
    Všeobecne tu platí, že najviac energie telo vydá na strávenie bielkovín (viac na živočíšne) - a to približne 30 % z celkového množstva energie nachádzajúcej sa v proteínoch. Podstatne menej je to u sacharidov (cca 8 % ) a najmenej u tukov (približne 4 % ).
    V tomto smere vyzerá škála náročnosti trávenia potravín približne nasledovne (od najnáročnejšie po najľahšie stráviteľné):

    Chudé mäso červené – chudé mäso biele – tučné mäso – vajcia – tvaroh – syry – strukoviny – ryby – plody mora – orechy a semená – obilniny – kyslé mliečne výrobky – zelenina – huby – ovocie.

  2. Druhá časť definície a vnímania významu pojmu „stráviteľnosť“ sa spája s nemerateľnou charakteristikou, ktorá vychádza z obsahu vlákniny v potravine, konkrétne jej nestráviteľnej formy, a sčasti aj obsahu antinutričných látok (zlúčenín, ktoré znižujú nutričnú hodnotu potravín av určitom rozsahu komplikujú celý proces trávenia):

    Všeobecne platí – čím viac nerozpustnej vlákniny potravina obsahuje, tým horšie sa také jedlo trávi.

    Ľudský tráviaci trakt nie je schopný na rozdiel od prežúvavcov produkovať spektrum enzýmov schopných rozložiť celulózu. V extréme tak pri vysokých dávkach vlákniny dochádza k nadúvaniu, plynatosti, mechanickej záťaži na črevný trakt a ďalším diskomfortom v oblasti trávenia.
    V tomto smere vyzerá škála náročnosti trávenia nasledovne (od najnáročnejšie po najľahšie stráviteľné, z pochopiteľných dôvodov sa týka iba rastlinnej stravy):

    Strukoviny - celé zrná obilnín - orechy a semená - huby - zelenina - ovocie.

Pri tomto parametri je potrebné ešte dodať, že tepelná úprava rastlinných potravín úplne zásadným spôsobom uľahčuje ich stráviteľnosť.

Zvýšený tlak pri takejto úprave túto vlastnosť ešte zvýrazní (príprava v tlakovom hrnci).

Zlepšiť stráviteľnosť rastlinných potravín s ohľadom na obsah vlákniny v nich môžeme aj procesom kvasenia (fermentácie) – baktérie svojou enzymatickou aktivitou štiepia celulózu, nášmu traktu tak výrazne uľahčia prácu.

V celkovom poňatí tak môžeme potraviny s ohľadom na ich stráviteľnosť rozdeliť do troch skupín:

  1. Ľahko stráviteľné
  2. Stredne ťažko stráviteľné
  3. Ťažko stráviteľné.
Úroveň stráviteľnosti Potraviny
Ľahko stráviteľné Obilné kaše, necelozrnné produkty z obilnín, klíčky, listová zelenina, uhorka, zemiakov, ovocie, med, cukor a sladidlá.
Stredne ťažko stráviteľné Celozrnné výrobky, celé zrná obilnín, klíčené strukoviny, tofu, hrach, koreňová zelenina, paprika, kaleráb, brokolica, zeler, tekvica, orechy a semená, mlieko, maslo, jogurty, ryby a plody mora, oleje.
Ťažko stráviteľné Neupravené strukoviny, ľan, vajcia, tvaroh, syry, syrečky, mäso.

Prvé tri pravidlá ZOF (obsah živín v strave, energetická bilancia a hodnota glykémie) sú v praxi veľmi rozšírené. Dôvod je jednoduchý – je možné ich kvantifikovať (presne merať a vyhodnocovať). Faktor stráviteľnosti potravín už ale týmto presným spôsobom hodnotiť nemôžeme. Pritom je pre praktickú tvorbu jedálničkov veľmi dôležitý: Čím je systém stravovania, ktorým sa riadime, náročnejšie stráviteľný, tým viac zaťažujeme trávenie (predovšetkým energeticky). Od toho sa odvíja stupeň celkovej únavy a následne celková efektivita nášho života.
Ako nastaviť spôsob stravovania, aby zohľadňoval aj faktor stráviteľnosti, sa študenti našich kurzov naučia ľahko vo výučbovej aplikácii ZOF, ktorá túto charakteristiku vie vyhodnocovať a je neoddeliteľnou súčasťou štúdia.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Libuše Pelikánová

Chcel by som poďakovať pánovi Jelínkovi za jeho kurzy. Prihlásila som sa na kurz Výživový a doplnkový poradca a išla som do kurzu s pozitívnymi očakávaniami. Bol som nielen spokojný, ale aj príjemne prekvapený kvalitou kurzu, intenzitou a prístupom pána Jelínka. Naučila som sa všetko, čo som potrebovala vedieť a určite budem chodiť aj na ďalšie obohacujúce kurzy pána Jelínka, pretože sú to veľmi dobre investované peniaze do seba, do môjho vzdelania. Veľmi si cením aj to, že vždy, keď som potrebovala radu, vysvetlenie, pán Jelínek mi bol k dispozícii, za čo mu veľmi pekne ďakujem. Či už sa chcete vydať na profesionálnu dráhu, alebo absolvovať kurz len pre seba, neváhajte. Vrelo ju odporúčam.

Taťána Juřicová

Hoci som už absolvovala kurz, ktorý ma oprávňoval pracovať ako výživová poradkyňa, mala som pocit, že získané vedomosti sú nedostatočné, a hľadala som ďalší zdroj informácií. Priebeh výučby Mgr. Martin Jelínek ďaleko prekonal moje očakávania. Nebola to len komplexnosť informácií, ale aj osobnosť lektora a spôsob výučby - samoštúdium a spoločné stretnutia, počas ktorých som sa vždy dozvedela niečo navyše, čo nebolo v študijných článkoch. Veľmi oceňujem aj možnosť ďalšej spolupráce a rady od pána Jelínka v prípadoch, keď si nie som istý, či neurobím nejakú škodu. Je skvelé mať aj naďalej podporu takéhoto odborníka.

Ing. Radka Ondrušková

Online kurz Výživa detí vnímam ako naozaj intenzívny, v krátkom čase mi poskytol veľa dôležitých základných informácií, niektoré som si len osviežila, iné boli pre mňa nové. Najviac oceňujem, že váš pohľad na výživu je viacvrstvový a nedogmatický, ale zároveň je spojený do logického celku. Minipotravinová hra ZOF mi dala príležitosť vyskúšať si, ako sa dajú teoretické vedomosti uplatniť pri praktickom varení a stravovaní. Po absolvovaní kurzu sa cítim oveľa istejšia vo svojej súčasnej práci v školskom stravovaní a v budúcnosti by som chcela absolvovať jeden z vašich rozsiahlejších kurzov.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu