Úvod / Čo sa u nás študuje / Stráviteľnosť
Každá potravina, ktorú máme možnosť jesť, musí byť spracovaná tráviacim traktom. Jednotlivé živiny sa metabolizujú, celý tento proces vyžaduje určité množstvo energie, času a námahy zo strany zažívacieho ústrojenstva. Tieto parametre nazývame súhrnným označením „ stráviteľnosť “, jedná sa v rade o štvrté pravidlo Zóny optimálneho fungovania.
Straviteľnosť jedla hodnotíme na dvoch základných úrovniach. Ako dielčie časti sú pomerne jednoducho pochopiteľné, v rámci celku sa jedná o dva na prvý pohľad odporujúce si parametre:
Prvou časťou definície stráviteľnosti je faktor, ktorý je merateľný a číselne vyhodnotiteľný. Ide o množstvo energie, ktoré je nútený tráviaci trakt vydať na strávenie potravy. Meria sa v kJ alebo kcal.
Všeobecne tu platí, že najviac energie telo vydá na strávenie bielkovín - a to približne 30 % z celkového množstva energie nachádzajúcej sa v proteínoch. Podstatne menej je to u sacharidov (cca 8 % ) a najmenej u tukov (približne 4 % ).
V tomto smere vyzerá škála náročnosti trávenia potravín približne nasledovne (od najnáročnejšie po najľahšie stráviteľné):
Chudé mäso červené – chudé mäso biele – tučné mäso – vajcia – tvaroh – syry – strukoviny – ryby – plody mora – orechy a semená – obilniny – kyslé mliečne výrobky – zelenina – huby – ovocie.
Druhá časť definície a vnímania významu pojmu „stráviteľnosť“ sa spája s nemerateľnou charakteristikou, ktorá vychádza z obsahu vlákniny v potravine, konkrétne jej nestráviteľnej formy, a sčasti aj obsahu antinutričných látok (zlúčenín, ktoré znižujú nutričnú hodnotu potravín av určitom rozsahu komplikujú celý proces trávenia):
Všeobecne platí – čím viac nerozpustnej vlákniny potravina obsahuje, tým horšie sa také jedlo trávi.
Ľudský tráviaci trakt nie je schopný na rozdiel od prežúvavcov produkovať spektrum enzýmov schopných rozložiť celulózu. V extréme tak pri vysokých dávkach vlákniny dochádza k nadúvaniu, plynatosti, mechanickej záťaži na črevný trakt a ďalším diskomfortom v oblasti trávenia.
V tomto smere vyzerá škála náročnosti trávenia nasledovne (od najnáročnejšie po najľahšie stráviteľné, z pochopiteľných dôvodov sa týka iba rastlinnej stravy):
Strukoviny - celé zrná obilnín - orechy a semená - huby - zelenina - ovocie.
Pri tomto parametri je potrebné ešte dodať, že tepelná úprava rastlinných potravín úplne zásadným spôsobom uľahčuje ich stráviteľnosť.
Zvýšený tlak pri takejto úprave túto vlastnosť ešte zvýrazní (príprava v tlakovom hrnci).
Zlepšiť stráviteľnosť rastlinných potravín s ohľadom na obsah vlákniny v nich môžeme aj procesom kvasenia (fermentácie) – baktérie svojou enzymatickou aktivitou štiepia celulózu, nášmu traktu tak výrazne uľahčia prácu.
V celkovom poňatí tak môžeme potraviny s ohľadom na ich stráviteľnosť rozdeliť do troch skupín:
Úroveň stráviteľnosti | Potraviny |
---|---|
Ľahko stráviteľné | Obilné kaše, necelozrnné produkty z obilnín, klíčky, listová zelenina, uhorka, zemiakov, ovocie, med, cukor a sladidlá. |
Stredne ťažko stráviteľné | Celozrnné výrobky, celé zrná obilnín, klíčené strukoviny, tofu, hrach, koreňová zelenina, paprika, kaleráb, brokolica, zeler, tekvica, orechy a semená, mlieko, maslo, jogurty, ryby a plody mora, oleje. |
Ťažko stráviteľné | Neupravené strukoviny, ľan, vajcia, tvaroh, syry, syrečky, mäso. |
Prvé tri pravidlá ZOF (obsah živín v strave, energetická bilancia a hodnota glykémie) sú v praxi veľmi rozšírené. Dôvod je jednoduchý – je možné ich kvantifikovať (presne merať a vyhodnocovať). Faktor stráviteľnosti potravín už ale týmto presným spôsobom hodnotiť nemôžeme. Pritom je pre praktickú tvorbu jedálničkov veľmi dôležitý: Čím je systém stravovania, ktorým sa riadime, náročnejšie stráviteľný, tým viac zaťažujeme trávenie (predovšetkým energeticky). Od toho sa odvíja stupeň celkovej únavy a následne celková efektivita nášho života.
Ako nastaviť spôsob stravovania, aby zohľadňoval aj faktor stráviteľnosti, sa študenti našich kurzov naučia ľahko vo výučbovej aplikácii ZOF, ktorá túto charakteristiku vie vyhodnocovať a je neoddeliteľnou súčasťou štúdia.
Jana Merenusová
Prvýkrát som videla pána Jelínka pred pár rokmi na prednáške, kde ma úplne fascinovalo, aké nie ľahké témy vďaka jeho podaniu dávajú zmysel. Máte pocit, že každá diskusia, seminár alebo nejaký z kurzov ubehne ako voda a vy pritom máte zrazu toľko otázok a chuti sa vzdelávať, že vás to núti v jeho úžasných kurzoch pokračovať ďalej a ďalej. Pán Jelínek a jeho skvele premyslený systém výučby je veľmi obohacujúci. Máte zrazu pocit, že ste sa opäť naučili učiť. Je to stav, ako by vám zrazu niekto vlial novú krv do žíl a energiu na plnenie ďalších snov a cieľov a to v akomkoľvek veku:). Ďakujem a teším sa na ďalší z kurzov.
Romana Glen
Kurz Poradca pre výživu je užitočnou formou vzdelávania pre toho, kto si chce rozšíriť znalosti v tejto oblasti, či sa naučiť niečo nové v tomto odbore. Nezáleží na tom, či sa človek tejto téme bude venovať profesne v budúcnosti, alebo či tieto znalosti využije iba pre svoje vlastné potreby. Ja študovala on-line formu a musím povedať, že vzhľadom na moje pracovné vyťaženie je táto forma výučby skvelá, pretože si ju môžete rozvrhnúť podľa individuálnych potrieb. Kurz bol pre mňa určite 100% prínosom. Určite by som kurz Poradca pre výživu odporučila každému, kto sa zaujíma o zdravý životný štýl, ale aj tým, ktorí stále nemajú pevnú vôľu rozhodnúť sa zmeniť svoj životný štýl k lepšiemu. Ďakujem pán Jelínk za to, že sa delíte s našou spoločnosťou o cenné informácie.
Taťána Kovářová
Na kurz som sa prihlásila na základe odporúčaní a kladných ohlasov na internete a rozhodne to neľutujem. Na začiatku kurzu som mala veľa informácií a ešte viac otázok, teraz mám informácií mnohonásobne viac a otázok nepatrne menej :-) Kurz bol perfektný! Komplexné informácie, forma výučby a štúdiá ma nadchli, taktiež prístup a entuziazmus lektora Martina Jelínka, ktorého považujem za jedného z našich najlepších odborníkov na výživu. Kurz môžem odporučiť každému, kto sa zaujíma o zdravý životný štýl a chce získať komplexný pohľad na problematiku výživy.