Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Stráviteľnosť

Stráviteľnosť

Straviteľnosť

Každá potravina, ktorú máme možnosť jesť, musí byť spracovaná tráviacim traktom. Jednotlivé živiny sa metabolizujú, celý tento proces vyžaduje určité množstvo energie, času a námahy zo strany zažívacieho ústrojenstva. Tieto parametre nazývame súhrnným označením „ stráviteľnosť “, jedná sa v rade o štvrté pravidlo Zóny optimálneho fungovania.

Straviteľnosť jedla hodnotíme na dvoch základných úrovniach. Ako dielčie časti sú pomerne jednoducho pochopiteľné, v rámci celku sa jedná o dva na prvý pohľad odporujúce si parametre:

  1. Prvou časťou definície stráviteľnosti je faktor, ktorý je merateľný a číselne vyhodnotiteľný. Ide o množstvo energie, ktoré je nútený tráviaci trakt vydať na strávenie potravy. Meria sa v kJ alebo kcal.
    Všeobecne tu platí, že najviac energie telo vydá na strávenie bielkovín - a to približne 30 % z celkového množstva energie nachádzajúcej sa v proteínoch. Podstatne menej je to u sacharidov (cca 8 % ) a najmenej u tukov (približne 4 % ).
    V tomto smere vyzerá škála náročnosti trávenia potravín približne nasledovne (od najnáročnejšie po najľahšie stráviteľné):

    Chudé mäso červené – chudé mäso biele – tučné mäso – vajcia – tvaroh – syry – strukoviny – ryby – plody mora – orechy a semená – obilniny – kyslé mliečne výrobky – zelenina – huby – ovocie.

  2. Druhá časť definície a vnímania významu pojmu „stráviteľnosť“ sa spája s nemerateľnou charakteristikou, ktorá vychádza z obsahu vlákniny v potravine, konkrétne jej nestráviteľnej formy, a sčasti aj obsahu antinutričných látok (zlúčenín, ktoré znižujú nutričnú hodnotu potravín av určitom rozsahu komplikujú celý proces trávenia):

    Všeobecne platí – čím viac nerozpustnej vlákniny potravina obsahuje, tým horšie sa také jedlo trávi.

    Ľudský tráviaci trakt nie je schopný na rozdiel od prežúvavcov produkovať spektrum enzýmov schopných rozložiť celulózu. V extréme tak pri vysokých dávkach vlákniny dochádza k nadúvaniu, plynatosti, mechanickej záťaži na črevný trakt a ďalším diskomfortom v oblasti trávenia.
    V tomto smere vyzerá škála náročnosti trávenia nasledovne (od najnáročnejšie po najľahšie stráviteľné, z pochopiteľných dôvodov sa týka iba rastlinnej stravy):

    Strukoviny - celé zrná obilnín - orechy a semená - huby - zelenina - ovocie.

Pri tomto parametri je potrebné ešte dodať, že tepelná úprava rastlinných potravín úplne zásadným spôsobom uľahčuje ich stráviteľnosť.

Zvýšený tlak pri takejto úprave túto vlastnosť ešte zvýrazní (príprava v tlakovom hrnci).

Zlepšiť stráviteľnosť rastlinných potravín s ohľadom na obsah vlákniny v nich môžeme aj procesom kvasenia (fermentácie) – baktérie svojou enzymatickou aktivitou štiepia celulózu, nášmu traktu tak výrazne uľahčia prácu.

V celkovom poňatí tak môžeme potraviny s ohľadom na ich stráviteľnosť rozdeliť do troch skupín:

  1. Ľahko stráviteľné
  2. Stredne ťažko stráviteľné
  3. Ťažko stráviteľné.
Úroveň stráviteľnosti Potraviny
Ľahko stráviteľné Obilné kaše, necelozrnné produkty z obilnín, klíčky, listová zelenina, uhorka, zemiakov, ovocie, med, cukor a sladidlá.
Stredne ťažko stráviteľné Celozrnné výrobky, celé zrná obilnín, klíčené strukoviny, tofu, hrach, koreňová zelenina, paprika, kaleráb, brokolica, zeler, tekvica, orechy a semená, mlieko, maslo, jogurty, ryby a plody mora, oleje.
Ťažko stráviteľné Neupravené strukoviny, ľan, vajcia, tvaroh, syry, syrečky, mäso.

Prvé tri pravidlá ZOF (obsah živín v strave, energetická bilancia a hodnota glykémie) sú v praxi veľmi rozšírené. Dôvod je jednoduchý – je možné ich kvantifikovať (presne merať a vyhodnocovať). Faktor stráviteľnosti potravín už ale týmto presným spôsobom hodnotiť nemôžeme. Pritom je pre praktickú tvorbu jedálničkov veľmi dôležitý: Čím je systém stravovania, ktorým sa riadime, náročnejšie stráviteľný, tým viac zaťažujeme trávenie (predovšetkým energeticky). Od toho sa odvíja stupeň celkovej únavy a následne celková efektivita nášho života.
Ako nastaviť spôsob stravovania, aby zohľadňoval aj faktor stráviteľnosti, sa študenti našich kurzov naučia ľahko vo výučbovej aplikácii ZOF, ktorá túto charakteristiku vie vyhodnocovať a je neoddeliteľnou súčasťou štúdia.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Lucie Čapková

S kurzom Poradca pre výživu a suplementáciu som veľmi spokojná, oslovuje ma holistický prístup pána Jelínka, jeho snaha ukázať, že správne zvolenou výživou sme schopní ovplyvniť ako fyzický, tak aj psychický stav človeka. V tomto kurze ste vedení k tomu uvažovať v širších súvislostiach, samostatne a individuálne. Ako bývalá pretekárka vo fitness som držala diéty, ktoré môjmu zdraviu celkom iste neprospievali, a pán Jelínek mi ukázal, ako je možné tieto diéty upraviť tak, aby nemali tak škodlivý vplyv na organizmus. Veľmi fundovaný a ľudský prístup pána Jelínka môžem len odporučiť.

Pavla Vičarová

Po narodení syna som sa začala viac zaujímať o zdravý životný štýl, predovšetkým o výživu detí. Dostala som odporúčanie na kurzy ATAC, zaujala ma možnosť on-line štúdia. Absolvovala som kurz Výživa detí, ktorý ma tak nadchol, že som sa rozhodla ešte pre Poradca pre výživu a suplementáciu. Páči sa mi komplexný pohľad na stravovanie – z pohľadu západnej medicíny aj princípov tradičnej čínskej medicíny a ajurvédy. Rozhodla som sa otvoriť si na rodičovskej dovolenky štúdio zaoberajúce sa zdravým životným štýlom v Prostějovo. Kurzy Mgr. Martina Jelínka určite odporúčam, rada by som absolvovala aj ďalšie.

Gabriela Kortová

O zdravý životný štýl sa zaujímam už dlhšiu dobu. K úplnej spokojnosti mi už chýbalo iba zoznámiť sa s kurzami pána Martina Jelínka. Na začiatku som sa bála, či to ako úplný laik zvládnem, ale obavy sa rozplynuli a čoskoro som pochopila, že nezostane iba pri jednom kurze. Investícia do seba a svojho rozvoja je tou najlepšou investíciou. Ak sa za tri roky človek obzrie späť a zistí, že sa v jeho živote nič veľmi nezmenilo a nikam ďalej sa neposunul – sú to 3 premárnené roky. Rada by som týmto poďakovala za profesionalitu a veľmi ľudský prístup, ochotu a možnosť sa posunúť opäť o kus ďalej.