Straviteľnosť

Každá potravina, ktorú máme možnosť jesť, musí byť spracovaná tráviacim traktom. Jednotlivé živiny sa metabolizujú, celý tento proces vyžaduje určité množstvo energie, času a námahy zo strany zažívacieho ústrojenstva. Tieto parametre nazývame súhrnným označením „ stráviteľnosť “, jedná sa v rade o štvrté pravidlo Zóny optimálneho fungovania.

Straviteľnosť jedla hodnotíme na dvoch základných úrovniach. Ako dielčie časti sú pomerne jednoducho pochopiteľné, v rámci celku sa jedná o dva na prvý pohľad odporujúce si parametre:

  1. Prvou časťou definície stráviteľnosti je faktor, ktorý je merateľný a číselne vyhodnotiteľný. Ide o množstvo energie, ktoré je nútený tráviaci trakt vydať na strávenie potravy. Meria sa v kJ alebo kcal.
    Všeobecne tu platí, že najviac energie telo vydá na strávenie bielkovín - a to približne 30 % z celkového množstva energie nachádzajúcej sa v proteínoch. Podstatne menej je to u sacharidov (cca 8 % ) a najmenej u tukov (približne 4 % ).
    V tomto smere vyzerá škála náročnosti trávenia potravín približne nasledovne (od najnáročnejšie po najľahšie stráviteľné):

    Chudé mäso červené – chudé mäso biele – tučné mäso – vajcia – tvaroh – syry – strukoviny – ryby – plody mora – orechy a semená – obilniny – kyslé mliečne výrobky – zelenina – huby – ovocie.

  2. Druhá časť definície a vnímania významu pojmu „stráviteľnosť“ sa spája s nemerateľnou charakteristikou, ktorá vychádza z obsahu vlákniny v potravine, konkrétne jej nestráviteľnej formy, a sčasti aj obsahu antinutričných látok (zlúčenín, ktoré znižujú nutričnú hodnotu potravín av určitom rozsahu komplikujú celý proces trávenia):

    Všeobecne platí – čím viac nerozpustnej vlákniny potravina obsahuje, tým horšie sa také jedlo trávi.

    Ľudský tráviaci trakt nie je schopný na rozdiel od prežúvavcov produkovať spektrum enzýmov schopných rozložiť celulózu. V extréme tak pri vysokých dávkach vlákniny dochádza k nadúvaniu, plynatosti, mechanickej záťaži na črevný trakt a ďalším diskomfortom v oblasti trávenia.
    V tomto smere vyzerá škála náročnosti trávenia nasledovne (od najnáročnejšie po najľahšie stráviteľné, z pochopiteľných dôvodov sa týka iba rastlinnej stravy):

    Strukoviny - celé zrná obilnín - orechy a semená - huby - zelenina - ovocie.

Pri tomto parametri je potrebné ešte dodať, že tepelná úprava rastlinných potravín úplne zásadným spôsobom uľahčuje ich stráviteľnosť.

Zvýšený tlak pri takejto úprave túto vlastnosť ešte zvýrazní (príprava v tlakovom hrnci).

Zlepšiť stráviteľnosť rastlinných potravín s ohľadom na obsah vlákniny v nich môžeme aj procesom kvasenia (fermentácie) – baktérie svojou enzymatickou aktivitou štiepia celulózu, nášmu traktu tak výrazne uľahčia prácu.

V celkovom poňatí tak môžeme potraviny s ohľadom na ich stráviteľnosť rozdeliť do troch skupín:

  1. Ľahko stráviteľné
  2. Stredne ťažko stráviteľné
  3. Ťažko stráviteľné.
Úroveň stráviteľnosti Potraviny
Ľahko stráviteľné Obilné kaše, necelozrnné produkty z obilnín, klíčky, listová zelenina, uhorka, zemiakov, ovocie, med, cukor a sladidlá.
Stredne ťažko stráviteľné Celozrnné výrobky, celé zrná obilnín, klíčené strukoviny, tofu, hrach, koreňová zelenina, paprika, kaleráb, brokolica, zeler, tekvica, orechy a semená, mlieko, maslo, jogurty, ryby a plody mora, oleje.
Ťažko stráviteľné Neupravené strukoviny, ľan, vajcia, tvaroh, syry, syrečky, mäso.

Prvé tri pravidlá ZOF (obsah živín v strave, energetická bilancia a hodnota glykémie) sú v praxi veľmi rozšírené. Dôvod je jednoduchý – je možné ich kvantifikovať (presne merať a vyhodnocovať). Faktor stráviteľnosti potravín už ale týmto presným spôsobom hodnotiť nemôžeme. Pritom je pre praktickú tvorbu jedálničkov veľmi dôležitý: Čím je systém stravovania, ktorým sa riadime, náročnejšie stráviteľný, tým viac zaťažujeme trávenie (predovšetkým energeticky). Od toho sa odvíja stupeň celkovej únavy a následne celková efektivita nášho života.
Ako nastaviť spôsob stravovania, aby zohľadňoval aj faktor stráviteľnosti, sa študenti našich kurzov naučia ľahko vo výučbovej aplikácii ZOF, ktorá túto charakteristiku vie vyhodnocovať a je neoddeliteľnou súčasťou štúdia.

Audio verze tohoto článku:

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ladislav Škárka

V tejto oblasti som pôsobil už predtým a chcel som si rozšíriť obzory. Vďaka pánovi Mgr. Martin Jelínek Zistil som, aké mám nedostatky, a teraz môžem oveľa lepšie poradiť svojim klientom a rodine. Celý kurz bol veľmi dobre vedený. Teším sa, že budem mať možnosť absolvovať ďalší z ponúkaných kurzov.

Ing. Petr Novotný

Významnú časť môjho života sprevádza túžba spoznávať rôzne aspekty komplexného pohľadu a vplyvu rôznych faktorov na ľudské zdravie. Či už ide o vzťah medzi fyzickou kondíciou a psychologickými a emocionálnymi vplyvmi, alebo o vplyv telesného cvičenia či výživy atď. Viac ako 20 rokov života s diagnózou ulceróznej kolitídy, ku ktorej sa neskôr pridala celiakia, ma prinútilo zamerať sa na vyššie uvedené faktory. Práve s posledným spomínaným faktorom - teda s výživou - mám dlhoročné praktické skúsenosti na vlastnom tele alebo získané od svojho okolia. Vedela som, že môžem počúvať svoje telo a dať mu to, čo práve potrebuje, bez toho, aby som potrebovala lieky, ale nebola som si vždy istá, či moje úvahy a kroky idú z dlhodobého hľadiska správnym smerom. Po dlhšom uvažovaní a hodnotení som nadobudol dojem, že komplexnosť takéhoto prístupu by sa pravdepodobne našla a spresnila v priebehu Mgr. Kurz Martina Jelínka. A to sa aj stalo. Kurz pokrýval naozaj široké spektrum pohľadov a účinkov výživy na ľudský organizmus a zároveň bol perfektnou informačnou bránou do sveta výživy. Vo svete plnom dezinformácií o výžive dokázal kurz splniť moje očakávania a zároveň zlepšiť moje zdravie. Považujem to za kľúčové, aby som sa mohol sústrediť na rodinu, šport a prácu. Rozsah kurzu a časová náročnosť sa dajú zvládnuť aj s ďalšími pracovnými a mimopracovnými aktivitami. Bol som pozitívne prekvapený rýchlosťou odpovedí na všetky moje otázky a následnou starostlivosťou či službami po kurze.Dnes môžem s čistým svedomím povedať, že nielen vďaka dlhoročným skúsenostiam v oblasti zdravia, ale aj vďaka tomuto kurzu dokážem poradiť nielen sebe, ale aj iným ľuďom. Určite sa teším na ďalšiu spoluprácu.

PharmDr. Jana Strieglerová

www.svethomeopatie.cz

Kurzy Mgr. Kurzy Martina Jelínka boli pre mňa veľmi inšpiratívne, plné praktických a komplexných rád. Veľmi oceňujem jeho profesionalitu, organizačné schopnosti a životný nadhľad. Mať prednášajúceho, ktorý žije a praktizuje to, čo prednáša, je to najlepšie, čo si študenti môžu priať. Získala som holistický pohľad na výživu, zdravie a životný štýl. Z toho čerpám v osobnom aj profesionálnom živote. Moja rodina sa pekne rozbehla a zdravé stravovanie je pre nás už roky základom.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu