Úvod / Čo sa u nás študuje / Stráviteľnosť

Každá potravina, ktorú máme možnosť jesť, musí byť spracovaná tráviacim traktom. Jednotlivé živiny sa metabolizujú, celý tento proces vyžaduje určité množstvo energie, času a námahy zo strany zažívacieho ústrojenstva. Tieto parametre nazývame súhrnným označením „ stráviteľnosť “, jedná sa v rade o štvrté pravidlo Zóny optimálneho fungovania.
Straviteľnosť jedla hodnotíme na dvoch základných úrovniach. Ako dielčie časti sú pomerne jednoducho pochopiteľné, v rámci celku sa jedná o dva na prvý pohľad odporujúce si parametre:
Prvou časťou definície stráviteľnosti je faktor, ktorý je merateľný a číselne vyhodnotiteľný. Ide o množstvo energie, ktoré je nútený tráviaci trakt vydať na strávenie potravy. Meria sa v kJ alebo kcal.
Všeobecne tu platí, že najviac energie telo vydá na strávenie bielkovín - a to približne 30 % z celkového množstva energie nachádzajúcej sa v proteínoch. Podstatne menej je to u sacharidov (cca 8 % ) a najmenej u tukov (približne 4 % ).
V tomto smere vyzerá škála náročnosti trávenia potravín približne nasledovne (od najnáročnejšie po najľahšie stráviteľné):
Chudé mäso červené – chudé mäso biele – tučné mäso – vajcia – tvaroh – syry – strukoviny – ryby – plody mora – orechy a semená – obilniny – kyslé mliečne výrobky – zelenina – huby – ovocie.
Druhá časť definície a vnímania významu pojmu „stráviteľnosť“ sa spája s nemerateľnou charakteristikou, ktorá vychádza z obsahu vlákniny v potravine, konkrétne jej nestráviteľnej formy, a sčasti aj obsahu antinutričných látok (zlúčenín, ktoré znižujú nutričnú hodnotu potravín av určitom rozsahu komplikujú celý proces trávenia):
Všeobecne platí – čím viac nerozpustnej vlákniny potravina obsahuje, tým horšie sa také jedlo trávi.
Ľudský tráviaci trakt nie je schopný na rozdiel od prežúvavcov produkovať spektrum enzýmov schopných rozložiť celulózu. V extréme tak pri vysokých dávkach vlákniny dochádza k nadúvaniu, plynatosti, mechanickej záťaži na črevný trakt a ďalším diskomfortom v oblasti trávenia.
V tomto smere vyzerá škála náročnosti trávenia nasledovne (od najnáročnejšie po najľahšie stráviteľné, z pochopiteľných dôvodov sa týka iba rastlinnej stravy):
Strukoviny - celé zrná obilnín - orechy a semená - huby - zelenina - ovocie.
Pri tomto parametri je potrebné ešte dodať, že tepelná úprava rastlinných potravín úplne zásadným spôsobom uľahčuje ich stráviteľnosť.
Zvýšený tlak pri takejto úprave túto vlastnosť ešte zvýrazní (príprava v tlakovom hrnci).
Zlepšiť stráviteľnosť rastlinných potravín s ohľadom na obsah vlákniny v nich môžeme aj procesom kvasenia (fermentácie) – baktérie svojou enzymatickou aktivitou štiepia celulózu, nášmu traktu tak výrazne uľahčia prácu.
V celkovom poňatí tak môžeme potraviny s ohľadom na ich stráviteľnosť rozdeliť do troch skupín:
| Úroveň stráviteľnosti | Potraviny |
|---|---|
| Ľahko stráviteľné | Obilné kaše, necelozrnné produkty z obilnín, klíčky, listová zelenina, uhorka, zemiakov, ovocie, med, cukor a sladidlá. |
| Stredne ťažko stráviteľné | Celozrnné výrobky, celé zrná obilnín, klíčené strukoviny, tofu, hrach, koreňová zelenina, paprika, kaleráb, brokolica, zeler, tekvica, orechy a semená, mlieko, maslo, jogurty, ryby a plody mora, oleje. |
| Ťažko stráviteľné | Neupravené strukoviny, ľan, vajcia, tvaroh, syry, syrečky, mäso. |
Prvé tri pravidlá ZOF (obsah živín v strave, energetická bilancia a hodnota glykémie) sú v praxi veľmi rozšírené. Dôvod je jednoduchý – je možné ich kvantifikovať (presne merať a vyhodnocovať). Faktor stráviteľnosti potravín už ale týmto presným spôsobom hodnotiť nemôžeme. Pritom je pre praktickú tvorbu jedálničkov veľmi dôležitý: Čím je systém stravovania, ktorým sa riadime, náročnejšie stráviteľný, tým viac zaťažujeme trávenie (predovšetkým energeticky). Od toho sa odvíja stupeň celkovej únavy a následne celková efektivita nášho života.
Ako nastaviť spôsob stravovania, aby zohľadňoval aj faktor stráviteľnosti, sa študenti našich kurzov naučia ľahko vo výučbovej aplikácii ZOF, ktorá túto charakteristiku vie vyhodnocovať a je neoddeliteľnou súčasťou štúdia.
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Marek Fajstavr, Ph.D.
O vzdelávacom programe ATAC som sa dozvedel z vlastnej iniciatívy z jeho internetovej on-line propagácie webových stránok. Z hľadiska vlastných intuitívnych preferencií som logicky vybral ATAC. Asi každý máme v sebe nejakú predstavu, na základe ktorej potom podvedome selektujeme, čo je pre nás prínosné. Síce som nedostal žiadne odporúčania, ale ATAC úplne prirodzene "prešiel" mojím sitom. Martin Jelínek sa prezentuje na vysokej odbornej úrovni. Má široký multidisciplinárny rozhľad a okrem svojho odborového renomé sa prezentuje jasne, zrozumiteľne a predovšetkým atraktívnou formou. Vo veľmi širokom spektre ponúk som mohol nájsť množstvo programov, kurzov a projektov, ktoré komplexne pokrývajú takmer všetky oblasti zdravej výživy, metabolizmu a všeobecne filozofiu stravovania spájajúcej fyzické a psychické aktivity. Konkrétne aplikácia ZOF poskytuje snáď všetok servis aktivít a sprievodných efektov sprevádzajúci denný režim stravovania (a to od samotného nákupu, prípravy, receptov na varenie, konzumáciu, energetického príjmu, výdaja a celkovej dlhodobej analýze s rôznymi typmi exportov). Vychádza z toho, že naše stravovanie je zaťažené sociálnymi aspektmi a rutinnými vzorcami. Ponúkané kurzy neposkytujú iba informácie v oblasti výživového poradenstva, ale aj v kategórii podnikania, PR a manažmentu. Keďže oceňujem multidisciplinárny a flexibilný prístup v každej problematike ľudského organizmu (fyziológia, anatómia, psychológia atď.) a ako sa všetko premieta do osobného života, tak si veľmi vážim aj spôsob, akým Martin Jelínek a celý jeho kolektív komunikuje s klientmi a zákazníkmi. Veľmi si vážim osobný prístup, ústretovosť, otvorenosť aj celkovú energiu, ktorú do celkovej problematiky to investujú. Z toho všetkého je jasné, že je to životné povolanie.
Martina Sobotíková
Do kurzu som sa neprihlásila z dôvodu, že by som sa chcela stať výživovým poradcom, ale preto, že sa chcem stravovať zdravo a viesť k tomu aj svoje deti. Informácií o výžive, zdravom životnom štýle a pod. je všade okolo veľa. Niekedy až príliš, že sa v nich človek stráca. V kurze som všetky tieto podstatné informácie k výžive našla krásne a prehľadne dávkované v jednotlivých lekciách. Navyše sa kurz venuje aj takým témam, ktorými by mi inak ani nenapadlo sa zaoberať. V tomto smere mi kurz rozšíril obzory. Vďaka novým informáciám som sa tiež vyviedla z niekoľkých omylov v stravovaní. Aj podpora pri štúdiu je veľmi nadštandardná. Akékoľvek doplňujúce otázky som mohla riešiť on-line, prípadne na osobných stretnutiach s lektorom Martinom Jelínkom. Na každom stretnutí som sa dozvedela niečo nové, niekedy prekvapujúce, ale vždy obohacujúce. Ďakujem.
Kateřina Hrňová
Kurz bol skutočne čo sa informácií týka veľmi komplexný. Mala som radosť, že sa v kurze neučia iba, že je niečo čierne alebo biele, že je dôležité hľadať príčinu problémov a tiež celkovo komplexnosť a ucelenosť informácií, ktoré pre prax potrebujeme. Živé stretnutia boli vždy prínosné a pán Jelínek je skutočne odborník a profesionál na svojom mieste. Určite v budúcnosti využijem ďalšie doplňujúce kurzy.