Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Klíčenie

Klíčenie

Klíčenie

Potraviny, ktoré bežne konzumujeme, sú zdrojom štandardného množstva bežne známych živín - sacharidov, bielkovín, tukov, vlákniny, vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok.

Pri úprave stravovania je zvykom kontrolovať obsah týchto živín za účelom ovplyvňovania správania tela požadovaným smerom. Príroda nám vo svojej dokonalosti ponúka jednu veľmi zaujímavú možnosť, ako výrazným spôsobom zmeniť charakteristiku niektorých potravín, a to pomocou klíčenia.

Zjednodušene povedané, klíčenie je proces, pri ktorom zo semienka vyrastá kľúčik. Pri procese klíčenia sa v semenách naštartujú pochody vedúce k zvýšeniu obsahu živín, ktoré sú potrebné pre výživu a následný rast. Všeobecne platí, že pri klíčení sa:

  • škrob štiepi na jednoduché cukry,
  • bielkoviny na aminokyseliny,
  • tuky na mastné kyseliny.

Proces klíčenia poskytuje obrovský potenciál. Z jedného malého semienka pri použití vody, správne teploty a investovaného času dostaneme (zadarmo) navýšené množstvo rôznych živín - rastie množstvo esenciálnych aminokyselín, násobí sa obsah vitamínov (B komplexu, C, E).

Kľúčiť je možné prakticky všetky nelúpané semená (strukoviny, obilniny, olejniny…). Nevyklíčia lúpané a akýmkoľvek spôsobom tepelne ošetrené semená. Odporúča sa vyhýbať semenám určeným na výsev (často bývajú ošetrené chemikáliami). Tiež nie sú vhodné pre klíčenie niektoré druhy plodín ako fazuľa oblička alebo navy, ktoré sú v surovom stave nestráviteľné.

Ako klíčiť

1. Semienka je potrebné nechať najskôr namáčať.
Najprv je properte v studenej vode, potom ich zalejte čerstvou vodou a nechajte ich napučať. Dĺžka namáčania je závislá od veľkosti semien, rádovo sa jedná hodiny. Potom plodiny znovu prepláchnite, a môžete začať nakľučovať.

2. Pre nakľučovanie sa používajú nakľučovacie misky, ktoré sú bežne dostupné a finančne nenákladné.
Semená musia byť vo vlhku, nie ale ležať vo vode, kde hrozí riziko vzniku plesní a hniloby. Je potrebné ich v priemere dvakrát denne preplachovať čerstvou vodou. Proces klíčenia by mal prebiehať v teple, nie ale na priamom slnku (ideálna je izbová teplota).

3. Klíčky sú vhodné na konzumáciu po 3-5 dňoch, výhonky po 10-14 dňoch (podľa druhu plodiny).

Čím staršie klíčky či výhonky sú, tým viac mení svoje zloženie a teda aj nutričné charakteristiky vrátane chuti.

Klíčenie semien sa stalo pomerne populárnou súčasťou prípravy jedál u ľudí zaujímajúcich sa o zdravé stravovanie. Z týchto dôvodov sa v kurzoch venujeme aj tejto téme, kde sa študenti učia zostavovať jedálničky, ktorých súčasťou sú aj klíčené potraviny. Využívajú na to výučbovú aplikáciu ZOF, ktorá sleduje nutričnú kvalitu stravovacích plánov a upozorňuje na potenciálne chyby.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Blanka Vašková

Hoci je moja profesia rýdzo technická, oblasť starostlivosti o zdravie ma zaujíma celý život. Už ako dieťa som chodila na bylinky a doma sme sa stravovali hlavne z toho, čo vyrástlo na záhrade. So záujmom som čítala knihy na túto tému. Potom pribudla práca s biorezonanciou a detoxikácia preparátmi Joalis a nadšenie z výsledkov, ktoré toto všetko v oblasti zdravia vie priniesť. Keď som potom dostala od svojej kamarátky v maile odkaz na kurz Poradca pre výživu a suplementáciu s odporúčaním: „Jednu dobu prednášal pre našu firmu a bol fakt dobrý.“, povedala som si fajn, tu by som si tie informácie, vzhľadom na ich časté rozporuplnosti , mohla utriediť. Tak si ten kurz urobím. Musím priznať, že jediným, s čím som v priebehu kurzu bojovala, bol čas, ktorý sa mi stále nedostával, pretože som veľmi časovo vyťažená. Inak musím povedať, že som bola veľmi milo prekvapená, ako komplexne a rozsiahlo je celý kurz postavený. Vždy som sa tešila na sobotu, keď som dobiehala viac-menej celý týždeň, až si budem čítať obsah ďalších tém a dozviem sa zase niečo nové. Kombinácia štúdia formou postupne zverejňovaných tém, možnosťou písomnej diskusie aj pravidelného mesačného stretnutia s lektorom robila kurz pestrým a zaujímavým. Určite bolo prínosné aj to, že naše vedomosti boli pravidelne preverované, a tak nebolo možné kurz prejsť iba formálne. Čo si tiež veľmi vážim, je skutočnosť, že materiály pre kurz sú absolventom sprístupnené aj po skončení štúdia a môžu sa tak dostávať k stále novým poznatkom v tomto odbore. Dnešný človek je vystavený veľkej záťaži (stres, znečistené životné prostredie, civilizačné choroby a pod.) a pokiaľ chce tieto záťaže zvládnuť v relatívne dobrom zdraví, považujem znalosti a súvislosti v oblasti výživy za jedny z primárnych vedomostí, ktoré by mal mať. Preto tento kurz odporúčam všetkým, ktorým nie je zdravie svoje a svojich blízkych ľahostajné. Je to investícia, ktorá sa oplatí. Ešte lepšie povedané ide o nebývalo priaznivý pomer ceny a kvality s celoživotným úžitkom.

Ing. Hana Pechová

O výživu sa zaujímam už mnoho rokov, a preto som sa rozhodla sa v tomto odbore vrhnúť na profesijnú dráhu poradcu pre výživu. Začala som teda hľadať kvalitný kurz na internete, čo bola vcelku neľahká úloha. Nechcela som skončiť ako tzv. rýchlokvaška, ktorá papagájuje naučené frázy. Preto ma ihneď zaujali kurzy ATAC, ktoré sú založené na celostnom prístupe k človeku. Vyhovovalo mi spojenie s tradičnou čínskou medicínou, online forma štúdia aj systém myšlienkových máp, ktoré ma donútili každý deň sa na učivo pozrieť. Teraz sa pripravujem na vlastnú prax a ďalej sa vzdelávam. Kurz Poradca pre výživu môžem jedine odporučiť, je naozaj precízne zostavený.

Martin Jungmann

Keď som sa rozhodoval, ktorý z kurzov si pre začiatky svojej poradenskej činnosti zvolím, veľkú úlohu u mňa hrala forma a rozsah kurzu. Hľadal som kurz, ktorý by som mohol študovať v on-line podobe a ktorý by som mi ponúkol čo najširší rozsah informácií. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu on-line pod vedením pána Mgr. Martina Jelínka tieto požiadavky spĺňal. Spočiatku som mal obavy, či každomesačné video lekcie dokážu nahradiť živé školenia. Táto moja obava sa nenaplnila. Ak som potreboval v priebehu on-line štúdia s niečím poradiť, pán Jelínek mi bol vždy nápomocný a nasmeroval ma patričným smerom, čo si veľmi cením. V kurze sa mi tiež páčilo užívanie myšlienkových máp, ktoré sú výrazným pomocníkom na rýchle a dlhodobé zapamätanie si informácií. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu odporúčam každému, kto chce získať celostný pohľad na oblasť zdravého životného štýlu.