Klíčenie

Potraviny, ktoré bežne konzumujeme, sú zdrojom štandardného množstva bežne známych živín - sacharidov, bielkovín, tukov, vlákniny, vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok.

Pri úprave stravovania je zvykom kontrolovať obsah týchto živín za účelom ovplyvňovania správania tela požadovaným smerom. Príroda nám vo svojej dokonalosti ponúka jednu veľmi zaujímavú možnosť, ako výrazným spôsobom zmeniť charakteristiku niektorých potravín, a to pomocou klíčenia.

Zjednodušene povedané, klíčenie je proces, pri ktorom zo semienka vyrastá kľúčik. Pri procese klíčenia sa v semenách naštartujú pochody vedúce k zvýšeniu obsahu živín, ktoré sú potrebné pre výživu a následný rast. Všeobecne platí, že pri klíčení sa:

  • škrob štiepi na jednoduché cukry,
  • bielkoviny na aminokyseliny,
  • tuky na mastné kyseliny.

Proces klíčenia poskytuje obrovský potenciál. Z jedného malého semienka pri použití vody, správne teploty a investovaného času dostaneme (zadarmo) navýšené množstvo rôznych živín - rastie množstvo esenciálnych aminokyselín, násobí sa obsah vitamínov (B komplexu, C, E).

Kľúčiť je možné prakticky všetky nelúpané semená (strukoviny, obilniny, olejniny…). Nevyklíčia lúpané a akýmkoľvek spôsobom tepelne ošetrené semená. Odporúča sa vyhýbať semenám určeným na výsev (často bývajú ošetrené chemikáliami). Tiež nie sú vhodné pre klíčenie niektoré druhy plodín ako fazuľa oblička alebo navy, ktoré sú v surovom stave nestráviteľné.

Ako klíčiť

1. Semienka je potrebné nechať najskôr namáčať.
Najprv je properte v studenej vode, potom ich zalejte čerstvou vodou a nechajte ich napučať. Dĺžka namáčania je závislá od veľkosti semien, rádovo sa jedná hodiny. Potom plodiny znovu prepláchnite, a môžete začať nakľučovať.

2. Pre nakľučovanie sa používajú nakľučovacie misky, ktoré sú bežne dostupné a finančne nenákladné.
Semená musia byť vo vlhku, nie ale ležať vo vode, kde hrozí riziko vzniku plesní a hniloby. Je potrebné ich v priemere dvakrát denne preplachovať čerstvou vodou. Proces klíčenia by mal prebiehať v teple, nie ale na priamom slnku (ideálna je izbová teplota).

3. Klíčky sú vhodné na konzumáciu po 3-5 dňoch, výhonky po 10-14 dňoch (podľa druhu plodiny).

Čím staršie klíčky či výhonky sú, tým viac mení svoje zloženie a teda aj nutričné charakteristiky vrátane chuti.

Klíčenie semien sa stalo pomerne populárnou súčasťou prípravy jedál u ľudí zaujímajúcich sa o zdravé stravovanie. Z týchto dôvodov sa v kurzoch venujeme aj tejto téme, kde sa študenti učia zostavovať jedálničky, ktorých súčasťou sú aj klíčené potraviny. Využívajú na to výučbovú aplikáciu ZOF, ktorá sleduje nutričnú kvalitu stravovacích plánov a upozorňuje na potenciálne chyby.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Mgr. Janka Blažejová

O zdravé stravovanie som sa začala zaujímať po tom, ako mi diagnostikovali histamínovú intoleranciu. Začiatky boli veľmi ťažké a dokonca kritické. Táto situácia si vyžiadala prehodnotenie nielen môjho stravovania ako takého, ale aj môjho celkového životného štýlu. Dostával som sa do začarovaného kruhu a čo bolo najhoršie, nevidel som riešenie, čo navyše viedlo k úzkosti a depresii. Nastavenie radikálnej a okamžitej zmeny prinieslo úspechy, neúspechy aj zúfalstvo. Tento stav otravoval život nielen mne, ale aj mojej rodine a hlavne bol neznesiteľný. Nakoniec som túto chorobu prijala ako súčasť života. S pomocou mojich najbližších som pochopila, že "plač" nepomôže, že táto cesta nie je správna, že jedinou cestou je racionálne uvažovať a hlavne konať. Keďže v tom čase nebolo na túto tému k dispozícii veľa informácií, začal som zbierať informácie o vplyve stravy na zdravie. Prvou informáciou o tom, čo HIT vlastne je, bola brožúra MUDr. Hrubišku. Zamyslela som sa nad obsahom a postupne som si uvedomila, že nejde len o to, čo jem, aké prísady a potraviny môžem a nemôžem konzumovať, ale aj o to, ako sa tieto prísady pestujú, ako sa spracúvajú, odkiaľ pochádzajú, či obsahujú prídavné látky, rôzne dochucovadlá, konzervanty atď. Postupne ma táto oblasť výživy oslovila natoľko, že som začala vyhľadávať literatúru, odborné články na rôzne témy o potravinách, rôzne smery alternatívnej liečby. Aby som lepšie pochopila a rozšírila svoje vedomosti o zdravej výžive a jej vplyve na ľudské zdravie, rozhodla som sa absolvovať kurz zdravej výživy a zdravého životného štýlu. Z online ponuky ma najviac zaujal 6-mesačný online kurz Výživový a doplnkový poradca ATAC Institute, s.r.o. pod vedením Mgr. Martin Jelínek, ktorý je absolútne najlepší. Kurz má vysokú úroveň, obsah jednotlivých lekcií je prehľadne spracovaný, opisuje danú problematiku. Mentálne mapy a hra ZOF majú svoj význam. Obsah kurzu poskytuje prepojenie poznatkov o zdravej výžive a holistickom vnímaní a komplexný pohľad na bytosť ako takú, čo som v žiadnom kurze nenašla. Oceňujem prístup pána Martina Jelínka, ktorý je profesionál na slovo vzatý, vždy ochotný poradiť. Oceňujem možnosť ďalšej spolupráce po skončení kurzu, možnosť prispievať do poradného zboru absolventov a možnosť ďalšieho vzdelávania. Vďaka tomuto kurzu môžem odovzdávať vedomosti a skúsenosti, ktoré som získal na základe vlastných znalostí, tým, ktorí ich potrebujú. Úprimná vďaka.

Vladimíra Vavroušková

www.vladivavrouskova.com

Dobrý deň, už nejaký čas sa zaoberám. Dostala som sa k nemu cez osobnostný rozvoj a keď sa ku mne dostali knihy od Luisy Hay, páčil sa mi tento pohľad na chorobu z psychosomatickej stránky. Postupne som sa na choroby začala pozerať inak, a keď mi niekto spomenul, že má nejakú chorobu, hneď som sa zamyslela, čo za tým je.Na úplnom začiatku mojej cesty za zdravím však bola cukrovka, ktorú som mala asi 5 rokov. Postupne som sa jej zbavila a vďaka môjmu prístupu k výžive sa mi vrátila do života. Minulý rok som sa však rozhodol zmeniť svoj jedálniček. Zo dňa na deň som prešiel z "masaritánstva" na surový 4till a do septembra toho roku boli moje hodnoty v poriadku. Vďaka zmene životného štýlu sa mi podarilo odstrániť aj iné ochorenia (napr. candida).Preto som sa rozhodla pomôcť ostatným, ktorí majú toto ochorenie - cukrovku "dva" - pochopiť. Bál som sa však, že by som mohol ublížiť ľuďom, a tak som najprv absolvoval kurz u Mgr. Martin Jelínkakurz Výživa pri cukrovke. Úprimne povedané, zapísal som si jeho liečbu slovo po slove do svojho zápisníka. Potom som pochopila, že ak chcem pomáhať ďalej a bezpečne, musím sa ešte viac vzdelávať.Po dlhom hľadaní na internete som dospela k záveru, že budem pokračovať v štúdiu u M. Jelinek. Som veľmi rada, že som sa tak rozhodla,pretože kurz splnil to, čo som od neho očakávala. Pochopila som, ako funguje telo, keď niečo zjeme, čo je pre diabetikov veľmi dôležité. Pochopila som tiež, že aj keď mne radikálna zmena bez mäsa, živočíšnych produktov, len s ovocím a zeleninou pomohla, u iných to nemusí fungovať. Naučila som sa rešpektovať ostatných v tom, čo jedia.Počas šiestich mesiacov som tiež uznala, že doplnky výživy sú tiež veľmi dôležité. Získal som v nich dôveru, ktorá mi pred nástupom do kurzu chýbala. Som tiež rád, že som sa dozvedel o somatotypoch vo výžive. Takéto informácie som nikde na internete nenašiel. Páčil sa mi aj pohľad na ajurvédu a TČM, hoci teraz nie som rozhodnutá, ktorým smerom sa vydám.Z technického hľadiska sa mi kurz tiež páčil. Na kurze som sa naučil pracovať s myšlienkovými mapami, čo mi pomohlo lepšie si zapamätať učivo. Najviac ma však zaujala možnosť vytvárať agendy prostredníctvom hry ZOF. Veľmi sa mi to páči. Na internete som našiel podobné aplikácie, ale nikto nemá "ZOF". Je jednoduchý, prehľadný a ľahko sa s ním pracuje. K dispozícii je aj online výučbový kurz, v ktorom Martin Jelínek trpezlivo odpovedá na otázky študentov. Teším sa na ďalšie kurzy Martina Jelínka.Ďakujem za možnosť absolvovať kurz online, keďže žijem mimo Českej republiky, a za odovzdanie jeho skúseností. Kurz môžem odporučiť, pretože som s ním bol veľmi spokojný.

Martina Rubínová

www.martinarubinova.cz

Pri pohľade o niekoľko rokov späť by som chcel z celého srdca poďakovať Mgr. Martinovi Jelínkovi za to, že ma viedol na mojej novej životnej ceste. Absolvovaním kurzu Výživový a doplnkový poradca sa mi otvorila úplne nová profesionálna cesta, keď sa z môjho koníčka postupne stala moja hlavná profesia. Považujem to za obrovské víťazstvo v mojom živote, za ktoré nikdy neprestanem byť vďačný. Mám vlastnú poradenskú spoločnosť pre zdravý životný štýl, som svojou vlastnou milenkou. A to všetko umocňuje neopísateľná radosť z výsledkov mojej "práce". ĎAKUJEM TI ZA TO, MARTIN! Moderný online spôsob štúdia spolu s myšlienkovými mapami sa mi nezdal náročný ani v štyridsiatke, keď už mozog nie je zvyknutý na učenie. Pred dvoma rokmi som k svojej práci v oblasti výživového poradenstva pridala prácu s biorezonančným prístrojom Bicom. Počas rokov praxe som na zdravotných výsledkoch svojich klientov videl, že keď sa skombinujú 3 princípy - úprava stravy, úľava od zdravotných problémov pomocou kvantových vĺn, pochopenie posolstva tela prostredníctvom choroby a bolesti, ľudia začnú svoj život na novom základe a zažijú "zázračné" uzdravenia.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu