Klíčenie

Potraviny, ktoré bežne konzumujeme, sú zdrojom štandardného množstva bežne známych živín - sacharidov, bielkovín, tukov, vlákniny, vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok.

Pri úprave stravovania je zvykom kontrolovať obsah týchto živín za účelom ovplyvňovania správania tela požadovaným smerom. Príroda nám vo svojej dokonalosti ponúka jednu veľmi zaujímavú možnosť, ako výrazným spôsobom zmeniť charakteristiku niektorých potravín, a to pomocou klíčenia.

Zjednodušene povedané, klíčenie je proces, pri ktorom zo semienka vyrastá kľúčik. Pri procese klíčenia sa v semenách naštartujú pochody vedúce k zvýšeniu obsahu živín, ktoré sú potrebné pre výživu a následný rast. Všeobecne platí, že pri klíčení sa:

  • škrob štiepi na jednoduché cukry,
  • bielkoviny na aminokyseliny,
  • tuky na mastné kyseliny.

Proces klíčenia poskytuje obrovský potenciál. Z jedného malého semienka pri použití vody, správne teploty a investovaného času dostaneme (zadarmo) navýšené množstvo rôznych živín - rastie množstvo esenciálnych aminokyselín, násobí sa obsah vitamínov (B komplexu, C, E).

Kľúčiť je možné prakticky všetky nelúpané semená (strukoviny, obilniny, olejniny…). Nevyklíčia lúpané a akýmkoľvek spôsobom tepelne ošetrené semená. Odporúča sa vyhýbať semenám určeným na výsev (často bývajú ošetrené chemikáliami). Tiež nie sú vhodné pre klíčenie niektoré druhy plodín ako fazuľa oblička alebo navy, ktoré sú v surovom stave nestráviteľné.

Ako klíčiť

1. Semienka je potrebné nechať najskôr namáčať.
Najprv je properte v studenej vode, potom ich zalejte čerstvou vodou a nechajte ich napučať. Dĺžka namáčania je závislá od veľkosti semien, rádovo sa jedná hodiny. Potom plodiny znovu prepláchnite, a môžete začať nakľučovať.

2. Pre nakľučovanie sa používajú nakľučovacie misky, ktoré sú bežne dostupné a finančne nenákladné.
Semená musia byť vo vlhku, nie ale ležať vo vode, kde hrozí riziko vzniku plesní a hniloby. Je potrebné ich v priemere dvakrát denne preplachovať čerstvou vodou. Proces klíčenia by mal prebiehať v teple, nie ale na priamom slnku (ideálna je izbová teplota).

3. Klíčky sú vhodné na konzumáciu po 3-5 dňoch, výhonky po 10-14 dňoch (podľa druhu plodiny).

Čím staršie klíčky či výhonky sú, tým viac mení svoje zloženie a teda aj nutričné charakteristiky vrátane chuti.

Klíčenie semien sa stalo pomerne populárnou súčasťou prípravy jedál u ľudí zaujímajúcich sa o zdravé stravovanie. Z týchto dôvodov sa v kurzoch venujeme aj tejto téme, kde sa študenti učia zostavovať jedálničky, ktorých súčasťou sú aj klíčené potraviny. Využívajú na to výučbovú aplikáciu ZOF, ktorá sleduje nutričnú kvalitu stravovacích plánov a upozorňuje na potenciálne chyby.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Jitka Růžičková

www.jimesrdcem.cz

Kurz Poradca pre výživu a doplnky stravy bol plný prekvapení - musím dodať, že veľmi príjemných. Prvým prekvapením bolo množstvo látky, ktorú sme prebrali za šesť mesiacov. Takúto komplexnú štúdiu som nečakal. Pán Jelínek pripravil naozaj veľa zaujímavých tém, ktoré mi otvárajú ďalšie a ďalšie dvere v oblasti zdravej výživy. Ďalším prekvapením bol holistický pohľad na naše telo a pochopenie, že ak nepoznáme príčinu problému, nepohneme sa z miesta. Pánovi Jelínkovi by som sa chcela najviac poďakovať za jeho ľudský prístup, jednoduché vysvetlenie celého zložitého systému zdravej výživy a najmä za jeho ochotu kedykoľvek podať pomocnú ruku. Po absolvovaní tohto kurzu sa mi všetky informácie prepojili, prehĺbili a potvrdili, že idem správnym smerom.

Ingrid Bulavčiaková

www.salondermafresh.eu

Absolvovala som online kurz Výživový poradca, ktorý trval 6 mesiacov.Počas tohto kurzu som získala nové informácie z oblasti výživy a stravovania. Štúdium prebiehalo každý deň a z môjho pohľadu bolo perfektné. Ako pomôcku sme mali učebné hry a samozrejme každý deň sme mali možnosť diskutovať o problémoch alebo nejasnostiach v učení.Kurz je náročný a je potrebné sa učiť každý deň, video s Mgr. Jelinek, ktorý každý mesiac zhrnul osvojené poznatky. Kurz ma veľmi nadchol a vrelo ho odporúčam každému, kto sa o túto oblasť zaujíma. Odporúčam tiež zakúpiť si odbornú literatúru, ktorúMgr. Jelínek odporúča kúpiť, aby ste sa naučili. Samozrejme, budem pokračovať v ďalších kurzoch, ktoré podľa môjho názoru súvisia s výživou.

Libuše Pelikánová

Chcel by som poďakovať pánovi Jelínkovi za jeho kurzy. Prihlásila som sa na kurz Výživový a doplnkový poradca a išla som do kurzu s pozitívnymi očakávaniami. Bol som nielen spokojný, ale aj príjemne prekvapený kvalitou kurzu, intenzitou a prístupom pána Jelínka. Naučila som sa všetko, čo som potrebovala vedieť a určite budem chodiť aj na ďalšie obohacujúce kurzy pána Jelínka, pretože sú to veľmi dobre investované peniaze do seba, do môjho vzdelania. Veľmi si cením aj to, že vždy, keď som potrebovala radu, vysvetlenie, pán Jelínek mi bol k dispozícii, za čo mu veľmi pekne ďakujem. Či už sa chcete vydať na profesionálnu dráhu, alebo absolvovať kurz len pre seba, neváhajte. Vrelo ju odporúčam.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu