Potraviny, ktoré bežne konzumujeme, sú zdrojom štandardného množstva bežne známych živín - sacharidov, bielkovín, tukov, vlákniny, vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok.
Pri úprave stravovania je zvykom kontrolovať obsah týchto živín za účelom ovplyvňovania správania tela požadovaným smerom. Príroda nám vo svojej dokonalosti ponúka jednu veľmi zaujímavú možnosť, ako výrazným spôsobom zmeniť charakteristiku niektorých potravín, a to pomocou klíčenia.
Zjednodušene povedané, klíčenie je proces, pri ktorom zo semienka vyrastá kľúčik. Pri procese klíčenia sa v semenách naštartujú pochody vedúce k zvýšeniu obsahu živín, ktoré sú potrebné pre výživu a následný rast. Všeobecne platí, že pri klíčení sa:
Proces klíčenia poskytuje obrovský potenciál. Z jedného malého semienka pri použití vody, správne teploty a investovaného času dostaneme (zadarmo) navýšené množstvo rôznych živín - rastie množstvo esenciálnych aminokyselín, násobí sa obsah vitamínov (B komplexu, C, E).
Kľúčiť je možné prakticky všetky nelúpané semená (strukoviny, obilniny, olejniny…). Nevyklíčia lúpané a akýmkoľvek spôsobom tepelne ošetrené semená. Odporúča sa vyhýbať semenám určeným na výsev (často bývajú ošetrené chemikáliami). Tiež nie sú vhodné pre klíčenie niektoré druhy plodín ako fazuľa oblička alebo navy, ktoré sú v surovom stave nestráviteľné.
1. Semienka je potrebné nechať najskôr namáčať.
Najprv je properte v studenej vode, potom ich zalejte čerstvou vodou a nechajte ich napučať. Dĺžka namáčania je závislá od veľkosti semien, rádovo sa jedná hodiny. Potom plodiny znovu prepláchnite, a môžete začať nakľučovať.
2. Pre nakľučovanie sa používajú nakľučovacie misky, ktoré sú bežne dostupné a finančne nenákladné.
Semená musia byť vo vlhku, nie ale ležať vo vode, kde hrozí riziko vzniku plesní a hniloby. Je potrebné ich v priemere dvakrát denne preplachovať čerstvou vodou. Proces klíčenia by mal prebiehať v teple, nie ale na priamom slnku (ideálna je izbová teplota).
3. Klíčky sú vhodné na konzumáciu po 3-5 dňoch, výhonky po 10-14 dňoch (podľa druhu plodiny).
Čím staršie klíčky či výhonky sú, tým viac mení svoje zloženie a teda aj nutričné charakteristiky vrátane chuti.
Klíčenie semien sa stalo pomerne populárnou súčasťou prípravy jedál u ľudí zaujímajúcich sa o zdravé stravovanie. Z týchto dôvodov sa v kurzoch venujeme aj tejto téme, kde sa študenti učia zostavovať jedálničky, ktorých súčasťou sú aj klíčené potraviny. Využívajú na to výučbovú aplikáciu ZOF, ktorá sleduje nutričnú kvalitu stravovacích plánov a upozorňuje na potenciálne chyby.
Martina Bečkeiová
Chcem osobne poďakovat ze všetko, za perfektné vysvetlenie lekcií, za rychlé odpovede a pomoc... Som velmi rada, že som studovala konkrétne tento kurz výživy. Aj na Slovensku sú, ale nenašla som taký vhodný, čo by stal za to, väčšinou to boli víkendové alebo týždenné kurzy. Na tomto kurze ste si naozaj dali záležať a naučila som sa veľa vecí. Velmi ma baví tvoriť jedálničky. Aplikácia ZOF je skvele vypracovaná a pracuje sa s ňou jednoducho. Verím, že budem moct pomoct teraz mojim klientom lepšie a aj nadalej sa budem vzdelávať! :) Ďakujem ešte raz a som rada, že som ďalšia uspešna absolventka :)
Ing. Blanka Vašková
Hoci je moja profesia čisto technická, celý život sa zaujímam o zdravotníctvo. Už ako dieťa som chodievala k bylinkárom a doma sme jedli hlavne to, čo rástlo v záhrade. So záujmom čítam knihy na túto tému. Potom prišla práca s biorezonanciou a detoxikáciou pomocou prípravkov Joalis a nadšenie z výsledkov, ktoré to všetko môže priniesť z hľadiska zdravia.Keď som potom dostala poštou od kamarátky odkaz na kurz Poradca pre výživu a doplnky stravy s odporúčaním: "Kedysi prednášal pre našu spoločnosť a bol naozaj dobrý", pomyslela som si, že by som si tu mohla utriediť informácie, vzhľadom na ich často rozporuplný charakter. Takže kurz absolvujem.Musím priznať, že jediná vec, s ktorou som počas kurzu bojovala, bol čas, ktorý mi stále chýbal, pretože som veľmi zaneprázdnená.Inak musím povedať, že som bola veľmi príjemne prekvapená, aký komplexný a rozsiahly je celý kurz. Vždy som sa tešil na sobotu, keď som viac-menej doháňal celý týždeň, aby som si prečítal obsah ostatných tém a dozvedel sa opäť niečo nové. Kombinácia štúdia vo forme postupne zverejňovaných tém, možnosti písomnej diskusie a pravidelného mesačného stretnutia s vyučujúcim robila kurz pestrým a zaujímavým. Určite bolo prínosom, že naše vedomosti boli pravidelne preverované, takže nebolo možné absolvovať kurz len formálne. Veľmi oceňujem aj to, že materiály z kurzov sú absolventom k dispozícii aj po ukončení štúdia, takže majú stále prístup k novým poznatkom v tejto oblasti. Dnešný človek je vystavený množstvu stresov (stres, znečistené životné prostredie, civilizačné choroby atď.) a ak chce tieto stresy zvládnuť v relatívne dobrom zdraví, považujem vedomosti a súvislosti v oblasti výživy za jedny z primárnych vedomostí, ktoré by mal mať. Preto tento kurz odporúčam všetkým, ktorým nie je ľahostajné zdravie ich a ich blízkych. Je to výhodná investícia. A čo je ešte lepšie, je to bezprecedentná hodnota za peniaze s celoživotnými výhodami.
Lívia Melicharová
Dlho som hľadala kurz, ktorý by nebol jednostranný, kde sa neriešia diéty, ale komplexný pohľad na stravovanie prispôsobený každému z nás. Poradca pre výživu spĺňa všetky tieto kritériá. Bola to pre mňa štartovacia rampa do podnikania v tomto odvetví. Vďaka seminárom a nadstavbovým kurzom Atacu mám možnosť pokračovať v práci s neustálou podporou Mgr. Jelinek a spolupráca s mojimi kolegami z kurzu.