Úvod / Čo sa u nás študuje / Cholesterol

Cholesterol je látka, ktorej význam pre ľudské zdravie sa často spomína najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Malá časť cholesterolu sa prijíma v živočíšnej strave (najbohatšími zdrojmi sú vnútornosti a vajcia), ale prevažnú väčšinu (približne 90-95 %) si telo vytvára samo (v pečeni). Ak z akéhokoľvek dôvodu (obmedzenia v stravovaní) neprijímame žiadny cholesterol, telo má schopnosť zvýšiť vlastnú produkciu, v skutočnosti tak jeho nedostatok nehrozí.
Cholesterol je východiskovou látkou pre produkciu niektorých hormónov. Je základnou zložkou žlčových kyselín, bez ktorých nie je možné tráviť potravu, okrem iného sa z neho tvorí vitamín D. Pomáha tiež telu spracovávať tuky a je kľúčovou zložkou pri tvorbe bunkových membrán. V krvi sa prenáša prostredníctvom látok nazývaných lipoproteíny. Podľa hustoty sa delia na:
1. Lipoproteíny s vysokou hustotou - označované ako HDL (high density lipoprotein),
2. Lipoproteíny s nízkou hustotou - LDL (low density lipoprotein),
3. Lipoproteíny s veľmi nízkou hustotou - VLDL (very low density lipoprotein).
Zo strany medicíny sa všeobecne prezentuje, že je potrebné sledovať nielen hladinu celkového cholesterolu, ale aj pomer HDL a LDL.
Hlavnou úlohou LDL cholesterolu je prenášať túto látku z krvi do okolitých tkanív, zatiaľ čo úlohou HDL nosiča je prenášať prebytočný cholesterol do pečene, kde sa rozkladá. Nadbytok LDL v porovnaní s HDL sa ľahko oxiduje a má schopnosť prednostne sa ukladať v tzv. sklerotických plakoch v stenách ciev, čo vedie k ateroskleróze (= kôrnatenie tepien a ciev). Tým sa zužuje priechodnosť ciev a dochádza k poruchám prietoku krvi, čo môže viesť k infarktu alebo mŕtvici. Z týchto dôvodov sa LDL cholesterol bežne označuje ako "zlý" a HDL cholesterol ako "dobrý".
Poruchy metabolizmu cholesterolu (ktoré zahŕňajú celkový nadbytok cholesterolu vrátane zvýšených hladín LDL) sa dajú ľahko riešiť úpravou životného štýlu a telo môže na takýto správne nastavený režim reagovať veľmi pružne. Dôležité je pravidelné cvičenie, vhodnejšia je aeróbna aktivita. Zároveň je nevyhnutné kontrolovať prejavy stresu.
V strave má preukázateľne vplyv hneď niekoľko faktorov:
Pri úprave metabolizmu cholesterolu nie je v strave veľa pravidiel, ktoré treba dodržiavať. Pri snahe dosiahnuť nutričné optimum na všetkých úrovniach ale vzniká výzva. Tej je rozumné čeliť pomocou výživového softvéru, ktorý dokáže posúdiť všetky požadované faktory. Dodržiavanie len všeobecných pravidiel totiž nestačí, pretože bez podrobného monitorovania množstva určitých živín nie je možné zabezpečiť ich správne zastúpenie. Typickým príkladom je pomer omega-3 a omega-6, ktorý sa odporúča približne 1:3. Študenti na našich kurzoch majú k dispozícii pomocníka v podobe výučbovej aplikácie ZOF, ktorá meria všetky tieto dôležité parametre - zastúpenie a pomer mastných kyselín, množstvo cholesterolu, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, hodnoty antioxidantov a mnohé ďalšie. Takto sa naučia vytvárať stravu, ktorá môže zabrániť kardiovaskulárnym ochoreniam - najväčšiemu zabijakovi súčasnosti.
Mgr. Martin Jelínek
Marie Maříková
Čo ma viedlo k tomu, že som hľadala ten najlepší kurz zameraný na výživu? Prečo som sa rozhodla práve pre spoločnosť ATAC a Mgr. Jelinka? Každý na sociálnych sieťach má pre Vás radu, ako žiť zdravo, čo jesť a aké doplnky sú vhodné. Ja som si kládla otázku, či mi tá rada pomôže, alebo ublíži. Už ma prestalo baviť byť odkázaná na rady, kde som nemala istotu, že sú odborné a overené. Vzala som zodpovednosť do svojich rúk a rozhodla som sa študovať. Vlastne ma k tomu viedol aj zdravotný problém a váha môjho syna. Spoločnosť ATAC ma oslovila, pretože ponúkala celostný pohľad na výživu, doplnky stravy a telo. Mgr. Jelínek pôsobil veľmi ľudsky a zároveň profesionálne. Ocenila som aj cenu, ktorá bola pre mňa zaplatiteľná a po absolvovaní kurzu som to neľutovala, práve naopak. Čo som si odniesla? Spoznala som nových ľudí av skupine som sa cítila bezpečne. Veľa zodpovedaných otázok, a bolo ich naozaj veľa, Mgr. Jelínek mal trpezlivosť a na každú mi odpovedal. Nikdy som nemala pocit, že otravujem alebo že moja otázka je hlúpa. Získané znalosti aj praktické skúsenosti využívam denne pre svoj život. Viem si nastaviť jedálniček, aby vyhovoval mojim potrebám. V každej lekcii som sa učila prakticky jedálniček vytvoriť a zaobchádzať s aplikáciou ZOF, ktorú využívam stále. Viem čo mám nakupovať, aby som podporovala svoje zdravie a zdravie rodiny. Už nie som ovplyvniteľná reklamou na doplnky stravy, pretože som sa naučila vybrať tie kvalitné a také, ktoré potrebujem preventívne alebo akútne. Fungovanie ľudského tela a jeho múdrosť je neoddeliteľnou súčasťou týchto znalostí - mikróbiom, imunita a pod. Staviam na tomto kurze ďalšie svoje štúdium. Keby som sa mala rozhodnúť znova, vyberiem si opäť túto spoločnosť a Mgr. Jelinka, pretože ....... presvedčte sa sami! Ďakujem.
Rudolf Novák
Odvtedy, čo aktívne prevádzkujem posilňovanie, som sa musel začať ešte viac zaujímať o to, čo do svojho tela vkladám a aké to má dopady na jeho fungovanie. A tu začala moja cesta k zdravému životnému štýlu. Uvedomil som si zásadný vplyv stravy na naše zdravie. Vypočul som mnoho názorov, prečítal som stovky teórií a pozrel som si mnoho dokumentov. Postupom času som sa však dostal do bodu, kedy som si uvedomil, že sa chcem vo svojom bádaní posunúť ďalej a hlavne si všetky veci v hlave poriadne utriediť, pretože som zo všetkých tých názorov mal akurát poriadny zmätok. Vyslobodením pre mňa bolo až absolvovanie kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu, kde som si uvedomil dôležitosť holistického pohľadu na stravovanie, zohľadnenie individuality a tiež rešpektovanie východných filozofií TČM a Ajurvédy. Zo začiatku som mal obavy, že z hľadiska rozsiahlosti kurzu, bude informácií až príliš a ja nezvládnem všetko dostatočne vstrebať. Opak bol ale pravdou a na konci kurzu mi všetko takzvane docvaklo a získal som komplexný pohľad na výživu. Pán Mgr. Jelínek je veľký profesionál a dokáže sa na každú potravinu, situáciu alebo názor pozrieť komplexným spôsobom as otvorenou mysľou. Veľmi si tiež vážim jeho priateľského prístupu a ochote zodpovedať akékoľvek nejasnosti. Kurzy ATAC vrelo odporúčam všetkým, ktorým nie je ľahostajné ich zdravie.
Ing. Jakub Žatečka
Aj napriek tomu, že som na začiatku kurzu nevedel čo od neho môžem očakávať, a bol málinko skeptický, môžem tu povedať, že som veľmi rád za jeho absolvovanie práve u Mgr. Martina Jelínka. Kurz je pre mňa obrovským prínosom, je koncipovaný prehľadne, jednoducho, s veľkou porciou dôležitých informácií pre každého, kto sa chce venovať a rozvíjať svoje znalosti v odbore výživového poradenstvo. Teším sa na ďalšie kurzy, ktoré určite s p. magistrom absolvujem. Veľmi si ho vážim a považujem za úplného profesionála a človeka na svojom mieste.