Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol je látka, ktorej význam pre ľudské zdravie sa často spomína najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Malá časť cholesterolu sa prijíma v živočíšnej strave (najbohatšími zdrojmi sú vnútornosti a vajcia), ale prevažnú väčšinu (približne 90-95 %) si telo vytvára samo (v pečeni). Ak z akéhokoľvek dôvodu (obmedzenia v stravovaní) neprijímame žiadny cholesterol, telo má schopnosť zvýšiť vlastnú produkciu, v skutočnosti tak jeho nedostatok nehrozí.

Cholesterol je východiskovou látkou pre produkciu niektorých hormónov. Je základnou zložkou žlčových kyselín, bez ktorých nie je možné tráviť potravu, okrem iného sa z neho tvorí vitamín D. Pomáha tiež telu spracovávať tuky a je kľúčovou zložkou pri tvorbe bunkových membrán. V krvi sa prenáša prostredníctvom látok nazývaných lipoproteíny. Podľa hustoty sa delia na:

1. Lipoproteíny s vysokou hustotou - označované ako HDL (high density lipoprotein),
2. Lipoproteíny s nízkou hustotou - LDL (low density lipoprotein),
3. Lipoproteíny s veľmi nízkou hustotou - VLDL (very low density lipoprotein).

Zo strany medicíny sa všeobecne prezentuje, že je potrebné sledovať nielen hladinu celkového cholesterolu, ale aj pomer HDL a LDL.
Hlavnou úlohou LDL cholesterolu je prenášať túto látku z krvi do okolitých tkanív, zatiaľ čo úlohou HDL nosiča je prenášať prebytočný cholesterol do pečene, kde sa rozkladá. Nadbytok LDL v porovnaní s HDL sa ľahko oxiduje a má schopnosť prednostne sa ukladať v tzv. sklerotických plakoch v stenách ciev, čo vedie k ateroskleróze (= kôrnatenie tepien a ciev). Tým sa zužuje priechodnosť ciev a dochádza k poruchám prietoku krvi, čo môže viesť k infarktu alebo mŕtvici. Z týchto dôvodov sa LDL cholesterol bežne označuje ako "zlý" a HDL cholesterol ako "dobrý".

Vplyv stravy na cholesterol

Poruchy metabolizmu cholesterolu (ktoré zahŕňajú celkový nadbytok cholesterolu vrátane zvýšených hladín LDL) sa dajú ľahko riešiť úpravou životného štýlu a telo môže na takýto správne nastavený režim reagovať veľmi pružne. Dôležité je pravidelné cvičenie, vhodnejšia je aeróbna aktivita. Zároveň je nevyhnutné kontrolovať prejavy stresu.
V strave má preukázateľne vplyv hneď niekoľko faktorov:

  • Obmedzenie konzumácie zdrojov cholesterolu.
    Platí to najmä pre vnútornosti a vajcia (žĺtok). Samotné zníženie príjmu tejto látky však vo väčšine prípadov situáciu nevyrieši.
  • Zníženie príjmu potravín, ktoré zvyšujú oxidáciu.
    Platí to najmä pre zdroje nadbytočných tukov (= vyprážané jedlá) a nadbytočných cukrov (= sladkosti).
  • Dostatok antioxidantov.
    Ich zvýšený príjem znižuje prejavy oxidácie. Tým sa zabráni tomu, aby väčšie množstvo LDL cholesterolu podľahlo tomuto procesu a podporilo tvorbu a ukladanie tukových plakov v tepnách a cievach. Hlavnými zdrojmi sú zelenina, ovocie, naklíčené potraviny alebo vhodne zvolené výživové doplnky.
     
  • Zvýšený príjem vlákniny.
    To platí nielen pre vlákninu ako celok. Obzvlášť dôležitá je rozpustná forma, pretože sa preukázalo, že má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi (= znižuje ju). V strave to znamená pravidelnú prítomnosť vybraných druhov zeleniny, ovocia, strukovín a celozrnných výrobkov.
     
  •  Úprava množstva niektorých tukov.
    Ide najmä o zvýšenie príjmu omega-3 tukov a zníženie podielu omega-6 tukov. Vzájomný pomer týchto mastných kyselín sa bežne používa ako indikátor kvality stravy pri zvýšenej hladine cholesterolu a tukov v krvi.

Pri úprave metabolizmu cholesterolu nie je v strave veľa pravidiel, ktoré treba dodržiavať. Pri snahe dosiahnuť nutričné ​​optimum na všetkých úrovniach ale vzniká výzva. Tej je rozumné čeliť pomocou výživového softvéru, ktorý dokáže posúdiť všetky požadované faktory. Dodržiavanie len všeobecných pravidiel totiž nestačí, pretože bez podrobného monitorovania množstva určitých živín nie je možné zabezpečiť ich správne zastúpenie. Typickým príkladom je pomer omega-3 a omega-6, ktorý sa odporúča približne 1:3. Študenti na našich kurzoch majú k dispozícii pomocníka v podobe výučbovej aplikácie ZOF, ktorá meria všetky tieto dôležité parametre - zastúpenie a pomer mastných kyselín, množstvo cholesterolu, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, hodnoty antioxidantov a mnohé ďalšie. Takto sa naučia vytvárať stravu, ktorá môže zabrániť kardiovaskulárnym ochoreniam - najväčšiemu zabijakovi súčasnosti.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Mgr. Andrea Kroupová

Keď som premýšľala o tom, kde by som získala kvalitné vedomosti o výžive, bolo pre mňa veľmi dôležité, aby sa názory lektora zišli s mojím životným postojom. Dlho som hľadala a premýšľala, kam sa prihlásiť. Odrádzalo ma tiež to, že väčšina kurzov trvala veľmi krátku dobu, v ktorej – podľa môjho názoru – človek nemôže pochytiť dostatok informácií. Až som sa jedného človeka, na ktorého prednáške som bola, spýtala, kto je podľa neho najväčšia kapacita – a on mi povedal, že je to Martin Jelínek... A tak všetko začalo. S Martinom Jelínkom som sa stretla aj osobne – a som za to veľmi rada. Verím, že to nebolo stretnutie posledné. Všetkým by som rada odporučila aj ostatné kurzy – napríklad Silu myšlienky – ono sa totiž v živote nič nedeje náhodou :-) Nie náhodou, som si vybrala štúdium práve u Martina Jelínka... Skúste to tiež, nebudete ľutovať!

Romana Prokopová

Veľmi ďakujem za skvelý online kurz Poradca pre výživu a suplementáciu vedený Mgr. Martinom Jelínkom. Vďaka stovkám stránok materiálov, hodinám videí a viac ako 60 modelovým jedálničkom som získala skutočne rozsiahle znalosti z oblasti výživy a doplnkov stravy. Veľmi oceňujem, že Mgr. Jelínek k výžive pristupuje holisticky, vidí vzájomné súvislosti a učí ich vnímať aj svojich študentov. Zoznámil nás so všetkými možnými výživovými trendmi bez toho, aby na ktoromkoľvek z nich lipol. Kurz mi dal skutočne relevantné av praxi použiteľné informácie, ktorých znalosti som musela osvedčiť v rámci záverečného textu a seminárnej práce. Takže to nie je žiadny víkendový rýchlokurz, ale skutočné vzdelanie, ktoré vám pomôže sa v odbore výživového poradenstva reálne uplatniť.

Ing. Irena Kašpárková, PhD.

Absolvovaním kurz Poradca pre výživu a suplementáciu som získala rad podrobných informácií. Páčilo sa mi hlavne to, že konečne bola problematika vysvetlená aj po chemickej stránke, čo mi v rade publikácií, ktoré som prečítala, chýbalo. Nakoniec mi niekto vysvetlil, prečo to tak je. V kurze sa nájde naozaj každý, odborník aj laik. Veľa faktov som si vďaka dobre zostaveným testom a metóde myšlienkových máp dokázala natrvalo zapamätať. Poradenstvo sa budem naďalej venovať ako výživový poradca v posilňovni pre ženy. Myslím, že som si vybrala dobre - tento kurz má ohlas a ja dúfam, že mu budem robiť dobrú reklamu-napríklad na svojich stránkach www.fitiren.cz