Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol je látka, ktorej význam pre ľudské zdravie sa často spomína najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Malá časť cholesterolu sa prijíma v živočíšnej strave (najbohatšími zdrojmi sú vnútornosti a vajcia), ale prevažnú väčšinu (približne 90-95 %) si telo vytvára samo (v pečeni). Ak z akéhokoľvek dôvodu (obmedzenia v stravovaní) neprijímame žiadny cholesterol, telo má schopnosť zvýšiť vlastnú produkciu, v skutočnosti tak jeho nedostatok nehrozí.

Cholesterol je východiskovou látkou pre produkciu niektorých hormónov. Je základnou zložkou žlčových kyselín, bez ktorých nie je možné tráviť potravu, okrem iného sa z neho tvorí vitamín D. Pomáha tiež telu spracovávať tuky a je kľúčovou zložkou pri tvorbe bunkových membrán. V krvi sa prenáša prostredníctvom látok nazývaných lipoproteíny. Podľa hustoty sa delia na:

1. Lipoproteíny s vysokou hustotou - označované ako HDL (high density lipoprotein),
2. Lipoproteíny s nízkou hustotou - LDL (low density lipoprotein),
3. Lipoproteíny s veľmi nízkou hustotou - VLDL (very low density lipoprotein).

Zo strany medicíny sa všeobecne prezentuje, že je potrebné sledovať nielen hladinu celkového cholesterolu, ale aj pomer HDL a LDL.
Hlavnou úlohou LDL cholesterolu je prenášať túto látku z krvi do okolitých tkanív, zatiaľ čo úlohou HDL nosiča je prenášať prebytočný cholesterol do pečene, kde sa rozkladá. Nadbytok LDL v porovnaní s HDL sa ľahko oxiduje a má schopnosť prednostne sa ukladať v tzv. sklerotických plakoch v stenách ciev, čo vedie k ateroskleróze (= kôrnatenie tepien a ciev). Tým sa zužuje priechodnosť ciev a dochádza k poruchám prietoku krvi, čo môže viesť k infarktu alebo mŕtvici. Z týchto dôvodov sa LDL cholesterol bežne označuje ako "zlý" a HDL cholesterol ako "dobrý".

Vplyv stravy na cholesterol

Poruchy metabolizmu cholesterolu (ktoré zahŕňajú celkový nadbytok cholesterolu vrátane zvýšených hladín LDL) sa dajú ľahko riešiť úpravou životného štýlu a telo môže na takýto správne nastavený režim reagovať veľmi pružne. Dôležité je pravidelné cvičenie, vhodnejšia je aeróbna aktivita. Zároveň je nevyhnutné kontrolovať prejavy stresu.
V strave má preukázateľne vplyv hneď niekoľko faktorov:

  • Obmedzenie konzumácie zdrojov cholesterolu.
    Platí to najmä pre vnútornosti a vajcia (žĺtok). Samotné zníženie príjmu tejto látky však vo väčšine prípadov situáciu nevyrieši.
  • Zníženie príjmu potravín, ktoré zvyšujú oxidáciu.
    Platí to najmä pre zdroje nadbytočných tukov (= vyprážané jedlá) a nadbytočných cukrov (= sladkosti).
  • Dostatok antioxidantov.
    Ich zvýšený príjem znižuje prejavy oxidácie. Tým sa zabráni tomu, aby väčšie množstvo LDL cholesterolu podľahlo tomuto procesu a podporilo tvorbu a ukladanie tukových plakov v tepnách a cievach. Hlavnými zdrojmi sú zelenina, ovocie, naklíčené potraviny alebo vhodne zvolené výživové doplnky.
     
  • Zvýšený príjem vlákniny.
    To platí nielen pre vlákninu ako celok. Obzvlášť dôležitá je rozpustná forma, pretože sa preukázalo, že má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi (= znižuje ju). V strave to znamená pravidelnú prítomnosť vybraných druhov zeleniny, ovocia, strukovín a celozrnných výrobkov.
     
  •  Úprava množstva niektorých tukov.
    Ide najmä o zvýšenie príjmu omega-3 tukov a zníženie podielu omega-6 tukov. Vzájomný pomer týchto mastných kyselín sa bežne používa ako indikátor kvality stravy pri zvýšenej hladine cholesterolu a tukov v krvi.

Pri úprave metabolizmu cholesterolu nie je v strave veľa pravidiel, ktoré treba dodržiavať. Pri snahe dosiahnuť nutričné ​​optimum na všetkých úrovniach ale vzniká výzva. Tej je rozumné čeliť pomocou výživového softvéru, ktorý dokáže posúdiť všetky požadované faktory. Dodržiavanie len všeobecných pravidiel totiž nestačí, pretože bez podrobného monitorovania množstva určitých živín nie je možné zabezpečiť ich správne zastúpenie. Typickým príkladom je pomer omega-3 a omega-6, ktorý sa odporúča približne 1:3. Študenti na našich kurzoch majú k dispozícii pomocníka v podobe výučbovej aplikácie ZOF, ktorá meria všetky tieto dôležité parametre - zastúpenie a pomer mastných kyselín, množstvo cholesterolu, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, hodnoty antioxidantov a mnohé ďalšie. Takto sa naučia vytvárať stravu, ktorá môže zabrániť kardiovaskulárnym ochoreniam - najväčšiemu zabijakovi súčasnosti.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Radka Hazuchová

Profesne sa výžive venujem viac ako dvadsať rokov. Som výživový poradca a kuchárka prirodzenej stravy. Osobne nepropagujem žiadny výživový smer, vždy by malo ísť o životnú rovnováhu každého jedinca vo všetkých smeroch. Ako lektorka a regionálna koordinátorka Skutočne zdravé školy som absolvovala on-line kurz Výživa detí, ktorý mi pomohol uceliť doterajšie informácie v zameraní na deti, ktoré sú našou spoločnou budúcnosťou. Ďakujem Martinovi Jelínkovi, za hodnotný kurz, ktorý je kvalitne zostavený a vrelo ho všetkým odporúčam. Terapia jedlom má jediný vedľajší účinok a tým je Zdravie, ktoré si všetci musíme zaslúžiť svojím správaním a prístupom k životu. Nech vám chutí život!

Lisa Nosková, DiS.

Kurz som si vybrala, pretože ma zaujímajú alternatívne spôsoby stravovania a chcela som sa dozvedieť viac o výžive všeobecne. Vzhľadom k tomu, že veľa cestujem av Čechách som obmedzenú dobu, bol pre mňa on-line kurz dokonalé riešenie. Štúdium ma nielen bavilo, ale predčilo moje očakávania. Veľmi ďakujem pánovi Jelínkovi za jeho holistický, osobitý a profesionálny prístup. Tiež si veľmi cením, že po absolvovaní kurzu máme stále prístup k online poradni. Celý kurz ma veľmi obohatil a zmenil mi život k lepšiemu. Vrelo odporúčam!!

Mgr. Barbora Hamerníková

Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu odporúčam každému, kto sa chce naozaj ponoriť do tejto oblasti. Na rozdiel od mnohých rýchlokurzov, ktoré často nezahŕňajú ani základné aspekty výživy, tento ponúka skutočne komplexný prístup. Vďaka štúdiu molekulárnej a bunkovej biológie som prešla množstvom predmetov, ako sú rôzne biológie, imunológie, genetika, chémia, ale aj výživa. Som silne zameraná na dôkazy a vedecký prístup, a preto oceňujem hĺbku tohto kurzu. Veda o výžive sa neustále vyvíja, takže skúškou to určite nekončí. Páčilo sa mi, že kurz pokrýva aj alternatívne výživové smery, čo mi umožnilo vidieť výživu z iných uhlov pohľadu. Svoje znalosti z molekulárnej biológie a genetiky teraz prevádzam do praxe. Mojím cieľom je vzdelávať ľudí o tom, ako ich telo funguje, a ako môžu tieto poznatky využiť vo svoj prospech.