Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Migrény

Migrény

Migrény

Bolesti hlavy trápia nemalú časť populácie, zďaleka nie vždy je ale možné ich označiť za migrénu. Najčastejším typom bolestí sú tenzné alebo vazomotorické, ktoré tvoria viac ako 90 % všetkých bolestí hlavy. Migréna je definovaná ako ťažká a pulzujúca bolesť, ktorá väčšinou postihuje len jednu polovicu hlavy. Dĺžka migrenóznych záchvatov je rôzna, môžu trvať niekoľko hodín, ale aj niekoľko dní.

Všeobecne je väčšina bolestí hlavy spôsobená svalovým napätím, najčastejšie svalov krčnej chrbtice a trapézov. Príčina vzniku samotnej migrény je potom najčastejšie pripisovaná nadmernému rozšíreniu alebo zúženiu ciev v mozgu. K vyvolávajúcim faktorom, ktoré majú na svedomí migrenózne bolesti, patria:

  • alergie,
  • zápcha,
  • stres,
  • nadbytok aj nedostatok spánku,
  • zmeny počasia,
  • ostré svetlo,
  • veľké množstvo ľudí,
  • výkyvy hladiny krvného cukru,
  • bolesti zubov,
  • hormonálne zmeny,
  • konzumácia niektorých potravín.

K typickým príznakom migrény patrí okrem prudkej pulzujúcej bolesti v oblasti spánku alebo za uchom aj závraty, zvracanie, bolesti brucha a nejasné videnie.

Väčšine týchto problémov je možné predchádzať pravidelným fyzickým cvičením a regeneráciou (plávanie, relaxačné masáže, systém uvoľňovacích cvikov...). Populácia tieto stavy najčastejšie rieši užívaním analgetík, čo síce krátkodobo funguje, v dlhodobom meradle ale bohužiaľ porušuje prirodzenú schopnosť organizmu potláčať bolesť.

Vplyv stravy na vznik a priebeh migrén

Kvalita stravy má vplyv na vznik migrenóznych stavov. Častým spúšťačom sú potraviny s obsahom aminokyseliny tyrozínu, jedná sa predovšetkým o:

  • mäso,
  • konzervované ryby,
  • avokádo,
  • kel,
  • banány,
  • pivo,
  • mliečne výrobky,
  • tvrdé syry,
  • víno.

Doplnky stravy sú schopné zabrániť počiatočným  príznakom a bolestiam, ale na potlačenie rozvinutej migrény sú účinné iba klasické analgetiká.

Z dlhodobého hľadiska má význam sledovať v strave pomer vápnika a horčíka, ktoré riadia svalové napätie. Často sa cituje aj vplyv vitamínov B komplexu a omega-3 kyselín.

Preventívne je vhodné sa vyhýbať konzumácii väčšieho množstva alkoholu a zdrojov kofeínu.

Aj napriek tomu, že strava nemá potenciál migrény vyriešiť, ocení každý, kto migrénami trpí, akúkoľvek pomoc. Kontrola kvality stravovania tak môže ponúknuť cestu, ako skrátiť priebeh migrén a obmedziť bolesť. Pravidlám úprav stravy pre tieto situácie sa zaoberáme v kurze Poradca pre výživu, kde sa študenti na výučbovej aplikácii ZOF učia sledovať v jedálničku faktory, ktoré majú na vznik a priebeh migrény najväčší vplyv.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Markéta Rožanská

Pred pár rokmi som dosiahla strednodobý vek, kedy sa telo mení a táto zmena je často spojená s nekontrolovateľným nárastom tukovej hmoty. Toto sa stalo aj môjmu telu, a aj napriek tomu, že som vždy veľa športovala a myslela si, že sa stravujem „zdravo“, nárast tukovej hmoty sa nedarilo zastaviť. Po pár mesiacoch hľadania, ako rozumne upraviť stravovanie bez toho, aby som musela držať diéty, som natrafila na pojem „vyvážená strava“, ktorý znel vierohodne. Zásady vyváženého stravovania som začala praktizovať a tvorba tukovej hmoty sa nielen zastavila, ba dokonca všetok prebytočný tuk z môjho tela postupne zmizol. Nahliadnutie do neuveriteľného vesmíru našej črevnej mikroflóry ma zaujalo natoľko, že som sa rozhodla tejto téme venovať profesionálne a hľadala nejaké vhodné kurzy, kde by som si nadobudnuté vedomosti potvrdila. Ďakujem osudu, že som našla kurzy ATAC pána Martina Jelínka, v ktorých som si vedomosti nielen potvrdila, ale neuveriteľným spôsobom aj rozšírila. Pôvodnou profesiou som analytický chemik a cez 20 rokov pracujem vo farmaceutickom priemysle. Na telá klientov pozerám podobne, ako na farmaceutickú továreň - aby bolo možné vyrobiť kvalitné lieky, musia sa do továrne neustále dodávať rôzne kvalitné suroviny v správnych množstvách. A rovnako tak je to aj s ľudským telom – tiež mu musíme dodávať kvalitné živiny v správnych množstvách, inak nemôže správne a zdravo fungovať. Na rozbory jedálnych lístkov svojich klientov veľmi rada využívam aplikáciu ZOFapp, vďaka ktorej môžem nahliadnuť na množstvo a druhy prijímaných živín naozaj detailne a klientom potom veľmi konkrétne odporučiť, čo im v strave chýba alebo naopak prebýva. Veľkou výhodou tiež je, že sa môžem stále vracať k jednotlivým lekciám kurzov ATAC a čerpať z nich. Spolupráca s jednotlivými klientmi a často sa opakujúce rovnaké problémy a rovnaké otázky ma viedli k rozhodnutiu spísať e-book „Základy vyváženého stravovania alebo 8 prehľadných rád, ako upraviť stravovanie navždy (a svojmu telu pritom počúvať)“. Svoje vzdelanie som si následne rozšírila o profesijnú kvalifikáciu „Lektor ďalšieho vzdelávania“ - zmysluplné a logické zásady vyváženej stravy a jej priameho vplyvu na zdravie ďalej odovzdávam aj prostredníctvom rôznych kurzov či seminárov.

Markéta Matyášová

Vo svete výživy sa ako laik samouk pohybujem cez 6 rokov, kedy som sa rozhodla doma s deťmi na materskej konečne pohnúť niekam so svojím životným štýlom a to tak, aby som sa naučila zdravšie jesť a schudla. Samoštúdiom kníh o výžive, článkov na internete a rôznych odborných publikácií, som sa zamerala na vysokosacharidové stravovanie s komplexnou zmenou stravovacích návykov, so zmeraním na príjem potravy s nižším GI. Sama som schudla 35 kg a dokázala som si, že to naozaj ide a organizmus začne krásne fungovať. Tiež som dokázala sama na sebe, že vplyvom všetkých životných udalostí a najväčším podielom „psychiky a stresovej náročnosti životného štýlu“ sa dá všetka snaha o zdravšie stravovanie „zničiť“. Rozhodla som sa teda po zdravotných problémoch pozrieť na celú problematiku skutočne komplexne. Rozhodla som sa pojať svoje štúdium vyhľadaním odborného kurzu. Prípadne sa v budúcnosti stať "nielen" výživovou poradkyňou, ale takým "koučom", ktorý bude ľuďom ukazovať možnosti zmeny stravovania s komplexným pohľadom na celú problematiku v duchu úplnej individuálnosti klienta, pretože tá je na prvom mieste, v súvislosti so zameraním aj na ďalšie stránky pohľadu ako je vplyv našej stravy na naše zdravie a na náš emocionálny život. Kurz pána Martina Jelínka „Poradca pre výživu a suplementáciu on-line" ma oslovil a to hlavne z dôvodu komplexného pohľadu na celú problematiku stravovania a zmeny stravovacích návykov. Kurz je úplne jedinečný a to hneď z dvoch dôvodov. Prvým je možnosť štúdia on-line , čo som ako mamička malých detí vysoko ocenila, druhým dôvodom je, ako som už spomínala celostný pohľad na výživu a zdravie.Kurz Martina Jelínka vrelo odporúčam všetkým kto sa snaží nájsť potrebné odpovede v rámci zdravšieho stravovania, pri zmene stravovacích návykov a prepojení stravovania sa zdravím v súvislosti s komplexným pohľadom na zdravie aj našu stravu, v spojení človeka ako individuality, v spojení emočnej roviny a nemenej aj stresových faktorov, ktoré nás denne obklopujú. Kurz je všetkým dostupný, je zrozumiteľný aj úplnému laikovi a určite obohatí aj tých, ktorí sa už výživou zaoberajú a potrebujú si rozšíriť svoje obzory a pohľad na výživu v spojení so všetkými možnými výživovými smermi a modernými postupmi pri stravovaní. Všetkým pomôže nájsť potrebnú hranicu medzi všetkými výživovými smermi a strieľavý pohľad na stravovanie v súvislosti so zdravím. Kurz odporúčam naozaj celej verenosti a verím, že každého absolventa nemôže nechať tento kurz „chladným“ voči sebe, svojmu zravu a zameraniu sa na zmenu stravovacích návykov s celkovou snahou odstránenia stresových faktorov zo svojho života. Kurz Vás nadopuje potrebnými informáciami pre úspešný začiatok vašej novej cesty životom. Verím, že štúdium s osobnou prítomnosťou musí byť ešte oveľa intenzívnejší zážitok. Ďakujem za toľko prospešných informácií, týkajúcich sa naozaj celistvého a triezveho pohľadu na stravovanie a zdravie nás všetkých, ktorí sa snažia pracovať sami so sebou, alebo pomáhať druhým v objavení ich novej a zmysluplnej cesty. Kurz ma veľmi ohohatil o potrebné informácie, ktoré si praxou sama na sebe a svojich blízkych dávam do súvislostí a baví ma sledovať ako telo raguje a všetku investíciu do seba nám mnohonásobne vráti. Prajem všetkým, aby našli kurz od Martina Jelínka týkajúce sa zamerania, ktoré je im blízke a cestu k svojmu novému ja.

Jakub Přibyl

Keď som sa na začiatku svojej kariéry výživového poradcu rozhodoval, aký kurz z tej neprebernej „výživárskej komercie“ vybrať (tak aby som z toho nakoniec nevyšiel s jednoduchým „papierom“ ale získal aj niečo navyše v podobe kvalitných informácií), dostal som vtedy odporúčanie na kurzy Atac. Pretože som analyticky založený človek, už od začiatku som v „Atacu“ videl jednu veľkú nevýhodu v podobe faktu, že celým kurzom na rozdiel od iných školiacich firiem vykonáva len jeden učiteľ. Veľmi rýchlo som zistil, že práve toto je veľká výhoda, pretože tým lektorom je osoba Martina Jelínka. Podľa mňa jedného z najkomplexnejších výživových expertov u nás a trúfam si tvrdiť, že dosť možno vôbec ten najlepší školiteľ a učiteľ vôbec. Vážim si ho za jeho obrovský profesijný nadhľad a som vďačný za možnosť sa ďalej vzdelávať.