Kurzy ATAC

Migrény

Migrény

Bolesti hlavy trápia nemalú časť populácie, zďaleka nie vždy je ale možné ich označiť za migrénu. Najčastejším typom bolestí sú tenzné alebo vazomotorické, ktoré tvoria viac ako 90 % všetkých bolestí hlavy. Migréna je definovaná ako ťažká a pulzujúca bolesť, ktorá väčšinou postihuje len jednu polovicu hlavy. Dĺžka migrenóznych záchvatov je rôzna, môžu trvať niekoľko hodín, ale aj niekoľko dní.

Všeobecne je väčšina bolestí hlavy spôsobená svalovým napätím, najčastejšie svalov krčnej chrbtice a trapézov. Príčina vzniku samotnej migrény je potom najčastejšie pripisovaná nadmernému rozšíreniu alebo zúženiu ciev v mozgu. K vyvolávajúcim faktorom, ktoré majú na svedomí migrenózne bolesti, patria:

  • alergie,
  • zápcha,
  • stres,
  • nadbytok aj nedostatok spánku,
  • zmeny počasia,
  • ostré svetlo,
  • veľké množstvo ľudí,
  • výkyvy hladiny krvného cukru,
  • bolesti zubov,
  • hormonálne zmeny,
  • konzumácia niektorých potravín.

K typickým príznakom migrény patrí okrem prudkej pulzujúcej bolesti v oblasti spánku alebo za uchom aj závraty, zvracanie, bolesti brucha a nejasné videnie.

Väčšine týchto problémov je možné predchádzať pravidelným fyzickým cvičením a regeneráciou (plávanie, relaxačné masáže, systém uvoľňovacích cvikov...). Populácia tieto stavy najčastejšie rieši užívaním analgetík, čo síce krátkodobo funguje, v dlhodobom meradle ale bohužiaľ porušuje prirodzenú schopnosť organizmu potláčať bolesť.

Vplyv stravy na vznik a priebeh migrén

Kvalita stravy má vplyv na vznik migrenóznych stavov. Častým spúšťačom sú potraviny s obsahom aminokyseliny tyrozínu, jedná sa predovšetkým o:

  • mäso,
  • konzervované ryby,
  • avokádo,
  • kel,
  • banány,
  • pivo,
  • mliečne výrobky,
  • tvrdé syry,
  • víno.

Doplnky stravy sú schopné zabrániť počiatočným  príznakom a bolestiam, ale na potlačenie rozvinutej migrény sú účinné iba klasické analgetiká.

Z dlhodobého hľadiska má význam sledovať v strave pomer vápnika a horčíka, ktoré riadia svalové napätie. Často sa cituje aj vplyv vitamínov B komplexu a omega-3 kyselín.

Preventívne je vhodné sa vyhýbať konzumácii väčšieho množstva alkoholu a zdrojov kofeínu.

Aj napriek tomu, že strava nemá potenciál migrény vyriešiť, ocení každý, kto migrénami trpí, akúkoľvek pomoc. Kontrola kvality stravovania tak môže ponúknuť cestu, ako skrátiť priebeh migrén a obmedziť bolesť. Pravidlám úprav stravy pre tieto situácie sa zaoberáme v kurze Poradca pre výživu, kde sa študenti na výučbovej aplikácii ZOF učia sledovať v jedálničku faktory, ktoré majú na vznik a priebeh migrény najväčší vplyv.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Katalin Mikus

Som zdravotná sestra. V mojej práci sa často stretávam s diétnymi obmedzeniami, s poruchami tráviaceho traktu. Som matkou dvoch detí a mám veľmi kladný vzťah k zdravému životnému štýlu. Aktívne športujem. V mojom okolí sa často stretávam so ženami, ktoré trápi nadváha, nevedia sa zorientovať v množstve informácií o strave, ktoré v konečnom dôsledku nikam nevedú. Tieto okolnosti ma viedli k hlbšiemu záujmu o zdravú výživu. - uvítala som možnosť online kurzu poradca pre výživu a suplementaciu -zaujala ma aj možnosť vzdelávania sa ďalších kurzoch Ďakujem za cenné informácie, ktoré sa snažím odovzdávať ďalej. Som rada, že som vybrala práve váš kurz

Jan Shejbal

Pomerne dlhú dobu som sa snažil nájsť nejaký kurz, ktorý by bolo možné zvládať k môjmu zamestnaniu. Keďže akékoľvek dochádzanie na kurz pre mňa nepripadalo do úvahy, snažil som sa nájsť niečo čo by som mohol diaľkovo študovať z domu. Keď som narazil na kurz Online Poradca pre Výživu a Suplementáciu bola to pre mňa jasná voľba. Hoci sa mi kurz zdal zo začiatku náročný, postupom času som si našiel systém ao výživu som sa začal zaujímal aj mimo obsahu kurzu. Od tej doby som už so štúdiom nemal problém. V priebehu kurzu som musel odísť na mesiac do Londýna az toho dôvodu nemal čas študovať. Veľmi ma preto potešilo že mi bola bez akýchkoľvek problémov dĺžka môjho štúdia predĺžená a mohol som po mojom návrate pokračovať tam, kde som skončil. Tento kurz ma veľmi obohatil a rozšíril obzory predovšetkým aj v oblasti alternatívnych spôsobov stravovania. Chcel by som Vám preto poďakovať za možnosť absolvovania Vášho kurzu a vrelo ho všetkým odporúčam.

Ing. Jakub Žatečka

Aj napriek tomu, že som na začiatku kurzu nevedel čo od neho môžem očakávať, a bol málinko skeptický, môžem tu povedať, že som veľmi rád za jeho absolvovanie práve u Mgr. Martina Jelínka. Kurz je pre mňa obrovským prínosom, je koncipovaný prehľadne, jednoducho, s veľkou porciou dôležitých informácií pre každého, kto sa chce venovať a rozvíjať svoje znalosti v odbore výživového poradenstvo. Teším sa na ďalšie kurzy, ktoré určite s p. magistrom absolvujem. Veľmi si ho vážim a považujem za úplného profesionála a človeka na svojom mieste.