Migrény

Bolesti hlavy trápia nemalú časť populácie, zďaleka nie vždy je ale možné ich označiť za migrénu. Najčastejším typom bolestí sú tenzné alebo vazomotorické, ktoré tvoria viac ako 90 % všetkých bolestí hlavy. Migréna je definovaná ako ťažká a pulzujúca bolesť, ktorá väčšinou postihuje len jednu polovicu hlavy. Dĺžka migrenóznych záchvatov je rôzna, môžu trvať niekoľko hodín, ale aj niekoľko dní.

Všeobecne je väčšina bolestí hlavy spôsobená svalovým napätím, najčastejšie svalov krčnej chrbtice a trapézov. Príčina vzniku samotnej migrény je potom najčastejšie pripisovaná nadmernému rozšíreniu alebo zúženiu ciev v mozgu. K vyvolávajúcim faktorom, ktoré majú na svedomí migrenózne bolesti, patria:

  • alergie,
  • zápcha,
  • stres,
  • nadbytok aj nedostatok spánku,
  • zmeny počasia,
  • ostré svetlo,
  • veľké množstvo ľudí,
  • výkyvy hladiny krvného cukru,
  • bolesti zubov,
  • hormonálne zmeny,
  • konzumácia niektorých potravín.

K typickým príznakom migrény patrí okrem prudkej pulzujúcej bolesti v oblasti spánku alebo za uchom aj závraty, zvracanie, bolesti brucha a nejasné videnie.

Väčšine týchto problémov je možné predchádzať pravidelným fyzickým cvičením a regeneráciou (plávanie, relaxačné masáže, systém uvoľňovacích cvikov...). Populácia tieto stavy najčastejšie rieši užívaním analgetík, čo síce krátkodobo funguje, v dlhodobom meradle ale bohužiaľ porušuje prirodzenú schopnosť organizmu potláčať bolesť.

Vplyv stravy na vznik a priebeh migrén

Kvalita stravy má vplyv na vznik migrenóznych stavov. Častým spúšťačom sú potraviny s obsahom aminokyseliny tyrozínu, jedná sa predovšetkým o:

  • mäso,
  • konzervované ryby,
  • avokádo,
  • kel,
  • banány,
  • pivo,
  • mliečne výrobky,
  • tvrdé syry,
  • víno.

Doplnky stravy sú schopné zabrániť počiatočným  príznakom a bolestiam, ale na potlačenie rozvinutej migrény sú účinné iba klasické analgetiká.

Z dlhodobého hľadiska má význam sledovať v strave pomer vápnika a horčíka, ktoré riadia svalové napätie. Často sa cituje aj vplyv vitamínov B komplexu a omega-3 kyselín.

Preventívne je vhodné sa vyhýbať konzumácii väčšieho množstva alkoholu a zdrojov kofeínu.

Aj napriek tomu, že strava nemá potenciál migrény vyriešiť, ocení každý, kto migrénami trpí, akúkoľvek pomoc. Kontrola kvality stravovania tak môže ponúknuť cestu, ako skrátiť priebeh migrén a obmedziť bolesť. Pravidlám úprav stravy pre tieto situácie sa zaoberáme v kurze Poradca pre výživu, kde sa študenti na výučbovej aplikácii ZOF učia sledovať v jedálničku faktory, ktoré majú na vznik a priebeh migrény najväčší vplyv.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Dana Švestková

www.revite.cz

Chcela by som poďakovať pánovi Martinovi Jelínkovi za jeho profesionálny a komplexný spôsob výučby. V oblasti holistického zdravia pracujem už 23 rokov a cítila som, že mi v starostlivosti o klientov stále chýbajú informácie o výžive. Ako experimentátor s RAW stravovaním som zistil, že extrémy ľudskému telu neprospievajú, aj keď sa niektoré spôsoby stravovania zdajú byť jediné zdravé. Individuálny prístup k jednotlivcovi (klientovi) je najdôležitejší.Na kurze ATAC som pochopil súvislosti niektorých vecí, ktoré som vedel, ale aj nové skutočnosti, ktoré ma prekvapili. Už niekoľko rokov som vegetariánka, dôležité podnety a rady o vyváženom stravovaní som dostala od skvelého učiteľa pána Jelínka.Keď sa nás pýtali, prečo sme si vybrali práve toto školiace stredisko, odpovedala som, že intuícia. Pri hľadaní vhodného kurzu - výživového poradcu - prevládala skutočnosť, že kurzy ATAC spájajú západný medicínsky prístup so starovekými východnými učeniami. Som terapeutka TCM a energetickej psychológie. Takže obsah kurzu je presne podľa môjho zamerania, je skvelý a štúdium som si užila.Môj priateľ, ktorého som presvedčila, aby študoval so mnou, mi niekoľkokrát povedal: ,,Vybrala si si dobre".A ja som o tom na 100 % presvedčená.Ešte raz ďakujem za milý prístup a ústretovosť.Kurz môžem všetkým záujemcom len odporučiť. Myslím, že v Českej republike nenájdete lepšie.

Miriam Onyedumbi

Môžem povedať, že kurz "Poradca pre výživu a doplnenie" zachránil môj život. Roky som sa snažil dostať z veľmi ťažkej a agresívnej choroby, veľa som čítal, hľadal, dúfal, skúšal som sa sám a keď som začal strácať nádej, našiel som tento kurz. Som za ňu nesmierne vďačný a vždy ju budem odporúčať ďalej. Dozvedel som sa veľa nových informácií a potvrdilo sa mi, čo som už vedel. Vďaka tomuto kurzu som sa na všetko dokázal pozrieť objektívnejšie, a to mi všetko objasnilo. Veľmi milí a spoľahliví ľudia. Ďakujeme!

Vladimír Lauer

Chcela by som sa poďakovať pánovi Jelínkovi za možnosť študovať kurz Poradca pre výživu a doplnky výživy - online. Kurz bol naozaj bohatý a rozsiahly. Množstvo užitočných informácií, ktoré sa vďaka vzdelávacej hre ZOF takmer okamžite uplatnia v praxi. Kurz som navštevoval hlavne kvôli sebe, takže som hľadal kurz, z ktorého by som vyšiel so skutočnými vedomosťami a nie len s papierom. Bol som príjemne prekvapený rozsahom informácií o kurze. Je zrejmé, že pán Jelínek sa okrem fyzickej a psychickej oblasti zaujíma aj o duchovnú, čo osobne považujem za najväčšie plus, okrem holistického prístupu a zdravého pohľadu na všetky druhy stravovania. Ak chcete získať skutočné vedomosti o výžive, môžem tento kurz len odporučiť. Som s ním úplne spokojný a teším sa na ďalšie kurzy.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu