Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Chronický únavový syndróm

Chronický únavový syndróm

Únavový syndróm postihuje čoraz viac ľudí na celom svete. V minulosti sa prejavy tohto ochorenia označovali ako "syndróm chronickej neuroendokrinnoimunitnej dysfunkcie" alebo "myalgická encefalomyelitída", najčastejšie sa ale prezentuje "chronický únavový syndróm".

Najčastejšie sa vyznačuje:

  • pocity hlbokého a dlhotrvajúceho vyčerpania,
  • poruchami spánku,
  • zlým sústredením,
  • depresiami,
  • bolesťami kĺbov a svalov,
  • bolesťou v krku,
  • zvýšenou teplotou...

Stále sa vedú spory o tom, či je únavový syndróm špecifickým ochorením alebo len súborom nesúvisiacich príznakov.

Konkrétna príčina chronického únavového syndrómu stále nie je známa. Väčšina odborníkov sa však zhoduje, že významnú úlohu zohráva oslabený imunitný systém v kombinácii s fyzickým a psychickým preťažením (približne 60 % postihnutých tvoria alergici). Niektorí postihnutí trpia rôznymi autoimunitnými chorobami (lupus atď.).

Ďalšími možnými a často uvádzanými príčinami môžu byť:

  • stres,
  • poruchy centrálneho nervového systému,
  • poruchy svalového metabolizmu,
  • poruchy spánku atď.

Aby toho nebolo málo, pripisuje sa chronickému únavovému syndrómu aj vplyv:

  • toxínov zo znečisteného prostredia,
  • nízkeho krvného tlaku,
  • abnormálnej hormonálnej aktivity.

Vplyv stravy na chronický únavový syndróm

Vo vzťahu k strave môže chronickú únavu vyvolať nedostatok akýchkoľvek nutričných látok. Preto by sa pri snahe podporiť riešenie syndrómu úpravou stravy mali dodržiavať nasledujúce zásady:

1. Najprv je vhodné vykonať analýzu existujúceho stravovania.
To obnáša detailný pohľad na:

A) Zloženie stravy (t. j. kvalitu potravín a pestrosť v ich volbe).

B) Nutričnú kvalitu (sleduje sa obsah všetkých analyzovateľných živín).

Keďže sa chronický únavový syndróm nazýva chronický, znamená to, že nevznikol sám od seba zo dňa na deň, ale metabolizmus musel byť odvádzaný od rovnováhy po dlhšiu dobu. Z toho vyplýva, že analýza stravy by sa mala zamerať na dlhšie časové obdobie.

2. Potom upraviť jedálniček tak, aby vykazoval:

A) Dostatočnú pestrosť vo výbere potravín,

B) Zodpovedajúcu kvalitu konzumovaných potravín,

C) Nutričnú vyváženosť vo všetkých sledovaných parametroch.

Ak sa pri analýze výživy zistí, že niektoré mikroživiny (najmä vitamíny a minerály) sú dlhodobo v nedostatku, je vhodné upraviť ich príjem na mierne vyššiu úroveň z dôvodu snahy o nasýtenie organizmu.

3. Z doplnkovej výživy sa najčastejšie preferujú:

A) Imunomodulačné prípravky - napr. echinacea,

B) Antioxidanty,

C) Adaptogény.

Pri liečbe chronického únavového syndrómu vznikajú dva problémy:

- Ide o chronickú poruchu, preto je potrebné zvážiť časovo náročnejší proces (rádovo mesiace).
- Ide o syndróm, takže sa nerieši jeden problém, ale hneď celý ich súbor. V podstate to znamená, že rovnováha tela a mysle bola narušená na viacerých úrovniach (homeostatické samoregulačné mechanizmy prestali fungovať vo viacerých systémoch).

V praxi toto obnáša nielen nastaviť nový systém správne, ale tiež mať nemalú trpezlivosť s jeho realizáciou a priebežným vyhodnocovaním výsledkov. Toto sa študenti učia v kurze Poradca pre výživu, kde pomocou vzdelávacej aplikácie ZOF vytvárajú modelové stravovacie režimy s cieľom vykázať nutričnú rovnováhu.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Markéta Petrová

Kurz „Poradca pre výživu a suplementáciu“ je báječný komplexný a ucelený návod, ktorý mi pomohol lepšie sa zorientovať v oblasti výživy človeka, jeho zdravia aj problematiky suplementácie. Z časových dôvodov som si vybrala online verziu kurzu, takže som štúdium mohla prispôsobiť svojmu času. Jednotlivé témy sú prehľadne, jednoducho a čítavo spracované a veľmi ma bavila. Systém mentálnych máp chválim najviac, vďaka nemu sa pre mňa každá lekcia stala oveľa prehľadnejšou a lepšie zapamätateľnou a navyše podporil aj moju kreativitu. Pokiaľ sa o oblasť zdravého stravovania a životného štýlu zaujímate, potom je tento kurz jednoznačne to pravé orechové.

Ing. Marek Smetana

Keď sa spätne obzriem, je veľmi rád, že nastúpil sem na kurz, čo viedol stravný majster, magister Martin Jelínek. Dozvedel som sa, čo tisíce rokov východnej náuky tvrdia, ale aj šíru škálu stravovedných noviniek. Kurz bol pestrý, nechýbali snáď žiadne stravovacie teórie. Kto pozor dával a na lekcie sa pripravoval, v strave včel iste tuší, kerá bije... Vegánom že je pán Jelínek napriek, zastáva objektívne stravovacie názory. Veľká vďaka, majster, že ste mi bol v rámci kurzu ochotný všetky informácie a rady darovať! A vďaka a chvála patrí aj Vaším kurzom o mlieku, cukrovke a ako sa majú decká stravovať!

Petra Menšíková

Pán Jelínok, chcela by som Vám veľmi poďakovať za možnosť vzdelávať sa pod Vašim vedením v odbore poradenstvo vo výžive. Na rozdiel od študijných rokov, som sa na každú prednášku veľmi tešila a som vďačná za túto skúsenosť a veľa prínosných informácií. Tiež voľba školiteľov je super a tým, že je každý prednášajúci, z iného "cesta", prináša na danú tému, iný spôsob osvety a to vnímam ako veľký prínos. V každom prípade to nebol môj posledný kurz "u Vás" a hneď ako mi možnosti dovolia, budem sa tešiť opäť na videnie ;-) Tiež veľmi vítam Vašu ústretovosť v zodpovedaní všetečných otázok a snahu absolventov, ktorí kurz už absolvovali, motivovať na ich ceste ďalej av rámci svojich možností ich podporovať, čím vloženú investíciu do kurzu robíte zanedbateľnou položkou, ktorá sa mnohonásobne vráti! Majte sa veľmi fajn a vďaka za túto prínosnú skúsenosť!