Kurzy ATAC

Výber potravín pre vyváženú stravu

Predstavte si, že idete nakupovať a túžite po tom zaobstarať si skutočne zdravé potraviny, ktoré budú tvoriť základ celodenného stravovania. Chodíte po supermarkete, pozeráte regály a premýšľate, či pečivo, cestoviny, konzervy, mäso, jogurty, syry, vajcia, cereálie a mnohé ďalšie potraviny sú naozaj v zodpovedajúcej kvalite, alebo sa iba ich kúpou stávame obeťou komplotu potravinárskeho priemyslu. Všetci to poznáme – obaly jednotlivých potravín sú krásne farebné as veselými motívmi, krikľavo popisujú výhody výrobku. Kto by odolal?

Dochádza bohužiaľ k situáciám, keď väčšina ľudí vďaka kombinácii vplyvu reklám, chutí potravín a neznalosti základnej problematiky pri tvorbe vyváženého stravovania skĺzava do zúfalého stereotypu. Ten vyzerá tak, že prevažujú určité skupiny potravín. Najčastejšie mäsové a mliečne výrobky, sladkosti a potraviny s obsahom lepku. Naopak sa nedostáva napríklad zeleniny, ovocia alebo strukovín.

Aj napriek tomu, že existuje nespočetné množstvo výživových teórií, ktoré sa vo svojich odporúčaniach často výrazne odlišujú, na všeobecnej úrovni platí, že strava by mala byť pestrá. S dodržiavaním tohto pravidla je potrebné začať najskôr pri výbere potravín a základných surovín na prípravu pokrmov. V podstate existuje 9 základných skupín potravín, ktoré môžeme jesť. „Môžeme jesť“ znamená, že ich náš organizmus dokáže stráviť a spracovať. Nehodnotíme zatiaľ, či sú niektoré z potravín vhodnejšie viac alebo menej, iba sa pozrime na ich rozdelenie:

1. skupina: Obilniny

Delíme ich na lepkové (obsahujú bielkovinu lepok – pšenica, raž, ovos, jačmeň) a bezlepkové (neobsahujú bielkovinu lepok – napríklad ryža, pohánka, kukurica, proso, amarant, quinoa ai). Lepkové sú náročnejšie stráviteľné, určitá časť populácie má na lepok zvýšenú citlivosťalergiu, v mnohých prípadoch je preto vhodné ich v strave obmedzovať.

Najčastejšie sa obilniny spracovávajú do podoby múky alebo vločiek. V bežných potravinách sa s nimi stretneme napríklad u pečiva, müsli, sušienok, buchiet, zákuskov, tort, knedlí, cestovín, popcornu… Spektrum takto vyrábaných produktov je nepreberné. Spôsob spracovania a použité ďalšie látky (aditíva) potom určuje, či je taká potravina pre nás viac alebo menej vhodná.

Faktom je, že v našich podmienkach sa jedná o najviac (najčastejšie) konzumované potraviny vôbec. Čím vyšší je ich podiel v každodennej strave, tým viac sa metabolizmus odkláňa od rovnováhy.

Všeobecne platí, že by sme mali mať v každodennom prístupe k stravovaniu pod kontrolou zbytočne vysoký príjem lepkových obilnín, ktoré rovnovážne dopĺňame o bezlepkové zdroje.

2. skupina: Strukoviny

Medzi bežne známe strukoviny patrí šošovka, hrach, fazuľa, cícer, sója, arašidy…

Táto skupina potravín nie je tak obľúbená a rozšírená, ako vyššie uvádzané obilniny (výnimkou sú napríklad indická alebo mexická kuchyňa). Dôvodom je predovšetkým ich povesť nadúvavých potravín. Toto je dané obsahom antinutričných látok. Ide o zložky, ktoré špecifickým spôsobom komplikujú proces trávenia – sťažujú vstrebávanie niektorých živín, prípadne sú pre ľudí priam nestráviteľné. Strukoviny sú ale na strane druhej veľmi bohatým zdrojom mnohých dôležitých živín, ako sú bielkoviny, vláknina a tuky. Ich nedostatok sa tiež prejavuje vznikom zdravotných komplikácií. Strukoviny majú potenciál byť bežnou súčasťou každodennej stravy, je potrebné sa ich ale naučiť správne pripravovať – vždy primárne s cieľom čo najviac znížiť obsah problematických antinutričných látok, čo dosiahneme lúpaním, namáčaním, klíčením, fermentáciou, dlhším varením alebo používaním spektra rôznych druhov korenia.

3. skupina: Zelenina

Ponuka zeleniny je skutočne široká. Na výživárske účely má zmysel ju deliť na koreňovú (mrkva, petržlen, zemiaky, cesnak, cibuľa, zeler a ďalšie) a nadzemnú (brokolica, stopkový zeler, vňať, šalát, kapusta, uhorka, paprika, baklažán, kel a iné).

Zelenina by mala nevyhnutnou súčasťou našej každodennej stravy. Dôvodov je niekoľko, medzi najvýznamnejšie patrí vysoký obsah vlákniny, vitamínov a antioxidantov. Z dôvodu vysokého obsahu vlákniny má schopnosť zväčšovať objem stravy. To je dôležité okrem iného aj preto, že obsah energie v zelenine je minimálny, jej prítomnosť v strave v dostatočnom množstve tak výrazne nezasahuje do energetickej bilancie. Konzumácia zeleniny je vo väčšine západných krajín nedostatočná. Bohužiaľ ani jej dostupnosť v patričnej kvalite nie je dvakrát najlepšia.

Zeleninu by sme mali konzumovať najlepšie so slanými pokrmami, minimálne dvakrát denne v surovej, tepelne upravenej aj kvasenej podobe.

4. skupina: Ovocie

Pri ovocí by sme mali rozlišovať, či pochádza z našich zemepisných šírok (jablká, hrušky, slivky, marhule, broskyne, ríbezle, jahody, maliny, egreše a pod.), alebo z exotických oblastí (banány, pomaranče, mandarínky, grepy, kivi, ananás ai).

Rovnako ako zelenina je aj ovocie bohato zastúpené vlákninou, vitamínmi, minerálnymi látkami či antioxidantmi. Súhrnne vzaté má ale mierne odlišné charakteristiky ako zástupcovia zeleniny, od toho sa odvíja aj možnosti práce s ním v každodennom stravovaní.

Všeobecne je vhodné ich konzumovať ako súčasť sladkých pokrmov, minimálne raz denne. Ďalej by sa pomer medzi objemom zeleniny a ovocia mal každý deň pohybovať približne v rozmedzí 2-3:1.

5. skupina: Orechy a semená

Táto skupina potravín je veľmi koncentrovaným zdrojom živín. Napomáha tomu minimálne zastúpenie vody. Podobne ako pri strukovinách aj tu nájdeme výrazné zastúpenie bielkovín a tukov. Za zmienku ešte stoja aj minerálne látky (vápnik, horčík ai), ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú metabolické pochody. Typickými zástupcami sú mandle, mak, ľan, vlašiaky, kešu, tekvicové či slnečnicové semienka, sezam a mnoho ďalších.

Tragické je, že väčšina ľudí si spája konzumáciu orechov s arašidmi, ktoré patria medzi zdravotne najrizikovejšie vôbec (predovšetkým z dôvodu ich kvality – prebytok soli, obsah plesní a oxidovaný olej).

Z dôvodu vysoko atraktívneho zastúpenia živín je vhodné orechy a semienka konzumovať aspoň raz denne.

6. skupina: Huby

Huby v porovnaní s ostatnými skupinami potravín nie sú nabité živinami. Aj tak ale vie dodať telu nemálo významných látok, kde medzi najvýznamnejšie patrí vláknina a niektoré minerály. Dôležité je dôkladne ich tepelne upravovať, aby sa zlepšila ich stráviteľnosť.

7. skupina: Mliečne výrobky

Jedná sa o kravské , ovčie alebo kozie produkty z mlieka: Maslo, syry, jogurty, tvarohy, kyšky, kefíry…

Z dôvodu rozličných výrobných postupov nájdeme medzi nimi potraviny rôznej kvality, od čoho sa odvíja aj (ne)vhodnosť ich konzumácie. Z niekoľkých dôvodov sú mliečne výrobky v dnešnej dobe propagované stále viac a ich konzumácia sa bohužiaľ zvyšuje na úkor iných skupín potravín, ktoré naopak v jedálničku zaostávajú. To je potom príčinou zvýšeného rizika vzniku niektorých zdravotných ťažkostí, ktoré sú najčastejšie dávané do vzťahu s prebytkom tukov, laktózy (mliečneho cukru) alebo bielkovín (kazeín, srvátka).

Súčasťou filozofie vyváženého stravovania s celostným prístupom by mala byť snaha živočíšne mliečne výrobky nejesť tak často, ako sa v dnešnej dobe propaguje. U zdravých jedincov je dostačujúce raz denne.

8. skupina: Mäso a ryby

Kurča, morka, bravčové, hovädzie, jahňacie, králičie, kapor, zubáč, losos, pstruh, šťuka, plody mora (krevety, mušle, chobotnice ai).

Sú používané v čerstvom i rôznymi spôsobmi konzervovanom stave, od toho sa odvíja aj ich kvalita. Vždy je rozumnejšie orientovať pozornosť na chudé mäso s menším zastúpením tuku, ktorý iba zvyšuje jeho energetický obsah a podporuje nárast hmotnosti či vznik srdcovo-cievnych problémov. Malou výnimkou sú ryby, ktorých zloženie tuku je špecifické vo vyššom obsahu tzv. omega-3 tukov, ktoré naopak majú na srdcovo-cievny systém pozitívny vplyv. Veľmi diskutovanou oblasťou je kvalita rýb, a to predovšetkým chovaných na farmách. Dôvodom je vysoká koncentrácia živočíchov s rizikom vzniku stresových faktorov a súčasne kvalita kŕmnych zmesí.

Aj u mäsa platí, že je rozumné držať jeho konzumáciu v rozumných medziach, najlepšie maximálne raz denne. V prípade vegetariánstva či vegánstva sa mäso plnohodnotne nahrádza rastlinnými zdrojmi na čele so strukovinami, orechmi, semenami a obilninami.

9. skupina: Vajcia

Prevažujú slepačie, občas sú dostupné aj prepeličie či v extréme pštrosie. Okrem priamej konzumácie sa vajcia spracovávajú do rôznych ďalších potravín – cukrovinky, cestoviny, majonézy a iné.

V tomto smere platí podobné odporúčanie ako v prípade mäsa. Všeobecne totiž konzumujeme príliš veľa vajec, najčastejšie v ich skrytej forme ako súčasť technologicky upravených potravín. Väčšinou sa v rámci pravidiel pestrosti a vyváženosti odporúča ich konzumácia v množstve zodpovedajúcom približne 6-10 vajciam týždenne pre dospelého človeka.

Celý náš jedálniček by sa teda mal „točiť“ okolo týchto kategórií potravín, z ktorých za určitých podmienok vyberáme vhodných zástupcov. Vždy najlepšie v tej najkvalitnejšej možnej podobe (to znamená poznať pôvod a zaistiť ich čerstvosť) av kombinácii s ďalšími vhodnými potravinami tak, aby výsledok zodpovedal našim chuťovým požiadavkám a súčasne aj potrebám vlastného metabolizmu. Aby sme toho boli schopní, treba niečo málo vedieť o zložení jednotlivých potravín. To znamená, aké zdraviu prospešné či škodlivé látky potravina obsahuje. Na základe tejto znalosti potom budeme schopní voliť tých skutočne vhodných zástupcov vo vhodných pomeroch.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Bc. Zuzana Hajduková, DiS.

Sú to už dva roky, čo som absolvovala kurz Výživový poradca a sumplementacipod vedením Mgr. Martin Jelínek. A aj po týchto dvoch rokoch môžem so stopercentnou istotou povedať, že to neľutujem a nikdy ľutovať nebudem, pretože zdravý životný štýl sa stal súčasťou môjho každodenného života. Počas polročného kurzu v rozsahu 410 hodín som získal veľa informácií, ktoré ma posunuli vpred. Spojil som zdravý životný štýl so športom, ktorému sa naplno venujem. Na kurze Poradca pre výživu a fitness som sa dozvedela veľa cenných informácií, ktoré som zaviedla do praxe, stále ich využívam a budem ich využívať aj naďalej. Chcem sa v tomto smere ďalej vzdelávať, preto postupne navštevujem ďalšie kurzy pod vedením Martina Jelínka. Páči sa mi, ako vedie kurzy - vždy vytvára atmosféru pokoja. Obdivujem jeho vyrovnanosť a prirodzenú inteligenciu s citom viesť prednášky. Vždy, keď sa naňho obrátim s otázkami, a vždy dostanem vyčerpávajúcu odpoveď bezchybne :-). Kurzy podvodu Mgr. Martin Jelinek Môžem len odporučiť. Nielenže sa budete cítiť dobre v uvoľnenej atmosfére, ale získate toľko komplexných informácií, že budete chcieť siahnuť po ďalších. Ďakujem, Martin, úprimne :-)

Karolína Hamplová

Ako manažérka v nadnárodnej spoločnosti som nemala čas robiť veci, ktoré ma zaujímali nad rámec mojej práce, a keď som dosiahla takmer 90 kg pri zlom životnom štýle, rozhodla som sa schudnúť..ÁNO, schudla som, ale veľmi zlým spôsobom. Potom prišiel čas, keď som začala túžiť po rodine a po siedmich umelých oplodneniach sa mi narodil syn. Vtedy som si začala vážiť svoje telo a uvedomila som si, že sa o seba musím starať. Zároveň si uvedomujem, že sme zrkadlom pre naše deti, a tak som začala hľadať spôsob, ako sa ZRODIŤ. A ako to už v živote býva, v momente, keď som sa naozaj rozhodla, že CHCEM VEDIEŤ, stretla som absolventa kurzu pána Martina Jelínka "Výživový a doplnkový poradca", ktorý bol neuveriteľne nadšený, motivovaný a plný vedomostí. ( Dnes sme skvelí priatelia.) Hneď som začala hľadať referencie a nenašla som jedinú zlú zmienku alebo informáciu. A ako matka na materskej dovolenke som nesmierne ocenila spôsob ,,dištančného vzdelávania.... Rozhodnutie padlo a ja som okamžite začal študovať. Pol roka ubehlo ani neviem ako :-)Nesmierne oceňujem prístup pána Jelínka, otvorený pohľad na celú problematiku výživy a komplexný pohľad, ktorý si dovolím tvrdiť, že inde nezískate. Zároveň je prostredie, v ktorom štúdium prebieha, pomerne sofistikované a profesionálne spracované.Ak váhate, určite do toho choďte. Vďaka štúdiu som si uvedomila, aký dobrý môže byť náš život, ak sa o seba správne staráme. Dnes chápem pojem ,,ste to, čo jete,,, naozaj ste! a žijeme len raz, tak nech to stojí za to. Ako poznámku pre tých, ktorí ešte stále váhajú, uvádzam svoj príbeh... ktovie, akú úlohu v ňom zohralo toto štúdium.Počas materskej dovolenky som študovala "Poradcu pre výživu a doplnky výživy" , keď som kurz úspešne ukončila, zistila som, že si dokážem perfektne zorganizovať deň s dieťaťom a prácu a nadviazala som na kurz "Inštruktor fitness" a začala pracovať ako inštruktorka. A pretože rada robím veci poriadne a komplexne, začala som študovať po tretíkrát a som rada, že mám certifikát "Športová a relaxačná masáž". Teraz mám pocit, že môžem byť svojim klientom k dispozícii v širokom spektre a vraciam sa k diétam a ďalším kurzom, ktoré pán Jelínek ponúka.

Ing. Jitka Jedličková

Ďakujeme za možnosť učiť sa od Mgr. Martin Jelínek, štúdium bolo pre mňa veľmi prínosné. Pre mňa, keďže som pracovne veľmi zaneprázdnená,je najväčšou výhodou online štúdium. Lekcie sú prepracované, organizované a pozitívne hodnotím učebnú hru ZOF a myšlienkové mapy, vďaka ktorým som si lepšie zapamätala učivo.Počas tohto štúdia som si uvedomila, že všetko závisí aj od psychiky človeka a vďaka tomu som sa rozhodla pre štúdium ďalšieho kurzu a to "Sila myšlienky". Ešte raz vám veľmi pekne ďakujem za možnosť vášho štúdia a teším sa na ďalšie kurzy, ktoré pripravíte.