Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Tetánia

Tetánia

Tetánia

Tetánia je problém, ktorý trápi obrovské množstvo ľudí bez toho, aby väčšina z nich vôbec vedela, že sa jedná práve o tetániu. Jej prejavy vedia nielen znepríjemniť kvalitu života, ale v niektorých situáciách aj vážne ohroziť zdravie. Pritom prevencia aj riešenie tohto problému sú veľmi jednoduché.

V skutočnosti sa jedná o syndróm, pre ktorý je typická výrazne znížená hladina horčíka v tele. Prejavuje sa preto zvýšenou dráždivosťou nervosvalového ústrojenstva, čo má za následok predovšetkým sklony ku kŕčom (označuje sa ako forma latentná), alebo rôznymi kŕčovými stavmi (forma manifestná). Rozšírenejšia je forma latentná, ktorá o sebe dáva popri svalových kŕčoch vedieť predovšetkým svrbením, mravčením alebo pálením na prstoch, dlaniach, chodidlách i jazyku, samovoľnými zášklbami svalov, podráždenosťou, bolesťou hlavy, závratmi alebo poruchami sústredenia.

Častejšie bývajú postihnuté ženy ako muži, väčšinou sa jedná o jedincov medzi dvadsiatym až tridsiatym rokom života. Veľké trápenie s tetániou zažívajú športovci, ktorým aj latentná forma tetánie dokáže znepríjemniť snahu o adekvátny športový výkon.

Existuje celý rad faktorov, ktoré túto situáciu vyvolávajú:
Najčastejšie uvádzané príčiny sú nízka hladina voľného krvného vápnika, ktorá je vyvolaná napr. nedostatkom horčíka, vitamínu D alebo zlou funkciou prištítnych teliesok. Ďalej je to užívanie niektorých liekov, ktoré vedie k ovplyvneniu metabolizmu horčíka, najčastejšie sa jedná o diuretiká, kortikoidy, laxatíva (preháňadlá).

Vplyv stravy na tetániu

Riešením situácie vo vzťahu k úprave stravovania nie je zvýšený príjem horčíka, ako sa bežne prezentuje a praktizuje (najčastejšie formou suplementácie). Kľúčové je predovšetkým zamerať sa na zaistenie správneho pomeru vápnika a horčíka. Oba prvky rozhodujú o kvalite nervosvalovej koordinácie, záleží preto na ich vzájomnom pomere v strave, ktorý sa premietne do úrovne metabolizácie každého z nich. Pokiaľ je teda v jedálničku príliš veľa vápnika (voči horčíku), bude sa zvyšovať úroveň napätia, v prípade opačného pomeru sa organizmus bude uberať smerom k väčšiemu uvoľneniu.

Zostaviť jedálniček s adekvátnym pomerom oboch prvkov nie je nijako zložité (obzvlášť v situáciách, keď sa užívajú doplnky stravy). Jediným problémom, na ktorý v praxi narážame, je potreba zistenia "presného" obsahu minerálov v potravinách. Študenti sa v našich kurzoch učia na výučbovej aplikácii ZOF zostavovať aj jedálne lístky s rôznymi pomermi minerálov vrátane vápnika a horčíka. Kľúčom k úspešnému zostaveniu nie je len preferencie výberu potravín s bohatým zastúpením týchto prvkov, ale predovšetkým správne rozloženie obsahu a pomeru minerálov v priebehu celého dňa. Napríklad posledné jedlo pred spaním by vždy malo obsahovať vyšší podiel horčíka voči vápniku, pretože magnézium znižuje napätie a telo sa tak lepšie pripraví na spánok.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Petra Pokorová, DiS.

Som nutričná terapeutka a hľadala som možnosť ďalšieho sebavzdelávania. Vzhľadom na moju vyťaženosť som uvítala dištančnú formu výživového kurzu Mgr. Jelínka – tj kombináciu samoštúdia s využitím tzv. myšlienkových máp a osobného stretnutia s lektorom na spoločných seminároch v Prahe. Veľmi dobre a efektívne spracované jednotlivé kapitoly ma doslova a do písmena vtiahli do danej problematiky. Cítila som veľký príliv energie a túžby dozvedieť sa stále viac informácií. Dnes sa pozerám na problematiku výživy človeka očami celostnej medicíny. Naučila som sa základom Ayurvedy a Tradičnej čínskej medicíny. Už dokážem pomôcť ľuďom, ktorí sa dostali do slepej uličky klasickej medicíny. Tento kurz je vo svojej dobe skutočne veľmi ojedinelý. Môžem len odporučiť.

Mgr. Renata Míková

V rámci práce, ktorá je zároveň aj mojím koníčkom, sa venujem hlavne písaniu článkov z oblasti stravovania, cvičenia a rozvoja osobnosti. Prichádzam do kontaktu s rôznymi fitnes trénermi i výživovými poradcami. Bohužiaľ, okrem skutočných odborníkov sa medzi nimi nájdu aj takí, ktorí absolvovali školenie v podobe jedného či dvoch víkendov, čomu zodpovedajú aj ich vedomosti, prístup ku klientom a jednotvárne stravovacie plány, nerešpektujúce individualitu klienta. To ma vlastne vyprovokovalo k tomu, aby som sa na výživu pozrela i ja, ale inak. Rozhodla som sa nájsť kurz, ktorý by mi pomohol „upratať“ si v hlave niektoré informácie a pozrieť sa na výživu nezaujatým pohľadom. Hľadala som kurz, ktorý by nebol len o získaní certifikátu, ale o skutočnom vzdelávaní sa a relevantných informáciách. Na Slovensku som pátrala márne. Potom som sa dozvedela o 6-mesačnom kurze „PORADCE PRO VÝŽIVU A SUPLEMENTACI“ v Českej republike, ktorý vedie skúsený odborník na výživu Mgr. Martin Jelínek. Po prečítaní informácií o kurze i vyjadrení absolventov nebolo o čom premýšľať. Išla som do toho a neľutujem. Naopak, po absolvovaní kurzu som v rámci seminárnej práce urobila prvý jedálniček v živote, hoci ešte mesiac pred ukončením kurzu som mala z toho skutočne veľké obavy. Tvorba jedálnych lístkov sa stala mojím koníčkom a v blízkej budúcnosti plánujem absolvovať ďalšie kurzy pod vedením Mgr. Martina Jelínka, pretože niečo mi hovorí, že toto je iba začiatok . Som presvedčená o tom, že ak chce byť človek naozaj dobrým výživovým poradcom, aj keď možno iba na „hobby“ úrovni, musí sa stále vzdelávať. Čo sa mi na kurze najviac páčilo? V prvom rade holistický, teda komplexný prístup k výžive a snaha lektora viesť študentov k tomu, aby v rámci zostavovania stravovacích plánov využívali svoje vedomosti, ale aj zdravý rozum a snažili sa ušiť jedálniček každému klientovi na mieru – zohľadniť jeho krvnú skupinu, zdravotné ťažkosti, termický efekt či acidobázické pôsobenie potravín na organizmus človeka atď. Takisto oceňujem formu štúdia, teda využívanie myšlienkových máp pri spracovávaní lekcií. Týmto spôsobom sa človek veľa naučí a v rámci prípravy na mesačné testy sú dobrými pomocníkmi. Zároveň je človek nútený venovať sa kurzu pravidelne. Na záver nemôžem opomenúť možnosť neobmedzene využívať poradňu pre študentov a neskôr pre absolventov, v ktorej na otázky odpovedá Mgr. Jelínek, ktorému sa chcem veľmi pekne poďakovať za skvelé informácie i prístup k študentom.

Bc. Martin Karvaš

K tomuto kurzu som sa dostala predovšetkým z vlastnej iniciatívy, keď som si začala uvedomovať, aký kľúčový význam má výživa pre vznik alebo odstránenie zdravotných komplikácií. Mgr. Martin Jelínek sa do mojej pozornosti dostal prostredníctvom svojich prednášok a niekoľkých kníh, ktoré ma zaujali svojou jednoduchosťou, ale zároveň profesionalitou. Preto som sa rozhodol absolvovať kurz, najmä kvalitný, a za taký považujem aj tento kurz. Podľa môjho názoru ide o vhodnú kombináciu poznatkov západnej a východnej medicíny. Na jednej strane rešpektuje dôležité poznatky západnej medicíny, ale zároveň nediskriminuje tisícročné poznatky východných kultúr, či už ajurvédy alebo čínskej tradičnej medicíny. Prioritou tohto kurzu je naučiť vás racionálne pristupovať k tomu, čo môžete denne ovplyvňovať, a zároveň si vytvoriť životný štýl postavený na týchto princípoch. Tento kurz teda nie je liekom, ktorý dočasne utlmí vašu bolesť alebo vyrieši jeden problém. Je to predovšetkým spôsob, ako sa zamerať na príčiny, pochopiť ich a trvalo ich vyriešiť. S nadšením môžem povedať, že tento kurz mi dal veľmi pevné základy v oblasti výživy a suplementácie, na ktorých môžem stavať.