Tetánia je problém, ktorý trápi obrovské množstvo ľudí bez toho, aby väčšina z nich vôbec vedela, že sa jedná práve o tetániu. Jej prejavy vedia nielen znepríjemniť kvalitu života, ale v niektorých situáciách aj vážne ohroziť zdravie. Pritom prevencia aj riešenie tohto problému sú veľmi jednoduché.
V skutočnosti sa jedná o syndróm, pre ktorý je typická výrazne znížená hladina horčíka v tele. Prejavuje sa preto zvýšenou dráždivosťou nervosvalového ústrojenstva, čo má za následok predovšetkým sklony ku kŕčom (označuje sa ako forma latentná), alebo rôznymi kŕčovými stavmi (forma manifestná). Rozšírenejšia je forma latentná, ktorá o sebe dáva popri svalových kŕčoch vedieť predovšetkým svrbením, mravčením alebo pálením na prstoch, dlaniach, chodidlách i jazyku, samovoľnými zášklbami svalov, podráždenosťou, bolesťou hlavy, závratmi alebo poruchami sústredenia.
Častejšie bývajú postihnuté ženy ako muži, väčšinou sa jedná o jedincov medzi dvadsiatym až tridsiatym rokom života. Veľké trápenie s tetániou zažívajú športovci, ktorým aj latentná forma tetánie dokáže znepríjemniť snahu o adekvátny športový výkon.
Existuje celý rad faktorov, ktoré túto situáciu vyvolávajú:
Najčastejšie uvádzané príčiny sú nízka hladina voľného krvného vápnika, ktorá je vyvolaná napr. nedostatkom horčíka, vitamínu D alebo zlou funkciou prištítnych teliesok. Ďalej je to užívanie niektorých liekov, ktoré vedie k ovplyvneniu metabolizmu horčíka, najčastejšie sa jedná o diuretiká, kortikoidy, laxatíva (preháňadlá).
Riešením situácie vo vzťahu k úprave stravovania nie je zvýšený príjem horčíka, ako sa bežne prezentuje a praktizuje (najčastejšie formou suplementácie). Kľúčové je predovšetkým zamerať sa na zaistenie správneho pomeru vápnika a horčíka. Oba prvky rozhodujú o kvalite nervosvalovej koordinácie, záleží preto na ich vzájomnom pomere v strave, ktorý sa premietne do úrovne metabolizácie každého z nich. Pokiaľ je teda v jedálničku príliš veľa vápnika (voči horčíku), bude sa zvyšovať úroveň napätia, v prípade opačného pomeru sa organizmus bude uberať smerom k väčšiemu uvoľneniu.
Zostaviť jedálniček s adekvátnym pomerom oboch prvkov nie je nijako zložité (obzvlášť v situáciách, keď sa užívajú doplnky stravy). Jediným problémom, na ktorý v praxi narážame, je potreba zistenia "presného" obsahu minerálov v potravinách. Študenti sa v našich kurzoch učia na výučbovej aplikácii ZOF zostavovať aj jedálne lístky s rôznymi pomermi minerálov vrátane vápnika a horčíka. Kľúčom k úspešnému zostaveniu nie je len preferencie výberu potravín s bohatým zastúpením týchto prvkov, ale predovšetkým správne rozloženie obsahu a pomeru minerálov v priebehu celého dňa. Napríklad posledné jedlo pred spaním by vždy malo obsahovať vyšší podiel horčíka voči vápniku, pretože magnézium znižuje napätie a telo sa tak lepšie pripraví na spánok.
Ing. Petr Novotný
Významnú časť môjho života sprevádza túžba spoznávať rôzne aspekty komplexného pohľadu a vplyvu rôznych faktorov na ľudské zdravie. Či už ide o vzťah medzi fyzickou kondíciou a psychologickými a emocionálnymi vplyvmi, alebo o vplyv telesného cvičenia či výživy atď. Viac ako 20 rokov života s diagnózou ulceróznej kolitídy, ku ktorej sa neskôr pridala celiakia, ma prinútilo zamerať sa na vyššie uvedené faktory. Práve s posledným spomínaným faktorom - teda s výživou - mám dlhoročné praktické skúsenosti na vlastnom tele alebo získané od svojho okolia. Vedela som, že môžem počúvať svoje telo a dať mu to, čo práve potrebuje, bez toho, aby som potrebovala lieky, ale nebola som si vždy istá, či moje úvahy a kroky idú z dlhodobého hľadiska správnym smerom. Po dlhšom uvažovaní a hodnotení som nadobudol dojem, že komplexnosť takéhoto prístupu by sa pravdepodobne našla a spresnila v priebehu Mgr. Kurz Martina Jelínka. A to sa aj stalo. Kurz pokrýval naozaj široké spektrum pohľadov a účinkov výživy na ľudský organizmus a zároveň bol perfektnou informačnou bránou do sveta výživy. Vo svete plnom dezinformácií o výžive dokázal kurz splniť moje očakávania a zároveň zlepšiť moje zdravie. Považujem to za kľúčové, aby som sa mohol sústrediť na rodinu, šport a prácu. Rozsah kurzu a časová náročnosť sa dajú zvládnuť aj s ďalšími pracovnými a mimopracovnými aktivitami. Bol som pozitívne prekvapený rýchlosťou odpovedí na všetky moje otázky a následnou starostlivosťou či službami po kurze.Dnes môžem s čistým svedomím povedať, že nielen vďaka dlhoročným skúsenostiam v oblasti zdravia, ale aj vďaka tomuto kurzu dokážem poradiť nielen sebe, ale aj iným ľuďom. Určite sa teším na ďalšiu spoluprácu.
Roman Kořínek
Už nejaký čas sa zaujímam o výživu v zmysle obohacovania stravy o nutrične hodnotné potraviny. Kurz "Poradca pre výživu a doplnky výživy" som si vybrala vďaka osobnosti lektorky - Mgr. Martin Jelínek, ktorého prácu sledujem už piaty rok. Kurz mi pomohol pochopiť širšie súvislosti medzi všeobecne známymi faktami a medzi stavmi (pocitmi), ktoré moje telo prežíva v rôznych telesných režimoch a fázach dňa. Študenti kurzu sú nielen vyučovaní a zásobovaní zaujímavými informáciami, ale sú aj vedení metódou "viacerých pohľadov" na jednu problematiku, čo považujem za veľký prínos kurzu (lektora) - obohacujúci a použiteľný vo všetkých smeroch ľudského myslenia. Vďaka kurzu som zistila, že pohľad na výživu môže byť profesionálny a zároveň jednoduchý.
Erika Ištvániková
Veľmi príjemná polročná on-line forma štúdia. Martin Jelínek bol vždy veľmi ochotný odpovedať na všetky moje telefonické otázky. A naozaj ich nebolo málo :-)