Úvod / Čo sa u nás študuje / Tetánia

Tetánia je problém, ktorý trápi obrovské množstvo ľudí bez toho, aby väčšina z nich vôbec vedela, že sa jedná práve o tetániu. Jej prejavy vedia nielen znepríjemniť kvalitu života, ale v niektorých situáciách aj vážne ohroziť zdravie. Pritom prevencia aj riešenie tohto problému sú veľmi jednoduché.
V skutočnosti sa jedná o syndróm, pre ktorý je typická výrazne znížená hladina horčíka v tele. Prejavuje sa preto zvýšenou dráždivosťou nervosvalového ústrojenstva, čo má za následok predovšetkým sklony ku kŕčom (označuje sa ako forma latentná), alebo rôznymi kŕčovými stavmi (forma manifestná). Rozšírenejšia je forma latentná, ktorá o sebe dáva popri svalových kŕčoch vedieť predovšetkým svrbením, mravčením alebo pálením na prstoch, dlaniach, chodidlách i jazyku, samovoľnými zášklbami svalov, podráždenosťou, bolesťou hlavy, závratmi alebo poruchami sústredenia.
Častejšie bývajú postihnuté ženy ako muži, väčšinou sa jedná o jedincov medzi dvadsiatym až tridsiatym rokom života. Veľké trápenie s tetániou zažívajú športovci, ktorým aj latentná forma tetánie dokáže znepríjemniť snahu o adekvátny športový výkon.
Existuje celý rad faktorov, ktoré túto situáciu vyvolávajú:
Najčastejšie uvádzané príčiny sú nízka hladina voľného krvného vápnika, ktorá je vyvolaná napr. nedostatkom horčíka, vitamínu D alebo zlou funkciou prištítnych teliesok. Ďalej je to užívanie niektorých liekov, ktoré vedie k ovplyvneniu metabolizmu horčíka, najčastejšie sa jedná o diuretiká, kortikoidy, laxatíva (preháňadlá).
Riešením situácie vo vzťahu k úprave stravovania nie je zvýšený príjem horčíka, ako sa bežne prezentuje a praktizuje (najčastejšie formou suplementácie). Kľúčové je predovšetkým zamerať sa na zaistenie správneho pomeru vápnika a horčíka. Oba prvky rozhodujú o kvalite nervosvalovej koordinácie, záleží preto na ich vzájomnom pomere v strave, ktorý sa premietne do úrovne metabolizácie každého z nich. Pokiaľ je teda v jedálničku príliš veľa vápnika (voči horčíku), bude sa zvyšovať úroveň napätia, v prípade opačného pomeru sa organizmus bude uberať smerom k väčšiemu uvoľneniu.
Zostaviť jedálniček s adekvátnym pomerom oboch prvkov nie je nijako zložité (obzvlášť v situáciách, keď sa užívajú doplnky stravy). Jediným problémom, na ktorý v praxi narážame, je potreba zistenia "presného" obsahu minerálov v potravinách. Študenti sa v našich kurzoch učia na výučbovej aplikácii ZOF zostavovať aj jedálne lístky s rôznymi pomermi minerálov vrátane vápnika a horčíka. Kľúčom k úspešnému zostaveniu nie je len preferencie výberu potravín s bohatým zastúpením týchto prvkov, ale predovšetkým správne rozloženie obsahu a pomeru minerálov v priebehu celého dňa. Napríklad posledné jedlo pred spaním by vždy malo obsahovať vyšší podiel horčíka voči vápniku, pretože magnézium znižuje napätie a telo sa tak lepšie pripraví na spánok.
Mgr. Martin Jelínek
Tatiana Benčeková
Otázkami o výžive a zdravom životnom štýle sa zaoberám už veľmi dlho a chcela som si rozšíriť svoje vedomosti a doplniť informácie, k čomu mi pomohla účasť na kurze pána Martina Jelínka: "Poradca pre výživu a výživové doplnky". Tento kurz je veľkým prínosom pre tých, ktorí sa chcú pozrieť na výživu z viacerých uhlov pohľadu a zlepšiť svoje vedomosti. Pán Jelínek je lektorom, ktorý vás prevedie celou škálou z hľadiska výživy, zdravia, holistického pohľadu na výživové doplnky, ako aj prepojenia výživy s duševnou stránkou človeka. Nevynechal ani oblasť TČM a ajurvédy, čo nie je v našom západnom svete bežné, donúti vás premýšľať iným smerom, na ktorý nie sme zvyknutí. Každému môžem len odporučiť, aby kurz absolvoval a dospel k záveru, že najlepšie pre každého je zdravý rozum a zavedenie jednoduchosti vo všetkých aspektoch života, výživu nevynímajúc.U pána Jelínka je vidieť nadhľad a cítiť zanietenie pre vec, či už vo forme školení, kníh, prednášok.Veľkým plusom tohto kurzu je možnosť štúdia online priamo z domu a obrovskou výhodou je, že môžete študovať aj zo zahraničia.
Jan Vondrák
Absolvovanie tohto kurzu bolo pre mňa nielen neoceniteľným zážitkom, ale aj skutočne obohacujúcim a inšpiratívnym procesom. Vďaka Vašej schopnosti odovzdávať informácie zrozumiteľným a zaujímavým spôsobom som mal pocit, že som každú lekciu čerpal nové a užitočné poznatky, ktoré plánujem využiť nielen pre seba, ale aj na pomáhanie ostatným ľuďom v ich ceste k lepšiemu zdraviu a životnému štýlu. S Vašou pomocou som pochopil, že výživa nie je iba o jedle, ale o celkovom prístupe k životnému štýlu a starostlivosti o seba. Rád by som tiež poďakoval za Vašu trpezlivosť a ochotu vysvetliť a odpovedať na každú našu otázku. Vaša otvorenosť a ochota umožnili lepšie pochopiť komplexnú oblasť výživy a naučiť sa aplikovať túto znalosť v praxi. S radosťou sa obzerám späť na tento skvelý kurz s Vami. Vaše odovzdanie znalostí a vášeň pre výživu sú pre mňa veľkým zdrojom inšpirácie.
Jaroslav Řeřábek
V živote som absolvoval celý rad kurzov, seminárov a vždy to malo čo robiť s lepšou kvalitou života. Kurz výživového poradcu ma však úplne pohltil!;-) Každý pracovný deň sme dostávali pol roka nové a nové lekcie plné informácií o potravinách a ich vlastnostieczh a použití. Bolo to pre mňa niečo úplne nové, obsiahle s plnou podporou v poradni na webe, ale aj mailom či telefónom. Budem ešte pár týždňov všetky informácie zažívať a spracovávať (a že ich bolo!:-) Úplne najviac ma dostal fakt, že som si vďaka informáciám v kurze zlepšil cukrovku z 15 na 7 a to nie som na konci! Bolo by výborné, keby sa tieto informácie a dostali do škôl a pekne poctivo, ako u pána Magistra Jelínka! Všetkým tento kurz vrelo odporúčam, je to naozaj rozsiahly prísun informácií a rád!;-)