Úvod / Čo sa u nás študuje / Endometrióza

Endometrióza je jedným z najčastejších gynekologických ochorení. Je spôsobená preniknutím malých častí sliznice maternice (endometria) mimo maternicu a ich uložením vo vaječníkoch, vajíčkovodoch, maternicových väzivách, žlčníku alebo črevách. Pôsobením určitých hormónov (estrogénov) sa sliznica maternice zväčšuje krvou. Ak táto krv nemôže normálne odtekať, spôsobuje cysty, zrasty a zápaly, ktoré často sprevádzajú silné bolesti.
Príčiny týchto problémov sú rôzne:
Najčastejšími príznakmi sú bolesti počas menštruácie a ovulácie, časté krvácanie medzi menštruáciami, bolestivý pohlavný styk alebo silné a nepravidelné krvácanie.
Endometrióza je jednou z hlavných príčin ženskej neplodnosti - tretina až polovica žien s endometriózou má problémy s otehotnením (zrasty endometria bránia vajíčku v ceste z vaječníka a spermiám stretnúť sa vo vajcovode).
Životný štýl vrátane stravy má vplyv na vznik a progresiu endometriózy. Na všeobecnej úrovni sa význam pripisuje niektorým protizápalovým potravinám alebo stravovaciemu prístupu zameranému na vytvorenie protizápalového prostredia v tele. Vplyv stravy na vznik endometriózy je pritom predovšetkým preventívny.
V oblasti úprav stravy sa najčastejšie prezentujú:
1. Zvýšený príjem základných mikroživín (vitamíny, minerály, antioxidanty).
Najlepšie pravidelnou konzumáciou ovocia a zeleniny (v tejto súvislosti je dôležité dbať na ich kvalitu, pretože niektoré štúdie preukázali zvýšenie výskytu endometriózy pri ich zvýšenej konzumácii, čo súvisí s možným obsahom pesticídov a iných chemických látok).
2. Zvýšenie podielu vlákniny v strave.
Zistilo sa, že vyšší obsah vlákniny vedie k nižšej koncentrácii estrogénu (v stolici sa znižuje aktivita enzýmu b-glukuronidázy, čo spôsobuje menšiu reabsorpciu estrogénu v hrubom čreve - zvýšené vylučovanie estrogénu a jeho znížená koncentrácia v krvi znižujú riziko endometriózy).
3. Úprava pomeru omega-3 a omega-6 v strave.
EPA aj DHA dokážu čiastočne potlačiť zápalové procesy v tele.
4. Spotreba mliečnych výrobkov.
Štúdie ukázali, že zvýšený príjem mliečnych výrobkov významne znižuje výskyt endometriózy. Tento účinok sa pripisuje vápniku, ktorý môže prispieť k zníženiu hladiny zápalových markerov. Zároveň sa zohľadňuje aj účinok vitamínu D3, ktorého pomerne významným zdrojom sú mliečne výrobky. Je však potrebné sledovať obsah bielkovín v mliečnych výrobkoch - ak je podiel živočíšnych bielkovín v porovnaní s rastlinnými príliš vysoký, zvyšuje sa prozápalová aktivita v tele, preto je potrebné zohľadniť aj tento faktor.
5. Obmedzenie konzumácie sójových výrobkov.
Dôvodom je obsah fytoestrogénov, na ktoré je sója veľmi bohatá a ktoré sa môžu v tele správať dvojako - buď majú estrogénny, alebo antiestrogénny účinok (závisí to najmä od stavu hormónov a dávky prijatých fytoestrogénov). Keďže hladina estrogénu súvisí so vznikom endometriózy, existuje možnosť, že konzumácia sóje a iných zdrojov fytoestrogénov môže byť spojená so zvýšeným rizikom endometriózy. Zároveň však existuje výskum, ktorý naznačuje, že pravidelná konzumácia sójových výrobkov v primeranom množstve nemá potenciál výrazne ovplyvniť hormonálnu reguláciu prostredníctvom relatívne nízkych hladín fytoestrogénov.
6. Úprava podielu tukov v strave.
Na výskyt endometriózy má vplyv aj množstvo a kvalita tukov v strave. Zdá sa, že závery štúdií skúmajúcich vplyv množstva tuku v strave na vznik endometriózy sa tu zásadne líšia. Zistilo sa však, že vplyv majú tuky:
Ak je týchto tukov nadbytok, výrazne podporujú rozvoj zápalových reakcií, ktoré môžu viesť k podpore endometriózy.
7. Obmedzenie spotreby mäsa.
Červené mäso obsahuje kyselinu arachidónovú (omega-6), ktorá v nadmernom množstve môže viesť k zvýšenej produkcii prozápalových látok. V niektorých prípadoch môže mäso obsahovať dioxíny (xenobiotiká), ktoré v tele pôsobia ako endogénne disruptory. Z tohto dôvodu sa odporúča tieto potraviny v súvislosti s endometriózou výrazne obmedziť (nie však nevyhnutne úplne vylúčiť, hoci by to bolo vhodnejšie).
8. Obmedzenie konzumácie alkoholu.
Dlhodobé požívanie alkoholu môže viesť k oslabeniu imunity a následne podporiť tvorbu prozápalových cytokínov. Alkohol teda pravdepodobne zvyšuje riziko vzniku endometriózy.
Pracovať s úpravami jedálnička pri endometrióze sa učia študenti v kurze výživového poradcu. Princíp nie je zložitý, v podstate sa zaoberá kvalitou potravín, obmedzením niektorých nevhodných surovín a poskytovaním vyššieho podielu vybraných živín. Študenti pracujú s výučbovou aplikáciou ZOF, ktorá im pomáha pri hodnotení výživy a monitorovaní ich úsilia.
Mgr. Martin Jelínek
Karolína Hamplová
Ako manažérka v nadnárodnej spoločnosti som nemala čas robiť veci nad rámec svojej práce, ktoré ma zaujímajú a keď som sa dostala zlým životným štýlom na skoro 90 kg, som sa rozhodla, že schudnem.. ÁNO, schudla som, ale veľmi zlou cestou. Potom prišiel čas, keď som začala túžiť po rodine a po siedmich umelých oplodnení sa mi narodil syn. V tej chvíli som si začala vážiť svoje telo a uvedomila som si, že sa treba o seba starať. Zároveň som si vedomá toho, že svojim deťom sme zrkadlom a tak som začala hľadať cestu, aby som POCHOPILA. A ako tomu v živote býva, vo chvíli, keď som sa skutočne rozhodla, že CHCEM VEDIEŤ, som sa zoznámila s absolventkou kurzu pána Martina Jelínka „Poradca pre výživu a suplementáciu“, ktorá bola neskutočne nadšená, namotivovaná a plná vedomostí. z nás skvelé priateľky) Ihneď som začala pátrať po referenciách a nenašla som snáď jedinú zlú zmienku či informáciu.A ako matka na materskej som nesmierne ocenila spôsob ,,diaľkového,, štúdia.... Bolo rozhodnuté a okamžite som sa do štúdia pustila. Pol roka utiekol ani neviem ako :-) Nesmierne oceňujem prístup pána Jelínka, otvorený pohľad na celú problematiku stravovania a komplexný pohľad, ktorý si trúfam povedať, že inde nezískate. Zároveň prostredie v ktorom štúdiu prebieha je úplne sofistikované a profesionálne spracované. Pokiaľ váhate, rozhodne choďte do toho. Vďaka štúdiu som si uvedomila aký kvalitný môže náš život byť, keď sa o seba budeme správne starať. Dnes už chápem pojem,, ste to, čo jete,, Naozaj ste! a žijeme len raz, tak nech to stojí za to. Ako poznámku pre tých, čo ešte stále váhajú, spomínam svoj príbeh... kto vie, akú úlohu v ňom hralo práve toto štúdium. Na materskej dovolenke som vyštudovala „Poradcu pre výživu a suplementáciu", keď som kurz úspešne ukončila, tak som mmj. zistila, že som si časovo dokázala skvele usporiadať svoj deň s dieťaťom i prácou a nadviazala som na kurz „Inštruktor fitness“ a začala pôsobiť ako inštruktorka.A keďže mám rada veci robiť poriadne a komplexne, do tretice som začala študovať a mám radosť z certifikátu ,,športová a relaxačná masáž,.. Teraz cítim, že môžem byť svojim klientom k dispozícii v širokom zábere a opäť sa vraciam k strave a ďalším kurzom, ktoré pán Jelínek ponúka.
Ing. Petr Novotný
Podstatnú časť života ma sprevádza túžba poznávať rôznorodé aspekty komplexného pohľadu a vplyvu rozličných faktorov na zdravie človeka. Či už sa jedná o vzťah telesného stavu a psychických i emocionálnych vplyvov či vplyvu telesného pohybu či výživy a pod. Viac ako 20 rokov života s diagnózou Ulceróznej kolitídy, ku ktorej sa neskôr pripojila Celiakia ma prinútilo sa postupne na už menované faktory zamerať. Práve s naposledy spomínaným faktorom – a to výživou som mal mnoho rokov praktických skúseností zažitých na svojom vlastnom tele či získaných od môjho okolia. Vedel som, že viem počúvať svojmu telu a dať mu to, čo aktuálne potrebuje bez toho, aby som potreboval akékoľvek lieky, napriek tomu som si nebol vždy istý, či idú moje úvahy a konania v dlhodobom horizonte správnym smerom. Po dlhom zvažovanie a vyhodnocovanie som nadobudol dojem, že komplexnosť takého prístupu pravdepodobne nájdem a viac zdokonalím v kurze pána Mgr. Martina Jelínka. A to sa aj stalo. Kurz postihol naozaj široké spektrum pohľadov a vplyvov výživy na ľudský organizmus a bol súčasne perfektný informačný bránou do sveta výživy. Vo svete plnom dezinformácií o výžive kurz dokázal argumentačne naplniť moje očakávania a súčasne ešte zlepšiť môj zdravotný stav. To považujem za kľúčové preto, že sa môžem v zdraví venovať rodine, športu aj prácu. Rozsah kurzu aj časová náročnosť sú zvládnuteľné aj pri ďalších pracovných aj mimopracovných aktivitách. Pozitívne ma prekvapila rýchlosť odozvy na všetky moje otázky a následná postudijná starostlivosť či servis. Dnes môžem s pokojným svedomím konštatovať, že nielen vďaka mojim dlhoročným skúsenostiam v oblasti zdravia, ale práve aj vďaka tomuto kurzu, dokážem poradiť nielen sám sebe, ale ostatným ľuďom. Určite sa teším na ďalšiu spoluprácu.
Jana Chalupná
Za kurz veľmi ďakujem, bol úžasný, mnohé poznatky už zaraďujem do svojho života, a vzhľadom k tomu, že mám obchod so zdravou výživou, tak viem, že znalosti budem môcť uplatniť aj pri styku so zákazníkmi. Je veľmi fajn, že sa môžeme k učivu vracať a znalosti opakovať a prehlbovať. Som veľmi rada za túto možnosť a ešte raz veľmi pekne ďakujem za úžasné a prínosné štúdium. Prajem veľa ďalších spokojných absolventov vašich kurzov.