Úvod / Čo sa u nás študuje / Endometrióza
Endometrióza je jedným z najčastejších gynekologických ochorení. Je spôsobená preniknutím malých častí sliznice maternice (endometria) mimo maternicu a ich uložením vo vaječníkoch, vajíčkovodoch, maternicových väzivách, žlčníku alebo črevách. Pôsobením určitých hormónov (estrogénov) sa sliznica maternice zväčšuje krvou. Ak táto krv nemôže normálne odtekať, spôsobuje cysty, zrasty a zápaly, ktoré často sprevádzajú silné bolesti.
Príčiny týchto problémov sú rôzne:
Najčastejšími príznakmi sú bolesti počas menštruácie a ovulácie, časté krvácanie medzi menštruáciami, bolestivý pohlavný styk alebo silné a nepravidelné krvácanie.
Endometrióza je jednou z hlavných príčin ženskej neplodnosti - tretina až polovica žien s endometriózou má problémy s otehotnením (zrasty endometria bránia vajíčku v ceste z vaječníka a spermiám stretnúť sa vo vajcovode).
Životný štýl vrátane stravy má vplyv na vznik a progresiu endometriózy. Na všeobecnej úrovni sa význam pripisuje niektorým protizápalovým potravinám alebo stravovaciemu prístupu zameranému na vytvorenie protizápalového prostredia v tele. Vplyv stravy na vznik endometriózy je pritom predovšetkým preventívny.
V oblasti úprav stravy sa najčastejšie prezentujú:
1. Zvýšený príjem základných mikroživín (vitamíny, minerály, antioxidanty).
Najlepšie pravidelnou konzumáciou ovocia a zeleniny (v tejto súvislosti je dôležité dbať na ich kvalitu, pretože niektoré štúdie preukázali zvýšenie výskytu endometriózy pri ich zvýšenej konzumácii, čo súvisí s možným obsahom pesticídov a iných chemických látok).
2. Zvýšenie podielu vlákniny v strave.
Zistilo sa, že vyšší obsah vlákniny vedie k nižšej koncentrácii estrogénu (v stolici sa znižuje aktivita enzýmu b-glukuronidázy, čo spôsobuje menšiu reabsorpciu estrogénu v hrubom čreve - zvýšené vylučovanie estrogénu a jeho znížená koncentrácia v krvi znižujú riziko endometriózy).
3. Úprava pomeru omega-3 a omega-6 v strave.
EPA aj DHA dokážu čiastočne potlačiť zápalové procesy v tele.
4. Spotreba mliečnych výrobkov.
Štúdie ukázali, že zvýšený príjem mliečnych výrobkov významne znižuje výskyt endometriózy. Tento účinok sa pripisuje vápniku, ktorý môže prispieť k zníženiu hladiny zápalových markerov. Zároveň sa zohľadňuje aj účinok vitamínu D3, ktorého pomerne významným zdrojom sú mliečne výrobky. Je však potrebné sledovať obsah bielkovín v mliečnych výrobkoch - ak je podiel živočíšnych bielkovín v porovnaní s rastlinnými príliš vysoký, zvyšuje sa prozápalová aktivita v tele, preto je potrebné zohľadniť aj tento faktor.
5. Obmedzenie konzumácie sójových výrobkov.
Dôvodom je obsah fytoestrogénov, na ktoré je sója veľmi bohatá a ktoré sa môžu v tele správať dvojako - buď majú estrogénny, alebo antiestrogénny účinok (závisí to najmä od stavu hormónov a dávky prijatých fytoestrogénov). Keďže hladina estrogénu súvisí so vznikom endometriózy, existuje možnosť, že konzumácia sóje a iných zdrojov fytoestrogénov môže byť spojená so zvýšeným rizikom endometriózy. Zároveň však existuje výskum, ktorý naznačuje, že pravidelná konzumácia sójových výrobkov v primeranom množstve nemá potenciál výrazne ovplyvniť hormonálnu reguláciu prostredníctvom relatívne nízkych hladín fytoestrogénov.
6. Úprava podielu tukov v strave.
Na výskyt endometriózy má vplyv aj množstvo a kvalita tukov v strave. Zdá sa, že závery štúdií skúmajúcich vplyv množstva tuku v strave na vznik endometriózy sa tu zásadne líšia. Zistilo sa však, že vplyv majú tuky:
Ak je týchto tukov nadbytok, výrazne podporujú rozvoj zápalových reakcií, ktoré môžu viesť k podpore endometriózy.
7. Obmedzenie spotreby mäsa.
Červené mäso obsahuje kyselinu arachidónovú (omega-6), ktorá v nadmernom množstve môže viesť k zvýšenej produkcii prozápalových látok. V niektorých prípadoch môže mäso obsahovať dioxíny (xenobiotiká), ktoré v tele pôsobia ako endogénne disruptory. Z tohto dôvodu sa odporúča tieto potraviny v súvislosti s endometriózou výrazne obmedziť (nie však nevyhnutne úplne vylúčiť, hoci by to bolo vhodnejšie).
8. Obmedzenie konzumácie alkoholu.
Dlhodobé požívanie alkoholu môže viesť k oslabeniu imunity a následne podporiť tvorbu prozápalových cytokínov. Alkohol teda pravdepodobne zvyšuje riziko vzniku endometriózy.
Pracovať s úpravami jedálnička pri endometrióze sa učia študenti v kurze výživového poradcu. Princíp nie je zložitý, v podstate sa zaoberá kvalitou potravín, obmedzením niektorých nevhodných surovín a poskytovaním vyššieho podielu vybraných živín. Študenti pracujú s výučbovou aplikáciou ZOF, ktorá im pomáha pri hodnotení výživy a monitorovaní ich úsilia.
Mgr. Martin Jelínek
Anežka Hladíková
Rozhodnutie absolvovať polročný online kurz pána Jelínka bolo pre mňa jedno z najlepších životných rozhodnutí. Štúdium kurzu je starostlivo zostavené tak, aby každý študent získal pevný znalostný základ. Páčilo sa mi, ako nás pán Jelínek "nútil" premýšľať nad jednotlivými výživovými smermi i sedliackym rozumom. Nič nebolo čiernobiele – dobré či zlé – informácie sú vždy zasadené do celostného kontextu. Oceňujem aj spôsob učenia - kombinácia písaných lekcií, video prednášok, vypracovanie úloh v hre ZOF, myšlienkových máp a priebežných testov. Vďaka tomu som si učivo naozaj zažila do špiku kosti :-) Z jednotlivých lekcií kurzu budem čerpať aj naďalej počas mojej výživovej kariéry. Ako obrovský prínos vnímam aj online poradňu, v ktorej môžeme ako študenti aj absolventi konzultovať s pánom Jelínkom problematiku výživy. Veľmi ďakujem za úžasný kurz aj jeho starostlivosť a dúfam, že ovplyvní svojou záslužnou prácou čo najviac ľudí.
Mgr. Pavlína Byrtusová
Dnes nestačí mať prehľad iba v jednotlivých aspektoch výživy, pretože výživa, ako taká, je globálna (pre športovcov, pre deti, pre chudnúcich...). Kurzy, semináre, školenia, besedy Martina Jelínka odovzdajú veľa presvedčivých informácií z akejkoľvek oblasti výživy. Bohatý a pestrý je nielen rozsah informácií , ale aj jazykový prejav M. Jelínka, čo v dnešnej SMS dobe je veľmi osviežujúce ;-). Ak má človek záujem pochopiť výživu, poradiť sám sebe aj druhým a "nestratiť sa" v záplave "odporúčaných" výživových smerov kolujúce nielen internetom, odporúčam absolvovať aspoň jeden kurz :-)
Marcela Sikorová
Pred časom som si sama prešla redukciou hmotnosti, keď som začínala s váhou niečo vyše 100 kg. Keď som dostala od svojej poradkyne prvý jedálniček, tak som neverila, koľko toho mám vlastne zjesť – pre mňa to bolo nepredstaviteľné množstvo jedla a niektoré potraviny som chuťovo ani nepoznala. Postupom času, kedy som sa dostávala do "tajov" vyváženej stravy, ma to začalo baviť natoľko, že som sa rozhodla pre zdokonalenie sa :-) Bol mi odporúčaný kurz poradcu pre výživu pána Jelínka. Lekcie sú napísané zrozumiteľne, priebežné testy sú skvelým zopakovaním a videá sú čerešničkou na torte. Pre mňa osobne je dôležité aj to, že pán Jelínek je úžasný lektor, ktorý vás "drží za ruku" nielen do dovŕšenia certifikátu. Kurzy Atac odporúčam a za seba ešte raz ďakujem :)