Kurzy ATAC

Parodontóza

Parodontóza

Parodontóza je zápalové ochorenie ďasien a závesného aparátu zuba. Najčastejšími prejavmi sú:

  • opuch a začervenanie ďasien,
  • krvácanie z ďasien,
  • bolestivosť pri čistení,
  • zápach z úst.

Zápal vzniká z dôvodu zvýšenej aktivity baktérií v ústnej dutine, vďaka ktorým vzniká povlak a zubný kameň. Tento zápal nemusí byť iba lokálny, ale môže sa šíriť do celého tela. Často sa tak stáva, že zlá ústna hygiena, ktorá stojí za premnožením nežiaducich baktérií, je príčinou vzniku mnohých ochorení, o ktorých sa ešte nedávno tvrdilo, že žiadnu súvislosť nemajú. Najčastejšie sa dnes citujú srdcovo-cievne choroby, pri ktorých sa zistilo, že jedinci postihnutí parodontózou majú až dvojnásobne väčšie riziko vzniku aterosklerózy a dokonca štvornásobne zvýšené riziko srdcového infarktu ako zdravý jedinec. Vplyv môže mať aj na rozvoj diabetu alebo chronických zápalov črevného traktu.

Podmienky pre vznik zápalového prostredia vznikajú pomerne ľahko:

  • fajčenie (u fajčiarov je parodontóza 5x častejšia),
  • konzumácia sladkostí,
  • užívanie antiobiotík,
  • nedostatok prirodzenej (technologicky a chemicky neupravovanej) stravy,
  • nedostatočná zubná hygiena.

Vplyv stravy na parodontózu

Vznik parodontózy priamo súvisí s diverzitou (ústnej) mikrobioty, kedy z dôvodu zmeny podmienok dochádza k výraznej prevahe patogénnych mikroorganizmov. Imunitný systém prestáva zvládať ich vplyv a vzniká zápal. Jeho riešenie je pritom jednoduché - popri pravidelnej hygiene ústnej dutiny a vyhýbaniu sa fajčeniu je to jednoduchý systém úprav stravovania, ktorý spočíva v:

  • obmedzeniu konzumácie alkoholu, kávy i sladených nápojov,
  • zníženiu podielu cukrov v jedálničku,
  • snahe vyhýbať sa priemyselne sprocesovaným potravinám,
  • možnosti využiť niektoré doplnky stravy - výhodné sú s baktericídnym účinkom, novo sa na trhu objavujú aj orálne probiotiká.

Vplyv ale má aj dlhodobo sledovaný pomer medzi príjmom omega-3 a omega-6 tukov, kedy vyššie zastúpenie omega-6 podporuje rozvoj zápalov.

Tieto úpravy stravy sú štandardnou súčasťou výučby všetkých kurzov, ktoré organizujeme. Na získanie potrebného know-how je nutná len schopnosť naučiť sa rozlišovať kvalitné potraviny, sledovať zastúpenie kľúčových zložiek v jedálničku a predovšetkým úpravami stravy cieliť na dosiahnutie rovnováhy vnútorného prostredia. Najväčší priestor venovať sa týmto aspektom ponúka polročné štúdium kurzu Poradca pre výživu.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

RNDr. Judita Vašková

Absolvoval som už tretí kurz z ponuky kurzov ATAC, ktoré ponúka Mgr. Martina Jelínka a môžem povedať, že všetky boli pre mňa veľkým prínosom. V prvom rade to bol kurz "Výživový a doplnkový poradca - On-line", ktorý mi otvoril dvere do sveta výživového poradenstva a umožnil mi spoznať praktickú stránku tejto problematiky. Veľkým prínosom pre mňa bola hra "ZOF", ktorá ma naučila prakticky pracovať so stravou a ukázala, aké náročné je skĺbiť všetky požiadavky na optimálne zastúpenie živín a chuťových preferencií do výsledného celku v podobe optimálnej stravy na mieru. Veľmi oceňujem aj komplexný pohľad na výživu nielen z pohľadu západnej medicíny, ale aj z pohľadu tradičnej čínskej medicíny, ajurvédy, makrobiotiky atď. Po absolvovaní úvodného kurzu som pokračoval v kurze "Nízkosacharidová diéta". Tento kurz mi vysvetlil mnohé detaily v súčasnosti veľmi populárneho spôsobu stravovania. Zatiaľ posledným kurzom bola "Výživa detí", ktorý tiež všetkým vrelo odporúčam. Už teraz sa teším na ďalšie kurzy v širokej ponuke kurzov ATAC :-)

Mgr. Andrea Kroupová

Keď som premýšľala o tom, kde by som získala kvalitné vedomosti o výžive, bolo pre mňa veľmi dôležité, aby sa názory lektora zišli s mojím životným postojom. Dlho som hľadala a premýšľala, kam sa prihlásiť. Odrádzalo ma tiež to, že väčšina kurzov trvala veľmi krátku dobu, v ktorej – podľa môjho názoru – človek nemôže pochytiť dostatok informácií. Až som sa jedného človeka, na ktorého prednáške som bola, spýtala, kto je podľa neho najväčšia kapacita – a on mi povedal, že je to Martin Jelínek... A tak všetko začalo. S Martinom Jelínkom som sa stretla aj osobne – a som za to veľmi rada. Verím, že to nebolo stretnutie posledné. Všetkým by som rada odporučila aj ostatné kurzy – napríklad Silu myšlienky – ono sa totiž v živote nič nedeje náhodou :-) Nie náhodou, som si vybrala štúdium práve u Martina Jelínka... Skúste to tiež, nebudete ľutovať!

Martina Michálková

Už pred niekoľkými rokmi, som sa začala zaujímať o zdravý životný štýl ak tomu som chcela viac informácií. Zvolila som kurz, ktorý svojou dĺžkou 6 mesiacov nemá konkurenciu. Nadšene som začala spracovávať témy do myšlienkových máp, ktoré sú veľkým pomocníkom pri štúdiu. Pretože som mala možnosť vidieť lektora Martina Jelínka osobne každý mesiac, veľmi rýchlo si ma získal svojím prístupom a nadšením pre osvetu a šírenie zdravého životného štýlu. Zo začiatku a možno aj ku koncu kurzu sa vám bude zdať, že informácia je veľa, ale verte, že časom do seba všetko zapadne a vy objavíte ucelený systém, ktorý funguje. Dnes viem, že som zvolila správne a všetkým tento kurz vrelo odporúčam.