Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Parodontóza

Parodontóza

Parodontóza

Parodontóza je zápalové ochorenie ďasien a závesného aparátu zuba. Najčastejšími prejavmi sú:

  • opuch a začervenanie ďasien,
  • krvácanie z ďasien,
  • bolestivosť pri čistení,
  • zápach z úst.

Zápal vzniká z dôvodu zvýšenej aktivity baktérií v ústnej dutine, vďaka ktorým vzniká povlak a zubný kameň. Tento zápal nemusí byť iba lokálny, ale môže sa šíriť do celého tela. Často sa tak stáva, že zlá ústna hygiena, ktorá stojí za premnožením nežiaducich baktérií, je príčinou vzniku mnohých ochorení, o ktorých sa ešte nedávno tvrdilo, že žiadnu súvislosť nemajú. Najčastejšie sa dnes citujú srdcovo-cievne choroby, pri ktorých sa zistilo, že jedinci postihnutí parodontózou majú až dvojnásobne väčšie riziko vzniku aterosklerózy a dokonca štvornásobne zvýšené riziko srdcového infarktu ako zdravý jedinec. Vplyv môže mať aj na rozvoj diabetu alebo chronických zápalov črevného traktu.

Podmienky pre vznik zápalového prostredia vznikajú pomerne ľahko:

  • fajčenie (u fajčiarov je parodontóza 5x častejšia),
  • konzumácia sladkostí,
  • užívanie antiobiotík,
  • nedostatok prirodzenej (technologicky a chemicky neupravovanej) stravy,
  • nedostatočná zubná hygiena.

Vplyv stravy na parodontózu

Vznik parodontózy priamo súvisí s diverzitou (ústnej) mikrobioty, kedy z dôvodu zmeny podmienok dochádza k výraznej prevahe patogénnych mikroorganizmov. Imunitný systém prestáva zvládať ich vplyv a vzniká zápal. Jeho riešenie je pritom jednoduché - popri pravidelnej hygiene ústnej dutiny a vyhýbaniu sa fajčeniu je to jednoduchý systém úprav stravovania, ktorý spočíva v:

  • obmedzeniu konzumácie alkoholu, kávy i sladených nápojov,
  • zníženiu podielu cukrov v jedálničku,
  • snahe vyhýbať sa priemyselne sprocesovaným potravinám,
  • možnosti využiť niektoré doplnky stravy - výhodné sú s baktericídnym účinkom, novo sa na trhu objavujú aj orálne probiotiká.

Vplyv ale má aj dlhodobo sledovaný pomer medzi príjmom omega-3 a omega-6 tukov, kedy vyššie zastúpenie omega-6 podporuje rozvoj zápalov.

Tieto úpravy stravy sú štandardnou súčasťou výučby všetkých kurzov, ktoré organizujeme. Na získanie potrebného know-how je nutná len schopnosť naučiť sa rozlišovať kvalitné potraviny, sledovať zastúpenie kľúčových zložiek v jedálničku a predovšetkým úpravami stravy cieliť na dosiahnutie rovnováhy vnútorného prostredia. Najväčší priestor venovať sa týmto aspektom ponúka polročné štúdium kurzu Poradca pre výživu.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Petr Novotný

Podstatnú časť života ma sprevádza túžba poznávať rôznorodé aspekty komplexného pohľadu a vplyvu rozličných faktorov na zdravie človeka. Či už sa jedná o vzťah telesného stavu a psychických i emocionálnych vplyvov či vplyvu telesného pohybu či výživy a pod. Viac ako 20 rokov života s diagnózou Ulceróznej kolitídy, ku ktorej sa neskôr pripojila Celiakia ma prinútilo sa postupne na už menované faktory zamerať. Práve s naposledy spomínaným faktorom – a to výživou som mal mnoho rokov praktických skúseností zažitých na svojom vlastnom tele či získaných od môjho okolia. Vedel som, že viem počúvať svojmu telu a dať mu to, čo aktuálne potrebuje bez toho, aby som potreboval akékoľvek lieky, napriek tomu som si nebol vždy istý, či idú moje úvahy a konania v dlhodobom horizonte správnym smerom. Po dlhom zvažovanie a vyhodnocovanie som nadobudol dojem, že komplexnosť takého prístupu pravdepodobne nájdem a viac zdokonalím v kurze pána Mgr. Martina Jelínka. A to sa aj stalo. Kurz postihol naozaj široké spektrum pohľadov a vplyvov výživy na ľudský organizmus a bol súčasne perfektný informačný bránou do sveta výživy. Vo svete plnom dezinformácií o výžive kurz dokázal argumentačne naplniť moje očakávania a súčasne ešte zlepšiť môj zdravotný stav. To považujem za kľúčové preto, že sa môžem v zdraví venovať rodine, športu aj prácu. Rozsah kurzu aj časová náročnosť sú zvládnuteľné aj pri ďalších pracovných aj mimopracovných aktivitách. Pozitívne ma prekvapila rýchlosť odozvy na všetky moje otázky a následná postudijná starostlivosť či servis. Dnes môžem s pokojným svedomím konštatovať, že nielen vďaka mojim dlhoročným skúsenostiam v oblasti zdravia, ale práve aj vďaka tomuto kurzu, dokážem poradiť nielen sám sebe, ale ostatným ľuďom. Určite sa teším na ďalšiu spoluprácu.

Ivana Radová

Na začiatku kurzu som mala strach, či dané témy zvládnem. Vďaka používaniu myšlienkových máp k lepšiemu zapamätaniu učiva som kurz prešla bez problémov a naozaj som si túto formu učenia užila. Oceňujem, akým spôsobom lektor pristupuje k študentom a taktiež som uvítala možnosť následného vzdelávania pod vedením skvelého Mgr. Martina Jelínka.

Mgr. Andrea Hrušková

Som mamičkou sedemročnej dcérky, takže denne riešim, ako zostaviť jej jedálniček, aby bol chutný, vyvážený a zdravý. Informácie v kurze Výživa detí mi veľmi pomohli túto dilemu jednoducho vyriešiť. Oceňujem komplexný pohľad Mgr. Jelínka na túto problematiku a veľmi kvalitne spracovaný obsah kurzu.