Bechtěrevova choroba

Bechterevova choroba (ankylozujúca spondylitída) je chronický zápal chrupavčitých tkanív. Najčastejšie postihuje chrbticové stavce a dúhovku oka, ale aj kĺby alebo pľúca (pľúcna fibróza). Príčina ochorenia nie je úplne objasnená. Vieme len to, že ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda sám seba. To je impulzom pre zápal, ktorý sa postupne šíri a prehlbuje.
Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje vo veku od 15 do 30 rokov, oveľa častejšie u mužov, a začína sa bolesťou v krížovej oblasti, ktorá môže vystreľovať do dolných končatín. Neskôr postupne narastajúce zápalové zmeny spôsobujú kalcifikáciu šliach, väzov a medzistavcových kĺbov, čo vedie k bolestivým obmedzeniam pohybu. V pokročilých štádiách dochádza k stuhnutiu a deformácii chrbtice. To má za následok vážne a bolestivé problémy s pohybom a obmedzenie mechaniky dýchania.

Bechterevova choroba nie je pri dnešných možnostiach liečby úplne vyliečiteľná. Liečba si vyžaduje dlhodobý odborný prístup a západná medicína sa zameriava predovšetkým na podávanie liekov na potlačenie zápalu pomocou nesteroidných antireumatík, kortikosteroidov, imunosupresív alebo biologickej liečby.
Úplne zásadný vplyv má pravidelné cvičenie a rehabilitácia, ktoré zabraňujú zrastom kĺbov a udržujú pohyblivosť. Vhodnou rehabilitáciou je možné spomaliť vývoj ochorenia a jeho ďalšiu progresiu.
Dôležité je tiež vhodne prispôsobiť dlhodobo zaujímané polohy, teda polohu pri práci a spánku.

Vplyv stravy na Bechterevovu chorobu

Kvalita stravy má vplyv na priebeh tohto ochorenia, ale je potrebné sledovať niekoľko dôležitých parametrov:

1. Udržiavať acidobázickú rovnováhu v "zóne optimálneho fungovania".
To znamená predovšetkým zabezpečiť dostatočný príjem bielkovín, primeraný pomer kľúčových minerálov (vápnik, horčík, draslík, sodík, fosfor, chlór, jód...) alebo dostatok vlákniny, pričom sa treba vyhýbať typicky okysľujúcim potravinám a spôsobom ich prípravy.

2. Snažiť sa podporovať rozmanitosť črevného biómu.
Moderný výskum potvrdzuje, že úroveň fungovania (nielen) imunitného systému závisí od spektra mikroorganizmov, ktoré osídľujú náš črevný trakt. To v strave znamená predovšetkým zabezpečenie dostatočných zdrojov (rozpustnej a nerozpustnej) vlákniny a pravidelné užívanie zástupcov fermentovaných potravín.

Nie je ťažké navrhnúť takúto diétu - študenti na našich kurzoch využívajú potenciál aplikácie ZOF, kde hodnotia obsah a pomery živín kľúčových pre toto ochorenie. Najväčšiu pozornosť venujú správnemu pomeru vápnika a horčíka, keďže tieto prvky zásadným spôsobom rozhodujú o kalcifikácii tkanív v tele. Cieľom však nie je len stanoviť "ideálne" množstvo týchto minerálov, ale aj zabezpečiť ich priaznivú biologickú dostupnosť zo stravy. V tomto ohľade má najväčší vplyv obsah antinutričných látok (najmä v rastlinnej strave), ktorých množstvo v hre tiež sledujeme.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jaroslava Hudcová

Kurzy Mgr. Kurzy Martina Jelinka som si vybral po prečítaní referencií a zhliadnutí krátkeho demonštračného videa. Martin Jelínek je skvelým odborníkom na zdravú výživu a zdravý životný štýl. Jeho znalosti tradičnej čínskej medicíny, ajurvédy a ďalších smerov sú rozsiahle. Prihlásila som sa na kurz Poradca pre výživu a doplnky stravy a bola som príjemne prekvapená jeho profesionálnym prístupom. Kurz trvá 6 mesiacov, počas ktorých získate množstvo vedomostí a informácií, ktoré vám pomôžu začať podnikať v oblasti zdravej výživy a zmeny životného štýlu. Chcela by som poďakovať lektorovi Martinovi Jelínkovi za jeho profesionálny prístup k študentom, má môj veľký obdiv za jeho neuveriteľné vedomosti v oblasti zdravej výživy. Dnes už chápem, že krátkodobé kurzy dostupné v iných spoločnostiach sa nemôžu rovnať kvalite získaných vedomostí.

Ing. Jarmila Štěrbová

Ďakujem za možnosť zúčastniť sa vášho šesťmesačného kurzu pre výživových poradcov. Bol to pohľad do sveta, v ktorom priama logika ukazuje svoju milú tvár. Pochopenie kontextu, ktorý ponúka váš kurz a osobný prístup, prináša možnosť slobody ruka v ruke so zodpovednosťou za všetky vlastné rozhodnutia. Hoci hovorím o telesných procesoch, význam posolstva preniká do nehmotných sfér, a to bolo pre mňa na celom kurze najzaujímavejšie. Ďakujem, bolo mi cťou sa s vami stretnúť.

Jan Šmehlík

Lepšieho učiteľa som si nemohla priať (nazvala by som ho guru v krosnách). Pred kurzom výživového poradcu som sa vo voľnom čase často zaoberala otázkami stravovania, ale až vďaka tomuto kurzu som zistila, aké veľké mám nedostatky. Vďaka pánovi Jelínkovi, ktorý mi vždy vyšiel v ústrety, keď som potrebovala poradiť, som pochopila všetko, čo som potrebovala, a získala som nový pohľad na stravu, ktorý som predtým nepoznala. Kurz mi poskytol neuveriteľné množstvo rozsiahlych informácií vo všetkých smeroch, ktoré som potrebovala objasniť. Každý deň som sa tešil na nové hodiny, prebúdzal som sa s očami prilepenými na študentskú sekciu a tešil sa na nové informácie, ktoré ma opäť niekam posunú. V budúcnosti sa budem naďalej vzdelávať a pridávať ďalšie skvelé a nabité informácie práve v kurzoch Upana Mgr. Martin Jelínek, tu je to zaručené! :) Ďakujeme!! :)

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu