Bechtěrevova choroba

Bechterevova choroba (ankylozujúca spondylitída) je chronický zápal chrupavčitých tkanív. Najčastejšie postihuje chrbticové stavce a dúhovku oka, ale aj kĺby alebo pľúca (pľúcna fibróza). Príčina ochorenia nie je úplne objasnená. Vieme len to, že ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda sám seba. To je impulzom pre zápal, ktorý sa postupne šíri a prehlbuje.
Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje vo veku od 15 do 30 rokov, oveľa častejšie u mužov, a začína sa bolesťou v krížovej oblasti, ktorá môže vystreľovať do dolných končatín. Neskôr postupne narastajúce zápalové zmeny spôsobujú kalcifikáciu šliach, väzov a medzistavcových kĺbov, čo vedie k bolestivým obmedzeniam pohybu. V pokročilých štádiách dochádza k stuhnutiu a deformácii chrbtice. To má za následok vážne a bolestivé problémy s pohybom a obmedzenie mechaniky dýchania.

Bechterevova choroba nie je pri dnešných možnostiach liečby úplne vyliečiteľná. Liečba si vyžaduje dlhodobý odborný prístup a západná medicína sa zameriava predovšetkým na podávanie liekov na potlačenie zápalu pomocou nesteroidných antireumatík, kortikosteroidov, imunosupresív alebo biologickej liečby.
Úplne zásadný vplyv má pravidelné cvičenie a rehabilitácia, ktoré zabraňujú zrastom kĺbov a udržujú pohyblivosť. Vhodnou rehabilitáciou je možné spomaliť vývoj ochorenia a jeho ďalšiu progresiu.
Dôležité je tiež vhodne prispôsobiť dlhodobo zaujímané polohy, teda polohu pri práci a spánku.

Vplyv stravy na Bechterevovu chorobu

Kvalita stravy má vplyv na priebeh tohto ochorenia, ale je potrebné sledovať niekoľko dôležitých parametrov:

1. Udržiavať acidobázickú rovnováhu v "zóne optimálneho fungovania".
To znamená predovšetkým zabezpečiť dostatočný príjem bielkovín, primeraný pomer kľúčových minerálov (vápnik, horčík, draslík, sodík, fosfor, chlór, jód...) alebo dostatok vlákniny, pričom sa treba vyhýbať typicky okysľujúcim potravinám a spôsobom ich prípravy.

2. Snažiť sa podporovať rozmanitosť črevného biómu.
Moderný výskum potvrdzuje, že úroveň fungovania (nielen) imunitného systému závisí od spektra mikroorganizmov, ktoré osídľujú náš črevný trakt. To v strave znamená predovšetkým zabezpečenie dostatočných zdrojov (rozpustnej a nerozpustnej) vlákniny a pravidelné užívanie zástupcov fermentovaných potravín.

Nie je ťažké navrhnúť takúto diétu - študenti na našich kurzoch využívajú potenciál aplikácie ZOF, kde hodnotia obsah a pomery živín kľúčových pre toto ochorenie. Najväčšiu pozornosť venujú správnemu pomeru vápnika a horčíka, keďže tieto prvky zásadným spôsobom rozhodujú o kalcifikácii tkanív v tele. Cieľom však nie je len stanoviť "ideálne" množstvo týchto minerálov, ale aj zabezpečiť ich priaznivú biologickú dostupnosť zo stravy. V tomto ohľade má najväčší vplyv obsah antinutričných látok (najmä v rastlinnej strave), ktorých množstvo v hre tiež sledujeme.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Gabriela Maršálková

Keď som bola mladšia, nikdy som sa nezaoberala stravou, ale ako matka som sa začala zaujímať o to, ako sa správne stravovať a čo dávať svojim deťom, aby mali všetko, čo potrebujú - najmä v dnešnom svete plnom polotovarov, cukrov a umelých prísad.Keď sme začali pracovať s výživovými doplnkami, táto zvedavosť sa zmenila na túžbu vedieť čo najviac o základnej ľudskej potrebe. Vďaka pánovi Jelínkovi som získal nielen holé fakty o potravinách, ale komplexný a holistický pohľad na výživu a vplyv toho, čo jeme alebo nejeme, na našu existenciu. Jeho prístup k vzdelávaniu je jedinečný a jeho kurzy vrelo odporúčam všetkým!

Dušan Benák

www.dusanbenak.cz

Pre mňa kurzy ATAC = Martin Jelínek = pozitívna zmena :-). Na kurz pre výživových poradcov, ktorý vedie Martin Jelínek, som sa prihlásila z niekoľkých dôvodov:1. Odporúčanie lektora Martina Jelínka,2. Dnes môžem s radosťou konštatovať, že všetky predčili moje očakávania, ale prvý dôvod bol jednoznačne najprínosnejší, pretože vďaka Martinovi som pochopila, ako funguje naše telo a myseľ, a čo je dôležitejšie, naučila som sa svoje poznatky nenásilným spôsobom používať a aplikovať. Prvou myšlienkou bolo rozšíriť svoje trénerské zručnosti a ponúknuť hráčom komplexnejší pohľad. Martin ma však inšpiroval natoľko, že som sa začala naplno venovať poradenstvu a prezentácii zdravých potravín. Verím, že široká ponuka kurzov osloví a pozitívne zmení aj váš život.

Marek Machus

Kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky ma ako kuchára posunul ďalej v mojom profesionálnom živote a otvoril mi nové obzory v príprave jedál. Štúdiu vrelo odporúčam všetkým, ktorí majú radi svoje telo a túžia po lepšom a zdravšom živote.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu