Bechterevova choroba (ankylozujúca spondylitída) je chronický zápal chrupavčitých tkanív. Najčastejšie postihuje chrbticové stavce a dúhovku oka, ale aj kĺby alebo pľúca (pľúcna fibróza). Príčina ochorenia nie je úplne objasnená. Vieme len to, že ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda sám seba. To je impulzom pre zápal, ktorý sa postupne šíri a prehlbuje.
Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje vo veku od 15 do 30 rokov, oveľa častejšie u mužov, a začína sa bolesťou v krížovej oblasti, ktorá môže vystreľovať do dolných končatín. Neskôr postupne narastajúce zápalové zmeny spôsobujú kalcifikáciu šliach, väzov a medzistavcových kĺbov, čo vedie k bolestivým obmedzeniam pohybu. V pokročilých štádiách dochádza k stuhnutiu a deformácii chrbtice. To má za následok vážne a bolestivé problémy s pohybom a obmedzenie mechaniky dýchania.
Bechterevova choroba nie je pri dnešných možnostiach liečby úplne vyliečiteľná. Liečba si vyžaduje dlhodobý odborný prístup a západná medicína sa zameriava predovšetkým na podávanie liekov na potlačenie zápalu pomocou nesteroidných antireumatík, kortikosteroidov, imunosupresív alebo biologickej liečby.
Úplne zásadný vplyv má pravidelné cvičenie a rehabilitácia, ktoré zabraňujú zrastom kĺbov a udržujú pohyblivosť. Vhodnou rehabilitáciou je možné spomaliť vývoj ochorenia a jeho ďalšiu progresiu.
Dôležité je tiež vhodne prispôsobiť dlhodobo zaujímané polohy, teda polohu pri práci a spánku.
Kvalita stravy má vplyv na priebeh tohto ochorenia, ale je potrebné sledovať niekoľko dôležitých parametrov:
1. Udržiavať acidobázickú rovnováhu v "zóne optimálneho fungovania".
To znamená predovšetkým zabezpečiť dostatočný príjem bielkovín, primeraný pomer kľúčových minerálov (vápnik, horčík, draslík, sodík, fosfor, chlór, jód...) alebo dostatok vlákniny, pričom sa treba vyhýbať typicky okysľujúcim potravinám a spôsobom ich prípravy.
2. Snažiť sa podporovať rozmanitosť črevného biómu.
Moderný výskum potvrdzuje, že úroveň fungovania (nielen) imunitného systému závisí od spektra mikroorganizmov, ktoré osídľujú náš črevný trakt. To v strave znamená predovšetkým zabezpečenie dostatočných zdrojov (rozpustnej a nerozpustnej) vlákniny a pravidelné užívanie zástupcov fermentovaných potravín.
Nie je ťažké navrhnúť takúto diétu - študenti na našich kurzoch využívajú potenciál aplikácie ZOF, kde hodnotia obsah a pomery živín kľúčových pre toto ochorenie. Najväčšiu pozornosť venujú správnemu pomeru vápnika a horčíka, keďže tieto prvky zásadným spôsobom rozhodujú o kalcifikácii tkanív v tele. Cieľom však nie je len stanoviť "ideálne" množstvo týchto minerálov, ale aj zabezpečiť ich priaznivú biologickú dostupnosť zo stravy. V tomto ohľade má najväčší vplyv obsah antinutričných látok (najmä v rastlinnej strave), ktorých množstvo v hre tiež sledujeme.
Martin Jungmann
Keď som sa rozhodoval, ktorý kurz si vybrať na začiatok svojej poradenskej činnosti, veľkú úlohu zohrával formát a rozsah kurzu. Hľadal som kurz, ktorý by som mohol študovať v online formáte a ktorý by ponúkal čo najširší rozsah informácií. Výživový a doplnkový poradca online kurz podvádzania pána Mgr. Kurz Martina Jelínka tieto požiadavky splnil. Spočiatku som sa obával, či mesačné video lekcie dokážu nahradiť živé školenie. Tento môj strach sa nenaplnil. Ak som počas online štúdia potrebovala poradiť, pán Jelínek mi vždy pomohol a nasmeroval ma správnym smerom, čo si veľmi cením. V kurze sa mi páčilo aj používanie myšlienkových máp, ktoré sú skvelou pomôckou na rýchle a dlhodobé zapamätanie informácií. Kurz Poradca pre výživu a doplnky výživy odporúčam každému, kto chce získať komplexný pohľad na zdravý životný štýl.
Jan Shejbal
Už dlho sa snažím nájsť kurz, ktorý by sa dal uplatniť v mojej práci. Keďže akékoľvek dochádzanie do práce pre mňa neprichádzalo do úvahy, snažila som sa nájsť niečo, čo by som mohla študovať z domu.Keď som narazila na online kurz Poradca pre výživu a doplnky stravy, bola to pre mňa jasná voľba. Hoci sa mi kurz zdal spočiatku náročný, časom som si našla systém a začala som sa zaujímať o výživu aj mimo obsahu kurzu. Odvtedy som so štúdiom nemal žiadne problémy. Počas kurzu som musel odísť na mesiac do Londýna, a preto som nemal čas študovať. Veľmi ma potešilo, že moje štúdium bolo bez problémov predĺžené a po návrate som mohol pokračovať tam, kde som skončil. Tento kurz bol veľmi obohacujúci a rozšíril moje obzory, najmä v oblasti alternatívnych spôsobov stravovania. Preto by som vám chcela poďakovať za možnosť absolvovať váš kurz a vrelo ho odporúčam všetkým.
Radek Hub
Vždy ma zaujímala výživa a to, ako môže strava zmeniť kvalitu ľudského života. Bol som hladný po ďalších vedomostiach a pochopení. Ale absolvovaním tohto kurzu som získal oveľa viac. Nielenže som dostal všetky informácie na striebornom podnose. Naučil som sa, ako ho používať, ako ho aplikovať a ako mu rozumieť vo všetkých súvislostiach. Celý kurz je absolútne komplexný a zároveň veľmi zrozumiteľný. Mgr. Martin Jelínek, ktorého považujem za jedného z najväčších odborníkov na výživu v našej krajine, používa jednoduchý zdravý rozum a nebojí sa povedať veci na rovinu, keď je to potrebné.Dokáže vysvetliť aj zložité chemické procesy a reakcie v tele spôsobom, ktorý pochopí aj dieťa v materskej škole. Musím poznamenať, že aj keď tento kurz nevyužijem vo svojej budúcej poradenskej praxi, všetky získané informácie a ich pochopenie sú pre mňa a moju rodinu neoceniteľné. Bola to jednoznačne najlepšia investícia, akú som kedy urobil.