Bechterevova choroba (ankylozujúca spondylitída) je chronický zápal chrupavčitých tkanív. Najčastejšie postihuje chrbticové stavce a dúhovku oka, ale aj kĺby alebo pľúca (pľúcna fibróza). Príčina ochorenia nie je úplne objasnená. Vieme len to, že ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda sám seba. To je impulzom pre zápal, ktorý sa postupne šíri a prehlbuje.
Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje vo veku od 15 do 30 rokov, oveľa častejšie u mužov, a začína sa bolesťou v krížovej oblasti, ktorá môže vystreľovať do dolných končatín. Neskôr postupne narastajúce zápalové zmeny spôsobujú kalcifikáciu šliach, väzov a medzistavcových kĺbov, čo vedie k bolestivým obmedzeniam pohybu. V pokročilých štádiách dochádza k stuhnutiu a deformácii chrbtice. To má za následok vážne a bolestivé problémy s pohybom a obmedzenie mechaniky dýchania.
Bechterevova choroba nie je pri dnešných možnostiach liečby úplne vyliečiteľná. Liečba si vyžaduje dlhodobý odborný prístup a západná medicína sa zameriava predovšetkým na podávanie liekov na potlačenie zápalu pomocou nesteroidných antireumatík, kortikosteroidov, imunosupresív alebo biologickej liečby.
Úplne zásadný vplyv má pravidelné cvičenie a rehabilitácia, ktoré zabraňujú zrastom kĺbov a udržujú pohyblivosť. Vhodnou rehabilitáciou je možné spomaliť vývoj ochorenia a jeho ďalšiu progresiu.
Dôležité je tiež vhodne prispôsobiť dlhodobo zaujímané polohy, teda polohu pri práci a spánku.
Kvalita stravy má vplyv na priebeh tohto ochorenia, ale je potrebné sledovať niekoľko dôležitých parametrov:
1. Udržiavať acidobázickú rovnováhu v "zóne optimálneho fungovania".
To znamená predovšetkým zabezpečiť dostatočný príjem bielkovín, primeraný pomer kľúčových minerálov (vápnik, horčík, draslík, sodík, fosfor, chlór, jód...) alebo dostatok vlákniny, pričom sa treba vyhýbať typicky okysľujúcim potravinám a spôsobom ich prípravy.
2. Snažiť sa podporovať rozmanitosť črevného biómu.
Moderný výskum potvrdzuje, že úroveň fungovania (nielen) imunitného systému závisí od spektra mikroorganizmov, ktoré osídľujú náš črevný trakt. To v strave znamená predovšetkým zabezpečenie dostatočných zdrojov (rozpustnej a nerozpustnej) vlákniny a pravidelné užívanie zástupcov fermentovaných potravín.
Nie je ťažké navrhnúť takúto diétu - študenti na našich kurzoch využívajú potenciál aplikácie ZOF, kde hodnotia obsah a pomery živín kľúčových pre toto ochorenie. Najväčšiu pozornosť venujú správnemu pomeru vápnika a horčíka, keďže tieto prvky zásadným spôsobom rozhodujú o kalcifikácii tkanív v tele. Cieľom však nie je len stanoviť "ideálne" množstvo týchto minerálov, ale aj zabezpečiť ich priaznivú biologickú dostupnosť zo stravy. V tomto ohľade má najväčší vplyv obsah antinutričných látok (najmä v rastlinnej strave), ktorých množstvo v hre tiež sledujeme.
Zbyněk Harabiš
Ako bývalý vrcholový športovec som sa o výživu zaujímal už pred revolučnými rokmi, a tak som mohol sledovať prekvapivé názory na zdravú výživu, ktoré sa v dlhodobom horizonte niekoľkokrát prehodnotili - dobrým príkladom sú mliečne výrobky :)Vzhľadom na klesajúcu kvalitu potravín v dôsledku cenovej konkurencie a tiež kvôli rastúcemu počtu moderných civilizačných ochorení sa v posledných rokoch enormne zdvihla vlna záujmu o zdravú výživu. Lobovanie potravinárskych a farmaceutických spoločností zvrátilo triezvy pohľad na správne nakupovanie potravín. Reklama je naozaj mocná čarodejnica... Navyše dennodenné články na internete venované chudnutiu a výžive uvrhnú človeka, ktorý sa snaží nájsť pravdu, do úplného chaosu.Preto som si vybrala diaľkové štúdium Mgr. Martin Jelínek, ktorý ma zaujal svojou športovou minulosťou aj komplexným prístupom k výžive. Po počiatočných hodinách mojej nedôvery voči všetkému všeobecne sa môj názor na kurz zmenil a povestný zlom pravdepodobne nakoniec nastal na konci kurzu, keď si ako puzzle poskladáte kompletný obraz. Je to však len odrazový mostík k ďalším vedomostiam, ktoré si musíte zdokonaliť ďalším podrobným štúdiom a komunikáciou s klientmi, ak sa chcete venovať poradenstvu.Pre tých, ktorí sú stále nedôverčiví, odporúčam prečítať si stránky o unikátnom dvojmesačnom pokuse o vytvarovanie a nárast svalovej hmoty podľa mgr. Jelínkajen na vegánskej strave! - www.vysnenapostava.cz. Mal som pochybnosti, ale čuduj sa svete, funguje to :-)
Bc. Lubor Bárta
Rozsah a forma šesťmesačného online štúdia vás nenechá v pokoji a vedie vás k systematickému, postupnému vzdelávaniu v širokej škále tém súvisiacich s výživou, prístupom k životu a k sebe samému. Veľmi to vítam, rovnako ako štúdium formou pravidelného mapovania mysle s následným priebežným overovaním vedomostí formou šiestich mesačných testov, záverečného siedmeho testu a záverečnej práce. Veľmi oceňujem prístup pána Jelinka k elektronickej komunikácii, ktorá je vždy rýchla a vecná. Veľmi oceňujem aj to, že pán Jelínek si nevyberá len jeden "smer", ktorý sa v niektorej časti našej planéty v oblasti starostlivosti o telo a myseľ rozvinul, ale poskytuje študentom osobný pohľad z rôznych perspektív, čím umožňuje študentom "nasať" základné informácie o rôznych prístupoch k stravovaniu a nechá každého z nás vybrať si smer, ktorý je nám najbližší. Jednoznačne potvrdzujem, že absolvovanie online štúdia stálo za to a získané informácie sú veľmi obohacujúce.
Lucie Klusová
Nemal som ani potuchy o tom, čo je to diaľkové štúdium. Ale to, čo sa stalo, prekonalo všetky moje očakávania. Spočiatku som si myslel, že to nezvládnem, každý deň robiť myšlienkové mapy, každý mesiac písať test, ale časom som si na to zvykol a učenie sa stalo súčasťou každého dňa. Keďže lekcie sú podané tak, aby im porozumel každý, bolo pre mňa potešením naučiť sa každý deň niečo nové. Mnohé z nových informácií som okamžite začal používať vo svojej práci, takže mi zostali v pamäti, a čo je najdôležitejšie, okamžite som si všetko overil v praxi a videl, čo a ako funguje. Tešil som sa na každé mesačné stretnutie a bolo pre mňa veľkým prínosom. Vždy sa tu zišla skvelá skupina ľudí a formát, v akom sa mesačné stretnutia konali, mi dokonale vyhovoval. Žiadne zbytočné informácie, všetko bolo jasné a zrozumiteľné.Prístup pána Jelínka ma absolútne nadchol, ešte nikdy som sa nestretla s človekom, ktorý by o svojom odbore vedel toľko a dokázal to takýmto spôsobom prezentovať ostatným. Veľmi sa mi páčilo, že chce pomáhať iným a neskrýva žiadne informácie ani know-how, ale naozaj mu záleží na tom, aby sa ľudia o seba lepšie starali a mali sa radi.Navyše sme sa v rodine začali lepšie stravovať a ja som počas kurzu schudla 4 kg bez toho, aby som sa o to snažila. Len zmenou stravy :-)