Artróza

Artróza je degeneratívne ochorenie kĺbov vyskytujúce sa najčastejšie u ľudí starších ako 50 rokov. Toto ochorenie postihuje najmä veľké nosné kĺby dolných končatín (kolená, bedrá) a kĺby prstov.

Najznámejšie príznaky sú bolesť kĺbov na začiatku pohybu, pri námahe, obmedzená pohyblivosť a stuhnuté kĺby, krepitácia (praskanie v kĺboch). Kĺby ľudí trpiacich artritídou postupne strácajú chrupavku. Tento proces je spojený so vznikom reumatoidnej artritídy, čo je chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k zápalu a poškodeniu chrupavky a väzivových tkanív v okolí kĺbu.

Príčiny týchto problémov sú rôzne, najčastejšie sú dôsledkom dlhodobého opotrebovania a poškodenia kĺbov (nadváha, intenzívna športová aktivita, ťažko pracujúci popr. ľudia s chybným preťažovaním kĺbov).
Bežnými príčinami sú aj vrodené abnormality postavenia kĺbov, úrazy alebo neschopnosť organizmu regenerovať chrupavkové tkanivo.
Pri reumatoidnej artritíde imunitný systém napáda vlastné kĺby a okolité tkanivá a dochádza k autoimunitnej reakcii (u mnohých ľudí je tento stav výsledkom genetickej predispozície).

Konvenčná liečba v prípade ochorenia kĺbov sa zameriava najmä na používanie analgetík (lieky proti bolesti), antiflogistík (nesteroidné protizápalové lieky) a rôznych procedúr (hydroterapia, bandáže, tepelná liečba).

Vplyv stravy na artritídu

Hoci artritída a reumatoidná artritída majú rôzne príčiny, úprava stravy má spoločné menovatele. V oboch prípadoch je potrebné zamerať sa na správnu výživu kĺbovej chrupavky, ktorá zahŕňa:

1. Zabezpečenie dostatočného množstva látok potrebných na tvorbu tkaniva chrupavky.
Bielkoviny, vitamín C.

2. Príjem látok, ktoré potláčajú zápal.
Antioxidanty, vláknina, niektoré fytochemikálie.

3. Vylúčenie potravín vyvolávajúcich zápalové procesy.
Ich základný zoznam je v podstate univerzálny - zdroje cukrov, väčšina prídavných látok (= priemyselne spracované potraviny), nadbytok mäsa a bielej múky.

Tieto úpravy je vhodné podporiť suplementáciou:

  • Vitamín C,
  • Vitamín E,
  • Glukosamín,
  • Chondroitín,
  • MSM,
  • Výťažky z boswellie - obsahujú kyselinu boswellovú, ktorá má významné protizápalové a antireumatické účinky a podporuje stavbu chrupaviek.
  • Omega-3 tuky.

Správna výživa kĺbov a spojivového tkaniva nie je zložitá, pretože v tejto oblasti neexistuje veľa pravidiel. Keďže kĺbové tkanivo nie je zásobované cievnym systémom a výživa tak prebieha difúznym procesom, je potrebné v praxi preukázať určitú trpezlivosť, kým sa dostavia prvé výsledky. O tom sa učia aj študenti kurzu Výživový poradca, v ktorom sa venujeme tejto problematike. V rámci svojich štúdií vytvárajú stravovacie plány, ktorých nutričné vlastnosti zodpovedajú potrebám kĺbového a spojivového tkaniva. Kľúčovou pomôckou je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá má schopnosť kontrolovať kvalitu vytvorených stravovacích plánov a viesť študentov požadovaným smerom.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jana Merenusová

Prvýkrát som pána Jelinka videla pred niekoľkými rokmi na prednáške, kde ma fascinovalo, ako vďaka jeho prezentácii dávajú nie jednoduché témy zmysel. Máte pocit, že každá diskusia, seminár alebo akýkoľvek kurz ubehne ako voda a vy máte zrazu toľko otázok a túžby učiť sa, že máte chuť pokračovať v jeho úžasných kurzoch. Pán Jelínek a jeho premyslený systém vyučovania je veľmi prínosný. Zrazu máte pocit, že ste sa opäť naučili učiť. Je to stav, akoby vám niekto zrazu vlial novú krv do žíl a energiu na plnenie ďalších snov a cieľov v každom veku:). Ďakujem a teším sa na ďalšie kurzy.

Ingrid Bulavčiaková

www.salondermafresh.eu

Absolvovala som online kurz Výživový poradca, ktorý trval 6 mesiacov.Počas tohto kurzu som získala nové informácie z oblasti výživy a stravovania. Štúdium prebiehalo každý deň a z môjho pohľadu bolo perfektné. Ako pomôcku sme mali učebné hry a samozrejme každý deň sme mali možnosť diskutovať o problémoch alebo nejasnostiach v učení.Kurz je náročný a je potrebné sa učiť každý deň, video s Mgr. Jelinek, ktorý každý mesiac zhrnul osvojené poznatky. Kurz ma veľmi nadchol a vrelo ho odporúčam každému, kto sa o túto oblasť zaujíma. Odporúčam tiež zakúpiť si odbornú literatúru, ktorúMgr. Jelínek odporúča kúpiť, aby ste sa naučili. Samozrejme, budem pokračovať v ďalších kurzoch, ktoré podľa môjho názoru súvisia s výživou.

Bc. Vladimír Slavík

"Certifikát môže získať každý!" Túto vetu hovorí väčšina ľudí. Čiastočne majú pravdu, všetci máme príležitosť. Získanie certifikátu "Výživový a doplnkový poradca" od Mgr. Certifikát Martina Jelínka má naozaj hodnotu, pretože nie je "zadarmo", ako je to v prípade niektorých kurzov ponúkaných v celej krajine. Jeho získanie si vyžaduje čas, usilovnosť a pravidelné a konečné preukázanie vedomostí získaných v tomto kurze. Keďže som pôvodne vyštudovaný kuchár a na kurz som išiel s trochu pokročilejšími znalosťami o výžive, zrazu som zistil, že informácie, ktoré som sa na kurze naučil, by mi neposkytol žiadny tradičný učebný plán ani absolventský kurz gastronómie. Štúdium je blízke vysokoškolskej úrovni, pokiaľ ide o obsah predmetu, t. j. o plnenie jednotlivých úloh vrátane vypracovania semestrálnej práce na danú tému. Tento kurz by som odporučila každému, kto má rád nielen seba, ale aj ostatných ľudí vo svojom okolí, ktorí môžu zlepšiť kvalitu života zlepšením svojich stravovacích návykov - posilniť imunitný systém človeka, predchádzať alebo zmierniť príznaky chorôb, s ktorými sa väčšina z nás počas života stretne, alebo tiež pomôcť športovcom zlepšiť ich výkonnosť a podporiť správnu regeneráciu svalov, nehovoriac o redukčných diétach. Vďaka kurzu som sa dozvedela, ako všetko v tele funguje a ako jedlo ovplyvňuje kvalitu nášho každodenného života. Týmto vám ďakujem za poskytnutie kvalitných informácií a za možnosť konzultovať s vami aj po skončení štúdia.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu