Kurzy ATAC

Artróza

Artróza

Artróza je degeneratívne ochorenie kĺbov vyskytujúce sa najčastejšie u ľudí starších ako 50 rokov. Toto ochorenie postihuje najmä veľké nosné kĺby dolných končatín (kolená, bedrá) a kĺby prstov.

Najznámejšie príznaky sú bolesť kĺbov na začiatku pohybu, pri námahe, obmedzená pohyblivosť a stuhnuté kĺby, krepitácia (praskanie v kĺboch). Kĺby ľudí trpiacich artritídou postupne strácajú chrupavku. Tento proces je spojený so vznikom reumatoidnej artritídy, čo je chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k zápalu a poškodeniu chrupavky a väzivových tkanív v okolí kĺbu.

Príčiny týchto problémov sú rôzne, najčastejšie sú dôsledkom dlhodobého opotrebovania a poškodenia kĺbov (nadváha, intenzívna športová aktivita, ťažko pracujúci popr. ľudia s chybným preťažovaním kĺbov).
Bežnými príčinami sú aj vrodené abnormality postavenia kĺbov, úrazy alebo neschopnosť organizmu regenerovať chrupavkové tkanivo.
Pri reumatoidnej artritíde imunitný systém napáda vlastné kĺby a okolité tkanivá a dochádza k autoimunitnej reakcii (u mnohých ľudí je tento stav výsledkom genetickej predispozície).

Konvenčná liečba v prípade ochorenia kĺbov sa zameriava najmä na používanie analgetík (lieky proti bolesti), antiflogistík (nesteroidné protizápalové lieky) a rôznych procedúr (hydroterapia, bandáže, tepelná liečba).

Vplyv stravy na artritídu

Hoci artritída a reumatoidná artritída majú rôzne príčiny, úprava stravy má spoločné menovatele. V oboch prípadoch je potrebné zamerať sa na správnu výživu kĺbovej chrupavky, ktorá zahŕňa:

1. Zabezpečenie dostatočného množstva látok potrebných na tvorbu tkaniva chrupavky.
Bielkoviny, vitamín C.

2. Príjem látok, ktoré potláčajú zápal.
Antioxidanty, vláknina, niektoré fytochemikálie.

3. Vylúčenie potravín vyvolávajúcich zápalové procesy.
Ich základný zoznam je v podstate univerzálny - zdroje cukrov, väčšina prídavných látok (= priemyselne spracované potraviny), nadbytok mäsa a bielej múky.

Tieto úpravy je vhodné podporiť suplementáciou:

  • Vitamín C,
  • Vitamín E,
  • Glukosamín,
  • Chondroitín,
  • MSM,
  • Výťažky z boswellie - obsahujú kyselinu boswellovú, ktorá má významné protizápalové a antireumatické účinky a podporuje stavbu chrupaviek.
  • Omega-3 tuky.

Správna výživa kĺbov a spojivového tkaniva nie je zložitá, pretože v tejto oblasti neexistuje veľa pravidiel. Keďže kĺbové tkanivo nie je zásobované cievnym systémom a výživa tak prebieha difúznym procesom, je potrebné v praxi preukázať určitú trpezlivosť, kým sa dostavia prvé výsledky. O tom sa učia aj študenti kurzu Výživový poradca, v ktorom sa venujeme tejto problematike. V rámci svojich štúdií vytvárajú stravovacie plány, ktorých nutričné vlastnosti zodpovedajú potrebám kĺbového a spojivového tkaniva. Kľúčovou pomôckou je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá má schopnosť kontrolovať kvalitu vytvorených stravovacích plánov a viesť študentov požadovaným smerom.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jaroslav Hollmann

Keď som sa začal zaujímať o oblasť zdravia, zistil som, že názor jedného človeka je názor druhého. Informácie z rôznych zdrojov sa často líšia alebo si navzájom odporujú. Bol to pre mňa chaos, z ktorého ma vyviedol kurzVýživové a doplnkové poradenstvo. Vďaka holistickému prístupu som sa naučila myslieť v širších súvislostiach, zbavila som sa zdravotných problémov a získala veľmi prospešné informácie. Oceňujem aj prístup pána Jelínka, ktorý mi vždy rýchlo a ochotne odpovedal na moje otázky, či už sa týkali kurzu alebo iných záležitostí. Kurz môžem všetkým vrelo odporučiť.

Alena Václavíková

Keď som si vyberala kurz výživového poradenstva, pozrela som si všetky možné ponuky. Kurz majstra Jelínka ma však oslovil hneď na prvýkrát, ten vnútorný pocit mi povedal, že je to presne to, čo hľadám. Zaujal ma spôsob štúdia - myšlienkové mapy (nikdy predtým som s tým nepracoval, ale chcel som sa s tým zoznámiť a fungovalo to dobre, je to prehľadné a ľahko zapamätateľné). Páčila sa mi aj možnosť študovať z domu, a hoci školenie prebiehalo raz za mesiac, boli sme v neustálom kontakte s lektorom. Každý deň sme dostávali témy, na ktorých sme mali pracovať, a tak sme sa posúvali k nášmu cieľu. Naučili sme sa pozerať na človeka ako na celok a hoci som to spočiatku brala ako doplnok k mojej práci, úplne ma to pohltilo, keď som videla, ako veľmi je možné ovplyvniť zdravie človeka stravou a životným štýlom a samozrejme, že s tým súvisí aj regulácia hmotnosti. Vďaka tomu som uviedol na trh vlastné výrobky pripravené na zdravom základe. A veľmi si cením aj neustály kontakt s absolventmi, možnosť konzultácií a ďalšieho vzdelávania a rozvoja. Moja intuícia ma opäť nesklamala... :-)

Ing. Václav Solanský

Dlho som hľadala kurz, ktorý by upevnil a konsolidoval moje doterajšie vedomosti v oblasti zdravia a výživy. V súčasnosti často dochádza k rozhodovacej paralýze - internet a iné zdroje chrlia množstvo informácií, ktoré je ťažké pragmaticky pochopiť. Ale nehľadal som len komplexné informácie, hľadal som správneho človeka, človeka s dlhoročnými skúsenosťami, lektora, ktorý robí to, čo hovorí. O tom, ako sa v tejto oblasti darí, hovorí pán Mgr. Martin Jelínek, ktorý kurz osobne vedie, je presne ten človek, ktorý tieto parametre spĺňa.Stretnutie s ním ďaleko presahuje hranice tohto kurzu, pretože ukončením kurzu nič nekončí, ale len začína spolupráca na ceste k lepšiemu a zdravšiemu životu nás všetkých. Ak sa rozhodnete ísť touto cestou, bude to jedna z najlepších investícií vo vašom živote.