Artróza

Artróza je degeneratívne ochorenie kĺbov vyskytujúce sa najčastejšie u ľudí starších ako 50 rokov. Toto ochorenie postihuje najmä veľké nosné kĺby dolných končatín (kolená, bedrá) a kĺby prstov.

Najznámejšie príznaky sú bolesť kĺbov na začiatku pohybu, pri námahe, obmedzená pohyblivosť a stuhnuté kĺby, krepitácia (praskanie v kĺboch). Kĺby ľudí trpiacich artritídou postupne strácajú chrupavku. Tento proces je spojený so vznikom reumatoidnej artritídy, čo je chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k zápalu a poškodeniu chrupavky a väzivových tkanív v okolí kĺbu.

Príčiny týchto problémov sú rôzne, najčastejšie sú dôsledkom dlhodobého opotrebovania a poškodenia kĺbov (nadváha, intenzívna športová aktivita, ťažko pracujúci popr. ľudia s chybným preťažovaním kĺbov).
Bežnými príčinami sú aj vrodené abnormality postavenia kĺbov, úrazy alebo neschopnosť organizmu regenerovať chrupavkové tkanivo.
Pri reumatoidnej artritíde imunitný systém napáda vlastné kĺby a okolité tkanivá a dochádza k autoimunitnej reakcii (u mnohých ľudí je tento stav výsledkom genetickej predispozície).

Konvenčná liečba v prípade ochorenia kĺbov sa zameriava najmä na používanie analgetík (lieky proti bolesti), antiflogistík (nesteroidné protizápalové lieky) a rôznych procedúr (hydroterapia, bandáže, tepelná liečba).

Vplyv stravy na artritídu

Hoci artritída a reumatoidná artritída majú rôzne príčiny, úprava stravy má spoločné menovatele. V oboch prípadoch je potrebné zamerať sa na správnu výživu kĺbovej chrupavky, ktorá zahŕňa:

1. Zabezpečenie dostatočného množstva látok potrebných na tvorbu tkaniva chrupavky.
Bielkoviny, vitamín C.

2. Príjem látok, ktoré potláčajú zápal.
Antioxidanty, vláknina, niektoré fytochemikálie.

3. Vylúčenie potravín vyvolávajúcich zápalové procesy.
Ich základný zoznam je v podstate univerzálny - zdroje cukrov, väčšina prídavných látok (= priemyselne spracované potraviny), nadbytok mäsa a bielej múky.

Tieto úpravy je vhodné podporiť suplementáciou:

  • Vitamín C,
  • Vitamín E,
  • Glukosamín,
  • Chondroitín,
  • MSM,
  • Výťažky z boswellie - obsahujú kyselinu boswellovú, ktorá má významné protizápalové a antireumatické účinky a podporuje stavbu chrupaviek.
  • Omega-3 tuky.

Správna výživa kĺbov a spojivového tkaniva nie je zložitá, pretože v tejto oblasti neexistuje veľa pravidiel. Keďže kĺbové tkanivo nie je zásobované cievnym systémom a výživa tak prebieha difúznym procesom, je potrebné v praxi preukázať určitú trpezlivosť, kým sa dostavia prvé výsledky. O tom sa učia aj študenti kurzu Výživový poradca, v ktorom sa venujeme tejto problematike. V rámci svojich štúdií vytvárajú stravovacie plány, ktorých nutričné vlastnosti zodpovedajú potrebám kĺbového a spojivového tkaniva. Kľúčovou pomôckou je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá má schopnosť kontrolovať kvalitu vytvorených stravovacích plánov a viesť študentov požadovaným smerom.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jiřina Macková

Už mnoho rokov sa zaujímam o zdravší spôsob života so všetkým, čo k nemu patrí... Pozbieral som každú stopu, až sa z toho stalo neprehľadné bludisko. Napadlo mi, že si nájdem kurz, ktorý ma nasmeruje správnym smerom. Na internete som našla kurz ATAC "Poradca pre výživu a suplementáciu" od pána Jelínka. Myslela som si, že to skúsim, pretože na mňa veľmi zapôsobila osnova kurzu a najmä holistický prístup k stravovaniu. Myšlienkové mapy mi spočiatku robili trochu problém, ale musím povedať, že som si ich rýchlo obľúbil. Pohľad na stravovanie z hľadiska ajurvédy, tradičnej čínskej medicíny a makrobiotiky ma veľmi oslovil (ak otvoríte kurz ajurvédy, tradičnej čínskej medicíny, už sa hlásim).Som veľmi rada, že som si vybrala tento kurz. Veľmi oceňujem prístup pána Jelínka, jeho ústretovosť a ochotu. Skúsenosti a cenné rady z tohto kurzu pomôžu zlepšiť zdravie nielen mojej rodiny, ale dúfam, že aj mojich budúcich klientov. Veľmi pekne vám ďakujem a prajem vám veľa nadšených študentov.

Ing. Jarmila Štěrbová

Ďakujem za možnosť zúčastniť sa vášho šesťmesačného kurzu pre výživových poradcov. Bol to pohľad do sveta, v ktorom priama logika ukazuje svoju milú tvár. Pochopenie kontextu, ktorý ponúka váš kurz a osobný prístup, prináša možnosť slobody ruka v ruke so zodpovednosťou za všetky vlastné rozhodnutia. Hoci hovorím o telesných procesoch, význam posolstva preniká do nehmotných sfér, a to bolo pre mňa na celom kurze najzaujímavejšie. Ďakujem, bolo mi cťou sa s vami stretnúť.

Mgr. Martina Wilczkeová

Som veľmi vďačný, že som sa mohol zúčastniť na kurze pána Martina Jelínka. Zaujal ma perfektne spracovaný obsah, informácie, ktoré sa navzájom dopĺňajú a tvoria ucelený celok. Všetko je videné a prezentované v súvislostiach. Najviac sa mi páči, že pohľad na stravu je riešený z komplexnosti človeka, spája jeho fyzickú, mentálnu a emocionálnu podstatu. Naučila som sa premýšľať o jedle inak než len ako o potrebe alebo zážitku z jedla. Dnes premýšľam o tom, ako jem, o svojom emocionálnom stave a viem, ako sa jednotlivé potraviny budú správať v mojom tele. Prostredníctvom stravy som sa stal zodpovedným tvorcom svojho zdravia. Tieto poznatky využívam pri zostavovaní jedálneho lístka pre svoju rodinu a pri svojej práci koordinátorky programu Skutočne zdravé školy.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu