Kurzy ATAC

Artróza

Artróza

Artróza je degeneratívne ochorenie kĺbov vyskytujúce sa najčastejšie u ľudí starších ako 50 rokov. Toto ochorenie postihuje najmä veľké nosné kĺby dolných končatín (kolená, bedrá) a kĺby prstov.

Najznámejšie príznaky sú bolesť kĺbov na začiatku pohybu, pri námahe, obmedzená pohyblivosť a stuhnuté kĺby, krepitácia (praskanie v kĺboch). Kĺby ľudí trpiacich artritídou postupne strácajú chrupavku. Tento proces je spojený so vznikom reumatoidnej artritídy, čo je chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k zápalu a poškodeniu chrupavky a väzivových tkanív v okolí kĺbu.

Príčiny týchto problémov sú rôzne, najčastejšie sú dôsledkom dlhodobého opotrebovania a poškodenia kĺbov (nadváha, intenzívna športová aktivita, ťažko pracujúci popr. ľudia s chybným preťažovaním kĺbov).
Bežnými príčinami sú aj vrodené abnormality postavenia kĺbov, úrazy alebo neschopnosť organizmu regenerovať chrupavkové tkanivo.
Pri reumatoidnej artritíde imunitný systém napáda vlastné kĺby a okolité tkanivá a dochádza k autoimunitnej reakcii (u mnohých ľudí je tento stav výsledkom genetickej predispozície).

Konvenčná liečba v prípade ochorenia kĺbov sa zameriava najmä na používanie analgetík (lieky proti bolesti), antiflogistík (nesteroidné protizápalové lieky) a rôznych procedúr (hydroterapia, bandáže, tepelná liečba).

Vplyv stravy na artritídu

Hoci artritída a reumatoidná artritída majú rôzne príčiny, úprava stravy má spoločné menovatele. V oboch prípadoch je potrebné zamerať sa na správnu výživu kĺbovej chrupavky, ktorá zahŕňa:

1. Zabezpečenie dostatočného množstva látok potrebných na tvorbu tkaniva chrupavky.
Bielkoviny, vitamín C.

2. Príjem látok, ktoré potláčajú zápal.
Antioxidanty, vláknina, niektoré fytochemikálie.

3. Vylúčenie potravín vyvolávajúcich zápalové procesy.
Ich základný zoznam je v podstate univerzálny - zdroje cukrov, väčšina prídavných látok (= priemyselne spracované potraviny), nadbytok mäsa a bielej múky.

Tieto úpravy je vhodné podporiť suplementáciou:

  • Vitamín C,
  • Vitamín E,
  • Glukosamín,
  • Chondroitín,
  • MSM,
  • Výťažky z boswellie - obsahujú kyselinu boswellovú, ktorá má významné protizápalové a antireumatické účinky a podporuje stavbu chrupaviek.
  • Omega-3 tuky.

Správna výživa kĺbov a spojivového tkaniva nie je zložitá, pretože v tejto oblasti neexistuje veľa pravidiel. Keďže kĺbové tkanivo nie je zásobované cievnym systémom a výživa tak prebieha difúznym procesom, je potrebné v praxi preukázať určitú trpezlivosť, kým sa dostavia prvé výsledky. O tom sa učia aj študenti kurzu Výživový poradca, v ktorom sa venujeme tejto problematike. V rámci svojich štúdií vytvárajú stravovacie plány, ktorých nutričné vlastnosti zodpovedajú potrebám kĺbového a spojivového tkaniva. Kľúčovou pomôckou je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá má schopnosť kontrolovať kvalitu vytvorených stravovacích plánov a viesť študentov požadovaným smerom.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Ján Kopaničák

Kurz výživy s pánom Jelínkom ma nesmierne obohatil. Nikde inde som sa nestretol s toľkými rôznymi pohľadmi na stravovanie, z ktorých žiadny nie je preferovaný ako jediný správny. Je cítiť a vidieť obrovskú snahu o to, aby sa absolventi tohto kurzu dokázali pozrieť na veci z viacerých uhlov pohľadu, aby vopred neodmietli žiadnu filozofiu stravovania, ale naopak, aby hľadali možnosti a oblasti, kde sa dajú problémy riešiť z viacerých uhlov pohľadu. Takýto komplexný, zaujímavý, pútavý, praktický a ucelený kurz výživového poradcu môžem vrelo odporučiť všetkým záujemcom.

Vladimír Lauer

Chcel by som sa poďakovať pánovi Jelínkovi za možnosť študovať kurz Poradca pre výživu a doplnky výživy - online. Kurz bol naozaj bohatý a rozsiahly. Množstvo užitočných informácií, ktoré sa vďaka vzdelávacej hre ZOF takmer okamžite uplatnia v praxi. Kurz som navštevoval hlavne kvôli sebe, takže som hľadal kurz, z ktorého by som vyšiel so skutočnými vedomosťami a nie len s papierom. Bol som príjemne prekvapený rozsahom informácií o kurze. Je zrejmé, že pán Jelínek sa okrem fyzickej a psychickej oblasti zaujíma aj o duchovnú, čo osobne považujem za najväčšie plus, okrem holistického prístupu a zdravého pohľadu na všetky druhy stravovania. Ak chcete získať skutočné vedomosti o výžive, môžem tento kurz len odporučiť. Som s ním úplne spokojný a teším sa na ďalšie kurzy.

Lisa Nosková, DiS.

Kurz som si vybrala, pretože ma zaujímajú alternatívne spôsoby stravovania a chcela som sa dozvedieť viac o výžive všeobecne. Keďže veľa cestujem a v Českej republike som len obmedzený čas, online kurz bol pre mňa ideálnym riešením. Štúdium sa mi nielen páčilo, ale prekonalo aj moje očakávania. Ďakujeme pánovi Jelínkovi za jeho komplexný, osobný a profesionálny prístup. Oceňujem aj to, že aj po skončení kurzu máme prístup do online poradne.Celý kurz bol veľmi obohacujúci a zmenil môj život k lepšiemu. Vrelo odporúčam!!