Úvod / Čo sa u nás študuje / Zápal močových ciest
Infekcia močových ciest (cystitída) je nepríjemné a často sa vyskytujúce zápalové ochorenie močového mechúra a močových ciest. Vzniká dôsledkom bakteriálnej infekcie (najčastejším pôvodcom je baktéria Escherichia coli), postihuje oveľa častejšie ženy.
Normálny moč je sterilný, neobsahuje žiadne baktérie (len cestou z močového mechúra zmýva malé množstvo baktérií zo sliznice močovej trubice). Pokiaľ dôjde k rozmnoženiu týchto baktérií – príčinou môže byť oslabený imunitný systém, zlá osobná hygiena, tehotenstvo, nevhodná antikoncepcia i podráždenie niektorými šampónmi a penami do kúpeľa – môžu vyvolať nepríjemný zápal.
Najčastejšími príznakmi sú:
Moč je väčšinou kalný a zapáchajúci, niekedy s prímesou krvi. Často dochádza k zvýšeniu teploty.
Liečenie zápalu by malo byť okamžité, väčšinou vyžaduje antibiotiká, pretože opakované problémy tohto charakteru môžu viesť k vážnemu ochoreniu obličiek.
Úprava stravy spočíva v niekoľkých jednoduchých postupoch:
1. Vylúčenie nevhodných potravín.
Ide o potraviny majúce prozápalový vplyv:
2. Rešpektovanie zásad protizápalovej diéty.
3. Voľba vhodných doplnkov stravy.
Ako účinné sa prezentujú echinacea, vitamín C, extrakt z grepových jadier či kapucínka.
Počas liečby je potrebné dodržiavať pravidelný a dostatočný príjem tekutín, najlepšie v podobe čistej vody.
Zápaly močových ciest sú pomerne často sa vyskytujúcim problémom, ktorý je v praxi najrozumnejšie riešiť na preventívnej úrovni. Keďže sa tomuto prístupu väčšina populácie úspešne vyhýba, pracuje sa viac s podpornou liečbou. Pravidlá protizápalovej diéty sa študenti učia vo všetkých kurzoch, najviac sa tejto téme venujeme v Poradci pre výživu. Neodmysliteľným pomocníkom pri zostavovaní novej koncepcie stravovania je výuková aplikácia ZOF, ktorá študentov vedie požadovaným nutričným smerom.
Mgr. Petra Kuderová
Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu pána Mgr. Martina Jelínka som si vybrala predovšetkým kvôli svojim deťom. Chcela som si rozšíriť znalosti o zdravej výžive a získať nové informácie o skladbe potravín, ktoré deťom podávam. Počas kurzu som tieto informácie získala v komplexnej a ucelenej podobe a vďaka seminárom aj zábavnou formou. Napriek tomu, že som pôvodne nemala v úmysle ja sama poskytovať rady v oblasti výživy, záujem mojich priateľov i širšieho okolia ma uistil, že môžem skĺbiť svoje záľuby s prácou a odovzdávať nadobudnuté vedomosti ďalej. Kurz pána Mgr. Jelínka môžem vrelo odporučiť všetkým, ktorí sa chcú v danej oblasti vzdelať aj tým, ktorí chcú v tomto odbore pracovať. Tento kurz je podľa môjho názoru svojim širokým záberom najobsiahlejším z ponuky na slovenskom trhu.
Iva Vaňková
Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu ďaleko predčil moje očakávania. Napriek tomu, že s informáciami o výžive už nejaký čas pracujem, dozvedela som sa veľa nového, mohla som sa na problematiku pozrieť z rôznych uhlov, prepojila znalosti a upevnila základy. Obrovskú výhodu kurzu vidím v jeho komplexnosti, nezaujatosti a hĺbke informácií, ktoré sú ale podané ľudsky a zrozumiteľne. Takže som sa na otvorenie nových lekcií každý deň tešila. Koncept kurzu je skvele premyslený a je vidieť, že pánovi Jelínkovi nejde len o odovzdaní informácií, ale hlavne o ich pochopení a využití v praxi.
Martina Bušková
Keďže pracujem ako masérka a kozmetička, často som vypočúvaná na problematiku zdravia a výživy o ktorú sa zaujímam dlhé roky. Chcela som teda aspoň radiť profesionálne a na úrovni a nie iba získať papier. Pri svojej práci som zistila, že aj bolesti chrbta, alebo stav pleti sa nedá vytrhnúť z kontextu a treba človeka brať ako celok, ktorý ovplyvňuje mnoho faktorov. Preto mne oslovil kurz pána Martina Jelínka ktorý bol pre mne odpoveďou na všetky moje otázky o výžive a pozerá na problémy komplexne. Všetko čo som sa naučila mi pomáha aj v osobnom živote.