Úvod / Čo sa u nás študuje / Voda

Voda je chemicky definovaná ako H2O. V praxi sa s takouto vodou stretneme iba pri destilovanej forme, ktorá nie je určená na bežný pitný režim.
O pitnej vode (v zmysle jej dlhodobého bezpečného príjmu) hovoríme v okamihu, keď obsahuje minerálne látky – buď v podobe voľných iónov, alebo rozpustených anorganických solí (najčastejšie uhličitanov a hydrogén-uhličitanov). Najviac zastúpeným prvkom vo vode je vápnik, s veľkým odstupom nasleduje horčík, v ďalšom závese ostatné prvky (sodík, železo, fluór a i.).
Obsah týchto minerálov vo vode určuje celkovú tvrdosť vody. S rastúcim obsahom minerálov vo vode rastie aj stupeň nevhodnosti jej pravidelnej konzumácie. Všeobecne sa za tvrdú vodu považuje taká, ktorá obsahuje viac ako 300 mg rozpustených látok v jednom litri. Opakom je podsýtená (výrazne mäkká) voda, ktorá sa definuje u tekutín s obsahom rozpustených látok v množstve menšom, než 100 mg/1 l vody.
V tomto smere sa vedú diskusie o tom, aká voda (s ohľadom na stupeň jej tvrdosti) je pre dlhodobú konzumáciu „najlepšia“. Všeobecne prevažuje názor, že mäkšia voda je vhodnejšia, čo zodpovedá napríklad charakteru vody dojčenskej (dôvodom je presvedčenie, že anorganické soli vo svojom prebytku zbytočne zaťažujú organizmus v zmysle ich zlej využiteľnosti, kde sa napr. spolupodieľa na vzniku aterosklerotických pochodov).
Veľmi diskutovanou témou je kvalita vody, ktorú pijeme. Rieši sa na niekoľkých úrovniach:

1. Kvalita kohútikovej vody.
Na jednej strane je to hodnotenie kvality vody spracovávanej vo vodárňach, ktoré sú nútené sa riadiť legislatívnymi požiadavkami. Na strane druhej potom proces distribúcie vody cez vodovodné potrubie, ktorých stav je možné označiť ako „havarijné“ – odtiaľ sa do vody dostáva relatívne široké spektrum látok, ktoré by sa v pitnej vode vôbec nachádzať nemali.
2. Kvalita studničnej vody.
Časť populácie používa na pitný režim vodu studničnú. Tá je riziková najviac v oblasti obsahu dusíkatých látok a mikrobiálneho znečistenia.
3. Kvalita balenej vody.
Spotreba balenej vody je nebývalo vysoká. Aj na tejto úrovni existujú riziká obsahu niektorých nežiaducich látok. Sú známe prípady, keď výrobca balených vôd použil iný zdroj, než mu prikazuje zákon. V iných situáciách sa zase môžu z plastu uvoľňovať do vody chemické látky (napr. ftaláty).

Toto sú hlavné dôvody, prečo sa časť populácie orientuje na ošetrovanie vody pomocou domácich vodných filtrov, ktoré sa v posledných rokoch stali veľmi výnosným biznisom. Používa sa široká rada rôznych filtračných technológií, väčšina výrobcov má tendenciu ich kombinovať (mechanická filtrácia, reverzná osmóza, keramické filtre, uhlíkové bloky, iónová výmena ai.). Či ich má zmysel používať a aké konkrétne, je samozrejme súčasťou štúdia u nás.
Popri kvalite pitnej vody a jej dostupnosti je potrebné venovať pozornosť aj celkovému množstvu, ktoré máme vypiť. Tu sa vedú dlhoročné spory o to, aké je optimum. Existujú dokonca aj rôzne vzorce, ktoré vo svojom výpočte zohľadňujú základné faktory (hmotnosť, telá, pohlavie, vek). Presné množstvo ale nie je možné spočítať nikdy, pretože mnoho ďalších dôležitých faktorov nie je matematicky vyhodnotiteľná (teplota prostredia so stupňom vlhkosti vzduchu, funkcia potných žliaz, úroveň pohybovej aktivity, vplyv stravy). Tejto téme sa pri štúdiu venujeme tiež intenzívne. Faktom totiž je, že priemerný príjem tekutín u dospelých ľudí v západnej časti civilizácie (Európa + Amerika) je štatisticky uvádzaný na 1,8 litra/deň, čo sa považuje za nedostatočné.
Mgr. Martin Jelínek
Petra Kramářová, DiS.
Keď som sa rozmýšľala, kde si urobím kurz výživového poradenstva, narazila som na internete na referencie a hneď bolo rozhodnuté!! :-) Ako mamička na materskej som uvítala aj možnosť on-line štúdia a vďaka tomu som kurz mohla absolvovať z pohodlia domova. Všetkým, kto má záujem o zdravý životný štýl, tento kurz odporúčam. Všetky informácie za celý polrok boli veľmi obsiahle a učenie ma bavilo ... škoda len, že už to skončilo ... Veľmi ďakujem pánovi Mgr.Jelínkovi a jeho tímu za ochotu a trpezlivosť odpovedať na všetky otázky a za skvelú organizáciu kurzu. Dúfam, že do budúcna bude aj Výživa vo športu ako on-line štúdium a ja sa ho rada zúčastním :-)
Iveta Janoušková
O kurzy ATAC som sa začala zaujímať po tom, čo moja bývalá nutričná poradkyňa ukončila svoju činnosť z dôvodu materstva, a ja som si v tej chvíli hovorila:,, Čo bez nej teraz budem robiť??? Nebudem už mať nad sebou žiadnu pevnú ruku?''?V podstate som nikomu inému neverila, a teda som nového špecialistu ani nehľadala. Nepamätám si, kde presne na mňa (zanedlho) vybehla reklama s menom Martin Jelínek, ale viem, že som začala bádať na Vašich stránkach a prečítala si prvý ebook Pravda o chudnutí. Teória sa mi páčila, pretože mi zo 100% pripomínala zásady aj názory mojej bývalej poradkyne. A bolo rozhodnuté:,, Mám ďalšieho človeka, ktorému môžem dôverovať. '' :-) Zapísala som sa do kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu plus do ďalších kurzov, ktoré ponúkate a dostala som toľko informácií, že už žiadneho osobného odborníka nepotrebujem. Napokon mi dáva zmysel, ako a prečo bol zostavený môj pôvodný jedálniček. Kúsok po kúsku som celému stravovaniu začala rozumieť a neznáme puzzle pomaly tvorilo obraz každým dňom viac a viac. Rada by som sama raz pomáhala ľuďom, ktorí sa možno zbytočne trápia rovnako ako kedysi ja. Dnes už chápem, že je jedlo radosť a pôžitok, ktorý si človek môže užívať, ak vie, ako si ho počas dňa naservírovať na tanier. Teším sa na ďalšie zakúpenie kurzov a načerpanie nových informácií. Rada čítam články, ktoré mi pravidelne chodia na mail a knižky od Vás samozrejme zdobia moju knižnicu. Prajem Vám veľa úspechov a vďaka za to, že existujete online, pretože môžem študovať aj v Londýne. Ste BOŽÍ!
Ing. Marta Veselá
Po absolvovaní rekvalifikačného kurzu "Poradenstvo pre výživu" som hľadala kurz, s ktorého pomocou by som si doplnila chýbajúce znalosti. Hlavným kritériom pre mňa bol pohľad na výživu človeka holistickým spôsobom, rešpektovanie individuality človeka a využívanie skúseností Tradičnej čínskej medicíny a Ayurveda. To všetko som v lekciách kurzu našla. Prihlásiť sa na dištančnú štúdium kurzu "Poradenstvo pre výživu a suplementáciu" organizovanom pánom Jelínkom bola jedna z najlepších vecí, ktoré som tento rok urobila. Niektoré lekcie by som síce uvítala rozsiahlejšie alebo podrobnejšie a chýbalo mi aj viac prax, celkovo ale hodnotím kurz ako skvelý. Prístup pána Jelínka, jeho znalosti a schopnosť vysvetliť všetko, čo sme potrebovali, sú úplne úžasné. Možnosť využívať online poradňu aj po skončení kurzu je k nezaplatenie. Každému, kto sa o zdravú výživu trochu zaujíma, kurz odporúčam.