Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Voda

Voda

Voda

Voda je chemicky definovaná ako H2O. V praxi sa s takouto vodou stretneme iba pri destilovanej forme, ktorá nie je určená na bežný pitný režim.

O pitnej vode (v zmysle jej dlhodobého bezpečného príjmu) hovoríme v okamihu, keď obsahuje minerálne látky – buď v podobe voľných iónov, alebo rozpustených anorganických solí (najčastejšie uhličitanov a hydrogén-uhličitanov). Najviac zastúpeným prvkom vo vode je vápnik, s veľkým odstupom nasleduje horčík, v ďalšom závese ostatné prvky (sodík, železo, fluór a i.).

Obsah týchto minerálov vo vode určuje celkovú tvrdosť vody. S rastúcim obsahom minerálov vo vode rastie aj stupeň nevhodnosti jej pravidelnej konzumácie. Všeobecne sa za tvrdú vodu považuje taká, ktorá obsahuje viac ako 300 mg rozpustených látok v jednom litri. Opakom je podsýtená (výrazne mäkká) voda, ktorá sa definuje u tekutín s obsahom rozpustených látok v množstve menšom, než 100 mg/1 l vody.

V tomto smere sa vedú diskusie o tom, aká voda (s ohľadom na stupeň jej tvrdosti) je pre dlhodobú konzumáciu „najlepšia“. Všeobecne prevažuje názor, že mäkšia voda je vhodnejšia, čo zodpovedá napríklad charakteru vody dojčenskej (dôvodom je presvedčenie, že anorganické soli vo svojom prebytku zbytočne zaťažujú organizmus v zmysle ich zlej využiteľnosti, kde sa napr. spolupodieľa na vzniku aterosklerotických pochodov).

Veľmi diskutovanou témou je kvalita vody, ktorú pijeme. Rieši sa na niekoľkých úrovniach:

Voda z kohútika

1. Kvalita kohútikovej vody.
Na jednej strane je to hodnotenie kvality vody spracovávanej vo vodárňach, ktoré sú nútené sa riadiť legislatívnymi požiadavkami. Na strane druhej potom proces distribúcie vody cez vodovodné potrubie, ktorých stav je možné označiť ako „havarijné“ – odtiaľ sa do vody dostáva relatívne široké spektrum látok, ktoré by sa v pitnej vode vôbec nachádzať nemali.

2. Kvalita studničnej vody.
Časť populácie používa na pitný režim vodu studničnú. Tá je riziková najviac v oblasti obsahu dusíkatých látok a mikrobiálneho znečistenia.

3. Kvalita balenej vody.
Spotreba balenej vody je nebývalo vysoká. Aj na tejto úrovni existujú riziká obsahu niektorých nežiaducich látok. Sú známe prípady, keď výrobca balených vôd použil iný zdroj, než mu prikazuje zákon. V iných situáciách sa zase môžu z plastu uvoľňovať do vody chemické látky (napr. ftaláty).

Voda - filter

Toto sú hlavné dôvody, prečo sa časť populácie orientuje na ošetrovanie vody pomocou domácich vodných filtrov, ktoré sa v posledných rokoch stali veľmi výnosným biznisom. Používa sa široká rada rôznych filtračných technológií, väčšina výrobcov má tendenciu ich kombinovať (mechanická filtrácia, reverzná osmóza, keramické filtre, uhlíkové bloky, iónová výmena ai.). Či ich má zmysel používať a aké konkrétne, je samozrejme súčasťou štúdia u nás.

Popri kvalite pitnej vody a jej dostupnosti je potrebné venovať pozornosť aj celkovému množstvu, ktoré máme vypiť. Tu sa vedú dlhoročné spory o to, aké je optimum. Existujú dokonca aj rôzne vzorce, ktoré vo svojom výpočte zohľadňujú základné faktory (hmotnosť, telá, pohlavie, vek). Presné množstvo ale nie je možné spočítať nikdy, pretože mnoho ďalších dôležitých faktorov nie je matematicky vyhodnotiteľná (teplota prostredia so stupňom vlhkosti vzduchu, funkcia potných žliaz, úroveň pohybovej aktivity, vplyv stravy). Tejto téme sa pri štúdiu venujeme tiež intenzívne. Faktom totiž je, že priemerný príjem tekutín u dospelých ľudí v západnej časti civilizácie (Európa + Amerika) je štatisticky uvádzaný na 1,8 litra/deň, čo sa považuje za nedostatočné.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jaroslav Řeřábek

V živote som absolvoval celý rad kurzov, seminárov a vždy to malo čo robiť s lepšou kvalitou života. Kurz výživového poradcu ma však úplne pohltil!;-) Každý pracovný deň sme dostávali pol roka nové a nové lekcie plné informácií o potravinách a ich vlastnostieczh a použití. Bolo to pre mňa niečo úplne nové, obsiahle s plnou podporou v poradni na webe, ale aj mailom či telefónom. Budem ešte pár týždňov všetky informácie zažívať a spracovávať (a že ich bolo!:-) Úplne najviac ma dostal fakt, že som si vďaka informáciám v kurze zlepšil cukrovku z 15 na 7 a to nie som na konci! Bolo by výborné, keby sa tieto informácie a dostali do škôl a pekne poctivo, ako u pána Magistra Jelínka! Všetkým tento kurz vrelo odporúčam, je to naozaj rozsiahly prísun informácií a rád!;-)

Jiří Řehák

Kurz poradcu pre výživu a suplementáciu on-line pod vedením Mgr. Martina Jelínka je skvelou investíciou pre každého, kto sa zaujíma o zdravú výživu a optimálnu suplementáciu. Mgr. Martin Jelínek je skvelý lektor a má hlboké znalosti v oblasti. Jeho prednášky sú veľmi prehľadné, dobre štruktúrované a plné cenných informácií. Výklad je zrozumiteľný pre každého, bez ohľadu na doterajšie znalosti o téme. Online formát kurzu je veľmi výhodný, pretože mi umožňuje študovať vlastným tempom, a to keď mi to vyhovuje. Materiály sú prístupné kedykoľvek a môžem si ich ľubovoľne prezerať a opakovať. Tiež prístup k ďalším zdrojom a odkazom je veľmi užitočný pre ďalšie samoštúdium. Kurz je veľmi komplexný a zahŕňa rôzne oblasti výživy a suplementácie, ako je napríklad makro a mikronutrienty, výber vhodných potravín, doplnky stravy a ich účinky. Po absolvovaní kurzu som získal silné povedomie o správnej výžive a suplementácii, ktoré môžem uplatniť ako na sebe, tak aj vo svojej činnosti. Celkovo som s kurzom veľmi spokojný. Odporúčam ho všetkým, ktorí chcú hlboko zasiahnuť do svojho zdravia a životného štýlu.

Ing. Radomila Unarová

Dlhodobé vzdelávanie pod vedením Mgr. Martina Jelínka je pre mňa veľkým ľudským aj odborným prínosom. Absolvovala som takmer všetky kurzy, dlhodobé aj jednorazové. Vďaka nim sa stále dozvedám nové informácie a upevňujem tie zažité. Všetky nadobudnuté vedomosti úspešne uplatňujem vo svojej každodennej praxi. Rozhodne môžem odporučiť všetkým, ktorí majú záujem sa v oblasti výživy laicky alebo odborne orientovať.