Kurzy ATAC

Epilepsia

Epilepsie

Epilepsia (padúcnica) je stav, ktorý je výsledkom nadmernej elektrickej aktivity v mozgu a nervovom systéme. V zdravom mozgu je prenos elektrických impulzov medzi bunkami riadený regulačnými mechanizmami. V prípade epilepsie však dochádza k situáciám, keď sa aktivuje veľké množstvo mozgových buniek naraz. Takáto elektrická aktivita, označovaná ako epileptický záchvat, sa prejavuje rôznymi spôsobmi, najčastejšie prázdnym pohľadom, stratou vedomia alebo kŕčmi.

Príčiny tohto stavu sú v mnohých prípadoch neznáme, niekedy však takým záchvatom predchádzal:

  • úraz hlavy,
  • zápal mozgu,
  • cievna mozgová príhoda,
  • nádor mozgu.

Významnú úlohu môže zohrávať aj dedičnosť. Zistilo sa, že nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia) a nízka hladina niektorých nutričných látok (B komplex, horčík, cholín) môžu u epileptikov vyvolať záchvat.

U ľudí, ktorí nemajú epilepsiu, môžu záchvaty vyvolať:

  • nedostatok spánku,
  • veľké množstvo alkoholu,
  • stres.

Vplyv stravy na epilepsiu

Ukazuje sa, že elektrickú aktivitu v mozgu môžu korigovať niektoré živiny v strave. V praxi sa vyskytujú situácie, keď namiesto úpravy stravy postihnutá osoba rieši situáciu užívaním vybraných výživových doplnkov obsahujúcich preferované látky v štandardizovaných množstvách a s vyššou biologickou aktivitou. Táto situácia však môže byť dvojsečnou zbraňou. Pacienti užívajúci antiepileptiká by v žiadnom prípade nemali prerušiť liečbu alebo znížiť dávky bez odporúčania lekára. Zároveň by si mali uvedomiť, že žiadne prírodné prostriedky v tomto prípade nemôžu nahradiť predpísané lieky. Úlohou doplnkov je predovšetkým doplniť určité látky, ktorých nedostatok môže prispieť k vzniku záchvatu alebo ktorých zvýšený príjem môže pomôcť zvládnuť jednotlivé záchvaty.

Pri podpornej liečbe záchvatov sa najčastejšie odporúčajú vitamíny B-komplexu, ktoré sa podieľajú na tvorbe neurotransmiterov. Najdôležitejšími z tejto skupiny sú kyselina listová a vitamín B6, ale pre dosiahnutie najlepšieho účinku je vhodnejšie užívať celý B komplex, pretože tieto vitamíny najlepšie pôsobia spoločne.

Na podporu dobrej funkcie nervov a mozgu sa odporúča sledovať príjem vápnika a horčíka v strave.

Jedna z teórií vzniku epilepsie hovorí, že záchvat je vyvolaný poškodením tukových membrán nervových buniek. Na základe toho sa odporúča užívať pravidelne:

- Vitamín E.
Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam dokáže potlačiť chemické zmeny, ktoré vedú k takémuto poškodeniu. Výhodnejšie sú vždy jeho prírodné formy.

- Lecitín.
Zlepšuje využitie vitamínu E v tele a zároveň obsahuje látky, ktoré stabilizujú mozgovú činnosť.

Všeobecne platí, že ľudia postihnutí epilepsiou by sa mali vyhýbať:
- Konzumácii alkoholu, ktorý znižuje účinok antiepileptických liekov,
- Zvýšenej fyzickej námahe (únava môže zvýšiť náchylnosť k záchvatom).

Často sa uvádza, že v priebehu tohto ochorenia by sa pacienti mali vyhýbať užívaniu omega-3 mastných kyselín. Existujú však výnimky, ktoré je jednoznačne potrebné prediskutovať s ošetrujúcim lekárom (kvôli možným kontraindikáciám s užívanými liekmi a zároveň schopnosti omega-3 kyselín podporovať mozgovú činnosť). Rovnako je vhodné sa vyhýbať užívaniu prípravkov s obsahom ginkgo biloby.

Problematike výživy mozgu sa venuje kurz výživového poradcu, ktorý zahŕňa aj tému epilepsie. Študenti sa naučia upraviť jedálniček tak, aby zodpovedal všeobecne prezentovaným nutričným pravidlám pre tieto situácie. Významnou podporou v ich úsilí je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá monitoruje výživovú kvalitu stravovacích plánov, upozorňuje na prípadné chyby a navádza študentov správnym smerom.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Miroslav Zeman

Ako ,,fitnesák, okrem tréningu sa zaujímam aj o stravu, rozhodol som sa preto urobiť si kurz výživového poradcu a spoločnosť ATAC ma na internete oslovila najviac. K výživovému poradcovi som mal naozaj ďaleko, to som vedel, po začatí tohto kurzu som sa v tom len utvrdil – príliš veľa informácií, ktoré som nebol schopný tak rýchlo vstrebať. Veľmi veľa sa mi páči myšlienkové pochody, ktoré mi uľahčili učenie a prípravu na cvičné testy. Ďalej hra ZOF je neskutočný pevný nástroj, ako sa naučiť vnímať ďalšie veci z naučeného učiva a vedieť ich aplikovať v reáli. Keď to zhrniem, tak som nevedel nič a teraz konečne viem niečo. Kurz dodá široký obzor a je iba na nás, ktorý si vyberieme.

Anna Brázdilová

Už mnoho rokov pracujem ako poradca zmeny životného štýlu a zrazu som mala nutkanie absolvovať kurz výživového poradcu, aby som sa dozvedela čo sa dnes učí na takýchto kurzoch. Pri hľadaní uceleného pohľadu na výživu som narazila na stránky ATAC a moje rozhodnutie bolo jasné. Veľa vecí pre mňa bolo nových a veľmi prínosných a zároveň v mnohých veciach som si potvrdila správnosť svojej cesty pristupovať ku každému klientovi individuálne, pretože každý z nás je jedinečný a výnimočný a neexistuje univerzálny návod na stravovanie, ktorý vyhovuje všetkým. Práca pána Jelínka je pre mňa veľkou inšpiráciou a jeho kurzy a semináre môžem len odporučiť, aby sa šírila myšlienka z môjho pohľadu vzdelanosti vo výžive, sebapoznaní a zároveň zapojení zdravého sedliackeho rozumu. Ďakujem za obohatenie.

Roman Kořínek

Už nejaký čas sa zaujímam o výživu v zmysle obohatenia jedálnička o nutrične hodnotnú stravu. Kurz „Poradca pre výživu a suplementáciu“ som si vybral vďaka osobnosti lektora – Mgr. Martina Jelínka, ktorého prácu sledujem už piatym rokom. Kurz mi pomohol pochopiť širšie súvislosti, ako medzi všeobecne známymi faktami, tak aj medzi stavmi (pocity), ktoré zažíva moje telo v rôznych fyzických režimoch a fázach dňa. Študenti kurzu sú nielen vyučovaní a zásobovaní zaujímavými informáciami, ale sú aj vedení metódou „viac uhlov pohľadu“ na jednu problematiku, čo považujem za veľkú devízu kurzu (lektora) – obohacujúcu a použiteľnú vo všetkých smeroch ľudského myslenia. Vďaka kurzu som zistil, že pohľad na problematiku výživy môže byť odborný a jednoduchý zároveň.