Úvod / Čo sa u nás študuje / Epilepsia
Epilepsia (padúcnica) je stav, ktorý je výsledkom nadmernej elektrickej aktivity v mozgu a nervovom systéme. V zdravom mozgu je prenos elektrických impulzov medzi bunkami riadený regulačnými mechanizmami. V prípade epilepsie však dochádza k situáciám, keď sa aktivuje veľké množstvo mozgových buniek naraz. Takáto elektrická aktivita, označovaná ako epileptický záchvat, sa prejavuje rôznymi spôsobmi, najčastejšie prázdnym pohľadom, stratou vedomia alebo kŕčmi.
Príčiny tohto stavu sú v mnohých prípadoch neznáme, niekedy však takým záchvatom predchádzal:
Významnú úlohu môže zohrávať aj dedičnosť. Zistilo sa, že nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia) a nízka hladina niektorých nutričných látok (B komplex, horčík, cholín) môžu u epileptikov vyvolať záchvat.
U ľudí, ktorí nemajú epilepsiu, môžu záchvaty vyvolať:
Ukazuje sa, že elektrickú aktivitu v mozgu môžu korigovať niektoré živiny v strave. V praxi sa vyskytujú situácie, keď namiesto úpravy stravy postihnutá osoba rieši situáciu užívaním vybraných výživových doplnkov obsahujúcich preferované látky v štandardizovaných množstvách a s vyššou biologickou aktivitou. Táto situácia však môže byť dvojsečnou zbraňou. Pacienti užívajúci antiepileptiká by v žiadnom prípade nemali prerušiť liečbu alebo znížiť dávky bez odporúčania lekára. Zároveň by si mali uvedomiť, že žiadne prírodné prostriedky v tomto prípade nemôžu nahradiť predpísané lieky. Úlohou doplnkov je predovšetkým doplniť určité látky, ktorých nedostatok môže prispieť k vzniku záchvatu alebo ktorých zvýšený príjem môže pomôcť zvládnuť jednotlivé záchvaty.
Pri podpornej liečbe záchvatov sa najčastejšie odporúčajú vitamíny B-komplexu, ktoré sa podieľajú na tvorbe neurotransmiterov. Najdôležitejšími z tejto skupiny sú kyselina listová a vitamín B6, ale pre dosiahnutie najlepšieho účinku je vhodnejšie užívať celý B komplex, pretože tieto vitamíny najlepšie pôsobia spoločne.
Na podporu dobrej funkcie nervov a mozgu sa odporúča sledovať príjem vápnika a horčíka v strave.
Jedna z teórií vzniku epilepsie hovorí, že záchvat je vyvolaný poškodením tukových membrán nervových buniek. Na základe toho sa odporúča užívať pravidelne:
- Vitamín E.
Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam dokáže potlačiť chemické zmeny, ktoré vedú k takémuto poškodeniu. Výhodnejšie sú vždy jeho prírodné formy.
- Lecitín.
Zlepšuje využitie vitamínu E v tele a zároveň obsahuje látky, ktoré stabilizujú mozgovú činnosť.
Všeobecne platí, že ľudia postihnutí epilepsiou by sa mali vyhýbať:
- Konzumácii alkoholu, ktorý znižuje účinok antiepileptických liekov,
- Zvýšenej fyzickej námahe (únava môže zvýšiť náchylnosť k záchvatom).
Často sa uvádza, že v priebehu tohto ochorenia by sa pacienti mali vyhýbať užívaniu omega-3 mastných kyselín. Existujú však výnimky, ktoré je jednoznačne potrebné prediskutovať s ošetrujúcim lekárom (kvôli možným kontraindikáciám s užívanými liekmi a zároveň schopnosti omega-3 kyselín podporovať mozgovú činnosť). Rovnako je vhodné sa vyhýbať užívaniu prípravkov s obsahom ginkgo biloby.
Problematike výživy mozgu sa venuje kurz výživového poradcu, ktorý zahŕňa aj tému epilepsie. Študenti sa naučia upraviť jedálniček tak, aby zodpovedal všeobecne prezentovaným nutričným pravidlám pre tieto situácie. Významnou podporou v ich úsilí je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá monitoruje výživovú kvalitu stravovacích plánov, upozorňuje na prípadné chyby a navádza študentov správnym smerom.
MUDr. Marie Lukaščuková
Myslím, že časť z nás, vrátane mňa, má v sebe ľahký fanatizmus :-) a pri čítaní som sa až trochu hanbila ... ja mala dôvodov na prechod k bezmäsému stravovaniu viac, jednak mäso nikdy nebol úplne môj šálku čaju, a vzhľadom k mojim životným cestám som sa dostala do oblasti útulkov, azylov a zistila viac o životných podmienkach zvierat, a vtedy bolo už isté, že mäso jesť nebudem vôbec. Vajcia mi rovnako ako mäso nechýbajú, len tie mliečne výrobky, predovšetkým syry, pretože u ostatných som našla pre mňa vyhovujúce alternatívy, mi chýba a s ich odbúraním stále bojujem... Našťastie, čím som starší, tým som aspoň trochu trpezlivejší aj sama so sebou. Učím sa prijímať to, kto som a že so sebou bojovať nemá veľmi zmysel a tiež viem, že keď niečo chcem, tak to dostanem. Teda viem, že jedného dňa nájdem správnu cestu sama pre seba, ako úplne odbúrať živočíšne výrobky, pretože ich konzumácia nesúzni s tým, ako by som si priala, aby svet vyzeral. Ako lekár, navyše pohybujúci sa v interných odboroch, som mala predstavu, čo je asi také správne, aj keď musím uznať, že naozaj veľmi povrchovú. Tento kurz mi pomohol poriadne pochopiť princípy. Celoživotne bojujem s lenivosťou predovšetkým v oblasti varenia, vymýšľania, čo budem jesť aj so samotnou prípravou jedla...to ma veľmi počas dňa obťažuje a uberá čas od ostatných, pre mňa dôležitejších aktivít, čo sa iste ukázalo na tvorbe mojich úloh a svojich nedostatkov som si vedomá, rovnako ako som si vedomá, že toto je veľmi hlúpy prístup, pretože naozaj sme to, čo jeme a dlhodobo sa klamať práve v tejto oblasti je asi to najhlúpejšie, čo môže človek urobiť...ale sama sa musím pochváliť, pretože som začala aspoň trochu viac premýšľať nad tým, čo cez deň snívam, pretože okrem práce lekára mám mnoho aktivít a potrebujem byť nielen zdravá, ale aj plná energie, aby som všetko s prehľadom zvládala. A som presvedčená, že tento kurz mi v tejto ceste veľmi pomôže.
Anna Brázdilová
Už mnoho rokov pracujem ako poradca zmeny životného štýlu a zrazu som mala nutkanie absolvovať kurz výživového poradcu, aby som sa dozvedela čo sa dnes učí na takýchto kurzoch. Pri hľadaní uceleného pohľadu na výživu som narazila na stránky ATAC a moje rozhodnutie bolo jasné. Veľa vecí pre mňa bolo nových a veľmi prínosných a zároveň v mnohých veciach som si potvrdila správnosť svojej cesty pristupovať ku každému klientovi individuálne, pretože každý z nás je jedinečný a výnimočný a neexistuje univerzálny návod na stravovanie, ktorý vyhovuje všetkým. Práca pána Jelínka je pre mňa veľkou inšpiráciou a jeho kurzy a semináre môžem len odporučiť, aby sa šírila myšlienka z môjho pohľadu vzdelanosti vo výžive, sebapoznaní a zároveň zapojení zdravého sedliackeho rozumu. Ďakujem za obohatenie.
Ing. Barbora Harvišová
Krásne považujeme za krásne, pretože iné veci sú škaredé. Dobré považujeme za dobré, pretože iné veci sú zlé. Bytie vzniká z nebytia a ťažké podopiera ľahké…. S protikladmi sa takto hráme celý život, ale zorientovať sa v dnešnej mediálnej dobe medzi tým, čo je zdravé a čo nezdravé? Základné informácie, ktoré by mali byť učivom na našich školách, chýbajú a my sme potom odkázaní na stravovacie zvyklosti nesúce sa generáciou z rodiny a následne na dostupné zdroje. Je ale to, čo poznám, to správne? „Jednoduchosť a sedliacky rozum“ – jedna z prvých viet, ktorá zaznela v prvej hodine kurzu pána Martina Jelínka. Nič nové, povedala som si, ale čo s tým. Následne ku mne formou denných lekcií prichádzalo množstvo informácií, ktoré neboli vždy práve jednoduché, av polovici kurzu som si znova hovorila, čo s tým ďalej? Ku koncu kurzu sa však tak, ako pán Martin Jelínek sľuboval, kruh uzavrel a tu veľa informácií, o ktorých som si skryto myslela, že nemôžem ani využiť, dnes vnímam ako veľmi bohatý a cenný vstupný materiál, ktorý treba šíriť ďalej. Každý človek je individualita, nachádza sa na inej úrovni svojej životnej cesty a tým pádom, každý potrebuje inú starostlivosť. Pokiaľ vnímate stravu ako liek na takmer všetky dnes hojne rozšírené choroby, a potrebujete pomôcť sa v tejto problematike zorientovať, ste tu správne - presne toto Vám kurz Poradca pre výživu a suplementáciu splní. Navyše budete mať v podobe pána Jelínka nablízku nielen špičkového profesionála, ale aj človeka, ktorý dokáže „len tak mimochodom“ otvoriť vo vás ďalšie témy, ktoré Vás posunú ako človeka vo veľmi krátkom čase o niekoľko životných krokov ďalej. Kurz vnímam jednoznačne ako skvelú životnú investíciu.