Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Epilepsia

Epilepsia

Epilepsie

Epilepsia (padúcnica) je stav, ktorý je výsledkom nadmernej elektrickej aktivity v mozgu a nervovom systéme. V zdravom mozgu je prenos elektrických impulzov medzi bunkami riadený regulačnými mechanizmami. V prípade epilepsie však dochádza k situáciám, keď sa aktivuje veľké množstvo mozgových buniek naraz. Takáto elektrická aktivita, označovaná ako epileptický záchvat, sa prejavuje rôznymi spôsobmi, najčastejšie prázdnym pohľadom, stratou vedomia alebo kŕčmi.

Príčiny tohto stavu sú v mnohých prípadoch neznáme, niekedy však takým záchvatom predchádzal:

  • úraz hlavy,
  • zápal mozgu,
  • cievna mozgová príhoda,
  • nádor mozgu.

Významnú úlohu môže zohrávať aj dedičnosť. Zistilo sa, že nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia) a nízka hladina niektorých nutričných látok (B komplex, horčík, cholín) môžu u epileptikov vyvolať záchvat.

U ľudí, ktorí nemajú epilepsiu, môžu záchvaty vyvolať:

  • nedostatok spánku,
  • veľké množstvo alkoholu,
  • stres.

Vplyv stravy na epilepsiu

Ukazuje sa, že elektrickú aktivitu v mozgu môžu korigovať niektoré živiny v strave. V praxi sa vyskytujú situácie, keď namiesto úpravy stravy postihnutá osoba rieši situáciu užívaním vybraných výživových doplnkov obsahujúcich preferované látky v štandardizovaných množstvách a s vyššou biologickou aktivitou. Táto situácia však môže byť dvojsečnou zbraňou. Pacienti užívajúci antiepileptiká by v žiadnom prípade nemali prerušiť liečbu alebo znížiť dávky bez odporúčania lekára. Zároveň by si mali uvedomiť, že žiadne prírodné prostriedky v tomto prípade nemôžu nahradiť predpísané lieky. Úlohou doplnkov je predovšetkým doplniť určité látky, ktorých nedostatok môže prispieť k vzniku záchvatu alebo ktorých zvýšený príjem môže pomôcť zvládnuť jednotlivé záchvaty.

Pri podpornej liečbe záchvatov sa najčastejšie odporúčajú vitamíny B-komplexu, ktoré sa podieľajú na tvorbe neurotransmiterov. Najdôležitejšími z tejto skupiny sú kyselina listová a vitamín B6, ale pre dosiahnutie najlepšieho účinku je vhodnejšie užívať celý B komplex, pretože tieto vitamíny najlepšie pôsobia spoločne.

Na podporu dobrej funkcie nervov a mozgu sa odporúča sledovať príjem vápnika a horčíka v strave.

Jedna z teórií vzniku epilepsie hovorí, že záchvat je vyvolaný poškodením tukových membrán nervových buniek. Na základe toho sa odporúča užívať pravidelne:

- Vitamín E.
Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam dokáže potlačiť chemické zmeny, ktoré vedú k takémuto poškodeniu. Výhodnejšie sú vždy jeho prírodné formy.

- Lecitín.
Zlepšuje využitie vitamínu E v tele a zároveň obsahuje látky, ktoré stabilizujú mozgovú činnosť.

Všeobecne platí, že ľudia postihnutí epilepsiou by sa mali vyhýbať:
- Konzumácii alkoholu, ktorý znižuje účinok antiepileptických liekov,
- Zvýšenej fyzickej námahe (únava môže zvýšiť náchylnosť k záchvatom).

Často sa uvádza, že v priebehu tohto ochorenia by sa pacienti mali vyhýbať užívaniu omega-3 mastných kyselín. Existujú však výnimky, ktoré je jednoznačne potrebné prediskutovať s ošetrujúcim lekárom (kvôli možným kontraindikáciám s užívanými liekmi a zároveň schopnosti omega-3 kyselín podporovať mozgovú činnosť). Rovnako je vhodné sa vyhýbať užívaniu prípravkov s obsahom ginkgo biloby.

Problematike výživy mozgu sa venuje kurz výživového poradcu, ktorý zahŕňa aj tému epilepsie. Študenti sa naučia upraviť jedálniček tak, aby zodpovedal všeobecne prezentovaným nutričným pravidlám pre tieto situácie. Významnou podporou v ich úsilí je vzdelávacia aplikácia ZOF, ktorá monitoruje výživovú kvalitu stravovacích plánov, upozorňuje na prípadné chyby a navádza študentov správnym smerom.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Gabriela Nováková

Tento rok v máji som absolvovala kurz Výživového poradcu s ktorého obsahom aj prezentáciou som bola veľmi spokojná. Dozvedela som sa veľa zaujímavých (niekedy aj prekvapivých) informácií z oblasti výživy aj zdravia. Vyhovovala mi kombinácia samoštúdia s mesačnými prednáškami , ktoré boli skvele vedené pánom Jelínkom. Musím povedať, že pán Jelínek je odborník s veľkým rozhľadom a páči sa mi jeho chuť stále skúšať nové veci.

Andrea Vangorová

Keďže som zo Slovenska, urobila som si prieskum o tom, ako sa stať výživovým poradcom, pretože som na Slovensku nenašla podobný kurz, ktorý by sa tejto problematike venoval do hĺbky. Všetky kurzy trvajú maximálne 1 mesiac a myslím si, že ak sa chcem venovať poradenstvu profesionálne, určite to nestačí. ATAC ma zaujal svojím prístupom k online vzdelávaniu, krásnou grafikou, prehľadnosťou a samozrejme holistickým prístupom. Ani šesťmesačné štúdium nie je úplnou bodkou za vzdelávaním, ale už je to dobrý začiatok, s ktorým sa dá začať.Okrem iného som sa celý život venovala pohybu v rôznych formách, cez gymnastiku, tanec, aerobik a pred niekoľkými rokmi som absolvovala aj kurz trénera fitness a aerobiku, tabatu, pilates a kalanetiku. Je teda prirodzené, že som neustále sledoval aj vplyv stravy na svoje telo. Prečítala som všetko, vyskúšala rôzne "osvedčené" recepty na chudnutie a postupne som v obchodoch našla potraviny, ktoré boli základom stravy už našich starých rodičov. Odmietam diéty, pretože varenie, experimentovanie, aranžovanie taniera a samotné jedlo sú mojou vášňou. Tento kurz ma len utvrdil v presvedčení, že vyvážená strava a správna životospráva v kombinácii s neustálym pohybom sú to pravé pre imunitu nášho organizmu, ktorá sa nám odvďačuje napríklad tým, že je neustále vystavená náporu vírusov, ale ja naďalej chodím s úsmevom a bez zábran.

Mgr. Taťána Rovnerová

Kurz poradcu pre výživu a suplementáciu ma úplne nadchol svojim veľmi širokým záberom tém, ktoré súvisia s výživou človeka. Ako jediný kurz tohto druhu na našom trhu ponúka celostný pohľad na tému výživy, zahŕňa nielen mainstreamové poňatie západnej medicíny, ale dopĺňa ho prístupom tradičnej čínskej medicíny a ajurvédy. Veľmi vhodne potom mozaiku znalostí dotvára základné informácie z oblasti homeopatie, prírodnej medicíny, jednotlivých výživových smerov či špecifiká výživy pri rôznych chronických ochoreniach. Pozitívne ma prekvapila starostlivo prepracovaná forma, ktorou prebiehal on-line kurz. A pomyselnou čerešničkou na torte bol úplne skvelý osobný prístup lektora kurzu Mgr. Martina Jelínka.