Hemoroidy

Hemoroidy sú rozšírené kŕčové žily vo vstupe do konečníka alebo priamo v konečníku. Vyvíjajú sa u viac ako 50 percent ľudí, ale mnohí o tom vôbec nevedia. Zvyčajne sa vyskytujú v situácii, keď sa zapália a zväčšia, v takýchto prípadoch dochádza:
- ku krvácaniu pri vyprázdňování,
- ku svrbeniu, bolesti a zdurenie v oblasti konečníka,
- k pocitom plnosti.

Hlavnou príčinou hemoroidov je námaha a napätie pri pohyboch hrubého čreva, ktoré vyvíjajú nadmerný tlak na žily v konečníku. Ďalšími možnými príčinami sú nadváha a tehotenstvo. Zápcha a hnačka môžu tiež zhoršiť celkový stav. Dlhodobé sedenie alebo státie a nedostatok vlákniny v strave prispievajú k vzniku hemoroidov. U starších ľudí je výskyt hemoroidov častejší, pretože svaly, ktoré pomáhajú poháňať krv žilami, strácajú s vekom napätie.

Existujú dva typy hemoroidov:

1. Vnútorné.
Tvorí sa vo vnútri konečníka. Niekedy spôsobujú krvácanie počas stolice, väčšinou sú ale bez príznakov.

2. Vonkajšie.
Obklopujú vchod do konečníka. Môžu byť bolestivé, ale často sami miznú.

Vplyv stravy na hemoroidy

Dôležitou prevenciou proti vzniku hemoroidov je pravidelné cvičenie, ktoré posilňuje svaly okolo žíl a zároveň podporuje normálny pohyb čriev.

V strave je potrebné kontrolovať príjem vlákniny, najmä jej rozpustnej zložky. Tá je hygroskopická, t. j. absorbuje väčšie množstvo vody, čo vedie k zväčšeniu objemu stolice a zároveň ju zmäkčuje.

Odporúča sa tiež zvýšiť príjem niektorých antioxidantov, pretože prispievajú k pevnosti a pružnosti stien žíl. Najčastejšie sa uvádzajú karotény a vitamín C v kombinácii s bioflavonoidmi.

Pri hojení poranených (otvorených) hemoroidov sa odporúča podporná suplementácia zinku a vitamínu E.

Problematikou úpravy stravy pri hemoroidoch sa zaoberá kurz výživového poradcu. Neoddeliteľnou súčasťou študijných výziev je popri zabezpečení nutričnej rovnováhy a dostatočnej antioxidačnej kapacity jedálnička predovšetkým zvyšovanie podielu rozpustnej vlákniny. Zároveň to znamená, že je potrebné znížiť podiel nerozpustnej vlákniny, ktorá má schopnosť mechanicky dráždiť poškodenú stenu žíl. Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia hľadať riešenie, ktoré je postavené na eliminácii niektorých skupín potravín a súčasne preferencii dôležitých zdrojov rozpustnej vlákniny.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Jan Štěpán

Musím priznať, že prvé stretnutie s Mgr. Martin Jelinek bol pre mňa vstupom do úplne nového sveta. Absolvovanie kurzu "Poradca pre výživu a výživové doplnky" mi otvorilo oči a umožnilo mi starať sa v prvom rade o stravu a zdravie mojej rodiny. Neustále počúvam o úmrtiach ľudí v mojom okolí, často mladších ako 50 rokov. Infarkt, rakovina, mŕtvica... Vďaka kurzom ATAC dnes vieme, ako týmto problémom predchádzať a eliminovať až 80 % rizika predčasnej smrti. A najviac si cením možnosť ďalšej spolupráce s lektorom pánom Mgr. Martin Jelínek, podľa môjho názoru popredný odborník na tému zdravia nielen v Českej republike, ale aj v Európe.

Ing. Karolina Kallmünzerová

www.nutrioptimal.cz

Veľmi sa mi páči stálosť kurzov, možnosť vybrať si konkrétny kurz podľa aktuálnych potrieb.Ak ste zvedavý študent, môžete na konci očakávať požadovanú komplexnosť. A o tom to celé je.

Kristýna Bendová

Kurz pod vedením pána Jelínka odporúčam všetkým, ktorí tápajú alebo si myslia, že o zdravej výžive "vedia všetko". Štyri roky som sa aktívne zaujímala o zdravý životný štýl, čítala som knihy, blogy, snažila som sa dodržiavať všeobecné rady mediálne známych odborníkov, polovicu jedál som nahradila rôznymi kokteilmi a aj dnes po skončení kurzu sa stále snažím. Chcel som získať komplexnejšie informácie, preto som absolvoval kurz. Keď som sa vrátil k poslednej lekcii, obzrel som sa späť za posledným polrokom a odpovedal som si na otázku ,,Čo mi kurz dal?", zistil som, že nie veľa nového. Už na prvej hodine mi hlavou preletela myšlienka "čo tu robím, to nie je pre mňa, ten chlap toho toľko vie", na poslednej hodine mi veľa nových vecí zapadlo do seba ako puzzle. Kurz ponúka mnoho ciest a je na každom jednotlivcovi, ktorú si vyberie. Každé školenie na mňa urobilo taký dojem, že som väčšinou len mlčala, robila si poznámky a bola prekvapená, koľko toho zahŕňa zdravá strava. Učiteľ je veľmi milý a zhovorčivý pán, moja nervozita mi často vymazala tie správne slová a nemohla som sa vyjadriť tak, ako som si to naplánovala, ale jeho pokojný prístup a večný úsmev na tvári bol úžasný. Keby bolo viac takýchto prednášajúcich, bolo by viac šikovných študentov, ktorí by mali záujem o štúdium ;). Odporúčam poslať prihlášku a užiť si, čo vám kurz prinesie.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu