Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy sú rozšírené kŕčové žily vo vstupe do konečníka alebo priamo v konečníku. Vyvíjajú sa u viac ako 50 percent ľudí, ale mnohí o tom vôbec nevedia. Zvyčajne sa vyskytujú v situácii, keď sa zapália a zväčšia, v takýchto prípadoch dochádza:
- ku krvácaniu pri vyprázdňování,
- ku svrbeniu, bolesti a zdurenie v oblasti konečníka,
- k pocitom plnosti.

Hlavnou príčinou hemoroidov je námaha a napätie pri pohyboch hrubého čreva, ktoré vyvíjajú nadmerný tlak na žily v konečníku. Ďalšími možnými príčinami sú nadváha a tehotenstvo. Zápcha a hnačka môžu tiež zhoršiť celkový stav. Dlhodobé sedenie alebo státie a nedostatok vlákniny v strave prispievajú k vzniku hemoroidov. U starších ľudí je výskyt hemoroidov častejší, pretože svaly, ktoré pomáhajú poháňať krv žilami, strácajú s vekom napätie.

Existujú dva typy hemoroidov:

1. Vnútorné.
Tvorí sa vo vnútri konečníka. Niekedy spôsobujú krvácanie počas stolice, väčšinou sú ale bez príznakov.

2. Vonkajšie.
Obklopujú vchod do konečníka. Môžu byť bolestivé, ale často sami miznú.

Vplyv stravy na hemoroidy

Dôležitou prevenciou proti vzniku hemoroidov je pravidelné cvičenie, ktoré posilňuje svaly okolo žíl a zároveň podporuje normálny pohyb čriev.

V strave je potrebné kontrolovať príjem vlákniny, najmä jej rozpustnej zložky. Tá je hygroskopická, t. j. absorbuje väčšie množstvo vody, čo vedie k zväčšeniu objemu stolice a zároveň ju zmäkčuje.

Odporúča sa tiež zvýšiť príjem niektorých antioxidantov, pretože prispievajú k pevnosti a pružnosti stien žíl. Najčastejšie sa uvádzajú karotény a vitamín C v kombinácii s bioflavonoidmi.

Pri hojení poranených (otvorených) hemoroidov sa odporúča podporná suplementácia zinku a vitamínu E.

Problematikou úpravy stravy pri hemoroidoch sa zaoberá kurz výživového poradcu. Neoddeliteľnou súčasťou študijných výziev je popri zabezpečení nutričnej rovnováhy a dostatočnej antioxidačnej kapacity jedálnička predovšetkým zvyšovanie podielu rozpustnej vlákniny. Zároveň to znamená, že je potrebné znížiť podiel nerozpustnej vlákniny, ktorá má schopnosť mechanicky dráždiť poškodenú stenu žíl. Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia hľadať riešenie, ktoré je postavené na eliminácii niektorých skupín potravín a súčasne preferencii dôležitých zdrojov rozpustnej vlákniny.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Slávka Čabalová

Niekoľko mesiacov predtým, ako som sa rozhodol absolvovať tento kurz, som skúmal možnosti na Slovensku a v Českej republike. Väčšinou to boli kurzy, ktoré trvali 3 až 5 dní. Chcela som však niečo komplexnejšie, čo by mi poskytlo viacero pohľadov na výživu ako celok. Som veľmi spokojný s informáciami v tomto kurze, ale nielen to. Až ako absolvent môžem získať radu od poradne pre absolventov a navyše sa môžem ďalej vzdelávať. Spôsob, akým pán Mgr. Martin Jelínek vzdeláva ľudí výnimočne.Dúfam, že na jar si nájdem čas a prídem z ďalekého východu (Košice) na detoxikačný víkend a budem môcť pána Jelínka spoznať osobne.

Kateřina Budínská

Pri výbere štúdia u pána Mgr. Martina Jelínka ma oslovila možnosť študovať alternatívne postupy stravovania,ako je vegetariánstvo,vegánstvo a princípy tradičnej čínskej medicíny. Bola som milo prekvapená prístupom a skvelou atmosférou pri stretnutiach a som veľmi vďačná, že som si vybrala práve toto štúdium. Dostala som možnosť pozrieť sa na výživu z mnohých pohľadov a bolo to pre mňa veľmi prínosné. Týmto chcem ešte raz poďakovať a teším sa na ďalšiu spoluprácu.

Jan Pokorný

Po tridsiatich rokoch v bankovníctve som sa rozhodol zmeniť odbor a začať sa viac venovať oblasti nutričnej stravy najmä pre oblasť športu. Pretože som už nechcel študovať žiadnu ďalšiu vysokú školu, hľadal som kurz, ktorý nebude len akási "rýchlokvaška", ale poskytne mi dostatočne široký základ pre tento nesmierne zaujímavý odbor. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu úplne naplnil moje očakávania a maximálne vyhovoval požiadavke získať široké základné znalosti v tomto odbore. Jednotlivé lekcie sú doplnené on-line poradňou, čo prinášalo možnosti interakcie s ostatnými študentmi a odpovede na väčšinou praktické otázky. Celkové mesačné on-line zhrnutie pánom Jelínkom pomohli utriediť si pohľad na tie najdôležitejšie momenty i súvislosti. Mesačné testy potom poskytli spätnú väzbu na priebežnú úroveň znalostí. Záverečná seminárna práca i test boli určite dobrou previerkou celkovo získaných znalostí. Myslím, že tento kurz patrí k tomu najlepšiemu, čo je v ponuke pre štúdium nutričnej stravy, poskytuje skvelé základy v širokej oblasti s následnou prípadnou možnosťou budúcej špecializácie. Veľké poďakovanie patrí pánovi Jelínkovi a celému kolektívu, ktorý sa podieľa na príprave. Som rád, že som zvolil dobre!