Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy sú rozšírené kŕčové žily vo vstupe do konečníka alebo priamo v konečníku. Vyvíjajú sa u viac ako 50 percent ľudí, ale mnohí o tom vôbec nevedia. Zvyčajne sa vyskytujú v situácii, keď sa zapália a zväčšia, v takýchto prípadoch dochádza:
- ku krvácaniu pri vyprázdňování,
- ku svrbeniu, bolesti a zdurenie v oblasti konečníka,
- k pocitom plnosti.

Hlavnou príčinou hemoroidov je námaha a napätie pri pohyboch hrubého čreva, ktoré vyvíjajú nadmerný tlak na žily v konečníku. Ďalšími možnými príčinami sú nadváha a tehotenstvo. Zápcha a hnačka môžu tiež zhoršiť celkový stav. Dlhodobé sedenie alebo státie a nedostatok vlákniny v strave prispievajú k vzniku hemoroidov. U starších ľudí je výskyt hemoroidov častejší, pretože svaly, ktoré pomáhajú poháňať krv žilami, strácajú s vekom napätie.

Existujú dva typy hemoroidov:

1. Vnútorné.
Tvorí sa vo vnútri konečníka. Niekedy spôsobujú krvácanie počas stolice, väčšinou sú ale bez príznakov.

2. Vonkajšie.
Obklopujú vchod do konečníka. Môžu byť bolestivé, ale často sami miznú.

Vplyv stravy na hemoroidy

Dôležitou prevenciou proti vzniku hemoroidov je pravidelné cvičenie, ktoré posilňuje svaly okolo žíl a zároveň podporuje normálny pohyb čriev.

V strave je potrebné kontrolovať príjem vlákniny, najmä jej rozpustnej zložky. Tá je hygroskopická, t. j. absorbuje väčšie množstvo vody, čo vedie k zväčšeniu objemu stolice a zároveň ju zmäkčuje.

Odporúča sa tiež zvýšiť príjem niektorých antioxidantov, pretože prispievajú k pevnosti a pružnosti stien žíl. Najčastejšie sa uvádzajú karotény a vitamín C v kombinácii s bioflavonoidmi.

Pri hojení poranených (otvorených) hemoroidov sa odporúča podporná suplementácia zinku a vitamínu E.

Problematikou úpravy stravy pri hemoroidoch sa zaoberá kurz výživového poradcu. Neoddeliteľnou súčasťou študijných výziev je popri zabezpečení nutričnej rovnováhy a dostatočnej antioxidačnej kapacity jedálnička predovšetkým zvyšovanie podielu rozpustnej vlákniny. Zároveň to znamená, že je potrebné znížiť podiel nerozpustnej vlákniny, ktorá má schopnosť mechanicky dráždiť poškodenú stenu žíl. Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia hľadať riešenie, ktoré je postavené na eliminácii niektorých skupín potravín a súčasne preferencii dôležitých zdrojov rozpustnej vlákniny.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Bc. Tereza Kurfiřtová

V dnešnej dobe je ponuka podobných kurzov veľmi široká a pri objednávaní cez internet sa človek obáva, aby sa nespálil. Keď mi na vyhľadávači vyskočil kurz Poradca pre výživu a suplementáciu pána Jelínka, rozhodla som sa naň prihlásiť potom, čo som si ho vypočula v Sama doma ČT. Rovnako, ako bol jeho výklad prirodzený a zrozumiteľný pri návšteve štúdia Českej televízie, boli ľahko pochopiteľné aj jeho prednášky v rámci kurzu. Oceňujem priebeh štúdia, ktoré je založené na takmer každodennom štúdiu, a úlohách, ktoré študenta donúti neodkladať jednotlivé lekcie na neskôr. Ďakujem pánovi Jelínkovi za komplexný pohľad na človeka, ktorý mi je blízky. Telo je ten najdokonalejší stroj, ktorý sa môže celý rozbiť v dôsledku jednej malej chybičky. Je tak nielen zaujímavé, ale aj dôležité si v tejto oblasti rozširovať znalosti, a to najlepšie zo všetkých možných uhlov pohľadu. Spomínaný kurz mi rozšíril pohľad na zdravie, pretože zoznamuje študentov s pre nás klasickým západným myslením, ale aj s myslením východných kultúr.

Eva Bartošová

Keď som sa stala vegánkou, trochu som tápala v záplave informácií o strave, ktoré sa na internete hemží. Pre kurz som sa teda rozhodla preto, aby som si tieto informácie ujasnila a vedela, ako stravu koncipovať tak, aby mi nič neschádzalo. Štúdium ma nadchlo natoľko, že sa možno nakoniec naozaj stanem výživovým poradcom a budem pomáhať aj druhým sa orientovať vo svete zdravého stravovania. Nahliadnutie do tajov ajurvédy a tradičnej čínskej medicíny mi ukázali nový pohľad na svet a možné oblasti ďalšieho skúmania a štúdia. Najväčšou výhodou pre mňa bolo absolvovanie kurzu online, pretože som pracovne na nejakú dobu v zahraničí. Týmto za kurz veľmi ďakujem :-)

Diana Glumbíková

Už pár rokov sa z dôvodu vlastného zdravia zaujímam o výživu, zdravý životný štýl, prírodnú liečbu a východnej filozofie a náuky. Jedného dňa mi prišla na myseľ myšlienka, že by som začala študovať v ucelenom kurze pod vedením lektora so skúsenosťami, aby som sa o zdraví mohla dozvedieť ešte viac a dokonca skúsiť pomôcť stravou sebe aj ostatným a začať sa živiť tým, čo ma baví. Pri hľadanie kurzu ma v prvom rade oslovilo, že kurz Poradca pre výživu a suplementáciu je kompletne online, potom som si o ňom čítala viac a veľmi ma zaujal jeho rozsah, dĺžka, počet študijných hodín, zaradenie východných teórií. Vyhovovala mi online forma, pretože som mohla študovať kedy chcem a kde chcem. V priebehu celého kurzu som sa dozvedela mnoho nových informácií o výžive a zdravie, v oblasti suplementov mnoho prírodných doplnkov stravy a ako nimi pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch. Veľmi sa mi páčil holistický pohľad na zdravie a výživu, skĺbenie západných a východných výživových teórií, možnosť vyskúšať si jedálničky v online výukovej hre. Pán Magister Jelínek mi bol kedykoľvek k dispozícii a vždy ochotne odpovedal a poradil. Snaží sa, aby z jeho kurzu vyšli ľudia naozaj znalí výživy a zdravia a aby sa zameriavali vo svojej praxi na hľadanie príčin chorôb aj v súvislosti so stravou. Nenaučila som sa iba zostaviť jedálniček na mieru na základe kalórií, makro a mikroživín, ale aj do neho zahrnúť acidobázickú rovnováhu, termický vplyv potravín a energetické tendencie potravín, vnímať každú bytosť ako individuálne a že každý človek potrebuje individuálne jedálniček podľa jeho aktuálnych potrieb. Skutočne ma počas šiestich mesiacov kurz naučil, ako viesť vlastnú prax v oblasti výživy a po dokončení vnímam, ako všetky informácie do seba zapadli a cítim, že získané znalosti naozaj dokážem uviesť do svojho poradenstva a pomôcť ľuďom s výživou. Veľmi mi pomohla seminárna práca, ktorú sme dostali na konci kurzu na overenie našich znalostí. Dostali sme skutočný prípad z predchádzajúcej prax pána Magistra a museli si lámať hlavu a premýšľať, ako skĺbiť tie východnej a západnej teórie, hľadať príčinu zdravotných ťažkostí a na základe získaných informácií a individuality klienta zostaviť jedálniček. Tejto seminárnej práce som sa trochu obávala, ale bola mi obrovským prínosom, kde som si skúsila, ako naozaj postupovať. Tiež sa mi veľmi páči prístup pána Magistra po dokončení kurzu, že je ochotný nám v našej vlastnej praxi radiť a razí heslo, že absolvent je kolega, nie konkurent. (Samozrejme tiež preto, aby sme mu nerobili hanbu :)). Som rada, že som absolvovala kurz a vzdelávala sa u niekoho, kto sa tak úprimne o výživu a zdravie zaujíma a vyvíja sa.