Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy sú rozšírené kŕčové žily vo vstupe do konečníka alebo priamo v konečníku. Vyvíjajú sa u viac ako 50 percent ľudí, ale mnohí o tom vôbec nevedia. Zvyčajne sa vyskytujú v situácii, keď sa zapália a zväčšia, v takýchto prípadoch dochádza:
- ku krvácaniu pri vyprázdňování,
- ku svrbeniu, bolesti a zdurenie v oblasti konečníka,
- k pocitom plnosti.

Hlavnou príčinou hemoroidov je námaha a napätie pri pohyboch hrubého čreva, ktoré vyvíjajú nadmerný tlak na žily v konečníku. Ďalšími možnými príčinami sú nadváha a tehotenstvo. Zápcha a hnačka môžu tiež zhoršiť celkový stav. Dlhodobé sedenie alebo státie a nedostatok vlákniny v strave prispievajú k vzniku hemoroidov. U starších ľudí je výskyt hemoroidov častejší, pretože svaly, ktoré pomáhajú poháňať krv žilami, strácajú s vekom napätie.

Existujú dva typy hemoroidov:

1. Vnútorné.
Tvorí sa vo vnútri konečníka. Niekedy spôsobujú krvácanie počas stolice, väčšinou sú ale bez príznakov.

2. Vonkajšie.
Obklopujú vchod do konečníka. Môžu byť bolestivé, ale často sami miznú.

Vplyv stravy na hemoroidy

Dôležitou prevenciou proti vzniku hemoroidov je pravidelné cvičenie, ktoré posilňuje svaly okolo žíl a zároveň podporuje normálny pohyb čriev.

V strave je potrebné kontrolovať príjem vlákniny, najmä jej rozpustnej zložky. Tá je hygroskopická, t. j. absorbuje väčšie množstvo vody, čo vedie k zväčšeniu objemu stolice a zároveň ju zmäkčuje.

Odporúča sa tiež zvýšiť príjem niektorých antioxidantov, pretože prispievajú k pevnosti a pružnosti stien žíl. Najčastejšie sa uvádzajú karotény a vitamín C v kombinácii s bioflavonoidmi.

Pri hojení poranených (otvorených) hemoroidov sa odporúča podporná suplementácia zinku a vitamínu E.

Problematikou úpravy stravy pri hemoroidoch sa zaoberá kurz výživového poradcu. Neoddeliteľnou súčasťou študijných výziev je popri zabezpečení nutričnej rovnováhy a dostatočnej antioxidačnej kapacity jedálnička predovšetkým zvyšovanie podielu rozpustnej vlákniny. Zároveň to znamená, že je potrebné znížiť podiel nerozpustnej vlákniny, ktorá má schopnosť mechanicky dráždiť poškodenú stenu žíl. Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia hľadať riešenie, ktoré je postavené na eliminácii niektorých skupín potravín a súčasne preferencii dôležitých zdrojov rozpustnej vlákniny.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Marie Hloušková

Kurz predčil moje očakávania. Počiatočné obavy, ako budem zvládať každý deň vstrebať 3 lekcie + robiť mentálne mapy, sa transformovali v každodennej návyk a tešenie sa na nové, zaujímavé informácie. Prístup pána Jelínka je neuveriteľný – profesionálny a zrozumiteľný výklad, ktorý nechával priestor študentom urobiť si svoj vlastný názor na danú tému. Nikomu nič nenúti a zároveň vás ovplyvní premýšľať o veciach aj z iného uhla pohľadu. Môžem len odporučiť!

Božena Kratzerová

Verím, že sa v živote nič nedeje náhodou. Bola som na materskej dovolenke a pri čítaní noviniek na internete na mňa vyskočila reklama Kurzy Atac. Keď tomu bolo už po niekoľkokrát, tak som stránky preskúmala bližšie a začalo sa vo mne prebúdzať nadšenie, prečo nie kurz výživového poradcu? Už niekoľko rokov dávam priateľom recepty na celozrnné dezerty, zeleninové jedlá, tipy na liečbu stravou......, ale nemám to nijako odborne podložené, snáď len množstvom kníh v mojej knižnici :) Kurz pod vedením pána Jelínka je zážitkom. Dozvedela som sa súvislosti, ktoré mi schádzali. Spoznala som veľa ľudí naladených na rovnakú vlnu. Získala som dôveru v to, že si môžem plniť sen a stať sa v budúcnosti výživovým poradcom, pretože aj po ukončení kurzu môžete svoje otázky naďalej konzultovať, takže máte aj ďalšiu podporu pri zavedení odbornej prax. Všetkým, ktorí majú podobný sen ako ja môžem kurz jedine odporučiť.

Roman Kořínek

Už nejaký čas sa zaujímam o výživu v zmysle obohatenia jedálnička o nutrične hodnotnú stravu. Kurz „Poradca pre výživu a suplementáciu“ som si vybral vďaka osobnosti lektora – Mgr. Martina Jelínka, ktorého prácu sledujem už piatym rokom. Kurz mi pomohol pochopiť širšie súvislosti, ako medzi všeobecne známymi faktami, tak aj medzi stavmi (pocity), ktoré zažíva moje telo v rôznych fyzických režimoch a fázach dňa. Študenti kurzu sú nielen vyučovaní a zásobovaní zaujímavými informáciami, ale sú aj vedení metódou „viac uhlov pohľadu“ na jednu problematiku, čo považujem za veľkú devízu kurzu (lektora) – obohacujúcu a použiteľnú vo všetkých smeroch ľudského myslenia. Vďaka kurzu som zistil, že pohľad na problematiku výživy môže byť odborný a jednoduchý zároveň.