Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy

Hemoroidy sú rozšírené kŕčové žily vo vstupe do konečníka alebo priamo v konečníku. Vyvíjajú sa u viac ako 50 percent ľudí, ale mnohí o tom vôbec nevedia. Zvyčajne sa vyskytujú v situácii, keď sa zapália a zväčšia, v takýchto prípadoch dochádza:
- ku krvácaniu pri vyprázdňování,
- ku svrbeniu, bolesti a zdurenie v oblasti konečníka,
- k pocitom plnosti.

Hlavnou príčinou hemoroidov je námaha a napätie pri pohyboch hrubého čreva, ktoré vyvíjajú nadmerný tlak na žily v konečníku. Ďalšími možnými príčinami sú nadváha a tehotenstvo. Zápcha a hnačka môžu tiež zhoršiť celkový stav. Dlhodobé sedenie alebo státie a nedostatok vlákniny v strave prispievajú k vzniku hemoroidov. U starších ľudí je výskyt hemoroidov častejší, pretože svaly, ktoré pomáhajú poháňať krv žilami, strácajú s vekom napätie.

Existujú dva typy hemoroidov:

1. Vnútorné.
Tvorí sa vo vnútri konečníka. Niekedy spôsobujú krvácanie počas stolice, väčšinou sú ale bez príznakov.

2. Vonkajšie.
Obklopujú vchod do konečníka. Môžu byť bolestivé, ale často sami miznú.

Vplyv stravy na hemoroidy

Dôležitou prevenciou proti vzniku hemoroidov je pravidelné cvičenie, ktoré posilňuje svaly okolo žíl a zároveň podporuje normálny pohyb čriev.

V strave je potrebné kontrolovať príjem vlákniny, najmä jej rozpustnej zložky. Tá je hygroskopická, t. j. absorbuje väčšie množstvo vody, čo vedie k zväčšeniu objemu stolice a zároveň ju zmäkčuje.

Odporúča sa tiež zvýšiť príjem niektorých antioxidantov, pretože prispievajú k pevnosti a pružnosti stien žíl. Najčastejšie sa uvádzajú karotény a vitamín C v kombinácii s bioflavonoidmi.

Pri hojení poranených (otvorených) hemoroidov sa odporúča podporná suplementácia zinku a vitamínu E.

Problematikou úpravy stravy pri hemoroidoch sa zaoberá kurz výživového poradcu. Neoddeliteľnou súčasťou študijných výziev je popri zabezpečení nutričnej rovnováhy a dostatočnej antioxidačnej kapacity jedálnička predovšetkým zvyšovanie podielu rozpustnej vlákniny. Zároveň to znamená, že je potrebné znížiť podiel nerozpustnej vlákniny, ktorá má schopnosť mechanicky dráždiť poškodenú stenu žíl. Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia hľadať riešenie, ktoré je postavené na eliminácii niektorých skupín potravín a súčasne preferencii dôležitých zdrojov rozpustnej vlákniny.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Vladimíra Vavroušková

Zdravím sa zaoberám už nejaký čas. Došla som k nemu cez svoj osobný rozvoj a keď sa ku mne dostali knižky od Luisy Hay, tak sa mi tento pohľad na choroby cez psychosomatickú stránku páčil. Postupne som začala vnímať choroby inak a keď sa mi niekto zmienil, že má nejakú chorobu, tak mi hneď napadlo, čo za tým je. Na samom začiatku mojej cesty k zdraviu ale bola moja cukrovka, ktorou som mala asi 5 rokov. Postupne som sa jej zbavovala a vďaka svojmu prístupu k výžive sa mi vracala do života. Vlani som sa ale rozhodla, že zmením svoje stravovanie. Prešla som zo dňa na deň z "masaritánstva" na raw 4till av septembra toho istého roku, som už hodnoty mala v poriadku. Zvládla som vďaka zmene životného štýlu zlikvidovať aj ďalšie choroby (napr. Candida). A tak som sa rozhodla že budem pomáhať pochopiť túto chorobu - Cukrovku "Dvojku" aj ostatným, ktorí túto chorobu majú. Bála som sa však, že by som ľuďom mohla ublížiť a tak som najskôr absolvovala u Mgr. Martina Jelínka kurz Výživa pri cukrovke. Poctivo som si jeho spracovanie prepísala slovo od slova do zošita. Vtedy som pochopila, že na to aby som mohla pomáhať ďalej a bezpečne, sa musím ešte viac vzdelávať. Po dlhom hľadaní na internete som dospela k názoru, že aj ďalšie štúdium budem absolvovať u M. Jelínka. Som veľmi rada, že som sa tak rozhodla, pretože kurz splnil to, čo som od neho očakávala. Pochopila som súvislosti ako to v tele funguje, keď niečo zjeme, čo je pre cukrovkára veľmi dôležité. Tiež som pochopila, že aj keď mi pomohla radikálna zmena bez mäsa, živočíšnych produktov, len na ovocí a zelenine, nemusí toto fungovať u iných. Naučila som sa tu rešpektovať ostatných v tom, čo jedia. Počas pol roka som tiež pripustila, že aj suplementy vo výžive sú veľmi dôležité. Získala som k nim dôveru, ktorá mi pred vstupom do kurzu chýbala. Som tiež rada, že som sa dozvedela, ako je to so somatotypmi v oblasti výživy. Také informácie som na internete nikde nenašla. Páčilo sa mi aj nahliadnutie do Ajurvédy a TČM. Aj keď teraz nie som rozhodnutá, ktorým smerom sa vydám. Po technickej stránke som si kurz tiež obľúbila. V kurze som sa naučila pracovať s myšlienkovými mapami, vďaka ktorým som si učivo lepšie zapamätala. Ale čo ma najviac zaujalo, bola možnosť vytvárať jedálničky cez hru ZOF. Veľmi sa mi páči. Našla som na internete podobné aplikácie, ale "ZOFku" nikto nemá. Je jednoduchá, prehľadná, dobre a jednoducho sa s ňou pracuje. V kurze je aj online poradňa, kde Martin Jelínek trpezlivo odpovedá na otázky študentov. Teším sa na ďalšie kurzy Martina Jelínka. Ďakujem týmto za možnosť kurz absolvovať online, pretože žijem mimo SR a tiež za to, že svoje skúsenosti odovzdáva ďalej. Kurz môžem odporučiť, pretože som s touto výučbou bola veľmi spokojná.

Bc. Mária Šimková

Po napísaní a vydaní dvoch kuchárskych kníh som sa začala ešte intenzívnejšie vzdelávať v oblasti výživy a keď som hľadala vhodný kurz výživy, kurz ATAC ma zaujal svojimi dobrými odporúčaniami. Oslovil ma jeho dĺžkou a prepracovaným obsahom. A to nie je bežné, hlavne na Slovensku, kde sú kurzy výživového poradcu zväčša dosť povrchné a krátke. A ja som hľadala niečo viac. Kurzy pána Jelínka mi priniesli presne to, čo som hľadala. Kurz bol systematický a výborne spracovaný, aby poskytol pevný základ, na ktorom môžem ďalej stavať. Široký záber štúdia mi zase poskytol vedomie, že výživa je veľmi individuálna a nie čierno-biela. Albert Einstein povedal: „Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.“ A túto pravdu považujem za dôležitú pri štúdiu výživy. Študovať s pokorou a s neustálymi otáznikmi na konci viet, aby sa výživa nestala len teóriou, ale práve naopak, živým celkom, v ktorom v prvom rade hladíme na individualitu každého človeka. Dostatok času trvania kurzu výživy vnímam ako veľké plus k tomu, aby sa informácie uležali v hlave, prehĺbili dodatočným štúdiou a mohli sme ich poskladať do seba ako puzzle. Okrem bohatej teórie vnímam ako veľké plus ZOF aplikáciu, v ktorej sme takmer denne vytvárali modelové jedálničky pre široké spektrum klientov s rôznymi požiadavkami. Tak bol kurz zároveň praktický, čo ocení každý študent. Štátna autorizovaná skúška bola pre mňa výborným overením mojich znalostí a aj preverením, že ATAC kurz je naozaj kvalitne spracovaný a plnohodnotným pre zvládnutie tejto skúšky, ktorá ešte na Slovensku nie je. Taktiež bola pre mňa aj štartovným bodom k ďalšiemu štúdiu, ktoré som začala. GAPS protokol a práca vo výžive detí ma natoľko fascinovali, že som sa ďalej ponorila do štúdia tohto protokolu. Náš črevný mikróbiom je úzko spojený s našou imunitou a s naším zdravím, fyzickým i mentálnym, ovplyvňuje naše chute, náladu, hormóny.. Stojí za to sa oň starať. Pánovi Jelínkovi nesmierne ďakujem za jeho ľudskosť i profesionalitu, za jeho otvorenosť i pracovitosť, jeho osobný prístup a vzácne rady, a v neposlednom rade za jeho snahu pozdvihnúť výživové poradenstvo, hlavne na Slovensku, na vyššiu úroveň.

Renáta Havlová

Kurz pána Jelínka som si nevybrala náhodou. Chcela som získať ucelený prehľad nielen o stravovaní a produktoch zdravej výživy, ale aj o tom, ako funguje naše telo a ako sa naň pozerá nielen klasická medicína, ale aj tradičná čínska medicína a áyurvéda. Kurz je nabitý informáciami a je pravda, že ich budem ešte chvíľu vstrebávať, avšak moje očakávania nadmieru splnil.