Úvod / Čo sa u nás študuje / Hemoroidy

Hemoroidy sú rozšírené kŕčové žily vo vstupe do konečníka alebo priamo v konečníku. Vyvíjajú sa u viac ako 50 percent ľudí, ale mnohí o tom vôbec nevedia. Zvyčajne sa vyskytujú v situácii, keď sa zapália a zväčšia, v takýchto prípadoch dochádza:
- ku krvácaniu pri vyprázdňování,
- ku svrbeniu, bolesti a zdurenie v oblasti konečníka,
- k pocitom plnosti.
Hlavnou príčinou hemoroidov je námaha a napätie pri pohyboch hrubého čreva, ktoré vyvíjajú nadmerný tlak na žily v konečníku. Ďalšími možnými príčinami sú nadváha a tehotenstvo. Zápcha a hnačka môžu tiež zhoršiť celkový stav. Dlhodobé sedenie alebo státie a nedostatok vlákniny v strave prispievajú k vzniku hemoroidov. U starších ľudí je výskyt hemoroidov častejší, pretože svaly, ktoré pomáhajú poháňať krv žilami, strácajú s vekom napätie.
Existujú dva typy hemoroidov:
1. Vnútorné.
Tvorí sa vo vnútri konečníka. Niekedy spôsobujú krvácanie počas stolice, väčšinou sú ale bez príznakov.
2. Vonkajšie.
Obklopujú vchod do konečníka. Môžu byť bolestivé, ale často sami miznú.
Dôležitou prevenciou proti vzniku hemoroidov je pravidelné cvičenie, ktoré posilňuje svaly okolo žíl a zároveň podporuje normálny pohyb čriev.
V strave je potrebné kontrolovať príjem vlákniny, najmä jej rozpustnej zložky. Tá je hygroskopická, t. j. absorbuje väčšie množstvo vody, čo vedie k zväčšeniu objemu stolice a zároveň ju zmäkčuje.
Odporúča sa tiež zvýšiť príjem niektorých antioxidantov, pretože prispievajú k pevnosti a pružnosti stien žíl. Najčastejšie sa uvádzajú karotény a vitamín C v kombinácii s bioflavonoidmi.
Pri hojení poranených (otvorených) hemoroidov sa odporúča podporná suplementácia zinku a vitamínu E.
Problematikou úpravy stravy pri hemoroidoch sa zaoberá kurz výživového poradcu. Neoddeliteľnou súčasťou študijných výziev je popri zabezpečení nutričnej rovnováhy a dostatočnej antioxidačnej kapacity jedálnička predovšetkým zvyšovanie podielu rozpustnej vlákniny. Zároveň to znamená, že je potrebné znížiť podiel nerozpustnej vlákniny, ktorá má schopnosť mechanicky dráždiť poškodenú stenu žíl. Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia hľadať riešenie, ktoré je postavené na eliminácii niektorých skupín potravín a súčasne preferencii dôležitých zdrojov rozpustnej vlákniny.
Mgr. Martin Jelínek
Gabriela Kortová
O zdravý životný štýl sa zaujímam už dlhšiu dobu. K úplnej spokojnosti mi už chýbalo iba zoznámiť sa s kurzami pána Martina Jelínka. Na začiatku som sa bála, či to ako úplný laik zvládnem, ale obavy sa rozplynuli a čoskoro som pochopila, že nezostane iba pri jednom kurze. Investícia do seba a svojho rozvoja je tou najlepšou investíciou. Ak sa za tri roky človek obzrie späť a zistí, že sa v jeho živote nič veľmi nezmenilo a nikam ďalej sa neposunul – sú to 3 premárnené roky. Rada by som týmto poďakovala za profesionalitu a veľmi ľudský prístup, ochotu a možnosť sa posunúť opäť o kus ďalej.
Bc. Zuzana Kohanová
Kurz poradcu pre výživu a suplementáciu som vyhľadala zámerne z niekoľkých dôvodov. Prvý dôvod bol, že mi stále chýbal ucelený prehľad o výžive av mnohých veciach som mala dosť zmätok. Druhým dôvodom boli opakované, drobné zdravotné problémy, ktoré som nechcela riešiť navštevovaním rôznych doktorov. A tretím dôvodom bola možnosť študovať online. Po absolvovaní kurzu som s novo získanými vedomosťami začala spoznávať ako naozaj funguje moje telo. Začala som si viac všímať čo mu robí a nerobí dobre. Nakoniec som našla tzv. zlatú strednú cestu av prípade menších zdravotných ťažkostí nemusím hneď bežať k doktorom, ale som schopná situáciu vyriešiť jednoducho sama s pomocou stravy alebo prírodných preparátov, za čo som Martinovi veľmi vďačná. Vedomostí nie je nikdy dosť a ja sa budem tešiť na ďalšie kurzy s Martinom.
Rudolf Novák
Odvtedy, čo aktívne prevádzkujem posilňovanie, som sa musel začať ešte viac zaujímať o to, čo do svojho tela vkladám a aké to má dopady na jeho fungovanie. A tu začala moja cesta k zdravému životnému štýlu. Uvedomil som si zásadný vplyv stravy na naše zdravie. Vypočul som mnoho názorov, prečítal som stovky teórií a pozrel som si mnoho dokumentov. Postupom času som sa však dostal do bodu, kedy som si uvedomil, že sa chcem vo svojom bádaní posunúť ďalej a hlavne si všetky veci v hlave poriadne utriediť, pretože som zo všetkých tých názorov mal akurát poriadny zmätok. Vyslobodením pre mňa bolo až absolvovanie kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu, kde som si uvedomil dôležitosť holistického pohľadu na stravovanie, zohľadnenie individuality a tiež rešpektovanie východných filozofií TČM a Ajurvédy. Zo začiatku som mal obavy, že z hľadiska rozsiahlosti kurzu, bude informácií až príliš a ja nezvládnem všetko dostatočne vstrebať. Opak bol ale pravdou a na konci kurzu mi všetko takzvane docvaklo a získal som komplexný pohľad na výživu. Pán Mgr. Jelínek je veľký profesionál a dokáže sa na každú potravinu, situáciu alebo názor pozrieť komplexným spôsobom as otvorenou mysľou. Veľmi si tiež vážim jeho priateľského prístupu a ochote zodpovedať akékoľvek nejasnosti. Kurzy ATAC vrelo odporúčam všetkým, ktorým nie je ľahostajné ich zdravie.