Úvod / Čo sa u nás študuje / Zahlienenie

O mnohých potravinách sa tvrdí, že ich konzumácia zvyšuje zahlienenie a to následne vedie k vzniku rôznych zdravotných problémov. Táto laická a nie úplne presná predstava spôsobuje pri snahe o racionálne stravovanie množstvo zbytočných komplikácií.
Ako to so zahlienením v skutočnosti je?
Hlien je hustá, rôsolovitá tekutina, tvorená hlienovými žľazkami na slizniciach rôznych orgánov v tele, najviac na sliznici:
- Dýchacieho ústrojenstva - ústnej dutiny, nosa, hrdla, vedľajších nosových dutín, priedušiek, pľúc,
- Tráviaceho systému - pažeráka, žalúdka, čriev,
- Vylučovacieho a pohlavného ústrojenstva - v pohlavných orgánoch, močovom mechúre a močových cestách.
Kľúčovou funkciou hlienu je zvláčnenie sliznice a podpora vylučovania nežiaducich zložiek (metabolický odpad, prach, mikroorganizmy, rôzne alergény). Vďaka tomu pomáha chrániť organizmus pred infekčnými chorobami a dýchacie cesty pred rôznymi alergénmi. Za normálnych okolností hlien nevnímame.
Pri infekčných ochoreniach, alergiách a iných chorobách dochádza ale k zvýšenej tvorbe hlienu, tento stav označujeme ako zahlienenie.
Najčastejšie sa s ním stretávame:
- Pri respiračných infekciách a alergiách.
Postihujú dýchacie ústrojenstvo, prejavuje sa potom kašľom a nádchou.
- Pri tráviacom ústrojenstve.
Vytvára sa hrubá vrstva hlienu, ktorá je živnou pôdou pre patogénne mikroorganizmy. Táto zmes komplikuje vstrebávanie živín z čreva, posúva acidobázickú rovnováhu nežiaducim smerom, hlien sa potom nachádza aj v stolici.
- Pri močových cestách.
Hlien sa objavuje v moči, podporuje zápaly močového ústrojenstva.
Dôležité je vedieť, že hlien je ideálnym živným prostredím pre rôzne patogénne mikroorganizmy. Zvýšená tvorba hlienu tak veľmi často súvisí s rozvojom zápalov.
K zvýšenej tvorbe hlienu dochádza najčastejšie pri neprimeranej reakcii sliznice na akúkoľvek látku. Tieto sú spôsobené imunitným systémom (nemusí sa ale zákonite jednať o alergickú reakciu), a to na základe:
1. Priame reakcie.
Najčastejšie sa jedná o:
- prach alebo peľ na sliznici dýchacieho ústrojenstva,
- alergény z potravín,
- smog,
- fajčenie,
- suchý vzduch,
- užívanie niektorých liekov...
2. Sekundárne reakcie.
Ako prejav poruchy acidobázickej rovnováhy, na ktorej sa spolupodieľa aj strava (dochádza k rozvoju zápalového prostredia, na čo sliznica reaguje zvýšenou tvorbou hlienu ako ochrannej vrstvy).
V praxi je ťažké vždy určiť konkrétnu príčinu. Faktom je, že vznik tohto problému môže, ale aj nemusí byť spojený so stravou. Pokiaľ už budete hľadať vinníka v strave, čaká vás detektívna práca, pretože neexistuje žiadne vyšetrenie, ktoré by s istotou preukázalo, že akákoľvek potravina či látka v nej obsiahnutá je zodpovedná za zvýšenú tvorbu hlienu. Na populačnej úrovni sa ale najčastejšie jedná o:
A) Bežné alergény .
Mliečne a sójové výrobky, lepok, vajcia, niektoré orechy a semená - arašidy, sezam...
B) Sprocesované potraviny - polotovary, potraviny obsahujúce niektoré aditíva.
Existuje množstvo babských rád či tipov a trikov smerom k zníženiu prejavu zahlienenia. U týchto je problém, že sú vytrhnuté z kontextu a nemusia tak zákonite znamenať riešenie danej situácie – popíjanie vody s cirónom, konzumácia čerstvých zeleninových šalátov, zázvoru, cesnaku, ostrých druhov korenia (korenie, chilli papričky), kloktanie slanou vodou a pod.
Sprievodné riešenia pre situácie zahlienenia ponúka aj západná medicína, a to v podobe niektorých medikamentov:
1. Dekongestíva.
Tieto lieky znižujú opuchy nosovej sliznice, riedia hlieny a pomáhajú uvoľniť upchaté dýchacie cesty (bežne v podobe nosových sprejov a kvapiek).
2. Expektorancia.
Tieto lieky uľahčujú odstránenie hlienu z dýchacích ciest. Najčastejšie sa používajú mukolytiká (napr. pri bronchitíde).
3. Antibiotiká.
Tie sa predpisujú len v prípadoch, keď je zahlienenie spôsobené bakteriálnou infekciou. Antibiotiká nepôsobia priamo proti nadmernej tvorbe hlienu, ale likvidujú baktérie, ktoré spôsobujú tieto problémy.
Úprava stravy by v situáciách zvýšeného zahlienenia mala byť zameraná najlepšie na:
- elimináciu potravín, ktoré sú "typicky" hlienotvorné,
- náhradu priemyselne sprocesovaných potravín za kvalitné a čerstvé,
- výrazné obmedzenie príjmu cukrov,
- úpravu pomeru makroživín smerom k rovnováhe.
Tieto úpravy stravy sú štandardnou súčasťou výučby všetkých kurzov, ktoré organizujeme. Na získanie potrebného know-how je nutná len schopnosť naučiť sa rozlišovať kvalitné potraviny a sledovať zastúpenie kľúčových zložiek v jedálničku. Najväčší priestor venovať sa týmto aspektom ponúka polročné štúdium kurzu Poradca pre výživu .
Mgr. Martin Jelínek
Jitka Kočová
Svet výživy ma zaujímal už od študentských rokov. Keď som hľadala kurz výživového poradenstva, nechcela som sa učiť len počítanie kalórií, ale preniknúť hlbšie do tajov fungovania nášho tela a chápať širšie súvislosti. Polročný kurz poradcu pre výživu a suplementáciu ma nadchol svojim rozsahom, splnil presné moje predstavy. Skvelé bolo aj zapojenie aplikácie ZOF, vďaka ktorej som hneď mala možnosť naučené znalosti pozorovať pri praktickej tvorbe jedálnych lístkov. Veľmi mi pomohlo aj to, že kurz bol on-line. Teraz nabité informácie odovzdávam s radosťou svojim klientom, učím ich, ako si môžu sami zostaviť ten svoj ideálny jedálniček a zároveň rozumieť, prečo je to pre nich dobré. Úplne úžasná je aj podpora po kurze, kedy máme stále prístup do poradne pána Jelínka, sama som už túto možnosť využila pri práci s náročnejším klientom. Nakoniec som pridala aj niekoľko ďalších kurzov vrátane štátnej autorizovanej skúšky, k lekciám sa vraciam a čerpám z nich aj pri mojej praxi. Odporúčam štúdium u pána Jelínka všetkým, ktorí s výživou pracujú alebo ich len túto tému zaujíma a kladú si otázky.
Ing. Hana Pechová
O výživu sa zaujímam už mnoho rokov, a preto som sa rozhodla sa v tomto odbore vrhnúť na profesijnú dráhu poradcu pre výživu. Začala som teda hľadať kvalitný kurz na internete, čo bola vcelku neľahká úloha. Nechcela som skončiť ako tzv. rýchlokvaška, ktorá papagájuje naučené frázy. Preto ma ihneď zaujali kurzy ATAC, ktoré sú založené na celostnom prístupe k človeku. Vyhovovalo mi spojenie s tradičnou čínskou medicínou, online forma štúdia aj systém myšlienkových máp, ktoré ma donútili každý deň sa na učivo pozrieť. Teraz sa pripravujem na vlastnú prax a ďalej sa vzdelávam. Kurz Poradca pre výživu môžem jedine odporučiť, je naozaj precízne zostavený.
Bc. Lenka Křehlíková
Kurz Cesta za vysnívanou postavou ma veľmi bavil. Za pár mesiacov si ho pre oživenie celý prečítaj znova a na jeseň alebo v zime si urobím kurz ďalší - napríklad Tajomstvo biologického veku alebo Sila myšlienky. Chcela som sa hlavne motivovať k zdravšiemu stravovaniu ak väčšiemu pohybu a to sa podarilo. Vďaka tomu, že mám k materiálom kurzu stále prístup, sa mi určite podarí motivovať sa ďalej. Som nadšená webovými stránkami, ponukou kurzov, odborností a zároveň zrozumiteľnosťou pre laikov, hrou ZOF aj testy u každého dňa, ty mi veľa pomohli si podstatné informácie vštepiť. Ďakujem.