Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Zahlienenie

Zahlienenie

Zahlienenie

O mnohých potravinách sa tvrdí, že ich konzumácia zvyšuje zahlienenie a to následne vedie k vzniku rôznych zdravotných problémov. Táto laická a nie úplne presná predstava spôsobuje pri snahe o racionálne stravovanie množstvo zbytočných komplikácií.

Ako to so zahlienením v skutočnosti je?

Hlien je hustá, rôsolovitá tekutina, tvorená hlienovými žľazkami na slizniciach rôznych orgánov v tele, najviac na sliznici:

- Dýchacieho ústrojenstva - ústnej dutiny, nosa, hrdla, vedľajších nosových dutín, priedušiek, pľúc,

- Tráviaceho systému - pažeráka, žalúdka, čriev,

- Vylučovacieho a pohlavného ústrojenstva - v pohlavných orgánoch, močovom mechúre a močových cestách.

Kľúčovou funkciou hlienu je zvláčnenie sliznice a podpora vylučovania nežiaducich zložiek (metabolický odpad, prach, mikroorganizmy, rôzne alergény). Vďaka tomu pomáha chrániť organizmus pred infekčnými chorobami a dýchacie cesty pred rôznymi alergénmi. Za normálnych okolností hlien nevnímame.
Pri infekčných ochoreniach, alergiách a iných chorobách dochádza ale k zvýšenej tvorbe hlienu, tento stav označujeme ako zahlienenie.
Najčastejšie sa s ním stretávame:

- Pri respiračných infekciách a alergiách.
Postihujú dýchacie ústrojenstvo, prejavuje sa potom kašľom a nádchou.

- Pri tráviacom ústrojenstve.
Vytvára sa hrubá vrstva hlienu, ktorá je živnou pôdou pre patogénne mikroorganizmy. Táto zmes komplikuje vstrebávanie živín z čreva, posúva acidobázickú rovnováhu nežiaducim smerom, hlien sa potom nachádza aj v stolici.

- Pri močových cestách.
Hlien sa objavuje v moči, podporuje zápaly močového ústrojenstva.

Dôležité je vedieť, že hlien je ideálnym živným prostredím pre rôzne patogénne mikroorganizmy. Zvýšená tvorba hlienu tak veľmi často súvisí s rozvojom zápalov.

K zvýšenej tvorbe hlienu dochádza najčastejšie pri neprimeranej reakcii sliznice na akúkoľvek látku. Tieto sú spôsobené imunitným systémom (nemusí sa ale zákonite jednať o alergickú reakciu), a to na základe:

1. Priame reakcie.
Najčastejšie sa jedná o:
- prach alebo peľ na sliznici dýchacieho ústrojenstva,
- alergény z potravín,
- smog,
- fajčenie,
- suchý vzduch,
- užívanie niektorých liekov...

2. Sekundárne reakcie.
Ako prejav poruchy acidobázickej rovnováhy, na ktorej sa spolupodieľa aj strava (dochádza k rozvoju zápalového prostredia, na čo sliznica reaguje zvýšenou tvorbou hlienu ako ochrannej vrstvy).

Vplyv stravy na zahlienenie

V praxi je ťažké vždy určiť konkrétnu príčinu. Faktom je, že vznik tohto problému môže, ale aj nemusí byť spojený so stravou. Pokiaľ už budete hľadať vinníka v strave, čaká vás detektívna práca, pretože neexistuje žiadne vyšetrenie, ktoré by s istotou preukázalo, že akákoľvek potravina či látka v nej obsiahnutá je zodpovedná za zvýšenú tvorbu hlienu. Na populačnej úrovni sa ale najčastejšie jedná o:

A) Bežné alergény .
Mliečne a sójové výrobky, lepok, vajcia, niektoré orechy a semená - arašidy, sezam...

B) Sprocesované potraviny - polotovary, potraviny obsahujúce niektoré aditíva.

Existuje množstvo babských rád či tipov a trikov smerom k zníženiu prejavu zahlienenia. U týchto je problém, že sú vytrhnuté z kontextu a nemusia tak zákonite znamenať riešenie danej situácie – popíjanie vody s cirónom, konzumácia čerstvých zeleninových šalátov, zázvoru, cesnaku, ostrých druhov korenia (korenie, chilli papričky), kloktanie slanou vodou a pod.

Sprievodné riešenia pre situácie zahlienenia ponúka aj západná medicína, a to v podobe niektorých medikamentov:

1. Dekongestíva.
Tieto lieky znižujú opuchy nosovej sliznice, riedia hlieny a pomáhajú uvoľniť upchaté dýchacie cesty (bežne v podobe nosových sprejov a kvapiek).

2. Expektorancia.
Tieto lieky uľahčujú odstránenie hlienu z dýchacích ciest. Najčastejšie sa používajú mukolytiká (napr. pri bronchitíde).

3. Antibiotiká.
Tie sa predpisujú len v prípadoch, keď je zahlienenie spôsobené bakteriálnou infekciou. Antibiotiká nepôsobia priamo proti nadmernej tvorbe hlienu, ale likvidujú baktérie, ktoré spôsobujú tieto problémy.

Úprava stravy by v situáciách zvýšeného zahlienenia mala byť zameraná najlepšie na:

- elimináciu potravín, ktoré sú "typicky" hlienotvorné,
- náhradu priemyselne sprocesovaných potravín za kvalitné a čerstvé,
- výrazné obmedzenie príjmu cukrov,
- úpravu pomeru makroživín smerom k rovnováhe.

Tieto úpravy stravy sú štandardnou súčasťou výučby všetkých kurzov, ktoré organizujeme. Na získanie potrebného know-how je nutná len schopnosť naučiť sa rozlišovať kvalitné potraviny a sledovať zastúpenie kľúčových zložiek v jedálničku. Najväčší priestor venovať sa týmto aspektom ponúka polročné štúdium kurzu Poradca pre výživu .

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jan Vondrák

Absolvovanie tohto kurzu bolo pre mňa nielen neoceniteľným zážitkom, ale aj skutočne obohacujúcim a inšpiratívnym procesom. Vďaka Vašej schopnosti odovzdávať informácie zrozumiteľným a zaujímavým spôsobom som mal pocit, že som každú lekciu čerpal nové a užitočné poznatky, ktoré plánujem využiť nielen pre seba, ale aj na pomáhanie ostatným ľuďom v ich ceste k lepšiemu zdraviu a životnému štýlu. S Vašou pomocou som pochopil, že výživa nie je iba o jedle, ale o celkovom prístupe k životnému štýlu a starostlivosti o seba. Rád by som tiež poďakoval za Vašu trpezlivosť a ochotu vysvetliť a odpovedať na každú našu otázku. Vaša otvorenosť a ochota umožnili lepšie pochopiť komplexnú oblasť výživy a naučiť sa aplikovať túto znalosť v praxi. S radosťou sa obzerám späť na tento skvelý kurz s Vami. Vaše odovzdanie znalostí a vášeň pre výživu sú pre mňa veľkým zdrojom inšpirácie.

Kristýna Bendová

Kurz pod vedením pána Jelínka odporúčam všetkým, ktorí tápu alebo si myslí, že o zdravom stravovaní "vie všetko". Štyri roky som sa aktívne zaujímala o zdravý životný štýl, prečítala knihy, blogy, skúšala som sa riadiť všeobecnými radami mediálne prefláknutých odborníkov, nahradiť polovicu jedál rôznymi koktailmi, a aj dnes po absolvovaní kurzu skúšam. Chcela som si uceliť informácie, preto som do kurzu išla. Pri otočenie poslednej lekcie, obzretím sa za posledným pol rokom, a odpovedí na otázku ,,Čo mi kurz dal?", som zistila, že veľmi nové. Už na prvé lekciu mi hlavou preletela myšlienka „čo ja tu robím, to nie je pre mňa, ten chlap toho vie toľko", na poslednej lekcii už Vám do seba veľa nového zapadá ako puzzle. Kurz ponúkne mnoho ciest a je na každom jedincovi, ktorú sa vydá. Ja bola ohromená z každého školenia a to natoľko, že som väčšinou radšej len mlčala, písala si poznámky a bola prekvapená koľko toho sa zdravou stravou súvisí. Vyučujúci je veľmi sympatický a ukecaný pán, moja nervozita mi často vymazala tie správne slová a nedokázala som sa vyjadriť tak, ako som mala v pláne, ale jeho pokojný postoj a večný úsmev na tvári bola úžasná vec. Keby takých lektorov bolo viac, pribudlo by študentov so záujmom na štúdium ;). Odporúčam poslať prihlášku a tešiť sa, čo Vám kurz prinesie.

RNDr. Judita Vašková

Absolvoval som už tretí kurz z ponuky kurzov ATAC, ktoré ponúka Mgr. Martina Jelínka a môžem povedať, že všetky boli pre mňa veľkým prínosom. V prvom rade to bol kurz "Výživový a doplnkový poradca - On-line", ktorý mi otvoril dvere do sveta výživového poradenstva a umožnil mi spoznať praktickú stránku tejto problematiky. Veľkým prínosom pre mňa bola hra "ZOF", ktorá ma naučila prakticky pracovať so stravou a ukázala, aké náročné je skĺbiť všetky požiadavky na optimálne zastúpenie živín a chuťových preferencií do výsledného celku v podobe optimálnej stravy na mieru. Veľmi oceňujem aj komplexný pohľad na výživu nielen z pohľadu západnej medicíny, ale aj z pohľadu tradičnej čínskej medicíny, ajurvédy, makrobiotiky atď. Po absolvovaní úvodného kurzu som pokračoval v kurze "Nízkosacharidová diéta". Tento kurz mi vysvetlil mnohé detaily v súčasnosti veľmi populárneho spôsobu stravovania. Zatiaľ posledným kurzom bola "Výživa detí", ktorý tiež všetkým vrelo odporúčam. Už teraz sa teším na ďalšie kurzy v širokej ponuke kurzov ATAC :-)