Kurzy ATAC

Zahlienenie

Zahlienenie

O mnohých potravinách sa tvrdí, že ich konzumácia zvyšuje zahlienenie a to následne vedie k vzniku rôznych zdravotných problémov. Táto laická a nie úplne presná predstava spôsobuje pri snahe o racionálne stravovanie množstvo zbytočných komplikácií.

Ako to so zahlienením v skutočnosti je?

Hlien je hustá, rôsolovitá tekutina, tvorená hlienovými žľazkami na slizniciach rôznych orgánov v tele, najviac na sliznici:

- Dýchacieho ústrojenstva - ústnej dutiny, nosa, hrdla, vedľajších nosových dutín, priedušiek, pľúc,

- Tráviaceho systému - pažeráka, žalúdka, čriev,

- Vylučovacieho a pohlavného ústrojenstva - v pohlavných orgánoch, močovom mechúre a močových cestách.

Kľúčovou funkciou hlienu je zvláčnenie sliznice a podpora vylučovania nežiaducich zložiek (metabolický odpad, prach, mikroorganizmy, rôzne alergény). Vďaka tomu pomáha chrániť organizmus pred infekčnými chorobami a dýchacie cesty pred rôznymi alergénmi. Za normálnych okolností hlien nevnímame.
Pri infekčných ochoreniach, alergiách a iných chorobách dochádza ale k zvýšenej tvorbe hlienu, tento stav označujeme ako zahlienenie.
Najčastejšie sa s ním stretávame:

- Pri respiračných infekciách a alergiách.
Postihujú dýchacie ústrojenstvo, prejavuje sa potom kašľom a nádchou.

- Pri tráviacom ústrojenstve.
Vytvára sa hrubá vrstva hlienu, ktorá je živnou pôdou pre patogénne mikroorganizmy. Táto zmes komplikuje vstrebávanie živín z čreva, posúva acidobázickú rovnováhu nežiaducim smerom, hlien sa potom nachádza aj v stolici.

- Pri močových cestách.
Hlien sa objavuje v moči, podporuje zápaly močového ústrojenstva.

Dôležité je vedieť, že hlien je ideálnym živným prostredím pre rôzne patogénne mikroorganizmy. Zvýšená tvorba hlienu tak veľmi často súvisí s rozvojom zápalov.

K zvýšenej tvorbe hlienu dochádza najčastejšie pri neprimeranej reakcii sliznice na akúkoľvek látku. Tieto sú spôsobené imunitným systémom (nemusí sa ale zákonite jednať o alergickú reakciu), a to na základe:

1. Priame reakcie.
Najčastejšie sa jedná o:
- prach alebo peľ na sliznici dýchacieho ústrojenstva,
- alergény z potravín,
- smog,
- fajčenie,
- suchý vzduch,
- užívanie niektorých liekov...

2. Sekundárne reakcie.
Ako prejav poruchy acidobázickej rovnováhy, na ktorej sa spolupodieľa aj strava (dochádza k rozvoju zápalového prostredia, na čo sliznica reaguje zvýšenou tvorbou hlienu ako ochrannej vrstvy).

Vplyv stravy na zahlienenie

V praxi je ťažké vždy určiť konkrétnu príčinu. Faktom je, že vznik tohto problému môže, ale aj nemusí byť spojený so stravou. Pokiaľ už budete hľadať vinníka v strave, čaká vás detektívna práca, pretože neexistuje žiadne vyšetrenie, ktoré by s istotou preukázalo, že akákoľvek potravina či látka v nej obsiahnutá je zodpovedná za zvýšenú tvorbu hlienu. Na populačnej úrovni sa ale najčastejšie jedná o:

A) Bežné alergény .
Mliečne a sójové výrobky, lepok, vajcia, niektoré orechy a semená - arašidy, sezam...

B) Sprocesované potraviny - polotovary, potraviny obsahujúce niektoré aditíva.

Existuje množstvo babských rád či tipov a trikov smerom k zníženiu prejavu zahlienenia. U týchto je problém, že sú vytrhnuté z kontextu a nemusia tak zákonite znamenať riešenie danej situácie – popíjanie vody s cirónom, konzumácia čerstvých zeleninových šalátov, zázvoru, cesnaku, ostrých druhov korenia (korenie, chilli papričky), kloktanie slanou vodou a pod.

Sprievodné riešenia pre situácie zahlienenia ponúka aj západná medicína, a to v podobe niektorých medikamentov:

1. Dekongestíva.
Tieto lieky znižujú opuchy nosovej sliznice, riedia hlieny a pomáhajú uvoľniť upchaté dýchacie cesty (bežne v podobe nosových sprejov a kvapiek).

2. Expektorancia.
Tieto lieky uľahčujú odstránenie hlienu z dýchacích ciest. Najčastejšie sa používajú mukolytiká (napr. pri bronchitíde).

3. Antibiotiká.
Tie sa predpisujú len v prípadoch, keď je zahlienenie spôsobené bakteriálnou infekciou. Antibiotiká nepôsobia priamo proti nadmernej tvorbe hlienu, ale likvidujú baktérie, ktoré spôsobujú tieto problémy.

Úprava stravy by v situáciách zvýšeného zahlienenia mala byť zameraná najlepšie na:

- elimináciu potravín, ktoré sú "typicky" hlienotvorné,
- náhradu priemyselne sprocesovaných potravín za kvalitné a čerstvé,
- výrazné obmedzenie príjmu cukrov,
- úpravu pomeru makroživín smerom k rovnováhe.

Tieto úpravy stravy sú štandardnou súčasťou výučby všetkých kurzov, ktoré organizujeme. Na získanie potrebného know-how je nutná len schopnosť naučiť sa rozlišovať kvalitné potraviny a sledovať zastúpenie kľúčových zložiek v jedálničku. Najväčší priestor venovať sa týmto aspektom ponúka polročné štúdium kurzu Poradca pre výživu .

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Marcela Krejčířová

Pri hľadaní vhodného kurzu v oblasti zdravej výživy som ocenila možnosť online štúdia, ktoré mi umožnilo zvládnuť kurz aj pri starostlivosti o 2 malé deti - princíp priebežných testov nútil študovať naozaj priebežne.O problematiku zdravej výživy som sa zaujímala už dlhšie, ale až po absolvovaní kurzu som si utriedila informácie v hlave a získala potrebný prehľad. Veľmi som ocenila možnosť oboznámiť sa s rôznymi alternatívnymi trendmi stravovania a tiež možnosť konzultácie s lektorom. Teraz rozmýšľam, ktorý kurz si vyberiem ako ďalší.

Martina Michálková

Pred niekoľkými rokmi som sa začala zaujímať o zdravý životný štýl a chcela som o ňom získať viac informácií. Vybral som si kurz, ktorý je svojou dĺžkou 6 mesiacov bezkonkurenčný. S nadšením som sa pustila do tém myšlienkových máp, ktoré mi veľmi pomáhajú pri štúdiu. Keďže som mala možnosť každý mesiac vidieť lektora Martina Jelínka osobne, rýchlo si ma získal svojím prístupom a nadšením pre osvetu a šírenie zdravého životného štýlu. Na začiatku a možno aj na konci kurzu sa vám informácie budú zdať nenápadné, ale verte, že časom všetko zapadne na svoje miesto a vy objavíte ucelený systém, ktorý funguje. Dnes viem, že som sa rozhodol správne a vrelo tento kurz odporúčam všetkým.

Bc. Zuzana Kohanová

Kurz Poradca pre výživu a doplnky stravy som si zámerne vybrala z niekoľkých dôvodov. Prvým dôvodom bolo, že som stále nemal ucelený prehľad o výžive a v mnohých veciach som bol dosť zmätený. Druhým dôvodom boli opakujúce sa menšie zdravotné problémy, ktoré som nechcela riešiť chodením po rôznych lekároch.A tretím dôvodom bola možnosť študovať online.Po absolvovaní kurzu som sa s novými vedomosťami začala učiť, ako moje telo skutočne funguje. Začal som venovať viac pozornosti tomu, čo robí a čo nerobí dobre. Konečne som našla tzv. zlatú strednú cestu a v prípade menších zdravotných problémov nemusím hneď chodiť po lekároch, ale som schopná situáciu vyriešiť jednoducho sama pomocou stravy alebo prírodných prípravkov, za čo som Martinovi veľmi vďačná. Vedomostí nie je nikdy dosť a budem sa tešiť na ďalšie kurzy s Martinom.