Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Zahlienenie

Zahlienenie

Zahlienenie

O mnohých potravinách sa tvrdí, že ich konzumácia zvyšuje zahlienenie a to následne vedie k vzniku rôznych zdravotných problémov. Táto laická a nie úplne presná predstava spôsobuje pri snahe o racionálne stravovanie množstvo zbytočných komplikácií.

Ako to so zahlienením v skutočnosti je?

Hlien je hustá, rôsolovitá tekutina, tvorená hlienovými žľazkami na slizniciach rôznych orgánov v tele, najviac na sliznici:

- Dýchacieho ústrojenstva - ústnej dutiny, nosa, hrdla, vedľajších nosových dutín, priedušiek, pľúc,

- Tráviaceho systému - pažeráka, žalúdka, čriev,

- Vylučovacieho a pohlavného ústrojenstva - v pohlavných orgánoch, močovom mechúre a močových cestách.

Kľúčovou funkciou hlienu je zvláčnenie sliznice a podpora vylučovania nežiaducich zložiek (metabolický odpad, prach, mikroorganizmy, rôzne alergény). Vďaka tomu pomáha chrániť organizmus pred infekčnými chorobami a dýchacie cesty pred rôznymi alergénmi. Za normálnych okolností hlien nevnímame.
Pri infekčných ochoreniach, alergiách a iných chorobách dochádza ale k zvýšenej tvorbe hlienu, tento stav označujeme ako zahlienenie.
Najčastejšie sa s ním stretávame:

- Pri respiračných infekciách a alergiách.
Postihujú dýchacie ústrojenstvo, prejavuje sa potom kašľom a nádchou.

- Pri tráviacom ústrojenstve.
Vytvára sa hrubá vrstva hlienu, ktorá je živnou pôdou pre patogénne mikroorganizmy. Táto zmes komplikuje vstrebávanie živín z čreva, posúva acidobázickú rovnováhu nežiaducim smerom, hlien sa potom nachádza aj v stolici.

- Pri močových cestách.
Hlien sa objavuje v moči, podporuje zápaly močového ústrojenstva.

Dôležité je vedieť, že hlien je ideálnym živným prostredím pre rôzne patogénne mikroorganizmy. Zvýšená tvorba hlienu tak veľmi často súvisí s rozvojom zápalov.

K zvýšenej tvorbe hlienu dochádza najčastejšie pri neprimeranej reakcii sliznice na akúkoľvek látku. Tieto sú spôsobené imunitným systémom (nemusí sa ale zákonite jednať o alergickú reakciu), a to na základe:

1. Priame reakcie.
Najčastejšie sa jedná o:
- prach alebo peľ na sliznici dýchacieho ústrojenstva,
- alergény z potravín,
- smog,
- fajčenie,
- suchý vzduch,
- užívanie niektorých liekov...

2. Sekundárne reakcie.
Ako prejav poruchy acidobázickej rovnováhy, na ktorej sa spolupodieľa aj strava (dochádza k rozvoju zápalového prostredia, na čo sliznica reaguje zvýšenou tvorbou hlienu ako ochrannej vrstvy).

Vplyv stravy na zahlienenie

V praxi je ťažké vždy určiť konkrétnu príčinu. Faktom je, že vznik tohto problému môže, ale aj nemusí byť spojený so stravou. Pokiaľ už budete hľadať vinníka v strave, čaká vás detektívna práca, pretože neexistuje žiadne vyšetrenie, ktoré by s istotou preukázalo, že akákoľvek potravina či látka v nej obsiahnutá je zodpovedná za zvýšenú tvorbu hlienu. Na populačnej úrovni sa ale najčastejšie jedná o:

A) Bežné alergény .
Mliečne a sójové výrobky, lepok, vajcia, niektoré orechy a semená - arašidy, sezam...

B) Sprocesované potraviny - polotovary, potraviny obsahujúce niektoré aditíva.

Existuje množstvo babských rád či tipov a trikov smerom k zníženiu prejavu zahlienenia. U týchto je problém, že sú vytrhnuté z kontextu a nemusia tak zákonite znamenať riešenie danej situácie – popíjanie vody s cirónom, konzumácia čerstvých zeleninových šalátov, zázvoru, cesnaku, ostrých druhov korenia (korenie, chilli papričky), kloktanie slanou vodou a pod.

Sprievodné riešenia pre situácie zahlienenia ponúka aj západná medicína, a to v podobe niektorých medikamentov:

1. Dekongestíva.
Tieto lieky znižujú opuchy nosovej sliznice, riedia hlieny a pomáhajú uvoľniť upchaté dýchacie cesty (bežne v podobe nosových sprejov a kvapiek).

2. Expektorancia.
Tieto lieky uľahčujú odstránenie hlienu z dýchacích ciest. Najčastejšie sa používajú mukolytiká (napr. pri bronchitíde).

3. Antibiotiká.
Tie sa predpisujú len v prípadoch, keď je zahlienenie spôsobené bakteriálnou infekciou. Antibiotiká nepôsobia priamo proti nadmernej tvorbe hlienu, ale likvidujú baktérie, ktoré spôsobujú tieto problémy.

Úprava stravy by v situáciách zvýšeného zahlienenia mala byť zameraná najlepšie na:

- elimináciu potravín, ktoré sú "typicky" hlienotvorné,
- náhradu priemyselne sprocesovaných potravín za kvalitné a čerstvé,
- výrazné obmedzenie príjmu cukrov,
- úpravu pomeru makroživín smerom k rovnováhe.

Tieto úpravy stravy sú štandardnou súčasťou výučby všetkých kurzov, ktoré organizujeme. Na získanie potrebného know-how je nutná len schopnosť naučiť sa rozlišovať kvalitné potraviny a sledovať zastúpenie kľúčových zložiek v jedálničku. Najväčší priestor venovať sa týmto aspektom ponúka polročné štúdium kurzu Poradca pre výživu .

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Iva Vaňková

Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu ďaleko predčil moje očakávania. Napriek tomu, že s informáciami o výžive už nejaký čas pracujem, dozvedela som sa veľa nového, mohla som sa na problematiku pozrieť z rôznych uhlov, prepojila znalosti a upevnila základy. Obrovskú výhodu kurzu vidím v jeho komplexnosti, nezaujatosti a hĺbke informácií, ktoré sú ale podané ľudsky a zrozumiteľne. Takže som sa na otvorenie nových lekcií každý deň tešila. Koncept kurzu je skvele premyslený a je vidieť, že pánovi Jelínkovi nejde len o odovzdaní informácií, ale hlavne o ich pochopení a využití v praxi.

Jakub Kořenek

Kurz pána Mgr. Jelínka Poradca pre výživu a suplementáciu pre mňa bol veľmi obohacujúci nielen po stránke nutričnej, ale taktiež zmenil môj pohľad na celkovú kvalitu života. Jeho snaha klásť počas štúdia dôraz na holistický prístup mi veľmi pomohla v mojej praxi terapeuta odhaliť alebo sa aspoň priblížiť skutočnej príčine problémov niektorých mojich klientov (napr. odstránenie bolesti kĺbov spôsobené dlhodobým prekyslením organizmu). Súčasne mi kurz otvoril ďalšie možnosti štúdia a inšpiroval k ďalšiemu vzdelávaniu sa v oblasti životného štýlu. Kladne by som sa chcel vyjadriť aj k začleneniu niektorých východných smerov, konkrétne Tradičnej čínskej medicíny, ajurvédy alebo makrobiotikami, ktoré kurz skvele dopĺňajú a umožňujú získať ucelenejší pohľad na kvalitu nášho zdravia. Ďalšie pozitívum je aj možnosť práce vo výukovom programe ZOF, kde je možné aplikovať získané vedomosti a tvoriť stravovacie plány pre konkrétne situácie. Touto cestou by som všetkým, ktorí sa chcú obohatiť o znalosti v nutričnej oblasti, odporučil práve kurz pána Jelínka, ktorý je podľa môjho názoru bezkonkurenčný. Týmto by som sa mu chcel veľmi poďakovať a teším sa na absolvovanie ďalších vzdelávacích kurzov pod jeho vedením.

Ing. Petr Nytra

Pred 8 rokmi, keď som začal robiť fitness trénera, som vo fitness-centre spoznal Martina Jelínka. Začalo to pár otázok, ktoré som si pozorne overil a uistil sa, že v tom, na čo sa pýtam, má úplnú pravdu. Veľakrát to boli odpovede, ktoré sa opierali o informácie-fakty aj na internete ťažko vyhľadateľná. Už vtedy som si uvedomil, že som našiel niekoho, kto mi poskytne dostatočne kvalitné odpovede na moje veľmi zákerné a dosť špecifické otázky v oblasti stravovacích režimov a suplementácie. Netrvalo dlho a absolvoval som kurz Poradca pre výživu a suplementáciu. Dalo by sa povedať, že jeho vecnosť, fakty a forma, akou je prezentovaný, mi kompletne zmenila pohľad na potraviny a spôsob ich konzumácie. Rozloženie kurzu je vyvážené a podrobné, nie však natoľko, aby Vás to odradilo od toho ho dokončiť. Spätne to hodnotím ako tú najlepšiu možnú bránu do sveta tejto problematiky doplnenú o skvelého lektora, ktorého prejav je zrozumiteľný a je vždy k dispozícii objasniť akýkoľvek dotaz či problém. Skúsenosti viac ako 15 rokov hovorí za všetko, prístup k životu, sebe samému, forme štúdia musí na Martinovi Jelínkovi spoznať každý, ako laik, tak aj skúsený "matador" z brandže. Na záver by som veľmi rád podotkol, že dnešné svet, možnosť prístupu na internet z tejto oblasti robí doslovnú panenskú džungľu, kde potrebujete “mačetu” a skúseného domorodca na to, aby ste jej systematicky a bezpečne prechádzali. Tieto nabité vedomosti ďalej odovzdávam svojim klientom, skúšam sám na sebe a pokračujem na svojej ceste vzdelania v ďalších kurzoch.