Kurzy ATAC

Skleróza multiplex

Roztrúsená skleróza

Roztrúsená skleróza (sklerosis multiplex) je degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém (CNS). Názov „roztrúsená skleróza“ vyjadruje charakter tohto ochorenia. Slovo "skleróza" pochádza z gréckeho slova "skleros", čo znamená "tuhý". Roztrúsená preto, že v CNS vytvára rôzne roztrúsené zápalové ložiská nazývané plakmi alebo lézie (majú rôznu veľkosť, niekoľko milimetrov až centimetrov, a sú rozosiate v bielej hmote mozgu a miechy).

Jej vznik a priebeh je bohužiaľ nepredpovedateľný, choroba napáda mladých dospelých ľudí vo veku 20-30 rokov. Choroba je spúšťaná mnohými nešpecifickými faktormi, najčastejšie sa uvádza:

  • infekcie,
  • narkóza,
  • chirurgický zákrok,
  • stres,
  • vyčerpanie organizmu.

Prejavuje sa vznikom mnohopočetných zápalových ložísk, ktoré ničia ochranný obal niektorých nervových vlákien (myelínové pošvy). Pre roztrúsenú sklerózu je typické, že postihuje oblasti zodpovedné za pohyb a koordináciu. U niektorých ľudí môže viesť k poškodeniu zrakového nervu alebo mozgových a miechových nervov, k zrakovým problémom, ťažkej chôdzi, zlej artikulácii a výslovnosti, zmäteném mysleniu až k celkovej paralýze tela.

Jedná sa o autoimunitné ochorenie, kedy imunitný systém považuje myelín (= lipoproteín, ktorý sa podieľa na tvorbe myelínovej pošvy) za cudzí, a ničí ho. Akonáhle je myelínová pošva zničená, je spomalený alebo úplne prerušený prenos nervových vzruchov v CNS.
Medzi ďalšie príčiny, o ktorých sa často hovorí, sú otravy toxickými kovmi, nádory miechy, genetické predispozície aj niektoré vírusy.

Klasická liečba je zatiaľ neúčinná, zameriava sa predovšetkým na zmiernenie niektorých príznakov podávaním kortikoidov a imunosupresív.

Vplyv stravy na sklerózu multiplex

Úprava stravy má primárne preventívny charakter. Nebolo zatiaľ preukázané, že by akákoľvek manipulácia s jedálničkom mala schopnosť zvrátiť progresiu tohto ochorenia. Cieľom preventívnych úprav stravy je:

1. Zvýšiť antioxidačnú kapacitu organizmu, teda ochrániť nervové bunky pred poškodzovaním voľnými radikálmi).

2. Podporovať tvorbu mastných kyselín, ktoré sa podielajú na stavbe nervov.

3. Zmierňovať zápalové procesy.

Koncepcia je postavená na princípoch protizápalovej stravy, ktorá obnáša:

A) Zníženie podielu živočíšnych bielkovín, ktoré sa nahradia rastlinnými,

B) Minimalizovať príjem akýchkoľvek sladkostí a zbytočných aditív, ktoré podporujú rozvoj zápalu,

C) Upraviť pomery jednotlivých skupín mastných kyselín (nasýtené:nenasýtené, o-3:o-6),

D) Zaistiť dostatok vybraných vitamínov (poukazuje sa na vplyv vitamínov C , E a B komplexu),

E) Zvýšiť príjem lecitínu (má vplyv na regeneráciu myelínových puzdier nervov) - základom sú orechy a semená prípadne oleje z nich lisované. Zmysel majú aj doplnky stravy, výhodnejšie sú s garantovaným podielom fosfolipidových komplexov (fosfatidylcholín, fosfatidylinositol, fosfatidylethanolamín).

Aj napriek tomu, že je roztrúsená skleróza špecifické a nevyliečiteľné ochorenie, má úprava stravy svoj význam. Všetkým dôležitým pravidlám sa venujeme v kurze Poradca pre výživu, kde študenti majú dostatok priestoru na nacvičovanie vhodnej koncepcie stravovania. V tomto im pomáha výuková aplikácia ZOF, ktorej hlavnou prednosťou je schopnosť kontrolovať kvalitu potravín používaných v receptoch, nutričné hodnoty jedálnička a súčasne aj upozorňovať na potenciálne chyby.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Kateřina Sanetrníková

V rámci svojej práce v oblasti výživy som hľadala vhodný kurz, ktorý by ma posunul ďalej. Keďže som však mama troch malých detí, bolo pre mňa ťažké dochádzať každý týždeň na kurz výživy. Až kým som nenarazila na online kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky, ktorý ma oslovil svojím širokým záberom, formou štúdia a pohľadom na výživu z viacerých oblastí. Kurz bol pre mňa veľmi užitočný a potvrdil mi, že sa uberám správnym smerom. Na kurze som si prehĺbila svoje vedomosti v tejto oblasti a získala množstvo nových informácií. Kurz vrelo odporúčam každému, kto má skutočný záujem pomáhať druhým a nejde mu len o certifikát.

Ing. Hana Pechová

O výživu sa zaujímam už mnoho rokov, a preto som sa rozhodla pre kariéru výživového poradcu. Začal som teda hľadať kvalitný kurz online, čo bola celkom náročná úloha. Nechcel som skončiť ako takzvaný rýchlokvas, ktorý papagájuje naučené frázy. Preto ma okamžite zaujali kurzy ATAC, ktoré sú založené na holistickom prístupe k ľuďom. Páčilo sa mi prepojenie s tradičnou čínskou medicínou, online forma štúdia a systém myšlienkových máp, ktorý ma nútil pozerať sa na materiál každý deň. Teraz sa pripravujem na vlastnú prax a pokračujem vo vzdelávaní. Kurz výživového poradcu môžem len odporučiť, je naozaj starostlivo zostavený.

Radka Hazuchová

Profesionálne sa venujem výžive už viac ako dvadsať rokov. Som výživový poradca a kuchár prirodzenej stravy. Osobne nepodporujem žiadny výživový smer, vždy by malo ísť o životnú rovnováhu každého jednotlivca vo všetkých ohľadoch. Ako lektorka a regionálna koordinátorka projektu Skutočne zdravá škola som absolvovala online kurz o informovanosti o výžive, ktorý mi pomohol upevniť moje doterajšie informácie so zameraním na deti, ktoré sú našou spoločnou budúcnosťou. Ďakujem Martinovi Jelínkovi za hodnotný kurz, ktorý je výborne zostavený a vrelo ho odporúčam všetkým.Terapia jedlom má len jeden vedľajší účinok, a tým je zdravie, ktoré si všetci musíme zaslúžiť svojím správaním a prístupom k životu. Nech sa vám páči život!