Roztrúsená skleróza (sklerosis multiplex) je degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém (CNS). Názov „roztrúsená skleróza“ vyjadruje charakter tohto ochorenia. Slovo "skleróza" pochádza z gréckeho slova "skleros", čo znamená "tuhý". Roztrúsená preto, že v CNS vytvára rôzne roztrúsené zápalové ložiská nazývané plakmi alebo lézie (majú rôznu veľkosť, niekoľko milimetrov až centimetrov, a sú rozosiate v bielej hmote mozgu a miechy).
Jej vznik a priebeh je bohužiaľ nepredpovedateľný, choroba napáda mladých dospelých ľudí vo veku 20-30 rokov. Choroba je spúšťaná mnohými nešpecifickými faktormi, najčastejšie sa uvádza:
Prejavuje sa vznikom mnohopočetných zápalových ložísk, ktoré ničia ochranný obal niektorých nervových vlákien (myelínové pošvy). Pre roztrúsenú sklerózu je typické, že postihuje oblasti zodpovedné za pohyb a koordináciu. U niektorých ľudí môže viesť k poškodeniu zrakového nervu alebo mozgových a miechových nervov, k zrakovým problémom, ťažkej chôdzi, zlej artikulácii a výslovnosti, zmäteném mysleniu až k celkovej paralýze tela.
Jedná sa o autoimunitné ochorenie, kedy imunitný systém považuje myelín (= lipoproteín, ktorý sa podieľa na tvorbe myelínovej pošvy) za cudzí, a ničí ho. Akonáhle je myelínová pošva zničená, je spomalený alebo úplne prerušený prenos nervových vzruchov v CNS.
Medzi ďalšie príčiny, o ktorých sa často hovorí, sú otravy toxickými kovmi, nádory miechy, genetické predispozície aj niektoré vírusy.
Klasická liečba je zatiaľ neúčinná, zameriava sa predovšetkým na zmiernenie niektorých príznakov podávaním kortikoidov a imunosupresív.
Úprava stravy má primárne preventívny charakter. Nebolo zatiaľ preukázané, že by akákoľvek manipulácia s jedálničkom mala schopnosť zvrátiť progresiu tohto ochorenia. Cieľom preventívnych úprav stravy je:
1. Zvýšiť antioxidačnú kapacitu organizmu, teda ochrániť nervové bunky pred poškodzovaním voľnými radikálmi).
2. Podporovať tvorbu mastných kyselín, ktoré sa podielajú na stavbe nervov.
3. Zmierňovať zápalové procesy.
Koncepcia je postavená na princípoch protizápalovej stravy, ktorá obnáša:
A) Zníženie podielu živočíšnych bielkovín, ktoré sa nahradia rastlinnými,
B) Minimalizovať príjem akýchkoľvek sladkostí a zbytočných aditív, ktoré podporujú rozvoj zápalu,
C) Upraviť pomery jednotlivých skupín mastných kyselín (nasýtené:nenasýtené, o-3:o-6),
D) Zaistiť dostatok vybraných vitamínov (poukazuje sa na vplyv vitamínov C , E a B komplexu),
E) Zvýšiť príjem lecitínu (má vplyv na regeneráciu myelínových puzdier nervov) - základom sú orechy a semená prípadne oleje z nich lisované. Zmysel majú aj doplnky stravy, výhodnejšie sú s garantovaným podielom fosfolipidových komplexov (fosfatidylcholín, fosfatidylinositol, fosfatidylethanolamín).
Aj napriek tomu, že je roztrúsená skleróza špecifické a nevyliečiteľné ochorenie, má úprava stravy svoj význam. Všetkým dôležitým pravidlám sa venujeme v kurze Poradca pre výživu, kde študenti majú dostatok priestoru na nacvičovanie vhodnej koncepcie stravovania. V tomto im pomáha výuková aplikácia ZOF, ktorej hlavnou prednosťou je schopnosť kontrolovať kvalitu potravín používaných v receptoch, nutričné hodnoty jedálnička a súčasne aj upozorňovať na potenciálne chyby.
Lucie Němečková
Už 12 rokov žijem zdravým životným štýlom, ku ktorému ma priviedli chronické zdravotné problémy. Výživa sa rýchlo stala mojím najväčším koníčkom a v poslednom čase aj prácou. Už dlho som hľadala kurz, ktorý by mi priniesol ďalšiu inšpiráciu, informácie a možnosť osobného rozvoja v tejto oblasti. Kurz výživového poradcu Martina Jelínka bez najmenšieho preháňania predčil všetky moje očakávania svojím veľmi širokým záberom, profesionalitou, dobre pripravenými materiálmi, ku ktorým sa vo svojej praxi neustále vraciam, ako aj možnosťou konzultácií a ďalšieho rozvoja.
Zdeněk Pochyla
Kurz výživového poradcu ma naučil lepšie si uvedomovať, ako si moji klienti vytvárajú vzťah k vlastnej strave. Táto dôležitá súčasť mojej praxe ma významne posunula v profesionálnej oblasti a vďaka nej môžem úspešnejšie pomáhať ľuďom v mojej komunite. Veľké poďakovanie patrí môjmu lektorovi M. Jelínkovi, s ktorým sa môžeme aj po skončení tohto kurzu ďalej učiť.
Mgr. Kateřina Balcarová
Na kurz som sa prihlásila ako čerstvá tehotná vegánka.Očakávala som, že mi kurz dodá istotu, že robím všetko správne, že mi dá ďalšie návrhy a poskytne mi všeobecný pohľad na stravovanie (nielen vegánske) a jeho vplyv na ľudské zdravie. Veľmi ma mrzelo, že som nemala možnosť absolvovať dištančný kurz a stretnúť sa s lektorkou osobne.Nakoniec to z hľadiska vzdelávania nevadilo, pretože lektorka sa nám v online poradni veľmi venovala, na e-maily reagovala veľmi rýchlo a veľmi vítam aktuálne webináre. Zatiaľ sa poradenstvu nevenujem profesionálne, ale často radím priateľom a známym. Mnohé návrhy a poznatky z kurzu sa ukázali ako veľmi užitočné. Vo svojom okolí vidím, že ľudia si začínajú uvedomovať súvislosť medzi zdravím a stravou a vyhľadávajú odborníkov na výživu nielen kvôli chudnutiu, ale predovšetkým preto, aby ovplyvnili svoje zdravie k lepšiemu. A práve v tom vidím podstatu kurzu Poradca pre výživu a výživové doplnky, ktorý vedie lektor Martin Jelínek.