Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Andropauza

Andropauza

Andropauza

Andropauza je termín označujúci mužský prechod, ktorý je v podstate mužským ekvivalentom ženskej menopauzy. Je to obdobie, ktoré má rovnakú príčinu ako u žien (= zníženie produkcie hormónov), ale s trochu iným nástupom a priebehom. U žien je menopauza charakterizovaná stratou menštruácie (spôsobenou zastavením produkcie pohlavných hormónov), u mužov dochádza len k postupnému poklesu produkcie hormónov (ich produkcia sa nikdy úplne nezastaví). Prvý pokles sa začína objavovať okolo štyridsiateho roku života, ale je postupný a typické príznaky andropauzy sa začínajú objavovať až okolo šesťdesiateho roku života.

Príčinou mužského prechodu je postupné znižovanie hladiny mužského pohlavného hormónu testosterónu (steroidný hormón produkovaný bunkami v semenníkoch). Tento hormón ovplyvňuje vývoj spermií a vývoj sekundárnych pohlavných znakov (nárast svalovej hmoty, zhrubnutie hlasu, rast ochlpenia). Pokles hladiny testosterónu spôsobuje podobné príznaky ako menopauza u žien:

  • únava,
  • potenie,
  • depresie,
  • ťažkosti so sústredením,
  • niekedy gynekomastia a vypadávanie fúzov,
  • znížené libido,
  • nezhubné zväčšenie prostaty (vyskytuje sa až u 50 % mužov nad 70 rokov),
  • rednutie kostí (u mužov nad 60 rokov sa zvyšuje výskyt zlomenín, najmä bedrového kĺbu).
  • sklon k viscerálnej obezite,
  • rozvoj cukrovky 2. typu.

Tak ako sa liečba ženského prechodu v súčasnosti zameriava najmä na podávanie hormónu estrogénu, rovnaká možnosť sa ponúka aj mužom, teda podávanie testosterónu. Je to však v mnohých ohľadoch riskantné, bezpečnejšie je:

1. Zvýšenie fyzickej aktivity.
Pohyb stimuluje vlastnú produkciu testosterónu.

2. Sledovanie kvality stravy.

3. Výber vhodných doplnkov stravy.
Ak je cieľom podporiť vlastnú produkciu testosterónu, najúčinnejším prípravkom je Tribulius terrestris, ktorý má zmysel kombinovať s adaptogénmi (ženšen atď.). V prípade nastupujúcich problémov s prostatou potom Saw palmetto.

Vplyv stravy na priebeh andropauzy

Pri úprave stravy sa odporúča zamerať sa predovšetkým na obsah:

A) Bielkovin.
Ich množstvo by malo predstavovať približne 15 - 20 % celkového energetického príjmu, ale cieľom je riešiť aj rovnováhu aminokyselín (v praxi to znamená "rozumný" pomer medzi rastlinnými a živočíšnymi zdrojmi).

B) Vlákniny.
Cieľom je podporiť optimálnu funkciu črevnej peristaltiky a zároveň zvýšiť aktivitu črevnej mikrobioty.

C) Vitamínu D a minerálov ovplyvňujúce metabolizmus kostí (vápnik, horčík, fosfor, fluór).

Tieto úpravy stravy sú základné a ľahko prenosné na skutočný tanier. Zameriavame sa na ne v kurzoch Poradca pre výživu a Tajomstvá biologického veku, kde študenti v aplikácii ZOF vytvárajů modelové režimy stravovania pre rôzne situácie.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Markéta Bartoňová

Výživa mi nie je ľahostajná už dlhšiu dobu. Všetko sa umocnilo narodením prvého syna a teraz, nedávno aj druhého. Informácie o tom, aká potrava je pre naše telo vhodná, som získavala rôznu. Až konečne kurzom Poradca pre výživu a suplementáciu pod vedením profesionála pána Jelínka všetko dostalo ten správny rozmer. Získala som pomerne detailné a ucelené informácie o dôležitých potravinách a doplnkoch výživy a ich funkciách v našom organizme. Forma štúdiá pomocou tvorby myšlienkových máp boli veľmi zaujímavé a pritom nenásilná. Vyžadovala si však aktívny prístup aj disciplinovanosť. Nadobudnuté vedomosti som už počas kurzu uvádzala do praxe vo vlastnej rodine. Čas ukáže, kam až ma absolvovanie toľko inšpirujúceho kurzu zavedie! :-)

Marcela Melichaříková

Keď som začínala s kurzom, neverila som, že budem schopná radiť ľuďom v oblasti stravovanie. Aj napriek tomu, že sa starám o dve malé deti a som pôvodným povolaním vyučená krajčírka, ma kurz prekvapil svojou jednoduchosťou a komplexnosťou.

Ing. Ján Kopaničák

Kurz výživy s pánom Jelínkom ma nesmierne obohatil. Nikde inde som sa nestretol s toľkými rôznymi pohľadmi na stravovanie, z ktorých žiadny nie je preferovaný ako jediný správny. Je cítiť a vidieť obrovskú snahu o to, aby sa absolventi tohto kurzu dokázali pozrieť na veci z viacerých uhlov pohľadu, aby vopred neodmietli žiadnu filozofiu stravovania, ale naopak, aby hľadali možnosti a oblasti, kde sa dajú problémy riešiť z viacerých uhlov pohľadu. Takýto komplexný, zaujímavý, pútavý, praktický a ucelený kurz výživového poradcu môžem vrelo odporučiť všetkým záujemcom.