Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Andropauza

Andropauza

Andropauza

Andropauza je termín označujúci mužský prechod, ktorý je v podstate mužským ekvivalentom ženskej menopauzy. Je to obdobie, ktoré má rovnakú príčinu ako u žien (= zníženie produkcie hormónov), ale s trochu iným nástupom a priebehom. U žien je menopauza charakterizovaná stratou menštruácie (spôsobenou zastavením produkcie pohlavných hormónov), u mužov dochádza len k postupnému poklesu produkcie hormónov (ich produkcia sa nikdy úplne nezastaví). Prvý pokles sa začína objavovať okolo štyridsiateho roku života, ale je postupný a typické príznaky andropauzy sa začínajú objavovať až okolo šesťdesiateho roku života.

Príčinou mužského prechodu je postupné znižovanie hladiny mužského pohlavného hormónu testosterónu (steroidný hormón produkovaný bunkami v semenníkoch). Tento hormón ovplyvňuje vývoj spermií a vývoj sekundárnych pohlavných znakov (nárast svalovej hmoty, zhrubnutie hlasu, rast ochlpenia). Pokles hladiny testosterónu spôsobuje podobné príznaky ako menopauza u žien:

  • únava,
  • potenie,
  • depresie,
  • ťažkosti so sústredením,
  • niekedy gynekomastia a vypadávanie fúzov,
  • znížené libido,
  • nezhubné zväčšenie prostaty (vyskytuje sa až u 50 % mužov nad 70 rokov),
  • rednutie kostí (u mužov nad 60 rokov sa zvyšuje výskyt zlomenín, najmä bedrového kĺbu).
  • sklon k viscerálnej obezite,
  • rozvoj cukrovky 2. typu.

Tak ako sa liečba ženského prechodu v súčasnosti zameriava najmä na podávanie hormónu estrogénu, rovnaká možnosť sa ponúka aj mužom, teda podávanie testosterónu. Je to však v mnohých ohľadoch riskantné, bezpečnejšie je:

1. Zvýšenie fyzickej aktivity.
Pohyb stimuluje vlastnú produkciu testosterónu.

2. Sledovanie kvality stravy.

3. Výber vhodných doplnkov stravy.
Ak je cieľom podporiť vlastnú produkciu testosterónu, najúčinnejším prípravkom je Tribulius terrestris, ktorý má zmysel kombinovať s adaptogénmi (ženšen atď.). V prípade nastupujúcich problémov s prostatou potom Saw palmetto.

Vplyv stravy na priebeh andropauzy

Pri úprave stravy sa odporúča zamerať sa predovšetkým na obsah:

A) Bielkovin.
Ich množstvo by malo predstavovať približne 15 - 20 % celkového energetického príjmu, ale cieľom je riešiť aj rovnováhu aminokyselín (v praxi to znamená "rozumný" pomer medzi rastlinnými a živočíšnymi zdrojmi).

B) Vlákniny.
Cieľom je podporiť optimálnu funkciu črevnej peristaltiky a zároveň zvýšiť aktivitu črevnej mikrobioty.

C) Vitamínu D a minerálov ovplyvňujúce metabolizmus kostí (vápnik, horčík, fosfor, fluór).

Tieto úpravy stravy sú základné a ľahko prenosné na skutočný tanier. Zameriavame sa na ne v kurzoch Poradca pre výživu a Tajomstvá biologického veku, kde študenti v aplikácii ZOF vytvárajů modelové režimy stravovania pre rôzne situácie.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Hana Vašíčková

Mojím snom je užiť si život v zdraví. To bol tiež jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla absolvovať kurz výživového poradenstva. Keď som objavila kurzy ATAC, bolo rozhodnuté. A rozhodne neľutujem! Najviac oceňujem možnosť online štúdia a systém - myšlienkové mapy, vďaka ktorým bolo učenie hrou , ďalej poskytnuté zázemie a možnosť nadstavbových kurzov.

Renáta Havlová

Kurz pána Jelínka som si nevybrala náhodou. Chcela som získať ucelený prehľad nielen o stravovaní a produktoch zdravej výživy, ale aj o tom, ako funguje naše telo a ako sa naň pozerá nielen klasická medicína, ale aj tradičná čínska medicína a áyurvéda. Kurz je nabitý informáciami a je pravda, že ich budem ešte chvíľu vstrebávať, avšak moje očakávania nadmieru splnil.

Jan Vondrák

Absolvovanie tohto kurzu bolo pre mňa nielen neoceniteľným zážitkom, ale aj skutočne obohacujúcim a inšpiratívnym procesom. Vďaka Vašej schopnosti odovzdávať informácie zrozumiteľným a zaujímavým spôsobom som mal pocit, že som každú lekciu čerpal nové a užitočné poznatky, ktoré plánujem využiť nielen pre seba, ale aj na pomáhanie ostatným ľuďom v ich ceste k lepšiemu zdraviu a životnému štýlu. S Vašou pomocou som pochopil, že výživa nie je iba o jedle, ale o celkovom prístupe k životnému štýlu a starostlivosti o seba. Rád by som tiež poďakoval za Vašu trpezlivosť a ochotu vysvetliť a odpovedať na každú našu otázku. Vaša otvorenosť a ochota umožnili lepšie pochopiť komplexnú oblasť výživy a naučiť sa aplikovať túto znalosť v praxi. S radosťou sa obzerám späť na tento skvelý kurz s Vami. Vaše odovzdanie znalostí a vášeň pre výživu sú pre mňa veľkým zdrojom inšpirácie.